Monday, July 18, 2011

ΗΠΑ: Αγοραστής ομολόγων το Μάιο η Κίνα


ΗΠΑ: Αγοραστής ομολόγων το Μάιο η Κίνα

Αγοραστής ομολόγων των ΗΠΑ ήταν η Κίνα το Μάιο για δεύτερο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της πρώτης.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,3 δισ. δολ. στα 1,16 τρισ. δολ. ενώ η Ιαπωνία προχώρησε σε αγορές ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στα 912,4 δισ. δολ. από 906,9 δισ. δολ.

Συνολικά οι καθαρές αγορές τίτλων του δημοσίου των ΗΠΑ ανήλθαν σε 37,95 δισ. δολ. έναντι 23,34 δισ. δολ. τον Απρίλιο με τους ιδιώτες επενδυτές να προχωράνε σε αγορές 16,56 δισ. δολ. έπειτα από πωλήσεις 8,87 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, οι ξένοι προχώρησαν σε καθαρές αγορές μακροπρόθεσμων αμερικανικών χρεογράφων ύψους 23,6 δισ. δολ. έναντι 30,6 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη κατασκευαστικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη κατασκευαστικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε τον Ιούλιο η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ, παραμένοντας ωστόσο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Home Builders, σχετικός δείκτης ο δείκτης αυξήθηκε στις 15 μονάδες από τις 13 μονάδες ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τον τοποθετούσαν στις 14 μονάδες.


source: capital.gr

PICC: Προσδοκίες για άντληση 5-6 δισ. δολ. από το IPO


PICC: Προσδοκίες για άντληση 5-6 δισ. δολ. από το IPO

Σε άντληση 5-6 δισ. δολαρίων από τη δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης προσβλέπει η κρατική People's Insurance Company of China Group (PICC), ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς κολοσσούς της χώρας, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η IFR.

Η χρονική συγκυρία της δημόσιας εγγραφής της ασφαλιστικής εταιρείας θεωρείται ιδιαίτερα κατάλληλη εν μέσω έντονων διεργασιών στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κίνα. Το επόμενο 12μηνο, πολλές είναι οι εταιρείες του κλάδου που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε άντληση κεφαλαίων στηριζόμενες στους ισχυρούς ισολογισμούς τους.

source: naftemporiki.gr

Fitch: Προειδοποίηση για υποβάθμιση των ΗΠΑ


Fitch: Προειδοποίηση για υποβάθμιση των ΗΠΑ

Την προειδοποίησή της ότι εάν δεν αναθεωρηθεί το ανώτατο όριο δανειοδότησης των ΗΠΑ έως τις 2 Αυγούστου θα θέσει υπό επανεξέταση την άριστη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (ΑΑΑ) επανέλαβε σήμερα η Fitch Ratings.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί με αυτόν τον τρόπο για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ εντός διαστήματος τριών έως έξι μηνών, αν και θεωρεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν την οριστική ημερομηνία που έχει θέσει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η συμφωνία επί μιας αξιόπιστης στρατηγικής δημοσιονομικής εξυγίανσης θα διασφαλίσει την αξιολόγηση ΑΑ των ΗΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει αναπόφευκτη εξασθένιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας με ενδεχόμενη υποβάθμιση», αναφέρει η έκθεση της Fitch.

source: naftemporiki.gr

"Καλπάζουν" spreads και CDS... πάνω από τις 1.500 μ.β. το ελληνικό spread


"Καλπάζουν" spreads και CDS... πάνω από τις 1.500 μ.β. το ελληνικό spread


Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται τη Δευτέρα τα spreads και CDS των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή δεν κατάφεραν να εφησυχάσουν τους επενδυτές και να αμβλύνουν τους φόβους γύρω από την κρίση χρέους, την αντιμετώπιση και τη μη μετάδοσή της. Η ολιγωρία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα διατηρεί και ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές, όπως σχολιάζουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, 8 εκ των 90 τραπεζών που έλαβαν μέρος στα τεστ κοπώσεως δεν κατάφεραν να τα περάσουν, με συνολικές κεφαλαιακές ελλείψεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 16 τράπεζες κατάφεραν μετά βίας να περάσουν τα test.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς οι αγορές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και λύσεις γύρω από την κρίση που δείχνει να εξαπλώνεται συνεχώς.

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund εκτοξεύεται στις 1.540 μ.β. τη Δευτέρα, κατά 53,98 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ νέο ρεκόρ καταγράφει σήμερα η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων ανερχόμενη στιο 33,59% μ.β.

Παράλληλα, έντονα ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας καθώς διευρύνονται κατά 25 και 29 μ.β., αντίστοιχα, διαμορφούμενα στις 367 μ.β. και 333 μ.β., αντίστοιχα. Μικρότερες μεταβολές εμφανίζουν σήμερα τα spreads Πορτογαλίας και Ιρλανδίας με τα πρώτα να υποχωρούν κατά 3,75 μ.β. στις 1.000 μ.β. και τα ιρλανδικά να ενισχύονται στις 1.137, κατά 3,31 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται τη Δευτέρα και τα κόστη ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των χωρών της ευρωπεριφέρειας με τα ελληνικά CDS να βρίσκονται μια ανάσα πριν τις 3.000 μ.β. (στις 2.937 μ.β.). Την ίδια στιγμή ρεκόρ καταγράφουν σήμερα και τα πενταετή CDS Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας διαμορφούμενα στις 1.239 μ.β., 1.239 μ.β. και 361 μ.β., αντίστοιχα. Σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και το spread Ιταλίας στις 318 μ.β.



source: capital.gr

"Έπιασε" τα $1.600 ο χρυσός


"Έπιασε" τα $1.600 ο χρυσός

Στα 1.600 δολάρια η ουγγιά έφτασε η τιμή του χρυσού άμεσης παράδοσης (spot) καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για τα χρέη χωρών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

“Η κατάσταση στην Ευρωζώνη, αλλά και η το πρόβλημα με το όριο χρέους των ΗΠΑ, συνεχίζουν βρίσκονται στο επίκεντρο,” δήλωσε στο Bloomberg ο Ben Westmore της National Australia Bank Ltd.

Ειδικότερα, ο χρυσός ενισχύεται 0,4%, ή 6,55 δολ., στα 1.600,1 δολ. η ουγγιά, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Comex στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το συμβόλαιο Αυγούστου καταγράφει άνοδο 0,5% στα 1.597,5 δολ. έχοντας φτάσει νωρίτερα τα 1.601 δολ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του χρυσού βρίσκονται στην 11η διαδοχική ημέρα ανόδου, σερί το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τον Ιούλιο του 1980.

Τέλος, το ασήμι άμεσης παράδοσης κερδίζει 1,9% στα 40,055 δολ. η ουγγιά, τιμή η οποία είναι η μεγαλύτερη από τις 4 Μαΐου.


source: capital.gr

Παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών ο Μ. Κυπριανού


Παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών ο Μ. Κυπριανού


Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, στον πρόεδρο Χριστόφια. Η παραίτηση δεν είναι άσχετη με την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Χριστόφια, με την οποία ζητά να τον απαλλάξει των καθηκόντων του για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε την απόφασή του και στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, με θέμα τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Εν τω μεταξύ, πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την κυπριακή Βουλή και αποδοκίμασαν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προσήλθαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, την περασμένη Δευτέρα.

Οι περισσότεροι πολίτες, που είναι μαυροφορεμένοι, φωνάζουν συνθήματα όπως «Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και υπουργοί σου», «Χριστόφια παραιτήσου, εγκληματίες ανίκανοι ερασιτέχνες». Έξω από τη Βουλή υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.



source: euro2day.gr

Τουλάχιστον 17% του ΑΕΠ «έφαγε» η έκρηξη


Τουλάχιστον 17% του ΑΕΠ «έφαγε» η έκρηξη

Οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί δείχνουν ζημιές 3 δισ. ευρώ για το 2011

Πέρα από την ανυπολόγιστη απώλεια 13 ζωών, η έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» αφήνει πίσω της εκτενείς καταστροφές σε ζωτικής σημασίας υποδομές, αυξημένες δαπάνες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και σημαντικές πιέσεις στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας.

Οι συνολικές ζημιές που θα υποστεί η οικονομία μέχρι το τέλος του έτους δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της «Κ» και του Δρ. Αλέξανδρου Αποστολίδη*.

Οι ζημιές αυτές αντικατοπτρίζουν το 17% του ΑΕΠ περίπου και αφορούν, πέρα από τις άμεσες ζημιές, και τις παράπλευρες απώλειες της οικονομίας. Οι υπολογισμοί μας έγιναν με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία –και μέσα σε ένα βραχύ χρονικό διάστημα– , αλλά ήταν εσκεμμένα εξαιρετικά συντηρητικοί. Έτσι, με βάση τις συγκρατημένες βασικές παραδοχές, υπολογίζουμε τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις που θα έχει στο επόμενο διάστημα η έκρηξη στο Ζύγι.

Σημειώνεται πως, ακόμα, και εάν καθυστερήσει η ανοικοδόμηση του σταθμού του Βασιλικού και γίνουν μόνο οι ελάχιστες επιδιορθώσεις, τότε η επίπτωση θα φτάσει το 11% του ΑΕΠ, με το υπόλοιπο 6% να δαπανάται σε μεταγενέστερο στάδιο, εντός του 2012.

Οι υπολογισμοί
Με στόχο να αρχίσει μία επί της ουσίας συζήτηση για το γενικότερο κόστος που προκύπτει, προχωρούμε σε μια πρώτη εκτίμηση του βάρους που προκύπτει για την οικονομία στο επόμενο διάστημα. Σημειώνουμε πως έχουν δοκιμαστεί τρεις διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού (με την προστιθέμενη αξία του ηλεκτρισμού και με την ενεργειακή ένταση ανά τομέα της οικονομίας, και η παρούσα), και όλες καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα, με αποκλίσεις όχι μεγαλύτερες του 5%.

Οι υπολογισμοί του Αλέξανδρου Αποστολίδη περιλαμβάνουν μία σειρά από παραμέτρους που, στις αρχικές εκτιμήσεις, είχαν θεωρηθεί εξωγενείς. Αυτές οι παράμετροι, όπως για παράδειγμα, το κόστος των καυσίμων για τις γεννήτριες, είναι ενδογενείς στο παρόν μοντέλο.

Οι υπολογισμοί δεν συμπεριλαμβάνουν μία σειρά από άλλες επιπρόσθετες δαπάνες και πρέπει να θεωρηθούν ως εξαιρετικά συντηρητικοί.

Ανθρωποώρες
Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, δεν φαίνεται πως επηρεάζονται όλες οι περιοχές της Κύπρου από τις διακοπές ρεύματος. Επομένως, προτιμήσαμε να περιλάβουμε, περιορίζοντας τους υπολογισμούς για τις απώλειες ανθρωποωρών, τις τρεις επαρχίες όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εκτιμούμε, βάσει και της γεωγραφικής «κατανομής» των επιχειρήσεων των διαφόρων κλάδων της οικονομίας, πως επηρεάζεται από τις διακοπές το 80% του εργατικού δυναμικού της Λευκωσίας, το 50% του εργατικού δυναμικού της Λεμεσού και το 60% του εργατικού δυναμικού της Πάφου.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την αγορά εργασίας, υπολογίσαμε την επίδραση των διακοπών ρεύματος ανά επαρχία, στις τρεις πιο πάνω επαρχίες. Συνολικά, εκτιμούμε πως θα επηρεαστεί το 51% των εργαζομένων σε ολόκληρη την οικονομία (194,146 άτομα). Κατ’ ακρίβεια, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως ο υπολογισμός αυτός είναι συντηρητικός, ιδίως για τη Λευκωσία.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία του 2009 από τα οποία προκύπτουν οι μέσοι μισθοί (μέσος όρος, όχι ενδιάμεσος μισθός). Σημειώνεται πως η χρήση των στοιχείων μισθολογίου του 2009 συγκρατεί το αποτέλεσμα, αφού οι ονομαστικοί μισθοί είναι σήμερα υψηλότεροι.

Ο μέσος όρος που χρησιμοποιήθηκε είναι, βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, 2.130 ευρώ, επί 13 μήνες, με μέσο χρόνο εργασίας 38 ώρες την εβδομάδα, για 50 εβδομάδες τον χρόνο (συνυπολογίζονται και οι άδειες, διακοπές και αργίες). Διαιρώντας τον ετήσιο μισθό με τα πιο πάνω, βρίσκουμε μέσο μισθό ανά ώρα, 16 ευρώ.

Με βασική παραδοχή τη συνέχιση των περικοπών για 3 ώρες κάθε ημέρα στις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, βρίσκουμε πως ο κάθε εργαζόμενος θα εργαστεί για 360 ώρες χωρίς ηλεκτρισμό, μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν εκτιμάται πως η παροχή ρεύματος θα ομαλοποιηθεί. Και αυτή η παραδοχή είναι πολύ συντηρητική.

Σε αυτές τις περιόδους, υπολογίζουμε πως ο κάθε εργαζόμενος θα παράγει το 20% της φυσιολογικής του παραγωγικότητας (κατά μέσο όρο σε όλους τους τομείς, διορθώνοντας για τις διαφορετικές επιπτώσεις ανά τομέα). Έτσι, η απώλεια φτάνει στα 12,8 ευρώ προστιθέμενης αξίας ανά εργαζόμενο, ανά ώρα. Μέχρι τον Δεκέμβριο, θα χαθούν περίπου 4.608 ευρώ ανά εργαζόμενο, κατά μέσο όρο. Συνολικά, καταλήγουμε σε απώλειες 894,6 εκατ. ευρώ.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που αφορούν την παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο ή ανά ανθρωποώρα, φτάνουμε σε παρόμοια αποτελέσματα.

Εδώ, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι απρόβλεπτες περικοπές ρεύματος προκαλούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από τις προγραμματισμένες ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες που αφορούν στις εμπειρίες της Ταϊλάνδης, του Νεπάλ και της Σρι Λάνκα, αλλά και βάσει υπολογισμών του Dr. Tim του LSE, το κόστος των προγραμματισμένων διακοπών στην παροχή ρεύματος είναι μέχρι και 1/5 των δαπανών που επωμίζονται οι επιχειρήσεις από τις προγραμματισμένες περικοπές. Δεν διορθώνουμε για αυτή τη διαφορά και, με δεδομένες τις πολλές απρογραμμάτιστες περικοπές, το αποτέλεσμά μας είναι πολύ συντηρητικό.
Επίσης, δεν διορθώνουμε για το υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων με μεγάλη εξάρτηση από το διαδίκτυο και τα σχετικά μηχανήματα που είναι ευάλωτα στις διακοπές. Αυτό αφορά κυρίως στη Λευκωσία.

Ο ρόλος του ηλεκτρισμού
Η μείωση της συνολικής παραγωγής ρεύματος αυξάνει αυτόματα το κόστος ανά μονάδα παραγωγής. Ταυτόχρονα, η εξάρτηση από παλαιότερες, λιγότερο αποδοτικές μονάδες, συμβάλλει επίσης στις αυξημένες τιμές ηλεκτρισμού. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις στρέφονται σε γεννήτριες για την τροφοδοσία τους, χρησιμοποιώντας έτσι ηλεκτρικό ρεύμα που είναι ακριβότερο από εκείνο που παρέχει η ΑΗΚ.

Σύμφωνα με δική μας δειγματοληψία, το κόστος του ηλεκτρισμού είναι περίπου 4% των συνολικών δαπανών για τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, ενώ το ποσοστό μειώνεται στο 2% για τον τριτογενή τομέα.

Με βάση τις εμπειρίες άλλων παρόμοιων περικοπών ηλεκτρισμού (Ιαπωνία, Πακιστάν), η αύξηση ανά κιλοβατώρα θα κυμαίνεται γύρω στο 50%, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών ανοικοδόμησης του σταθμού στο Βασιλικό. Η απώλεια της προστιθέμενης αξίας προκύπτει από αύξηση των δαπανών ηλεκτρισμού κατά 2% στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, και 1% στον τριτογενή, με βάση τις προστιθέμενες αξίες του 2010.

Επηρεάζονται ταυτόχρονα και οι δημόσιες υπηρεσίες, με πρώτη και πιο προφανή την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμούμε πως θα χαθεί, μέχρι τον Δεκέμβριο, το 40% της προστιθέμενης αξίας των δημοσίων υπηρεσιών (ηλεκτρισμός, νερό, αποχετεύσεις κτλ.).
Σημειώνεται, πάντως, πως δεν υπολογίζουμε την απώλεια των οικονομιών κλίμακας που υπήρχαν στο Βασιλικό, σε αντίθεση με τις μονάδες παραγωγής της Μονής και της Δεκέλειας. Έτσι, ακόμα κι αν η συνολική δυνητική παραγωγή ρεύματος επιστρέψει στα προ της έκρηξης επίπεδα, θα υπάρχει σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής ενέργειας.

Για τον τουρισμό, η βασική παραδοχή είναι εξαιρετικά συντηρητική. Με βάση μοντέλο του δρος Αποστολίδη, υπολογίζεται το μέγεθος της επίπτωσης που έχει στην οικονομία (ξενοδοχεία και εστιατόρια) μια μείωση του τουριστικού ρεύματος κατά 1%. Η εδώ παραδοχή για μείωση του τουριστικού ρεύματος κατά 1% μόνο, είναι εξαιρετικά χαμηλή. Εκτιμούμε, ουσιαστικά, πως θα υπάρξει μία οριακή και μόνο απώλεια στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), χωρίς ουσιαστικές ακυρώσεις.

Οι πολλαπλασιαστές
Πρόκειται για τον παραδοσιακό κεϋνσιανό πολλαπλασιαστή. Η απώλεια προστιθέμενης αξίας στην οικονομία πολλαπλασιάζεται, αφού έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, όταν χαθεί 1 ευρώ στον τουρισμό, αυτό επηρεάζει, πέρα από το ξενοδοχείο που χάνει το 1 ευρώ, και τους προμηθευτές του ξενοδοχείου κοκ. Προς πολύ μεγάλη μας έκπληξη, βρήκαμε πως τα σχετικά μοντέλα για την κυπριακή οικονομία δεν είναι διαθέσιμα, αφού θεωρούνται απόρρητα (!).

Ο δρ Αποστολίδης, αναγκαστικά, υπολογίζει τους πολλαπλασιαστές με βάση την ντροπιαστική πραγματικότητα πως το πιο πρόσφατο input/output μοντέλο της Δημοκρατίας, χρονολογείται στο 1986, με δικές του διορθώσεις, οι οποίες καθιστούν το αποτέλεσμα εξαιρετικά συντηρητικό, λαμβάνοντας υπόψη και την αυξημένη, από το 1986, εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Με βάση αυτό το μοντέλο, υπολογίζει την πολλαπλασιαστική επίπτωση που θα έχει στην οικονομία η απώλεια του κάθε ευρώ ανά κατηγορία.

Σημειώνεται, επίσης, πως ο υπολογισμός για την καταστροφή προϊόντων (σημείο 6) συνάδει με τις εμπειρίες σε άλλες περιπτώσεις συνεχών περικοπών ρεύματος (Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Ιαπωνία) και εκτιμά πως αυτή φτάνει το 0,005% του λιανικού εμπορίου για απρογραμμάτιστες περικοπές ρεύματος μέχρι 4 ώρες. Αφορά τη φθορά σε λαχανικά, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα κτλ.

Δεν πρέπει να αναμένεται μείωση του ΑΕΠ
Παρά τη μεγάλη καταστροφή που έγινε την περασμένη Δευτέρα, δεν πρέπει να αναμένεται πως το Ακάθαρτο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου θα καταγράψει, στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, μείωση. Το ΑΕΠ ως δείκτης καταγράφει μόνο την ετήσια παραγωγή σε μία οικονομία. Εξ ορισμού το ΑΕΠ, δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση τις ζημιές που έγιναν, και οι οποίες, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, αν κοιτάξει κανείς, για παράδειγμα, τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού, οι φυσικές ζημιές δεν θα καταγραφούν πουθενά στο ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για καθαρισμό των κατεστραμμένων υποδομών, και στη συνέχεια για την ανοικοδόμηση του σταθμού, θα συμπεριληφθούν στο ΑΕΠ και θα ασκήσουν σε αυτό αυξητική πίεση.

Παρομοίως, η αύξηση των δαπανών που θα προκύψει από τα αυξημένα κόστη ηλεκτρισμού, θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στον πληθωρισμό και, με τη σειρά του, στο ονομαστικό ΑΕΠ. Σε αντίθεση με το πραγματικό ΑΕΠ, στο ονομαστικό δεν υπολογίζεται η διάβρωση της αγοραστικής αξίας του χρήματος που προκύπτει από τον πληθωρισμό. Έτσι, οι αυξημένες τιμές που πρέπει να αναμένονται τους επόμενους μήνες, θα «φουσκώσουν» το ονομαστικό ΑΕΠ.

Στον αντίποδα, η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα θα μειώσει τη συνολική παραγωγή στην οικονομία, και αυτό θα ασκήσει μειωτικές πιέσεις στο ΑΕΠ. Στο τέλος της ημέρας, δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τους πρώτους υπολογισμούς κατά πόσον, έως το τέλος του έτους, ο συνολικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα είναι θετικός ή αρνητικός.

Πάντως, το βέβαιο είναι πως όσοι αναμένουν να καταγραφεί «δραματική» μείωση στο ΑΕΠ, δεν θα δικαιωθούν. Οι έμμεσες, παράπλευρες επιπτώσεις για την οικονομία, θα εισχωρήσουν στη δυνατότητα παραγωγής της χώρας, σταδιακά. Έτσι, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, μάλλον θα είναι πιο σοβαρές από τις άμεσες.

Στήριξη και του χρέους
Παρομοίως, πλασματικά θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο χρέος. Πρώτο, το ονομαστικό ΑΕΠ δέχεται αυξητικές πιέσεις. Εφόσον το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ (δηλαδή ο δείκτης χρέους διαιρείται με το ΑΕΠ), η παραπλανητική αύξηση του ΑΕΠ θα μειώσει τον δείκτη του χρέους.

Σημειώνεται, επίσης, πως το κράτος θα έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις από την αύξηση της δραστηριότητας στον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος έχει υψηλή φορολογική ένταση, δηλαδή πληρώνει υψηλά ποσοστά φόρων σε σχέση με άλλους τομείς.
Από την άλλη, πρέπει να υπολογιστούν, πρώτον οι δαπάνες που θα επωμιστεί το κράτος (που δεν είναι καθόλου αμελητέες) και δεύτερον η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε άλλους τομείς και κυρίως στον τουρισμό.

Η τελική επίπτωση στο χρέος, όπως και η τελική επίπτωση στο ΑΕΠ, δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν στο παρόν στάδιο. Ωστόσο, σημειώνεται πως υπάρχουν σημαντικές μειωτικές πιέσεις και στο χρέος, το οποίο θα αυξηθεί σε λιγότερο βαθμό απ’ ό,τι μπορεί να αναμένεται εκ πρώτης όψεως.

Τέλος, πιο βέβαιη θα είναι και η τελική διακύμανση της ανεργίας. Από τη μία, θα πρέπει να αναμένεται πως η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, τα αυξημένα κόστη παραγωγής και η αποτυχία αρκετών επιχειρήσεων που θα βάλουν λουκέτο ως το τέλος του έτους, θα αυξήσει σημαντικά την ανεργία. Από την άλλη, όμως, κάποια μικρή συγκράτηση της αύξησης θα σημειωθεί μέσα από την αύξηση των δραστηριοτήτων στην οικοδομική βιομηχανία. Ο τελικός αντίκτυπος, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι αυξητικός για την ανεργία.

INFO
Οι υπολογισμοί δίνουν μία πρώτη, μόνο, εικόνα της κατάστασης και επιδέχονται αρκετών βελτιώσεων και διορθώσεων. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, και τον λίγο χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την ημέρα της καταστροφής ως σήμερα, αυτά τα στοιχεία δείχνουν να αποτελούν το χαμηλότερο όριο των παράπλευρων ζημιών για την οικονομία. Επιπλέον λεπτομέρειες στην ανάλυση είναι απαραίτητες για να καταλήξει ο οποιοσδήποτε υπολογισμός σε ακριβή στοιχεία. Ωστόσο, όπως αναφέρεται πιο πάνω, δύο μεθοδολογίες διαφορετικές από την παρούσα, καταλήγουν σε παρόμοια αποτελέσματα, με μικρές μόνο αποκλίσεις.
Βασικότερος στόχος των υπολογισμών, είναι να αρχίσει μία επί της ουσίας συζήτηση, ενόψει και της αυριανής συνεδρίας του «εθνικού συμβουλίου για την οικονομία» γύρω από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να συμβάλλει το κράτος στην τόνωση της οικονομίας κάτω από τα νέα, επιδεινωμένα, δεδομένα.

ΠΙΝΑΚΑΣ
Δαπάνη - Ευρώ
1 Επιδιορθώσεις στον σταθμό Βασιλικού 1.500.000,000
2 Απώλεια ανθρωποωρών σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο 894.628.513
2.1 Επιπλέον απώλειες εισοδήματος μέσω πολλαπλασιαστή του σημείου 2 214.710.843
3 Απώλειες από την αύξηση των δαπανών ηλεκτρισμού στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας 51.842.840
3.1 Επιπλέον απώλειες εισοδήματος από τον πολλαπλασιαστή του σημείου 3 21.656.736
4 Απώλειες μέσα από την αύξηση των δαπανών ηλεκτρισμού στις υπηρεσίες (τριτογενής τομέας) 128.011.570
4.1 Επιπλέον απώλειες εισοδήματος από τον πολλαπλασιαστή του σημείου 4 34.560.637
5 Απώλεια από την προστιθέμενη αξία του ηλεκτρισμού και άλλων δημόσιων αγαθών (νερό, αποχετεύσεις κτλ.) 71.348.200
5.1 Επιπλέον απώλειες εισοδήματος από τον πολλαπλασιαστή του σημείου 5 11.222.358
6 Καταστροφή προϊόντων (0.005% της προστιθέμενης αξίας του λιανικού εμπορίου) 9.000.000
7 Επιπρόσθετη χρήση κρατικών πόρων πέραν του κανονικού (τροχονόμοι, αστυνομία, πυροσβεστική, Ε.Φ. κτλ.) 1.000.000
8 Μείωση του τουριστικού ρεύματος κατά 1% (ακυρώσεις συν απώλειες των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής) 8.680.000
8.1 Επιπλέον απώλειες εισοδήματος από τον πολλαπλασιαστή του σημείου 5 3.315.586

ΣΥΝΟΛΟ 2.946.661.701
Ως ποσοστό του ΑΕΠ 16,9%

ΠΙΝΑΚΑΣ
Επιπλέον δαπάνες που δεν υπολογίζονται (παραδείγματα)
- Κόστος ανοικοδόμησης της ναυτικής βάσης
- Αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων
- Πιέσεις και δαπάνες για την παροχή ρεύματος για το υπόλοιπο καλοκαίρι σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δημοτικά κέντρα καύσωνα και νοσηλευτήρια
- Δαπάνες φροντίδας τραυματιών και άλλων θυμάτων
- Ατυχήματα, ζημιές και τραυματισμοί λόγω των διακοπών στον ηλεκτρισμό (οδικά ατυχήματα, ανελκυστήρες κτλ)
- Αύξηση ασφαλίστρων λόγω του πιο πάνω σημείου
- Φθορά κεφαλαίου από τις διακοπές ρεύματος (πχ αύξηση τάσης όταν επιστρέψει το ρεύμα, καταστροφές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φθορά από το ακανόνιστο άναμμα και σβήσιμο ηλεκτρονικών συσκευών (stop-and-go) κτλ.)
- Αυξημένες δαπάνες υπηρεσιών πληροφορικής στις επιχειρήσεις (τμήματα IT)
- Απώλειες στην παραγωγικότητα του Δημοσίου και καθυστερήσεις
- Υπερωρίες (πχ τροχονόμοι, πυροσβέστες)


source: kathimerini.com.cy

Προθεσμία 36 ωρών δίνει ο Ομπάμα στο Κογκρέσο για συμφωνία


Προθεσμία 36 ωρών δίνει ο Ομπάμα στο Κογκρέσο για συμφωνία

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στους επικεφαλής του Κογκρέσου ότι «έφτασε η ώρα των αποφάσεων» για να λυθεί το πρόβλημα του αμερικανικού χρέους, έπειτα από μια ακόμη ημέρα χωρίς συμφωνία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση αδράνειας του κοινοβουλίου.

«Η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Μας χρειάζονται συγκεκριμένα προγράμματα για να προωθήσουμε αυτά τα θέματα», δήλωσε ο Ομπάμα, σύμφωνα με δημοκρατικό αξιωματούχο ενημερωμένο για τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μέλη του Κογκρέσου.

Στο τέλος μιας πέμπτης χωρίς αποτέλεσμα διαδοχικής συνόδου διαπραγμάτευσης στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον πρόεδρο και τους υπευθύνους του κοινοβουλίου, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, πολλά μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει νέα σύνοδος σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον δημοκρατικό αξιωματούχο που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία οι υπεύθυνοι του Κογκρέσου να έχουν διαβουλεύσεις με τα μέλη των αντίστοιχων ομάδων τους για να εξετασθεί τι μπορεί να γίνει. Εδωσε στα μέλη του Κογκρέσου προθεσμία 24 ως 36 ωρών για να αποφασίσουν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αν δεν έχει νέα τους με ένα σχέδιο δράσης, μπορεί να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

Ο Ομπάμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο δημοκρατικός αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου ότι ο Ομπάμα, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό με τους ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να πετύχει «τη μεγαλύτερης δυνατής εμβέλειας συμφωνία» για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους πριν από τις 2 Αυγούστου.

Με τη διατύπωση αυτή, ο Λευκός Οίκος αναφέρεται συνήθως σε μια μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια, μέσω περικοπών των δαπανών, αλλά και νέων φορολογικών εσόδων από τους πλουσιότερους φορολογούμενους.

Μια τέτοια προοπτική εξαγριώνει τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά την επιβολή νέων φόρων.

Οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών των ΗΠΑ πολλαπλασιάσθηκαν χθες στην Ουάσινγκτον. Λίγο πριν από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ μετέβη στο Καπιτόλιο και διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο περισσότερο χρόνο, πέρα από την καταληκτική ημερομηνία, για να αυξήσει το όριο του χρέους.

«Εξετάσαμε όλες τις δυνατές λύσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στο Κογκρέσο για να λύσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Γκάιτνερ προς τους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase εξέφρασε την ανησυχία του για το πολιτικό αδιέξοδο που συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, μια στάση πληρωμών μπορεί να είναι «καταστροφική».

Χθες επίσης ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να ακούσουν το μήνυμα των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους.

Μετά τον Moody's, ο οποίος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έθεσε υπό επιτήρηση το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, o Standard & Poor's προειδοποίησε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το χρέος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ «να υιοθετήσουν μέτρα (...) για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επενδυτών». Οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον αφορούν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους που επιτρέπει ο νόμος. Το χρέος έχει ήδη φτάσει από τα μέσα Μαΐου το ανώτατο όριο, 14,294 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει παρακάμψει το πρόβλημα με τεχνικά μέτρα που επιτρέπουν να διατηρείται το χρέος κάτω από το νόμιμο όριο, όμως εκτιμά ότι δεν μπορεί να συνεχίσει πέραν της 2ας Αυγούστου.


source: tovima.gr
Share |