Wednesday, December 31, 2008

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2009!

Ράλι 14% κατέγραψε το αργό- Πτώση 54% σε ετήσια βάση

Ράλι 14% κατέγραψε το αργό- Πτώση 54% σε ετήσια βάση

"Ράλι" ανόδου κατέγραψε το αργό, καταφέρνοντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε επί διημέρου, και το οποίο εντάθηκε προσωρινά μετά την ανακοίνωση για αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων του αργού καθώς η κρίση περιορίζει τη ζήτηση. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού για παράδοση Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 14% στα 44,60 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση από την αρχή της χρονιάς ανήλθε σε 54%, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη από το 1983 όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του και η πρώτη από το 2001 όταν είχε υποχωρήσει κατά 26%. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο, όταν και είχε σημειώσει τα ιστορικά υψηλά των 147 δολαρίων, το αργό υποχώρησε κατά 75%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύθηκε κατά 9,79% στην αγορά του Λονδίνου και η τιμή του έκλεισε στα 41,61 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού της εβδομάδας που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 318,7 εκατ. Βαρέλια, κατά 500.000 βαρέλια υψηλότερα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1.75 εκατ. Δολαρίων, γεγονός που προκάλεσε νέα πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα θεμελιώδη παραμένουν εξαιρετικά «bearish» και αναμένουν και νέα δυσοίωνα στοιχεία την επόμενη χρονιά καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Mizuho Investors Securities βλέπει την τιμή του πετρελαίου στα 25 δολάρια το βαρέλι μέρει το τέλος της επόμενης χρονιάς και επισημαίνει ότι θα προηγηθεί ένα σύντομο ράλι στις αρχές του 2009.

Οι αναλυτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στα 60 δολάρια το βαρέλι την επόμενη χρονιά, καθώς ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστική μείωση της παραγωγής, προκειμένου αντισταθμίσει τη σημαντική κάμψη που έχουν καταγράψει οι πετρελαϊκές τιμές, εξαιτίας της ανησυχίας για μείωση της ζήτησης. Κάνουν λόγο για αύξηση 52% σε σχέση με τις σημερινές τιμές που το αργό διαπραγματεύεται κοντά στα 39 δολάρια.

REPORTER.GR

Alapis: Συγχωνεύει θυγατρικές της εταιρείες

Alapis: Συγχωνεύει θυγατρικές της εταιρείες

Στη συγχώνευση θυγατρικών της εταιρειών προβαίνει η Alapis, προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακος. Συγκεκριμένα: α) θα συγχωνεύσει δια της απορρόφησής τους τις 100% θυγατρικές της εταιρείες: ΑΛΑΠΙΣ ΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ και LAMDA APLLIED Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων του Κ.Ν. 2190/1920 και του Ν. 2166/1993, β) θα συγχωνεύσει τις 100% θυγατρικές της ΦΑΡΜΑΓΟΡΑ Α.Ε. και ΣΑΝΤΕ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. δια της απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων του Κ.Ν. 2190/1920 και του Ν. 2166/1993 και γ) θα συγχωνεύσει τις 100% θυγατρικές της BIOCHEM DIAGNOSTICS Α.Ε., OMIKRON MEDICAL Α.Ε. και LABOMED Α.Ε., ονομάζοντας την εταιρεία ALAPIS DIAGNOSTICS & MEDICAL A.E., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων του Κ.Ν. 2190/1920 και του Ν. 2166/1993. Σύμφωνα με τις από 30/12/08 αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των προαναφερόμενων εταιρειών, ανακοινώνεται η πρόθεσή τους για συγχώνευση και η 31/12/2008 καθορίζεται ως ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού των απορροφώμενων εταιρείων.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Πτώση κατά 94.000 σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας, αγγίζοντας τις 492.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, και αφορούν την εβδομάδα που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως των 11.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ουσιαστικά του Δεκεμβρίου, μειώθηκε κατά 5.750, στις 552.000. Ωστόσο, οι αμερικανοί που συντηρούνται από τα επιδόματα ανεργίαςαυξήθηκαν στα 4,51 εκατ., αριθμός που θεωρείται ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 1982.

Παρόλα αυτά οι νέες αιτήσεις ανεργίας είναι κατά 45% υψηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2007.

REPORTER.GR

Χρειάζεται ρευστό η Eurocypria

Χρειάζεται ρευστό η Eurocypria


Επαφές με τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα για να εξασφαλίσει τα κονδύλια τα οποία αποτελούν το απαραίτητο οξυγόνο επιβίωσης της κρατικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων, Eurocypria, ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας μέρα μετά το διορισμό του, ο εκτελεστικός της πρόεδρος, Λευτέρης Ιωάννου.

«Αυτή τη στιγμή η εταιρεία Eurocypria αντιμετωπίζει σοβαρά και άμεσα οικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν πιεστικές ανάγκες πληρωμών οι οποίες πρέπει να καταβληθούν τις επόμενες μέρες και ήδη ο νέος πρόεδρος ξεκινά σειρά επαφών με τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα για να εξασφαλιστούν, αν είναι δυνατόν, δάνεια για την εταιρεία, για να μπορέσει ακριβώς να καλύψει αυτές τις πιεστικές ανάγκες.», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Ιωάννου, με το μέχρι χθες μη εκτελεστικό πρόεδρο Λάζαρο Σαββίδη και με τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ζημιογόνας εταιρείας.

Εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης προς την Eurocypria, ο κ. Σταυράκης υπέδειξε τη σημαντική συμβολή της στο τουριστικό προϊόν υπογραμμίζοντας ότι είναι «αδιανόητο σε μια εποχή που υπάρχουν πιέσεις για παραχώρηση επιπρόσθετων κινήτρων ώστε να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα, η κυβέρνηση να μη στηρίξει την Eurocypria η οποία μεταφέρει στην Κύπρο περίπου 300 χιλ. τουρίστες ετησίως, το 15% δηλαδή των τουριστικών αφίξεων».

Επιπλέον, εξήγησε, ότι η όποια οικονομική ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων, που ανήκει 100% στην κυβέρνηση, θα πρέπει κατά πρώτο λόγο, να ανταποκρίνεται στα θεσμικά πλαίσια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά δεύτερο λόγο, να μη δημιουργήσει μια «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικονομικά καθώς χρήματα των φορολογουμένων θα καλούνται συνεχώς να καλύπτουν τις ζημιές της εταιρείας».

Κληθείς να απαντήσει ποιο αίτημα θα προβληθεί προς την ΕΕ, ώστε να δώσει το πράσινο φως για οικονομική ενίσχυση της εταιρείας, ο υπουργός απάντησε ότι θα υποδειχθεί έντονα το χαμηλό κεφάλαιο της τάξης των €8 χιλ. με το οποίο ξεκίνησε η εταιρεία που είχε και ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημιών και προβλημάτων στη ρευστότητα της.

Ένα άλλο επιπρόσθετο επιχείρημα, σημείωσε είναι και το γεγονός ότι απαγορεύονται οι πτήσεις των κυπριακών αεροπλάνων πάνω από την Τουρκία με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κόστα τους, λόγω των μακρινών αποστάσεων που αναγκάζονται να διανύουν. Άρα, όπως πρόσθεσε, η ΕΕ στο πλαίσιο του ίσου ανταγωνισμού θα πρέπει να καλύψει την ζημιά που υφίσταται η Eurocypria.

Λέγοντας αυτά, ο κ. Σταυράκης, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο νέο εκτελεστικό πρόεδρο, ο οποίος όπως ανέφερε ήταν η δική του επιλογή προς τον πρόεδρο Χριστόφια. «Ο κ. Ιωάννου με σωστή και οργανωμένη δουλειά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και επιβίωση της εταιρείας στους πραγματικά δύσκολους καιρούς που έρχονται».

Ο κ. Σταυράκης δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει τον απερχόντα μη εκτελεστικό πρόεδρο Λάζαρο Σαββίδη για τις πολύτιμες υπηρεσίες του προς την εταιρεία.
Κληθείς επίσης να απαντήσει εάν η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την ιδέα για ανάθεση της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή – σκέψη που εκφράστηκε επανειλημμένα από την ίδιο – εξήγησε ότι «ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να γίνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας στην οποία βρίσκεται σήμερα η εταιρεία».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σενάριο απολύσεων, ο κ. Υπουργός είπε: «Όχι. Αυτή τη στιγμή με τη στήριξη της Κυβέρνησης, με την αλλαγή που γίνεται και τα μέτρα που θα ληφθούν, δεν προβλέπεται απόλυση προσωπικού της Eurocypria».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννου, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπο του αλλά και προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών και τον απερχόμενο πρόεδρο της Eurocypria, αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο: «Είναι το δυσκολότερο έργο το οποίο αναλαμβάνω αλλά πιστεύω ότι είναι μια πρόκληση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε λόγω της σοβαρής προσφοράς της εταιρείας στην οικονομία του τόπου», ανέφερε.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

ΧΑΚ

FTSE/CySE 20
379.80 ( -2.28%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1101.42 ( -2.43%)

Όγκος: € 2,290,531

======================

ΧΑΑ

Γενικός Δείκτης
1791.62 ( -0.90%)

FTSE®/Χ.Α. 20
935.86 ( -1.23%)

======================

FTSE 100 INDEX 4,434.17 41.49 0.94%
CAC 40 INDEX 3,217.97 0.84 0.03%
DAX INDEX 4,810.20 105.34 2.24%

======================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,776.39 108.00 1.25%
S&P 500 INDEX 903.25 12.61 1.42%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,577.03 26.33 1.70%

Laiki Inv.: Έγκριση από Επ. Δικαστήριο για συγχώνευση με CLR

Laiki Inv.: Έγκριση από Επ. Δικαστήριο για συγχώνευση με CLR



Με σχετική ανακοίνωση στον τύπο, ημερομηνίας 28 Νοεμβρίου 2008, γνωστοποιήθηκε ότι η Λαϊκή Επενδυτική ΕΠΕΥ Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ («Λαϊκή Επενδυτική») και η CLR Capital Public Limited («CLR Capital») που είναι δημόσιες εταιρείες εγγεγραμμένες με βάση τον περί Εταιρειών Νόμο, Κεφ. 113, έχουν υποβάλει αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έγκριση του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Συγχώνευσης για συγχώνευση της CLR Capital με τη Λαϊκή Επενδυτική. Η ακρόαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2008, και η αίτηση έχει εγκριθεί.

Αναφέρεται επίσης ότι η αίτηση έγκρισης του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης και Συγχώνευσης των εταιρειών Λαϊκή Χρηματιστηριακή Ε.Π.Ε.Υ. Λίμιτεδ, Λαϊκή Διαχείριση Κεφαλαίων Ε.Π.Ε.Υ. Λίμιτεδ, Egnatia Financial Services (Cyprus) Limited και της CLR Securities and Financial Services Limited, τέθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις 17 Δεκεμβρίου 2008 και έχει εγκριθεί.

Επίσης, η Λαϊκή Επενδυτική ανακοινώνει ότι, στις 31 Δεκεμβρίου 2008 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εγκρίνει Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο το οποίο αφορά το Ενημερωτικό Δελτίο ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2008 που είχε καταρτιστεί για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μέχρι 85.714.286 νέων μετοχών, οι οποίες θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν στους μετόχους της CLR Capital, στο πλαίσιο συγχώνευσης διά απορροφήσεως της CLR Capital.

Το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο είναι διαθέσιμο από τις 2 Ιανουαρίου 2009 χωρίς επιβάρυνση κατά τη διάρκεια ισχύος του Ενημερωτικού Δελτίου ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2008 και μέχρι την εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χ.Α.Κ. ως εξής:

σε ηλεκτρονική μορφή:
• στην ιστοσελίδα του Ομίλου Marfin Popular Bank (www.laiki.com - επιλέξτε Σχέσεις με Επενδυτές)
• στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (www.cysec.gov.cy)
• στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (www.cse.com.cy)

σε έντυπη μορφή:
• στη Λεωφόρο Βύρωνος 26, 1066 Λευκωσία.

STOCKWATCH.COM.CY

UBS: Πούλησε μερίδιο που κατείχε στη Bank of China

UBS: Πούλησε μερίδιο που κατείχε στη Bank of China


Την πώληση του μεριδίου που κατείχε στην Bank of China ανακοίνωσε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας UBS σε μια προσπάθεια να αντλήσει νέα κεφάλαια.
Η UBS διευκρίνισε ότι πούλησε συνολικά 3,4 δισ. μετοχές της κινεζικής τράπεζας σε επαγγελματίες επενδυτές. Σύμφωνα με το Bloomberg το τίμημα ανήλθε στα 400 εκατ. δολάρια.

Η τράπεζα αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι παραμένει προσηλωμένη στις επιχειρηματικές της σχέσεις με την Bank of China και στις δραστηριότητές της στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η UBS είχε αγοράσει το 2005 ποσοστό 1,6% στην Bank of China έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

REPORTER.GR

«Βουτιά» 20ετίας κατέγραψε φέτος το δολάριο έναντι του γεν

«Βουτιά» 20ετίας κατέγραψε φέτος το δολάριο έναντι του γεν

Προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση των τελευταίων 20 ετών οδεύει το δολάριο έναντι του γεν, την ώρα που πληθαίνουν τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βυθίζεται στην ύφεση.
Το ευρώ καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη έναντι της στερλίνας από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αναλυτές «βλέπουν» περαιτέρω αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος την επόμενη χρονιά, και προσθέτουν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι παρατεταμένη καθώς δεν φαίνονται ακόμη σημάδια ανάκαμψης.

Ειδικότερα, το δολάριο υποχωρεί στα 90,18 γεν, από 90,34 χθες στη Νέα Υόρκη. Από την αρχή της χρονιάς έχει καταγράψει απώλειες 19%, τις μεγαλύτερες από το 1987. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,4125 από 1,4057 χθες, με την ετήσια άνοδο να «ψαλιδίζεται» στο 3,3%.

Το ευρώ ενισχύεται έναντι της στερλίνας στις 97,73 πέννες από 95,57 χθες όταν και έφτασε στις 98,03 καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

REPORTER.GR

H καταστροφή των αγορών σε αριθμούς!

H καταστροφή των αγορών σε αριθμούς!

«Κόκκινο» βάφτηκε το 2008, το οποίο και θα μείνει στο μυαλό των επενδυτών ως μία από τις χειρότερες χρονιές που έχουν περάσει ποτέ. Οι αριθμοί μπορούν να αποδώσουν πολύ καλύτερα το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι αγορές από τη μία άκρη του πλανήτη ως την άλλη.Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

Στις ΗΠΑ: Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 35%, ο S&P 500 κατά 39%, ο Nasdaq κατά 42%, ο Dow Jones Financials κατά 55% και ο Amex Oil κατά 38%.

Στις διεθνείς αγορές: Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 40%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 32%, στην Ιαπωνία ο Nikkei κατά 42%, στην Κίνα ο CSI κατά 65%, στο Μεξικό ο IPC κατά 24% και στη Βραζιλία ο Βοvespa κατά 41%.

Νομίσματα /Εμπορεύματα: Το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες 65% ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 4%. Η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου υποχώρησε κατά 27% ενώ η ισοτιμία δολαρίου-γεν ενισχύθηκε κατά 19%.

REPORTER.GR

Με πτώση-ρεκόρ αποχαιρετά το 2009 το πετρέλαιο

Με πτώση-ρεκόρ αποχαιρετά το 2009 το πετρέλαιο

Υποχωρεί για δεύτερη μέρα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, και οδεύει πλέον προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση όλων των εποχών εν μέσω εκτιμήσεων ότι τα αμερικανικά αποθέματα καυσίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η κρίση περιορίζει τη ζήτηση.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού για παράδοση Φεβρουαρίου υποχωρεί κατά 1,4% στα 38,50 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση από την αρχή της χρονιάς ανέρχεται σε 60%, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη από το 1983 όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του και η πρώτη από το 2001 όταν είχε υποχωρήσει κατά 26%.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχωρεί κατά 1,9% στην αγορά του Λονδίνου και η τιμή του διαμορφώνεται στα 39,39 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα θεμελιώδη παραμένουν εξαιρετικά «bearish» και αναμένουν και νέα δυσοίωνα στοιχεία την επόμενη χρονιά καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Mizuho Investors Securities βλέπει την τιμή του πετρελαίου στα 25 δολάρια το βαρέλι μέρει το τέλος της επόμενης χρονιάς και επισημαίνει ότι θα προηγηθεί ένα σύντομο ράλι στις αρχές του 2009.

Οι αναλυτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στα 60 δολάρια το βαρέλι την επόμενη χρονιά, καθώς ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστική μείωση της παραγωγής, προκειμένου αντισταθμίσει τη σημαντική κάμψη που έχουν καταγράψει οι πετρελαϊκές τιμές, εξαιτίας της ανησυχίας για μείωση της ζήτησης. Κάνουν λόγο για αύξηση 52% σε σχέση με τις σημερινές τιμές που το αργό διαπραγματεύεται κοντά στα 39 δολάρια.

REPORTER.GR

Aberdeen: Εξαγορά μονάδας της Credit Suisse

Aberdeen: Εξαγορά μονάδας της Credit Suisse

Στην εξαγορά της μονάδας διαχείρισης fund της Credit Suisse έναντι περίπου 250 εκατ. στερλινών (361 εκατ. δολάρια) σε μετοχές συμφώνησε να προχωρήσει η Aberdeen Asset Management.

Η συμφωνία αναμένεται να δώσει στην ελβετική τράπεζα σχεδόν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Aberdeen.

Η εν λόγω μονάδα διαθέτει υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους περίπου 75 δισ. ελβετικών φράγκων (71 δισ. δολάρια), ενώ τα ετήσια έσοδά της ανέρχονται σε 220 εκατ. φράγκα.

«Η εξαγορά επιβεβαιώνει τη θέση της Aberdeen ως ηγέτιδας εταιρείας στην διαχείριση fund παγκοσμίως και μας δίνει μεγαλύτερη πρόσβαση στο δίκτυο διανομής της Credit Suisse και τη μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας Μάρτιν Γκίλμπερτ.


NAFTEMPORIKI

REMINDER: CSE - Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων δεν θα διεξαχθούν χρηματιστηριακές συναντήσεις

REMINDER: CSE - Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων δεν θα διεξαχθούν χρηματιστηριακές συναντήσεις
CSE - Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων δεν θα διεξαχθούν χρηματιστηριακές συναντήσεις


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υπενθυμίζει το επενδυτικό κοινό και τους λοιπούς συντελεστές της Αγοράς ότι, σύμφωνα με τους Κανόνες Συναλλαγών (ΚΔΠ 409/2006, 228/2007) και τους Κανόνες Εκκαθάρισης Αξιών (ΚΔΠ 306/99), κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων δεν θα διεξαχθούν χρηματιστηριακές συναντήσεις, ούτε εκκαθάριση / χρηματικός διακανονισμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών την Τετάρτη 24, την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008, καθώς επίσης και την Πέμπτη 1 και την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009.
Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2008

CSE

«Μαύρος Νοέμβριος για τα ακίνητα»

«Μαύρος Νοέμβριος για τα ακίνητα»

Εμφανή είναι πλέον τα σημάδια κρίσης στον κλάδο των ακινήτων. Οι πωλήσεις τους το Νοέμβριο έπιασαν πάτο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου η μείωση στις πωλήσεις ξεπέρασε το 60,49% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007 και 50,79% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2006.

Η βουτιά στο 11μηνο είναι ύψους 27,90% έναντι του 2007 και 9,40% του 2006.
Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στις κατασκευές των οποίων ο δείκτης παραγωγής για το τρίτο τρίμηνο του 2008 σημείωσε τη χαμηλότερη επίδοση στο έτος , καθώς αυξήθηκε με ρυθμό μόλις 1,7%.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του κτηματολογίου για τον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων των ακινήτων, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου παρατηρείται πτώση 27,90% σε σύγκριση με το 2007. Κατά τους έντεκα μήνες του έτους κατατέθηκαν συνολικά 14.043 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 19.478 το 2007 και 15.500 το 2006.


FILELEFTHEROS

To χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου της MIG

To χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου της MIG

Κυλάει αντίστροφα ο χρόνος υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου της MIG. Με βάση το πλάνο που έχει συνταχθεί μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου.Το ύψος της αύξησης θα είναι 5 δις ευρώ καθώς αυτός ο στόχος συνεχίζει να παραμένει για το management της MIG και τον επικεφαλής του ομίλου Α. Βγενόπουλου. Όσον αφορά την τιμή της αύξησης κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών και με παραίτηση των παλαιών μετόχων μάλλον θα κινηθεί προς την μέση ή προς ταπάνω του εύρους που έχει δοθεί από το management δηλαδή τα 5 με 6 ευρώ ανά μετοχή. Συνήθως τα ενημερωτικά δελτία επικυρώνονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε διάστημα ενός μήνα στο διάστημα αυτό θα έχουν υπάρξει και οι όποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις ζητηθούν. Θεωρητικά το ενημερωτικό δελτίο θα έχει εγκριθεί μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.

Στα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν τα road show της διοίκησης της MIG στις μεγάλες χρηματαγορές της Ευρώπης , των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να πραγματοποιείται με παραίτηση των παλαιών μετόχων αλλά όχι όλων των παλαιών μετόχων. Πρωτίστως από την νέα αύξηση των 5 δις ευρώ αποκλείονται οι μικρομέτοχοι.

Όμως θεσμικοί όπως το Dubai το οποίο θα αποφασίσει για την συμμετοχή του στην αμκ μέσα στον Ιανουάριο, το Fidelity η Templeton κ.α. θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην νέα μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της MIG. To Tosca το οποίο είχε στηρίξει στο παρελθόν την MIG λόγω προβλημάτων ρευστότητας δεν θα συμμετάσχει στην νέα αύξηση.

Επίσης το IRF θα συμμετάσχει με ένα ποσό της τάξης έως500 εκατ ευρώ αφού ελέγχει το 10%.Ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του. Χρονικά η αμκ προσδιορίζεται ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.

REPORTER.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

SEC: Bank failures not due to fair-value rule

SEC: Bank failures not due to fair-value rule

Despite critics such as Steve Forbes laying blame with fair value, agency says it was not a major factor in the bank failures.

WASHINGTON (Reuters) -- The controversial accounting rule used to value hard-to-price assets underlying the U.S. housing crisis was not a major factor in 2008 bank failures, the U.S. Securities and Exchange Commission told Congress in a report on Tuesday.

However, the report also recommended that regulators issue more guidance to help banks determine the fair value of an asset such as mortgage-backed securities when there is little or no market trading.

Fair-value, or mark-to-market, accounting requires banks to determine the market values of their assets each quarter and report them to investors.

Critics such as publisher Steve Forbes and some business lobbying groups have blamed the accounting rule for billions of dollars in write-downs by U.S. banks and a downward spiral that triggered margin and regulatory capital calls. Defenders of the rule say it gives investors needed information about the risks faced by a bank.

The SEC report was ordered by Congress in October when it approved an unprecedented $700 billion bailout for American financial services companies. Lawmakers asked the SEC to study the fair-value accounting rule's impact on banks' balance sheets and to assess alternatives.

The new study, prepared by SEC staff accountants and lawyers, found the accounting rule "did not appear to play a meaningful role" in 2008 bank failures. So far, 25 U.S. banks have failed this year, up from just three bank failures in 2007.

"Rather, bank failures in the U.S. appeared to be the result of growing probable credit losses, concerns about asset quality, and, in certain cases, eroding lender and investor confidence," the report said. "For the failed banks that did recognize sizable fair value losses, it does not appear that the reporting of these losses was the reason the bank failed."

Washington Mutual, the biggest bank to fail this year, had less than 5% of its assets accounted for at fair value on a recurring basis through income, the report said. JPMorgan Chase & Co bought WaMu's banking business on Sept. 25 for $1.9 billion when the government closed the thrift. WaMu's holding company later filed for bankruptcy protection.

The SEC report endorsed the view of investor and accounting groups which say fair-value accounting lets investors see what is truly on banks' balance sheets.

The report made eight recommendations to improve the accounting standard, such as standardizing the treatment of impaired assets and issuing more guidance on how to determine when markets become inactive.

Under the current accounting rule, assets in an active market can be valued based on a simple price quote. But in an illiquid market, the value is derived from management's best estimate and computer models.

An asset is considered impaired when there is a sudden decline in its value. Depending on the type of asset or financial instrument, those impairments can be written off.

The SEC study recommended more guidance to help company accountants decide when to use observable market information and when they should supplement it with computer models. Accounting guidance is typically prepared by accounting rulemaker Financial Accounting Standards Board and then approved by the SEC.

CNN

U.K. Housing Becomes Most Affordable in Five Years, HBOS Says

U.K. Housing Becomes Most Affordable in Five Years, HBOS Says


Dec. 31 (Bloomberg) -- U.K. houses are now the most affordable in more than five years, helping those looking to buy a home for the first time, HBOS Plc said.

The ratio of house prices to average earnings fell to 4.56 in November, the lowest since July 2003 and down from a peak of 5.84 last year, the country’s biggest mortgage lender said in a statement. The number of regions where housing became more affordable for first-time buyers tripled.

“There has been a marked improvement in housing affordability in many parts of the U.K.,” said Martin Ellis, chief economist at HBOS. “First-time buyers, in particular, are benefiting.”

House prices dropped the most since 1992 in November after tripling in the decade ending last year, according to HBOS. U.K. banks are rationing credit and declining to pass on central bank interest-rate cuts as the economy plunges into a recession.

HBOS said that properties in London, Wales, Northern Ireland and the West Midlands are still unaffordable for those buying their first home.

BLOOMBERG

ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ - ΕΥΡΩ

ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ - ΕΥΡΩ (ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ)

http://finance.yahoo.com/q/bc?s=GBPEUR=X&t=3m&l=on&z=m&q=l&c=

H μεγαλύτερη κάμψη της στερλίνας

H μεγαλύτερη κάμψη της στερλίνας

Με τις γενναιότερες μειώσεις επιτοκίων και τα πιο απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων δεκαετιών, η στερλίνα [GBP=X] αναμένεται σύντομα να υποχωρήσει στην απόλυτη ισοτιμία της με το ευρώ [EUR=X] για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος.

To ευρώ ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο κατά 13% έναντι του βρετανικού νομίσματος, καθώς η οικονομία της Βρετανίας επιδεινώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς από τις οικονομίες των 15 κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ, ενώ παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε να ανταποκριθεί στις δυσμενείς συνθήκες με μεγάλες μειώσεις επιτοκίων.

Ωστόσο η στερλίνα δεν έχει εξασθενήσει μόνο έναντι του ευρώ, αλλά έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη κάμψη όλων των εποχών. Χθες το ενιαίο νόμισμα διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στις 98 πένες, αν και τη Δευτέρα ενδοσυνεδριακά ανήλθε κάτω από τις 97 πένες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 2,5%. Μεγάλες πιέσεις στη στερλίνα ασκούν παράλληλα και οι ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος του δημόσιου τομέα, το οποίο έχει διογκωθεί λόγω της μαζικής διάσωσης των τραπεζών. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι ένα εξασθενημένο νόμισμα αποτελεί παραδοσιακά καλό νέο για τους εξαγωγείς της χώρας, τα προϊόντα των οποίων γίνονται άκρως ανταγωνιστικά.


NAFTEMPORIKI

Iαπωνία: Τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση η οικονομία στο τρίμηνο

Iαπωνία: Τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση η οικονομία στο τρίμηνο

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναμένεται να συρρικνωθεί στο 12,1% το τρέχον τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση από το 1974, σύμφωνα με την Barclays Capital.


Ιαπωνία: Σχέδια για νέο «πακέτο» στήριξης της οικονομίας.
Όπως εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας στο Τόκιο, Κιοχέι Μορίτα, το ιαπωνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου με τριπλάσιο ρυθμό από το 4,1% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως, λόγω της ιστορικής πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών το Νοέμβριο.

«Δεδομένης της ταχύτητας και της διάρκειας της συρρίκνωσης, αυτή η ύφεση ενδεχομένως να είναι η πιο σοβαρή της μεταπολεμικής εποχής», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Barclays.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν σχέδιο 110 δισ. δολαρίων για την αγορά τοξικών δανείων και άλλων χρηματοοικονομικών ενεργητικών από τις τράπεζες, προκειμένου να συμβάλλουν στην «χαλάρωση» της πιστωτικής κρίσης.


NAFTEMPORIKI

Ανώμαλη η προσγείωση για τις αεροπορικές εταιρείες

Ανώμαλη η προσγείωση για τις αεροπορικές εταιρείες

Ανώμαλη προσγείωση επεφύλασσε ο προηγούμενος μήνας για τις αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορέων (IATA) το Νοέμβριο οι αερομεταφορές φορτίων υποχώρησαν 13,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ η επιβατική κίνηση μειώθηκε σε ποσοστό 4,6%.

Σοκαριστική χαρακτήρισε την πτώση στις μεταφορές φορτίων ο γενικός διευθυντής της IATA, Τζιοβάνι Μπισινιάνι, υπογραμμίζοντας ότι αντανακλά την ταχύτατη επέκταση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. «Ο τομέας συρρικνώνεται από κάθε άποψη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπισινιάνι, προσθέτοντας ότι η ραγδαία κάμψη στην κίνηση θα μεταφραστεί σε τεράστιες ζημίες για τις εταιρείες το τέταρτο τρίμηνο.

Το ισχυρότερο πλήγμα σύμφωνα με την IATA έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής οι αερομεταφορείς της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, χωρίς πάντως η εικόνα να είναι ενθαρρυντική για αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.


NAFTEMPORIKI

Alapis: Μεγάλη ρευστοποίηση μετοχών

Alapis: Μεγάλη ρευστοποίηση μετοχών

Με πτώση της τάξης του 22,22% στα 0,49 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή της Alapis Α.Ε. σε μια συνεδρίαση στην οποία ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,21% και έκλεισε στις 1.807,85 μονάδες. Η μετοχή της Alapis πραγματοποίησε όγκο συναλλαγών 37.141.960 τεμάχια αξίας 20,21 εκ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πωλητής είναι η βελγική Fortis Global Custody Services N.V η οποία μετά από πωλήσεις που πραγματοποίησε στις 22 Δεκεμβρίου 2008, είχε μειώσει το ποσοστό της στο 9,999% από 10,00% ήτοι στις 98.056.550 μετοχές από 98.131.550 μετοχές που κατείχε.

Η βελγική εταιρεία φέρεται να προχώρησε σε πωλήσεις για λογαριασμό πελατών της αφού, όπως φαίνεται, η παραίτηση από τη θέση του προέδρου του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αιφνιδίασε αρνητικά αρκετούς μετόχους της εταιρείας, Ελληνες και ξένους.

Σημειώνεται ότι η Fortis, εάν τελικά είναι αυτή ο βασικός πωλητής, δεν υποχρεούται να προβεί σε ενημέρωση παρά μόνον εάν το ποσοστό της πέσει κάτω του 5% ήτοι κάτω των 49 εκ. μετοχών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, αγοραστής των μετοχών φέρεται ο ίδιος ο κ. Λαυρεντιάδης αφού δεν είναι -όπως έχει δηλώσει- διατεθειμένος να αφήσει «ευκαιρίες» αγοράς μετοχών της εταιρείας σε τιμή κάτω των 0,60 ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω το ποσοστό του το οποίο ανέρχεται -προ των χθεσινών συναλλαγών- στο 22% περίπου.


NAFTEMPORIKI

Περισσότερες θέσεις εργασίας στις εισηγμένες

Περισσότερες θέσεις εργασίας στις εισηγμένες


Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat (77 KBytes). Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε
Στη διατήρηση ενός σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας «εμμένουν» οι εισηγμένες εταιρείες, παρά την ύφεση που παρατηρείται τελευταία και τη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού του εργασιακού κόστους.

Όπως φαίνεται από δείγμα 267 εισηγμένων εταιρειών τα στοιχεία των οποίων συγκέντρωσε η «N», στο τέλος Σεπτεμβρίου και σε ετήσια βάση οι επιχειρήσεις όχι μόνο διατήρησαν τις θέσεις εργασίας, αλλά τις αύξησαν σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν συγκρίνοντας τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν το τέλος Σεπτεμβρίου κατά τις χρήσεις 2007 και 2008, οι θέσεις εργασίες αυξήθηκαν πάνω από 43.000, ξεπερνώντας πλέον το μισό εκατομμύριο φέτος από 458 χιλιάδες που ήταν πέρυσι.

Όμως, παρά την αύξηση του εργατικού δυναμικού και παρά τον τζίρο που αποδεδειγμένα πρόσφερε στους εισηγμένους ομίλους, η εργασία αυτή δεν μεταφράστηκε σε κέρδη, για την πορεία των οποίων δεν ευθύνεται όμως η λιγότερη δουλειά των εργαζόμενων, αλλά άλλοι παράγοντες που ψαλίδισαν τα περιθώρια λειτουργικών κερδών.

Τα στοιχεία για τις 267 εταιρείες δείχνουν πως οι πλειονότητα των ομίλων, το διάστημα Οκτωβρίου 2007-Σεπτεμβρίου 2008, εμφάνισε σημαντική αύξηση εργαζόμενων. Μάλιστα από το σύνολο των εταιρειών αυτών, μόνο το 35% περίπου επιδόθηκε σε μείωση των θέσεων εργασίας, κι αυτές ήταν σε περιορισμένη έκταση.

Όπως γνωρίζουμε, η κοινή επιχειρηματική λογική εμμένει σε επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου στις παραγωγικές μονάδες της ελληνικής βιομηχανίας ή στις αναδιαρθρώσεις των ομίλων για οικονομίες κλίμακος και περικοπές, καθώς η διατήρηση πολλών θέσεων δεν συνεπάγεται τη βελτίωση μεγεθών.

Παρ' όλα αυτά όμως παρατηρείται πως οι εισηγμένοι όμιλοι αποτελούν τους μεγαλύτερους εργοδότες κάτι που μπορεί να σημαίνει και διαφορετικής ποιότητας πλέον δυναμικό.

Μια ακόμη εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι ότι οι ελληνικοί όμιλοι που εμφανίζουν έντονη εξωστρέφεια των δραστηριοτήτων τους, προχώρησαν σε σημαντική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, προσφέροντας θέσεις εργασίας όμως κυρίως εκτός συνόρων.

Έτσι τα στοιχεία για αρκετούς από αυτούς τους ομίλους, ίσως να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα, καθώς μέσα στη διετία 2007-2008 υπήρξαν κάποιες εξαγορές εταιρειών στο εξωτερικό, οι οποίες προσέθεσαν αντίστοιχα νέους εργαζόμενους.

Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι και το επενδυτικό πρόγραμμά τους είναι προσανατολισμένο εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως για παράδειγμα των τραπεζών, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες όμως δεν είναι ελληνικές.

Μέσα στο διάστημα που μελετάται επίσης, κάποιες επιχειρήσεις, όπως από τον ευρύτερο κλάδο του εμπορίου, τις τράπεζες και γενικά επιχειρήσεις που έχουν σημαντική παρουσία στο retail, δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίας μέσω της επέκτασης των δικτύων τους. Είθισται το γεγονός αυτό να συνοδεύεται με ανάλογη αύξηση του κύκλου εργασιών, ενώ δεν μεταφράζεται και σε ανάλογη πορεία των κερδών.

Αντίθετα σημαντικές πιέσεις στις θέσεις εργασίας εντοπίζονται σε κάποιες επιχειρήσεις συμφερόντων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, όπου αποτελούν και το βασικό αντικείμενο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ [DEHr.AT] και ο όμιλος της Αγροτικής περιόρισαν τους εργαζομένους τους μέσα στο δωδεκάμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο, μειώνοντας παράλληλα και το αντίστοιχο κόστος. Στην παραπάνω όμως περίπτωση δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται και εποχιακοί υπάλληλοι για να καλύψουν ανάγκες των παραπάνω ομίλων.

Αντίθετα ο τραπεζικός κλάδος στο σύνολό του σχεδόν, αλλά και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προχώρησαν σε σημαντικές κινήσεις οι οποίες δείχνουν ότι έχουν αυξήσει πολύ το προσωπικό τους. Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , Coca Cola 3E, Alpha Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , KAE, Folli Follie [FOLr.AT] , Eurobank [EFGr.AT] , Vivartia και Marfin Fin. Group αύξησαν περίπου κατά 28 χιλιάδες τους εργαζόμενούς τους.

Φυσικά, όπως αναφέρθηκε κάποιες θέσεις αφορούν σε θυγατρικές στο εξωτερικό, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και σε επίπεδο μητρικών εταιρειών υπήρξαν επενδύσεις σε έμψυχο δυναμικό. Ειδικότερα οι περισσότερες τράπεζες, σημείωσαν συνολικά αύξηση προσωπικού κατά 3.500 άτομα.

Συνολικά επίσης οι εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη FTSE 20, απασχολούν λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου των εργαζομένων από τις 267 εισηγμένες.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι θέσεις εργασίας αριθμητικά, δεν σημαίνουν ότι έχουν και το ανάλογο κόστος. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από υψηλόβαθμα στελέχη με μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις, ενώ κάποιες άλλες απλά για ανειδίκευτους εργάτες. Έτσι οι συγκρίσεις που γίνονται δεν είναι ιδιαίτερα καθοριστικές, χωρίς φυσικά να μειώνεται πολύ η σημασία τους.

NAFTEMPORIKI

Με την ελπίδα επαλήθευσης των προσδοκιών

Με την ελπίδα επαλήθευσης των προσδοκιών

Οι ευχές δεν έχουν καμιά αποτελεσματικότητα, αλλά δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την επιθυμία να συμπέσει η πραγματικότητα με τις προσδοκίες μας ή να μην επαληθευτούν οι φόβοι μας.

Το 2008 μάς αφήνει με μια πικρή γεύση, αλλά είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε αισιόδοξοι, ακόμη κι αν δεν ντύνουμε με αμεριμνησία το 2009. Είθε ο νέος χρόνος να μας φέρει λιγότερες ιστορίες σκότους. Ισως τα λιγότερα είναι περισσότερα.


NAFTEMPORIKI
Share |