Saturday, July 18, 2009

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 υπέβαλε η εταιρεία Εκτασις

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 υπέβαλε η εταιρεία Εκτασις

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην αγορά του real estate η κίνηση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Εκτασις, να καταθέσει αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 (πρώην πτωχευτικός κώδικας).

Η ίδια η εταιρεία επικαλείται την οικονομική κρίση. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ακυρώθηκαν έργα της, με αποτέλεσμα να απολέσει έσοδα της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ και να αντιμετωπίσει προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου και του leasing, ανέρχεται στα 252 εκατ. ευρώ.

Η αξία των ακινήτων, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της, εκτιμήθηκε πρόσφατα από την Colliers και είναι 332 εκατ. ευρώ. Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 αναφέρεται ως κίνηση προστασίας της περιουσίας της. Η Εκτασις σημειώνει ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι πιστωτές της, προκειμένου «να χαραχθεί από κοινού η στρατηγική για την επίλυση του προβλήματος και την αναδιάρθρωση των χρεών της». Η διοίκησή της δηλώνει ακόμη πως «έχει την πεποίθηση ότι το πρόσκαιρο πρόβλημα της ταμιακής ρευστότητάς της μπορεί να επιλυθεί και να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιχειρηματική της πορεία».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Εκτασις, εκτός από τα χρέη στις τράπεζες, οφείλει ακόμα 17 εκατ. ευρώ σε διάφορους προμηθευτές της. Το όλο θέμα έγινε χθες γνωστό από ανακοίνωση της Ι. Κλουκίνας - Ι. Λάππας (ΚΛΜ ΑΤΕ), η οποία αναφερόταν σε χρέος της Εκτασις προς θυγατρική της, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΚΛΜ σχεδιάζει να πουλήσει την απαίτησή της από την Εκτασις στον επικεφαλής του ομίλου, Ιωάννη Γεωργίου Κλουκίνα, με την καταβολή τιμήματος 3 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση της Εκτασις, εκτός από αίσθηση στην αγορά, έχει προκαλέσει και ποικίλα σχόλια. Οπως διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα της εταιρείας (ακόμα και χθες), το ήδη μεγάλης αξίας χαρτοφυλάκιό της «με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτών που πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν, θα ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία, το 2007, κατετάγη ως μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον οδηγό «Business Leaders in Greece 2007» της ICAP, που περιλαμβάνει τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κάθε έτους στην Ελλάδα, η Εκτασις κατέλαβε την 113η θέση, ανάμεσα σε τραπεζικά ιδρύματα, επιχειρήσεις της βιομηχανίας πετρελαίου, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, φαρμακοβιομηχανίες και λοιπές εμπορικές επιχειρήσεις. Τη χρονιά αυτή, η Εκτασις είχε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 42% σε σχέση με το 2006, καθώς και κέρδη προ φόρων 20 εκατ. ευρώ.

Η Κλουκίνας Λάππας

Σε έκτακτη γενική συνέλευση, στις 7 Αυγούστου, καλεί τους μετόχους της η εισηγμένη εταιρεία Ι. Κλουκίνας - Ι. Λάππας, με κύριο θέμα την απόσχιση του κατασκευαστικού κλάδου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η έκτακτη γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει το σχετικό συμβόλαιο περί απόσχισης του κατασκευαστικού κλάδου της Ι. Κλουκίνας - Ι. Λάππας και εισφοράς του στην 100% θυγατρική της εταιρεία ΚΛΜ ΑΤΕ, καθώς και όλες τις σχετικές ενέργειες των μελών του Δ.Σ. Στη συνέλευση αυτή θα συζητηθεί και η μεταφορά - πώληση της απαίτησης από την Εκτασις.

naftemporiki

Wall: "Άλμα" άνω του 7% στην εβδομάδα

Wall: "Άλμα" άνω του 7% στην εβδομάδα


Με μικτή εικόνα έκλεισαν την κερδοφόρο εβδομάδα οι αμερικανικές μετοχές, με την ΙΒΜ να συντηρεί στα «πράσινα» τον δείκτη Dow Jones και τον S&P να πιέζεται εξαιτίας τραπεζικών αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,37% στις 8.744 μονάδες, ο S&P υποχώρησε οριακά 0,04% στις 940 μονάδες, και ο Nasdaq εμφάνισε άνοδο 0,08% στις 1.887 μονάδες, στην όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων από κολοσσούς του κλάδου όπως η IBM, η Cisco και η Intel.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones εμφανίζεται ενισχυμένος 7,3%, με τον S&P 500 στο +7% και τον Nasdaq στο +7,4%.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας λειτούργησαν ευνοϊκά, καθώς ανακοινώθηκε ισχυρή αύξηση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών και τις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών.

Η μετοχή της GE αντέδρασε πτωτικά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, υποχωρώντας κατά 5,7% ενώ η Google υποχώρησε καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης εσόδων σε σχέση με το προηγηθέν τρίμηνο.

Η μετοχή της Bank of America ξεκίνησε την συνεδρίαση ανοδικά αλλά εν συνεχεία υποχώρησε άνω του 2%.

Η μετοχή της CIT, της αμερικανικής εταιρίας που βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, εκτινάχθηκε άνω του 100% μετά από ισχυρότατες απώλειες τις τελευταίες συνεδριάσεις, εν μέσω σεναρίων διάσωσης και διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από JP Morgan, Goldman Sachs και άλλες τράπεζες.


Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε 0,38%, στα 20,91 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 1,2% στα 5,62 δολάρια. Άνοδος 0,26% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,61 δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εισηγμένων αμερικανικών επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 θα μειωθούν 33% στο β΄τρίμηνο και 20% στο γ΄τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Η εικόνα ήταν καλύτερη στις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν με άνοδο σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Ο δείκτης FTSE τερμάτισε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,62%, ο DAX που επανέκτησε ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό επίπεδο των 5.000 μονάδων, έκλεισε με άνοδο 0,81%, ενώ ο CAC με κέρδη 0,59%.

euro2day.gr

Εκτός του S&P 500 η μετοχή της CIT Group

Εκτός του S&P 500 η μετοχή της CIT Group

Στην αντικατάσταση της μετοχής της CIT Group Inc. από τη μετοχή της εταιρείας ανοιχτού λογισμικού Red Hat Inc. στο δείκτη S&P 500 προχώρησε η Standard & Poor΄s.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αντικατάσταση θα πραγματοποιηθεί με το κλείσιμο της 24ης Ιουλίου.

capital.gr

Cit Group: «Ψίθυροι» για ενδεχόμενη πώληση χωρίς να κηρυχθεί πτώχευση

Cit Group: «Ψίθυροι» για ενδεχόμενη πώληση χωρίς να κηρυχθεί πτώχευση

Φήμες κυκλοφόρησαν χθες στην αγορά ότι ο πιστωτικός όμιλος CIT Group μπορεί να πωληθεί χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί τελικά σε καθεστώς πτώχευσης, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πιστωτές για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Η CIT, που χρηματοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, απώλεσε το 75% της χρηματιστηριακής αξίας της την Πέμπτη εν μέσω φημολογιών ότι βρισκόταν στο χείλος κατάρρευσης.

Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι προχθές το βράδυ οι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων της CIT συζητούσαν το ενδεχόμενο ανταλλαγής χρέους 5 δισ. δολαρίων με μετοχές, στο πλαίσιο σχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων και χρηματοδότηση ύψους 2 έως 3 δισ. δολαρίων για τον όμιλο, που θα μπορούσε να προέλθει από ομάδα κατόχων χρέους της CIT.

Αλλο δημοσίευμα της «Τhe New York Times» ανέφερε χθες ότι η JPMorgan Chase & Co. εμφανίστηκε ως πιθανός μνηστήρας για την εξαγορά τμήματος της CIT, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σχόλιο από καμία πλευρά. Πηγές ανέφεραν επίσης και το όνομα της Goldman Sachs


naftemporiki

ΧΑΚ: Εβδομαδιαία κέρδη 6,8%

ΧΑΚ: Εβδομαδιαία κέρδη 6,8%


Με πτώση έκλεισε την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το κυπριακό χρηματιστήριο ανακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών συναντήσεων. Παρά τις σημερινές απώλειες, το ΧΑΚ κλείνει τη χρηματιστηριακή συνάντηση της Παρασκευής με εβδομαδιαία κέρδη 6,8%.

Ο ΓΔ τιμών έκλεισε στις 1445,25 μονάδες και στο -0,81% και ο δείκτης FTSE στις 494,60 μονάδες και στο -0,75%.

Ο δείκτης Τραπεζών έκλεισε την ημέρα στις 1595,53 μονάδες με απώλειες 0,94%.
Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε στα €3,6 εκ. με την Marfin να είναι ο πλέον εμπορεύσιμος τίτλος της ημέρας (€1,5 εκ.). Στο ΧΑΚ, η Marfin έκλεισε στο -1,89% και στα €2,08 και στο ΧΑ με όγκο €4,5 εκ. έκλεισε στα €2,08 και στο -1,89%.

Ακολούθησε η Τράπεζα Κύπρου με όγκο €1,4 εκ. κλείνοντας στα €4,33 και στο -0,46%. Η BOCY στο ΧΑ με όγκο €4,2 εκ. έκλεισε την ημέρα στα €4,31 και στο -1,60%. Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στην ανώτατη οργανική της δομή.
Η Ελληνική με όγκο €407 χιλ. έκλεισε στα €1,2 με πτώση 0,83%.

Όσον αφορά εταιρικές εξελίξεις, το συμβούλιο του ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή 34,6 εκ. συνήθων μετοχών της Sea Star Capital οι οποίες έχουν εκδοθεί προς την εταιρεία Easy Group Holdings Ltd, με βάση ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 15 Ιουλίου 2009.

Όσον αφορά άλλες εταιρικές εξελίξεις, η Apollo ανακοίνωσε κέρδη €715,5 χιλ. για το εξάμηνο του 2009, έναντι ζημιών €11 εκ. το εξάμηνο του 2008. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, ανακοινώθηκε επίσης ότι τα αποτελέσματα της Αγρός αναμένεται να είναι βελτιωμένα το εξάμηνο του 2009 σε σχέση με πέρσι. Η Αγρός ανακοίνωσε σήμερα επίσης ότι ο πρόεδρος του ΔΣ Αντώνης Πισσαρίδης υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 12 κινήθηκαν πτωτικά, 23 ανοδικά και 108 παρέμειναν αμετάβλητοι.

stockwatch.com.cy

Με κέρδη άνω του 6% έκλεισε την εβδομάδα το αργό

Με κέρδη άνω του 6% έκλεισε την εβδομάδα το αργό

Αλμα πραγματοποίησε για ακόμη μια συνεδρίαση το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αναρριχόμενο πάνω από τα 63 δολάρια, ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων των νέων ανεγέρσεων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο που σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,6%, οδηγώντας στην εκτίμηση ότι η διάρκεια της ύφεσης θα είναι σύντομη. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού ενισχύθηκαν κατά 2,5% στα 63,56 δολάρια το βαρέλι, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 6,1%, ήτοι την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο από τις 12 Ιουνίου. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκαν κατά 1,85% στα 64,31 δολάρια.

Αύξηση της τάξεως του 3,6% σημείωσαν οι νέες κατασκευές κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο, ενώ βελτιωμένος φαίνεται να είναι και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών διαμορφώθηκαν στις 582 χιλ. τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπου έφτασαν τις 562 χιλ., πάνω των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν το μέγεθος να μείνει αμετάβλητο.

Οι οικοδομικές άδειες ενισχύθηκαν κατά 8,7 τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίο περίμεναν αύξηση της τάξεως του 1,9%.

reporter.gr

Η κυβέρνηση υιοθετεί το σχέδιο Φως της Marfin για την διαφάνεια

Η κυβέρνηση υιοθετεί το σχέδιο Φως της Marfin για την διαφάνεια

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είχε ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος. Στην συνάντηση αυτή ο επικεφαλής της Marfin παρουσίασε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τα σχέδια του για την Ολυμπιακή και αναφέρθηκε στην πρόταση της MIG που φέρει τον κωδικό όνομα Φως και αφορά την διαφάνεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σημειώνεται ότι πρώτη φορά ο πρόεδρος της δημοκρατίας δέχεται επικεφαλής μεγάλης επιχείρησης στην Ελλάδα οπότε η συνάντηση έχει μεγάλη σημειολογία. Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο για την πορεία των εργασιών στη MIG και την κρίση γενικότερα, τόνισε:«Δουλεύουν όλοι σκληρά σε πολύ δυσμενείς συνθήκες. Η κρίση φαίνεται ότι συνεχίζεται. Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, κυρίως από την Αμερική, που δείχνουν ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει κάποια αναστροφή. Δυστυχώς, όμως, αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεν θα υπάρξει άμεση επίδραση στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».

Υιοθετεί το σχέδιο Φως η κυβέρνηση

Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κ Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει περαιτέρω τη διαφάνεια στις προμήθειες του δημόσιου τομέα, με ένα πιο σύγχρονο, πιο διαφανές και πιο ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί και τις δυνατότητες του διαδικτύου ουσιαστικά αποτελεί αποδοχή των προτάσεων Βγενόπουλου για την διαφάνεια στο δημόσιο.

«Η διαφάνεια είναι ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να θα δημοσιοποιούνται, μέσω διαδικτύου, όλες οι προμήθειες και οι διαγωνισμοί.

reporter.gr
Share |