Friday, July 1, 2011

Κατά 25% αυξήθηκαν οι τουρκικές εξαγωγές


Κατά 25% αυξήθηκαν οι τουρκικές εξαγωγές

Κωνσταντινούπολη (Dow Jones) – Οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν 25% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκαν στα 11,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τουρκικών Εξαγωγών (ΤΙΜ), καθώς η υποχώρηση της λίρας ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα εν τω μέσω έντονων ανησυχιών από τους επενδυτές, ότι η Τουρκία χρειάζεται να δώσει εκ νέου ώθηση στην ραγδαίως αναπτυσσόμενη οικονομία.

Τα στοιχεία από τους εξαγωγείς, αποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν στον κλάδο των αυτοκινήτων, των ειδών ρουχισμού και των χημικών. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί ταχύτατα σε σχέση με το περασμένο έτος, αλλά τα στοιχεία του Ιουνίου σηματοδοτούν την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο, και εμφανίζουν μια σημαντική άνοδο.

Τα νέα έρχονται μία ημέρα αφότου τα στοιχεία εμφάνισαν την τουρκική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 11% σε ετήσια βάση, στο α΄ τρίμηνο. Αλλά η αντίδραση της αγοράς στα στοιχεία για την ανάπτυξη, η οποία ξεπέρασε την αντίστοιχη της Κίνας, ήταν μέτρια, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η οικονομία της Τουρκίας «υπερθερμαίνεται» και είναι ανησυχητικά μη ισορροπημένη.

Η δραματική αύξηση των εισαγωγών είναι βασική προτεραιότητα για τις αρχές της Τουρκίας, καθώς οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εξαγωγές περίπου τέσσερις φορές.





source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 0,6% στις κατασκευαστικές δαπάνες το Μάιο


ΗΠΑ: Πτώση 0,6% στις κατασκευαστικές δαπάνες το Μάιο


Νέα πτώση σημείωσαν το Μάιο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ διολισθαίνοντας κοντά σε χαμηλό 12 ετών σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 0,6% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 753,48 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ήταν η έκτη διαδοχική μηνιαία πτώση και το χαμηλότερο προσαρμοσμένο μέγεθος από τον Σεπτέμβριο του 1999.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires περίμεναν οι δαπάνες να παραμείνουν αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν πτώση 0,6% έναντι της αρχικής εκτίμησης για άνοδο 0,4%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης του ISM


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης του ISM


Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI που καταρτίζει το ISM αναρριχήθηκε στις 55,3 μονάδες τον Ιούνιο από 53,5 μονάδες το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στις 51,8 μονάδες.

Μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες σηματοδοτούν ανάπτυξη της δραστηριότητας.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης νέων παραγγελιών ενισχύθηκε στις 51,6 μονάδες από 51,0 μονάδες το Μάιο, ενώ ο δείκτης παραγωγής έφτασε τις 54,5 μονάδες από 54,0. Ο δείκτης απασχόλησης ενισχύθηκε στις 59,9 μονάδες από 58,2, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων αναρριχήθηκε στις 54,1 μονάδες από 48,7 το Μάιο.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρή πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


ΗΠΑ: Μικρή πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


Μικρή πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στα τέλη του Ιουνίου σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters.

Η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson Reuters/University of Michigan για τον Ιούνιο ήταν στις 71,5 μονάδες από την προκαταρκτική μέτρηση στις 71,8 μονάδες. Στα τέλη του Μαΐου ο δείκτης ήταν στις 74,3 μονάδες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη για τον Ιούνιο στις 71,9 μονάδες.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε στις 82,0 μονάδες από 79,6 νωρίτερα τον Ιούνιο. Στον αντίποδα ο δείκτης των προσδοκιών υποχώρησε στις 64,8 μονάδες από 66,8 μονάδες.



source: capital.gr

BloombergTV: Ελεύθερος ο Strauss-Kahn


BloombergTV: Ελεύθερος ο Strauss-Kahn


Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης συμφώνησαν να ελευθερώσουν τον Dominique Strauss-Kahn από τον κατ’ οίκον περιορισμό, στηριζόμενοι στο λόγο του, ότι θα συνεχίσει να εμφανίζεται στο δικαστήριο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τηλεόραση του Bloomberg.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ του εισαγγελέα του Μανχάταν και των συνηγόρων του Srtauss-Kahn, η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στην ημέρα, όλα τα χρήματα της εγγύησης – 1 εκατ. δολάρια σε μετρητά και 5 εκατ. δολάρια σε δέσμευση περιουσίας – θα επιστραφούν στο Γάλλο πολιτικό, ο οποίος θα αφεθεί ελεύθερος «με δική του ευθύνη».

Ο Strauss-Kahn βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και τέσσερις εβδομάδες σε διαμέρισμα στο Μανχάταν, όπου παρακολουθείται ηλεκτρονικά από τις αρχές.

Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα εν τω μέσω δημοσιευμάτων ότι η καμαριέρα που τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση χάνει την αξιοπιστία της, καθώς οι εισαγγελικές αρχές έχουν στην κατοχή τους στοιχεία που εις βάρος της 32χρονης από τη Γουινέα.



source: capital.gr

Στο 9,9% ο δείκτης ανεργίας στην Ευρωζώνη


Στο 9,9% ο δείκτης ανεργίας στην Ευρωζώνη το Μάϊο

source: reporter.gr

Ιρλανδία: Υποχωρεί για πρώτη φορά σε 16 μήνες η βιομηχανική παραγωγή


Ιρλανδία: Υποχωρεί για πρώτη φορά σε 16 μήνες η βιομηχανική παραγωγή

ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones) – Πτώση για πρώτη φορά σε 16 μήνες σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ιρλανδίας τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας το τέλος της πρόσφατης περιόδου ευνοϊκών συνθηκών στον τομέα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο ιρλανδικός δείκτης NCB Stockbrokers Republic έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά σε 9 μήνες.

Ειδικότερα, ο δείκτης του Ιουνίου διαμορφώθηκε στις 49,8 μονάδες, από τις 51,8 μονάδες του Μαΐου και τις 56 μονάδες του Απριλίου κυρίως λόγω της « εύθραυστης καταναλωτικής εμπιστοσύνης», σύμφωνα με ανακοίνωση της NCB Stockbrokers.

Σημειώνεται ότι δείκτης άνω των 50 μονάδων υποδεικνύει επέκταση του μεταποιητικού τομέα.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε τον Ιούνιο, ενώ οι επιχειρήσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν, αν και με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών. Καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν, η απασχόληση κατέγραψε πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι οι κατασκευαστές μετακυλύουν το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών στους καταναλωτές.





source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI


Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI


Επιβράδυνε τον Ιούνιο η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στη ζώνη του ευρώ διολισθαίνοντας σε χαμηλό 18 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit.

Ο μεταποιητικός δείκτης Purchasing Managers Index υποχώρησε τον Ιούνιο στις 52,0 μονάδες από 54,6 μονάδες το Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Σημειώνεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες σηματοδοτεί ανάπτυξη της δραστηριότητας.

"Τους τελευταίους δύο μήνες η ανάπτυξη της παραγωγής έχει αποδυναμωθεί με το μεγαλύτερο βαθμό από τα τέλη του 2008", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. "Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τον συνδυασμό από την αποδυναμωμένη εγχώρια ζήτηση -ιδίως στις χώρες της περιφέρειας που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας- με τη σχεδόν στασιμότητα των εξαγωγών", πρόσθεσε.

Τα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση της δραστηριότητας σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ συρρικνώθηκε σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.



source: capital.gr

Κίνα: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής


Κίνα: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2009 υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα καταδεικνύοντας, ότι, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου ηρεμεί καθώς μειώνεται η ζήτηση για εξαγωγές και η κυβέρνηση θέτει περιορισμούς στις πιστώσεις για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ο Purchasing Managers’ Index διαμορφώθηκε στο 50,9 τον Ιούνιο, από 52 τον Μάϊο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εστάλησαν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την China Federation of Logistics and Purchasing. Αλλη έκθεση, σύμφωνα με την HSBC Holdings Plc σήμερα, έδειξε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2010.

Στο Χρηματιστήριο της Κίνας ο δείκτης Shanghai Composite Index ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών, υποχωρώντας 0,1% στις 10:39 π.μ. τοπική ώρα, μετά την πτώση κατά 5,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους εν μέσω ανησυχιών, ότι, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα βλάψει την ανάπτυξη και τα κέρδη.

source: naftemporiki.gr

Ιαπωνία: Βουτιά στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη


Ιαπωνία: Βουτιά στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Βουτιά σημείωσε η ιαπωνική επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατά τους μήνες μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου, γυρίζοντας σε αρνητική για πρώτη φορά κατά τους τελευταίους 12 μήνες, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα της.

Όμως, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο και σύμφωνα με αναλυτές, τα σχέδια αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών ενισχύουν τις ελπίδες για ανάκαμψη, εν μέσω της αβεβαιότητας που οφείλεται στη διαφαινόμενη έλλειψη ενέργειας μετά την κρίση στο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούνιο στο -9, από 6 το Μάρτιο, όταν σημειώθηκε ο σεισμός, καταγράφοντας βουτιά 15 μονάδων και το πρώτο αρνητικό του πρόσημο στα τελευταία πέντε τρίμηνα.

source: stockwatch.com.cy
Share |