Friday, November 5, 2010

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός


Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η δυναμική του ολοένα και αυξάνεται μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης. Οι επενδυτές, καταφεύγουν και πάλι στο χρυσό, αναζητώντας προστασία του κεφαλαίου τους έναντι των πληθωριστικών πιέσεων που θα δημιουργηθούν.
Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν κατά 14 δολάρια υψηλότερα, ή +1%, φτάνοντας στα 1.397,70 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη του χρυσού ξεπέρασαν το 2,7%. Παράλληλα, τασυμβόλαια ίδιας παράδοσης του ασημιού κινήθηκαν ακόμη υψηλότερα, στα 26,86 δολάρια με κέρδη 3,1%.

Άνοδο της τιμής του χρυσού στα 1.650 δολ. η ουγγιά τους επόμενους 12 μήνες προβλέπει η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους πελάτες. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman, η άνοδος των τελευταίων ημερών είναι απόρροια της πολιτικής που ακολουθεί η Fed, και χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια και αύξηση των κεφαλαίων ενίσχυσης της οικονομίας.

source: reporter.gr

Σε υψηλά 2 ετών το αργό


Σε υψηλά 2 ετών το αργό

Για τέταρτη ημέρα το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά, καθώς η πτώση του δολαρίου βελτίωσε την ελκυστικότητα του εμπορεύματος. Η ανακοίνωση της Federal Reserve ότι θα επεκτείνει τα μέτρα στήριξης για να τονώσει την οικονομία, ενώ έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική της στα χρηματιστήρια, το αργό φαίνεται να επωφελείται περισσότερο από όλες τις επενδύσεις, καθώς την εβδομάδα που έληξε σημείωσε σημαντικά κέρδη.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού διαμορφώθηκαν σήμερα κατά 0,4% υψηλότερα, κλείνοντας στα 87,09 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αργό σημείωσε κέρδη που ξεπέρασαν το 6,6%.

Το αργό διαπραγματεύεται πλεόν στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών εν μέσω εικασιών για ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις JPMorgan και Bank of America Merrill Lynch το πετρέλαιο ενδέχεται να διαπραγματευθεί σε τριψήφιο αριθμό το επόμενο έτος για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση του 2008 καθώς οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν μετρητά στις οικονομίες τους για να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση 1,8% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Πτώση 1,8% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών το Σεπτέμβριο

Πτώση 1,8% εμφανίζουν οι εκκρεμείς πωλήσει κατοικιών στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, συντηρώντας έτσι την προοπτική μίας ήπιας ανάπτυξης και το 2011. Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιοκτητών, ο δείκτης εκκρεμών πωλήσεων διαμορφώθηκε στις 80,9 μονάδες, από 82,4 μονάδες τον Αύγουστο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι εκκρεμείς πωλήσεις αντανακλούν τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί μεταξύ ιδιοκτητών και αγοραστών, και τα οποία θα ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση των ακινήτων μέσα στους επόμενους μήνες.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αναπάντεχη αύξηση του δανεισμού των καταναλωτών το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Αναπάντεχη αύξηση του δανεισμού των καταναλωτών το Σεπτέμβριο

Απρόσμενη αύξηση σημείωσε ο δανεισμός στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στα 2,41 τρις. δολ. ήτοι 1,1% υψηλότερα σε ετήσια προσαρμοσμένο ποσοστό. Κι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση ο δανεισμός αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες, με τους καταναλωτές να στρέφονται περισσότερο προς τα προσωπικά και φοιτητικά δάνεια. Μάλιστα, τα τελευταία αυξήθηκαν κατά 7,9%, ενώ ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών υποχώρησε κατά 12,1%

source: reporter.gr

Kέρδη στο τέλος για τον δείκτη - Στις 922 μβ το spread


Kέρδη στο τέλος για τον δείκτη - Στις 922 μβ το spread

Mε το spread να ξεπερνάει τις 922 μονάδες βάσης και το όπλο των εκλογών να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, μπροστά στα μάτια των δανειστών της χώρας και των αγορών, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετράει απώλειες 129 μονάδων από τις 25 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός έδωσε τη διακαναλική συνέντευξή του και έθεσε το θέμα να στηθούν πρόωρα κάλπες. Επιπρόσθετα στις 8 συνεδριάσεις από τις 25 Οκτωβρίου μόνο δύο έκλεισαν με κέρδη κι αυτά αστεία. Η πρώτη ήταν την περασμένη Τετάρτη και η δεύτερη σήμερα Παρασκευή.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη στο τέλος των συναλλαγών, κοντά στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 1.507,79 μονάδες και με ποσοστιαία μεταβολή 0,67%. Στην εβδομάδα οι απώλειες ανήλθαν σε 2,56%. Οι αναλυτές παραμένουν προβληματισμένοι και ανησυχούν, περιμένοντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή και βεβαίως τον πρωθυπουργό, αν θα κάνει πράξη την πρκήρυξη πρόωρων εκλογών ή όχι. Τόσο η τρόικα, όσο και οι διεθνείς αναλυτές και ο Τύπος, έχουν τεθεί κατηγορηματικά αντίθετοι στην προοπτική αυτή, θεωρώντας μία εξέλιξη αυτού του είδους φέρνει την χρεοκοπία της χώρας πιο κοντά. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 112,4 εκατ. ευρώ και το γύρισμα αποδίδεται στον περιορισμό των αρχικών απωλειών στη Marfin Popular και την Πειραιώς, αν και η αγορά προβληματίζεται για την τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου. Σημαντική ήταν η αντίδραση για την ΑΤΕ (7,69%) και το Τ.Τ. (2,5%). Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που δεν βγει το στοίχημα των εκλογών, η αγορά, δηλαδή οι χρηματιστές, περιμένουν rebound τουλάχιστον 100 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Θετικό πρόσημο και για την ΕΤΕ, με κλείσιμο στα 7,40 ευρώ, στην οποία έγινε ο μισός τζίρος την Παρασκευή στο Χ.Α., περίπου 47 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,73% για τη Eurobank, ενώ στο «κόκκινο» έκλεισε η Alpha, καταγράφοντας απώλειες 0,88%. Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ήταν τα χαρτιά του 20άρη που έκαναν τη διαφορά. Τα περισσότερα κέρδη κατέγραψαν Κλωνατέξ, Τεγόπουλος, CPI και Μουζάκης. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, οι περισσότερες, 101, έκλεισαν στο «κόκκινο», με 59 να ενισχύονται.

source: reporter.gr

Goldman Sachs: Στα $1.650 ο χρυσός σε 12 μήνες


Goldman Sachs: Στα $1.650 ο χρυσός σε 12 μήνες

Άνοδο της τιμής του χρυσού στα 1.650 δολ. η ουγγιά τους επόμενους 12 μήνες προβλέπει η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους πελάτες, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η ενίσχυση αυτή την εβδομάδα “οδήγησε την τιμή πιο κοντά στο πραγματικό χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον των ΗΠΑ”, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman.

Η τιμή βρίσκεται κοντά στο στόχο τριών μηνών της Goldman των 1.400 δολ. και θα συνεχίσει να ανεβαίνει φτάνοντας το στόχο 12 μηνών των 1.650 δολ. όσο η διατηρείται η υπάρχουσα νομισματική πολιτική από τη Fed.


source: capital.gr

"Επιασε" (και) τις 900 μ.β το spread του δεκαετούς


"Επιασε" (και) τις 900 μ.β το spread του δεκαετούς


Προς το επίπεδο των 900 μ.β. κινείται την Παρασκευή το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, ωθούμενο από τις έντονες συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών ενόψει και της αναμέτρησης της Κυριακής.

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς τίτλου έναντι του γερμανικού bund βρίσκεται στις 900 μ.β., υψηλότερα κατά 18,4 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, ελαφριά υποχώρηση εμφανίζει το πορτογαλικό spread διαμορφούμενο στις 410 μ.β. (-9,9), ενώ την ίδια στιγμή το Ισπανικό spread ενισχύεται κατά 2,9 μ.β. αγγίζοντας τις 196μ.β.

«Η εγχώρια πολιτική αστάθεια από μία ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές -αν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών της Κυριακής δεν ικανοποιήσει την κυβέρνηση- αλλά και οι ανησυχίες για χώρες της ευρωπαϊκής ‘περιφέρειας’ όπως η Ιρλανδία, έχει επηρεάσει αρνητικά το κλίμα» σχολιάζει στο Dow Jones Newswires Έλληνας trader.

«Το άνοιγμα’ του spread αναμένεται να συνεχιστεί σε αυτό το κλίμα μεταβλητότητας και ‘ρηχών’ συναλλαγών και δεν αποκλείω μία άνοδο ακόμα και στις 1.000 μονάδες βάσης εντός των ερχόμενων εβδομάδων», αναφέρει ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή η αξία συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώνεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.



source: capital.gr

Robot cars: Google searches for next Android


Robot cars: Google searches for next Android

NEW YORK (CNNMoney.com) -- When Google bought Android in 2005, pretty much everyone thought the search company was crazy.

Five years later, Google has had the last laugh. The company revealed in its third-quarter earnings report last month that its mobile advertising business was on pace to bring in more than a billion dollars a year. Since then, Google's (GOOG, Fortune 500) shares have soared more than 14%.

Google's seemingly expensive purchases of YouTube in 2006 and DoubleClick in 2007 have also both paid off. Those deals were considered wild and too far outside of Google's core business at the time, but today, the two combine for a $2.5 billion a year display advertising business.

But when Google recently announced it was working on driverless, robotic cars; and investing in off-shore wind farms and human-powered monorail pods, analysts were once again scratching their heads.

"I'm perplexed," said Sandeep Aggarwal, analyst at Caris & Co. "Whenever Google makes investments in non-core areas, we typically welcome them, but wind farms and robotic cars do not tie into search, and they are far-fetched efforts from a revenue perspective."

Google defends the investments though and maintains there is a method to what may seem like madness.

"Driverless cars may not seem related to what we're doing, but these are some of the big bets we're making on the future," said Aaron Zamost, spokesman for Google.

Google has always held that crazy ideas were part of its business model. Founders Larry Page and Sergey Brin said as much in the company's IPO statement in 2004.

"We will not shy away from high-risk, high-reward projects because of short term earnings pressure," the statement said. "Do not be surprised if we place smaller bets in areas that seem very speculative or even strange when compared to our current businesses."

The company says its investments are based on three core principles: solving big problems using technology, innovating based on trends and technical insights and betting on open systems.


Wind farms and robotic cars would appear to fit those criteria. Still, at first glance, it would seem like those investments are farther outside the realm of Google's core business than Android or YouTube and harder to make into a strong revenue stream. But Google disagrees with that notion.

Zamost said robotic cars could be integrated with Google's mapping tools, for example. At the same time, he conceded that there won't be an immediate benefit to the company's sales and profits.

"I wouldn't say there's a likelihood that there will soon be an 'a ha' moment for investors with driverless cars," he said.

But are any of these investments really likely to lead to the next multi-billion dollar business for Google? Some analysts are skeptical.

"Would they be happy to stumble into an umpteen bajillion dollars? Sure," said Whit Andrews, an analyst at Gartner." But I don't think that's what it's about. It's really an incalculable value. It makes people feel like they work somewhere cool, and being able to command top talent is a great asset."

Google refutes the idea that it is investing in businesses for the PR value. CEO Eric Schmidt has said in the past that investments in things like green energy make perfect business sense.

Schmidt also has defended the company's investments as disciplined, saying that 70% of its investments are in its core search business, and 20% go to adjacent opportunities, while just 10% go to non-search-related enterprises.

And what may seem like a non-core investment for Google at the time it was made can make a lot more sense years down the road.

Three years ago Google snapped up communications technology developer GrandCentral Communications, which created a system for letting one phone number ring multiple devices.

GrandCentral's software eventually grew into Google Voice, a service that centralizes voice communications and offers a bunch of enhancements, like instant voice-to-text transcription.

Google Voice's mobile service currently piggybacks on carriers' networks to enable free domestic calls and texts, and low-cost international calls. But on PCs, Google lets users place calls directly over the Internet.

It's easy to connect the dots and envision a scenario in which Google launches its own data-only phone network, in competition with the major wireless networks. And maybe that wireless service will one day be used to transmit data to Google's fleet of driverless cars.

source: cnn.com

Toyota quadruples net income


Toyota quadruples net income


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Toyota reported Friday that its net income in the latest quarter more than quadrupled over the same period last year, as strong sales and cost-cutting measures balanced the strengthening yen.

The Japanese automaker reported fiscal second-quarter net income of $1.2 billion, far outpacing its $270 million net profit over the same period in the prior year.

Toyota cited strong sales, increased marketing and cost-cutting measures as the primary drivers for the much improved numbers. In the six months ending Sept. 30, the manufacturer sold 585,000 more vehicles than in the same period a year earlier.

Making the results all the more impressive, Toyota has battled a strong yen, which makes its products more expensive in overseas markets, including in the United States.

"We currently find ourselves in a very tough business environment, characterized by the radically and seriously appreciated yen in recent months, the risk of slowdown in demand recovery in the United States and Europe and falling demand following the end of the eco-car subsidies in Japan," said executive vice president Satoshi Ozawa.

Net revenue rose to $59.5 billion in the latest quarter from $56.1 billion a year earlier.

Shares of Toyota rose modestly in premarket trading.

Toyota also raised its outlook for the full year, saying it now expects net income to top $4 billion, up from an earlier estimate of $2.8 billion.

source: cnn.com

ΗΠΑ: Θετική έκπληξη στα στοιχεία για την απασχόληση


ΗΠΑ: Θετική έκπληξη στα στοιχεία για την απασχόληση

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο καθώς οι εργοδότες από τον ιδιωτικό τομέα συνέχισαν τις προσλήψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι καταστάσεις μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 151.000 τον προηγούμενο μήνα καθώς ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 159.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια στιγμή τα μεγέθη για το Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν και έδειξαν πτώση των καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 41.000, μέγεθος σημαντικά μικρότερο από την υποχώρηση κατά 95.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ο δείκτης ανεργίας, που συγκροτείται από ξεχωριστή έρευνα στα αμερικανικά νοικοκυριά, διατηρήθηκε στο 9,6% τον Οκτώβριο. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει πάνω από το 9,0% από το Μάιο του 2009.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 60.000 με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει αμετάβλητος στο 9,6%.


source: capital.gr

AIG: Ζημιές 2,4 δισ. δολ. το γ΄ τρίμηνο


AIG: Ζημιές 2,4 δισ. δολ. το γ΄ τρίμηνο

Ζημιές 2,4 δισ. δολ. ή 17,62 δολ. ανά μετοχή ανακοίνωσε σήμερα η American International Group, Inc. (AIG) για το γ΄ τρίμηνο του έτους από κέρδη 455 εκατ. δολ. ή 68 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα, χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία και διακοπείσες δραστηριότητες, διαμορφώθηκαν σε ζημιές 200 εκατ. δολ. ή 1,47 δολ. ανά μετοχή από κέρδη 1,62 δισ. δολ. ή 2,42 δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε επιβαρύνσεις ύψους 4,5 δισ. δολ. για το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με την αναδιάρθρωση του ομίλου.

Όπως διευκρίνισε η AIG, οι τελευταίες επιβαρύνσεις περιλαμβάνουν 1,3 δισ. δολ. από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις καθώς και επιβαρύνσεις 1,9 δισ. δολ. και 1,3 δισ. δολ. σε σχέση με τις πωλήσεις των μονάδων AGF και AIG Starr αντίστοιχα.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 100 δισ. δολ. για την διάσωση της AIG. Στο πλαίσιο της αποπληρωμής των κυβερνητικών κεφαλαίων ο ασφαλιστικός όμιλος προχωρά σε πωλήσεις θυγατρικών και μονάδων τους τελευταίους μήνες.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στο 9,6% η ανεργία τον Οκτώβριο



ΗΠΑ: Στο 9,6% η ανεργία τον Οκτώβριο (Εκτ: 9,6%)

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Νέα πτώση των λιανικών πωλήσεων


Ευρωζώνη: Νέα πτώση των λιανικών πωλήσεων

Υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι λιανικές πωλήσεις στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν το Σεπτέμβριο 0,2% σε σχέση με τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,1%, από άνοδο 1,3% τον προηγούμενο μήνα.

Η Eurostat έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Αύγουστο που έδειξαν υποχώρηση των πωλήσεων κατά 0,2% σε μηνιαία βάση από πτώση 0,4% που είχε αναφερθεί αρχικά.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat διάψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,2% το Σεπτέμβριο σε σχετική δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.


source: capital.gr

Στο ζενίθ η ανεργία


Στο ζενίθ η ανεργία

Νέο κύμα απολύσεων ξέσπασε τον Οκτώβριο στην αγορά εργασίας, σπρώχνοντας τον αριθμό των ανέργων στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η ανεργία αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, ανατρέποντας τις τάσεις σταθεροποίησης που είχαν δείξει τα στοιχεία της Eurostat πριν λίγες μέρες.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Cystat ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Οκτωβρίου 2010 ανήλθε στα 20.846 πρόσωπα από 20.671 τον Σεπτέμβριο και 17.263 τον Οκτώβριο του 2009.
Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που είναι πιο αντιπροσωπευτικά για την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο 2010 σημείωσε αύξηση 3,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και έφτασε τα 24.411 πρόσωπα από 23.609 τον Σεπτέμβριο και 20.218 τον Οκτώβριο του 2009.
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2009 σημειώθηκε αύξηση 3.583 προσώπων ή 20,8% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 831 ανέργων), της μεταποίησης (αύξηση 448), των κατασκευών (αύξηση 423), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 379), των άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών (αύξηση 211), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 196), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 838 ανέργων.

Ανά τομέα δραστηριότητας, η πλειοψηφία των ανέργων προέρχεται από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (4.090) και ακολουθεί ο τομέας των κατασκευών (3.368), των μεταποιητικών βιομηχανιών (2.215) και των ξενοδοχείων και εστιατορίων (2.197).
Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων είναι στα άτομα ηλικίας 30-39 ετών (4.774) και 40-49 ετών (4.302).
Ανά επαρχία, το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας έχει η Λευκωσία (6.878) και το μικρότερο η Πάφος (2.983).
Σε σχέση με τα επίπεδα εκπαίδευσης, οι πλείστοι άνεργοι (8.869) έχουν μέση γενική εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο συνολικά 4,6 χιλ. άτομα με ανώτερη εκπαίδευση ήταν άνεργοι.

source: alitheiaportal.com

Οlympic Air: Εναρξη εμπορικής συνεργασίας με την Etihad Airways


Οlympic Air: Εναρξη εμπορικής συνεργασίας με την Etihad Airways

Η Olympic Air (ΟΑ) ανακοινώνει την έναρξη μιας νέας εμπορικής συνεργασίας με την Etihad Airways (EY), σε επίπεδο πτήσεων κοινού κωδικού (code-share agreement), προσφέροντας στους επιβάτες τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στo Σύδνεϋ και τη Μελβούρνη μέσω Αμπού Ντάμπι, του μεγαλύτερου κόμβου μετεπιβιβαζομένων επιβατών στη Μέση Ανατολή.

Τα νέα δρομολόγια εγκαινιάστηκαν ήδη από τις 31 Οκτωβρίου 2010.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Olympic Air διαθέτει εισιτήρια με δικό της κωδικό για τις πτήσεις της Etihad Airways από Αθήνα προς Αμπού Ντάμπι και εν συνεχεία από το Αμπού Ντάμπι προς Σύδνεϋ ή Μελβούρνη, καθώς και αντίστροφα. Οι πτήσεις αυτές πραγματοποιούνται με αεροσκάφη και πληρώματα της Etihad.

Το πρόγραμμα και οι ώρες των πτήσεων φαίνονται αναλυτικά στον πιο κάτω πίνακα (όλες οι ώρες είναι τοπικές).



Y090/OA8091 Athens - Abu Dhabi Καθημερινά 13:35 – 20:05
EY091/OA8092 Abu Dhabi - Athens Καθημερινά 13:40 – 20:00
EY454/OA8054 Abu Dhabi - Sydney Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 22:25 – 19:35
EY460/OA8060 Abu Dhabi - Melbourne Καθημερινά 22:35 – 19:15
EY455/OA8055 Sydney – Abu Dhabi Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 21:50 – 05:40
EY461/OA8061 Melbourne – Abu Dhabi Καθημερινά 23:16 – 06:35



Η συμφωνία με την Etihad Airways είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας της Olympic Air να προσφέρει στους επιβάτες άνετη και ομαλή πρόσβαση σε μια σειρά νέων προορισμών σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονο το στοιχείο της Ελληνικής Διασποράς, όπως είναι η Αυστραλία.

Η Etihad Airways είναι η εθνική αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έχει ως έδρα της το Διεθνές Αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι, απ΄ όπου εξυπηρετεί περισσότερους από 60 προορισμούς σε Μ. Ανατολή, Ευρώπη, Β. Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Το 2009 βραβεύθηκε ως η Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία του Κόσμου (World΄s Leading Airline).

Η Olympic Air αναδείχθηκε η «Αεροπορική Εταιρία της Χρονιάς 2010/11» κερδίζοντας το Σεπτέμβριο του 2010 το ERA Silver Award. Διαθέτει έναν από τους νεότερους στόλους αεροσκαφών της Ευρώπης, ο οποίος αποτελείται από 29 αεροσκάφη (Airbus Α320, Α319, Bombardier DHC8-Q400 & DHC8-100).


source: capital.gr

Χάνει θέσεις στο επιχειρείν η Κύπρος


Χάνει θέσεις στο επιχειρείν η Κύπρος


Την ίδια στιγμή που η Κύπρος φιλοδοξεί να καταστεί διεθνές επιχειρηματικό κέντρο διολισθαίνει στις σχετικές μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν στο νησί. Η Κύπρος λαμβάνει στο Doing Business Report 2011 που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα την 37η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες χάνοντας δύο θέσεις από πέρσι.

Η έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας αξιολογεί και κατατάσσει κάθε χώρα στη βάση εννέα παραγόντων οι οποίοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε μία οικονομία.

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την εγγραφή μιας επιχείρησης, την εξέταση των σχετικών αδειών, την καταγραφή ιδιοκτησίας, την εξασφάλιση πιστώσεων, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, την εφαρμογή συμβάσεων/συμφωνιών και τέλος το κλείσιμο μιας επιχείρησης.

Η Κύπρος κατέγραψε επιδείνωση σε όλους τους τομείς πλην της εξέτασης πολεοδομικών αδειών και της εφαρμογής συμβάσεων.

Ένας από τους λόγους της υποχώρησης της Κύπρου στη βαθμολογία της Παγκόσμιας Τράπεζας οφείλεται στα προβλήματα που φαίνεται ότι συνεχίζονται στις εγγραφές επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατηγορία η Κύπρος βρίσκεται στην 26η θέση από την 22η θέση που βρισκόταν πέρσι, χάνοντας 4 θέσεις.

Στο κλείσιμο επιχείρησης καταλαμβάνει την 22η θέση έναντι της 21η θέσης που ήταν πέρσι.

Όσον αφορά την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές η Κύπρος έλαβε την 19η θέση από την 16η θέση.

Όσον αφορά την εφαρμογή συμβάσεων και συμφωνιών η Κύπρος καταλαμβάνει την 104η θέση από την 105η πέρσι κυρίως λόγω των δομικών προβλημάτων που παρουσιάζει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Για την προστασία των επενδυτών η Κύπρος βρίσκεται στην 93η (πέρσι: 92η).

Χαμηλές θέσεις καταλαμβάνει η Κύπρος όσον αφορά την εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων από επιχειρήσεις (72η από 69η ).

Στην καταγραφή ιδιοκτησίας η Κύπρος καταλαμβάνει την 66η θέση από την 64η θέση πέρσι και στην πληρωμή φόρων την 32η από την 31η θέση.

Η Κύπρος συμμετέχει για δεύτερη φορά στην αξιολόγηση της Διεθνούς Τράπεζας.

Την πρώτη θέση στο Doing Business Report 2011 κατέλαβε όπως και πέρσι η Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθούν το Χονγκ-Κογκ, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τη δεκάδα με τις καλύτερες επιδόσεις συμπληρώνουν οι ΗΠΑ, η Δανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Αυστραλία.

Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία καταλαμβάνει την 22η θέση, η Γαλλία την 26η, το Βέλγιο την 25η και η Ολλανδία την 30η.

Η Πορτογαλία παίρνει την 31η θέση και η Ισπανία την 49η. Η Ελλάδα έχασε δώδεκα θέσεις σε σχέση με πέρσι στην 109η θέση από την 97η που βρισκόταν στο Doing Business 2010.

source: stockwatch.com.cy

BOCY: Τι αναμένουν οι αναλυτές


BOCY: Τι αναμένουν οι αναλυτές


Στα €244 εκ. αναμένεται να ανέλθουν τα καθαρά κέρδη εννιαμήνου που θα ανακοινώσει την Τρίτη η Τρ. Κύπρου σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της Deutsche Bank, Credit Suisse, Cheuvreux και Euroxx Securities. Οι αναλυτές αναμένουν τη σταθερή διεύρυνση της εισοδηματικής βάσης του Συγκροτήματος και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Η Deutsche Bank αναμένει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το εννιάμηνο του έτους, επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της τράπεζας για το σύνολο του έτους (€300 εκ.-€400 εκ.). Τονίζει ωστόσο ότι στο conference call η διοίκηση της τράπεζας ενδέχεται να μειώσει το εύρος των εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με τη DB τα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο αναμένονται στα €80 εκ. με τα έσοδα από τόκους να εκτιμάται πως θα σημειώσουν άνοδο 4% σε τριμηνιαία βάση με παράλληλη αύξηση των προβλέψεων.

Η DB διατηρεί τη σύσταση hold για τη BOCY καθώς όπως αναφέρει η ισχυρή ρευστότητα και η καλύτερη ορατότητα σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Τα δάνεια του ομίλου εκτιμάται να σημειώσουν αύξηση 3% σε τριμηνιαία βάση ενώ οι καταθέσεις θα σημειώσουν μικρή μείωση έπειτα από την άνοδο 11% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (L/D) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 90%.

Σύμφωνα με τη DB, η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ένα ισχυρό ισολογισμό αλλά και καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες στην Κύπρο σε σύγκριση με την Ελλάδα με καλές προοπτικές ανάπτυξης στη Ρωσία.

«Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας για την τράπεζα, τότε τα αποτέλεσματα για το 2010 θα είναι στο κατώτατο σημείο του εύρους των €300-400 εκ.», σημειώνεται.

Βασικό ρίσκο για το τέταρτο τρίμηνο είναι η ποιότητα του ενεργητικού, δηλαδή οι επισφάλειες.

CS

H Credit Suisse στη δική της έκθεση αναφέρει ότι η BOCY παραμένει νικητής μεταξύ των τραπεζών στην Ελλάδα αλλά μειώνει την τιμή στόχο στα €4,2 από €4,8 λόγω των πρόσθετων μετοχών που θα προκύψουν από την κατανομή μερίσματος

Στην έκθεση, τονίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει αρκετά ισχυρά «επιχειρήματα» καθώς μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, έχει επαρκή κεφαλαιακή επάρκεια σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα η κυπριακή οικονομία σε αντίθεση με την ελληνική, δείχνει σημάδια ανάπτυξης με θετικό ρυθμό αύξησης.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, σημειώνεται, οι καταθέσεις αυξάνονται και τα περιθώρια καταθέσεων μειώνονται. Η Credit Suisse τονίζει επίσης ότι η BOCY είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που δίνει ένδειξη για την κερδοφορία και προχωρά στη διανομή μερίσματος.

«Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς, καθώς η αύξηση κεφαλαίου μέσω της έκδοσης rights θα ενδυναμώσει τους δείκτες κεφαλαίου περαιτέρω, υποστηρίζοντας την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (A3) σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. H CS αναφέρει ότι αναμένεται επιβεβαίωση της εκτίμησης καθαρά κέρδη μεταξύ €300-€400 εκ. το 2010 χωρίς να αποκλείεται διαμόρφωσή τους σε οριακά πιο κάτω επίπεδα.

Η Euroxx αναμένει κέρδη €245,1 εκ. για την Τρ. Κύπρου το εννιάμηνο του 2010. Σε έκθεσή της αναφέρει ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει σχετικά καλό σετ αποτελεσμάτων που θα της επιτρέψει να πετύχει το στόχο κερδών για ολόκληρο το 2010 (€300 εκ.-€400 εκ.). Σε ετήσια βάση, τα κέρδη της τράπεζας θα είναι μειωμένα κατά 7,3% λόγω χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγές και ψηλότερες προβλέψεις.

Αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 23,1% σε ετήσια βάση στα €758,8 εκ. Η τριμηνιαία αύξηση θα ανέλθει στο 3,1%.

Οι προμήθειες εκτιμάται να αυξηθούν κατά 1,3% σε ετήσια βάση στα €174,3 εκ με την τριμηνιαία αύξηση να διαμορφώνεται στο 3,1%.

Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,4% στα €1038 εκ. Αύξηση 8,5% αναμένεται και στα λειτουργικά έξοδα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εκτιμάται να αυξηθεί κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο στο 6,60%.

Οι επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 44,6% σε ετήσια βάση στα €225,7 εκ. με την τριμηνιαία αύξηση να περιορίζεται στο 11,1%.

Όσον αφορά τα νομισματικά μεγέθη, αναμένεται ετήσια αύξηση 12,1% στα δάνεια και 13,1% στις καταθέσεις. Η τιμή στόχος που δίνει η Euroxx είναι €5 με σύσταση overweight.

Από την πλευρά της η Cheuvreux αναφέρει ότι άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο αναμένεται να επιβεβαιώσει τη δυνατότητα αντίστασης του Συγκροτήματος στις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές στην Ελλάδα.

Τα καθαρά κέρδη της BOCY αναμένεται να διαμορφωθούν στα €82 εκ. το τρίτο τρίμηνο, με το στόχο του Συγκροτήματος για καθαρά κερδοφορία έτους μεταξύ €300-€400 εκ. να είναι εφικτός.

«Διατηρούμε τη θετική μας άποψη για τη μετοχή, λόγω της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει, των αποθεμάτων κερδοφορίας από εργασίες εκτός Ελλάδος, ισχυρή απόδοση RoTE (περίπου 14% σε χρόνια ύφεσης) και καλή προοπτική ανάπτυξης στη Ρωσία.

Η σύσταση που δίνεται στην τράπεζα είναι 1/Selected List και η τιμή στόχος τα €4,80.

source: stockwatch.com.cy

BBVA: Συμφωνία για το 24,89% της Garanti Bankasi


BBVA: Συμφωνία για το 24,89% της Garanti Bankasi

Τις διαπραγματεύσεις για την αγορά ποσοστού 24,89% της τουρκικής τράπεζας Garanti Bankasi ολοκλήρωσε ο ισπανικός όμιλος BBVA, μετά τη συγκατάθεση της Dogus Holding και της General Electric που διέθεταν μετοχικά πακέτα στην εν λόγω τράπεζα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο όμιλος BBVA θα αγοράσει ποσοστό 6,29% των μετοχών της Dogus Holding έναντι 2,062 δισ. δολαρίων, καθώς και το 18,6% που κατέχει η General Electric έναντι τιμήματος 3,7 δισ. δολαρίων.

Η GE σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απόφασή της, να προχωρήσει στην πώληση του παραπάνω μετοχικού πακέτου, εντάσσεται στην πολιτική μείωσης του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού σκέλους των δραστηριοτήτων της.

Η πώληση των μετοχικών πακέτων δρομολογεί επίσης αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Garanti Bankasi.

source: naftemporiki.gr

Αλμα 2,9% από τον Nikkei


Αλμα 2,9% από τον Nikkei

Αλμα 2,9% σημείωσε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος έκλεισε στις 9.625,99 μονάδες. Κέρδη 2,3% κατέγραψε ο διευρυμένος δείκτης Topix, ο οποίος ανήλθε στις 834,98 μονάδες.

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο «κλείδωσε» τα κέρδη της εβδομάδας χάρη στην ανακοίνωση της Fed για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, γεγονός που ενίσχυσε τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου σε στα υπόλοιπα χρηματιστήρια, καθώς και στην αγορά εμπορευμάτων, όπου σημειώθηκαν ράλι.

Στην άνοδο συνέβαλαν, επίσης, η κάλυψη ανοιχτών θέσεων στα futures από τους ξένους επενδυτές, καθώς και οι ανοδικές τάσεις στις μετοχές φυσικών πόρων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

source: naftemporiki.gr

ΧΑΚ: Εισαγωγή 172,6 εκ. μετοχών της Τρ. Κύπρου


ΧΑΚ: Εισαγωγή 172,6 εκ. μετοχών της Τρ. Κύπρου


Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ανακοινώνει ότι έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή σύμφωνα με το Άρθρο 58(1) του Νόμου του ΧΑΚ, 172.630.273 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας «Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ», οι οποίες προέκυψαν από την εξάσκηση 604.205.955 Δικαιωμάτων Προτίμησης της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω μετοχές θα ενσωματωθούν στο ήδη εισηγμένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το οποίο θα ανέλθει σε 776.859.860 μετοχές.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών θα αρχίσει την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010.

source: stockwatch.com.cy

Αλμα 45 δολαρίων για το χρυσό - Πάνω από τα 1.380 δολάρια


Αλμα 45 δολαρίων για το χρυσό - Πάνω από τα 1.380 δολάρια

Αλμα σημείωσε σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, φτάνοντας και πάλι πάνω από τα 1.380 δολάρια, επίπεδα που βρισκόταν πριν από περίπου ένα μήνα. Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης οδήγησε τους επενδυτές να καταφύγουν και πάλι στο χρυσό, αναζητώντας προστασία του κεφαλαίου τους έναντι των πληθωριστικών πιέσεων που θα δημιουργηθούν.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.383,10 δολάρια η ουγγιά, κερδίζοντας 3,4% ή 45,50 δολάρια. Επιπλέον, το ασήμι κέρδισε 6,6% φτάνοντας στα 26,04 δολάρια, το παλλάδιο 5% στα 674,75 δολάρια και ο χαλκός 3,4% στα 3,91 δολάρια.

Χθες η Fed ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την επέκταση των αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. δολ. για να τονώσει την οικονομία και δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για αρκετό χρονικό διάστημα.

source: reporter.gr

Σε υψηλά έξι μηνών το αργό - Κέρδη πάνω από 2%


Σε υψηλά έξι μηνών το αργό - Κέρδη πάνω από 2%

Σε υψηλό έξι μηνών βρέθηκε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ενώ η τιμή του κατέγραψε άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της Federal Reserve ότι προχωράει σε χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού κατέγραψε κέρδη 2,1%, φτάνοντας στα 86,49 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση «Παγκόσμιες Προοπτικές για το Πετρέλαιο», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚ, ελαφρά μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αναμένεται να σημειώσει, τις επόμενες δύο δεκαετίες, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο ενεργειακό μίγμα και κατά συνέπεια αναμένει σημαντική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Προβλέπει, τέλος, ότι δεν θα υπάρξει επαναστατική μετατόπιση προς εναλλακτικής κίνησης οχήματα.

Το σενάριο αναφοράς του ΟΠΕΚ προϋποθέτει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 3,5% για την περίοδο 2010-2030. Στην έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση ότι, μέχρι το 2030, η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια θα είναι κατά 40% αυξημένη σε σχέση με σήμερα και ότι, στο μέλλον, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης θα προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το καρτέλ προβλέπει ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίζουν να παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο, καθώς και ότι, το μερίδιό τους στο συνολικό ενεργειακό μίγμα θα παραμείνει πάνω από το 80% για τις επόμενες δύο δεκαετίες, παρά την αναμενόμενη μείωσή του.

Η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση του ΟΠΕΚ κάνει λόγο για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης μέχρι το 2014 στα 89,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 800.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με την εκτίμηση που είχε διατυπωθεί στην έκθεση «Παγκόσμιες Προοπτικές για το Πετρέλαιο 2009». Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις της ύφεσης σημαίνουν ότι η ζήτηση θα επιστρέψει το 2011 στα επίπεδα του 2007.

Αντιθέτως, ο οργανισμός διατηρεί ουσιαστικά αμετάβλητη την εκτίμησή του για το 2030, αναμένοντας διαμόρφωσή της στα 105,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,9% (κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα).

Συνοπτικά, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα διαμορφωθεί φέτος στα 85,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 91 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2015, στα 96,2 εκατομμύρια βαρέλια το 2020, στα 100,9 εκατομμύρια βαρέλια το 2025 και στα 105,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2030. Αντιστοίχως, η προσφορά από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ τοποθετείται στα 29,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2010, στα 30,8 εκατομμύρια βαρέλια το 2015, στα 33,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020, στα 36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025 και στα 38,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2030. Η προσφορά από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες αναμένεται να διαμορφωθεί στα 51,9 εκατομμύρια βαρέλια φέτος, στα 53,9 εκατομμύρια βαρέλια το 2015, στα 55,7 εκατομμύρια βαρέλια το 2020, στα 56,6 εκατομμύρια βαρέλια το 2025 και στα 57,5 εκατομμύρια βαρέλια το 2030.

Η αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων σημαίνει αύξηση 38% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μέχρι το 2030, καταλήγει ο ΟΠΕΚ, επισημαίνοντας ότι αυτό «υπογραμμίζει την ανάγκη να αναλάβουμε πλήρως την ιστορική ευθύνη για την επίτευξη συμφωνίας στις σημερινές συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή».

source: reporter.gr

Στα προ- Lehman επίπεδα η Wall - Αλμα και στους ευρωπαϊκούς δείκτες


Στα προ- Lehman επίπεδα η Wall - Αλμα και στους ευρωπαϊκούς δείκτες

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές σε κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, μετά από την χθεσινή ανακοίνωση της Federal Reserve ότι προχωράει σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, τοποθετούνται στις μετοχές. Η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα ανακοίνωσε την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 600 δισ. δολαρίων έως τον Ιούνιο του 2011, προκειμένου να στηριχθεί η «απογοητευτικά» αργή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα η Fed ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα στο 0,25% τα επιτόκια.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,96% στις 11.435 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,46% στις 2.577 μονάδες και ο S&P 500 κέρδισε 1,93% στις 1.221 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 1,98% στις 5.862,79 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,77% στις 6.734,69 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1,92% στις 3.916,78 μονάδες.

Πάνω από τα επίπεδα του 1,42 το ευρώ, επωφελούμενο της αδυναμίας του δολαρίου, που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Fed. Αυτή την ώρα στα 1,4244 δολάαρια το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Μεγαλύτερη των αναμενόμενων ήταν η αύξηση που κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου, καθώς οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 457.000, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν μικρότερη αύξηση κατά 11.000.

Κατά 1,9% ενισχύθηκε η ανάπτυξη της παραγωγικότητα στις ΗΠΑ κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της παραγωγικότητας κατά 1,5%.

Αμετάβλητα στο 1%, όπως αναμενόταν, διατηρεί τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.Η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, καθώς ορισμένα μέλη του ΔΣ τονίζουν ότι παραμένουν σε ισχύ εδώ και πολύ καιρό, απειλώντας να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

Αμετάβλητα στο 0,5%, όπως αναμενόταν από την αγορά, ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England). H ΒΟΕ ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 200 δισ. στερλινών (322 δισ. δολ).

source: reporter.gr

Μέτρα λιτότητας 6 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία


Μέτρα λιτότητας 6 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Σκληρά μέτρα για να φτάσει το 9,5% το 2011 σε σχέση με το φετινό... 32% αποφάσισε η Ιρλανδική κυβέρνηση και ανακοίνωσε την Πέμπτη (4/11) ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

"Η κυβέρνηση αποφάσισε μια προσαρμογή 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011, που θα μειώσει το έλλειμμα σε περίπου 9,25 έως 9,75% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος την επόμενη χρονιά", αναφέρει ο υπουργός σε δήλωσή του.

Αυτά τα μέτρα λιτότητας, που το εύρος τους είναι πολύ σοβαρό για μια χώρα του μεγέθους της Ιρλανδίας, είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες. Οι εκτιμήσεις που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες ανέφεραν 5 έως 7 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου θα σημαδέψει την υλοποίηση ενός σχεδίου λιτότητας 15 δισ. ευρώ για μια τετραετία, που θα πρέπει να αποκαλυφθεί το μήνα αυτό, και αποβλέπει στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αναμονή της παρουσίασης αυτού του προγράμματος της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει δημιουργήσει στις χρηματαγορές μια νέα νευρικότητα όσον αφορά την Ιρλανδία, τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει το αστρονομικό της έλλειμμα.

Στην αγορά των ομολόγων, κύριο θέατρο των ανησυχιών αυτών, το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας για 10 χρόνια, ένα βαρόμετρο για την νευρικότητα των επενδυτών, έφθασε σε πρωτόγνωρα, από την εποχή της δημιουργίας της ζώνης του ευρώ, νέα ύψη.

source: cosmo.gr
Share |