Tuesday, March 23, 2010

Με κέρδη έκλεισε το αργό


Με κέρδη έκλεισε το αργό

Μετά από μία νευρική συνεδρίαση, το αργό έκλεισε με κέρδη στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος «θόλωσε» την εικόνα των εμπορευμάτων για τους επενδυτές. Το ανοδικό momentum στις κεφαλαιαγορές έδωσε τόνο και στην αγορά εμπορευμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού τα οποία έληξαν σήμερα έκλεισαν με κέρδη 0,4%, ενώ τα συμβόλαια Μαΐου έκλεισαν στα 81,91 δολάρια από 81,60 δολάρια τη Δευτέρα.
Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρώ υποχώρησε στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων εξαιτίας της διαφαινόμενης αδυναμίας των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3534 δολάρια από το επίπεδο των 1,3558 δολαρίων που έκλεισε χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3519 δολ.

Πιέσεις προκάλεσαν στο ενιαίο νόμισμα οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζ. Κλ. Τρισέ ο οποίος τάχθηκε κατά της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα που επισήμως έχει θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση αφορά στη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με πιο δίκαιους όρους.

source: reporter.gr

Με μικρά κέρδη έκλεισε ο χρυσός


Με μικρά κέρδη έκλεισε ο χρυσός

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, καθώς αφενός το κλίμα αβεβαιότητας που «σπρώχνει» τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, και αφετέρου τα ελκυστικά επίπεδα τιμών κάτω των 1.100 δολαρίων, οδήγησαν τους επενδυτές στην αγορά των μετάλλων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,4%, κλείνοντας τις συναλλαγές στα 1.103,70 δολάρια η ουγγιά. Στο +0,9% βρέθηκε το παλλάδιο το οποίο έκλεισε στα 464,55 δολάρια, ενώ και το ασήμι ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 17,03 δολάρια.
«Θολή» ήταν η εικόνα στο μακροοικονομικό πεδίο των ΗΠΑ, καθώς πτώση 0,6% κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων πωλήσεων κατά το μήνα Φεβρουάριο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5,02 εκατ., σύμφωνα με τη National Association of Realtors. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.

Βελτιωμένος εμφανίστηκε ο δείκτης μεταποίησης Richmond το Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της περιοχής. Αναλυτικά, ο μεταποιητικός δείκτης ανήλθε στις 6 μονάδες από τις 2 μονάδες το Φεβρουάριο, ανώτερος των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο στις 5 μονάδες.

Ο δείκτης αποστολών φορτίων αυξήθηκε στις 5 μονάδες από τις 0, ο δείκτης κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 0 έναντι του -15 ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών στον κλάδο λιανικής ανήλθε στις 8 μονάδες έναντι -15 τον προηγούμενο μήνα.

source: reporter.gr

Πάνω από 100 μονάδες τα κέρδη του Dow- Σε υψηλά 18 μηνών η Ευρώπη


Πάνω από 100 μονάδες τα κέρδη του Dow- Σε υψηλά 18 μηνών η Ευρώπη

Ανοδικά έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, αφού, με κέρδη 0,95% κινήθηκε ο Dow Jones, διαμορφωμένος στις 10.888,75 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε θετικά κατά 0,72% στις 1.174,17 μονάδες, ενώ στο +0,83% βρέθηκε ο Nasdaq στις 2.415,24 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,52% στις 5.673,63 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX κέρδισε 0,50% στις 6.017,27 μονάδες και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,62% στις 3.952,55 μονάδες.

Κέρδη στη Wall

Με κέρδη έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς τα ανώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία από τον κλάδο της μεταποίησης, υπερκέρασαν την αρχική νευρικότητα που δημιουργήθηκε από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις πωλήσεις υφισταμένων κατοικιών στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έφτασε μία ανάσα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.

Κέρδη κατέγραψαν οι Intel και Boeing. Στο +1,9% βρέθηκε η General Electric και στο 3,2% η Caterpillar.

Ανοδικά κατά 1,1% κινήθηκε η Walgreen, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της, ενώ με κέρδη έκλεισαν οι Tiffany, American Superconductor και Paychex, με την αναβάθμιση στη σύσταση των μετοχών τους.

Κέρδη 3,6% σημείωσαν οι εταιρείες σιδηρομεταλλευμάτων, με την Cliffs Natural Resources να αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια με κέρδη 5,7%. Κέρδη 5% σημείωσε και η Vale.

Στο +18% βρέθηκε η Integrated Silicon Solution, η εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών ηλεκτρονικών ειδών, καθώς ενδέχεται να ανακοινώσει κέρδη τουλάχιστον 20 cents ανά μετοχή το τρίμηνο που λήγει στις 31 Μαρτίου, την ώρα που οι αναλυτές αναμένουν κέρδη 12 cents ανά μετοχή.

Στο +0,4% βρέθηκε η Pfizer και στο 0,4% η Merck, ενώ στο -0,6% η Home Depot.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Google, η οποία υποχώρησε κατά 1,7%, καθώς χθες ανακοίνωσε την μερική αποχώρηση της από την αγορά της Κίνας, και την ανακατεύθυνση των αναζητήσεων που γίνονται από τους Κινέζους στην μηχανή αναζήτησης του Hong Kong.

Στο -1,2% βρέθηκε η Amazon, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Sony, ανταγωνίστρια της Amazin, μείωσε την τιμή στο Pocket Reader στα 169 δολάρια από τις 4 Απριλίου, ήτοι 90 χαμηλότερα από το Kindle της Amazon.

Πτώση 0,6% κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5,02 εκατ., σύμφωνα με τη National Association of Realtors. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.

Βελτιωμένος εμφάνισε ο δείκτης μεταποίησης Richmond το Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της περιοχής. Αναλυτικά, ο μεταποιητικός δείκτης ανήλθε στις 6 μονάδες από τις 2 μονάδες το Φεβρουάριο, ανώτερος των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο στις 5 μονάδες.

Ο δείκτης αποστολών φορτίων αυξήθηκε στις 5 μονάδες από τις 0, ο δείκτης κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 0 έναντι του -15 ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών στον κλάδο λιανικής ανήλθε στις 8 μονάδες έναντι -15 τον προηγούμενο μήνα.

Σε υψηλό 18 μηνών η Ευρώπη

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, μετά τα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Bank of China. Το χορό των κερδών οδήγησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι μεταλλουργικές εταιρείες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,4% στις 261,03 μονάδες, μετά από τρεις συνεχείς ημέρες απωλειών.

Κέρδη 4,8% για την Legal & General. Η εταιρεία ανακοίνωσε την επιστροφή της στην κερδοφορία το 2009.

Άλμα 7,7% για την Cairn Energy, καθώς θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εξορύξεων το καλοκαίρι του 2010. Κέρδη 1,4% για την Anglo American και 2% για την BMW.

Στο +5,1% η Tecnicas Reunidas, μετά τη σύσταση της μετοχής της σε “overweight” από τη Morgan Stanley.

Άνοδος 4,4% για την VT Group. Σε συμφωνία για την εξαγορά της VT Group έναντι 1,33 δισ. στερλινών (2 δισ. δολαρίων) κατέληξε η Babcock International Group, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού στόλου υποβρυχίων, μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επενδυτές της VT Group θα λάβουν 734,9 πένες ανά μετοχή, (361,6 πένες σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές). Στο +6,1% βρίσκεται η Babcock.

Ανοδικά 2,6% κινήθηκε η British Airways, καθώς αναμένει το outlook της να παραμείνει αμετάβλητο, ενώ στο +3,3% βρέθηκε η Saipem και στο +5,9% η Technip, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Morgan Stanley.

Απώλειες 3,8% για την αυστριακή Raiffeisen International Bank-Holding. Μείωση κατά 78,4% εμφάνισαν τα μετά φόρων κέρδη για το 2009, τα οποία και διαμορφώθηκαν στα 212 εκατ. ευρώ (287 εκατ. δολάρια), έναντι των 982 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η τράπεζα ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 20 ευρωπαϊκά σεντς ανά μετοχή, ήτοι πτώση κατά 78,5% σε σχέση με το μέρισμα που είχε διανείμει για το 2008.

Στο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία κατά το μήνα Φεβρουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, έναντι αυξήσεων 3,5% κατά τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση κατά 3,2%. Υπενθυμίζεται ότι η BOE στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό της τάξης του 2%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% το Φεβρουάριο, έναντι πτώσεως 0,25% τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 0,6% σε μηνιαία βάση.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, επιβραδύνθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση, από 3,1% τον Ιανουάριο, ενώ σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε 0,4%, έναντι πτώσεως 0,6%.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση 0,6% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Πτώση στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το Φεβρουάριο (εκτ. -2%)

source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος του δείκτη μεταποίησης Richmond Fed το Μάρτιο


ΗΠΑ: Άνοδος του δείκτη μεταποίησης Richmond Fed το Μάρτιο

Βελτίωση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στη περιοχή του Richmond το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της περιοχής.



Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης αυξήθηκε στις 6 μονάδες από τις 2 που βρέθηκε το Φεβρουάριο ενώ οι οικονομολόγοι τον τοποθετούσαν στις 5 μονάδες.



Ο δείκτης αποστολών φορτίων αυξήθηκε στις 5 μονάδες από τις 0, ο δείκτης κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 0 έναντι του -15 ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών στον κλάδο λιανικής ανήλθε στις 8 μονάδες έναντι -15 τον προηγούμενο μήνα.

source: capital.gr

Time Warner: "Ετοιμάζει" εξαγορά της MGM

Time Warner: "Ετοιμάζει" εξαγορά της MGM



Την πιθανότητα να προχωρήσει σε εξαγορά της MGM, έναντι του ποσού των 1,5 δισ. δολαρίων, εξετάζει η Time Warner, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ.

Σύμφωνα τόσο με το Bloomberg όσο και με τους «Financial Times» -που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές- η διοίκηση της Time Warner μπορεί να καταθέσει, επίσημα, την προσφορά της ακόμη και σήμερα.

Η MGM έχει επιβεβαιώσει ότι έχει «δεχθεί προτάσεις εξαγοράς» τις οποίες εξετάζει και θα ανακοινώσει τις προθέσεις της εντός των επόμενων εβδομάδων.

source: euro2day.gr

Αγορές: Σε μεταπωλήσεις κατοικιών ΗΠΑ η προσοχή

Αγορές: Σε μεταπωλήσεις κατοικιών ΗΠΑ η προσοχή




Στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ στρέφεται, από μακροοικονομικής πλευράς, η προσοχή των επενδυτών.


Η ανακοίνωση για την πορεία των πωλήσεων υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο πραγματοποιείται στις 16.00 ώρα Ελλάδος. Οι αναλυτές αναμένουν υποχώρησή τους στα 5 εκατ. από 5,05 εκατ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

source: euro2day.gr

Βρετανία: Συνελήφθησαν έξι υψηλόβαθμοι insiders


Βρετανία: Συνελήφθησαν έξι υψηλόβαθμοι insiders



Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας, η Financial Services Authority σε συνεργασία με την υπηρεσία καταπολέμησης οργανωμένου εγκλήματος, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έξι ανθρώπους με την κατηγορία της συμμετοχής σε «μακρόβιο και υψηλόβαθμο κύκλωμα συναλλαγών με εσωτερική πληροφόρηση (insider)."

Η FSA ανακοίνωσε ότι έγιναν επιδρομές σε 16 τοποθεσίες, στην μεγαλύτερη επιχείρηση πάταξης των συναλλαγών insider στην βρετανική ιστορία.

Δύο από τους άνδρες που συνελήφθησαν είναι υψηλόβαθμοι επαγγελματίες του City σε κορυφαίους οίκους, ενώ ένας άλλος εργάζεται σε hedge fund.

Όπως αναφέρει η ρυθμιστική αρχή, «εκτιμάται ότι οι επαγγελματίες του City περνούσαν εσωτερικές πληροφορίες στους traders, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων.»

Η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 2007.

source: euro2day.gr

Βρετανία: Αυξημένες 0,3% οι τιμές κατοικιών το Φεβρουάριο


Βρετανία: Αυξημένες 0,3% οι τιμές κατοικιών το Φεβρουάριο

Άνοδο 0,3% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών της Βρετανίας κατά το μήνα Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,3%, σύμφωνα με τη Hometrack.

source: reporter.gr

Εθνική Τράπεζα: Διατηρεί τα 21,80 ευρώ η Deutsche Bank


Εθνική Τράπεζα: Διατηρεί τα 21,80 ευρώ η Deutsche Bank


ΕΤΕ Τη σύσταση διακράτησης και την τιμή στόχο των 21,80 ευρώ διατηρεί η Deutsche Bank για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και σημειώνει πως σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου ήταν καλά και δείχνουν πως από τις ελληνικές τράπεζες είναι η καλύτερα τοποθετημένη με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, ισχυρή βάση χρηματοδότησης, υψηλή προ προβλέψεων κερδοφορία, ανώτερη του μέσου όρου αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων κ.α.

Ο οίκος προσάρμοσε τις εκτιμήσεις του και για το 2010 περιμένει κέρδη ανά μετοχή 1,97 ευρώ ενώ για το 2011 περιμένει 2,71 ευρώ που δίνουν p/e 5,5 φορές για τη μετοχή.

source: reporter.gr

Bloomberg: Η ελληνική κρίση θα οδηγήσει το ευρώ στα χαμηλά του '06


Bloomberg: Η ελληνική κρίση θα οδηγήσει το ευρώ στα χαμηλά του '06

Υπερατλαντικό διχασμό στην νομισματική πολιτική θα προκαλέσει η ελληνική κρίση, που πιθανότατα θα οδηγήσει το ευρώ πίσω στα χαμηλά του 2006, σύμφωνα με το Bloomberg.
Καθώς οι επενδυτές πιέζουν την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να παρουσιάσουν τα σχέδια τους για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, η απόσυρση των μέτρων στήριξης αυξάνει το ρίσκο για διψήφια ύφεση ή ακόμα και αποπληθωρισμό σε ολόκληρη ή μέρος της ευρωζώνης.

Η πιθανότητα περιορισμένης ανάπτυξης κάνει τους αναλυτές από τη Deutsche Bank AG ως την HSBC Holdings Plc να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια από το ναδίρ του 1% σε σχέση με τη Fed.

Οι επενδυτές αναμένουν τη διστακτικότητα του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν – Κλοντ Τρισέ να έρθει σε αντίθεση με ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων πρώτα από τον επικεφαλής της Federal Reserve Μπεν Μπερνάνκι.

Τόσο διαφορετικές προοπτικές στη νομισματική πολιτική, σημειώνει το Bloomberg, έχουν οδηγήσει σε προβλέψεις για πτώση του ευρώ στο 1,20 δολ. για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2006.

Σημειώνεται ότι στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ διαπραγματεύεται το δολάριο, με φόντο την έντονη φημολογία ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες δεν θα ληφθούν αποφάσεις για βοήθεια της Ελλάδας, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Το δολάριο ενισχύεται έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα. Σημειώνεται ότι προς νέο υψηλό ρεκόρ έναντι του ευρώ οδεύει και το ελβετικό φράγκο.

«Υπάρχουν παρατεταμένες ανησυχίες ότι η Ευρώπη δεν θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα» δηλώνει ο επικεφαλής της Credit Agricole στο παράρτημα του Τόκιο, Yuji Saito. «Αυτή η αβεβαιότητα επιδρά στο αίσθημα ρίσκου» συμπληρώνει.

Αυτή την ώρα, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,2% στα 1,3529 δολάρια έναντι του δολαρίου, από το επίπεδο των 1,3558 δολαρίων χθες. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το ευρώ «άγγιξε» χαμηλά 10 μηνών.

Έναντι του γιεν, το δολάριο διαπραγματεύεται στα 90,41 γιεν, αντί των 90,14 γιεν χθες.

Το ευρώ έχασε τα κέρδη που σημείωνε λίγο νωρίτερα έναντι του γιεν και διαπραγματεύεται στα 122,24 γιεν, από 122,21 γιεν χθες.

source: reporter.gr

Δεν παρέβη τη νομοθεσία περί σημάτων η Google


Δεν παρέβη τη νομοθεσία περί σημάτων η Google


Η Google παρέχοντας τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να αγοράσουν λέξεις-κλειδιά που αντιστοιχούν σε σήματα των ανταγωνιστών τους, δεν παρέβη τη νομοθεσία περί σημάτων, απεφάνθη σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Google, παρέχοντας τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να αγοράσουν λέξεις-κλειδιά που αντιστοιχούν σε σήματα των ανταγωνιστών τους, δεν παρέβη τη νομοθεσία περί σημάτων, απεφάνθη σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαφημιζόμενοι δεν μπορούν, όμως, μέσω αυτών των λέξεων-κλειδιών, να προβάλλουν διά του Google διαφημίσεις που δεν παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να αντιληφθούν εύκολα από ποια επιχείρηση προέρχονται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που αφορά η διαφήμιση, αναφέρει το ΔΕΕ στην ανακοίνωσή του.

Η κοινοτική νομοθεσία περί σημάτων παρέχει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους δικαιούχους σημάτων τη δυνατότητα να απαγορεύουν στους τρίτους τη χρήση σημείων πανομοιότυπων ή παρόμοιων με τα σήματά τους για προϊόντα ή υπηρεσίες πανομοιότυπα ή παρόμοια με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τα οποία καταχωρίσθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι η Vuitton, δικαιούχος του κοινοτικού σήματος «Vuitton» και των γαλλικών εθνικών σημάτων «Louis Vuitton» και «LV», η Viaticum, δικαιούχος των γαλλικών σημάτων «Bourse des Vols», «Bourse des Voyages» και «BDV», καθώς και ο M. Thonet, δικαιούχος του γαλλικού σήματος «Eurochallenges », διαπίστωσαν ότι, κατά τη χρήση της μηχανής αναζήτησης της Google από τους χρήστες του Διαδικτύου, με την εισαγωγή των λέξεων που αντιστοιχούσαν στα ανωτέρω σήματα εμφανιζόταν, στην κατηγορία «σύνδεσμοι διαφημιζόμενων», σύνδεσμοι προς ιστοτόπους που πρότειναν απομιμήσεις των προϊόντων της Vuitton και προς ιστοτόπους ανταγωνιστών της Viaticum και του Centre national de recherche en relations humaines.

Άσκησαν επομένως αγωγή κατά της Google ζητώντας να διαπιστωθεί ότι υπήρξε προσβολή των σημάτων τους.

Το Cour de cassation, αποφαινόμενο σε τελευταίο βαθμό επί των αγωγών που άσκησαν οι δικαιούχοι των σημάτων κατά της Google, υπέβαλε ερώτημα προς το Δικαστήριο για το κατά πόσον είναι νόμιμη η χρήση, ως λέξεων-κλειδιών στο πλαίσιο υπηρεσίας αντιστοίχησης στο Διαδίκτυο, σημείων που αντιστοιχούν σε σήματα, χωρίς τη συγκατάθεση των δικαιούχων τους.

Το Δικαστήριο παρατηρεί ότι αγοράζοντας την υπηρεσία αντιστοίχησης και επιλέγοντας ως λέξη-κλειδί σημείο που αντιστοιχεί σε σήμα άλλου, με σκοπό την πρόταση προς τους χρήστες του Διαδικτύου εναλλακτικής λύσης για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του εν λόγω δικαιούχου, ο διαφημιζόμενος χρησιμοποιεί το σημείο αυτό για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του. Αυτό δεν ισχύει ωστόσο στην περίπτωση του παρέχοντος την υπηρεσία αντιστοίχησης, όταν αυτός παρέχει τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να επιλέξουν ως λέξεις-κλειδιά σημεία πανομοιότυπα με σήματα, αποθηκεύει τα σημεία αυτά και εμφανίζει τις διαφημίσεις των πελατών του με βάση τα εν λόγω σημεία.

Διευκρινίζει επίσης ότι η χρήση από τρίτον σημείου πανομοιότυπου ή παρόμοιου με το σήμα του δικαιούχου συνεπάγεται, τουλάχιστον, ότι αυτός χρησιμοποιεί το σημείο στο πλαίσιο της δικής του εμπορικής επικοινωνίας. Στην περίπτωση του παρέχοντος υπηρεσία αντιστοίχησης, αυτός παρέχει στους πελάτες του τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν σημεία πανομοιότυπα ή παρόμοια με σήματα χωρίς ο ίδιος να χρησιμοποιεί τα εν λόγω σημεία.

Επομένως, εάν ένα σήμα χρησιμοποιήθηκε ως λέξη-κλειδί, ο δικαιούχος του δεν μπορεί να επικαλεσθεί το αποκλειστικό δικαίωμα που αντλεί από το σήμα του κατά της Google. Μπορεί αντιθέτως να επικαλεσθεί το δικαίωμα αυτό κατά των διαφημιζόμενων οι οποίοι, μέσω της λέξης-κλειδί που αντιστοιχεί στο σήμα του, εμφανίζουν μέσω της Google διαφημίσεις που δεν καθιστούν δυνατό ή δεν καθιστούν ευχερώς δυνατό στον μέσο χρήστη του Διαδικτύου να αντιληφθεί από ποια επιχείρηση προέρχονται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που αφορά η διαφήμιση.

Συγκεκριμένα, σε μία τέτοια περίπτωση ο χρήστης ενδέχεται να εξαπατηθεί ως προς την προέλευση των εν λόγω προϊόντων ή υπηρεσιών. Υπάρχει επομένως προσβολή της λειτουργίας του σήματος που συνίσταται στην εγγύηση για τον καταναλωτή της προέλευσης του προϊόντος ή της υπηρεσίας («λειτουργία του σήματος ως ένδειξης προέλευσης»).

Στο εθνικό δικαστήριο εναπόκειται να εκτιμήσει, κατά περίπτωση, αν τα πραγματικά περιστατικά της ενώπιόν του διαφοράς συνιστούν προσβολή, ή κίνδυνο προσβολής, της λειτουργίας του σήματος ως ένδειξης προέλευσης.

Όσον αφορά τη χρήση, από τους διαφημιζόμενους στο Διαδίκτυο, του πανομοιότυπου με το αλλότριο σήμα σημείου ως λέξης-κλειδιού για την εμφάνιση διαφημιστικών μηνυμάτων, το Δικαστήριο θεωρεί ακόμη ότι η χρήση αυτή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη διαφημιστική χρήση του εν λόγω σήματος από τον δικαιούχο του καθώς και στην εμπορική στρατηγική του. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της χρήσης από τρίτους του πανομοιότυπου με το σήμα σημείου δεν συνιστούν καθαυτές προσβολή της «διαφημιστικής λειτουργίας» του σήματος.

Το Δικαστήριο διερωτήθηκε επίσης για την ευθύνη μιας επιχείρησης όπως η Google για τα στοιχεία των πελατών της που αποθηκεύει στον διακομιστή της. Όπως τονίζει, τα θέματα της ευθύνης ρυθμίζονται από το εθνικό δίκαιο. Εν πάση περιπτώσει, το δίκαιο της Ένωσης προβλέπει περιορισμούς της ευθύνης υπέρ ενδιαμέσων παρόχων υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας.

Όσον αφορά το ζήτημα αν υπηρεσία αντιστοίχησης στο Διαδίκτυο, όπως η «AdWords», αποτελεί υπηρεσία στο πλαίσιο της κοινωνίας της πληροφορίας που συνίσταται στην αποθήκευση πληροφοριών που παρέχει ο διαφημιζόμενος και ότι, ως εκ τούτου, η ευθύνη του παρέχοντος μπορεί να περιοριστεί, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο να εξετάσει αν ο ρόλος που διαδραματίζει ο εν λόγω πάροχος είναι ουδέτερος, στο μέτρο που η συμπεριφορά του είναι καθαρά τεχνική, αυτόματη και παθητική, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν είχε γνώση ή έλεγχο των στοιχείων που αποθηκεύει.

Εάν αποδειχθεί ότι δεν είχε ενεργό ρόλο, ο εν λόγω πάροχος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για τα στοιχεία που αποθήκευσε κατόπιν αιτήματος διαφημιζόμενου, εκτός εάν, έχοντας λάβει γνώση του παράνομου χαρακτήρα των στοιχείων αυτών ή των δραστηριοτήτων του εν λόγω διαφημιζόμενου, δεν προέβη αμέσως σε ενέργειες για να τα αποσύρει ή να καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση σ’ αυτά.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Στα 8 δισ. δολ. υπολογίζεται το εμπορικό έλλειμμα Μαρτίου


Κίνα: Στα 8 δισ. δολ. υπολογίζεται το εμπορικό έλλειμμα Μαρτίου

Τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αγγίξει το «πρωτοφανές» έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα για τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα που επικαλούνται τον πρωθυπουργό της χώρας, Γουέν Τζιαμπάο.


Εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα πρόκειται για το πρώτο έλλειμμα της Κίνας σε μηνιαία βάση.

Εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα πρόκειται για το πρώτο έλλειμμα της Κίνας σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και όχι για το ξεκίνημα μιας νέας τάσης στη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη του κόσμου.

Αρκετοί, όμως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι για να επιτρέψει το Πεκίνο την ανατίμηση του γουάν, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί αρκετοί μήνες συνεχούς ενίσχυσης των εξαγωγών. Το εμπορικό έλλειμμα του Μαρτίου, όμως, θα αποτελέσει εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

«Για να είμαι ειλικρινής, χάρηκα όταν το έμαθα [το προβλεπόμενο έλλειμμα]» δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια συνάντησης με στελέχη ξένων επιχειρήσεων στο Πεκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της China Daily.

«Η Κίνα δεν επιδιώκει επʼ ουδενί το εμπορικό πλεόνασμα. Αντʼ αυτού, έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επέκταση των εισαγωγών προκειμένου να επιτύχουμε ισοσκέλιση του εμπορικού ισοζυγίου», φέρεται να δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το εμπορικό πλεόνασμα έχει περιοριστεί καθώς οι εισαγωγές –οι οποίες ευνοούνται από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης– αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν καμφθεί από την ασθενή ανάκαμψη παγκοσμίως.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Έκλεισε το google.cn


Κίνα: Έκλεισε το google.cn

Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από την Κίνα μετά από επίθεση χάκερ που η ίδια υποστήριζε ότι ενδέχεται να προήλθε από τη χώρα.

Η Google έκλεισε το βασικό κινεζικό της portal, ανακατευθύνοντας τις αναζητήσεις στο διαδικτυακό της τόπο που έχει βάση στο Xoνγκ Κονγκ όπου δεν λογοκρίνονται τα αποτελέσματα, προκαλώντας έτσι την οργή του Πεκίνου.

Αν και το google.com.hk στο Χονγκ Κονγκ δεν υποβάλλεται στην ίδια λογοκρισία που υποβαλλόταν το google.cn, τα αποτελέσματα που επιστρέφουν στους Κινέζους χρήστες εξακολουθούν να είναι περιορισμένα λόγω των φίλτρων που χρησιμοποιεί η κινεζική κυβέρνηση.

Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από την Κίνα επικαλούμενη τη λογοκρισία που επιβάλουν οι κινεζικές αρχές, καθώς και την επίθεση χάκερ στις υπηρεσίες της και τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Κινέζων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τελείως λανθασμένη» χαρακτήρισε την απόφαση η κινεζική κυβέρνηση, δηλώνοντας την αντίθεσή της στην «πολιτικοποίηση εμπορικών ζητημάτων».

«Η Google παραβίασε τη γραπτή υπόσχεση που είχε δώσει όταν εισήλθε στην κινεζική αγορά», όπως δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος από το κινεζικό Γραφείο Πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την πολιτικοποίηση των εμπορικών ζητημάτων και εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και το θυμό μας για τις αδικαιολόγητες κατηγορίες και πρακτικές της Google».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένη πράξη και ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα τη χειριστούν «σύμφωνα με το νόμο».

«Το περιστατικό αποτελεί μεμονωμένη πράξη εμπορικής εταιρείας. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, εκτός κι αν κάποιοι αποφασίσουν να το πολιτικοποιήσουν».

Η απόφαση της Google έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας λόγω πληθώρας ζητημάτων όπως η ελευθερία στο διαδίκτυο, η ισοτιμία του γουάν, οι οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν και η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν.


Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Google εξέφρασαν υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσαν τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

«Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μήνυμα προς τις άλλες εταιρείες, δηλαδή ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από την απλουστευτική επιλογή του να μείνουν στην Κίνα και να λογοκρίνουν ή να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν», δήλωσε η διευθύντρια της αμερικανικής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα Σάρον Χομ.

«Εχουν πραγματικά πρωτότυπες ιδέες», παρατήρησε η Χομ. «Τεχνικά παραμένουν στην Κίνα αλλά σταματούν τη λογοκρισία».

Για τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF), «οι κινεζικές αρχές επέλεξαν τη λογοκρισία και όχι το άνοιγμα. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε λύπη που η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο εξαναγκάστηκε να κλείσει την κινεζική google.cn υπό την πίεση των λογοκριτών», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

source: naftemporiki.gr

Κερδισμένοι και χαμένοι από τη μεταρρύθμιση στην υγεία


Κερδισμένοι και χαμένοι από τη μεταρρύθμιση στην υγεία


Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Κυριακής το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, μέσω του οποίου 32 εκατ. Αμερικανοί αποκτούν από το 2019 πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη, όπως υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας εδώ και πενήντα χρόνια πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Κυριακής το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, μέσω του οποίου 32 εκατ. Αμερικανοί αποκτούν από το 2019 πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη, όπως υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Οι αλλαγές που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελούν τις ριζικότερες μεταρρυθμίσεις του αμερικανικού συστήματος υγείας από το 1965, τότε που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Medicare, ενώ αναμένεται να κοστίσουν 938 δισ. δολάρια για τα δέκα επόμενα χρόνια.

Οι μεγάλες αλλαγές επηρεάζουν κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις. Οι εταιρείες με λιγότερους από 200 εργαζομένους θα υποχρεούνται να εντάσσουν αυτομάτως τους εργαζομένους σε κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα.

Οι εταιρείες με λιγότερους από πενήντα εργαζομένους κινδυνεύουν με πρόστιμο, εάν οι εργαζόμενοί τους καταλήξουν σε ασφαλιστική κάλυψη επιδοτούμενη από την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο προσφέρει φοροελαφρύνσεις για τις μικρές επιχειρήσεις που καλύπτουν την περίθαλψη των υπαλλήλων.

Στους «κερδισμένους» του προγράμματος περιλαμβάνονται όλοι εκείνοι οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί που αποκτούν το δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να αρνηθούν ασφαλιστική κάλυψη σε ανθρώπους με προϋπάρχον νόσημα. Εκείνοι που επιλέγουν να μην ασφαλιστούν θα πληρώνουν πρόστιμο 695 δολαρίων ετησίως ή το 2,5% του εισοδήματος.

Από τις μεταρρυθμίσεις ευνοούνται και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που εξασφαλίζουν 32 εκατ. νέους πελάτες, επιδοτούμενους από το κράτος.

Αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες όπως Merck Pfizer και Amgen επωφελούνται, αποκτώντας ξαφνικά δεκάδες εκατομμύρια περισσότερους ασφαλισμένους που μπορούν να αγοράσουν ακριβά φάρμακα.

Στους «χαμένους» του προγράμματος περιλαμβάνονται όσοι Αμερικανοί είχαν ήδη ασφαλιστική κάλυψη, καθώς μέσω του νομοσχεδίου ενδεχομένως να αυξηθούν τα ασφάλιστρα για εκείνα τα συμβόλαια που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο δεν ευνοεί τους γιατρούς και τους πλουσίους, καθώς για τη χρηματοδότηση του νομοσχεδίου αυξάνεται 0,9% ο φόρος για εκείνους με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 200.000 δολαρίων.

Τέλος, και οι τράπεζες επηρεάζονται αρνητικά από τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας, καθώς το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τροποποίηση που καταργεί την κρατική χρηματοδότηση.

source: naftemporiki.gr

Τέσσερις στις δέκα τράπεζες ανοίγουν πάλι το «πουγκί» τους

Τέσσερις στις δέκα τράπεζες ανοίγουν πάλι το «πουγκί» τους

Η Royal Bank of Scotland είναι η τράπεζα με τα περισσότερα δάνεια (13,302 δισ. δολ.) με μερίδιο αγοράς 19.85% και ακολουθεί η HSH Nordbank με 5,202 δισ. δολ. και μερίδιο αγοράς 7.76%.

Μειώθηκε, σαν αποτέλεσμα της κρίσης ο τραπεζικός δανεισμός της ελληνόκτητης ναυτιλίας για πρώτη φορά μετά από εννέα συνεχή χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Petrofin Bank Research.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανεισμού των Ελλήνων εφοπλιστών ανήλθε στο τέλος του 2009, στα 67,02 δισ. δολ. έναντι 73,33 δισ. δολ. το 2008 και 66,941 δισ. δολ. το 2007.

Η Petrofin εκτιμά όμως ότι το 2010 το ποσοστό πτώσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της ναυτιλίας έχει μειωθεί, ενώ τέσσερις στις 10 τράπεζες ανοίγουν και πάλι το «πουγκί» τους, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αυξήσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό τους.

Επιπλέον αναμένεται μία πιο έντονη παρουσία των τραπεζών από την Κίνα και Απω Ανατολή, και κάποιων μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων που θέλουν να επωφεληθούν. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πρόθυμες να επεκτείνουν το ρόλο τους, αλλά μέχρι να υποχωρήσει η «ελληνική κρίση» υπάρχει ένα ερωτηματικό για το πώς θα συμπεριφερθούν.

Πάντως η έρευνα σημειώνει ότι σε σύγκριση με το βάθος της παγκόσμιας κρίσης και των προβλημάτων που αυτή δημιούργησε στη ναυτιλία (πτώση τιμών πλοίων και φορτίων) οι επιπτώσεις στην τραπεζική χρηματοδότηση της ναυτιλίας ήταν σχετικά αντιμετωπίσιμες και αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε σχεδόν καμία πτώχευση Ελληνα πλοιοκτήτη.

Ειδικότερα τώρα σύμφωνα με την έρευνα, τα εκταμιευμένα δάνεια το 2009, παρά τη συνολική πτώση του χαρτοφυλακίου, αυξήθηκαν 1,93% και έφθασαν στα 54,607 δισ. δολ. το 2009, έναντι 53,574 δισ. δολ. το 2008 και 45,37 δισ. δολ. το 2007.

Παρατηρήθηκε μία σημαντική πτώση των συμφωνηθέντων, αλλά μη εκταμιευμένων δανείων κατά 36,84% στα 12,412 δισ. δολ. έναντι 19,563 εκατ. δολ. το 2008.

Το δανειακό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 4,74% στα 16,74 δισ. δολ. όμως τα μη εκταμιευμένα δάνεια μειώθηκαν ακόμη περισσότερο (κατά 30,14%) όταν τα εκταμιευμένα μειώθηκαν μόλις κατά 3,54%. Συνολικά το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών αποτελεί το 24,8% του συνόλου.

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έχουν οι ξένες τράπεζες με παρουσία στη χώρα μας. Έχουν υπογράψει δάνεια ύψους 36,77 δισ. δολ. μειωμένα κατά 5,66% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το ποσό των μη εκταμιευόμενων δανείων μειώθηκε πολύ περισσότερο (40,63%). Αντιθέτως το χαρτοφυλάκιο των εκταμιευμένων δανείων αυξήθηκε κατά 6,34% στα 30,861 δισ. δολ.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες

Η Royal Bank of Scotland είναι η τράπεζα με τα περισσότερα δάνεια (13,302 δισ. δολ.) με μερίδιο αγοράς 19.85% και ακολουθεί η HSH Nordbank με 5,202 δισ. δολ. και μερίδιο αγοράς 7.76%.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Deutsche Schiffsbank με 4,969 δισ. δολ. (7,41%), η Credit Suisse με 4 δισ. δολ. (5,97%) και η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] της Ελλάδος με 3,217 δισ. δολ. (4,80%).

Ακολουθεί η Alpha Bank [ACBr.AT] , με 2,575 δισ. δολ. (3,99%), ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκουμε δύο ακόμη ελληνικές τράπεζες την Εμπορική Τράπεζα [CBGr.AT] με 2,62 δισ. δολ. δανειακό χαρτοφυλάκιο (3,91%) και τη Marfin Bank (στην ένατη θέση) με 2,45 δισ. δολ. χαρτοφυλάκιο (μερίδιο αγοράς 3,66%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] που το 2007 ήταν η ελληνική τράπεζα με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στη ναυτιλία το 2010 δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα ελληνικών και ξένων τραπεζών, παραμένει πάντως στην πέμπτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με χαρτοφυλάκιο 1,81 δισ. δολ.

Παρόντες οι Κινέζοι

Το 2009 για πρώτη φορά εμφανίζονται και κινεζικά τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα μεταξύ αυτών που χρηματοδοτούν Ελληνες εφοπλιστές (KEXIM και CHINA Import and Export με 500 και 400 εκατ. δολ. αντίστοιχα).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 11,009 δισ. δολ. συμφωνηθέντα αλλά μη εκταμιευμένα δάνεια, 31 τραπεζών, τα 9,315 δισ. δολ. αφορούν σε προγράμματα χρηματοδότησης κατασκευής πλοίων.

source: naftemporiki.gr

Πελάτες στην Ελλάδα "ψάχνει" η Facebook


Πελάτες στην Ελλάδα "ψάχνει" η Facebook

Έχει απασχολήσει επενδυτές, οικονομολόγους, επικοινωνιολόγους. Μέσα σε λίγα χρόνια το Facebook, η γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε θέμα συζήτησης και απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές. Σήμερα διαθέτει 400 εκατ. ενεργά μέλη παγκοσμίως και ο τζίρος της εταιρείας υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 1,1 δισ. δολ. από 700 εκατ. δολ. πέρυσι.

Ωστόσο, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η Facebook δεν έχει καταφέρει να... μεταφράσει σε ρευστό την παγκόσμια αποδοχή της. Προσπαθώντας όμως να ανταγωνιστεί την Google στο κομμάτι «διαφημιστικά έσοδα» έχει προχωρήσει ήδη σε συνεργασίες σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρόσφατα απέκτησε ως τοπικό συνεργάτη τη ThinkDigital ώστε να καταφέρει εντός των επόμενων μηνών να αποκτήσει «πελάτες τις 200 πιο διαφημιζόμενες εταιρείες της χώρας», όπως αναφέρει στο Capital.gr ο διευθυντής πωλήσεων της Facebook στη Νότια Ευρώπη, Juan Diego Oliva.

Η Thinkdigital, που αποτελεί ένα δίκτυο ψηφιακών μέσων στην Ν.Α. Ευρώπη και αποτελεί τον επίσημο αντιπρόσωπο διαφήμισης της MSN και των προϊόντων Windows Live, έχει στα «χέρια» της ένα πολυπληθές κοινό και άρτιες πληροφορίες για την ταυτότητα και τις προτιμήσεις του.

Ο Έλληνας χρήστης του Facebook είναι από «τους πιο πιστούς στον κόσμο» σύμφωνα με τον κ. Oliva. «Σήμερα έχουμε περισσότερους από 2,5 εκατ. ενεργούς χρήστες. Συνολικά οι χρήστες internet είναι περίπου 3,6 εκατ. στη χώρα, οπότε έχουμε ήδη μια διείσδυση στην αγορά της τάξης του 70%» σημειώνει.

Ο κ. Oliva, ερωτηθείς σχετικά με το πόσες ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτει σήμερα στο πελατολόγιο της η Facebook, δεν ανέφερε αριθμούς, ωστόσο τόνισε πως «είναι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες. Πολλές είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αγοράζουν direct response advertising μέσω του διαδικτυακού μας τόπου». Κατά γενική ομολογία, πάντως, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν βρει το δρόμο τους προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι όμως τα περαιτέρω σχέδια της Facebook στην ελληνική αγορά; Ο κ. Oliva αναφέρει: «Να συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τα προϊόντα μας και τις υπηρεσίες μας ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε την μεγάλη ανάπτυξη που εμφανίζουμε στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι διανύουμε μια περίοδο δύσκολων οικονομικών συνθηκών αλλά έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης οι διαφημιζόμενοι εστιάζουν σε καλύτερη στόχευση, τρόπους μέτρησης και σε αποτελεσματικότερη αποδοτικότητα των επενδύσεων τους».


source: capital.gr

Κίνα: Θα "εγκαταλείψουν" οι κρατικές εταιρείες την αγορά ακινήτων;


Κίνα: Θα "εγκαταλείψουν" οι κρατικές εταιρείες την αγορά ακινήτων;



ΣΑΝΓΚΑΗ (Dow Jones)—Η δέσμευση της Κίνας να περιορίσει τη συμμετοχή των κρατικών εταιρειών στην αγορά ανάπτυξης ακινήτων ενδέχεται να μην έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στη μείωση του κόστους γης ή στην ενοποίηση ενός κατακερματισμένου κλάδου.

Αναλυτές και traders εκτιμούν ότι το Πεκίνο έχει σταματήσει να δίνει λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα που σχεδιάστηκαν με σκοπό να σταματήσουν τη δραστηριοποίηση κρατικών εταιρειών στην κερδοφόρο αγορά της ανάπτυξης ακινήτων.

Κρατικές επιχειρήσεις και κατασκευαστές, «οπλισμένοι» με μετρητά λόγω της πιστωτικής άνθησης το 2009, συσσωρεύτηκαν στην αγορά πλειστηριασμών γης, καταγράφοντας νέα υψηλά. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε πηγή αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας καθώς ο κόσμος θεωρεί τις κρατικές εταιρείες ως βασικές υπαίτιες για τις δυσβάσταχτα υψηλές τιμές των κατοικιών στις μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη.

Η κινεζική επιτροπή για την εποπτεία και τη διαχείριση κρατικής περιουσίας (SASAC) ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι έχει δώσει εντολή σε 78 εταιρείες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση και των οποίων οι βασικές δραστηριότητες δεν είναι το real estate να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων. Δεν έδωσε ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ή άλλες λεπτομέρειες για το πότε θα πραγματοποιηθούν όσα ζήτησε.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική κίνηση γιατί βγάζει τους πλούσιους πρωτάρηδες από την αγορά», σχολίασε ο Michael Klibaner, επικεφαλής ερευνών της Jones Lang LaSalle. «Όλοι αυτοί έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών στους πλειστηριασμούς», πρόσθεσε.

Οι εισηγμένες κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ενισχύθηκαν την Παρασκευή, με τον κλαδικό δείκτη των ακινήτων της ενδοχώρας να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με άνοδο 0,8%, σχεδόν σε αναλογία με τα κέρδη της τάξης του 0,7% για το βασικό δείκτη Shanghai Composite, και αρκετά λιγότερο από την κατά 1,5% ενίσχυση που σημείωσε λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο περιορισμός της εμπλοκής των κρατικών εταιρειών στην αγορά ακινήτων θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει στη μείωση του ανταγωνισμού στους πλειστηριασμούς, ωστόσο η εφαρμογή των περιορισμών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη συγκεκριμένη δέσμευση. Το Πεκίνο πρέπει να εξηγήσει με λεπτομέρεια πως οι εν λόγω 78 κρατικές επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν την αγορά ακινήτων και πως σχεδιάζει να παροτρύνει τις κρατικές κατασκευαστικές να στραφούν στην κατασκευή επιδοτούμενων από το κράτος κατοικιών, αντί για τα επικερδή συγκροτήματα ιδιωτικών κατοικιών, σημειώνουν.

Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι 78 εταιρείες προχωρούν σε αναδιάρθρωση και θα πειθαρχήσουν με την εντολή της SASAC όταν ολοκληρωθούν τα υφιστάμενα project ακινήτων.

«Η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι δύσκολη», τόνισε ο Johnson Hu, αναλυτής της UOB Kayhian. «Πρέπει να λάβουν υπόψη ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να απολυθούν όταν ολοκληρωθούν τα έργα».

Ο Zhang Gang, αναλυτής της Central China Securities ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ λίγες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη οδηγία. Φαίνεται ότι έχει στόχο να κατευνάσει το θυμό του κόσμου για τον ρόλο της κυβέρνησης στην αύξηση των τιμών στα ακίνητα».

Οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων 94 κρατικών εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 220,9 δισ. γουάν (32,4 δισ. δολάρια) το 2009, αποτελώντας το 5% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου για τον περασμένο χρόνο, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή.

Από αυτές, οι 16 εταιρείες των οποίων οι βασικές δραστηριότητες αφορούν την ανάπτυξη ακινήτων, εμφάνισαν συνολικές πωλήσεις της τάξης των 189,9 δισ. γουάν τον περασμένο χρόνο, ή το 86% του συνόλου του κλάδου.

Η επιτροπή ανέφερε ότι οι εν λόγω 16 κατασκευαστές ελέγχονται άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση, όπως η Poly Real Estate Group Co, η China Overseas Holdings Ltd, η COFCO Property Co, η China Resources Land Ltd και η Shenzhen Chinese Town Holding Co δεν επηρεάζονται από την οδηγία.

Μεταξύ αυτών που επηρεάζονται, εταιρείες όπως οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι Citic Group και China Ordnance Equipment Group Corporation είναι πιθανό να στοχοποιηθούν, καθώς οι θυγατρικές τους ήταν υπεύθυνες για τις πρόσφατες τιμές-ρεκόρ στα ακίνητα.


source: capital.gr

Βρετανία: Στο 3% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο


Βρετανία: Στο 3% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Μ. Βρετανία το Φεβρουάριο, αντανακλώντας τον αδύναμο πληθωρισμό σε μεγάλο εύρος αγαθών, ωστόσο παρέμειναν πάνω από στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας ONS έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3% το Φεβρουάριο, από 3,5% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για πιο ήπια αύξηση των τιμών σε οκτώ από δώδεκα επί μέρους κλάδους, με τις τιμές να ανακάμπτουν λιγότερο από το συνηθισμένο μετά από μία διστακτική εκκίνηση των πωλήσεων στην αρχή του έτους, τόνισε στατιστικολόγος της ONS.

Η μείωση του ετήσιου ρυθμού θα έπρεπε να καθησυχάσει τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BOE, οι οποίοι έχουν τελευταία εκφράσει ανησυχίες ότι ο συνεχόμενα ισχυρός πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% το Φεβρουάριο, μετά την πτώση κατά 0,25% τον Ιανουάριο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την αύξηση των τιμώ στο 0,6% σε μηνιαία και στο 3,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Η BOE στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό της τάξης του 2%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός – ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – επίσης επιβραδύνθηκε τοπ Φεβρουάριο στο 2,9% σε ετήσια βάση, από 3,1% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε 0,4% το Φεβρουάριο, μετά από πτώση 0,6% τον Ιανουάριο έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα.


source: capital.gr

Google risks China's ire with slap to censorship


Google risks China's ire with slap to censorship


BEIJING/SHANGHAI (Reuters) - Google Inc shut its mainland Chinese-language portal and began rerouting searches to an uncensored Hong Kong-based site, unleashing a blast of ire from Beijing and prompting concerns over its future business in China. China lost little time in warning Google that its rejection of self-censorship angers the one-party government, which is wary of ceding control over domestic use of the Internet with 384 million users in China.

source: iii.co.uk
Share |