Thursday, December 9, 2010

ΗΠΑ: Περίπου 9 τρισ. δολ. χάθηκαν στην αμερικανική αγορά ακινήτων από το 2006


ΗΠΑ: Περίπου 9 τρισ. δολ. χάθηκαν στην αμερικανική αγορά ακινήτων από το 2006


Εισαγωγή στο DeliciousΚρύψε τοΕισαγωγή στο RedditΕισαγωγή στο StumbleUponΕισαγωγή στο FacebookΕισαγωγή στο MySpaceΕισαγωγή στο Technorati
Ο κτηματομεσιτικός οίκος "Zillow" στην ιστοσελίδα του σήμερα, κάνει την εκτίμηση ότι, από την πολύμηνη κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων,9 τρισ. δολάρια "εξαφανίστηκαν"--σε χρόνο μετά από τον Ιούνιο του 2006, οπότε αυτή η κρίση αποκορυφώθηκε.

Πρόκειται, σημειωτέον, για οίκο της κτηματομεσιτικής αγοράς, που διαθέτει σε όλες τις Πολιτείες όχι λιγότερα από 72 εκατομμύρια ακίνητα...Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, κατά το τρέχον έτος η αμερικανική αγορά ακινήτων μειώθηκε κατ' αξίαν κατά 1,7 τρισ.δολάρια, δηλαδή κατ΄ένα ποσοστό ίσον με το 12% του αμερικανικού ΑΕΠ...
Οι υπέρογκες αυτές απώλειες κάπως μετριάστηκαν, όταν η κυβέρνηση έδωσε το 'πριμ' και τη συναφή φορο-απαλλαγή για την αγορά μιας κατοικίας, όμως παραμένει γεγονός, ότι το β' εξάμηνο του '10 η αγορά 'βυθίστηκε' από την σκοπιά της κίνησης, χωρίς μάλιστα μία 'ορατή' αναστροφή τάσης, όπως επισήμανε ο αναλυτής του οίκου, Σταν Χάμφρι. Μάλιστα, εσχάτως έχουν πολλαπλασιαστεί πολύ οι κατασχέσεις ακινήτων, δεδομένου ότι η "υποσκαφθείσα" από την κρίση αξία του ακινήτου, όσων δανείστηκαν, πλέον υπολείπεται της συνολικής οφειλής τους...όπως τόνισε ο ίδιος αναλυτής.
Είναι η αμερικανική αγορά ακινήτων, που οδήγησε στην πρωτοφανή--μεταπολεμικώς--διεθνή οικονομική κρίση, που με τη σειρά της οδήγησε σε πτώχευση πολλούς πολύ σπουδαίους επιχειρηματικούς ομίλους, σe όλον τον πλανήτη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τράπεζες διεθνώς έδωσαν 2,2 δισ.δολάρια προκειμένου (μόνον) να "καλυφθούν" οι διάφορες υπέρογκες ζημιές στο διεθνή τραπεζικό τομέα, μετά από την ανωτέρω κρίση.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου.


Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 17.000 στις 421.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 13.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 438.000 αιτήσεις από τις 436.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 4.000 στις 427.500, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Αυγούστου 2008.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου κατά 191.000 στις 4.086.000.




source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1,9% των αποθεμάτων χονδρικής τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 1,9% των αποθεμάτων χονδρικής τον Οκτώβριο

Αυξήθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο των προβλέψεων τα αποθέματα των χονδρεμπόρων το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τα αποθέματα χονδρικής σημείωσαν αύξηση 1,9% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 427,1 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,9%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το Σεπτέμβριο έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων κατά 2,1% από την αρχική εκτίμηση για αύξηση 1,5%.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,2% στα 362,05 δισ. δολ. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν στο +0,5% από το +0,4%.

Σε ετήσια βάση τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν 9,9% ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 13,4%.



source: capital.gr

Κύπρος: Στο 1,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο


Κύπρος: Στο 1,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (AFP) – Ανάπτυξη 1,8% εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο η κυπριακή οικονομία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, στηριζόμενη κυρίως στον τουρισμό και τον τραπεζικό κλάδο.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,6%, επίδοση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Το ποσοστό ανάπτυξης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο 0,5%, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

“Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην οικονομία, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, οφείλεται στην καλύτερη απόδοση του τουρισμού, των μεταφορών, του εμπορίου και των τραπεζικών δραστηριοτήτων,” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

“Ο κλάδος των υπηρεσιών (δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση και υγεία,) συνεχίζουν να εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα ενώ οι κατασκευές παραμένουν αρνητικός παράγοντας.”

Το περασμένο έτος ο τουρισμός εμφάνισε πτώση 16,7% ενώ οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα κατέγραψαν “βουτιά”.

Τα έσοδα από τον τουρισμό για τους πρώτους εννέα μήνες εμφάνισαν αύξηση 3,1% στα 1,27 δισ. ευρώ. Με τον τουρισμό και τις κατασκευές να συνεισφέρουν περίπου το 30% του ΑΕΠ, η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση στην Ευρώπη είχαν σημαντική επίδραση στην οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 1,7% το 2009, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ύφεση από την εισβολή των Τούρκων το1974.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως το ΑΕΠ θα εμφανίσει το 2010 αύξηση τουλάχιστον 0,5%. Η “έκρηξη” του κτηματομεσιτικού κλάδου και του τουρισμού βοήθησαν την οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το 2008 και 4,4% το 2007.

Σημειώνεται πως η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης του ελλείμματος του 6% κάτω από το όριο του 3% της Ε.Ε. έως το 2012.

source: capital.gr

Fitch: Υποβάθμιση του ιρλανδικού χρέους στο «BBB+»


Fitch: Υποβάθμιση του ιρλανδικού χρέους στο «BBB+»

Η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα της αύξησης του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται για την ιρλανδική κυβέρνηση η αναδιάρθρωση και η στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμη πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα προχώρησε ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, ο οποίος βαθμολόγησε την κατηγορία «Issuer Default Ratings (IDRs)» με «BBB+» από «A+» που ήταν μέχρι πρότινος.

Η Fitch διατήρησε την προοπτική για τα μακροπρόθεσμα IDRs «σταθερή», ενώ παράλληλα υποβάθμισε το βραχυπρόθεσμο IDR σε ξένο νόμισμα στο «F2» από «F1».

Η παραπάνω υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα της αύξησης του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται για την ιρλανδική κυβέρνηση η αναδιάρθρωση και η στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Επιπλέον, αντιπροσωπεύει τις χειρότερες προοπτικές της ιρλανδικής οικονομίας και τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της κλιμάκωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Αποτέλεσμα αυτής είναι η περιορισμένη πρόσβαση της χώρας στις κεφαλαιαγορές που δανείζουν με ανεκτό τόκο και, ως εκ τούτου, μειώνεται η ευελιξία χρηματοδότησης της ιρλανδικής κυβέρνησης.


source: naftemporiki.gr

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Άκυρη η απόφαση για μηνιαία καταβολή του ΦΠΑ


ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Άκυρη η απόφαση για μηνιαία καταβολή του ΦΠΑ

Σημαντική απόφαση, που αφορά στον εμπορευόμενο κόσμο, εξέδωσε χθες ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γ. Κωνσταντινίδης.

Η εταιρεία Χ. Α. Παπαέλληνας Λτδ, μέσω του δικηγορικού Γραφείου Αιμίλιος Χρ. Μίτσιγκας, προσέβαλε το κύρος της απόφασης της Εφόρου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που γνωστοποιήθηκε στους αιτητές, με έγγραφο ημερομηνίας 20/8/2009, με την οποία διαφοροποιήθηκε το χρονικό διάστημα των φορολογικών τους περιόδων από τρεις μήνες σε έναν μήνα.

Με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση του Εφόρου ΦΠΑ για καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ, από 3 μήνες σ' έναν μήνα.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, με την προσβαλλόμενη απόφαση αλλοιώθηκε η υποχρέωση των αιτητών όχι ως προς την εν τέλει καταβολή του φόρου, αλλά ως προς το χρόνο της καταβολής. Αυτή η αλλοίωση ήταν σαφώς δυσμενής για τους αιτητές, οι οποίοι ευστόχως επισημαίνουν πως το ποσό που μπορούσαν νομίμως, στη βάση των ώς τότε ισχυόντων, να καταβάλουν αργότερα, υποχρεώνονταν να το καταβάλουν νωρίτερα. Ενώ, ούτως ή άλλως, επηρεάζονται οι οικονομικοί τους προγραμματισμοί σε σχέση με τον καθορισμό τιμών και πιστώσεων προς τους πελάτες τους, αλλά και ως προς τη ρευστότητα που χρειαζόταν να έχουν ώστε, εγκαίρως, να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Έχει, λοιπόν, αναφέρει ο δικαστής, δυσμενή οικονομικό αντίκτυπο η προσβαλλόμενη απόφαση και θεωρώ πως οι αιτητές νομιμοποιούνται να ζητήσουν έλεγχο της νομιμότητάς της ως εκτελεστής διοικητικής πράξης.

Για τους αιτητές παρουσιάστηκε ο δικηγόρος Χρ. Μίτσιγγας και για τους καθ' ων η αίτηση η δικηγόρος της Δημοκρατίας Ε. Συμεωνίδου.

source: sigmalive.com

Μειώνει την τιμή-στόχο για Εθνική η JP Morgan


Μειώνει την τιμή-στόχο για Εθνική η JP Morgan

Στα 8,20 από την προηγούμενη των 9,80 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η JP Morgan σε ανάλυσή της με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου ενώ διατηρεί τη σύσταση underweight.

Ακόμη, ο οίκος αναθεωρεί τις εκτιμήσεις μετά από τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, καθώς συμπεριλαμβάνει το ενδεχόμενο πιο βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα, το οποίο ωστόσο εξισορροπείται εν μέρει από την ισχυρή ανάκαμψη στην Τουρκία και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η τιμή της μετοχή της Εθνικής παραμένει ευάλωτη εξαιτίας των ρίσκων που προκύπτουν από την πιθανή αναδιάρθρωση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η νέα τιμή στόχος προσφέρει δυναμική ανόδου 20%. «Ωστόσο θεωρεί ότι η ανταμοιβή ρίσκου είναι μη ελκυστική και αναμένει ότι οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσουν και την πορεία της μετοχής.

Σχολιάζει δε ότι η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας είναι ισχυρή μετά από την αμκ των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, δεδομένης της εκ νέου πρόσβασης στις διατραπεζικές αγορές και τις περιορισμένες εξοφλήσεις χονδρικής.



source: capital.gr

Σε υψηλό 26 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές


Σε υψηλό 26 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε υψηλό 26 μηνών σκαρφάλωσαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι φοροαπαλλαγές στις ΗΠΑ θα τονώσουν την ιδιωτική κατανάλωση.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τεχνολογικός κλάδος χάρη στις ενθαρρυντικές προβλέψεις της ASML.

Στις 10:53 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωνε άνοδο 0,6% στις 1.125,62 μονάδες.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 [.FTSE] στο Λονδίνο ενισχυόταν κατά 0,6%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,4% και ο CAC 40 [.FCHI] στο Παρίσι κατά 0,7%.

Η μετοχή της ολλανδικής ASML, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις παραγγελίες του τέταρτου τριμήνου, σημειώνει «άλμα» 6,4%.

source: naftemporiki.gr

Ιαπωνία: Ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη


Ιαπωνία: Ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη

Με υψηλότερο των αρχικών προβλέψεων ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το τρίτο τρίμηνο μετά από την μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών κεφαλαίου.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως 4,5% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ταχύτερα από την αύξηση του 3,9% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση στο Τόκιο. Σε ονομαστική βάση η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6%, μικρότερο των προβλέψεων ρυθμό από την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,9%, καθώς η μείωση των τιμών επιδεινώθηκε.

Η προσωπική κατανάλωση που αποτελεί περίπου το 60% του ΑΕΠ, επίσης τροφοδότησε την ανάπτυξη καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές τους για αυτοκίνητα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα πριν από τη λήξη του προγράμματος επιδότησης. Τώρα η οικονομία της Ιαπωνίας οδεύει να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο εξ αιτίας της μείωσης των εξαγωγών και της διάβρωσης της προοπτικής για τα εταιρικά κέρδη μετά την ανατίμηση του γιέν.

Το γιέν [JPY=X] διαμορφώθηκε στα 83,96 ανά δολάριο στις 9:35 π.μ. στο Τόκιο από 84,09 πριν την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Ακόμα το ιαπωνικό νόμισμα βρίσκεται 2% υψηλότερα μετά την παρέμβαση των αρχών στην αγορά συναλλάγματος στις 15 Σεπτεμβρίου για να περιορίσουν την άνοδό του. Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωνε άνοδο 0,4%.

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύσσεται για τέσσερα συνεχόμενο τρίμηνα. Από το προηγούμενο τρίμηνο αναπτύχθηκε 1,1%, ταχύτερα της ανάπτυξης του 0,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα. Στις ΗΠΑ ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν 0,6% και στην Ευρώπη 0,4%.

source: naftemporiki.gr

Κέρδη - ρεκόρ «βλέπει» η Standard Chartered


Κέρδη - ρεκόρ «βλέπει» η Standard Chartered

Ετήσια κέρδη - ρεκόρ αναμένει η Standard Chartered, παρά το γεγονός ότι η επέκτασή της και οι σκληρότεροι έλεγχοι από τις ρυθμιστικές αρχές έχουν αυξήσει τις δαπάνες της.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η βρετανική τράπεζα αναφέρει ότι τα επίπεδα κερδοφορίας του δεύτερου εξαμήνου θα παραμείνουν «σχεδόν αμετάβλητα» σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Όπως σημειώνει, τα καθαρά κέρδη από τόκους υποχώρησαν οριακά φέτος σε σχέση με το 2009.

«Η Standard Chartered έχει εμφανίσει ισχυρές επιδόσεις το 2010 και αναμένεται να καταγράψει και φέτος κέρδη - ρεκόρ», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πίτερ Σαντς. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν στο ρεκόρ των 2,15 δισ. δολαρίων.

Η βρετανική τράπεζα, η οποία αντλεί περισσότερα από τα 3/4 των κερδών της από την Ασία, έχει διπλασιάσει το προσωπικό της τα τελευταία πέντε χρόνια σε 85.000 άτομα, καθώς επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

source: naftemporiki.gr

Μ. Βρετανία: Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών το Νοέμβριο


Μ. Βρετανία: Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών το Νοέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών της Μ. Βρετανίας σε ετήσια βάση το Νοέμβριο, για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών, καθώς περισσότερα ακίνητα διαφημίστηκαν για πώληση ωστόσο η ζήτηση για τον αυξημένο αριθμό διαθέσιμων ακινήτων υποχώρησε περαιτέρω, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax έδειξε ότι οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση ενώ υποχώρησαν σε ποσοστό 0,7% έναντι του Νοεμβρίου του 2009. Η ετήσια πτώση ήταν η πρώτη από το Νοέμβριο του 2009, όταν υποχώρησαν κατά 1,6%.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση των τιμών της τάξης του 0,5% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τον Οκτώβριο, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 1,8% έναντι του Σεπτεμβρίου και ενισχύθηκαν 1,2% σε ετήσια βάση.

«Ο αυξημένος αριθμός των ακινήτων προς πώληση, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης, έχει προκαλέσει την πρόσφατη πτώση των τιμών», τόνισε ο Martin Ellis, οικονομολόγος της Halifax για την αγορά κατοικίας.

Ο Ellis πρόσθεσε ότι η μικτή εικόνα της αύξησης και πτώσης των τιμών κατοικιών τόσο στο μήνα όσο και στο έτος στη διάρκεια του έτους «συνάδει με τη σχετικά σταθερή τάση των τιμών κατοικιών».

Ο δείκτης επίσης δείχνει πτώση 2,1% στις τιμές στο τρίμηνο έως το Νοέμβριο έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Στο τρίμηνο που έληξε το τον Οκτώβριο οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 1,2%.





source: capital.gr

«Εθισμένοι» στην έκδοση επιταγών


«Εθισμένοι» στην έκδοση επιταγών


Ευρεία παραμένει η χρήση των επιταγών στην Κύπρο την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη πολλές χώρες έχουν αυτοματοποιήσει πλήρως τα συστήματα πληρωμών τους και έχουν εγκαταλείψει τις πληρωμές μέσω επιταγών. Η συζήτηση στη βουλή για τις πληρωμές των εξωδίκων έχει φέρει στην επιφάνεια τη μεγάλη διάδοση των επιταγών ως μέσο πληρωμής, ανοίγοντας το δρόμο για υιοθέτηση πιο σύγχρονων τρόπων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κύπρος έχει τη δεύτερη πιο μεγάλη χρήση των επιταγών μετά τη Γαλλία. Ο αριθμός των επιταγών ανά κεφαλή ανέρχεται σε 33 το χρόνο.

Πέραν του αριθμού των επιταγών, η Κύπρος έχει τη δεύτερη θέση και όσον αφορά την αξία των επιταγών ανά κεφαλή, που φθάνει τις €50,519.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισές περίπου χώρες της ΕΕ έχουν καταργήσει τις επιταγές ως μέσο πληρωμής, κυρίως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι βαλτικές χώρες και οι σκανδιναβικές.

Προσπάθεια για μείωση της χρήσης των επιταγών φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Κύπρο.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς, υπάρχει επικοινωνία με την κεντρική Τράπεζα για το θέμα της μείωσης της χρήσης των επιταγών.

«Υπάρχει προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταργηθούν οι επιταγές ως μέσο πληρωμής με χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων που είναι πιο ασφαλή», είπε.

«Η επιταγή έχει πολλά μειονεκτήματα όπως πχ μπορεί εύκολα να κλαπεί, να αντιγραφεί, να γίνουν λάθη στην έκδοση, κτλ», πρόσθεσε.

Πρωτιά στη χρήση επιταγών έχει η Γαλλία. Ο αριθμός των επιταγών ανά κεφαλή φθάνει τις 57 με το πρόβλημα να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η χρήση της επιταγής είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μη αστικές περιοχές.

Οι αρχές και ιδιαίτερα η Τράπεζα της Γαλλίας έχουν πάρει μέτρα για μείωση της χρήσης της επιταγής τα τελευταία χρόνια. Η αξία της επιταγής ανά κεφαλή ανέρχεται στις €34,203.

Με μεγάλη χρήση επιταγών ακολουθεί η Μάλτα (32), η Ιρλανδία (29) και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιρλανδία φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού πέραν του σχετικά ψηλού αριθμού επιταγών κατά άτομο είναι αρκετά ψηλή και η αξία των επιταγών κατά άτομο (€213,408).

Λαμβάνονται όμως μέτρα για να μειωθεί στο ελάχιστο η χρήση της επιταγής μέχρι το τέλος του 2016.

Στη Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Πληρωμών για κατάργηση των επιταγών στο τέλος του 2018.

Η Ελλάδα παρουσιάζεται αρκετά ψηλά στην αξία των επιταγών (€41.852), αλλά
πολύ χαμηλά στον αριθμό επιταγών (3).

Αυτό οφείλεται στο ότι βιβλιάρια επιταγών κατέχουν κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις και όχι τα φυσικά πρόσωπα με αποτέλεσμα να παρατηρείται έκδοση επιταγών μεγάλης αξίας για αγορές εμπορευμάτων.

source: stockwatch.com.cy
Share |