Friday, January 30, 2009

Στα 41,68 δολάρια το αργό- Πτώση 14% τον Ιανουάριο

Στα 41,68 δολάρια το αργό- Πτώση 14% τον Ιανουάριο

Κοντά στα επίπεδα των 42 δολαρίων το βαρέλι ενισχύθηκε η τιμή του αργού στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων, καθώς ο ΟΠΕΚ δεν απέκλεισε και νέες μειώσεις της παραγωγής, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις πετρελαϊκές τιμές. Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Abdalla el-Badri, δήλωσε στοΠαγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι το διεθνές καρτέλ δε θα διστάσει να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής, αν οι τιμές συνεχίσουν να υποχωρούν. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 0,6%, στα 41,68 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό υποχώρησε κατά 10% ενώ σε επίπεδο μήνα η πτώση έφτασε ακόμα και το 14%. Μεγάλη άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ άμεσης παράδοσης, κατά 1,91%, στα 44,98 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική συρρίκνωση της τάξεως του 3,8% κατέγραψε το αμερικανικό ΗΠΑ κατά το δ΄ τρίμηνο, η οποία όμως ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν να αγγίξει το 5,5%. Παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία η κάμψη του ΑΕΠ υποδεικνύει ότι η αμερικανική οικονομία διανύει τη χειρότερη περίοδο από το 1982. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,8% έναντι κάμψης 0,5% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας της έκρηξης της ανεργίας που οδηγεί σε κάμψη των καταναλωτικών αλλά και επιχειρηματικών δαπανών. Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,5% έναντι κάμψης 3,8% στο τρίτο τρίμηνο.

REPORTER.GR

Έσοδα 130 δισ. ευρώ για την ιταλική μαφία το 2008

Έσοδα 130 δισ. ευρώ για την ιταλική μαφία το 2008

Στα 130 δισ. ευρώ (167 δις. δολάρια) ανήλθαν τα έσοδα των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων της Ιταλίας ενώ στα 70 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη ιταλών αναλυτών. Η μετακίνηση ναρκωτικών παραμένει η κύρια πηγή εισοδήματος, συνεισφέροντας περίπου 59 δισ. ευρώ, ενώ στα 5,8 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα έσοδα από την πώληση όπλων, σύμφωνα με την έρευνα. Ως αναδυόμενη αγορά μάλιστα αναφέρεται η «οικομαφία», δηλαδή οι επιχειρήσεις που μολύνουν το περιβάλλον όπως η παράνομη ρίψη λυμάτων.

Οι οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις απορροφούν 92 δις. ευρώ, δηλαδή περίπου το 6% του ΑΕΠ της χώρας, μέσω πληρωμών προστασίας, τοκογλυφικών επιτοκίων σε δάνεια και άλλα είδη εκμετάλλευσης, όπως αναφέρει η μελέτη των αναλυτών. Συνολικά πρόκειται για 250 εκατ. ευρώ τη μέρα ή 10 εκατ. ευρώ την ώρα.

Τα κύρια εγκληματικά καρτελ είναι η Μαφία της Σικελίας, η Καμόρρα της Νάπολι και η Ndrangheta της Καλαβρίας. Σύμφωνα με την έρευνα εκτιμάται ότι τα 5,2 δισ. ευρώ που κατασχέθηκαν πέρυσι από τις ιταλικές αρχές αντιστοιχούν σε 2,9 δισ. ευρώ από την Καμόρρα, 1,4 δισ. ευρώ από τη Μαφία και 231 εκατ. ευρώ από τη Ndrangheta.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
335.23 ( 1.06%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
968.93 ( 1.03%)

Όγκος: € 2,308,248

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1768.16 ( 2.31%)

FTSE®/Χ.Α. 20
912.67 ( 2.57%)

======================

FTSE 100 INDEX 4,149.64 -40.47 -0.97% 11:35
CAC 40 INDEX 2,973.92 -35.83 -1.19%
DAX INDEX 4,338.35 -89.76 -2.03%

======================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,000.86 -148.15 -1.82%
S&P 500 INDEX 825.88 -19.26 -2.28%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,476.42 -31.42 -2.08%

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 10ετίας ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 10ετίας ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών σχεδόν υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Τα εν λόγω στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν τις πιέσεις στα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέα μείωση των επιτοκίων.Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,1%, σε ετήσια βάση, ενώ το Δεκέμβριο είχε ενισχυθεί κατά 1,6% και το Νοέμβριο κατά 2,1%.

Η υποχώρηση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στο 1,4%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999.

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει στόχο την διατήρηση του πληθωρισμό χαμηλότερα από το 2%, αλλά αρκετά μέλη της έχουν προειδοποιήσει πως δεν θα πρέπει να υποχωρήσει πολύ πιο κάτω από τον επίσημο στόχο.


REPORTER.GR

Μπ. Ομπάμα: «Ντροπή τα μπόνους εν μέσω κρίσης»

Μπ. Ομπάμα: «Ντροπή τα μπόνους εν μέσω κρίσης»

Οξεία κριτική στα υψηλόβαθμα στελέχη της Wall Street που λαμβάνουν παχυλά μπόνους εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο άσκησε χθες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
«Είδα ένα άρθρο σήμερα που έλεγε ότι οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ έδωσαν στους εαυτούς τους μπόνους ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων...Είναι το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας, είναι ντροπή. Αυτό που επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, είναι οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ, που ζητούν βοήθεια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία και μεγαλύτερη αίσθηση υπευθυνότητας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

REPORTER.GR

Φήμες για νέο γύρο απολύσεων από Morgan Stanley και Goldman Sachs

Φήμες για νέο γύρο απολύσεων από Morgan Stanley και Goldman Sachs



Περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας εξετάζουν τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Morgan Stanley και Goldman Sachs, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley ενδέχεται να απολύσει περισσότερο από το 5% των 47.000 συνολικά εργαζομένων της και δη όσους απασχολούνται στον κλάδο των πιο επισφαλών εμπορικών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν απαξιωθεί από τις ρυθμιστικές αρχές και το επενδυτικό κοινό.

Επίσης, η Godman Sachs, η οποία πέρυσι έδειξε την “πόρτα εξόδου” στο 10% των υπαλλήλων της, προτίθεται να απομακρύνει εργαζόμενους στο τμήμα back-office, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της τεχνολογίας, των υποδομών και των ανθρώπινων πόρων.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο εταιρείες δεν έχουν καταλήξει σε τελικές αποφάσεις και δεν προέβησαν σε σχόλια.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Κατά 0,5% αυξήθηκε το κόστος απασχόλησης δ΄ τριμήνου (εκτ. +0,7%)

ΗΠΑ: Κατά 0,5% αυξήθηκε το κόστος απασχόλησης δ΄ τριμήνου (εκτ. +0,7%)

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Μείωση 3,8% στο ΑΕΠ δ΄ τριμήνου (εκτ. -5.5%)

ΗΠΑ: Μείωση 3,8% στο ΑΕΠ δ΄ τριμήνου (εκτ. -5.5%)

CAPITAL.GR

900 απολύσεις από τη γαλλο-βελγική Dexia

900 απολύσεις από τη γαλλο-βελγική Dexia

Την περικοπή 900 θέσεων εργασίας στο σύνολο του ομίλου το 2009 ανακοίνωσε ο γαλλο-βελγικός τραπεζικός όμιλος Dexia, παρά τη βοήθεια που έλαβε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

NAFTEMPORIKI

Ζημίες 1,6 δισ. δολ. για τη Mizuho Financial

Ζημίες 1,6 δισ. δολ. για τη Mizuho Financial

Τις δεύτερες κατά σειρά τριμηνιαίες ζημίες ανακοίνωσε σήμερα η Mizuho Financial – η ιαπωνική τράπεζα με τις μεγαλύτερες διαγραφές ενυπόθηκων δανείων στην Ασία – επικαλούμενη τη μείωση της αξίας των συμμετοχών της και την αύξηση των «κακών» δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 145,1 δισ. γιεν [JPY=X] (1,6 δισ. δολ.), στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, έναντι κερδών 66 δισ. γιεν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Mizuho χρειάζεται πλέον να εμφανίσει κέρδη άνω των 150 δισ. γιεν το τέταρτο τρίμηνο για να επιτύχει τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας.

Η ιαπωνική τράπεζα έχει εμφανίσει διαγραφές άνω των οκτώ δισ. δολαρίων, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, ενώ στις 16 Ιανουαρίου ανακοίνωσε πως ο διευθύνων σύμβουλος Τερουνόμπου Μαέντα θα αντικατασταθεί την 1η Απριλίου από τον Τακάσι Τσουκαμότο.

Οι μετοχές της Mizuho υποχώρησαν σήμερα κατά 7,4% στα 227 γιεν. Η ανακοίνωση για τα κέρδη της δημοσιοποιήθηκε μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου του Τόκιο.

NAFTEMPORIKI

Νέα ενίσχυση 50 δισ. λιρών από την BoE

Νέα ενίσχυση 50 δισ. λιρών από την BoE

Το πράσινο φως έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), Μέρβιν Κινγκ, προκειμένου να διατεθούν 50 δισ. λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων για την αγορά χρεωστικών και άλλων εταιρικών στοιχείων ενεργητικού.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη της στροφής της βρετανικής κυβέρνησης προς την τακτική της ποσοτικής χαλάρωσης επιτοκίων σε μια ύστατη προσπάθεια πάταξης της ύφεσης, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Στην αλληλογραφία που αντάλλαξαν ο Κινγκ και ο υπουργός Οικονομικών, Άλιστερ Ντράρλινκ, η οποία δόθηκε χθες στο φως της δημοσιότητας, ο διοικητής της BoE θέτει τους όρους παροχής της «διευκόλυνσης αγοράς στοιχείων ενεργητικού» ύψους 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τελευταίου σχεδίου διάσωσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας την περασμένη εβδομάδα.

«Η συγκεκριμένη διευκόλυνση καθορίζει το πλαίσιο δράσης της επιτροπής νομισματικής επιτροπής της BoE όσον αφορά στην εξαγορά στοιχείων ενεργητικού για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής, εφόσον η επιτροπή κρίνει ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί το στόχο του πληθωρισμού» επισήμανε ο υπουργός.

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης συνεπάγεται την αγορά κρατικών ομολόγων αξίας δισεκατομμυρίων λιρών για τη διοχέτευση μετρητών στις παραπαίουσες τράπεζες και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Εφόσον η νομισματική επιτροπή εγκρίνει τα ανωτέρω μέτρα, ο Κινγκ θα πρέπει να επιστρέψει στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ -όπου βρίσκεται το βρετανικό υπουργείο Οικονομίας- και να ζητήσει ειδική άδεια.

Ο Κινγκ και οι συνεργάτες του έχουν ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,5% και αναμένεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη συνάντηση της 9μελούς επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα. Τόσο ο Κινγκ όσο και ο Ντάρλινγκ φαίνονται αποφασισμένοι να διαμηνύσουν στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι το οπλοστάσιό τους δεν έχει εξαντληθεί, καταλήγει η εφημερίδα.

NAFTEMPORIKI

ΝEC: Περικοπή 20.000 θέσεων εργασίες σε όλο τον κόσμο

ΝEC: Περικοπή 20.000 θέσεων εργασίες σε όλο τον κόσμο

Την περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας ανά τον κόσμο ανακοίνωσε ο ιαπωνικός όμιλος NEC μετά τις προβλέψεις για ζημίες ρεκόρ.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως οι απολύσεις αφορούν και σε υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα των περικοπών. Στις 31 Δεκεμβρίου, η NEC απασχολούσε 150.236 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Η εταιρεία προέβλεψε σήμερα πως θα εμφανίσει ζημίες ύψους 290 δισ. γιεν [JPY=X] (3,2 δισ. δολ.) στο 12μηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου, έναντι κερδών 15 δισ. γιεν που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε ανακοινώσει κέρδη 22,7 δισ. γιεν.

Οι πωλήσεις της εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 9% στα 4,2 τρισ. γιεν, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4,6 τρισ. γιεν.

NAFTEMPORIKI

Μπαράζ απολύσεων σε όλο τον κόσμο

Μπαράζ απολύσεων σε όλο τον κόσμο

Νέες απολύσεις ανακοινώθηκαν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η διεθνής οικονομική κρίση αναγκάζει ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις να εφαρμόζουν προγράμματα περικοπής δαπανών.

Σήμερα, ο ιαπωνικός όμιλος NEC αποκάλυψε σχέδια για περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας ανά τον κόσμο. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως οι απολύσεις αφορούν και σε υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα των περικοπών. Στις 31 Δεκεμβρίου, η NEC απασχολούσε 150.236 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Η εταιρεία προέβλεψε σήμερα πως θα εμφανίσει ζημίες ύψους 290 δισ. γιεν [JPY=X] (3,2 δισ. δολ.) στο 12μηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου, έναντι κερδών 15 δισ. γιεν που προέβλεπε τον Οκτώβριο.

Την περικοπή 900 θέσεων εργασίας το 2009 ανακοίνωσε και ο γαλλο-βελγικός τραπεζικός όμιλος Dexia, παρά τη βοήθεια που έλαβε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

Επίσης, ο ιαπωνικός όμιλος Hitachi ανακοίνωσε πως καταργεί 7.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των ηλεκτρονικών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ προέβλεψε πως θα εμφανίσει ετήσιες ζημίες ύψους 700 δισ. γιεν (5,8 δισ. ευρώ).

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,994.05 -257.19 -3.12%
HANG SENG INDEX 13,278.21 123.78 0.94%

XAK: Διαγραφή της CLR

XAK: Διαγραφή της CLR


Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αποφάσισε σύμφωνα με την εξουσία που του παρέχει το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να διαγράψει τις κινητές αξίες της εταιρείας CLR Capital Public Ltd (η «Εταιρεία») ενόψει της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης της Εταιρείας με την εταιρεία Λαϊκή Επενδυτική Ε.Π.Ε.Υ Δημόσια Εταιρεία Λτδ (τώρα Marfin CLR Public Co Ltd) την 1η Ιανουαρίου 2009 και ως επακόλουθο τη διάλυση της στις 8 Ιανουαρίου 2009.

Η ημέρα διαγραφής των τίτλων της εταιρείας θα είναι η Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009.

STOCKWATCH.COM.CY

"Αποκαλυπτήρια" για τη MIG Real Estate

"Αποκαλυπτήρια" για τη MIG Real Estate



Με κέρδη μετά φόρων ύψους 2,64 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση του 2008 η MIG Real Estate, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόμη μια επενδυτική εταιρεία σε ακίνητη περιουσία που εισάγεται στο Χ.Α.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό του 2008, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,64 εκατ. ευρώ, μικτά έσοδα εκμετάλλευσης 3,18 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων της ανήλθε σε 46,9 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις της σε 22,9 εκατ. ευρώ.

Το 2007 η MIG Real Estate είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη μετά από φόρους 4,09 εκατ. ευρώ, επίδοση που οφειλόταν στα υψηλότερα έσοδα από μισθώματα, στο κέρδος από την πώληση αγροτεμαχίων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία, στα κέρδη από την πώληση χρεογράφων, σε έσοδα από τόκους και, τέλος, στο όφελος από αναστροφή αναβαλλόμενης φορολογικής υποχρέωσης την 31.12.2007, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ λόγω της μετατροπής της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, με συνέπεια την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης.

Η κερδοφορία του 2008 για τη MIG Real Estate προέκυψε από ένα σύνολο ενεργητικού 69,8 εκατ. ευρώ που αφορά συνολικά 30 ιδιοκτησίες κυριότητας 100% της εταιρείας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται υποκαταστήματα τραπεζών, κτίρια γραφείων και εμπορικά καταστήματα που στεγάζουν γνωστές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, τα μισά περίπου ακίνητα του χαρτοφυλακίου της MIG Real Estate αφορούν τραπεζικά καταστήματα που μισθώνει η Marfin Egnatia Bank, ενώ μισθωτές ακινήτων της ΑΕΕΑΠ είναι επίσης η Τράπεζα Πειραιώς, η Citibank και η Millenium Bank, εμπορικές επιχειρήσεις όπως η DSGI SE Europe (Κωτσόβολος – Electroworld), συμβουλευτικές εταιρείες όπως η Grant Thorton και η Delloite αλλά και η χρηματιστηριακή Praxis International.

Στο τέλος της περυσινής χρήσης, η εσωτερική αξία της μετοχής (NAV) της MIG Real Estate διαμορφώθηκε στα 4,77 ευρώ, έναντι 4,59 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η θυγατρική κατά 50% της MIG, επρόκειτο να πραγματοποιήσει προ διμήνου δημόσιες εγγραφές για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως η διεθνής κρίση και η κάθετη υποχώρηση των χρηματιστηριακών αγορών μετέθεσαν το εγχείρημα.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πραγματοποίηση «διπλής» αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ, με την συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων (της MIG και πέντε φυσικών προσώπων) κατά 70%, και μέσω δημόσιας εγγραφής για το υπόλοιπο 30%, σχέδιο που ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί βάσει των δεδομένων που ορίζει η νέα πραγματικότητα στις αγορές.

CAPITAL.GR

Ιαπωνία: Πτώση ρεκόρ στην βιομηχανική παραγωγή

Ιαπωνία: Πτώση ρεκόρ στην βιομηχανική παραγωγή



Κάθετη πτώση 9,6% κατέγραψε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας σε μηνιαία βάση, ενώ ραγδαία άνοδο κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αναλυτικά, η πτώση του Δεκεμβρίου στη βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το Νοέμβριο με πτώση της τάξης του 8,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,9%.

Στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, η παραγωγή υποχώρησε κατά 11,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σημειώνοντας πτώση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή το ποσοστό της ανεργίας αναρριχήθηκε στο 4,4% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα σε 41 χρόνια.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Φήμες πως το “πακέτο” για τις τράπεζες θα κοστίσει έως $2 τρισ.

ΗΠΑ: Φήμες πως το “πακέτο” για τις τράπεζες θα κοστίσει έως $2 τρισ.



Το ενδεχόμενο επιπλέον δαπανών ενός με δύο τρισ. δολαρίων φέρονται να έχουν εξετάσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στην προσπάθεια τους να στηρίξουν το “λαβωμένο” από την κρίση χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της, όπου επικαλείται πηγές.

Ήδη κυκλοφορούν φήμες πως η κυβέρνηση Obama θα ανακοινώσει σχέδιο για την ενίσχυση του κλάδου εντός των επόμενων ημερών. Πάντως, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως δεν έχουν οριστικοποιήθει οι όροι του σχεδίου.

Παράλληλα, η Wall Street Journal επισημαίνει πως η κυβέρνηση αναζητά όλο και περισσότερο αποτελεσματικούς τρόπους για να διοχετεύσει κεφάλαια στις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης συμμετοχής στα τραπεζικά ιδρύματα, μέσω της κοινών μετοχών.

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα πως “αν και συζητούνται πολλές εναλλακτικές λύσεις, δεν έχουμε καταλήξει σε τελική απόφαση” σ΄ αυτό που αποκαλεί η ίδια “αναλυτικό σχέδιο”.

Συμπλήρωσε ακόμα πως “ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, ούτως ώστε να ανοίξουν οι στρόφιγγες της πίστωσης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διανείμει 294 δισ. δολάρια από το TARP ύψους 700 δισ. δολαρίων, με στόχο τη στήριξη τόσο του τραπεζικού συστήματος, όσο και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

CAPITAL.GR

Στήριξη $60 δισ. στα φοιτητικά δάνεια φέρεται να δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Στήριξη $60 δισ. στα φοιτητικά δάνεια φέρεται να δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ



Ποσό έως 60 δισ. δολάρια φέρεται να έχει συμφωνήσει να διοχετεύσει στην αγορά φοιτητικών δανείων το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Παράλληλα, με το σχέδιο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει στο να μειωθούν τα μη ρευστοποιήσιμα πάγια που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κρατικούς πόρους για να προωθήσει την κοινή αντίστοιχη προσπάθεια των Citigroup Inc. και Morgan Stanley. Η κυβερνητική πρωτοβουλία θα έχει ως αντικείμενο την απόκτηση υφιστάμενων και νέων φοιτητικών δανείων από τις τράπεζες, και θα εκδίδει εμπορικά ομόλογα διασφαλισμένα με πάγια για να χρηματοδοτήσει τις δράσεις της.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το πρόγραμμα δεν σχετίζεται με το TARP και δεν χρήζει της έγκρισης του Κογκρέσου. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Εάν το σχέδιο αποτύχει να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για την αγορά εμπορικών ομολόγων, μέσα σε 90 ημέρες θα μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια στην κυβέρνηση.

CAPITAL.GR

Σε κλοιό τραπεζικών πιέσεων η Dryships για δάνεια ύψους $1,4 δισ.

Σε κλοιό τραπεζικών πιέσεων η Dryships για δάνεια ύψους $1,4 δισ.


Μετά το «ναυάγιο» της πώλησης τριών πλοίων, αλλά και της πρόβλεψης περί εμφάνισης τεράστιων ζημιών στο τέταρτο τρίμηνο που μπορούν να φτάσουν τα 431,4 εκατ. δολάρια, η Dryships του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει τις πιέσεις τριών μεγάλων τραπεζών για αθέτηση όρων σε δάνεια συνολικού ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.

Η τελευταία μάλιστα εξέλιξη προκάλεσε σημαντικές πιέσεις και στη μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Nasdaq, καταγράφοντας απώλειες κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της τάξεως του 20%.

Σε αυτή ακριβώς τη φάση η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αυτές αλλά και με τις υπόλοιπες τράπεζες που συμμετέχουν στα δάνεια της Dryships, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων και την προσαρμογή των υποχρεώσεων πάνω στα νέα δεδομένα που ισχύουν στη παγκόσμια ναυτιλία.

Είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα ζητήσουν περαιτέρω εξασφαλίσεις για τα δάνεια αυτά, ενώ παράλληλα θα θέσουν περιοριστικούς όρους ως προς το επιχειρησιακό σκέλος της εταιρείας.

Στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Dryships ήρθε να προστεθεί και η ματαίωση της πώλησης των τριών panamax που επρόκειτο να αγορασθούν στη τιμή των 190 εκατ. δολαρίων. Εύλογη εξέλιξη αν αναλογισθεί ότι η τρέχουσα αξία των πλοίων αυτών δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία σήμερα διαθέτει έναν στόλο που αποτελείται από 40 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, εκ των οποίων τα 21 είναι ναυλωμένα με συμβόλαια μακράς διάρκειας. Τα υπόλοιπα πλοία δραστηριοποιούνται στη spot αγορά. Παράλληλα, η Dryships έχει εισέλθει και στο τομέα των θαλάσσιων γεωτρήσεων με την εξαγορά της Ocean Rig. Οι συνθήκες όμως που επικρατούν διεθνώς με την πιστωτική κρίση και την αδυναμία ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα, είναι πολύ πιθανό να εξωθήσουν την εταιρεία στην ακύρωση δύο από τα τέσσερα συνολικά πλοία γεωτρήσεων, που έχει παραγγείλει.

CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce

56.000 νέοι άνεργοι τον Ιανουάριο στη Γερμανία

56.000 νέοι άνεργοι τον Ιανουάριο στη Γερμανία


Κατά 56.000 αυξήθηκε τον Ιανουάριο -για τρίτο διαδοχικό μήνα- ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών και σε μια ένδειξη ότι η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη της Ευρώπης- διανύει φάση παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου και με το σύνολο των ανέργων στη Γερμανία να ανέρχεται στους 3,267 εκατομμύρια και με το ποσοστό της ανεργίας στο 7,8%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό από το Μάρτιο του 2005, τότε που οι άνεργοι στη χώρα είχαν ξεπεράσει το όριο των πέντε εκατομμυρίων, στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η οικονομική επιβράδυνση πλήττει πλέον την αγορά εργασίας. Οι τρεις βασικές παράμετροι του τομέα απασχόλησης υποδεικνύουν αρνητικές τάσεις: η ανεργία έχει αυξηθεί, τα επιδόματα των απασχολουμένων έχουν μειωθεί και η ετοιμότητα των επιχειρήσεων για προσλήψεις έχει "βουλιάξει"».


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Σε χαμηλά ρεκόρ η εμπιστοσύνη καταναλωτών

Βρετανία: Σε χαμηλά ρεκόρ η εμπιστοσύνη καταναλωτών

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ υποχώρησε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Βρετανία τον Ιανουάριο καθώς διευρύνεται η ύφεση της χώρας, ωθώντας περισσότερο κόσμο στην ανεργία, σύμφωνα με την GfK NOP.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης που προκύπτει από έρευνα σε 2.000 ανθρώπους υποχώρησε τέσσερις μονάδες από τον προηγούμενο μήνα στο μείον 37. Ο δείκτης βρίσκεται κοντά στο μείον 39 του Ιουλίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη υπολογισμού του το 1974. Η έρευνα του GfK NOP έγινε από 9 έως 18 Ιανουαρίου.

Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε 2,8% φέτος, τα μέγιστα από το 1945, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ στις 28 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Industrial Relations Services (IRS) τρεις στους τέσσερις εργοδότες μείωσαν τις θέσεις εργασίας το 2008 και το ίδιο σχεδιάζουν να κάνουν το 2009. Το IRS έκανε την έρευνα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε 268 οργανισμούς. Ο αριθμός των ανθρώπων που έμειναν άνεργη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2000.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια στο 1,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυσή της το 1694. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα επιτόκια θα μειωθούν περισσότερο και προς το μηδέν.


NAFTEMPORIKI
Share |