Friday, December 5, 2008

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Αγαπητοί επισκέπτες,

Λόγω της αυξημένης κίνησης που παρατηρείτε στην ιστοσελίδα μας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μερικές αναβαθμίσεις. Σαν αποτέλεσμα η ιστοσελίδα μας δεν θα ανανεωθεί από αυτή την ώρα και μέχρι την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008.

Ευχαριστούμε,

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΝ LINE
www.xrhmatisthrioonline.com

ΗΠΑ: Στο 7% οι καθυστερήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια

ΗΠΑ: Στο 7% οι καθυστερήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια

Στο 7% έφτασαν οι καθυστερήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Ενυπόθηκων Δανείων (Mortgage Bankers Association), «εκτοξεύοντας» και τις κατασχέσεις ακινήτων σε νέα υψηλά. Από τα δάνεια αυτά, το 19,5% βρίσκεται στο «κόκκινο», δηλαδή λίγο πριν από την ανακοίνωση της κατάσχεσης. Επιπλέον, η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι το 3% των ενυπόθηκων δανείων βρίσκονται σε κάποιο από τα στάδια των κατασχέσεων, ενώ η περικοπές σε θέσεις εργασίας θα οδηγήσουν τους δείκτες ακόμη πιο ψηλά.

REPORTER.GR

GM: Περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας

GM: Περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας

Σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η πολύπαθη αυτοκινητοβιομηχανία General MotorsΗ αυτοκινητοβιομηχανία νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί αυστηρούς όρους, προκειμένου να λάβει οικονομική βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση στους οποίους θα συμπεριλαμβάνεται η υπόσχεση για επιστροφή των χρημάτων και η αίτηση χρεοκοπίας αν η εταιρεία του δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rick Wagoner.

Την ίδια ώρα, παραμένουν τα εμπόδια στην εφαρμογή του σχεδίου στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών GM και Chrysler, καθώς τα μέλη του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Μπους εκφράζουν διαφωνίες αναφορικά με την πηγή χρηματοδότησης.

Οι νομοθέτες εξετάζουν διάφορες επιλογές, όπως η παροχή βοήθειας προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στόχος είναι οι εταιρείες να αποκτήσουν ρευστότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2009, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν σε αποτελεσματική αναδιάρθρωση των λειτουργιών τους.

Οι επικεφαλής των Chrysler και Ford θα εμφανιστούν σήμερα ενώπιον των μελών της Βουλής, για να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις για άμεση δράση με σκοπό τη στήριξη των εταιρειών τους.

REPORTER.GR

Εγκρίθηκε η συγχώνευση της Merrill από την BoA

Εγκρίθηκε η συγχώνευση της Merrill από την BoA

Τη συμφωνία συγχώνευσης με την Bank of America ενέκριναν οι μέτοχοι της Merrill Lynch, προσθέτοντας τον ακρογωνιαίο λίθο σε εξαγορές αξίας άνω των 100 δις. δολαρίων που έχει πραγματοποιήσει από το 2001. Ωστόσο, τα στελέχη της Merrill σημειώνουν πως η συμφωνία χρειάζεται έγκριση από τις αρχές για να ολοκληρωθεί. Ο λόγος ανταλλαγής μετοχών καθορίστηκε στις 0,8595 μετοχές της Bank Of America για κάθε μία μετοχή της Merrill Lynch. Η Merrill Lynch θα γίνει θυγατρική της BoFA, ενώ η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Νέα έκρηξη της ανεργίας στο 6,7%

ΗΠΑ: Νέα έκρηξη της ανεργίας στο 6,7%

Νέα συρρίκνωση κατέγραψαν οι θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, σημειώνοντας κάμψη 533.000, τη μεγαλύτερη βουτιά σε διάστημα 34 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι θέσεις απασχόλησης να μειωθούν κατά 350.000.
(upd) Πρόκειται μόλις για την τέταρτη φορά από το 1950 που οι θέσεις απασχόλησης καταγράφουν απώλειες άνω των 500.000 σε διάστημα ενός μήνα.

Ο ρυθμός ανεργίας ανήλθε από 6,5% τον Οκτώβριο σε 6,7% το Νοέμβριο, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 1993, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ανέλθει στο 6,8%.



Ιδιαιτέρως αρνητικά είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στον Καναδά. Οι θέσεις εργασίας σημείωσαν το Νοέμβριο τη μεγαλύτερη κάμψη από το 1982, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στον κλάδο της μεταποίησης, προσθέτοντας μια ακόμη ένδειξη ότι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτελεί ένα ακόμη θύμα της παγκόσμιας ύφεσης.

Συνολικά απολύθηκαν 70.600 εργαζόμενοι, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές, ύστερα από αύξηση 9.500 που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο. Ο ρυθμός ανεργίας ανήλθε σε υψηλό δύο ετών στο 6,3% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
379.60 ( -4.03%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1104.82 ( -4.05%)

Όγκος: € 3,242,604

========================

XAA

Γενικός Δείκτης
1797.62 ( -2.35%)

FTSE®/Χ.Α. 20
925.80 ( -2.68%)

========================

FTSE 100 INDEX 4,049.37 -114.24 -2.74%
CAC 40 INDEX 2,988.01 -173.15 -5.48%
DAX INDEX 4,381.47 -182.76 -4.00%

========================

DOW JONES INDUS. AVG 8,635.42 259.18 3.09%
S&P 500 INDEX 876.07 30.85 3.65%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,509.31 63.75 4.41%

Βρετανία – Εκκληση Μπράουν προς τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια

Βρετανία – Εκκληση Μπράουν προς τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια


Έκκληση προς τις βρετανικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια χορήγησης δανείων προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών, μετά τη «γενναία» μείωση του κόστους δανεισμού στην οποία προέβη χθες η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), απηύθυνε ο Γκόρντον Μπράουν.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο GMTV, ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθεί το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού.

«Αναλαμβάνουμε δράση για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το Libor», ανέφερε ο Μπράουν και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες θα πρέπει να “περάσουν” τις μειώσεις των επιτοκίων (στους καταναλωτές). Θα έχουμε νέες συζητήσεις με τις τράπεζες».

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε χθες το βασικό της επιτόκιο από 3% σε 2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1951, εν μέσω ενδείξεων ότι η βρετανική οικονομία «βυθίζεται» σε ύφεση.

NAFTEMPORIKI

GM: Ετοιμη να δεχτεί αυστηρούς όρους για τη «σωτηρία» της

GM: Ετοιμη να δεχτεί αυστηρούς όρους για τη «σωτηρία» της


Έτοιμος να δεχτεί αυστηρούς όρους προκειμένου να λάβει δάνειο «σωτηρίας» από την αμερικανική κυβέρνηση, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνεται η υπόσχεση για επιστροφή των χρημάτων και η αίτηση χρεοκοπίας αν η εταιρεία του δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της General Motors Ρικ Βάγκονερ.

Τα εμπόδια στην εφαρμογή ενός σχεδίου στήριξης της ρευστότητας στις δοκιμαζόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες GM και Chrysler παραμένουν, καθώς τα μέλη του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Μπους διαφωνούν όσον αφορά στην πηγή χρηματοδότησης.

Οι νομοθέτες μελετούν διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων την παροχή βοήθειας προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να διαθέτουν αυτές ρευστό σε όλο το πρώτο τρίμηνο του 2009, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα προχωρήσουν σε αποτελεσματική αναδιάρθρωση των λειτουργιών τους.

Ο Βάγκονερ, ο επικεφαλής της Chrysler, Ρόμπερτ Ναρντέλι, και ο CEO της Ford Άλαν Μιούλαλι, θα βρεθούν σήμερα ενώπιον των μελών της Βουλής, για να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις για άμεση δράση με σκοπό τη στήριξη των εταιρειών τους. Η GM έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται οκτώ δισ. δολάρια, ενώ η Chrysler έχει ζητήσει τέσσερα δισ. δολάρια, προκειμένου να μην μείνουν χωρίς ρευστό μέχρι τις αρχές του 2009.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ εως 4% το 2009 «βλέπει» η Deutsche Bank

Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ εως 4% το 2009 «βλέπει» η Deutsche Bank


Συρρίκνωση έως και 4% ενδέχεται να σημειώσει το ΑΕΠ της Γερμανίας το 2009, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ, που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild.

«Τον επόμενο χρόνο, το γερμανικό ΑΕΠ ενδέχεται να συρρικνωθεί σε ποσοστό έως και 4%. Οι πιθανότητες για αυτό είναι μία στις τρεις» και θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία και την Εγγύς Ανατολή, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω της κρίσης, επισημαίνει ο Βάλτερ.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί του χρόνου σε ποσοστό 1%, εκτιμά.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση Μέρκελ «άμεση μείωση στο 16% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για ένα χρόνο» με στόχο την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Όπως επισήμανε, «την αντίθετη περίπτωση, η πτώση θα είναι αναπόφευκτη».

Σημειώνεται ότι η επίσημη εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2009 κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2%, αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ αναγνώρισε πρόσφατα ότι με αυτήν την εκτίμηση η γερμανική κυβέρνηση «επέλεξε να είναι αισιόδοξη».

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,917.51 -6.73 -0.08%
HANG SENG INDEX 13,846.09 336.31 2.49%
CSI 300 INDEX 2,013.18 30.25 1.53%

Αποζημιώσεις πέραν των €65 εκ. ζητά η Aspis από κράτος για παράτυπες ενέργειες της Εφόρου Ασφαλίσεων σχετικά με Universal Life

Αποζημιώσεις πέραν των €65 εκ. ζητά η Aspis από κράτος για παράτυπες ενέργειες της Εφόρου Ασφαλίσεων σχετικά με Universal Life



ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ € 65,000,000 ΑΠΑΙΤΕΙ Η ASPIS HOLDINGS AΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Η εταιρεία Aspis Holdings Public Company Ltd (η Εταιρεία) ανακοινώνει ότι το πενταμελές Εφετείο, επικύρωσε στις 24 Νοεμβρίου 2008 την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της Εταιρείας αναφορικά με την άρνηση της Εφόρου Ασφαλίσεων να παρέχει άδεια ειδικής συμμετοχής της Εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της Universal Life Insurance Public Company Ltd. Ως αποτέλεσμα η Εταιρεία προχωρεί με απαίτηση της προς την Κυπριακή Δημοκρατία για αποζημιώσεις πέραν των €65,000,000.

Το ιστορικό των γεγονότων, εν συντομία, έχει ως εξής:

H Εταιρεία, κατά τον Φεβρουάριο του έτους 2007, είχε ζητήσει άδεια για ειδική συμμετοχή από 33% έως 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της Universal Life Insurance Public Company Ltd την οποία η Έφορος Ασφαλίσεων κα Βικτώρια Νάταρ απέρριψε.

Η Εταιρεία θεώρησε την απόφαση του γραφείου της Εφόρου Ασφαλίσεων άδικη και προκατειλημμένη εναντίον της Εταιρείας και στελεχών της. Ως αποτέλεσμα η Εταιρεία προχώρησε με Ιεραρχική Προσφυγή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σαρρή, ο οποίος είχε καθήκον να εξετάσει το αίτημα της Εταιρείας με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Στην απόφαση του ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με την Έφορο Ασφαλίσεων και απέρριψε την προσφυγή.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της απόφασης η Εταιρεία καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.
Στις 11 Ιανουαρίου 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την Aspis Holdings αφού κατά την εξέταση των εγγράφων φάνηκε ότι η Έφορος Ασφαλίσεων παράτυπα, παράνομα και αντιδεοντολογικά επηρέασε την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αποστέλλοντας του πληροφορίες εναντίον της Εταιρείας με στόχο την απόρριψη της Ιεραρχικής Προσφυγής. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε ότι η συνεννόηση του Υπουργού Οικονομικών με την Έφορο Ασφαλίσεων «ήταν αντινομική και ανεπίτρεπτη αφού ήταν συνεννόηση με το όργανο του οποίου την απόφαση αμφισβήτησε η εφεσίβλητη - αιτήτρια με την Ιεραρχική της Προσφυγή».

Η απόφαση του Ανωτάτου εφεσιβλήθηκε και το Εφετείο απορρίπτοντας την έφεση της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι υπήρχαν στοιχεία που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Υπουργού και της Εφόρου Ασφαλίσεων και κατέλεξε στο συμπέρασμα ότι το συμπέρασμα του Πρωτοδίκου Δικαστηρίου δηλαδή η αντινομική και ανεπίτρεπτη συνεννόηση της Εφόρου με τον Υπουργό «ήταν ορθή υπό τις περιστάσεις ώστε να μην χωρεί επέμβαση του Εφετείου».

Εν όψη της δικαίωσης της Εταιρείας από το Εφετείο και της τεράστιας ζημιάς που έχει υποστεί τόσο από τον εξαναγκασμό της να πωλήσει την επένδυση της, αφού δεν της επιτρεπόταν η εγγραφή των μετοχών της Universal Life επ’ ονόματι της για περισσότερο από 18 μήνες, όσο και από την δυσφήμηση του ονόματος της στις αρχές της Κύπρου, της Ελλάδος, και της Σουηδίας και το πλήγμα της αξιοπιστίας της στο ευρύ κοινό, η Εταιρεία έχει αποφασίσει να απαιτήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις παράτυπες και αντινομικές ενέργειες της Εφόρου Ασφαλίσεων και του Υπουργού Οικονομικών ποσό πέραν των € 65,000,000.

STOCKWATCH.COM.CY

Moody's: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισλανδίας

Moody's: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισλανδίας


Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για την πιστοληπτικής ικανότητα της Ισλανδίας σε ξένο και τοπικό νόμισμα προέβη η Moody's Investors Service, καθώς η κυβέρνηση της χώρας αναγκάστηκε σε έκτακτο δανεισμό για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία.

Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τη χώρα στην κατηγορία Baa1 από Α1 με την προοπτική της να θεωρείται «αρνητική». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ισλανδία συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε δάνειο ύψους 5,3 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα θα λάβει άλλα 6,3 δισ. δολάρια από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ολλανδία, προκειμένου να καλύψει εγγυήσεις καταθέσεων της τράπεζας Landsbanski Islands, που κατέρρευσε. Αυτό σημαίνει ότι οι 320.000 κάτοικοι της χώρας βαρύνονται με χρέος μεγαλύτερο των 11 δισ. δολαρίων.


NAFTEMPORIKI

GM και Chrysler εξετάζουν προ-συμφωνημένη πτώχευση

GM και Chrysler εξετάζουν προ-συμφωνημένη πτώχευση

Ακόμη και το ενδεχόμενο μίας προ-συμφωνημένης πτώχευσης φέρονται να εξετάζουν η General Motors και η Chrysler, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να λάβουν οικονομική βοήθεια πολλών δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση. Tα στελέχη των εταιρειών έχουν προειδοποιήσει ότι η χρεοκοπία τους θα οδηγούσε σε μαζικές ρευστοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων της στοιχείων καθώς οι πελάτες θα εγκατέλειπαν τις εταιρείες.Τρία μέλη του Κογκρέσου φέρονται να έχουν ρωτήσει τους ειδικούς αν είναι δυνατή μια προσυμφωνημένη χρεοκοπία -η οποία θα επέλθει μετά από συνεννόηση υπαλλήλων και πιστωτών- ώστε να αναδιοργανωθεί η βιομηχανία χωρίς να υπάρξουν ρευστοποιήσεις.Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το Κογκρέσο οφείλει να εξετάσει όλες τις πτυχές του θέματος, ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις.

Τόσο το Κογκρέσο όσο και τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν τα σχέδια των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά είναι «πολύ νωρίς», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, για να υπάρξει απάντηση αν θα δοθεί η ομοσπονδιακή βοήθεια. Ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές ότι θα περιμένει την αντίδραση του Κογκρέσου. Η ακρόαση τους από την αρμόδια επιτροπή θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την ψηφοφορία να προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

Στηρίζουν οι εργαζόμενοι

Τη στήριξή τους στις General Motors, Ford Motor και Chrysler εξέφρασε χθες η Εθνική Ένωση Εργαζομένων στις Αυτοκινητοβιομηχανίες (United Auto Workers). Η UAW κατέθεσε σχέδιο στήριξης το οποίο περιλαμβάνει αναβολή πληρωμής των ασφαλίστρων των εργαζομένων από τις εταιρείες καθώς και τη μη πληρωμή των αδειών των εργαζομένων, ώστε να εξοικονομηθούν τα κεφάλαια, και να χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη των εταιρειών.

34 δισ. δολάρια για τη διάσωση των «τριών μεγάλων»

Περί τα 15 δισ. δολάρια χρειάζονται οι General Motors και Chrysler για να «επιβιώσουν» μέχρι τον επόμενο μήνα. Αυτό δήλωσαν στο Κογκρέσο οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών. Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί δεσμεύτηκαν ότι δεν αφήσουν τις εταιρείες να καταρρεύσουν χωρίς να διευκρινίζουν ωστόσο πως θα επιτευχθεί αυτό.

Η General Motors ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση δάνεια ύψους 18 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία. Zήτησε από το Κογκρέσο να προχωρήσει στην έγκριση άλλων 4 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότησή της αυτό το μήνα και να της χορηγήσει άλλα 4 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της η Chrysler δήλωσε ότι χρειάζεται άμεσα 7 δισ. δολάρια ενώ η Ford ανέφερε ότι έχει ανάγκη 9 δισ. δολάρια. Η τελευταία υποσχέθηκε ακόμη ότι, αν λάβει την επιχορήγηση, θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για τη μείωση των εξόδων της και σε παραχωρήσεις προς τα συνδικάτα.

Το συνολικό ύψος του «σχεδίου διάσωσης» των αυτοκινητοβιομηχανιών, το οποίο έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο, ίσως ανέλθει στα 34 δισ. δολάρια, έναντι 25 δισ. δολαρίων που ζητούσαν μόλις πριν ένα μήνα τα «τρία μεγάλα αφεντικά» της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτου (GM, Chrysler, Ford).

REPORTER.GR

Συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ για τον περιορισμό της κρίσης

Συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ για τον περιορισμό της κρίσης


Κίνα και ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνομιλίες τους και συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον περιορισμό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, διαθέτοντας επιπλέον 20 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση του εμπορίου.

«Υποσχεθήκαμε και οι δύο να ενισχύσουμε την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Χένρι Πόλσον κλείνοντας τον πέμπτο γύρο συνομιλιών του Στρατηγικού Οικονομικού Διαλόγου σήμερα στο Πεκίνο.

Οι συνομιλίες αυτές ήταν οι τελευταίες που εγκαινιάστηκαν στη θητεία Πόλσον ο οποίος αποχωρεί μαζί με την κυβέρνηση Μπους τον Ιανουάριο, αφήνοντας την Κίνα να αντιμετωπίσει το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος θεωρεί ότι η χώρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο. Ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Wang Qishan, είπε ότι η Κίνα περιμένει «ειλικρινή και πραγματικό διάλογο» με τη νέα κυβέρνηση.

Τα 20 δισ. δολ. θα διατεθούν στις τράπεζες εισαγωγών-εξαγωγών των δύο χωρών και θα αυξήσουν το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησης κατά 38 δισ. δολ., είπε ο Πόλσον.

«Τα χρήματα θα διατεθούν στις ισχυρές εισαγωγικές εταιρείες των αναπτυσσόμενων οικονομιών για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ και την Κίνα και για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο Αμερικανός υπουργός. Η Κίνα αυξάνει τις προσπάθειες για να προάγει την παγκόσμια ανάπτυξη και τη σταθερότητα», κατέληξε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε άμεση έγκριση της διαδικασίας για τις κινεζικές τράπεζες που θα επενδύσουν στις ΗΠΑ και χαιρέτισε την επένδυση από την Κίνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών.

Ο Πόλσον πίεσε την Κίνα να επιτρέψει τη ανατίμηση του νομίσματός της, γιουάν, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας την 1η Δεκεμβρίου να επιτρέψει την υποχώρηση του νομίσματος, τη μεγαλύτερη από τα τέλη του 2005. Το γιουάν στις 11:48 π.μ. στη Σαγκάη διαπραγματεύθηκε στα 6,8800 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας χαιρέτισε την κίνηση της Κίνας να επιτρέψει στις ξένες τράπεζες να διαπραγματευθούν ομόλογα με τους ίδιους όρους των κινεζικών τραπεζών.

Επίσης, Κίνα και ΗΠΑ, οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη, υπέγραψαν επτά συμφωνίες συνεργασίας σε έργα για την ανάπτυξη της ενεργείας και του διαλόγου για το περιβάλλον.

Χθες ο Wang περιέγραψε την οικονομική κρίση ως «το πιο πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε» και ζήτησε από τις ΗΠΑ να προστατέψουν τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία σε αυτές.

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Κίνας μετά την Ευρώπη, με συναλλαγματικά αποθέματα 2 τρισ. δολ., ξεπερνώντας την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο ως η μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών ομολόγων.

Ο ρόλος της ως αγοραστής του αμερικανικού ελλείμματος ενδέχεται να καταστεί πιο σημαντικός καθώς οι ΗΠΑ δαπανούν κεφάλαια για να αναζωογονήσουν την οικονομία και να ξεπαγώσουν τις αγορές πιστώσεων.


NAFTEMPORIKI
Share |