Tuesday, March 23, 2010

Βρετανία: Στο 3% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο


Βρετανία: Στο 3% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Μ. Βρετανία το Φεβρουάριο, αντανακλώντας τον αδύναμο πληθωρισμό σε μεγάλο εύρος αγαθών, ωστόσο παρέμειναν πάνω από στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας ONS έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3% το Φεβρουάριο, από 3,5% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για πιο ήπια αύξηση των τιμών σε οκτώ από δώδεκα επί μέρους κλάδους, με τις τιμές να ανακάμπτουν λιγότερο από το συνηθισμένο μετά από μία διστακτική εκκίνηση των πωλήσεων στην αρχή του έτους, τόνισε στατιστικολόγος της ONS.

Η μείωση του ετήσιου ρυθμού θα έπρεπε να καθησυχάσει τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BOE, οι οποίοι έχουν τελευταία εκφράσει ανησυχίες ότι ο συνεχόμενα ισχυρός πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% το Φεβρουάριο, μετά την πτώση κατά 0,25% τον Ιανουάριο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την αύξηση των τιμώ στο 0,6% σε μηνιαία και στο 3,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Η BOE στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό της τάξης του 2%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός – ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – επίσης επιβραδύνθηκε τοπ Φεβρουάριο στο 2,9% σε ετήσια βάση, από 3,1% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε 0,4% το Φεβρουάριο, μετά από πτώση 0,6% τον Ιανουάριο έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα.


source: capital.gr

No comments:

Share |