Tuesday, February 14, 2012

Έρχεται το «στιγμιαίο» έμβασμα


Έρχεται το «στιγμιαίο» έμβασμα

Πλήρη εξομοίωση των διευρωπαϊκών τραπεζικών συναλλαγών με εκείνες που πραγματοποιούνται μέσα στο ίδιο κράτος μέλος και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, προβλέπει νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα, (Τρίτη 14 Φεβρουαρίου) σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η αναθεώρηση του "ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ" εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος των συναλλαγών όσο και το χρόνο εκτέλεσής τους.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλλαγές θα αποφέρουν οφέλη από 123 μέχρι και 300 δισεκατομμύρια ευρώ στην πρώτη εξαετία από την εφαρμογή τους.

Πώς όμως ακριβώς θα ωφελήσουν οι αλλαγές τον καταναλωτή; "Όποιος εργάζεται στο εξωτερικό δεν θα είναι ανάγκη να ανοίξει νέο τραπεζικό λογαριασμό, καθώς θα μπορεί να μισθοδοτείται κανονικά από τον λογαριασμό που έχει στην πατρίδα του. Αντίστοιχα, όποιος έχει εξοχικό στο εξωτερικό θα μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς από τον δικό του λογαριασμό ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καλύπτουν όλες τους τις πληρωμές σε όλη την Ευρώπη από έναν και μόνο λογαριασμό, ενώ αναμένεται και σημαντική πτώση του κόστους των εμβασμάτων. Επιπρόσθετα, οι αγορές στο ίντερνετ θα γίνουν πιο απλές επιτρέποντας στον καταναλωτή να βρίσκει προϊόντα και να εκμεταλλεύεται ευκολότερα χαμηλές τιμές όπου τις βρει, με αποτέλεσμα μείωση των τιμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεδομένου ότι η εσωτερική αγορά δεν υπάρχει χωρίς πληρωμές, η διευκόλυνση των πληρωμών αυτών θα την ωφελήσει σημαντικά.

Το νέο σύστημα θα βασίζεται στον κώδικα IBAN, τον ενιαίο αριθμό λογαριασμού σε όλη την ΕΕ ενώ ο παράλληλος κωδικός ταυτοποίησης της τράπεζας που είναι γνωστός ως "BIC". Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν "λευκές" και "μαύρες" λίστες ατόμων με τα οποία συναλλάσσονται ή δεν επιθυμούν να έχουν συναλλαγές ή και να επιβάλλουν ανώτατα όρια στις απευθείας πληρωμές τους.

Εφόσον εγκριθούν οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2014. Σημειώνεται ότι από φέτος οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διεκπεραιώνουν όλες τις εντολές εντός 24 ωρών από την κατάθεση της εντολής πληρωμής, αλλά στόχος είναι να γίνουν τελικά δυνατές οι πληρωμές σε (σχεδόν) πραγματικό χρόνο.

source: sigmalive.com

No comments:

Share |