Saturday, September 6, 2008

Σε ελεύθερη πτώση μετοχές λόγω ενδείξεων για ύφεση

Σε ελεύθερη πτώση μετοχές λόγω ενδείξεων για ύφεση



Οι «αρκούδες» ξεχύθηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια κλείνοντας μία εβδομάδα που στιγματίστηκε από τους φόβους για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, βυθίζοντας στο «κόκκινο» τις αγορές οι οποίες γνώρισαν τη χειρότερη εβδομάδα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, μετά την είδηση ότι η ανεργία στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Το «ράλι» που σημείωσαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα στη Wall Street βοήθησαν στο να βελτιωθεί η εικόνα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς λίγο πριν από το κλείσιμο, χωρίς, ωστόσο, να απομακρύνουν ουσιαστικά τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία και οι μετοχές δεν πρόκειται να κάνουν ανοδική στροφή παρά μόνο εάν υπάρξει κάποιου είδους ανάκαμψη στην οικονομία.



Ο S&P 500 υποχώρησε 4% αυτή την εβδομάδα, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα χάνει 16% της αξίας του και η διαδοχική πτώση των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων τον οδήγησε στην πιο παρατεταμένη περίοδο απωλειών από τον Ιανουάριο, εξέλιξη που απειλεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη που σημείωσε από τα χαμηλά τριετίας της 15ης Ιουλίου.

Ο Dow Jones [.DJI] έχει παρουσιάσει ζημίες σε τριψήφιο νούμερο σε 51 συνεδριάσεις φέτος, γεγονός που αποτελεί το χειρότερο ρεκόρ από το 2002, όταν ο δείκτης είχε υποχωρήσει τουλάχιστον 100 μονάδες 67 φορές στη διάρκεια του έτους.

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων «βούλιαξαν» και οι μετοχές στην Ευρώπη, με τη μετοχή της Barclays να υποχωρεί σε χαμηλά δύο εβδομάδων, καθοδηγώντας τις απώλειες στο χρηματοοικονομικό τομέα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 2,24%, αφού έχασε 2,6% στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει απώλειες 25%.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έχασε 2,1% της αξίας του, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Ιουλίου, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχασε 5,5%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιανουάριο του 2003. Εκτός από τις τράπεζες, μεγάλες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές μεταλλευτικών εταιρειών και ενέργειας, με τις μετοχές εμπορευμάτων να δέχονται επίσης πιέσεις από την απότομη πτώση των τιμών μετάλλων και αργού.

Από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο FTSE 100 [.FTSE] στο Λονδίνο υποχώρησε 2,3%, ο DAX στη Γερμανία 2,4% και ο CAC 40 [.FCHI] 2,5%. Στο Τόκιο, ο Nikkei [.N225] έκλεισε με πτώση 2,8% σε χαμηλά πεντέμισι μηνών.

NAFTEMPORIKI
Share |