Wednesday, December 15, 2010

Πιθανή υποβάθμιση της Ισπανίας από Moody’s


Πιθανή υποβάθμιση της Ισπανίας από Moody’s

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αξιολόγηση της Ισπανίας «κρούει» η Moody’s, θέτοντας υπό αναθεώρηση, για πιθανή υποβάθμιση, την υφιστάμενη αξιολόγηση «Aa1» πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η κίνηση έρχεται μία ημέρα πριν την τελευταία δημοπρασία ομολόγων της ισπανικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος εν μέσω ανησυχιών πως η χώρα θα ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο δρόμο προς το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.

Ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση είναι -σύμφωνα με τον οίκο- το γεγονός ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις χρηματοδότησης, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2011, πρόβλημα που μεγιστοποιείται εξαιτίας της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών.

Η Ισπανία θα χρειαστεί να αντλήσει 170 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τοπικών κυβερνήσεων και των τραπεζών θα ανέλθουν περίπου στα 30 δισ. ευρώ και 90 δισ. ευρώ αντίστοιχα, εκτιμά η Moody΄s.

Δεύτερο παράγοντα συνιστά η πιθανή, περαιτέρω άνοδος του δημόσιου χρέους της χώρας, αν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποδειχθεί μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Παράλληλα, στην έκθεσή της η Moody’s επικαλείται «τις διογκούμενες ανησυχίες» για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να πετύχει την απαιτούμενη βιώσιμη και διαρθρωτική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών του κράτους, αν ληφθεί υπόψιν η αδυναμία της να ελέγξει τα οικονομικά των τοπικών κυβερνήσεων.

Ωστόσο ο οίκος εξακολουθεί να πιστεύει πως η Ισπανία έχει μεγαλύτερες πιστωτικές αντοχές σε σχέση με άλλα προβληματικά κράτη της Ευρωζώνης κι αναμένει πιθανότατα πως και μετά την αναθεώρηση η αξιολόγηση της χώρας θα παραμείνει εντός του πεδίου "Aa".

"Η Moody΄s δεν πιστεύει πως η φερεγγυότητα της Ισπανίας απειλείται", ενώ "τα βασικά σενάρια δεν υποθέτουν πως η χώρα θα χρειαστεί ένεση ρευστότητας από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.", σημειώνεται στην έκθεση.


Salgado: Δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία από την προειδοποίηση της Moody’s


Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Elena Salgado επεσήμανε πως η φερεγγυότητα της χώρας δεν αμφισβητείται έπειτα από την ανακοίνωση της Moody΄s Investors Service Inc. ότι μπορεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ισπανικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE.


Η Salgado φέρεται να δήλωσε πως οι τα σχέδια της Ισπανίας να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν στην προβλεπόμενη πορεία.


Η Moody’s ανακοίνωσε πως υπάρχει η πιθανότητα υποβάθμισης από «το γεγονός ότι η Ισπανία είναι ευάλωτη στις πιέσεις χρηματοδότησης, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2011», ένα πρόβλημα που πρόσφατα μεγιστοποιήθηκε εξαιτίας της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών.


Έπειτα από ομιλία της σε βουλευτές, η Salgado ανέφερε, σύμφωνα με το EFE, πως ελπίζει να παρέχει αρκετές αποδείξεις ώστε η Moody’s να μεταβάλει το outlook σε θετικό από αρνητικό.


Υπενθυμίζεται πως η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά μια βαθμίδα σε “Aa1” το Σεπτέμβριο, επικαλούμενη τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και τις δημοσιονομικές προκλήσεις. Ήταν η τελευταία από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που τοποθέτησε την Ισπανία σε “Aaa” maximum, ενώ ενδέχεται να υποβαθμίσει ξανά την Ισπανία στους επόμενους τρεις μήνες.


Η Ισπανία αντιμετωπίζει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, η οποία ώθησε την οικονομία της στην ύφεση και «έστειλε τους λογαριασμούς του δημόσιου τομέα στο κόκκινο». Η αδύναμη δημοσιονομική της θέση την άφησε εκτεθειμένη στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Στα $27,6 δισ. οι καθαρές αγορές τίτλων τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Στα $27,6 δισ. οι καθαρές αγορές τίτλων τον Οκτώβριο

Σε καθαρές αγορές 27,6 δισ. δολ. μακροπρόθεσμων αμερικανικών χρεογράφων προχώρησαν τον Οκτώβριο οι ξένοι επενδυτές από 77,2 δισ. δολ. το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το διεθνές ενδιαφέρον για ομόλογα επιβράδυνε σημειώνοντας αύξηση κατά 23,5 δισ. δολ. τον Οκτώβριο από αύξηση 78,9 δισ. δολ. το Σεπτέμβριο. Οι επίσημες αγορές από ξένες κεντρικές τράπεζες υποχώρησαν κατά 1 δισ. δολ. τον Οκτώβριο έπειτα από άνοδο 39,5 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κίνα, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσαν την έκθεση τους σε ομόλογα τον Οκτώβριο.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Ανέκαμψε ελαφρώς η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Ανέκαμψε ελαφρώς η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο


Ανέκαμψε ελαφρώς η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ είχε υποχωρήσει 0,2% τον Οκτώβριο, βάσει πτωτικά αναθεωρημένων στοιχείων.

Βελτίωση κατέγραψε και η παραγωγική δυναμικότητα, στο 75,2% από 74,9% τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη κι έτσι τα λειτουργικά επίπεδα παραμένουν χαμηλότερα από το μέσο όρο της περιόδου 1972-2009 (80,6%).

Τα στοιχεία ήταν λίγο καλύτερα των εκτιμήσεων, με τους οικονομολόγους να αναμένουν κατά μέσο όρο αύξηση 0,3% της παραγωγής, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και παραγωγική δυναμικότητα 75%.

Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 5,4%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης εμπιστοσύνης της NAHB τον Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης εμπιστοσύνης της NAHB τον Δεκέμβριο


Απαισιόδοξοι παρέμειναν τον Δεκέμβριο οι κατασκευαστικές κατοικιών στις ΗΠΑ για τις προοπτικές της αγοράς κατοικίας, παρά τα σημάδια βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών (NAHB) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης για την αγορά κατοικίας παρέμεινε αμετάβλητος στις 16 μονάδες τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Ένα μέγεθος πάνω από τις 50 μονάδες στην έρευνα της NAHB θα υποδείκνυε ότι περισσότεροι κατασκευαστές θεωρούν θετικές τις προοπτικές για την αγορά απ’ ό,τι αρνητικές. Η τελευταία φορά που ο δείκτης ήταν πάνω από τις 50 μονάδες ήταν τον Απρίλιο του 2006.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire States τον Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire States τον Δεκέμβριο


Ανάκαμψη μετά τη βουτιά του Νοεμβρίου σημείωσε τον Δεκέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve Bank of New York που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Empire State αναρριχήθηκε στις 10,57 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις -11,14 μονάδες του Νοεμβρίου. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τοποθετούσαν τον δείκτη στις 5 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο μεταποιητικός κλάδος ανακάμπτει ταχύτερα συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, σημαντική βελτίωση εμφάνισαν και οι περισσότεροι υποδείκτες, με τον δείκτη παραγγελιών να διαμορφώνεται στις 2,60 μονάδες από τις -24,38 μονάδες, ενώ ο δείκτης των μεταφορών ανήλθε στις 7,11 μονάδες από -6,13 μονάδες.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,1% στο δείκτη τιμών καταναλωτή το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,1% στο δείκτη τιμών καταναλωτή το Νοέμβριο

Μικρή αύξηση εμφάνισαν το Νοέμβριο οι τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ, καθώς οι τιμές ενέργειας σημείωσαν τη μικρότερή τους άνοδο σε διάστημα 5 μηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1% το Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας την πέμπτη διαδοχική άνοδο.

Ο δείκτης, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενισχύθηκε κατά 0,1%, έπειτα από τρεις μήνες που παρέμεινε αμετάβλητος.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο κατά 0,2%, ενώ για το δομικό δείκτη εκτιμούσαν αύξηση 0,1%.

Στις μηνιαίες μεταβολές, οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν 0,2% το Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων 5 μηνών. Παράλληλα, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,2%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στα αποθέματα αργού

Μεγάλη πτώση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 9,854 εκατ. βαρέλια στα 346,018 εκατ. βαρέλια ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 0,809 εκατ. Βαρέλια στα 214,773 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μεγαλύτερη άνοδο κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.

Τέλος τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 1,094 εκατ. βαρέλια στα 161,305 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει μικρή πτώση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των αμερικανικών διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 88% από 87,5% την προηγούμενη εβδομάδα.

source: capital.gr

Ιαπωνία: Επιδείνωση του κλίματος στη μεταποίηση δείχνει ο tankan


Ιαπωνία: Επιδείνωση του κλίματος στη μεταποίηση δείχνει ο tankan

Επιδεινώθηκε το κλίμα στις μεγάλες βιομηχανίες της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία για το δείκτη tankan που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αλλά όχι στο βαθμό που αναμενόταν δεδομένων των πιέσεων από το ισχυρότερο γεν και την αποδυνάμωση των παγκόσμιων οικονομιών.

Τα στοιχεία έδειξαν παράλληλα πως οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου είναι περισσότερο επιθετικές ως προς τις κεφαλαιακές τους δαπάνες την τρέχουσα δημοσιονομική χρήση εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη των εταιρικών κερδών.

Ο δείκτης tancan για τις μεγάλες επιχειρήσεις υποχώρησε στις 5 μονάδες το Δεκέμβριο από 8 μονάδες το Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας την πρώτη επιδείνωση του κλίματος από το Μάρτιο του 2009.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το δείκτη χαμηλότερα, στις 3 μονάδες. Ο δείκτης αντανακλά το ποσοστό των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες είναι καλές, αφαιρουμένων αυτών που δηλώνουν ότι οι συνθήκες είναι κακές.



source: capital.gr

Στις 1.860 μονάδες "βλέπει" το ΧΑ το 2011 η Deutsche Bank


Στις 1.860 μονάδες "βλέπει" το ΧΑ το 2011 η Deutsche Bank

Μία αισιόδοξη «ματιά» στο νέο έτος παραθέτει η Deutsche Bank σε έκθεσή της με τίτλο «Πως θα κερδίσει η Δύση», στην οποία χαρακτηρίζει ευνοϊκή χρονιά για τις τιμές των μετοχών το 2011, θεωρεί χρονιά ανάκαμψης για τις ΗΠΑ το νέο έτος και παράλληλα δίνει τιμή στόχο για την ελληνική αγορά τις 1.860 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με το ελληνικό χρηματιστήριο η Deutsche Bank δίνει σύσταση «neutral», θέτει τιμή-στόχο του Γενικού Δείκτη για το 2011 τις 1.860 μονάδες και θεωρεί "top pick" τη μετοχή του ΟΠΑΠ και "bottom pick" τον τίτλο του ΟΤΕ.

«Οι κίνδυνοι σχετικά με το κρατικό χρέος μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν το κλίμα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο εκτιμούμε ότι οι ανοδικές εκπλήξεις που αφορούν την ανάπτυξη ενδέχεται να δώσουν ώθηση σε αυτή την υψηλής μεταβλητότητας αγορά», σημειώνει η γερμανική τράπεζα.

Σε γενικότερο πλαίσιο, ο οίκος θεωρεί έτος άνθησης της ανάκαμψης στις ΗΠΑ, και κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3%, ενώ η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα κινηθεί με ρυθμό 4%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Deutsche Bank αναμένει ενίσχυση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 σε ποσοστό 12% και χαρακτηρίζει μεγαλύτερο κίνδυνο την οικονομική αποδιάρθρωση εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης της Ευρωζώνης. Σημαντικό επίσης είναι ότι σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα η Ισπανία δεν θα πέσει θύμα της κρίσης, ενώ η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ανέπαφη.

Το outlook για τις μετοχές δείχνει ελπιδοφόρο και πέρα από το 2011, συνεχίζει ο οίκος καθώς η πιστωτική ώθηση έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Τα επίπεδα νέου δανεισμού σε παγκόσμιο πλαίσιο είναι πολύ χαμηλά στην παρούσα φάση και θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να φτάσουν σε επίπεδο ισορροπίας. Η εξομάλυνση θα διαρκέσει χρόνια και σε αυτή την περίοδο η πιστωτική ώθηση θα είναι θετική.

Η θετική πιστωτική ώθηση στο παρελθόν έχει συνδεθεί με ανάπτυξη του ΑΕΠ ισχυρότερη του αναμενομένου. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγούμαστε σε μία περίοδο συνεχιζόμενης ανάπτυξης του ΑΕΠ, μεγαλύτερης της τάσης, κάτι που δεν έχει τιμολογηθεί στις χρηματαγορές στην παρούσα φάση», υπογραμμίζει η Deutsche Bank.



source: capital.gr

Novartis: Απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Alcon έναντι $12,9 δισ.


Novartis: Απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Alcon έναντι $12,9 δισ.

Τον πλήρη έλεγχο της Alcon Inc. αποκτά η Novartis AG καθώς συμφώνησε καταβάλει 12,9 δισ. δολάρια για τις μετοχές της εταιρείας που δεν έχει ήδη στην κατοχή της, δίνοντας τέλος στη διαμάχη με τους μετόχους μειοψηφίας που διήρκησε 11 μήνες.

Βάσει της συμφωνίας η πληρωμή θα γίνει με συνδυασμό μετοχών της Novartis και στην περίπτωση που χρειαστεί, μετρητά που συνολικά να ανέλθουν σε 168 δολάρια ανά μετοχή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική φαρμακευτική.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Novartis άσκησε δικαίωμα αγοράς του 52% που κατείχε η Nestle στην Alcon έναντι 180 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, αυξάνοντας το ποσοστό της στην εταιρεία στο 77%. Είχε επίσης προτείνει να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές που κατείχαν οι μέτοχοι μειοψηφίας με χαμηλότερο αντίτιμο. Το συμβούλιο της Alcon είχε κρίνει την προσφορά ανεπαρκή και ζήτησε περισσότερα.

«Συγχαίρω το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της Alcon και της Novartis για την επίτευξη μίας ευνοϊκής συγχώνευσης», τόνισε ο Kevin Buehler, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alcon.



source: capital.gr

Η Moody΄s "απειλεί" την Ισπανία, απώλειες 1,9% στη Μαδρίτη


Η Moody΄s "απειλεί" την Ισπανία, απώλειες 1,9% στη Μαδρίτη

Πτωτικές πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης, μετά την απόφαση της Moody’s να θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση "Aa1" της Ισπανίας.

Ειδικότερα, η Moody’s ανακοίνωσε ότι θέτει υπό αναθεώρηση της πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας εξαιτίας των υψηλών αναγκών αναχρηματοδότησης της χώρας και των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει στην εξασφάλιση δανεισμού τον επόμενο χρόνο.

«Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλή για το ευρώ, αν και η αξιολόγηση της Moody’s για την Ισπανία είναι κατά μία βαθμίδα υψηλότερη από τους άλλους οίκους», τόνισε ο Charles Diebel, επικεφαλής στρατηγικής της Lloyds Bank Corporate Markets στο Dow Jones Newswires, σχολιάζοντας την απόφαση του οίκου.

Στα επιχειρηματικά νέα, τον πλήρη έλεγχο της Alcon Inc. αποκτά η Novartis AG καθώς συμφώνησε καταβάλει 12,9 δισ. δολάρια για τις μετοχές της εταιρείας που δεν έχει ήδη στην κατοχή της, δίνοντας τέλος στη διαμάχη με τους μετόχους μειοψηφίας που διήρκησε 11 μήνες.

Βάσει της συμφωνίας η πληρωμή θα γίνει με συνδυασμό μετοχών της Novartis και στην περίπτωση που χρειαστεί, μετρητά που συνολικά να ανέλθουν σε 168 δολάρια ανά μετοχή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική φαρμακευτική.

Στο ταμπλό, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 0,84%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,46%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,55%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -0,57%.

Απώλειες 1,90% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,05% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI καταγράφει άνοδο 0,09%. Στην Πορτογαλία ο PSIR σημειώνει απώλειες 0,82%, ενώ στην Ιρλανδία ο βασικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 0,09%.



source: capital.gr
Share |