Friday, January 16, 2009

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
362.15 ( 0.30%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1052.38 ( 0.33%)

Όγκος: € 2,411,708

======================

XAA


Γενικός Δείκτης
1749.95 ( 2.35%)

FTSE®/Χ.Α. 20
905.74 ( 2.99%)

======================

FTSE 100 INDEX 4,147.06 25.95 0.63%
CAC 40 INDEX 3,016.75 20.87 0.70%
DAX INDEX 4,366.28 29.55 0.68%

======================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,281.22 68.73 0.84%
S&P 500 INDEX 850.12 6.38 0.76%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,529.33 17.49 1.16%

''Λουκέτο'' στη Circuit City Stores- Ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων

''Λουκέτο'' στη Circuit City Stores- Ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων

Νέο πλήγμα στον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ προκάλεσε η αίτηση της Circuit City Stores στο πτωχευτικό δικαστήριο της χώρας, για έγκριση ρευστοποίησης της περιουσίας της εταιρείας. Η Circuit City, η οποία απασχολεί περίπου 30.000 εργαζομένους σε ΗΠΑ και Καναδά, δεν εκτιμά κάποια αποζημίωση για τους μετόχους της εταιρείας την παρούσα φάση.

REPORTER.GR

Ζημιές 8,3 δισ. δολαρίων για την Citigroup- "Σπάει" στα δύο

Ζημιές 8,3 δισ. δολαρίων για την Citigroup- "Σπάει" στα δύο

Καθαρές ζημιές ύψους 8.3 δισ. δολαρίων έγραψε το δ' τρίμηνο η Citigroup. Οι ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 12.14 δισ. δολάρια. Η τράπεζα προχώρησε σε απομειώσεις ύψους 5.3 δισ. δολαρίων στις δραστηριότητες παραγώγων και 7.8 δισ. στις χρηματιστηριακές δραστηριότητες.Σύμφωνα με πληροφορίες η Citigroup σχεδιάζει να αποσχίσει τις τραπεζικές της δραστηριότητες από τις χρηματιστηριακές της δραστηριότητες και το asset management ενώ αναμένεται ευρεία διοικητική αναδιάρθρωση.

Παρά τις ζημιές, η προσυνεδρίαση στη Wall Street δείχνει πως δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς και οι δύο τράπεζες έχουν υπαχθεί στο σχέδιο προστασίας της αμερικανικής κυβέρνησης.

REPORTER.GR

Sony Ericsson: Zημιές 187 εκατ. € στο δ’ τρίμηνο

Sony Ericsson: Zημιές 187 εκατ. € στο δ’ τρίμηνο

Καθαρές ζημιές ύψους 187 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 373 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, εμφάνισε η κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων Sony Ericsson στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, έπειτα από τη σημαντική μείωση των μονάδων που παρέδωσε.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κοινοπραξία της Sony με την Ericsson οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 23% στα 2,91 δισ. ευρώ, ενώ οι παραδόσεις συσκευών μειώθηκαν κατά 21% στα 24,2 εκατ., λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και των μειωμένων καταναλωτικών δαπανών.

Ο όμιλος επιβαρύνθηκε το εν λόγω τρίμηνο με δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 133 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει στη σημερινή ανακοίνωσή του, στόχος της διοίκησης είναι η εξοικονόμηση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ ετησίως – πέραν των 300 εκατ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει.

Σύμφωνα με τη Sony Ericsson, η παγκόσμια αγορά συσκευών αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό της τάξεως του 6%, έναντι 10% που προέβλεπε προηγουμένως. Η εταιρεία αναμένει συρρίκνωση της αγοράς το 2009.

NAFTEMPORIKI

ΙΕΑ: Στο χαμηλότερο σημείο από το 1982-83 η ζήτηση πετρελαίου

ΙΕΑ: Στο χαμηλότερο σημείο από το 1982-83 η ζήτηση πετρελαίου

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε προς τα κάτω σήμερα τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομίας. Η ΙΕΑ αναμένει μία μείωση της ζήτησης το 2009 όπως το 2008 -ήτοι την πρώτη μείωση κατά δεύτερο διαδοχικό έτος από τη διετία 1982-83.

NAFTEMPORIKI

Εθνικοποιείται η Anglo Irish Bank

Εθνικοποιείται η Anglo Irish Bank

Τον έλεγχο της Anglo Irish Bank αποφάσισε να αναλάβει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, στον απόηχο του σκανδάλου που οδήγησε στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου της εταιρείας. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας ανεστάλη σήμερα.

Η προταθείσα «ένεση» ρευστότητας ύψους 1,5 δισ. ευρώ δεν ήταν «ο κατάλληλος και αποτελεσματικός τρόπος για την εξασφάλιση» της βιωσιμότητας της τράπεζας, δήλωσε χθες ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομίας Μπράιν Λένιχαν, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προχωρά στην εθνικοποίησή της.

H μετοχή της Anglo Irish υποχώρησε την περασμένη χρονιά κατά 98%, καθώς η οικονομία της Ιρλανδίας βυθίστηκε σε ύφεση, ενώ οι απώλειες από τα στεγαστικά δάνεια εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Οι ανησυχίες σχετικά με την πορεία της τράπεζας εντάθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ο πρόεδρός της Σον Φιτσπάτρικ παραιτήθηκε, μετά την αποτυχία του να γνωστοποιήσει στοιχεία για δάνεια 87 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών. Μία μέρα αργότερα, αποχώρησε από την εταιρεία και ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβιντ Ντραμ.

«Η χρηματοδοτική θέση της τράπεζας εξασθένηση και ανεπίτρεπτες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο εσωτερικό της προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στη φήμη της», δήλωσε ο Λένιχαν.

Μιλώντας στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράιαν Κάουεν δήλωσε πως η εθνικοποίηση της Anglo Irish ήταν «σωστή απόφαση».


NAFTEMPORIKI

UBS: Προς πώληση μονάδων στην Barclays

UBS: Προς πώληση μονάδων στην Barclays

Σε πώληση μονάδων της που δραστηριοποιούνται στις αγορές εμπορευμάτων στην Barclays έναντι αδιευκρίνιστου ποσού, συμφώνησε να προχωρήσει η UBS σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο τρίμηνο, η UBS θα μεταφέρει τους κινδύνους, που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της στις αγορές βασικών μετάλλων, πετρελαίου, ενέργειας και φυσικού αερίου, στην Barclays.

Η συμφωνία έρχεται μετά τη συμφωνία της JPMorgan, τον περασμένο μήνα, να αποκτήσει μονάδες της UBS.

NAFTEMPORIKI

Εγκρίθηκε η πώληση του 18% της Atlantic στην Τρ. Πειραιώς (Κύπρου)

Εγκρίθηκε η πώληση του 18% της Atlantic στην Τρ. Πειραιώς

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης ημερομηνίας 5 Σεπτεβρίου 2008 αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ των μεγαλομετόχων και διοικητικών συμβούλων της Εταιρείας Αιμίλιου Πυρίσιη, Γιώργου Πυρίσιη και Ανδρέα Φραγκουλλή και της Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ, η οποία τελούσε υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, η Atlantic Insurance Company Public Ltd πληροφορεί το επενδυτικό κοινό ότι έχoυν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις για την πώληση προς στην Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ 7.039.606 μετοχών που οι πιο πάνω κατέχουν στην Εταιρεία και που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι εγκρίσεις επιτρέπουν στην Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ την απόκτηση μέχρι 25% συν μια μετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Atlantic Insurance Company Public Ltd. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών θα πραγματοποιηθεί μετά την λήξη της κλειστής περιόδου.

STOCKWATCH.COM.CY

Ορφανίδης: Αισιόδοξο το 2%

Ορφανίδης: Αισιόδοξο το 2%

Χαμηλότερος του 2% θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 εκτιμά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, καθώς τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε το βασικό σενάριο της νομισματικής αρχής έχουν επιδεινωθεί. Μιλώντας στη StockWatch, ο κ Ορφανίδης εξηγεί ότι από το Νοέμβριο, όταν η Κεντρική είχε αξιολογήσει τη διαμορφούμενη κατάσταση στη διεθνή και εγχώρια οικονομία, «έχει παρατηρηθεί επιδείνωση της διεθνούς οικονομίας, και αναμφίβολα θα μας επηρεάσει και στην Κύπρο αρνητικά». «Επομένως», συμπληρώνει, «αν το βασικό σενάριο ήταν τότε 2%, με την επιδείνωση της κατάστασης θα αναμένεται να είναι πιο χαμηλό».

Με βάση τα δεδομένα αυτά, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση στην κυπριακή οικονομία και να δούμε αν πρέπει να υπάρχει κρατική παρέμβαση. Εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας και της επιδείνωσης που έχουμε παρατηρήσει, ενδεχομένως να χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις», τονίζει, φέρνοντας ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις του ελληνικού δημοσίου.

Αφήνοντας κάποιες σκιές για το βαθμό θεσμικής ετοιμότητας που υπάρχει στην Κύπρο, ο διοικητής της ΚΤ τονίζει πως σε τέτοιες συνθήκες, «το σημαντικό είναι η κυβέρνηση μας να είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις κριθούν απαραίτητες, γιατί χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας και νομοθετικών ρυθμίσεων».

Ερωτηθείς αν έχει γίνει κάποια προεργασία, απαντά, με νόημα: «Δεν ξέρω αν ετοιμάζονται τα όποια νομοσχέδια και αν γενικά γίνεται αυτή η προετοιμασία».

Εποπτεία με το γάντι

Στη συζήτηση του με τη StockWatch, ο κ. Ορφανίδης μιλά και για την ταχύρυθμη πιστωτική επέκταση που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Κύπρο. Ερωτηθείς γιατί δεν παρενέβη η νομισματική αρχή, για να προλάβει τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησε η ραγδαία παραχώρηση δανείων, ο διοικητής σημειώνει τους εποπτικούς περιορισμούς που δημιουργούνται από την ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη.

«Στο παρελθόν, πριν μπούμε στην ΕΕ και πριν φιλελευθεροποιηθεί το σύστημα, η ΚΤ είχε άλλα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βάλει πιστωτικά όρια (credit controls), δηλαδή θα λέγαμε στην κάθε τράπεζα τι θα είναι η πιστωτική της επέκταση. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε στην ενωμένη Ευρωπαϊκή οικονομία. Επομένως, τα εργαλεία αυτά έχουν διαφοροποιηθεί. Αυτό μπορούμε να το δούμε ως περιορισμό που πρέπει να αποδεχθούμε σαν τίμημα της εισδοχής μας στην ευρωζώνη. Δεν είμαι βέβαιος αν είναι τίμημα, γιατί δεν είμαι σίγουρος αν ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα που είχε πριν στη διάθεση της η ΚΤ. Θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση αν μπορούσε να βάλει αυτά τα όρια;», διερωτάται.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ορφανίδης υπεραμύνεται της στάσης που τήρησε η εποπτική αρχή, λέγοντας ότι ο επόπτης πρέπει «να μην είναι πολύ παρεμβατικός (too intrusive) γιατί αυτό επιβαρύνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος». «Άλλωστε οι τράπεζες», συνεχίζει, «είχαν και έχουν ψηλά εποπτικά κεφάλαια, που ξεπερνούν τα ελάχιστα πρωτοβάθμια κεφάλαια που απαιτούνται από το Basel».

Υπενθύμισε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα πήρε μέτρα για περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης. «Ακριβώς λόγω της γρήγορης μεγέθυνσης των πιστώσεων», σημείωσε ο κ. Ορφανίδης, «η KT διατηρούσε τα επιτόκια αλλά και το ποσοστό των κατωτάτων αποθεμάτων των εμπορικών τραπεζών με την ΚΤ σε ψηλότερα επίπεδα από αυτά που ίσχυαν στην ζώνη του ευρώ και επέτρεψε τη σύγκλιση τους την τελευταία μέρα πριν την υιοθέτηση του ευρώ». «Επιπλέον», συνέχισε, «τον Ιούλιο του 2007 η Κεντρική Τράπεζα διαβλέποντας, πολύ πριν το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τους κινδύνους από τον υπέρμετρο δανεισμό στον κατασκευαστικό τομέα αύξησε το απαιτούμενο ποσοστό συνεισφοράς του δανειολήπτη για αγορά δεύτερης κατοικίας από το 30% στο 40%».

Ερωτηθείς αν μπορούσε να προβλεφθεί το πρόβλημα ρευστότητας που παρουσιάζεται σήμερα, αφού οι τράπεζες δάνειζαν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τους ρυθμούς με τους οποίους αντλούσαν καταθέσεις, ο κ. Ορφανίδης απαντά ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη ήταν απρόβλεπτη.

Τονίζει επίσης τις συστάσεις που έγιναν στις τράπεζες να ελέγξουν το ρυθμό αύξησης του δανεισμού τους από τις αρχές του 2008 ώστε να μη προβούν σε απότομη μείωση μεταγενέστερα.

Συστάσεις για καταθετικά επιτόκια

Ερωτηθείς αν η νομισματική αρχή προτίθεται να κάνει παρόμοιες συστάσεις για το ύψος των καταθετικών επιτοκίων, ο κ. Ορφανίδης απαντά ότι έχουν ήδη γίνει συστάσεις για το θέμα αυτό στις διοικήσεις των τραπεζών. «Η Κεντρική Τράπεζα στο μέτρο το δυνατοτήτων της προβαίνει και σε άλλες ενέργειες που συμβάλουν στην ομαλοποίηση των επιτοκίων», πρόσθεσε, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες.

Διαφοροποιείται όμως από όσους υποστηρίζουν πιο ενεργή παρέμβαση της ΚΤ στο θέμα των καταθετικών επιτοκίων. «Είναι αδιανόητο να αναμένουν κάποιοι την ΚΤ να συντονίσει συμπαιγνία (collusion) των τραπεζών για καθορισμό των επιτοκίων. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρατυπίες ή και παρανομίες. Επιπλέον πολλές φορές ξεχνούμε ότι όταν παρεμβαίνεις στην ελεύθερη αγορά, πάντα κάποιος επιβαρύνεται. Δεν μπορεί να λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου οι καταθέτες είτε αυτός είναι η κυβέρνηση, ή συνταξιοδοτικά ταμεία ή απλοί άνθρωποι με τα υστερήματα τους».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην τραπεζική αγορά βάζει τις κυπριακές τράπεζες σε μειονεκτική θέση, ο κ. Ορφανίδης απαντά ότι τα μέτρα είναι εντός των πλαισίων που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και είναι συμβατά με την ομαλή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.

Και πρόσθεσε: «Μάλιστα από τον περασμένο Οκτώβριο πολλές φορές έχει προτρέψει την κυβέρνηση να πάρει παρόμοια μέτρα για τη διασφάλιση του επί ίσης όρους ανταγωνισμού».

Ακίνητα: Εξαίρεση του κανόνα η Κύπρος;

Στη συζήτηση του με τη StockWatch, ο κ. Ορφανίδης μιλά, τέλος, για τον εγχώριο κλάδο ακινήτων. «Διεθνώς παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό μειώσεις σε τιμές ακινήτων σε πάρα πολλές χώρες, όπου δεν παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο για δεκαετίες. Επομένως, μπορούμε να το αποκλείσουμε ότι θα γίνει και εδώ;» διερωτάται. «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε ότι θα γίνει και στην Κύπρο», λέει με νόημα, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει τις πιθανότητες απότομης πτώσης στις τιμές ακινήτων.

STOCKWATCH.COM.CY

Έχεις πολλά λεφτά; Φτιάξε ένα private equity fund

Έχεις πολλά λεφτά; Φτιάξε ένα private equity fund


Στη δημιουργία εταιρειών private equity fund φαίνεται πως διοχετεύεται ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης συγκέντρωσης κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη πενταετία στα χέρια γνωστών ονομάτων των επιχειρήσεων και του εφοπλισμού στην Ελλάδα.

Μετά τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που αποχώρησε από τη διοίκηση της Alapis για να ασχοληθεί με την Lamda Partners, το νέο επενδυτικό σχήμα που προωθεί, έναν από τους γνωστότερους manager στην αγορά, ο Σωκράτης Κομινάκης, αφήνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wind για να επικεντρωθεί σε προσωπικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ίδρυση private equity fund με την επωνυμία Milos Investments.

Στην ίδια κατεύθυνση -αν και με βραδύτερο ρυθμό- βρίσκεται ήδη ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρώην ιδιοκτήτης της Vivartia, νυν πρόεδρος του ΣΕΒ και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Μυτιληναίου, αλλά και ο Βίκτωρας Ρέστης που μέσω του Oxygen Capital Management έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Είχε προηγηθεί βεβαίως ο πρώτος «διδάξας» Άγγελος Πλακόπητας με την Global Finance, η δημιουργία της MIG με επικεφαλής τον Α. Βγενόπουλο και τη συμμετοχή (πλην των κεφαλαίων της Dubai) γνωστών Eλλήνων επιχειρηματιών, αλλά και η δραστηριοποίηση πολλών εφοπλιστών που -ιδιαίτερα την περασμένη τριετία- είχαν αποκτήσει ελευθερία επενδυτικών κινήσεων μέσω των equity funds που είχαν δημιουργήσει.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Δημήτρης Γουλανδρής ο οποίος μέσω του Cycladic Capital είχε τοποθετηθεί μεταξύ άλλων στην Forthnet, την Volex Group (από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών καλωδιακών συνδέσεων για υπολογιστές), την Lavendon Group (ενοικίαση εξοπλισμού κατασκευών), την Hampson Industries (βιομηχανία εξαρτημάτων για την αεροπορική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία) και την Floors-2-Go (εταιρεία παραγωγής δαπέδων).

Ακόμη, ο Κωστής Κέρτσικοφ (εκ των μετόχων της εισηγμένης στο NYSE ναυτιλιακής εταιρείας Eletson) που συμμετείχε στον ανεξάρτητο όμιλο εναλλακτικών επενδύσεων Eikon που στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει επενδυτικές κινήσεις στην τότε ΤΙΜ Hellas, την αλυσίδα internet cafe Inspot και στην αλυσίδα γυμναστηρίων Holmes και φυσικά ο Γιάννης Φιξ (κληρονόμος της γνωστής οικογένειας που συνέδεσε το όνομά της με την ιστορική ζυθοποιία), μέσω της εταιρείας Fix Asset Management (FAM) που ενεπλάκη στην υπόθεση Madoff.

Τα οφέλη

Γιατί όμως όλο και περισσότεροι έχοντες και γνωστοί μάνατζερ προχωρούν στη δημιουργία private equity funds; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων γνωστού ομίλου, τα οφέλη που δημιουργούνται από μια τέτοια κίνηση είναι σημαντικά και κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την ανωνυμία που προσφέρουν στα επενδυόμενα κεφάλαια, καθώς και τη χρηματοδοτική και φορολογική ευελιξία που προσφέρουν.

Αυτό σημαίνει πως πέραν του «επικεφαλής» που συνήθως πρόκειται για επιχειρηματία με σημαντική οικονομική επιφάνεια ή ένα στέλεχος με καλό track record στη διοίκηση και κερδοφόρο ανάπτυξη εταιρειών (χωρίς βέβαια να αποκλείεται ο συνδυασμός και των δύο), στο ίδιο fund μπορούν να τοποθετηθούν και άλλα κεφάλαια που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται σημαντικά το pool κεφαλαίων και κατ΄ επέκταση η δυναμική τους, αφού μέσω των private funds μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική μόχλευση, σίγουρα όχι ίδια με αυτή του πρόσφατου παρελθόντος ελέω κρίσης, αλλά σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή που πετυχαίνουν μεμονωμένα ιδιωτικά κεφάλαια.

Τα κεφάλαια αυτά αναζητούν αποδόσεις που με τη λογική «η ισχύς εν τη ενώσει» μπορούν όχι μόνο να πολλαπλασιαστούν μέσω ενός επενδυτικού σχήματος, αλλά να διευρύνουν τους ορίζοντες τους τοποθετούμενα και σε αγορές εκτός Ελλάδος. Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ενός equity fund είναι πως μπορεί να λειτουργήσει με εταιρικές δομές και να εκμεταλλευθεί το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Χτίζοντας μια ομάδα μάνατζερ και εξειδικευμένων στελεχών σε θέματα χρηματοδότησης, νομικών και οικονομικών ελέγχων (due diligence) και εξαγορών (buyouts), οι συμμετέχοντες σε ένα fund απολαμβάνουν τη υπεραξία του ανθρώπινου δυναμικού του που ως στόχο έχει την μεγέθυνση της περιουσίας τους. Υπάρχουν βέβαια και καθαρά πρακτικοί λόγοι για τη δημιουργία ενός τέτοιου επενδυτικού σχήματος: οι συναλλαγές (μεταβιβάσεις μεριδίων, κεφαλαίων κλπ) είναι ευκολότερες από ό,τι σε επίπεδο ιδιωτών και, βέβαια, υπόκεινται σε διαφορετικό φορολογικό καθεστώς. Τα περισσότερα private equity fund έχουν ως έδρα το Λουξεμβούργο ή τα Jersey Islands του Η. Βασιλείου όπου εκτός του ότι υφίσταται ειδικό φορολογικό καθεστώς, πιστοποιούν πως το επενδυτικό σχήμα είναι εποπτευόμενο (regulated) από ειδική αρχή, κάτι απολύτως απαραίτητο στο σημερινό κόσμο των επενδύσεων.

Όσο για το ερώτημα «γιατί τώρα;», η απάντηση είναι απλή. Η κρίση όσο δυσάρεστη και εάν είναι για ορισμένους, για άλλους κρύβει μοναδικές ευκαιρίες αφού έχει δημιουργήσει «αξίες πανικού». Πολλοί επιχειρηματίες που κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλή ρευστότητα, δέχονται σχεδόν καθημερινά προτάσεις να εξαγοράσουν ως φυσικά πρόσωπα άλλες εταιρείες σε αποτίμηση που λόγω κρίσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους δυναμική. Μέσω ενός fund, οι επενδύσεις αυτές γίνονται αισθητά ευκολότερες.

Lamda - Milos

Απελευθερωμένοι, λοιπόν, από τις δεσμεύσεις των «κοινών» επενδυτών, επιχειρηματίες όπως ο Λ. Λαυρεντιάδης και ο Σ. Κομινάκης ετοιμάζονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο απαιτητικό κόσμο των equity fund. Ο 37χρονος πρώην πρόεδρος της Alapis μετά τα placements και το υψηλό τίμημα για την πώληση του 20% της Νεοχημικής στην Carlyle, διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να θέσει τις βάσεις του Lamda Partners. Πρόθεσή του, να συγκεντρώσει μέσα στο 2009 περί το 1 δισ. ευρώ -από τα οποία ο Λ. Λαυρεντιάδης προτίθεται αρχικά να τοποθετήσει 100 εκατ. ευρώ- και να επενδυθεί το ήμισυ εντός του έτους σε επιχειρηματικούς στόχος σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Αντίστοιχα, στο Milos Investments έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό ο πρώτος κύκλος συγκέντρωσης κεφαλαίων στον οποίο συμμετείχαν περίπου σαράντα επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο Σ. Κομινάκης. Στο δυναμικό του fund έχουν ενταχθεί ο κ. Βερριόπουλος, τραπεζικό στέλεχος με προϋπηρεσία στην Alpha Bank και τη Eurobank και ο κ. Μουστακάτος που προέρχεται από τη Citi. Το fund θα προσανατολιστεί σε εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης, με προτεραιότητα την ελληνική αγορά αναζητώντας εταιρείες που πάσχουν σε επίπεδο management με στόχο να τις στελεχώσουν και να πετύχουν την ανάπτυξή τους. Κάτι που γνωρίζει καλά ο Σ. Κομινάκης ο οποίος αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ των funds που αγόρασαν την Wind από τους Ιταλούς και της ίδιας της εταιρείας.

Αυτό, βέβαια, που δεν είναι εξασφαλισμένο σε ένα private equity fund είναι η επιτυχία του, όπως άλλωστε μπορούν να βεβαιώσουν αρκετοί εφοπλιστές και πρώην χρυσοπληρωμένοι μάνατζερ τα καράβια των οποίων «έπεσαν έξω» λόγω κρίσης...

CAPITAL.GR

Τουρκία: Εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα


Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 13% από 15%, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που έκαναν λόγο για μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε σχετική ανακοίνωση η Νομισματική Επιτροπή της τράπεζας επισημαίνει ότι τα προβλήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ΄ ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Έγκριση του δεύτερου μέρους του TARP από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Έγκριση του δεύτερου μέρους του TARP από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το «ΟΚ» έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τη χρησιμοποίηση του δεύτερου μέρους του πακέτου ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP), στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και διάθεση επιπλέον 50 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των δανειοληπτών, ώστε να αποφευχθούν οι κατασχέσεις.Η έγκριση της νομοθεσίας, που ήρθε μετά από 175 ψήφους υπέρ και 152 κατά, η οποία προβλέπει ομοσπονδιακές επενδύσεις συνολικού ύψους 550 δισ. δολάρια και άλλα 275 δισ. δολάρια σε φοροαπαλλαγές.

REPORTER.GR

Αντίδραση στην Ασία-Θα ακολουθήσει και η Ευρώπη

Αντίδραση στην Ασία-Θα ακολουθήσει και η Ευρώπη

Ανοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια, «ψαλιδίζοντας» τις απώλειες των τελευταίων 2 μηνών του δείκτη της ευρύτερης περιοχής, καθώς η υποχώρηση του γεν ενίσχυσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα ηλεκτρονικά της Ιαπωνίας, ενώ παράλληλα εντείνεται η φημολογία για επιπλέον πακέτο στήριξης προς την Κίνα. Ανοδικά αναμένεται να ανοίξει και η Ευρώπη. Κέρδη χθες στη Wall, όπου ο Dow ενισχύθηκε 0,15%, στις 8.212,49 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.511,84 μονάδες με άνοδο 1,49%, ενώ και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,13%, στις 843,73 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε η Ιαπωνία καθώς ο Topix σημείωσε κέρδη 2,75% στις 817,89 μονάδες και ο Nikkei κατά 2,58% στις 8.230,15 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε ανοδικά κατά 0,71% στις 13.336,44 μονάδες ενώ κέρδη 2,53% σημείωσε ο CSI 300 στις 2.004,40 μονάδες.

Στην Ταιβάν ο Taiex σημείωσε κέρδη 0,76% στις 4.353,70 μονάδες, στη Νότιο Κορέα ο Kospi κινήθηκε επίσης ανοδικά κατά 2,15% στις 1.135,20 μονάδες και στη Σιγκαπούρη ο Straits κατά 1,55% στις 1.730,44 μονάδες

Εντυπωσιακή άνοδος 8,7 % για τη Seiko, την τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εκτυπωτών inkjet παγκοσμίων. Ανοδος 4,9% και για τη Shenyang Machine Tool, εταιρία κατασκευής εργαλείων για επεξεργασία μετάλλου, μετά από δημοσιεύματα που θέλουν την Κίνα να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στις εταιρίες του κλάδου μηχανημάτων. Κέρδη 4,9% σημείωσε και η Hynix Semiconductor, κατασκευάστρια chip, η οποία το 2008 υποχώρησε κατά 74%, μετά τις ανακοινώσεις της κορυφαίας του κλάδου Intel για βελτίωση των στοιχείων της αργότερα μέσα στο 2009.

Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης MSCI Asia Pacific, κατά 1,4%, στις 84,19 μονάδες. Ο δείκτης το 2008 σημείωσε χαμηλά 2 δεκαετιών λόγω της κρίσης στην αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ και την εβδομάδα αυτή εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 6,3%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Νοεμβρίου 2008.

REPORTER.GR

Gazprom-ENI: Συμφωνία για την υλοποίηση του South Stream

Gazprom-ENI: Συμφωνία για την υλοποίηση του South Stream

Η ρωσική Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις εργασίες για την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και οι επικεφαλής τους Αλεξέι Μίλερ και Πάολο Σκαρόνι υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία του σε συνθήκες κρίσης με τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Οι κύριοι Μίλερ και Σκαρόνι συναντήθηκαν χθες στα κεντρικά γραφεία της Gazprom στη Μόσχα και, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας «ενημέρωσε για τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση».

«Οι δύο πλευρές σημείωσαν ότι στις συνθήκες αυτές αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα το ζήτημα της διαφοροποίησης των εξαγωγικών διαδρομών του αερίου και ειδικότερα η υλοποίηση του σχεδίου του «Νοτίου Ρεύματος», το οποίο θα επιτρέψει να ενωθεί απευθείας η Ρωσία με την Ευρώπη και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom και προστίθεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας γαι τον αγωγό θα γίνει σήμερα.

Στις 23 Ιουνίου του 2007, Gazprom και ΕΝΙ υπέγραψαν Πρωτόκολλο αλληλοκατανόησης για την υλοποίηση του «South Stream».

NAFTEMPORIKI

Bank of America: 138 δισ. δολ. από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Bank of America: 138 δισ. δολ. από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να επενδύσει 20 δισ. δολ. περισσότερα στην Bank of America Corp. και να υποστηρίξει τα περιουσιακά της στοιχεία ύψους 118 δισ. δολ. ώστε να τη βοηθήσει να απορροφήσει την Merrill Lynch & Co. και να αποφύγει την περαιτέρω χρηματοπιστωτική κρίση.

Η κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση στο πλαίσιο της υπόσχεσής της για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναφέρεται σε σημερινή κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, της Federal Reserve και της Federal Deposit Insurance Corp.

Ωρες νωρίτερα η αμερικανική γερουσία ψήφισε υπέρ της διάθεσης ποσού 350 δισ. δολ. από τα ομοσπονδιακά κεφάλαια, το δεύτερο ήμισυ του πακέτου ύψους 700 δισ. δολ. που ενεργοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη διοχετεύσει 15 δισ. δολ. στην Bank of America, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και άλλα 10 δισ. δολ. στη Merrill για να τονώσει τον οργανισμό που δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά απέναντι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι μετοχές της Shares of Bank of America υποχώρησαν χθες 18%, κατά 1,88 δολ., στα 8,32 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της . Υόρκης μετά την υποχώρησή τους στα 7,35 δολ. η μία, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 1991.

Η τράπεζα θα ανακοινώσει σήμερα στις 7 π.μ. ώρα Ν. Υόρκης τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 2,58% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 2,58% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 206,84 μονάδων, ποσοστό 2,58% έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.230,15 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Ρουμανία: Στο 2,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός

Ρουμανία: Στο 2,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός

Στο 2,2% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη Ρουμανίας, από 2,8% που ήταν τον Νοέμβριο.

Τα ποσοστό αυτό πληθωρισμού κατατάσσει τη Ρουμανία στην 5η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat .

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη Ρουμανία, την περίοδο Δεκεμβρίου 2007 - Δεκεμβρίου 2008, καταγράφηκε στο 6,4%.


NAFTEMPORIKI

Κίνα: Η πρώτη αποζημίωση για τα θύματα της μελαμίνης

Κίνα: Η πρώτη αποζημίωση για τα θύματα της μελαμίνης

Οι γονείς του πρώτου βρέφους που πέθανε από την κατανάλωση γάλακτος με μελαμίνη στην Κίνα αποζημιώθηκαν με 29.000 δολάρια, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι αποζημιώσεις και η δίκη σχετικά με το σκάνδαλο θα καταστείλουν την κοινωνική οργή.

Στο ζευγάρι των αγροτών από την επαρχία Γκανζού της Κίνας που έχασε το παιδί του, δόθηκαν 200.000 γιουάν (29.000 δολ.) στο πλαίσιο των αποζημιώσεων από την κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες οικογενειών με περίπου 296.000 παιδιά που κατανάλωσαν επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα.

Εισπράττοντας τα χρήματα το ζευγάρι δεν πρόκειται να κάνει μήνυση για τον θάνατο του παιδιού του. Μερικοί γονείς έχουν πει ότι θα αρνηθούν την αποζημίωση λέγοντας ότι αυτή είναι πολύ μικρή για το μεγάλο σκάνδαλο των κινεζικών γαλακτοβιομηχανιών.

Σημειώνεται ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου, 861 παιδιά νοσηλεύοντο στα νοσοκομεία με προβλήματα στα νεφρά, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.


NAFTEMPORIKI
Share |