Sunday, November 2, 2008

Panasonic in talks on Sanyo Electric takeover

Panasonic in talks on Sanyo Electric takeover

Panasonic is in talks to acquire Sanyo Electric in a deal that would create Japan’s largest electronics group and spur consolidation of the fragmented sector.

A takeover would represent the first merger between two of Japan’s big consumer electronics groups, creating a combined company with more than Y11,000bn ($111.5bn) in revenues. It is also expected to put pressure on rivals to strengthen their core businesses.


Meanwhile, Panasonic’s move comes as Fujitsu is poised to take control of Fujitsu Siemens Computer Holding, its joint venture with Siemens, by buying the German group’s 50 per cent stake in their European personal computer business.

Fujitsu said discussions to acquire control of Europe’s biggest PC maker, with an estimated value of €1bn, were making progress although nothing had been decided yet.

The two moves reflect a broad shake-up of the Japanese electronics sector, which has seen a number of companies shed unprofitable businesses or join hands amid mounting competition from Korean and Taiwanese manufacturers.

Panasonic, which has reported a 4 per cent rise in first-half operating profit, would leapfrog Hitachi to become Japan’s leading electronics group by revenue.

Sanyo’s share price has slumped from a high this year of Y297 in May to Y145 at Friday’s close.

The company said it was considering various options but nothing had been decided. Panasonic declined to comment.

FINANCIAL TIMES

Αποζημιώσεις για εθελούσια έξοδο προτείνει η Daimler

Αποζημιώσεις για εθελούσια έξοδο προτείνει η Daimler


Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler πρότεινε στους 4.000 υπαλλήλους της στο εργοστάσιο που διατηρεί στην πόλη Βανς της Αλαμπάμα, να τους αποζημιώσει προκειμένου να αποχωρήσουν εθελοντικά, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.


Στο εργοστάσιο αυτό η Daimler παράγει οχήματα μεγάλου κυβισμού, η ζήτηση των οποίων έχει μειωθεί κατά πολύ λόγω της κρίσης στην αγορά αυτοκινήτου.

Υπό το βάρος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, η Daimler θα μειώσει την παραγωγή της και θα διακόψει υποχρεωτικά τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Γερμανία για πέντε εβδομάδες, την περίοδο των Χριστουγέννων.


NAFTEMPORIKI

Εκτός μέτρων ζητεί να μείνει η Τράπεζα Πειραιώς

Εκτός μέτρων ζητεί να μείνει η Τράπεζα Πειραιώς


Μετά τις επιφυλάξεις της Eurobank [EFGr.AT] διά στόματος Νίκου Νανόπουλου, από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς δηλώνεται ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της αναφορικά με το πακέτο μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η Πειραιώς έχει επάρκεια κεφαλαίων και ο σχετικός δείκτης υπερβαίνει τις διεθνείς απαιτήσεις με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται την έκδοση των προνομιούχων μετοχών που προβλέπουν τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου. Καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυση «πάει πακέτο» με την παροχή ρευστότητας, η Πειραιώς φαίνεται να αρνείται έτσι την ένταξη στα μέτρα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Η Eurobank

Κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές προχθές με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος ανέφερε ότι τα μέτρα χρήζουν μελέτης καθώς δεν έχουν καθοριστεί οι τελικοί όροι. «Η Eurobank θα εξετάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου και από εκεί και πέρα θα δει τη θέση που θα τηρήσει απέναντι στο σχέδιο», τόνισε.

Το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος, πέρα από τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν σε πολιτικό επίπεδο συνάντησε αντιρρήσεις και στον ίδιο τον κλάδο σε πρώτη φάση διότι προκρίθηκε συνολική λύση. Καταρχάς προωθήθηκε η ένταξη όλων των τραπεζών, αν και κάποιες δεν το χρειάζονταν, προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι ορισμένες είναι σε δυσχερέστερη θέση από άλλες.

Σε αυτό το σημείο καταγράφηκαν αντιδράσεις με το επιχείρημα ότι έτσι αποδυναμώνεται ο τραπεζικός κλάδος «στα μάτια» ξένων θεσμικών καθώς δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει συνολικά πρόβλημα. Μάλιστα, από ορισμένους αποδόθηκε στην εξέλιξη αυτή, η ρευστοποίηση με σφοδρότητα των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α.

Υποχρεωτικά και τα τρία

Σε ένα επόμενο στάδιο, αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομίας καθιστά υποχρεωτική τη χρήση και των τριών μέτρων, δηλαδή η τράπεζα που θα ελάμβανε ρευστότητα, θα υποχρεούνταν να πάρει και κεφαλαιακή ενίσχυση. Οροι όπως η επιβολή αυστηρής επιτροπείας στις τράπεζες που θα συμμετείχαν, οι περιορισμοί στη χρήση των κεφαλαίων και στη διανομή μερίσματος καθώς και το πλαφόν στις αμοιβές με παράλληλη κατάργηση των μπόνους ενίσχυσαν τον προβληματισμό των τραπεζιτών.

Η Εθνική

Η ρευστότητα παραμένει το κρίσιμο ζήτημα και οι εναλλακτικές λύσεις για τις τράπεζες είναι περιορισμένες. Πλην των τραπεζών με ευρεία ρευστότητα, όπως η Εθνική που εξαρχής δήλωνε ότι δεν χρειάζεται ενίσχυση, οι ανάγκες για κεφάλαια μπορούν να καλυφθούν από τη διατραπεζική ή μέσω εργαλείων όπως οι τιτλοποιήσεις.

Εκδόσεις τίτλων και καλυμμένες ομολογίες βρίσκονται στο οπλοστάσιο των τραπεζικών ομίλων ενώ υφίσταται η προσδοκία εξομάλυνσης της διατραπεζικής. Η σταθερή πτώση του euribor συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση, αν και παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι η αποκατάσταση της ομαλότητας και της εμπιστοσύνης στις αγορές θα χρειαστεί χρόνο.

Το ζητούμενο για την ένταξη των τραπεζών είναι κατά πόσο πιέζονται από ανάγκες ρευστότητας ή και κεφαλαίων να κάνουν χρήση των μέτρων, με τους όρους που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομίας. Το περιθώριο που έχουν από το ίδιο το σχέδιο νόμου - το οποίο σημειωτέον ισχύει από τις 23 Οκτωβρίου που κατατέθηκε στη Βουλή - είναι η 31 Ιανουαρίου 2009.

NAFTEMPORIKI
Share |