Thursday, December 9, 2010

«Εθισμένοι» στην έκδοση επιταγών


«Εθισμένοι» στην έκδοση επιταγών


Ευρεία παραμένει η χρήση των επιταγών στην Κύπρο την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη πολλές χώρες έχουν αυτοματοποιήσει πλήρως τα συστήματα πληρωμών τους και έχουν εγκαταλείψει τις πληρωμές μέσω επιταγών. Η συζήτηση στη βουλή για τις πληρωμές των εξωδίκων έχει φέρει στην επιφάνεια τη μεγάλη διάδοση των επιταγών ως μέσο πληρωμής, ανοίγοντας το δρόμο για υιοθέτηση πιο σύγχρονων τρόπων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κύπρος έχει τη δεύτερη πιο μεγάλη χρήση των επιταγών μετά τη Γαλλία. Ο αριθμός των επιταγών ανά κεφαλή ανέρχεται σε 33 το χρόνο.

Πέραν του αριθμού των επιταγών, η Κύπρος έχει τη δεύτερη θέση και όσον αφορά την αξία των επιταγών ανά κεφαλή, που φθάνει τις €50,519.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισές περίπου χώρες της ΕΕ έχουν καταργήσει τις επιταγές ως μέσο πληρωμής, κυρίως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι βαλτικές χώρες και οι σκανδιναβικές.

Προσπάθεια για μείωση της χρήσης των επιταγών φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Κύπρο.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς, υπάρχει επικοινωνία με την κεντρική Τράπεζα για το θέμα της μείωσης της χρήσης των επιταγών.

«Υπάρχει προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταργηθούν οι επιταγές ως μέσο πληρωμής με χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων που είναι πιο ασφαλή», είπε.

«Η επιταγή έχει πολλά μειονεκτήματα όπως πχ μπορεί εύκολα να κλαπεί, να αντιγραφεί, να γίνουν λάθη στην έκδοση, κτλ», πρόσθεσε.

Πρωτιά στη χρήση επιταγών έχει η Γαλλία. Ο αριθμός των επιταγών ανά κεφαλή φθάνει τις 57 με το πρόβλημα να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η χρήση της επιταγής είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μη αστικές περιοχές.

Οι αρχές και ιδιαίτερα η Τράπεζα της Γαλλίας έχουν πάρει μέτρα για μείωση της χρήσης της επιταγής τα τελευταία χρόνια. Η αξία της επιταγής ανά κεφαλή ανέρχεται στις €34,203.

Με μεγάλη χρήση επιταγών ακολουθεί η Μάλτα (32), η Ιρλανδία (29) και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιρλανδία φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού πέραν του σχετικά ψηλού αριθμού επιταγών κατά άτομο είναι αρκετά ψηλή και η αξία των επιταγών κατά άτομο (€213,408).

Λαμβάνονται όμως μέτρα για να μειωθεί στο ελάχιστο η χρήση της επιταγής μέχρι το τέλος του 2016.

Στη Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Πληρωμών για κατάργηση των επιταγών στο τέλος του 2018.

Η Ελλάδα παρουσιάζεται αρκετά ψηλά στην αξία των επιταγών (€41.852), αλλά
πολύ χαμηλά στον αριθμό επιταγών (3).

Αυτό οφείλεται στο ότι βιβλιάρια επιταγών κατέχουν κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις και όχι τα φυσικά πρόσωπα με αποτέλεσμα να παρατηρείται έκδοση επιταγών μεγάλης αξίας για αγορές εμπορευμάτων.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |