Wednesday, November 10, 2010

ΗΠΑ: Συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος το Σεπτέμβριο

Συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 5,3% στα 44,00 δισ. δολ. από το αναθεωρημένο μέγεθος των 46,48 δισ. δολ. τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Τα αρχικά στοιχεία είχαν δείξει έλλειμμα 46,35 δισ. δολ. τον Αύγουστο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 45 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα υποχώρησε στα 27,83 δισ. δολ. μετά το ρεκόρ των 28,04 δισ. δολ. τον Αύγουστο. Οι εισαγωγές από την Κίνα υποχώρησαν 0,8% στα 35,00 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 1,2% στα 7,17 δισ. δολ.

Συνολικά οι αμερικανικές εξαγωγές αναρριχήθηκε σε υψηλά άνω των δύο ετών σημειώνοντας άνοδο 0,3% στα 154,10 δισ. δολ. από 153,60 δισ. δολ. τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές υποχώρησαν 1,0% στα 198,10 δισ. δολ. από 200,07 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,9% στις τιμές εισαγωγών τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,9% στις τιμές εισαγωγών τον Οκτώβριο

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο ενισχύθηκαν οι τιμές εισαγωγών τον Οκτώβριο, λόγω των υψηλότερων τιμών εισαγωγής πετρελαίου και τροφίμων, ωστόσο η αύξηση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές εισαγωγών τον Οκτώβριο σημείωσαν άνοδο της τάξης του 0,9%, έπειτα από πτώση κατά 0,1% το Σεπτέμβριο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση 1,3%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών παρουσίασαν άνοδο 3,6%.

Τα επιμέρους στοιχεία έδειξαν πως οι τιμές εισαγωγής καυσίμων εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο, αυξημένες κατά 3%, με τις τιμές πετρελαίου να ενισχύονται κατά 3,3% αντισταθμίζοντας την πτώση κατά 2,3% του δείκτη για το φυσικό αέριο. Εξαιρουμένου του πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών, αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγής τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 0,1% τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι προσδοκίες των τελευταίων εβδομάδων ότι η Fed θα τυπώσει χρήμα για την αγορά κρατικού χρέους σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας οδήγησε τους επενδυτές στα εμπορεύματα.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας περιορίστηκαν κατά 24.000 στις 435.000, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Σημειώνεται πως τα στοιχεία για τις αιτήσεις της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 459.000 από 457.000.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των αιτήσεων κατά 9.000.

Ο κινητός μέσος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 10.000 στις 446.500, ενώ ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου κατά 86.000 στα 4,301 εκατ.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των αποθεμάτων αργού

Απρόσμενη πτώση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,274 εκατ. βαρέλια στα 364,882 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για πτώση της τάξης των 0,8 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,917 εκατ. βαρέλια στα 210,336 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,9 εκατ. βαρέλια..

Τα διυλισμένα αποθέματα σημείωσαν πτώση κατά 4,972 εκατ. βαρέλια στα 159,902 εκατ. βαρέλια., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας αυξήθηκε στο 82,4% από 81,8% ενώ οι εκτιμήσεις την τοποθετούσαν στο 82,1%.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: "Big Brother" vs "inside trading"


Μ. Βρετανία: "Big Brother" vs "inside trading"

Τη καταγραφή των συνομιλιών που γίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων μεταξύ χρηματιστών και επενδυτών είναι πιθανό να ζητήσει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Μ. Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει την εκμετάλλευση εσωτερικής πληροφόρησης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η Financial Services Authority (FSA) έχει τονίσει ότι τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικό σκοπό δεν θα πρέπει να εξαιρούνται από τους κανόνες που υποχρεώνουν τράπεζες και χρηματιστηριακές να μαγνητοφωνούν τα τηλεφωνήματα των υπαλλήλων. Στις προκαταρκτικές προτάσεις του Μαρτίου η αρχή είχε αναφέρει ότι το νέο πλαίσιο αφορά περίπου 22.000 τηλέφωνα.

«Αυτοί που δεν θέλουν να συμμορφωθούν θα βρουν τρόπους να παρακάμψουν τους νέους κανονισμούς», εκτιμά ο Ian Mason, συνεργάτης της Baker & McKenzie στο Λονδίνο. «Αυτός που διακινεί εσωτερικές πληροφορίες θα βρει τρόπο να το συνεχίσει κάνοντας χρήση προσωπικού τηλεφώνου ή με συναντήσεις σε μπαρ».

Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε το Σεπτέμβριο τις εταιρείες να μην επιτρέψουν τη διαρροή πληροφοριών στα ΜΜΕ στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει την χειραγώγηση της αγοράς.

Η υπόθεση εκμετάλλευσης εσωτερικής πληροφόρησης στις ΗΠΑ, κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Galleon Group Raj Rajaratnam, στηρίχθηκε σε στοιχεία που συμπεριελάμβαναν συνομιλίες μέσω κινητού τις οποίες η κυβέρνηση πήρε άδεια να καταγράψει. Η FSA ενισχύει τις προσπάθειες να διώξει το «inside trading» μετά από κριτική που δέχτηκε από πολιτικούς ότι δεν πράττει τα απαραίτητα για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

source: capital.gr

Αύξηση μισθών από την Google


Αύξηση μισθών από την Google


Η Google Inc. σχεδιάζει να αυξήσει κατά 10% τους μισθούς σε συνολικά 23.000 υπαλλήλους της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο κολοσσός του Διαδικτύου σχεδιάζει να προχωρήσει στην κίνηση αυτή προκειμένου να αποτρέψει διαρροές υπαλλήλων της σε ανταγωνιστικές εταιρείες, αναφέρει η Journal.

Το Facebook και άλλες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ έχουν προσελκύσει μεγάλο αριθμό υπαλλήλων της Google, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

source: capital.gr

G20: Προς σύστημα τραπεζών δύο ταχυτήτων


G20: Προς σύστημα τραπεζών δύο ταχυτήτων



Σε ένα σύστημα τραπεζών δύο ταχυτήτων προσανατολίζεται η G20 σύμφωνα τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις. Ένα από τα μείζονα θέματα συζήτησης στην σύνοδο κορυφής της G20 είναι η δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος εποπτείας του τραπεζικού κλάδου και αντιμετώπισης ενδεχόμενων νέων τραπεζικών κρίσεων τύπου Lehman Brothers.

Όπως αναφέρουν οι FT, στην ατζέντα της G20 βρίσκεται η πρόταση να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές λίστες:
- Η πρώτη θα περιλαμβάνει τις 20 πολυεθνικές τράπεζες των οποίων η κατάρρευση θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.
- Η δεύτερη λίστα θα αναφέρεται στις τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ανά χώρα, με μεγάλη συστημική σημασία στις εθνικές αγορές, αλλά περιορισμένο ρίσκο για τη διεθνή οικονομία

Οι τράπεζες που θα περιλαμβάνονται στη βασική λίστα θα υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους και θα υποχρεωθούν σε μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια.

Επίσης, πολιτικοί ηγέτες και εποπτικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καθορισμός μιας ενιαίας παγκόσμιας προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία. Κατά συνέπεια, προσανατολίζονται στην ανάθεση μεγάλου μέρους του έργου που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση απειλών στο χρηματοοικονομικό σύστημα στις εθνικές εποπτικές αρχές.

source: euro2day.gr

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας


Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας


Tο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ακόμη και αν ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερος του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών για το μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε σε 27,15 δισεκατομμύρια δολάρια για το μήνα από 16,9 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το εμπορικό πλεόνασμα ήταν ελαφρά μεγαλύτερο από το αναμενόμενο στα 26,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,35% για το μήνα, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 22,9%.

Μάλιστα, και όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, καθώς το πλεόνασμα «ρίχνει» περισσότερα κεφάλαια στην γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία, η κεντρική τράπεζα κάλεσε κάποια από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια ως αποθεματικά, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ρευστότητα.

Το «επίμονο» εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας και το υποτιμημένο εθνικό της νόμισμα, εντείνει το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της χώρας και των εμπορικών της εταίρων, και περιπλέκει τη νομισματική πολιτική της Κίνας, καθώς ενισχύεται ο πληθωρισμός.

Το πλεόνασμα, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φέτος, ήταν υψηλότερο από τα 25 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.



source: capital.gr

Κίνα: Αύξηση των ορίων υποχρεωτικών αποθεματικών κατά 50 μ.β.


Κίνα: Αύξηση των ορίων υποχρεωτικών αποθεματικών κατά 50 μ.β.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει ζητήσει από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τα αποθεματικά που διατηρούν στην κεντρική τράπεζα, εντείνοντας τις προσπάθειες της για συγκράτηση της πιστωτικής ανάπτυξης εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του πληθωρισμού και μαζικές εισροές κεφαλαίων από την επεκτατική νομισματική πολιτική της Federal Reserve, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αυξήσει κατά 0,50% το συντελεστή ελάχιστων αποθεματικών (reserve ratio) σε επιλεγμένες τράπεζες της χώρας.

Η αύξηση θα εφαρμοστεί στις Bank of Communications, Bank of China Ltd., Agricultural Bank of China Ltd., Industrial & Commercial Bank of China Ltd. και China Construction Bank.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τον περασμένο μήνα το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τριών ετών, κίνηση που ερμηνεύτηκε από αρκετούς αναλυτές σαν η αρχή ενός κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έκανε μια παρόμοια κίνηση τον περασμένο μήνα με στόχο έξι μεγάλες τράπεζες, ενώ έχει αυξήσει το όριο των αποθεματικών για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου τρεις φορές μέσα στο 2010.


source: capital.gr

Τριπλασιασμός κερδών για την Maersk


Τριπλασιασμός κερδών για την Maersk

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του έτους, για τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, προχώρησε η AP Moeller-Maersk, ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης γραμμής ναυπήγησης containers παγκοσμίως.

Τα κέρδη στο έτος προ δικαιωμάτων μειοψηφίας, αναμένεται να ανέλθουν στα 5 δισ. δολάρια σε σχέση με την πρόβλεψη του Αυγούστου που έκανε λόγο για περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων του εννεαμήνου τριπλασιάστηκαν στα 47,5 δισ. κορόνες (8,8 δισ. δολάρια) υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 45 δισ. κορόνες.

Η Maersk ανακάμπτει από τις ζημιές για πρώτη φορά σε ετήσια βάση μετά από τουλάχιστον 50 χρόνια, καθώς η ναυτιλιακή αγορά συρρικνώθηκε το 2009.

Τα ναύλα στο γ΄ τρίμηνο ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερα από ό,τι στα δύο προηγούμενα τρίμηνα, αν και υποχώρησαν προς το τέλος της τρίμηνης περιόδου.

Αναλυτές αναμένουν περαιτέρω βελτίωση για το τμήμα των containers.



source: capital.gr

Ψαλίδι στην ασφάλιση οχημάτων


Ψαλίδι στην ασφάλιση οχημάτων


Μείωση παρουσιάζει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο τζίρος του κλάδου ασφάλισης οχημάτων, αποτυπώνοντας το βάθος της κρίσης που υπάρχει στην αγορά αυτοκινήτου αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες των οδηγών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, ο τομέας της ασφάλισης οχημάτων σημείωσε μείωση 0,73% ανακόπτοντας τη θετική πορεία των προηγούμενων ετών.

Τα ασφάλιστρα από τον τομέα της ασφάλισης οχημάτων μειώθηκαν το πρώτο φετινό εξάμηνο στα €91,3 εκ. έναντι €91,9 εκ. το εξάμηνο του 2009.

Ο κλάδος της ασφάλισης οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος στο γενικό κλάδο, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος, είναι αυτός για ασφάλιση πυρός.

Σε αντίθεση με τον κλάδο ασφάλισης οχημάτων, τα ασφάλιστρα για ασφάλιση πυρός αυξήθηκαν κατά 6,84% σε σχέση με πέρσι στα €58,9 εκ. από €55,2 εκ. πέρσι.

Αύξηση 7,97% στα ασφάλιστρα είχε και ο κλάδος ατυχημάτων και υγείας στα €47,3 εκ. από €43,8 εκ. το περσινό εξάμηνο.

Τα συνολικά ασφάλιστρα του γενικού κλάδου (οχημάτων, πυρός και ατυχημάτων/υγείας) αυξήθηκαν κατά 3,5% στα €224,9 εκ. από €217,3 εκ.

Κλάδος ζωής

Καλύτερη είναι η εικόνα στον κλάδο ζωής, που παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο σημαντική μεγέθυνση.

Το σύνολο των μεικτών ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής σημείωσε ετήσια αύξηση 7,2% στα €193,1 εκ. έναντι €180,2 εκ. πέρσι.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έχει η Laiki Cyprialife (27,2%) με ασφάλιστρα €52,6 εκ. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Eurolife με ασφάλιστρα €52,5 εκ. και μερίδιο 27,2%. Την πεντάδα με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς συμπληρώνουν η Universal Life (€27,5 εκ. ή 14,2%), η Alico με €13,9 εκ. ή 7,2% και η Interlife με €12,2 εκ. ή 6,3%.

Όσον αφορά το σύνολο των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής και του γενικού κλάδου, σημείωσε το εξάμηνο του 2010 αύξηση 5,2% σε σχέση με το εξάμηνο του 2009. Έφθασε τα €418 εκ. έναντι €397,5 εκ. το εξάμηνο του 2009.

Ασφαλιστές: Αντέχει ο κλάδος

Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Στέφη Δράκου, εκτιμά ότι ο ασφαλιστικός κλάδος παρά την οικονομική κρίση αντέχει καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της ασφάλισης. Μπορεί να υπάρχει περικοπή για τον κλάδο της ασφάλισης, ανέφερε χθες στη StockWatch, αλλά δεν εγκαταλείπεται.

«Κινούμαστε με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά ευελπιστούμε με την ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο να καταγραφούν μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης και στον ασφαλιστικό κλάδο καθώς η ασφάλιση είναι συνυφασμένη με την ευρύτερη οικονομία», είπε.

Παρά τη βελτίωση των μεγεθών, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες. Όπως τόνισε η κα. Δράκου, λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει τάση για εξόγκωση των απαιτήσεων από τους ασφαλισμένους και ενδεχομένως κάποιες εταιρείες να αναγκαστούν να αυξήσουν τα ασφάλιστρα. «Λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά, τα ασφάλιστρα αυτή τη στιγμή είναι καθηλωμένα», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής της Olympic Insurance, Άκης Παπαχριστοδούλου, απέδωσε την ανοδική πορεία της αγοράς ασφαλίστρων στο μεγαλύτερο αριθμό των ασφαλιζομένων αλλά και στην αύξηση στα ασφάλιστρα που επιβάλλουν κάποιες εταιρείες για αύξηση του τζίρου τους.

«Ωστόσο», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στη StockWatch, «υπάρχει μεγάλη δυσκολία είσπραξης των ποσών λόγω της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν διογκωμένες απαιτήσεις (claims)».

source: stockwatch.com.cy
Share |