Tuesday, March 1, 2011

Ε.Ε.: Απόφαση κατά της διάκρισης ανδρών και γυναικών στα σφάλιστρα


Ε.Ε.: Απόφαση κατά της διάκρισης ανδρών και γυναικών στα σφάλιστρα


Οι ασφαλιστικές θα πρέπει να σταματήσουν να τιμολογούν βάσει φύλου, σύμφωνα με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σε μία εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τις γυναίκες οδηγούς, στη μείωση των συντάξεων των ανδρών και στην «έκρηξη» των αγωγών για τις τιμολογιακές πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

«Όταν υπολογίζεται ως παράγοντας κινδύνου το φύλο του ασφαλισμένου στα ασφαλιστικά συμβόλαια, αυτό συνιστά διάκριση», ανέφερε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κάλεσε εξάλλου τις ασφαλιστικές να υιοθετήσουν μία κοινή για άνδρες και γυναίκες πρακτική στον καθορισμό των ασφάλιστρων από τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, επικυρώνοντας πρόταση ανώτερου συμβούλου που έγινε το Σεπτέμβριο.

Οι ασφαλιστικές εκτιμούν ότι η απόφαση μπορεί να δώσει ώθηση έως και 25% στο κόστος ασφάλισης για τις γυναίκες, οι οποίες στην παρούσα φάση πληρώνουν λιγότερα, γιατί στατιστικά εμπλέκονται σε λιγότερα ατυχήματα.

Επίσης, βάσει της απόφασης ενδέχεται να μειωθούν οι καταβολές συντάξεων στους άνδρες, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν περισσότερα από τις γυναίκες, καθώς λαμβάνεται υπόψη το χαμηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής τους.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιανουάριο

Πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι δαπάνες υποχώρησαν 0,7% στα 791,82 δισ. δολ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πτώση 0,4%.


Οι δαπάνες του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν στο -1,6% από το -2,5% ενώ το Νοέμβριο είχαν αυξηθεί 0,1%.

Οι δαπάνες για κατοικίες αυξήθηκαν 5,1% στα 255,11 δισ. δολ. ενώ το Δεκέμβριο είχαν υποχωρήσει 2,1%, ωστόσο οι δαπάνες για τις υπόλοιπες κατασκευές, όπως για δρόμους, εκκλησίες, νοσοκομεία και κτίρια γραφείων μειώθηκαν 3,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν 1,2% στα 490 δισ. δολ., ενώ του δημόσιου αυξήθηκαν 0,1% στα 301,82 δισ. δολ. Οι ομοσπονδιακές δαπάνες αυξήθηκαν 9,9% ενώ σε πολιτειακό επίπεδο μειώθηκαν 0,9%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 61,4 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης ISM


ΗΠΑ: Στις 61,4 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης ISM (Εκτ: 60,9)

Πηγή:www.capital.gr

Παρέμβαση εισαγγελέα για "κερδοσκοπία" στην επιχείρηση συγχώνευσης ETE-Alpha


Παρέμβαση εισαγγελέα για "κερδοσκοπία" στην επιχείρηση συγχώνευσης ETE-Alpha


Δικαστική έρευνα για τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο ως αποτέλεσμα της διαρροής των εμπιστευτικών συζητήσεων για φιλική συγχώνευση μεταξύ της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ιωάννης Σακελάκος.

Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση που θα διενεργήσει ο έμπειρος εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος στάθηκαν δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονταν σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια μετά τη διαρροή των εμπιστευτικών συζητήσεων κυρίως κατά το χρονικό διάστημα 18-21 Φεβρουαρίου, όπου -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- υπήρξε αύξηση της τιμής των μετοχών της Alpha κατά 33% και της Εθνικής κατά 18%.

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα ανέφεραν πάντως πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «διέταξε ήδη έρευνα επί συναλλαγών στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank|. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν πώς υπό έρευνα τέθηκαν «οι συναλλαγές στις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank, στο διάστημα από τις 18 Ιανουαρίου όταν για πρώτη φορά η διοίκηση της Εθνικής προσέγγισε τη διοίκηση της Alpha, για μια διαπραγμάτευση ενδεχόμενης συγχώνευσης έως και τις 21 Φεβρουαρίου".

Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος θα διερευνήσει αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και κυρίως αυτό της «αξιοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών» το οποίο αν αφορά ποσό κέρδους άνω των 100.000 ευρώ διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 28 μηνών ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 28 μηνών ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Σε υψηλό 28 μηνών ανήλθε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στο 2,4%, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει πόσο διάστημα θα κρατήσει τα επιτόκια στο ίδιο επίπεδο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Το μέγεθος αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη στους συμμετέχοντες των αγορών, καθώς βρίσκεται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός έφτασε στο 2,3%.

Σημειώνεται πως η Eurostat στα προκαταρκτικά στοιχεία δεν περιλαμβάνει λεπτομερή μεγέθη. Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν πως ο πληθωρισμός οδηγείται από τις υψηλότερες τιμές σε ενέργεια, καύσιμα μεταφορών, αλκοόλ και καπνό.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 1% κατά την επόμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε αναλυτές, παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας έχουν υιοθετήσει τελευταία διαφορετική στάση.

Εξάλλου, οι οικονομολόγοι θα παρακολουθήσουν στενά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, έπειτα από την ανακοίνωση των επιτοκίων.




source: capital.gr

Goldman Sachs: Έως $3,4 δισ. οι ζημιές από νομικές διαμάχες


Goldman Sachs: Έως $3,4 δισ. οι ζημιές από νομικές διαμάχες

Απώλειες έως 3,4 δισ. δολ. ενδέχεται να έχει η Goldman Sachs από μηνύσεις και άλλες διαμάχες που σχετίζονται με πωλήσεις χρεογράφων και υπηρεσίες αναδοχής.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ποσό αυτό είναι το μέγιστο που προβλέπει η τράπεζα ενώ το ποσό που έχει δεσμεύσει για την κάλυψη των υποχρεώσεων είναι σχετικά μικρό.

Η τράπεζα σε ξεχωριστή της ανακοίνωσε έκανε γνωστό πως το 2010 τα έσοδα από συναλλαγές ήταν αρνητικά σε 25 ημέρες ενώ ήταν σε 68 ήταν 100 εκατ. δολ. ή περισσότερα.


source: capital.gr

Μειώνουν τιμή-στόχο για Κύπρου οι Πειραιώς, National Sec και Goldman Sachs


Μειώνουν τιμή-στόχο για Κύπρου οι Πειραιώς, National Sec και Goldman Sachs

Στα 3,5 ευρώ από την προηγούμενη των 4,1 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, ενώ υποβαθμίζει και τη σύσταση σε neutral από outperform, σε χθεσινή της ανάλυση. Όπως τονίζει, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, εξαιτίας των υψηλότερων προβλέψεων κυρίως στην Ελλάδα. Οι όγκοι παρέμειναν ισχυροί, ενώ η επιδείνωση της ποιότητας των δανείων ήταν χειρότερη των προσδοκιών. Μάλιστα, περικόπτει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2011-2012 κατά 12,5% μέσο όρο, συμπεριλαμβάνοντας το υψηλότερο κόστος εισαγωγής και τους υψηλότερους φόρους και προβλέψεις. Εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπερβούν το 15% το 2012 και το κόστος ρίσκου θα διαμορφωθεί στις 150 μονάδες βάσης. Στα θετικά συγκαταλέγει τις δυναμικές ανάπτυξης που παραμένουν ισχυρές, την υψηλή ρευστότητα και την μειούμενη εξάρτηση από την ΕΚΤ. Από την άλλη, η επιδείνωση της ποιότητας των assets ήταν υψηλότερη των προσδοκιών της χρηματιστηριακής, αφήνοντας την Τράπεζα Κύπρου σχετικώς underprovisioned.

Από την πλευρά της η Εθνική Χρηματιστηριακή μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,60 ευρώ από την προηγούμενη των 4,30 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση outperform. Κάνει λόγο για χαμηλότερα κέρδη εξαιτίας των υψηλότερων προβλέψεων, ενώ επισημαίνει τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις για το 2011. Όπως επισημαίνει, όλες οι γραμμές εσόδων ήταν καλύτερες των αναμενόμενων αλλά όχι αρκετές ώστε να εξισορροπήσουν τις αρκετά υψηλότερες προβλέψεις και τις ελαφρώς υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες. Διατηρεί ωστόσο τη σύσταση καθώς εκτιμά ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι σε καλύτερη θέση σχετικά με τις άλλες τράπεζες που καλύπτει η χρηματιστηριακή. Επισημαίνει ακόμη πως οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2011 είναι να πετύχει αντίστοιχη κερδοφορία με το 2010, γεγονός που κρίνεται ως πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις σε σχέση με τους στόχους των δύο προηγουμένων ετών και αναμένεται να προκαλέσει πτωτικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις. Τονίζει ακόμη την εκτίναξη των χρεώσεων για τα NPLs αλλά και την περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας.

Η Goldman Sachs μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,05 από τα 3,2 ευρώ ενώ διατηρεί τη σύσταση neutral για την μετοχή. Όπως τονίζει, τα κέρδη ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, αλλά υπογραμμίζει στα θετικά την ενίσχυση του κεφαλαίου. Η διοίκηση εκτιμά ότι τα κέρδη του 2011 θα είναι αντίστοιχα με αυτά του 2010. Τα χαμηλότερα των προσδοκιών κέρδη ήλθαν εξαιτίας των υψηλότερων προβλέψεων, καθώς και του υψηλότερου κόστους, που εν μέρει αντιστάθμισαν τα ισχυρά έσοδα και τα ισχυρά κέρδη από το trading. Περικόπτει δε τις εκτιμήσεις για το 2011, 2012 και 2013 κατά 14%, 12% και 6% αντιστοίχως, δεδομένων των χειρότερων από ό,τι αναμενόταν τάσεων στην ποιότητα των asset, του υψηλότερου κόστους.


source: capital.gr

Νέα ισχυρά στοιχεία για την γερμανική οικονομία


Νέα ισχυρά στοιχεία για την γερμανική οικονομία



Κραταιή αποδεικνύεται η γερμανική οικονομία, καθώς ανακοινώθηκε απροσδόκητη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στο 7,3% τον Φεβρουάριο από 7,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ του βιομηχανικού κλάδου της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, στην τελική αναθεώρηση των στοιχείων Φεβρουαρίου, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ μεταποιητικού κλάδου άγγιξε το 62,7, από 60,5 τον προηγούμενο μήνα και έναντι αρχικής εκτίμησης στο 62,6.


source: capital.gr

Eυρωζώνη: Σε υψηλό 11 ετών ο μεταποιητικός PMI


Eυρωζώνη: Σε υψηλό 11 ετών ο μεταποιητικός PMI

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν 11 ετών "έτρεξε" τον Φεβρουάριο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο σχετικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 59 μονάδες, έναντι 57,3 μονάδων τον Ιανουάριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000.

source: reporter.gr

Η Κίνα ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ


Η Κίνα ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ

Στο ποσοστό-ρεκόρ των 1,175 τρισ. δολαρίων διαμορφώνεται η έκθεση της Κίνας σε αμερικανικό χρέος τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι επενδύσεις της Κίνας διαμορφώθηκαν στα 1,16 τρισ. δολάρια στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου, αυξάνοντας το ποσό από τα 891,6 δισ. δολάρια.

Ακόμη, η Ιαπωνία διατήρησε τη θέση της ως το δεύτερο μεγαλύτερο δανειστή των Ηνωμένων Πολιτειών με 882,3 δισ. δολάρια σε έκθεση σε ομόλογα ΗΠΑ στο τέλος του χρόνου, έναντι των 883,6 δισ. δολάρια πριν από την αναθεώρηση.

Η συμμετοχή της Κίνας σε αμερικανικό χρέος υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Obama για την οικονομία των ΗΠΑ.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι διεθνείς επενδυτές έχουν στην κατοχή τους περίπου τα μισά ομόλογα από το ποσό-ρεκόρ των 8,96 τρισ. δολαρίων που διαπραγματεύεται ως αμερικανικό χρέος, και ο Obama θα πρέπει να διατηρήσει τους αγοραστές, καθώς δανείζεται για να συντηρήσει την ανάπτυξη.


source: capital.gr

Tρ. Πειραιώς: Στα 712.997.968,38 ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ


Tρ. Πειραιώς: Στα 712.997.968,38 ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

Στα 712.997.968,38 ευρώ ανέρχεται το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Τα δε συνολικά δικαιώματα ψήφου ανέρχονται σε 1.143.326.564 και προκύπτουν από ισάριθμες κοινές ονομαστικές με ψήφο μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία, υφίστανται δε και 77.568.134 προνομιούχες, ονομαστικές άνευ δικαιώματος ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας € 4,77 η καθεμία.


Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς προέβη σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό 242.116.213,50 ευρώ, η οποία αποφασίσθηκε με την από 03.01.2011 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, κατόπιν εξουσιοδότησης αυτού από τη Β΄ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των κοινών μετόχων της Τράπεζας της 03.05.2007, όπως αυτή τροποποιήθηκε και προσαρμόσθηκε με την από 20.12.2010 απόφαση της Β΄ Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης των κοινών μετόχων και εγκρίθηκε με την υπό ίδια ημερομηνία Έκτακτη Γενική Συνέλευση του προνομιούχου μετόχου της Τράπεζας.


source: reporter.gr

MPB: Στα 95,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο 2010


MPB: Στα 95,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο 2010

Στα 95,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρα κέρδη της Marfin Popular Bank στο σύνολο της ετήσιας χρήσης 2010, χωρίς ωστόσο την έκτακτη φορoλογική εισφορά ύψους 8,2 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου για το έτος 2010 που αναλογούν στους μετόχους άγγιξαν τα 87,1 εκατ. ευρώ έναντι 173,9 εκατ. ευρώ το 2009, επηρεασμένα κυρίως από τα χαμηλότερα, κατά 52%, χρηματοοικονομικά έσοδα του Ομίλου την ίδια περίοδο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 709,5 εκατ. ευρώ το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργητικού, αλλά και του βελτιωμένου καθαρού περιθωρίου επιτοκίου.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση από 1,72% το 2009 σε 1,82% το 2010. Η βελτίωση του περιθωρίου οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω ανατιμολόγηση που πραγματοποιήθηκε στο δανειακό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα. Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες το 2010 ήταν μειωμένα κατά 12% σε ετήσια βάση σε 200,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλής δραστηριότητας στις χρηματιστηριακές αγορές και τη λιανική τραπεζική.

Τα οργανικά έσοδα από τραπεζικές εργασίες ενισχύθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση σε €910.0 εκατ. το 2010, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των εισοδημάτων. Τα συνολικά έσοδα σημείωσαν μείωση κατά 6% σε ετήσια βάση σε €1,012.4 εκατ. το 2010, επηρεασμένα κυρίως από την κατά 52% μείωση των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων. Τα χρηματοοικονομικά και άλλα έσοδα ανήλθαν σε €102.4 εκατ. το 2010 από €211.2 εκατ. το 2009, καθώς το 2010 απεδείχθη μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις χρηματαγορές.

Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου ήταν 3% αυξημένα σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €645.8 εκατ. Ο μειούμενος ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων από 8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2010, σε 7% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο 2010 και σε 3% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο 2010, αντικατοπτρίζει την αποτελεσματικότητα της υιοθέτησης ενός αυστηρού προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο στοχεύει σε περαιτέρω μείωση του κόστους. Η επερχόμενη ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Marfin Popular Bank με την Marfin Egnatia Bank, θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση διαφόρων μονάδων και εργασιών του Ομίλου και περαιτέρω μείωση του κόστους.


Δάνεια & καταθέσεις

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου σημείωσε αύξηση 6% σε ετήσια βάση το 2010, ξεπερνώντας το ρυθμό αύξησης του συστήματος στον Ελλαδικό χώρο. Οι κύριοι μοχλοί αύξησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου είναι ανά κατηγορία προϊόντος, τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, και ανά γεωγραφική περιοχή η Κύπρος και οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, ιδιαίτερα στη Σερβία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε οριακά σε ετήσια βάση ακολουθώντας τη μεταβολή της Ελληνικής αγοράς. Στην Κύπρο, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ενισχύθηκε κατά 12%, ξεπερνώντας σημαντικά την Κυπριακή αγορά που κινήθηκε ανοδικά κατά 6%, κυρίως λόγω της αύξησης των επιχειρηματικών και των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο κατά 16%.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου αποτελείται από 69% δάνεια προς επιχειρήσεις και 31% δάνεια προς νοικοκυριά. Τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων το 2010, σε σχέση με 17% το γ’ τρίμηνο 2010. Το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων στο σύνολο των χορηγήσεων υποχώρησε σε 13% το 2010 έναντι 14% το γ΄ τρίμηνο 2010.

Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση 7% και ανήλθαν σε €25.5 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των καταθέσεων της μονάδας της Διεθνούς Τραπεζικής του Ομίλου στην Κύπρο (άνοδος 35% σε ετήσια βάση), όπως και της σημαντικής αύξησης των καταθέσεων των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου (άνοδος 18% σε ετήσια βάση).


Ρευστότητα & πηγές χρηματοδότησης

Τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας που διατηρεί ο Όμιλος τον κατατάσσουν ανάμεσα στους πιο υγιείς στον Ελλαδικό χώρο. Παρά τις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 104% στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Η χρηματοδότηση της Marfin Popular Bank αποτελείται 67% από καταθέσεις, ενώ η εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις καλυμμένες ομολογίες (covered bonds) είναι χαμηλή. Ο νέος νόμος για τις καλυμμένες ομολογίες που θεσπίστηκε στην Κύπρο το Δεκέμβριο 2010, προσθέτει μια νέα πηγή ρευστότητας στον Όμιλο, η οποία μόνο για το 2011 αγγίζει τα €2 δισ.

Ο Όμιλος έχει αποπληρώσει με επιτυχία περισσότερα από €1 δισ. σε ομολογίες κατά τη διάρκεια του 2010, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2011 διαμορφώνεται σε μόνο €500 εκατ.


Ποιότητα ενεργητικού

Για τη χρήση 2010, η μέση τριμηνιαία μεταβολή των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε €107 εκατ., μειωμένη κατά 21% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού στην Κύπρο και στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, ιδιαίτερα στη Ρωσία και τη Ρουμανία. Για τη χρήση 2010, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 7.3%, σημειώνοντας αύξηση κατά 20 μονάδες βάσης έναντι του 9μήνου του 2010 και 120 μονάδες βάσης έναντι του 2009, αλλά παρουσιάζοντας μείωση έναντι της μέσης αύξησης του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα που διαμορφώθηκε σε 30 μονάδες βάσης. O δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρεάστηκε επίσης από την απομόχλευση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, κυρίως στην καταναλωτική πίστη σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Οι προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε €266.1 εκατ. για την χρήση του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 6% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 51%, στις 31 Δεκεμβρίου 2010, παραμένοντας αμετάβλητος τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται σε 150%, εάν λάβουμε υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και τις προσωπικές και εταιρικές εγγυήσεις, και αντανακλά την υγιή θέση του Ομίλου που οφείλεται στη συντηρητική διάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις, αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 95 μονάδες βάσης στο δ’ τρίμηνο 2010, από 89 μονάδες βάσης το γ’ τρίμηνο 2010. Ωστόσο, η τάση ήταν πτωτική σε ετήσια βάση, καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, αντανακλώντας την επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ετήσια βάση.


Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κεφαλαιακή επάρκεια

Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank ολοκλήρωσε δύο στρατηγικούς στόχους μέσα στο α’ τρίμηνο του 2011, που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης:

1. Το Φεβρουάριο του 2011, ο Όμιλος ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €488.2 εκατ. με την έκδοση 488.2 εκατ. νέων μετοχών στο €1.00 ανά μετοχή. Η έκδοση, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υπερκαλύφθηκε 1.1 φορές.

2. Ο Όμιλος ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης του 85% της θυγατρικής του στην Αυστραλία στην Bank of Beirut προς €104.3 εκατ. Η πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία είναι σύμφωνη με την στρατηγική του Ομίλου να ενισχύσει την κεφαλαιακή του βάση και να εστιαστεί στις αγορές της νότιο-ανατολικής Ευρώπης, της Μάλτας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πώληση πραγματοποιήθηκε σε αποτίμηση που ανέρχεται σε 1.7 φορές την καθαρή λογιστική αξία της Laiki Bank Australia στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 και αναμένεται να δημιουργήσει κεφαλαιουχικά κέρδη ύψους περίπου €52.7 εκατ., τα οποία θα εγγραφούν στα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2011.

Αναμορφωμένα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία, το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε €3.7 δισ. στο τέλος του Δεκεμβρίου 2010, 27% υψηλότερα σε σχέση με το Δεκέμβριο 2009, ενώ το σύνολο των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) διαμορφώθηκε σε €3.3 δισ., 42% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Η σημαντική αυτή αύξηση της κεφαλαιακής βάσης ενισχύει τη δυνατότητα διαχείρισης κινδύνων από τον Όμιλο, ενώ παράλληλα του επιτρέπει να υλοποιήσει τα στρατηγικά του σχέδια. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος της Marfin Popular Bank δεν έχει συμμετάσχει σε κανένα κρατικό πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Για τον Όμιλο, ο αναμορφωμένος δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) αυξήθηκε σε 12.0% στις 31 Δεκεμβρίου 2010 έναντι 9.1% στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και κατατάσσεται ανάμεσα στους υψηλότερους των τραπεζών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώθηκε σημαντικά σε 13.7% το 2010 από 11.5% το 2009.


Διεθνείς δραστηριότητες

Παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, τα έσοδα από τόκους από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου αυξήθηκαν το 2010 κατά 6% σε ετήσια βάση σε €123.8 εκατ., με βασική κινητήρια δύναμη την ανάπτυξη στις αγορές της Ρουμανίας (+27%), του Ηνωμένου Βασιλείου (+8%), και της Μάλτας. Τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση το 2010, καθώς οι καθαρές ζημίες ύψους €13.5 εκατ. το 2009 ανήλθαν σε καθαρά κέρδη €18.5 εκατ. το 2010.

Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις παρουσίασε πτώση από 218 μονάδες βάσης το 2009 σε 92 μονάδες βάσης το 2010, υποστηριζόμενος από τη βελτιωμένη εικόνα στις χώρες της αναπτυσσόμενης Ευρώπης, κυρίως τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Η δομή του ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου συνέχισε να παρουσιάζει περαιτέρω βελτίωση, γεγονός που απεικονίζεται σε βελτιωμένους δείκτες δάνειων προς καταθέσεις σε όλες τις θυγατρικές του εξωτερικού. Το 2010, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 18% σε €2.7 δισ., ξεπερνώντας την κατά 5% αύξηση των χορηγήσεων. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο των διεθνών δραστηριοτήτων ανήλθε σε €3.0 δισ. το 2010. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις παρουσίασε μείωση από 144% το 2008 σε 123% το 2009 και 108% το 2010. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τράπεζας για περεταίρω διείσδυση στην αγορά καταθέσεων των χωρών αυτών και ιδιαίτερα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.


Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2010, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank πέτυχε άλλη μία χρονιά ισχυρής λειτουργικής κερδοφορίας, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Η ετήσια αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 12%, που οδήγησε στην αύξηση των οργανικών εσόδων του Ομίλου κατά 5%, είναι αποτέλεσμα της αύξησης του ενεργητικού του Ομίλου, καθώς και της αποτελεσματικής ανατιμολόγησης των στοιχείων του ενεργητικού. Το 2010, οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 6% και 7% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας σημαντικά τους αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης του Ελλαδικού συστήματος και βελτιώνοντας περαιτέρω το δείκτη δανείων προς καταθέσεις κατά 100 μονάδες βάσης σε 104%.

Επιπλέον, η αύξηση των εσόδων συνδυάστηκε με αυστηρότερο έλεγχο του κόστους και σταθεροποίηση της ποιότητας του ενεργητικού. Ο ρυθμός αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων για το έτος μειώθηκε κατά 21%, ενώ ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις παρέμεινε σταθερός στις 100 μονάδες βάσης, με τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις να διατηρείται στο 51%.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μας, που είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής μας στην Αυστραλία, ενίσχυσε περαιτέρω τα πρωτοβάθμια κεφάλαιά μας (Tier I) και τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια σε €3.3 δισ. και €3.7 δισ. αντίστοιχα, διαμορφώνοντας τους δείκτες πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I) και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας σε 12.0% και 13.7% αντίστοιχα, αναμορφωμένα στοιχεία βάσει των μεγεθών στις 31 Δεκεμβρίου 2010, κατατάσσοντας τη Marfin Popular Bank, μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρωζώνης.

Οι παραπάνω κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης επιτρέπουν στον Όμιλο να ευθυγραμμίσει πλήρως την κεφαλαιακή του δομή με τους στρατηγικούς επιχειρηματικούς του στόχους, καθώς και με τις προσεχείς κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών του Ομίλου”.


source: reporter.gr
Share |