Tuesday, February 14, 2012

ΗΠΑ: Αύξηση για 5ο διαδοχικό μήνα του δείκτη εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων


ΗΠΑ: Αύξηση για 5ο διαδοχικό μήνα του δείκτη εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων


Αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα σημείωσε τον Ιανουάριο ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Neswires, ο δείκτης που καταρτίζει η National Federation of Independent Business σημείωσε άνοδο στις 93,9 μονάδες από 93,8 μονάδες το Δεκέμβριο.

Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης προσδοκώμενων επιχειρηματικών συνθηκών σημείωσε άνοδο 5 ποσοστιαίων μονάδων στο -3% ενώ των προσδοκώμενων πωλήσεων αυξήθηκε στο 10% από 9%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στις τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στις τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο


Μικρή αύξηση εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της ανόδου στο πετρέλαιο.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ήταν κατά 7,1% υψηλότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011.

Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ σε ετήσιο εμφάνισαν άνοδο 23,7%. Εξαιρουμένου του πετρελαίου, σε μηνιαία βάση οι τιμές εισαγωγών δεν μεταβλήθηκαν, ενώ σε ετήσια ενισχύθηκαν 2,5%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο


Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ ήταν κατά 5,8% αυξημένες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν 1,1% σε μηνιαία βάση ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν 7,3%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μηνιαία αύξηση κατά 0,9%.

Εξαιρουμένου του κλάδου των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,6%.



source: capital.gr

Γερμανία: Τρίτη διαδοχική βελτίωση των οικονομικών προσδοκιών το Φεβρουάριο


Γερμανία: Τρίτη διαδοχική βελτίωση των οικονομικών προσδοκιών το Φεβρουάριο

ΜΑΝΧΑΪΜ, Γερμανία (Dow Jones)— Οι γερμανικές οικονομικές προσδοκίες βελτιώθηκαν περισσότερο των εκτιμήσεων το Φεβρουάριο, εν μέσω θετικών μεγεθών στις ΗΠΑ και της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Center for European Economic Research (ZEW).

Ο δείκτης ZEW ενισχύθηκε το Φεβρουάριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, έχοντας υποχωρήσει πριν για εννέα μήνες διαδοχικά.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ενισχύθηκε στις 5,4 μονάδες το Φεβρουάριο, καταγράφοντας το πρώτο θετικό μέγεθος από το Μάιο του 2011, από τις -21,6 μονάδες τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο στις -11,6 μονάδες. Σημειώνεται πως την τελευταία φόρα που ο δείκτης είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ήταν τον Απρίλιο του 2011.

Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε στις +40,3 μονάδες από τις +28,4 τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν +30 μονάδες.





source: capital.gr

ΕΕ: Υποχώρηση βιομηχανικής παραγωγής


ΕΕ: Υποχώρηση βιομηχανικής παραγωγής

Η ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε το Δεκέμβριο καθοδηγούμενη από την πτώση που παρουσιάζεται στη Γερμανία ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η περιοχή προχωρά προς τη δεύτερη ύφεση των τελευταίων τριών ετών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η παραγωγή στην ευρωζώνη παρουσίασε πτώση 1,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο όταν παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1,2% στην βιομηχανική παραγωγή.

Σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως η παραγωγή μειώθηκε κατά 2%.

source: stockwatch.com.cy

Ισπανία: €133 δισ. το χρέος τραπεζών προς την ΕΚΤ


Ισπανία: €133 δισ. το χρέος τραπεζών προς την ΕΚΤ

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των €133,18 δισ. διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το χρέος των ισπανικών τραπεζών έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ως αποτέλεσμα των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και τα οποία έχουν μεγιστοποιήσει την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ.

Οι ενέσεις ρευστότητας στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ για την εξομάλυνση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού πιστωτικού συστήματος έχουν φθάσει σε «ιστορικό υψηλό|, σε ό,τι αφορά στην Ισπανία από την εποχή που άρχισε η καταγραφή τους το 1999, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας.

source: stockwatch.com.cy

Θα γίνει η Apple η εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων;


Θα γίνει η Apple η εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων;



Πριν από μία εβδομάδα όλοι αναρωτιούνταν εάν η μετοχή της Apple (AAPL) θα καταφέρει να φτάσει το ιστορικό υψηλό των 500 δολαρίων μετά την πολυαναμενόμενη παρουσίαση του iPad 3 το Μάρτιο;

Ο Μάρτιος τελικά πέφτει πολύ μακριά –η μετοχή ξεπέρασε τα 500 δολάρια στα πρώτα 15 λεπτά των συναλλαγών της Δευτέρας, με "επιτάχυνση" 1,8%.

Δεν ήταν όμως το iPad 3 που βοήθησε την Apple να σπάσει το φράγμα... των 500 δολαρίων: ήταν η Ελλάδα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, στον απόηχο της υπερψήφισης των νέων, σκληρών μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο που ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή του δεύτερου σχεδίου διάσωσης.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η μετοχή της Apple έχει ενισχυθεί περισσότερο από 20%. Στις 16 Δεκεμβρίου του 2011, η μετοχή άλλαζε χέρια στα 381 δολάρια. Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να αγγίζει πλέον τα 460 δισ. δολάρια, το επίπεδο των 500 δισ. δολαρίων μοιάζει αναπόφευκτο. Αν το φτάσει, η Apple θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αποτιμάται σε μισό τρισ. δολάρια μετά το αντίστοιχο επίτευγμα της Exxon Mobil (XOM) τον Ιούλιο του 2007. Σήμερα η πετρελαϊκή εταιρεία αποτιμάται στα 397 δισ. δολάρια. Όσον αφορά τους υπόλοιπους γίγαντες της τεχνολογίας, η κεφαλαιοποίηση της Microsoft (MSFT) φτάνει τα 256 δισ. δολάρια, ενώ της Google (GOOG) διαμορφώνεται στα 199 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά την χρηματιστηριακή αξία της Apple μεγαλύτερη από το άθροισμα των δύο. Η αξία της Apple ξεπερνά επίσης το άθροισμα των IBM (IBM) ($223 δισ.) και Wal-Mart Stores (WMT) ($212 δισ.). Ενδεχομένως ορισμένοι να έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται αν η Apple θα γινει η πρώτη εταιρεία του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Παρότι η τιμή της μετοχής της Apple έχει εκτιναχθεί 488% από τον Ιανουάριο του 2007, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι παραμένει υποτιμημένη. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο αναλυτής της Canaccord Genuity, Mike Walkley έθεσε νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 665 δολάρια από 650 δολάρια προηγουμένως. Η Apple διαθέτει έναν πακτωλό ρευστότητας, που πλέον ξεπερνά τα 98 δισ. δολάρια από 76 δισ. δολάρια το καλοκαίρι. Η εταιρεία φημίζεται για την πρακτική της να μην καταβάλλει μέρισμα, κάτι που οι μέτοχοι ελπίζουν πως θα αλλάξει το 2012.


source: capital.gr

Έρχεται το «στιγμιαίο» έμβασμα


Έρχεται το «στιγμιαίο» έμβασμα

Πλήρη εξομοίωση των διευρωπαϊκών τραπεζικών συναλλαγών με εκείνες που πραγματοποιούνται μέσα στο ίδιο κράτος μέλος και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, προβλέπει νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα, (Τρίτη 14 Φεβρουαρίου) σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η αναθεώρηση του "ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ" εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος των συναλλαγών όσο και το χρόνο εκτέλεσής τους.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλλαγές θα αποφέρουν οφέλη από 123 μέχρι και 300 δισεκατομμύρια ευρώ στην πρώτη εξαετία από την εφαρμογή τους.

Πώς όμως ακριβώς θα ωφελήσουν οι αλλαγές τον καταναλωτή; "Όποιος εργάζεται στο εξωτερικό δεν θα είναι ανάγκη να ανοίξει νέο τραπεζικό λογαριασμό, καθώς θα μπορεί να μισθοδοτείται κανονικά από τον λογαριασμό που έχει στην πατρίδα του. Αντίστοιχα, όποιος έχει εξοχικό στο εξωτερικό θα μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς από τον δικό του λογαριασμό ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καλύπτουν όλες τους τις πληρωμές σε όλη την Ευρώπη από έναν και μόνο λογαριασμό, ενώ αναμένεται και σημαντική πτώση του κόστους των εμβασμάτων. Επιπρόσθετα, οι αγορές στο ίντερνετ θα γίνουν πιο απλές επιτρέποντας στον καταναλωτή να βρίσκει προϊόντα και να εκμεταλλεύεται ευκολότερα χαμηλές τιμές όπου τις βρει, με αποτέλεσμα μείωση των τιμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεδομένου ότι η εσωτερική αγορά δεν υπάρχει χωρίς πληρωμές, η διευκόλυνση των πληρωμών αυτών θα την ωφελήσει σημαντικά.

Το νέο σύστημα θα βασίζεται στον κώδικα IBAN, τον ενιαίο αριθμό λογαριασμού σε όλη την ΕΕ ενώ ο παράλληλος κωδικός ταυτοποίησης της τράπεζας που είναι γνωστός ως "BIC". Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν "λευκές" και "μαύρες" λίστες ατόμων με τα οποία συναλλάσσονται ή δεν επιθυμούν να έχουν συναλλαγές ή και να επιβάλλουν ανώτατα όρια στις απευθείας πληρωμές τους.

Εφόσον εγκριθούν οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2014. Σημειώνεται ότι από φέτος οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διεκπεραιώνουν όλες τις εντολές εντός 24 ωρών από την κατάθεση της εντολής πληρωμής, αλλά στόχος είναι να γίνουν τελικά δυνατές οι πληρωμές σε (σχεδόν) πραγματικό χρόνο.

source: sigmalive.com

Βρετανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3,6%


Βρετανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3,6%

Πρόκειται για το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2010.

Μηνιαία αύξηση 0,5% εμφάνισαν οι τιμές καταναλωτή στη Βρετανία τον Ιανουάριο, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να επιβραδύνεται στο 3,6% από 4,2%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2010. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πληθωρισμό 3,5% τον Ιανουάριο.

Το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού αναμένεται να υποχωρήσει φέτος, καθώς η περυσινή αύξηση του ΦΠΑ στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες δεν θα επαναληφθεί το 2012.

Παραμένει πάντως πολύ πιο πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

source: naftemporiki.gr

Visa: Αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης του τουρισμού σε 6 Μεσογειακές Χώρες


Visa: Αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης του τουρισμού σε 6 Μεσογειακές Χώρες

Στο ποσό των 492 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνολική καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, στην Ελλάδα έναντι 466 εκατ. ευρώ, κατά το προηγούμενο έτος, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 5,4%.

Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία διασυνοριακών συναλλαγών της Visa Europe στις έξι Μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τουρκία), που κατέδειξαν αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης με κάρτες Visa της τάξης του 17,3%, σε ετήσια βάση, κατά τους τελευταίους τέσσερεις μήνες του έτους. Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού στις 6 Μεσογειακές χώρες έφτασε τα 10,3 δισ. ευρώ, στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, σε σύγκριση με τα 8,7 δισ. ευρώ, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Όσον αφορά τη χώρα μας, σε σύγκριση με το προηγούμενο τετράμηνο, (από Μάιο έως Αύγουστο 2011), η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σημείωσε μείωση 53,41%, από 1.056 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι επισκέπτες από τη Ρωσία ανέβηκαν και πάλι στην κατάταξη των δέκα χωρών, με την υψηλότερη ετήσια δαπάνη, πηγαίνοντας από την έβδομη θέση, το 2010, στην πέμπτη θέση, το 2011, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, μία τάση που παρατηρήθηκε ολόκληρο το χρόνο.

Εξετάζοντας και το πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι τουρίστες στην Ελλάδα, η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε αεροπορικά εισιτήρια, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, αυξήθηκε κατά 75,23%, δηλαδή από 5 εκατ. ευρώ, το 2010, στα 9 εκατ. ευρώ, το 2011. Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση, όπως επισημαίνεται, ενδέχεται να οφείλεται στην αυξημένη φορολογία και την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Επίσης, ο τομέας της ψυχαγωγίας, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, κατέγραψε αύξηση κατά 44,14%, δηλαδή από 16 εκατ. ευρώ, το 2010, στα 23 εκατ. ευρώ, το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa Europe, η μεγαλύτερη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι νέες τεχνολογίες και η διεύρυνση του περιβάλλοντος αποδοχής των καρτών πληρωμών, θα αυξήσουν ακόμη πιο πολύ τις σχετικές δαπάνες από τους επισκέπτες στη χώρα μας.

Όπως προέκυψε από το Δείκτη Καταναλωτικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των δέκα χωρών με την υψηλότερη δαπάνη στις έξι υπό εξέταση χώρες, παρά το γεγονός ότι κατεγράφη η χαμηλότερη ετήσια αύξηση, ύψους μόλις 4,5%, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011.

Τα στοιχεία της Visa Europe αποκάλυψαν ότι η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση ως η χώρα όπου καταγράφηκε η υψηλότερη δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού και ανέρχεται συνολικά στα 3,1 δισ. ευρώ, για την περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2011. Η δαπάνη, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, το τελευταίο τετράμηνο του 2011, ήταν η διπλάσια από αυτή που σημειώθηκε στην Ελλάδα (429 εκατ. ευρώ), την Τουρκία (723 εκατ. ευρώ) και την Πορτογαλία (569 εκατ. ευρώ) μαζί.

Διψήφια αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού καταγράφηκε σε πέντε από τις έξι χώρες της Μεσογείου, με τη Γαλλία να εμφανίζει αύξηση κατά 20,8%. Όπως υπογραμμίζεται, αν και στην Ελλάδα καταγράφηκε ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 5,4%, ωστόσο, πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση, που σημειώθηκε στις έξι χώρες, ενώ η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ήταν, επίσης, η χαμηλότερη από όλες τις έξι χώρες, ύψους 492 εκατ. ευρώ.

Οι επισκέπτες στις έξι χώρες τις Μεσογείου συνέβαλαν σε σημαντική αύξηση της δαπάνης για ψυχαγωγία, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, με συνέπεια αυτή η κατηγορία να καταγράφει αύξηση κατά 95,3%, σε ετήσια βάση, αγγίζοντας συνολική δαπάνη της τάξεως του 1,359 δισ. ευρώ. Οι κατηγορίες Τρόφιμα & Ποτά και supermarket σημείωσαν αύξηση καταναλωτικής δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού, σε ετήσια βάση, της τάξεως του 13,4% και 13,6%, αντίστοιχα, καταγράφοντας δαπάνη, ύψους 57 εκατ. ευρώ και 344 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η δαπάνη των επισκεπτών από τις αναδυόμενες αγορές - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα - ανήλθε στα 901εκατ. ευρώ, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, αυξημένη περίπου κατά 211 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία αυξήθηκε από το 4,30%, που ήταν την περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου του 2010 στο 4,94%, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Όπως σχολιάζεται, η δαπάνη των Ρώσων καταναλωτών, σε αυτό το τετράμηνο του έτους, έμοιαζε κατά πολύ με τη δαπάνη, κατά την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2011, η οποία έφτανε το 5,17% του συνόλου της δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού στις έξι χώρες. Η δαπάνη των επισκεπτών από την Ινδία παρέμεινε αμελητέα, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, και εξακολούθησε να είναι αμετάβλητη, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επισημαίνεται ότι ο Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου της Visa Europe βασίζεται στα στοιχεία διασυνοριακών συναλλαγών με όλες τις κάρτες Visa (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες) στις έξι υπό εξέταση χώρες. Αυτά τα στοιχεία επεξεργάζονται, ώστε να παρουσιάζουν μία συνολική εικόνα για το τετράμηνο (τόσο στις έξι χώρες, συνολικά όσο και επιμέρους στην καθεμία). Στη συνέχεια, γίνεται σύγκριση αυτών των στοιχείων με την αντίστοιχη δαπάνη του περασμένου έτους και έτσι, προκύπτει ο ετήσιος δείκτης μεταβολής της καταναλωτικής δαπάνης.

source: reporter.gr

Μαζική υποβάθμιση από Moody’s - Προειδοποιεί Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία


Μαζική υποβάθμιση από Moody’s - Προειδοποιεί Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία

Σε υποβάθμιση έξι χωρών προχώρησε τις πρωινές ώρες ο οίκος Moody’s θέτοντας παράλληλα το τριπλό Aaa της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας σε αρνητικό ορίζοντα και διατηρώντας τα ratings όλων των υπόλοιπων χωρών πλην της Κύπρου στα ίδια επίπεδα.

Η Κύπρος απέφυγε προς το παρόν junk καθώς ο οίκος συνεχίζει την εξέτασή του rating.

Υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα η Ιταλία (σε Α3), η Μάλτα (σε Α3), η Πορτογαλία (σε Ba3), η Σλοβακία (σε Α2), η Σλοβενία (σε Α2) και κατά δύο βαθμίδες η Ισπανία (σε Α3).

Το outlook για τις έξι χώρες είναι αρνητικό.

Η υποβάθμιση οφείλεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει για θεσμική αλλαγή του δημοσιονομικού και οικονομικού πλαισίου της ευρωζώνης και τους πόρους που θα είναι διαθέσιμοι για αντιμετώπιση της κρίσης.

Αντανακλά επίσης το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον, που απειλεί την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζονται για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Τα πιο πάνω, εκτιμούν οι Moody’s, θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, που θα παραμείνει εύθραυστη, με σημαντική πιθανότητα περαιτέρω περιορισμών στη δυνατότητα δανεισμού κρατών και τραπεζών.

Για άλλες επτά χώρες της ευρωζώνης, ο οίκος εκτιμά ότι τα ratings είναι τα κατάλληλα, για τη Δανία (Αaa), Φινλανδία (Αaa), Γερμανία (Αaa), Λουξεμβούργο (Αaa), Ολλανδία (Αaa), Σουηδία (Αaa), Βέλγιο (Aa3), Εσθονία (Α1) και Ιρλανδία (Ba1).

Στην περίπτωση της Κύπρου, που βρίσκεται στο όριο του junk (Baa3), ο οίκος αποφάσισε να συνεχίσει την εξέταση του rating.

Ο οίκος Standard and Poor’s έχει ήδη υποβαθμίσει την Κύπρο σε junk ενώ οι Fitch έχουν υποβαθμίσει πρόσφατα την Κύπρο στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν το junk.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο οίκος εκτιμά ότι το εξελισσόμενο outlook για το rating Ca της Ελλάδας είναι κατάλληλο καθώς οι Moody’s αναμένουν την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Παρά τις υποβαθμίσεις των χωρών της ευρωζώνης, ο οίκος επιβεβαίωσε σήμερα το προβλεπόμενο rating του EFSF στο Aaa, διατηρώντας σταθερό τον ορίζοντα.

source: stockwatch.com.cy

Google's Motorola Bid Approved By U.S. Department Of Justice



Google's Motorola Bid Approved By U.S. Department Of Justice

SAN FRANCISCO -- Google's $12.5 billion acquisition of cellphone maker Motorola Mobility has won approvals from U.S. and European antitrust regulators, moving Google a major step closer to completing the biggest deal in its 13-year history.

The blessings mean Google Inc. just needs to clear a few more regulatory hurdles before it can take control of Motorola Mobility Holdings Inc. and expand into manufacturing phones, tablet computers and possibly other consumer devices for the first time.

Google is counting on Motorola Mobility's more than 17,000 patents – a crucial weapon in an intellectual arms race with Apple, Microsoft and other rivals to gain more control over smartphones, tablets and other mobile devices.

The Justice Department ended a six-month review of the deal after concluding it won't stifle competition in the mobile device market. European regulators reached the same conclusion.

In granting its approval, though, the European Union raised concerns about Motorola's aggressive enforcement of its patents. EU Competition Commissioner Joaquin Almunia said regulators will "keep a close eye on the behavior of all market players in the sector, particularly the increasingly strategic use of patents."

Google still needs government approvals in the China, Taiwan and Israel.

The main concerns are believed to revolve around Google's Android operating system, free software that now powers more than 250 million mobile devices made by a variety of manufacturers, including Motorola Mobility. Competition could be hurt if Google gives Motorola Mobility the most advanced versions of Android or withholds the mobile software from other cellphone makers.

Google, though, has pledged to make Android available to all its mobile partners. Even if Google were to discriminate, cellphone makers still could rely on mobile software from Microsoft Corp., Research in Motion Ltd. and Hewlett-Packard Co., among others.

Almunia said in a statement Monday that EU regulators didn't believe the deal would diminish competition.

"This is an important milestone in the approval process and it moves us closer to closing the deal," Don Harrison, Google's deputy general counsel wrote in a blog post

Without setting a specific timetable, Google has expressed confidence it will be able to take over Motorola Mobility early this year.

It already has been six months since Google announced plans to buy Motorola Mobility, which has been struggling as Apple's iPhone and other smartphones made by rivals such as Samsung Electronics overshadowed its line of products.

The regulatory reviews in U.S. and Europe have come as regulators also have been conducting a broader inquiry into whether Google has been abusing its dominance in Internet search to hobble its rivals. Those investigations are still ongoing.

Getting China's approval of the Motorola Mobility deal may prove to be the biggest hurdle. Google's relationship with China's ruling party has been on shaky ground since the company blamed hackers in that country for breaking into its computers two years ago. The breach prompted Google to move its Internet search engine from mainland China in protest of laws requiring some results to be censored.

Motorola Mobility's $12.5 billion price is more than the combined amount that Google has paid for the 185 other acquisitions that it has completed since going public in 2004.

The EU decided to treat its examination of Google's Motorola Mobility acquisition separately, even as it raised concerns about Motorola's aggressive patent enforcement.

Earlier this month, the Commission launched an investigation into whether Samsung is using some of its key patents to hinder competitors. Like Motorola, Google is also locked in a legal battle with Apple Inc., claiming the maker of the iPad and iPhone is using some of its patents without permission. At the time, Almunia's office indicated that similar investigations against over companies may follow.

The European regulators see no danger that Google will prevent other device makers from using its popular Android operating system after the takeover.

"Android helps to drive the spread of Google's other services," the Commission said. "Given that Google's core business model is to push its online and mobile services and software to the widest possible audience, it is unlikely that Google would restrict the use of Android solely to Motorola," which only has a small market share in Europe.

Google's stock rose $6.29, or 1 percent, to close Monday at $612.20. Motorola Mobility's gained 18 cents to $39.63. Google is based in Mountain View, Calif., while Motorola Mobility has its headquarters in Libertyville, Ill.

soure: huffingtonpost.com
Share |