Monday, April 20, 2009

ΗΠΑ: Πτώση 0,3% του δείκτη leading indicators Μαρτίου

ΗΠΑ: Πτώση 0,3% του δείκτη leading indicators Μαρτίου


Πτώση 0,3%, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, εμφάνισε ο σύνθετος δείκτης leading indicators το Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Conference Board.

Το μέγεθος του Μαρτίου έπεται του ανοδικά αναθεωρημένου -0,2% του Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τον ένατο συνεχή μήνα που ο δείκτης δεν καταφέρνει να σημειώσει θετική μεταβολή.

Έξι από τους δέκα δείκτες που τον απαρτίζουν υποχώρησαν το Μάρτιο, τρεις ενισχύθηκαν και ένας διατηρήθηκε αμετάβλητος.

Η μεγαλύτερη θετική συνεισφορά προήλθε από την πραγματική προσφορά χρήματος.

«Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μικρότερη ωστόσο ένταση» σημείωσε ο Ken Goldstein, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

CAPITAL.GR

J.C. Trichet: Η ΕΚΤ εξετάζει νέα μείωση επιτοκίων

J.C. Trichet: Η ΕΚΤ εξετάζει νέα μείωση επιτοκίων


Το ενδεχόμενο να προβεί σε νέα μείωση επιτοκίων το Μάιο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της, Jean Claude Trichet, σε ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε μιλώντας στη Nikkei Daily ότι «ήδη έχει αποφασιστεί η εφαρμογή μη-συμβατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008», πέραν της νέας μείωσης του επιτοκίου αναχρηματοδότησης της Ευρωζώνης, το μέγεθος της οποίας προσδιόρισε σε 25 μονάδες βάσης.

Αναφορικά με τα μη-συμβατικά μέτρα, ο Trichet παρέπεμψε στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 7 Μαΐου, «στην οποία θα εξηγήσω τα πάντα με λεπτομέρειες», όπως φέρεται να δήλωσε.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Trichet είχε χαρακτηρίσει την απόφαση για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ως «μετρημένη» και δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης.

Ερωτηθείς για την έκταση της νέας πιθανής μείωσης, ο διοικητής της ΕΚΤ φέρεται να απάντησε ότι θα είναι «πολύ, πολύ μετρημένη», ενώ σε δηλώσεις του σε άλλα ιαπωνικά μέσα επανέλαβε ότι θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

CAPITAL.GR

Σημαντική πτώση στη Wall Street - κυριάρχησε η ανησυχία

Σημαντική πτώση στη Wall Street - κυριάρχησε η ανησυχία


Dow 7.841,73 -289,60 -3,56%




Nasdaq 1.608,21 -64,86 -3,88%


Η Wall Street σήμερα
Σε σοβαρές απώλειες υποχρεώθηκαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα α’ τριμήνου της Bank of America.

Η μεγαλύτερη βάσει στοιχείων ενεργητικού τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του έτους καθαρά κέρδη ύψους 4,25 δισ. δολαρίων ή 44 cents ανά μετοχή, έναντι κερδών 1,21 δισ. δολαρίων ή 23 cents ανά μετοχή στο α’ τρίμηνο του 008.

Για φέτος οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κερδών στα 4 cents ανά μετοχή ή 37,13 δισ. δολάρια συνολικά.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2009 περιλαμβάνουν δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 765 εκατ. δολαρίων (έναντι 170 εκατ. δολ. το προηγούμενο έτος), μεταξύ των οποίων και το κόστος συγχώνευσης με τη Merrill Lynch. Εξαιρουμένων των δαπανών συγχώνευσης, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,7 δισ. δολάρια, επίσης καλύτερα των εκτιμήσεων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Kenneth D. Lewis, χαρακτήρισε τις εξαγορές των Merrill Lynch και Countrywide Financial ως τα "αστέρια" που "οδήγησαν" τα αποτελέσματα της τράπεζας, σχόλιο που εκλαμβάνεται και ως η "απάντησή" του σε όσους τον επέκριναν για τις εν λόγω κινήσεις. Σε δηλώσεις του πάντως ο Lewis επισήμανε ότι "το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνεται λόγω της αδύναμης οικονομίας και της αυξανόμενης ανεργίας", ενώ προσέθεσε ότι "οι συνθήκες στην πιστωτική αγορά είναι και θα παραμείνουν δύσκολες".

Σημειώνεται ότι η συνεισφορά της Merrill Lynch στα καθαρά κέρδη της τράπεζας ήταν της τάξης των 3 δισ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε επίσης στο deal ύψους 7,4 δισ. δολαρίων μεταξύ των Oracle και Sun Microsystems. Η Oracle προσφέρει αντίτιμο που αντιστοιχεί σε 9,50 δολάρια για κάθε μετοχή της Sun, τιμή που υποδηλώνει premium 42% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή 17 Απριλίου (στα 6,69 δολάρια).

Σε ανακοίνωσή της η Oracle σημείωσε ότι η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο πλευρών. Για την ολοκλήρωσή της εκκρεμεί επίσης η έγκριση από τους μετόχους της Sun, καθώς και από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Πτώση 0,3% του δείκτη leading indicators Μαρτίου

Πτώση 0,3%, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, εμφάνισε ο σύνθετος δείκτης leading indicators το Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Conference Board.

Το μέγεθος του Μαρτίου έπεται του ανοδικά αναθεωρημένου -0,2% του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον ένατο συνεχή μήνα που ο δείκτης δεν καταφέρνει να σημειώσει θετική μεταβολή.

Έξι από τους δέκα δείκτες που τον απαρτίζουν υποχώρησαν το Μάρτιο, τρεις ενισχύθηκαν και ένας διατηρήθηκε αμετάβλητος. Η μεγαλύτερη θετική συνεισφορά προήλθε από την πραγματική προσφορά χρήματος.

«Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μικρότερη ωστόσο ένταση» σημείωσε ο Ken Goldstein, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 289,44 μονάδες (-3,56%) κλείνοντας στις 7.841,89 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 64,86 μονάδων (-3,88%) και έκλεισε στις 1.608,21 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 37,17 μονάδων (-4,28%) κλείνοντας στις 832,43 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-8,39%), η General Electric (-7,59%) και η Du Pont (-5,84%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,38 δολάρια ή σε ποσοστό 9,52% και έκλεισε στα 3,61 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,25 δολάρια ή σε ποσοστό 3,08% και έκλεισε στα 7,88 δολάρια.

CAPITAL.GR

Κατακόρυφη πτώση 8,8% για το αργό

Κατακόρυφη πτώση 8,8% για το αργό


Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό άνω του ενός μηνός έναντι του δολαρίου και με τους επενδυτές να αναμένουν άνοδο των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ λόγω της περιορισμένης ζήτησης παγκοσμίως.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού, παράδοσης Μαΐου -του οποίου η διαπραγμάτευση λήγει αύριο- υποχώρησε 8,8% ή κατά 4,45 δολάρια, στα 45,88 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για τις υψηλότερες ημερήσιες ποσοστιαίες απώλειες για το «μαύρο χρυσό» σε διάστημα επτά εβδομάδων.

Από την αρχή του έτους η τιμή του αργού ενισχύεται συνολικά σε ποσοστό περίπου 4,4%.

Η τιμή για το συμβόλαιο Ιουνίου υποχώρησε σε ποσοστό 7,5% ή κατά 3,96 δολάρια, στα 48,51 δολάρια το βαρέλι.

«Οι αβέβαιες προοπτικές στη ζήτηση για πετρέλαιο διεθνώς θα συνεχίσουν να καθορίζουν την πορεία των τιμών», εκτιμούν ξένοι αναλυτές.

CAPITAL.GR

Κοντά σε deal 3 δισ. δολαρίων η GlaxoSmithKline

Κοντά σε deal 3 δισ. δολαρίων η GlaxoSmithKline


Κοντά σε συμφωνία για την αγορά της Stiefel Laboratories Inc. έναντι 3 δισ. δολαρίων φέρεται να είναι η φαρμακευτική GlaxoSmithKline Plc., σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Η συμφωνία δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα, αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα επικαλούμενα πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συνομιλιών.

Η κίνηση θεωρείται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του διευθύνοντος συμβούλου της GlaxoSmithKline, Andrew Witty, προκειμένου η εταιρεία να επεκταθεί στην κατηγορία των καταναλωτικών προϊόντων.

Η Stiefel Laboratories δραστηριοποιείται σε φαρμακευτικά προϊόντα περιποίησης δέρματος και η εξαγορά της «θα συμβάλλει στη μερική απεξάρτηση της GlaxoSmithKline από τις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων της γκάμας της», όπως δήλωσε ο Witty.

CAPITAL.GR

Εξαγορά της Sun Microsystems από την Oracle έναντι 7,4 δισ. δολαρίων

Εξαγορά της Sun Microsystems από την Oracle έναντι 7,4 δισ. δολαρίων


Στην εξαγορά της Sun Microsystems έναντι 7,4 δισ. δολαρίων προέβη η Oracle, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Το αντίτιμο αντιστοιχεί σε 9,50 δολάρια για κάθε μετοχή της Sun, που αποτελεί premium 42% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή 17 Απριλίου (στα 6,69 δολάρια).

Σε ανακοίνωσή της η Oracle σημειώνει ότι η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο πλευρών.

Για την ολοκλήρωσή της εκκρεμεί επίσης η έγκριση από τους μετόχους της Sun, καθώς και από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

CAPITAL.GR

Υπερτριπλασίασε τα κέρδη της η Bank of America, στα $4,25 δισ.

Υπερτριπλασίασε τα κέρδη της η Bank of America, στα $4,25 δισ.


Καθαρά κέρδη ύψους 4,25 δισ. δολαρίων η 44 cents ανά μετοχή ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του έτους η Bank of America, η μεγαλύτερη βάσει παγίων τράπεζα των ΗΠΑ.

Η BofA στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 1,21 δισ. δολαρίων ή 23 cents ανά μετοχή, ενώ για φέτος οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κερδών στα 4 cents ανά μετοχή ή 37,13 δισ. δολάρια συνολικά.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2009 περιλαμβάνουν δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 765 εκατ. δολαρίων (έναντι 170 εκατ. δολ. το προηγούμενο έτος), μεταξύ των οποίων και το κόστος συγχώνευσης με τη Merrill Lynch.

Εξαιρουμένων των δαπανών συγχώνευσης, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,7 δισ. δολάρια, επίσης καλύτερα των εκτιμήσεων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Kenneth D. Lewis, χαρακτήρισε τις εξαγορές των Merrill Lynch και Countrywide Financial ως τα "αστέρια" που "οδήγησαν" τα αποτελέσματα της τράπεζας, σχόλιο που εκλαμβάνεται και ως η "απάντησή" του σε όσους τον επέκριναν για τις εν λόγω κινήσεις.

Σημειώνεται ότι η συνεισφορά της Merrill Lynch στα καθαρά κέρδη της τράπεζας ήταν της τάξης των 3 δισ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: "Λουκέτο" σε μια ακόμη τράπεζα (American Sterling Bank) έβαλε η FDIC

ΗΠΑ: "Λουκέτο" σε μια ακόμη τράπεζα (American Sterling Bank) έβαλε η FDIC


Την 24η χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από τις αρχές του 2009 σηματοδοτεί η κατάρρευση της American Sterling Bank, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε η Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) αργά την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FDIC η American Sterling Bank στις 20 Μαρτίου είχε ενεργητικό ύψους 181 εκατ. δολ. και συνολικές καταθέσεις ύψους 171,9 ε κατ. δολ.

Όπως ανακοίνωσε η FDIC οι καταθέσεις της American Sterling Bank θα περάσουν στην Metcalf Bank. Τα γραφεία της χρεοκοπημένης τράπεζας σε Μισούρι, Καλιφόρνια και Αριζόνα, θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα ως υποκαταστήματα της Metcalf Bank. Η τελευταία έχει συμφωνήσει να αγοράσει αξία ενεργητικού της American Sterling Bank ύψους περίπου 173,6 εκατ. δολ.

Η FDIC εκτιμά πως η κατάρρευση της American Sterling Bank θα κοστίσει 42 εκατ. δολ.

CAPITAL.GR

Μικτά πρόσημα και… κλειστές αγορές στην Ευρώπη

Μικτά πρόσημα και… κλειστές αγορές στην Ευρώπη


Με μικτά πρόσημα κινούνται Λονδίνο και Φρανκφούρτη μετά από έξι συνεχείς κερδοφόρες εβδομάδες. Κλειστές λόγω τεχνικών προβλημάτων οι αγορές σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Πορτογαλία.


Με καθυστέρηση θα ξεκινήσουν οι συναλλαγές στις αγορές του Παρισιού, του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών και της Λισαβόνας, καθώς σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα η NYSE Euronext αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα που δεν επέτρεψαν την έγκαιρη έναρξη των συναλλαγών.

Λονδίνο και Φρανκφούρτη κινούνται ήπια, ενώ κλειστές παραμένουν λόγω αργίας πολλές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί οριακά κατά 0,24% στις 196,48 μονάδες, ενώ ο Stoxx 50 σημειώνει απώλειες 0,20%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,43%.

Σε επίπεδο τοπικών αγορών ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη 0,26%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,53%.

Ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,37%, κέρδη 0,17% καταγράφει ο ελβετικός SMI, ενώ οι ρωσικοί δείκτες RTS και MICEX υποχωρούν σε ποσοστό 0,97% και 0,92% αντίστοιχα. Ο δείκτης ΙSE 100 στην Κωνσταντινούπολη ενισχύεται σε ποσοστό 0,40%.

CAPITAL.GR

UBS: Πώληση θυγατρικής στη Βραζιλία έναντι 2,5 δισ. δολαρίων

UBS: Πώληση θυγατρικής στη Βραζιλία έναντι 2,5 δισ. δολαρίων


Σε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της στη Βραζιλία, UBS Pactual, στον πρώην επικεφαλής της μονάδας Andre Esteves, κατέληξε σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα η ελβετική τράπεζα UBS.

Το τίμημα συμφωνήθηκε στα 2,5 δισ. δολάρια και η ελβετική τράπεζα μέσω αυτής της κίνησης εκτιμάται ότι αποσκοπεί στον περιορισμό των κινδύνων και την ενίσχυση του ισολογισμού της.

Η UBS Pactual είχε εξαγοραστεί το 2006 από τη UBS έναντι 2,6 δισ. δολαρίων. Σε ανακοίνωσή της η ελβετική τράπεζα σημειώνει ότι από την πώληση θα προκύψει «μικρή ζημία» και ότι το τίμημα θα καταβληθεί εν μέρει σε μετρητά και εν μέρει μέσω συνυπολογισμού του παθητικού της BTG Investments του Esteves.

CAPITAL.GR

Το "πρόβλημα των €400 δισ." στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Το "πρόβλημα των €400 δισ." στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη


Οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης απέφυγαν την κατάρρευση, όχι όμως και τη στασιμότητα, σχολιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 15 Απριλίου 2009 η Citi.

«Από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν προκύψει ενδείξεις ότι η μακροοικονομική κατάσταση διεθνώς εξομαλύνεται», αναφέρει η έκθεση, «κάτι όμως που πολύ δύσκολα φαίνεται να ισχύει και για τις οικονομίες αυτές».

Από τις οκτώ χώρες που έχουν ανακοινώσει στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Φεβρουαρίου, όλες ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουν μεγάλη πτώση, που σε ποσοστό έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008 κυμαίνεται μεταξύ 12,5% (Κροατία) έως και 32,7% (Εσθονία). Μάλιστα σε έξι από αυτές σημειώθηκε υποχώρηση και σε μηνιαία βάση, έναντι του Ιανουαρίου.

Παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, με τα ποσοστά ανεργίας να κινούνται την ίδια στιγμή υψηλότερα «και πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν για τουλάχιστον μερικούς μήνες ακόμη».

Η Citi στην έκθεσή της αναλύει τις ανάγκες χρηματοδότησης για τις οικονομίες της περιοχής, σε περίπτωση που η κατάσταση δε βελτιωθεί, και διαχωρίζει μεταξύ τριών βασικών κατηγοριών: Ι) εξωτερικός δανεισμός και ισοζύγιο πληρωμών, ΙΙ) τραπεζικός κλάδος και ΙΙΙ) δημοσιονομική στήριξη.

Εξωτερικός δανεισμός

Αυτό που διαφοροποιεί έντονα τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από άλλες αναδυόμενες οικονομίες είναι η μεγάλη εξάρτησή τους από τον εξωτερικό δανεισμό, ως αποτέλεσμα του υψηλού δανεισμού τους σε ξένο νόμισμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Οι αναλυτές της Citi υπολογίζουν ότι για τις 12 μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής το συνολικό έλλειμμα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί αθροιστικά το 2009 σε 66 δισ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χρέη, το ποσό εκτινάσσει τις ανάγκες δανεισμού τους σε ξένο νόμισμα στα επίπεδα των 522 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Υποθέτοντας ωστόσο ότι μέρος των χρεών, σε ποσοστό 70% περίπου, θα αναχρηματοδοτηθεί μέσω νέων συμφωνιών με τους πιστωτές και ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 32 δισ. ευρώ περίπου (κατά 50% μειωμένες σε σχέση με τα μέσα επίπεδα της περιόδου 2006-2008), τότε οι ανάγκες των χωρώ αυτών σε εξωτερικό δανεισμό διαμορφώνονται σε 145 δισ. ευρώ, ήτοι 10,1% του συνολικού ΑΕΠ τους. «ποσοστό που είναι αδιαμφισβήτητα υψηλό».

Τραπεζικός κλάδος

Το «Νο.2 πρόβλημα» των οικονομιών αυτών είναι ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, σημειώνει η έκθεση. Σε γενικές γραμμές οι τράπεζες της περιοχής διαθέτουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, που όμως δεν αποκλείεται να εξανεμιστεί στην πορεία λόγω πιστωτικών απωλειών.

Σε 680 δισ. ευρώ υπολογίζει η Citi το συνολικό ύψος των δανειακών χαρτοφυλακίων με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Δυνητικές απώλειες της τάξης του 20% αντιστοιχούν σε ποσό 135 δισ. ευρώ, σενάριο που αν επαληθευθεί θα απαιτηθούν νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, το 50% των οποίων πιθανότατα από εξωτερικές πηγές.

Δημοσιονομική στήριξη

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αποτελούν έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για τις οικονομίες της περιοχής, σύμφωνα με τη Citi, τόσο φέτος όσο και τον επόμενο χρόνο καθώς αυξάνονται αφενός λόγω των μειωμένων φορολογικών εσόδων, αφετέρου των υψηλότερων δαπανών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Πολλές από αυτές δεν είναι σε θέση να υιοθετήσουν μεγάλα «πακέτα» στήριξης της οικονομίας απέναντι στην κρίση, όπως π.χ. αυτά που έχει υιοθετήσει η Ρωσία, ενώ δημοσιονομικοί περιορισμοί αναμένεται να προκύψουν και από τη συμμετοχή ορισμένων χωρών σε προγράμματα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα διαμορφωθεί από 35 δισ. ευρώ το 2008 (3,5% επί του ΑΕΠ) σε 57 δισ. ευρώ το 2009 (4,8% επί του ΑΕΠ) και σε 45 δισ. ευρώ το 2010 (3,8% επί του ΑΕΠ). Εκτιμάται επίσης ότι αυτά τα ελλείμματα των 100 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να μην μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τις κεφαλαιαγορές. Θετικά ωστόσο αξιολογείται το γεγονός ότι στις περισσότερες από αυτές τις οικονομίες ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει σε ελεγχόμενα ακόμη επίπεδα.

Το πρόβλημα των 400 δισ. ευρώ και οι διαθέσιμοι πόροι

Το σύνολο των δυνητικών αναγκών των οικονομιών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης εκτιμάται σε:

- Έως 140 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του εξωτερικού χρέους το 2009 και επιπλέον 90 δισ. ευρώ το 2010 (υποθέτοντας αναχρηματοδότηση σε ποσοστό 70%)

- Έως 60 δισ. ευρώ για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας στον τραπεζικό κλάδο

- Έως 100 δισ. σε κυβερνητικά ελλείμματα

Το σύνολο διαμορφώνεται επομένως σε κάτι λιγότερο από 400 δισ. ευρώ, το οποίο ως σενάριο μοιάζει να έχει και τις περισσότερες πιθανότητες, ωστόσο το συνολικό ποσό μπορεί να αποδειχθεί χαμηλό αν το ποσοστό αναχρηματοδότησης του εξωτερικόυ χρέους είναι χαμηλότερο.

Οι διαθέσιμοι πόροι, από την άλλη πλευρά, εκτιμώνται σε:

- 83 δισ. ευρώ από προγράμματα του ΔΝΤ που έχουν ήδη ανακοινωθεί (συμπεριλαμβανομένων 25 δισ. ευρώ ως πρόβλεψη για την Τουρκία)

- 63 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενισχύσεις στα επόμενα δύο χρόνια

- Πιστωτικά περιθώρια επιπλέον 300 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, το οποίο εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει «δύναμη πυρός» συνολικού ύψους 900 δισ. δολαρίων. Το 40% αυτών θα μπορούσε δυνητικά να διοχετευθεί για τη στήριξη των οικονομιών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης

- Οι κεφαλαιακές ροές από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν, αν τα πράγματα παρέμεναν όπως ήταν στο πρόσφατο παρελθόν, να αποτελέσουν σημαντικό πόλο στήριξης, εξαλείφοντας ενδεχομένως μεγάλο μέρος της ανάγκης για στήριξη από το ΔΝΤ. Ωστόσο, υπό τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, το πιο πιθανό είναι ότι όχι μόνο θα σημειώσουν σημαντική πτώση, αλλά δεν αποκλείεται α εμφανιστούν και αρνητικές

Παρά την αβεβαιότητα που ενέχουν τέτοιου είδους προβλέψεις, σημειώνει η Citi στην έκθεσή της, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι διαθέσιμοι πόροι, από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και τον ιδιωτικό τομέα, πιθανότατα θα αποδειχθούν επαρκείς για τη στήριξη των οικονομιών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην πλειονότητα των υποθετικών σεναρίων, εκτός -μόνο- των πιο ακραίων από αυτά.

CAPITAL.GR

«Η Βρετανία έχει περάσει τη χειρότερη φάση της ύφεσης»

«Η Βρετανία έχει περάσει τη χειρότερη φάση της ύφεσης»

Η Βρετανία έχει περάσει τη χειρότερη φάση της ύφεσης και το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα γνωρίσει μια μετριοπαθή ανάπτυξη, προβλέπει η Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων (CBI).

Η CBI επισημαίνει πως σημάδια υποχώρησης της ύφεσης θα εμφανιστούν από το δεύτερο τετράμηνο φέτος, αλλά η ανάκαμψη θα είναι "αργή και εύθραυστη".

Προβλέπει ακόμα πως στο τέλος της ύφεσης η οικονομία θα έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά 5,1% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 10% το πρώτο τετράμηνο της επόμενης χρονιάς, ενώ ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα παραμείνει κάτω από 2%.

NAFTEMPORIKI
Share |