Thursday, February 18, 2010

Ευρωζώνη: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο


Ευρωζώνη: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο


Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο στη ζώνη του ευρώ για πρώτη φορά σε διάστημα 10 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ διολίσθησε στις -17,4 μονάδες τον Φεβρουάριο από -15,8 μονάδες τον Ιανουάριο.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος του μεταποιητικού δείκτη Philly Fed το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Άνοδος του μεταποιητικού δείκτη Philly Fed το Φεβρουάριο


Άνοδο σημείωσε το Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Philadelphia.


Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Philly Fed ανήλθε στις 17,6 μονάδες από 15,2 μονάδες τον Ιανουάριο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση στις 15 μονάδες.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 22,7 μονάδες από 3,2 μονάδες, ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 7,4 μονάδες από τις 6,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης αποστολών φορτίων αυξήθηκε στις 19,7 μονάδες από τις 11 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση για δέκατο διαδοχικό μήνα του leading indicators τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση για δέκατο διαδοχικό μήνα του leading indicators τον Ιανουάριο

Ανοδικά για δέκατο διαδοχικό μήνα κινήθηκε ο δείκτης leading indicators στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3% τον περασμένο μήνα, έπειτα από άνοδο 1,2% το Δεκέμβριο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με το Conference Board. Αρχικά το Δεκέμβριο, είχε εκτιμηθεί στο +1,1%.


Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν αύξηση 0,4% του δείκτη τον Ιανουάριο.

Στους δείκτες που απαρτίζουν τον leading indicators, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης για τα spread των επιτοκίων και των παραδόσεων προμηθευτών.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 31.000 στις 473.000 ενώ τα στοιχεία για τις αιτήσεις της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 442.000 από 440.000.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των αιτήσεων κατά 5.000.

Ο κινητός μέσος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 1.500 στις 467.500, ενώ ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου παρέμεινε στα 4,563 εκατ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων η αύξηση του PPI τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων η αύξηση του PPI τον Ιανουάριο

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, λόγω του υψηλότερου κόστους ενέργειας, με τις αυξήσεις των τιμών σε άλλους κλάδους να παραμένουν συγκρατημένες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών παραγωγού για τελικά αγαθά τον Ιανουάριο ενισχύθηκε κατά 1,4% σε μηνιαία βάση, έπειτα από αύξηση κατά 0,4% το Δεκέμβριο.

Ωστόσο, ο δομικός PPI, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε 0,3% αφού παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να ενισχυθεί κατά 0,9% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ενώ για τον δομικό είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο 0,1%.

Οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 5,1% τον Ιανουάριο έπειτα από αύξηση 0,7% τον περασμένο μήνα. Παράλληλα, οι τιμές τροφίμων εμφάνισαν αύξηση 0,4% από 1,3% που είχαν αυξηθεί το Δεκέμβριο.

source: capital.gr

Bank of Japan: Αμετάβλητα τα επιτόκια, δεν έχει στόχο για τον πληθωρισμό


Bank of Japan: Αμετάβλητα τα επιτόκια, δεν έχει στόχο για τον πληθωρισμό


ΤΟΚΙΟ (Doe Jones)—Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Masaaki Shirakawa υπαινίχθηκε σήμερα ότι το πώς για την κεντρική τράπεζα η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, δεν αντιπροσωπεύει κάποιο στόχο για τον πληθωρισμό.

«Αν επικεντρωθούμε περισσότερο από ότι πρέπει στις διακυμάνσεις των τιμών μπορεί να παραβλέψουμε τις ανισορροπίες στην οικονομία», τόνισε ο Shirakawa στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Naoto Kan είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση και η Bank of Japan στοχεύουν στην αύξηση των εγχώριων τιμών κατά 1% σε ετήσια βάση, δίνοντας με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά συγκεκριμένο στόχο για τον πληθωρισμό.

Η BOJ ανέφερε το Δεκέμβριο ότι η σταθερότητα των τιμών σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα σημαίνει αύξηση της τάξης του 2% ή χαμηλότερα με το μέσο όρο στο 1%.

Η επιτροπή πολιτικής της BOJ νωρίτερα αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,1%, όπου βρίσκεται από το Δεκέμβριο του 2008. Επίσης διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την οικονομία, λέγοντας όπως και τους προηγούμενους μήνες, ότι η ιαπωνική οικονομία «ανακάμπτει».

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 23 μηνών η βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 23 μηνών η βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Σε υψηλό 23 μηνών αναρριχήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Μ. Βρετανίας το Φεβρουάριο λόγω των εξαγωγών, ωστόσο η συνολική ζήτηση διατηρείται αδύναμη και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πιθανό να είναι περιορισμένες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Βρετανών Βιομηχάνων CBI.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της ένωσης αυξήθηκε στις +7 μονάδες από +4 μονάδες τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2008. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο των μέσων εκτιμήσεων της αγοράς που έκαναν λόγο για +6 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newsires.

«Η βιομηχανική παραγωγή ανακάμπτει με αργό ρυθμό και η ζήτηση για βρετανικά προϊόντα στο εξωτερικό βελτιώνεται, ενισχυμένη από τη σχετική αποδυνάμωση της στερλίνας», τόνισε ο Ian McCafferty, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της CBI.

«Ωστόσο, ενώ οι εξαγωγές προσφέρουν μία καλοδεχούμενη στήριξη, η συνολική ζήτηση παραμένει υποτονική», πρόσθεσε. «Δεδομένης της συνεχιζόμενης αδυναμίας των συνολικών παραγγελιών, οι προοπτικές ανάπτυξης ενδέχεται να παραμείνουν περιορισμένες».

source: capital.gr

Παγκόσμια Τράπεζα: Θα παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα στήριξης της Ελλάδας


Παγκόσμια Τράπεζα: Θα παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα στήριξης της Ελλάδας


(Dow Jones) --Στο περιθώριο θα παραμείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, όσο οι Ευρωπαίοι χειρίζονται το ζήτημα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού, Robert Zoellick.

Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωζώνης, «είναι στην πραγματικότητα και ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Zoellick μετά τη συνάντησή του με την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Christine Lagarde.

“Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει, και είναι κατανοητό, πως θα χειριστούν το ζήτημα οι ίδιες», πρόσθεσε.

source: capital.gr

Εν μέσω ενστάσεων εγκρίνονται από τη Βουλή τα €35 εκατ. για τη Eurocypria


Εν μέσω ενστάσεων εγκρίνονται από τη Βουλή τα €35 εκατ. για τη Eurocypria

Λευκωσία: Η Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους των βουλευτών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα Πέμπτη την κυβερνητική πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurocypria κατά 35 εκατομμύρια ευρώ. Στον αντίποδα τις ψήφους της μειοψηφίας αναμένεται να συγκεντρώσει η πρόταση που υπέβαλλε το ΕΥΡΩΚΟ για έγκριση μόνο 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες λειτουργικές ανάγκες (ύψους 7 εκατ. ευρώ) και να υπάρξει ρευστότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα (3 εκατ. ευρώ).

Στην πρόταση αυτή προβλέπεται επίσης ότι δεν θα αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των 28 εκατ. ευρώ, αλλά θα παραταθούν, διατηρώντας τις έμμεσες κρατικές καλύψεις που υπάρχουν γι’ αυτά.

Το ΕΥΡΩΚΟ ζητά επίσης να γίνει και ανεξάρτητη έρευνα για τη βιωσιμότητα των αερομεταφορέων της Κύπρου, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να υποστηριχθεί και από μερίδα βουλευτών του ΔΗΣΥ, αλλά χωρίς προοπτική για πλειοψηφία.

Ωστόσο, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται ότι θα γίνουν συστάσεις και θα ζητηθούν δεσμεύσεις για διάφορες πτυχές που αφορούν τη λειτουργία της Eurocpyria, (όπως ο ανταγωνισμός με τις Κυπριακές Αερογραμμές και το λειτουργικό κόστος της εταιρείας).

Στο κενό πάντως φαίνεται να έπεσε και η απόπειρα την Τετάρτη των συντεχνιών ΣΥΝΥΚΑ και ΠΑΣΥΠΙ των Κυπριακών Αερογραμμών προς τον πρόεδρο της Βουλής, να ανατρέψουν το κομματικό ισοζύγιο στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας.

Ο κ. Καρογιάν, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συντεχνιών, ανέφερε ότι ο ίδιος «καταβάλλει προσπάθειες, ούτως ώστε να μπουν τέτοιες προϋποθέσεις, που να μη δημιουργούν τετελεσμένα για το μέλλον των αερομεταφορών στην Κύπρο».

Ο επικεφαλής της ΣΥΝΥΚΑ, Αντρέας Πιερίδης, επιβεβαίωσε αυτό που αποκάλυψε ο «Φ» το περασμένο Σάββατο, ότι δηλαδή «ήδη μία από τις συντεχνίες (εννοεί την ΠΑΣΥΠΙ), με τη σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων, έχει προβεί σε καταγγελία στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξέταση του θέματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η επιστολή είχε ετοιμαστεί από τον δικηγόρο της συντεχνίας και από πλευράς Ε.Ε. στάλθηκε βεβαίωση ότι παραλήφθηκε.

source: philenews.com

U.K. Posts First January Budget Deficit Since at Least 1993


U.K. Posts First January Budget Deficit Since at Least 1993


Feb. 18 (Bloomberg) -- Britain posted its first budget deficit for January since records began in 1993 as the longest recession on record shriveled the nation’s tax take.

Government spending exceeded revenue by 4.3 billion pounds ($6.7 billion) last month, the Office for National Statistics said today in London. Economists forecast a 2.6 billion-pound surplus, according to the median of 16 forecasts in a Bloomberg News survey.

Jobless claims rose last month to the highest since 1997 as damage from the recession extended into 2010. The slump in revenue in January, the annual peak for tax collection, adds to the prospect that the budget deficit will reach the post-World War II high of 12.6 percent of gross domestic product forecast by finance minister Alistair Darling.

“There’s just been a consistent procession of data which have been the highest borrowing figure for that month either on record or for many, many years,” Simon Hayes, chief U.K. economist at Barclays Capital and a former Bank of England official, said in a telephone interview before the announcement. “The degree of adjustment that the U.K. needs to go through over the next few years is certainly going to be difficult.”

Tax receipts dropped 11.8 percent compared with a year earlier, outweighing the 10.2 percent decline in total outlays, the statistics office said. Lower revenues from income tax and capital gains led the decrease.

Barclays Plc, the U.K.’s second-largest bank, said on Feb. 16 that it set aside 38 percent of revenue in remuneration for employees at its investment bank, down from 44 percent of revenue in 2008.

Election Battle

The 178 billion-pound budget deficit has taken center stage in the battle to win an election that Prime Minister Gordon Brown must hold by June. Brown has deferred a squeeze on spending until 2011, saying Conservative plans to start cutting spending this year risk wrecking the recovery.

In a letter to the Sunday Times published Feb. 14, a group of economists including former Bank of England policy makers Timothy Besley, Howard Davies, Charles Goodhart and John Vickers said Brown’s plan lacks urgency. Darling this week rejected that call. He plans to cut the entire deficit in half in four years from 2011, reducing the structural gap by two-thirds.

“There is a very strong case for tightening fiscal policy as rapidly as possible over the next few years,” Bank of England Deputy Governor John Gieve told the Daily Mail in an interview published today.

January’s figures reflect self-assessed income tax payments for the fiscal year through March 2009, when the recession killed jobs, share prices tumbled and income from dividends and savings fell. Quarterly payments of tax on company profits also pour in during the month.

A measure of the actual cash entering and leaving the Treasury showed a 11.8 billion-pound surplus in January. Economists predicted a 20 billion-pound surplus, according to the median forecast of 11 economists in a Bloomberg survey.

source: bloomberg

AIG to keep $500B in controversial derivatives


AIG to keep $500B in controversial derivatives



NEW YORK (CNNMoney.com) -- AIG has decided to keep up to $500 billion of assets that have been widely blamed for bringing the company to its near collapse, according to news reports.

The troubled insurer changed its plans to unwind its entire derivatives portfolio, and instead it will maintain up to 25% or $500 billion worth of the assets, The Financial Times reported. The controversial derivatives tumbled in value when the bottom of the housing market fell out, bringing the company to its knees. Taxpayers stepped in with a $181 billion bailout to rescue the company.


AIG (AIG, Fortune 500) had previously planned to sell off 100% of its $1.9 trillion portfolio and close down the Financial Products unit that bought and sold them. The company wound down 28% of its derivatives portfolio in the first nine months of 2009. As of September, AIG had $1.1 trillion in the controversial assets.

But the credit markets are making a comeback, and the company reportedly believes it can take advantage of the upswing by maintaining a portion of its of its portfolio. By holding onto some of the assets, it believes it may be able to get a good return on its investments and pay back the billions it owes the federal government, the report said.

AIG also believes it has been able to eliminate risk from the assets it will continue to hold, and it received the blessing of its government overseers, the Treasury Department and the New York Federal Reserve.

According to the report, AIG has not yet decided whether it will allow a third-party fund manager to manage the assets, or if it will manage the portfolio itself. Either way, AIG still plans to close down the troubled Financial Products division by the end of 2010.

The Financial Products unit has been the object of much furor from lawmakers and the public. In addition to maintaining the derivatives portfolio, it was also responsible for writing insurance-like contracts on subprime mortgage-backed assets. Despite the unit's struggles nearly destroying AIG, the company still paid Financial Products employees retention bonuses of nearly $400 million.

source: cnn

ΔΝΤ: Προχωρά σε πώληση 191 τόνων χρυσού


ΔΝΤ: Προχωρά σε πώληση 191 τόνων χρυσού



Στην πώληση 191,3 τόνων χρυσού από τα αποθέματά του θα προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί μέσω των αγορών και όχι σε κεντρικές τράπεζες.

Βάσει των τρεχουσών τιμών του χρυσού, η αξία της πώλησης θα αγγίξει το επίπεδο των 6,19 δισ. δολαρίων, ενώ αποτελεί μέρος του προγράμματος που έχει ανακοινώσει το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οργανισμός έχει πωλήσει, ήδη, 212 τόνους χρυσού σε κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο.

source: euro2day.gr

ΧΑ: Η δεκαετία με τις δύο… φούσκες!


ΧΑ: Η δεκαετία με τις δύο… φούσκες!



Σαν να μην έφτανε η κατρακύλα της περιόδου 2000 - 2004, ακολούθησε μία πενταετία όπου η 1 στις 4 μετοχές του Χ.Α. υποχρεώθηκε σε πτώση μεγαλύτερη του 50%... - Τα χαμένα stories και οι "εθνικοί πρωταθλητές".

Ήταν ο Αύγουστος του 2004 όταν όλα έδειχναν ότι ξεκινούσε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και συνέτρεχαν πολύ λόγοι γι' αυτό:

Α. Οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α. είχαν φτάσει σε "εξευτελιστικά επίπεδα", έπειτα από μια άνευ προηγουμένου πενταετή πτώση, η οποία είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 1999.

Β. Στη χώρα μας τότε είχαν διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έμενε πλέον στην ελληνική οικονομία να εκμεταλλευθεί τις πρωτόγνωρες υποδομές που δημιουργήθηκαν στον τουρισμό, στις μεταφορές, στον αθλητισμό κ.λπ.

Γ. Στο βαλκανικό εγχείρημα, καθώς οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης είχαν ξεκινήσει να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς και να λειτουργούν ως πόλος έλξης για όσες τις εισηγμένες της Σοφοκλέους, είχαν προλάβει να τοποθετηθούν επενδυτικά στις συγκεκριμένες αγορές.


Δ. Το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το θεσμικό του πλαίσιο και ενταγμένο πλέον στις ώριμες διεθνείς αγορές, ήταν σε θέση να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένης ρευστότητας.

Παρ' όλα αυτά, οι "εξευτελιστικές" αποτιμήσεις του Αυγούστου του 2004 σήμερα βρίσκονται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα από την Κύκλος Χρηματιστηριακή, από το τέλος Αυγούστου του 2004 έως και τη 12η/2/2010, από τις 260 μετοχές του Χ.Α. οι 196 υποχρεώθηκαν σε πτώση (οι 3 στις 4…) και μόλις οι 64 σημείωσαν άνοδο! Μάλιστα, 102 μετοχές (οι 4 στις 10) έχασαν πάνω από το 50% της αξίας τους, καθώς οι απώλειες έφτασαν έως και το 95%(!), χωρίς να συνυπολογίζονται όσες υποχρεώθηκαν να αποσυρθούν από το ταμπλό (π.χ. Αφοί Μεσοχωρίτη, ΔΙΕΚΑΤ, Ασπίς Πρόνοια, Betanet, Lannet κ.ά.).

Πολύ μεγάλες απώλειες δεν σημείωσαν μόνο εταιρίες της λεγόμενης περιφέρειας αλλά και κάμποσες από τις πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις της εποχής, όπως για παράδειγμα Μαΐλλης (-93%), Τεχνική Ολυμπιακή (-88%), F.G. Europe (-71%), Intracom (-69%), Αλουμύλ (-58%), J&P Άβαξ (-48%), Μηχανική (-47%), Βιοχάλκο (-43%) κ.ά.

Από τις απώλειες δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν ούτε και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες: Εμπορική (-73%), Eurobank (-53%), Alpha Bank (-39%), ATEbank (-36%), Τράπεζα Πειραιώς (-15%), Εθνική (-9%). Θετική έκπληξη ήταν η Τράπεζα Κύπρου (+77%).

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα κρατικόχαρτα, οι τίτλοι με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη υποχρεώθηκαν σε πτώση (π.χ. ΔΕΗ -39%, ΟΤΕ -17%, ΟΠΑΠ -4%), σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που τα κατάφεραν πολύ καλύτερα: ΟΛΠ +19%, ΕΥΔΑΠ +20%, ΕΥΑΘ +107%, ΟΛΘ +114%.

Και οι "εθνικοί πρωταθλητές"…

Δεν έλειψαν βέβαια και οι εταιρίες που στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατάφεραν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους κατόχους τους, ακόμα και μετά τις επιπτώσεις που είχε επί των μετοχικών αξιών η διεθνής οικονομική κρίση και εν συνεχεία η προβληματική μακροοικονομική κατάσταση της χώρας.

Καλά τα πήγαν, για παράδειγμα, τα δύο διυλιστήρια (ΕΛΠΕ +30%, Motor Oil +16%), οι δύο μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι (Ελλάκτωρ +38%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +80%), ο όμιλος Μυτιληναίου (Μυτιληναίος +117%, Μέτκα +211%), οι εταιρίες του ομίλου Δαυίδ (Coca Cola Τρία Έψιλον +45%, Frigoglass +183%) και άλλες εταιρίες όπως Υγεία (+34%), Fourlis Συμμετοχών (+73%), Lamda Development (+138%), ΕΧΑΕ (+63%) και φυσικά η Jumbo με +259%!

Οι πραγματικές αποδόσεις των παραπάνω τίτλων ήταν στην πράξη ακόμη μεγαλύτερες, καθώς δεν συνεκτιμούνται μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Πιο κάτω ο αναλυτικός πίνακας με τη σωρευτική απόδοση των μετοχών της Σοφοκλέους από το 2004 μέχρι σήμερα.


http://www.euro2day.gr/dm_documents/KOTZ-ST-EURO2DAY-12-10-10_nRAf2.xls


source: euro2day.gr

Hewlett-Packard: Αύξηση 25% στα κέρδη α' τριμήνου


Hewlett-Packard: Αύξηση 25% στα κέρδη α' τριμήνου

Αύξηση 25% σημείωσαν κατά το πρώτο τρίμηνο χρήσης τα κέρδη της Hewlett-Packard Co., συγκρινόμενα με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, με φόντο την ενίσχυση των πωλήσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και servers.



Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη του κολοσσού ανήλθαν στα 2,3 δισ. δολάρια ή 96 σεντς ανά μετοχή, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 31,2 δισ. δολάρια. Το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι η Hewlett-Packard είχε ανακοινώσει κέρδη ύψους 1,9 δισ. δολαρίων ή 75 σεντς ανά μετοχή.

Σημειώνεται εδώ ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη στα 1,06 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα στα 30 δισ. δολάρια.

source: reporter.gr

Γρήγορα «κυλά» ο χρόνος για τη συγχώνευση Aegean - Olympic Air



Γρήγορα «κυλά» ο χρόνος για τη συγχώνευση Aegean - Olympic Air

Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της συγχώνευσης Aegean- Olympic Air καθώς νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ένα σχήμα 75-25 υπέρ της Αεροπορίας Αιγαίου. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι σχετικές ανακοινώσεις να υπάρξουν ακόμα και σήμερα.



Ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η φημολογία είναι έντονη αναφορικά με τη συγχώνευση των δύο κυριότερων αερομεταφορέων της χώρας μας, ενώ κλίμα μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών των ελληνικών «αιθέρων», Α. Βγενόπουλου και Θ. Βασιλάκη, έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, χτες οι βασικοί μέτοχοι της Aegean κ.κ. Θόδωρος και Ευτύχης Βασιλάκης είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Δημήτρη Ρέππα, όπου γνωστοποίησαν τις διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Marfin για την συνεργασία της Aegean Airlines με την Olympic Air. Αντίστοιχη συνάντηση είχε λίγες ημέρες νωρίτερα ο επικεφαλής της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος με τον Υπουργό Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος, οι δύο εταιρείες ήταν οι κύριες ανταγωνίστριες επί του ελληνικού εδάφους με τα μερίδια της αγοράς να μοιράζονται εξίσου σχεδόν. Άλλωστε, οι δύο εταιρείες είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς εδώ και μερικούς μήνες με το θέμα της ανάθεσης των άγονων γραμμών, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός, με τον ανταγωνισμό να κορυφώνεται στην επόμενη διετία.

Σημειώνεται εδώ ότι οι δύο πλευρές, μάλλον έχουν ξεπεράσει και τα προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν απέναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφορικά με τη δημιουργία μονοπωλίου στον κλάδο, αν και από διάφορες πλευρές έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μονοπωλίου, αφού μόνο μέσω των εσωτερικών αερομεταφορών διακινούνται ετησίως περίπου 6,5 εκατ. επιβάτες.

Ο στόχος της ένωσης δυνάμεων φαίνεται να είναι η αγορά του 1,3 δισ. ευρώ, «δέλεαρ» αποτελεί και η παγκόσμια αγορά μετά τις ανακατατάξεις στο διεθνή επιχειρηματικό χάρτη που προκάλεσε η τελευταία κρίση. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το μερίδιο των αυτών εταιρειών το 2010 θα ξεπεράσει το 25% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης από 23,6% που ήταν πέρυσι.

source: reporter.gr

Σκέψεις για ΔΝΤ στο προσκήνιο


Σκέψεις για ΔΝΤ στο προσκήνιο



«Αν είχαμε απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ήμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα ίδια περίπου μέτρα με αυτά που μας ζητά η Ε.Ε. αλλά θα είχαμε και καμιά 30ριά δισ. ευρώ στα ταμεία μας»...

Την «άποψη» αυτή φέρεται να διατύπωσε χθες μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως οι ίδιοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μετέφεραν στον τύπο μετά την συνάντησή τους μαζί του.

Όμως την ίδια περίπου αντίληψη -αποκαλυπτική του εύρους της πίεσης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την απόσταση που πήρε το ΕΚΟΦΙΝ από το ελληνικό αίτημα για ανακοίνωση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την Ελλάδα- αρχίζουν να υιοθετούν και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θεωρώντας ότι «η Γερμανία έχει τραβήξει το σχοινί επικίνδυνα»...

Είναι η πρώτη φορά, λένε, που μία χώρα μπαίνει υπό την εποπτεία του ΔΝΤ χωρίς να παίρνει ούτε ευρώ δάνεια από αυτό και αυτό χάρη στην απαίτηση της Γερμανίας και της Σουηδίας για ακόμα σκληρότερα μέτρα...

Υπάρχει πάντως και η αντίθετη άποψη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως από την πλευρά των συνδικαλιστικών στελεχών σύμφωνα με την οποία «ο μπαμπούλας του ΔΝΤ και η σκληρότητα της Γερμανίας χρησιμοποιούνται για να περάσουν με πολύ λιγότερες αντιδράσεις τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί χωρίς την συμφωνία του κόμματος»...

Η ένταση πάντως έχει κορυφωθεί τα τελευταία 24ωρα καθώς η Αθήνα καλείται να δώσει μέχρι αύριο εξηγήσεις στην Eurostat για την ρύθμιση παλαιών δανείων σε γιεν και δολάριο μέσω της Goldman Sachs το 2001 και το 2005.

Το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο πιεστικό αν τα γεγονότα της εβδομάδας που τρέχει δεν συνέπιπταν με την ανάγκη του ΥΠΟΙΚ να δοκιμάσει τις προθέσεις των αγορών με ένα νέο δάνειο, για το οποίο ήδη ο αγγλοσαξονικός τύπος έχει αρχίσει να διαμορφώνει περιβάλλον... υποδοχής του σε υψηλότερο κόστος από εκείνο του πενταετούς ομολόγου.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ισπανία πριν από λίγες ημέρες κατάφερε να δανεισθεί και να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες με ένα σχετικά αποδεκτό κόστος.

Πληροφορίες του Capital αναφέρουν ότι στο εσωτερικό της Κυβέρνησης έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για το κατά πόσο η Αθήνα θα πρέπει και αυτή «να τραβήξει το σχοινί» αφού είναι φανερό ότι «δεν αρκεί πλέον η συμπαθητική στάση της Γαλλίας» για να αντιμετωπισθούν «οι πιέσεις που θα αυξάνονται» όσο πλησιάζει ο χρόνος αφ’ ενός για την κατάθεση του πρώτου δημοσιονομικού απολογιστικού ελέγχου στα μέσα του Μάρτη και αφ’ εταίρου το διάστημα στο οποίο θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με νέα δάνεια οι λήξεις παλιότερων δανείων συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ο χρόνος είναι πλέον εξαιρετικά πιεστικός, τόνιζε χθες στο Capital αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο «κοινοτικές αρχές και αγορές θα ασκήσουν ταυτόχρονα την μεγαλύτερη πίεση ΄ever΄ πάνω μας»...

source: capital.gr

Moody’s: Επιβεβαίωση rating Κύπρου


Moody’s: Επιβεβαίωση rating Κύπρου



Σε επιβεβαίωση της διαβάθμισης της Κύπρου προέβη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, προειδοποιώντας όμως με υποβάθμιση σε περίπτωση που συνεχίσει να αυξάνεται το δημόσιο χρέος. Σε έκθεση του ο οίκος επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, τονίζοντας όμως ότι η διαβάθμιση Aa3 που έχει η Κύπρος, είναι ήδη χαμηλή και μπορεί να αντέξει σε μέτρια αναστροφή της θετικής δημοσιονομικής δυναμικής που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα υπό το φως των έντονων ανησυχιών που έχουν δημιουργεί διεθνώς για τα χρέη κρατών της ευρωζώνης, διατηρεί τη σταθερή προοπτική του κυπριακού rating. Ακολουθεί την έκδοση διεθνούς ομολόγου €1 δισ. πριν λίγες βδομάδες αλλά και το μπαράζ υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Μόλις χθες, οι Moody’s υποβάθμισαν τη βαθμολογία για υβριδικές εκδόσεις χρέους των ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενοι αλλαγή στη μεθοδολογία τους.

Σημαντική πρόκληση για την Κύπρο, αναφέρουν οι Moody’s, είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Επίσης, σημειώνουν την περιπλοκότητα του θεσμού της ΑΤΑ που τείνει να αυξάνει τους μισθούς πέραν της παραγωγικότητας.

Για το χρηματοπιστωτικό κλάδο, τονίζεται ότι παρά το ότι δεν χρειάστηκε κρατικές κεφαλαιακές ενέσεις, το μέγεθος του δημιουργεί «κάποιες ανησυχίες» υπό τα σημερινά δεδομένα.

Οι Moody’s δεν παραλείπουν να σημειώσουν την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνουν στο μοντέλο την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι το έλλειμμα θα φθάσει φέτος το 6% του ΑΕΠ.

«Ο συνδυασμός της μεγάλης αύξησης στα δημόσια έξοδα και της μείωσης στα έσοδα, έκανε την κυβέρνηση να χάσει το στόχο για έλλειμμα 2,9% το 2009», αναφέρεται και προστίθεται ότι η μείωση των εσόδων σχετίζεται με τα λιγότερα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών λόγω της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Στην έκθεση ο οίκος χαρακτηρίζει σταθερή την προοπτική της κυπριακής οικονομίας επισημαίνοντας το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη και το περιβάλλον χαμηλών φορολογικών συντελεστών.

Ο οίκος αναφέρεται και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία μεταξύ των οποίων είναι η σχετικά μικρή οικονομία, η διατήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης αλλά και η αβεβαιότητα ως προς την επανένωση της Κύπρου.

Η βαθμολογία Aa3, αναφέρουν οι Moody’s, αντανακλά τα ψηλά επίπεδα οικονομικής και θεσμικής ανάπτυξης και το ψηλό επίπεδο ευμάρειας. Παράλληλα, τονίζεται ότι η τουριστική βιομηχανία δέχεται έντονο ανταγωνισμό από φθηνότερους προορισμούς της Μεσογείου.

Στην έκθεση, αναφέρονται τα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ το Μάιο του 2004 που οδήγησε σε ενδυνάμωση των θεσμών, ενώ θετικά συνέβαλε και η υιοθέτηση του ευρώ τον Ιανουάριο του 2008 που περιόρισε αισθητά το συναλλαγματικό κίνδυνο της Κύπρου.

Στην έκθεση, σημειώνεται επίσης η αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού. Οι Moody’s εκτιμούν ότι ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου θα επιδράσει βραχυπρόθεσμα αρνητικά αλλά μακροπρόθεσμα θετικά για την οικονομία. Εκτιμούν ότι σε περίπτωση αλλαγής της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας στις επικείμενες εκλογές, δεν αποκλείεται απότομη διακοπή των συνομιλιών.

Περαιτέρω αναβάθμιση της βαθμολογίας της Κύπρου θα προκύψει από μείωση του δημόσιου χρέους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ χειροτέρευση της βαθμολογίας θα προκύψει από διολίσθηση των δημόσιων οικονομικών και του χρέους.

Δημόσια οικονομικά


Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, οι Moody’s εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 5,7% του ΑΕΠ το 2010 από -3,8% το 2009 και το 2011 θα εκτοξευθεί στο 5,9%.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 53,2% του ΑΕΠ το 2009, να φθάσει το 58,6% το 2010 και το 63,4% του ΑΕΠ το 2011.

Για το ΑΕΠ αναμένεται ρυθμός αύξησης 0,3% το 2009 από συρρίκνωση 1,3% το 2009 και 1,8% το 2010. Τέλος, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 1,4% το 2010 προτού ανέλθει στο 2,4% το 2011.

source: stockwatch.com.cy

Ελλάδα: Ακίνητα: Πτώση τιμών 3,9% το 2009




Ακίνητα: Πτώση τιμών 3,9% το 2009

19/02/10


Βουτιά 3,9% σημείωσαν κατά μέσον όρο οι τιμές των διαμερισμάτων το 2009, έναντι αύξησης 1,7% που κατέγραψαν το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.



Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι τιμές των παλαιάς ηλικίας ακινήτων (άνω των 5 ετών), που υποχώρησαν κατά μέσον όρο 4,9% πέρυσι, έναντι αντίστοιχης μείωσης μόνο 2,4% των καινούργιων. Σχολιάζοντας την ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση των τιμών στα παλαιά διαμερίσματα, η Τράπεζα κάνει λόγο για "ανθεκτικότητα" των τιμών των νεόδμητων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλοί κατασκευαστές προτιμούν να τα κρατούν αδιάθετα, από το να τις ρίξουν περισσότερο.

Στην Αθήνα ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης ήταν 5%, στη Θεσσαλονίκη 6,2%, και στις άλλες μεγάλες πόλεις 2,9%. Στο σύνολο του έτους, οι συναλλαγές που έγιναν για οικιστικά ακίνητα, ήταν 70.100, λιγότερες κατά 39,6% έναντι του 2008 όπου έφτασαν τις 116.000. Η αξία των συναλλαγών μειώθηκε επίσης, κατά 42,1%, έναντι μείωσης 20% του 2008. Τα παραπάνω συμπεράσματα προήλθαν από την επεξεργασία 440.000 εκτιμήσεων τραπεζών για την εμπορική αξία αντίστοιχου αριθμού ακινήτων.

source: reporter.gr


===============================

Ελλάδα: Ακίνητα: Συνεχίστηκε στο εξάμηνο η πτώση των τιμών

23/09/09


Την ήπια πτωτική πορεία που ακολουθούν σταθερά από τις αρχές του 2008 οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά, τόσο των οικιστικών όσο και των εμπορικών, έρχονται να επιβεβαιώσουν δύο νέες έρευνες.

Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία έχει πραγματοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και που πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο συνεδριακής εκδήλωσης, οι τιμές των κατοικιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,9%.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ετήσια ποσοστιαία μείωση υπολογίζεται στο 1,4%, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο η μείωση άγγιξε το 4,4%. Η ίδια έρευνα κάνει λόγο και για συνεχή υποχώρηση της ζήτησης, καθώς όπως αναφέρει ο ρυθμός ανόδου του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων προς τα νοικοκυριά υποχώρησε στο 5,2% στο τέλος του φετινού Ιουλίου, έναντι 6% τον Ιούνιο και 11,5% που ήταν στα τέλη του 2008.

Υπενθυμίζεται πως η αντίστοιχη έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος που αφορούσε στην εξέλιξη των τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 και παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, υποστήριζε ότι οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα υποχώρησαν μέχρι τότε κατά σχεδόν 7% σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν το καλοκαίρι του 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.


Χαμηλότερα και τα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων

Μειωμένες δεν εμφανίζονται, όμως, μόνο οι τιμές των κατοικιών. Ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων, όπως άλλωστε πιστοποιεί έρευνα του οίκου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων Cushman & Wakefield.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας Main Streets Across the World, η οδός Ερμού μπορεί μεν να εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων εμπορικών δρόμων του κόσμου λόγω ύψους των ενοικίων των καταστημάτων, ωστόσο έχει υποχωρήσει κατά μία θέση σε σχέση με εκείνη που βρισκόταν στην περυσινή κατάταξη.

Ειδικότερα, η οδός Ερμού καταλαμβάνει φέτος τη 12η θέση έναντι της 11ης που είχε το 2008, καθώς το μέσο ετήσιο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο καταστήματος είναι το 2009 μειωμένο κατά 13,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

Φέτος, το συγκεκριμένο ποσό διαμορφώνεται στα 3.120 ευρώ ανά τ.μ., ενώ πέρυσι ήταν 3.600 ευρώ. Η έρευνα αναδεικνύει ως την ακριβότερη εμπορική οδό του κόσμου την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης (για όγδοη συνεχόμενη χρονιά) με κόστος ενοικίασης καταστημάτων που -αν και μειωμένο κατά 8,1% φέτος- φτάνει τα 13.027 το τετραγωνικό μέτρο ετησίως.

Η Causeway Bay στο Χόνγκ Κόνγκ και η Avenue des Champs - Elysee στο Παρίσι διατηρούν τη δεύτερη και την τρίτη θέση με κόστος ενοικίασης που διαμορφώνεται στα 11.687 ευρώ και 7.732 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

euro2day.gr

===========================

Τα limit down της κτηματαγοράς

27/07/09


Πτώση τιμών η οποία ξεπερνάει ακόμη και το 20% καταγράφεται πλέον σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου. Στο πρώτο εξάμηνο του 2009, η κρίση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο των ακινήτων. Οι έρευνες των μεσιτικών γραφείων δείχνουν ότι μήνα με τον μήνα, οι τιμές υποχωρούν σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Μένει να φανεί αν τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους, θα ανακόψουν την πτωτική πορεία Η Aspis Real Estate, κατέγραψε τις τιμές στις οποίες έκλεισαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο πρώτο εξάμηνο. Συγκρίνοντας με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, εντόπισε και τις περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις.

Πρώτη, κατατάσσεται η περιοχή της Πλάκας. Ακριβή μεν αλλά έγινε φθηνότερη καθώς η τιμή ανά τετραγωνικό υποχώρησε από τα 4.500 στα 3.500 ευρώ. Αντίστοιχη πτώση καταγράφηκε και στην περιοχή της Γλυφάδας. Στο Κορωπί, η τιμή έπεσε κατά 20,4% σπάζοντας το φράγμα των 2000 ευρώ (1950 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ στα Σεπόλια, ένα μέτρο κτίσματος πουλιέται προς 1800 ευρώ αντί για 2250 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή πέρυσι.

Στη λίστα των περιοχών με τη μεγαλύτερη μείωση, εντοπίζεται και άλλη μία πανάκριβη περιοχή. Στο Κολωνάκι, συναλλαγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 έγιναν στην τιμή των 5.100 ευρώ το μέτρο. Πέρυσι τέτοιο καιρό, το τετρσγωνικό κόστιζε 6000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία αποτύπωσαν πτώση της τάξεως του 15%. Ακολουθούν το Πέραμα, και η περιοχή της Τερψιθέας. Στο Πέραμα το τετραγωνικό κοστίζει πλέον 1500 ευρώ ενώ στην Τερψιθέα 3000 ευρώ.

Εξάρχεια, πλατεία Αττικής και Ελευσίνα παρουσίασαν την ίδια συμπεριφορά κατά το πρώτο εξάμηνο. Η τιμή ανά τετραγωνικό υποχώρησε στα 1900 ευρώ από 2200 ευρώ πέρυσι. Την λίστα των περιοχών που είχαν διψήφια πτώση συμπληρώνουν οι ακόλουθες περιοχές:

·Αγία Παρασκευή (2600 από 3000 ευρώ)

·Ραφήνα (2700 από 3100)

·Ιλίσια (2400 από 2750)

·Λυκόβρυση (2800 από 3200)

·Γκύζη (2200 από 2500)

·Νέα Μάκρη (2200 από 2500)

·Παπάγου (3000 από 3400)

·Δροσιά (3000 από 3400)

·Λυκαβηττός (3100 από 3500)

·Χαϊδάρι (2400 από 2700)

·Βύρωνας (2700 από 3000) και

·Καστέλα (2700 από 3000)

Μετά και την πτώση τιμών του 1ου εξαμήνου, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει δεκάδες περιοχές στις οποίες ένα τετραγωνικό ακινήτου να πουλιέται λιγότερο από 2000 ευρώ το μέτρο.

reporter.gr


===============================================


Χαμηλές επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα

24/02/09


Χαμηλή είναι η βαθμολογία της Αθήνας στις επενδυτικές προοπτικές, στο ρίσκο της επένδυσης, καθώς και αναφορικά με τα επιτόκια χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη μελέτη της PricewaterhouseCoopers για τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων στην Ευρώπη το 2009 (Emerging Trends in Real Estate® Europe 2009), κατά τη διάρκεια του 2009.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε για έκτη χρονιά από το Urban Land Institute (ULI) και την PricewaterhouseCoopers, βασίζεται σε έρευνες και συνεντεύξεις με τη συμμετοχή περίπου 500 κορυφαίων στελεχών του κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις, η εικόνα της αγοράς στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές προοπτικές, χαρακτηρίζεται «συγκρατημένα φτωχή» αγορά (21η θέση), με βαθμό 4,4 (5 πέρυσι) και άριστα το 9, το ίδιο και στις αναπτυξιακές προοπτικές (12η θέση) με βαθμό 4,3 (5,1 πέρυσι) και μέτρια στο ρίσκο (21η θέση) με βαθμό 4,7 (4,8 το 2008).

Πιο αναλυτικά, στην αγορά κατοικιών για επένδυση, μόλις το 22% των ερωτηθέντων συστήνει αγορά, το 39% διακράτηση, ενώ το 39%, δηλαδή 4 στους 10 λένε «πουλήστε». Πέρυσι, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 29%, 57% και μόλις το 14% σύστηνε πώληση.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ 27 πόλεων, με πρώτο το Μόναχο, δεύτερη την Κωνσταντινούπολη και τρίτο το Αμβούργο. Στην αγορά γραφείων της Αθήνας, το 20% συστήνει αγορά, έναντι 39%, το 54% (έναντι 43%) διακράτηση θέσεων και το 26% πώληση (έναντι 18%). Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 6,25%, έναντι 6% το 2007. Στην αγορά εμπορικών ακινήτων, το 21% των ερωτηθέντων συστήνει αγορά, το 42% διακράτηση και το 36% πώληση.

Στον τομέα των ξενοδοχείων η εικόνα είναι χειρότερη, εξαιτίας και των δυσοίωνων εκτιμήσεων για τον τουρισμό. Μόλις το 8% των ειδικών συστήνει αγορά (48%) πέρυσι, το 67% διακράτηση (39% πέρυσι) και 1 στους 4, δηλαδή το 25%, προτείνει πώληση θέσεων (από 13% το 2008).

Η Αθήνα είναι στην 24η θέση. Στην αγορά αποθηκών, μόλις το 7% συστήνει αγορά στους επενδυτές, από 37% πέρυσι, το 50% λέει διακράτηση (37% το 2008) και το 43% προτείνει πώληση, από 26% πέρυσι. Η θέση της ελληνικής πρωτεύουσας είναι 27η.

Οσον αφορά τον παράγοντα ρίσκο, εκεί δηλαδή όπου φαίνεται η διάθεση των ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν σε ελληνικά ακίνητα, η Αθήνα καταλαμβάνει φέτος την 21η θέση με βαθμό 4,69, όταν το άριστα είναι 9.

Σε σχέση με το 2008, η Αθήνα ανέβηκε 5 θέσεις (από την 26η θέση), ωστόσο τότε το σκορ ήταν 4,80, ενώ φέτος πέφτει στο 4,69. Στο Μόναχο, τη Ζυρίχη και το Αμβούργο, υπάρχει το μικρότερο επενδυτικό ρίσκο, ενώ στη Μαδρίτη, το Δουβλίνο και τη Μόσχα το υψηλότερο.

Δύσκολα για όλους

Γενικότερα, πάντως, με βάση την ίδια έρευνα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές, κατασκευαστές, τραπεζίτες και χρηματιστές επιβεβαιώνουν ότι το 2009 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλες τις χώρες.

Τα κεφάλαια για ακίνητα θα εξακολουθήσουν να παρέχονται με φειδώ, τόσο στην κεφαλαιαγορά όσο και στα δάνεια, ενώ επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για μία πιθανότητα να αντιστραφεί αυτή η τάση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι το να αυξήσουν το δανεισμό τους είναι πρακτικά αδύνατον και ότι θα συνεχίσει να είναι δύσκολο ολόκληρο το 2009.

Η μελέτη αποκαλύπτει, επίσης, ότι η υπάρχουσα κρίση στην κεφαλαιαγορά του real estate θα μπορούσε να μετατραπεί σε μόνιμη κρίση, καθώς η Ευρώπη μπαίνει όλο και περισσότερο σε περίοδο ύφεσης.

Η οικονομική ανάπτυξη συνέχισε να μειώνεται σε όλη την Ευρώπη καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε και αυτή η τάση θα συνεχίσει να υπάρχει και το 2009, με τις υπάρχουσες συνθήκες που πιέζουν τα κράτη της Ευρώπης.

Ακόμη και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες θα υποστούν μείωση της παραγωγής τους, ενώ αναμένεται ότι θα επηρεαστεί και η αγορά ενοικίων, καθώς θα υπάρξει αύξηση των κενών διαμερισμάτων, με τα ενοίκια να καταβάλλονται καθυστερημένα ή να απαιτείται προσαρμογή.

NAFTEMPORIKI


=============================================


Πτώση 500 με 600 ευρώ ανά τ.μ. στην Αττική
18/12/08

Σημαντική υποχώρηση κατά 25% ή 500 με 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καταγράφουν οι τιμές των κατοικιών σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και οι μηδαμινές πράξεις που γίνονται έχουν προκαλέσει πάγωμα της αγοράς η οποία δεν προβλέπεται να ανακάμψει σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στην επόμενη διετία. Ειδικότερα σε περιοχές των Μεσογείων όπως στα Σπάτα, την Αρτέμιδα(Λούτσα) και το Κορωπί η τιμή του τετραγωνικού έχει πέσει κατά 600 ευρώ περίπου, ενώ ο αριθμός των αδιάθετων διαμερισμάτων συνεχώς αυξάνεται.

Ετσι στο Κορωπί τα ακίνητα πωλούνται από 1.800 με 2.000 ευρώ το τετραγωνικό (από 2.400 έως 2.500 που στοίχιζαν πριν από μερικούς μήνες), στην Αρτέμιδα στα 1.700 ευρώ (από 2.200 ευρώ) και στα Σπάτα από 1.800 έως 2.000 (από 2.300 ευρώ).

Και άλλες όμως περιοχές όπως η Ραφήνα το Μαρκόπουλο, ο Γέρακας και η Παιανία, σημειώνουν σημαντική πτώση, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα σε αρκετές περιοχές βορείων και δυτικών προαστίων. Ειδικότερα στην Κηφισιά η τιμή του τετραγωνικού έχει υποχωρήσει κατά 500 ευρώ, ενώ στο Περιστέρι κατά 600 ευρώ το τετραγωνικό.

Διετία κρίσης

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα. Την πεποίθηση αυτή εκφράζουν
παράγοντες της αγοράς οι οποίοι εκτιμούν ότι η επόμενη διετία θα είναι πολύ δύσκολη για τον τομέα των ακινήτων.

Ωστόσο οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η πτώση των τιμών έπρεπε να γίνει – ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης – καθώς τα ακίνητα στη χώρα μας ήταν υπερτιμημένα, αφού σε πολλές περιοχές,χωρίς κανένα προφανή λόγο (πυκνοκατοικημένες και χωρίς υποδομές) η τιμή του τετραγωνικού έφτανε να ξεπερνά και τις 3.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Η διόρθωση όμως που έρχεται αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που οι εμπλεκόμενοι πίστευαν ότι θα είναι.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει, εκτός της οικονομικής στενότητας των αγοραστών και η αλλαγή της στάσης των τραπεζών, οι οποίες έχουν πάψει πλέον να χορηγούν αφειδώς στεγαστικά δάνεια, ενώ στην περίπτωση που γίνεται αφορά μόλις το 70% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και όχι το σύνολο της αγοράς όπως ήταν και η προσφιλής τακτική των τελευταίων ετών.

REPORTER.GR


===========================================

Ελλάδα: Τα limit down της οικοδομής
18/11/08

Οι πωλητές ακινήτων βάζουν νερό στο κρασί τους. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ... νερώνει το κρασί. Οι έρευνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες (με αφορμή το συνέδριο για το real estate που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο) αποτύπωσαν αυτό που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα αλλά αρνούνταν να παραδεχτούν τα στελέχη της κτηματαγοράς: «Οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν».
Τα ανησυχητικά μηνύματα, έρχονται από δύο πλευρές. Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, κατέληξε στο εξής δυσάρεστο συμπέρασμα: «επτά στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν σπίτι μέσα στην επόμενη διετία ενώ μόλις οι πέντε στους 100 αισθάνονται βέβαιοι ότι θα προχωρήσουν σε αγορά».

Ασφαλώς, η άνοδος των επιτοκίων παίζει τον ρόλο της. «δεν συμφέρει η αγορά ακινήτου με στεγαστικό» δηλώνει ο ένας στους τρεις ενώ οι δύο στους τρεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα στεγαστικό δάνειο. Λογικό είναι, από τη στιγμή που για τα καινούργια δάνεια, το επιτόκιο έχει ήδη αναρριχηθεί στο 7%.

Και από τις γενικές διαπιστώσεις, στις ειδικές: Η έρευνα της Aspis Real Estate (σ.σ στηρίζεται σε στοιχεία από πραγματικές συναλλαγές που έγιναν μέσω του δικτύου της εταιρείας) καταγράφει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αρνητικά πρόσημα. Ιδού τα στοιχεία ανά περιοχή:

•Στα νότια προάστια, η πτώση έφτασε στο -3,6%

•Στα βόρεια προάστια, στο -1,8%

•Στο κέντρο της Αθήνας στο -0,6%

•Στον Πειραιά στο -1,13%

•Τα Ανατολικά Προάστια, είναι η μοναδική περιοχή στην οποία εξακολουθεί να υπάρχει άνοδος κατά 0,4%

Ψάχνοντας στις γειτονιές του λεκανοπεδίου, ήδη εντοπίζεις ακόμη και διψήφια ποσοστά πτώσης. Ένα διψήφιο ποσοστό είναι πολύ σημαντικό για ένα ακίνητο καθώς μεταφράζεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ιδού ορισμένες από αυτές τις γειτονιές:

1.Στον Κορυδαλλό, οι τιμές υποχωρούν κατά 13,6%. Η τιμή ανά τετραγωνικό έσπασε προς τα κάτω το φράγμα των 2000 ευρώ το μέτρο (1900) ενώ είχε 2.200 ευρώ πέρυσι.

2.Στα Γλυκά Νερά, κατά 10,6% με την τιμή ανά τετραγωνικό να φτάνει στα 2.200 ευρώ από 2.460 ευρώ πέρυσι.

3.Στο Ελληνικό κατά 11,8%. Διαμέρισμα πουλήθηκε 3000 ευρώ το τετραγωνικό από 3.400 ευρώ που «έπιανε» πέρυσι τέτοιο καιρό.

4.Στην Καισαριανή, η πτώση υπερβαίνει το 11% με ένα τετραγωνικό μέτρο να διατίθεται πλέον προς 2.800 ευρώ (από 2950 ευρώ πέρυσι)

5.Καινούργιο διαμέρισμα με λιγότερα από 2000 ευρώ το μέτρο, βρίσκει κάποιος και στα Σεπόλια. Έγιναν πράξεις στα 1900 ευρώ το μέτρο, από 2.110 ευρώ που έπρεπε να πληρώσει μέχρι και πέρυσι.

Η πτώση των τιμών, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί καθώς όλα τα στελέχη της κτηματαγοράς συμφωνούν ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Πλέον, ο υποψήφιος αγοραστής, μπορεί να βρει καινούργιο σπίτι σε τιμή ακόμη και κάτω από 2000 ευρώ το μέτρο. Που; Τα παραδείγματα είναι πολλά: ʼγιος Παντελεήμονας (1450), Κουκάκι (1550), Μεταξουργείο (1300), Μενίδι (1700), Κρυονέρι (1700), ʼγιοι Ανάργυροι (1950), Αγία Βαρβάρα (1800), ʼνω Λιόσια (1600), Καματερό (1900), Κάντζα (1850), Παιανία (1900), Μαραθώνας (1800), Νίκαια (1900), Ταύρος (1500), Ταμπούρια (1800), Πέραμα (1800) και Κορυδαλλός (1800).

REPORTER.GR


========================================

Ελλάδα: Στο "κόκκινο" 50.000 στεγαστικά
12/11/08


Τις 50.000 έφτασε ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται κανονικά και βρίσκονται σε καθυστέρηση για διάστημα πάνω από 3μήνες. Δηλαδή το 4% των στεγαστικών βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» και αντιστοιχούν σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αν και ελεγχόμενη ακόμα, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη των τραπεζών, δημιουργεί ανησυχία στα επιτελεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διότι:

* Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κινείται ανοδικά.

* Η αύξηση των επιτοκίων -και συνακόλουθα των δόσεων- ήδη δημιουργεί αυξημένη πίεση σε αρκετούς δανειολήπτες.

* Αν η κρίση διαρκέσει θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα επισφαλή δάνεια.

* Αν οι τράπεζες δεν πιάσουν το στόχο να μειώσουν τα καθυστερούμενα δάνεια στο 3,5% (του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου) θα αναπροσαρμοστεί ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος η ώρα της κρίσης πλησιάζει, καθώς η προθεσμία να πιάσουν το στόχο του 3,5% λήγει στο τέλος του έτους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της υπογραμμίζει πως για όσες τράπεζες δεν περιορίσουν τα καθυστερούμενα δάνεια στο 3,5% -του συνόλου των δανείων τους- τότε θα αυξήσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας, συνεκτιμώντας τα μέτρα που λαμβάνει για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.

Σύμφωνα με την ΤτΕ το αυξημένο ποσοστό καθυστερούμενων δανείων δείχνει αδυναμία της τράπεζας στα συστήματα διαχείρισης κινδύνου.

Στο τέλος Ιουνίου 2008 τα καθυστερούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 4,7% από 4,5% που ήταν στο τέλος του 2007 και αντιστοιχούν σε 10,5 δισ. ευρώ.

Ήδη τέσσερις τράπεζες έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης για τους ανέργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά τους δάνεια. Προς το παρόν αυτοί οι δανειολήπτες είναι «καλυμμένοι».

Όμως, οι τράπεζες καθημερινά γίνονται αποδέκτες πλήθους αιτημάτων για ευνοϊκές ρυθμίσεις στις δόσεις των στεγαστικών κυρίως δανείων.

Πρόκειται για νοικοκυριά που είδαν τους τελευταίους μήνες -από το καλοκαίρι και μετά- τα διαθέσιμα εισοδήματα τους να περιορίζονται σημαντικά και να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες ζητούν είτε «πάγωμα» των δόσεων του στεγαστικού τους για διάστημα 6 μηνών ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής -ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση-, ή να πληρώνουν το 50% της δόσης για κάποιους μήνες, ή να πληρώνουν μόνο τόκους.

Μάλιστα όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη σε ποσοστό σχεδόν 90% οι τράπεζες προχωρούν σε άμεσο διακανονισμό.

CAPITAL.GR

==============================================


Ελλάδα: Κρίση στην αγορά κατοικίας - 200.000 απούλητα διαμερίσματα
21/07/08

Σημαντική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, πάνω από 200.000 απούλητα σπίτια, μείωση στις τιμές των ακινήτων και διαμαρτυρίες από τους εμπλεκόμενους, για την κρίση που έχει ξεκινήσει στην αγορά, είναι το σκηνικό που επικρατεί σήμερα στην αγορά κατοικίας.
Όπως επισημάνθηκε και σε πρόσφατη ημερίδα για την αγορά ακινήτων, το 20% - 25% σήμερα των διαμερισμάτων στις νεόδμητες πολυκατοικίες, παραμένει απούλητο, ενώ σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων, πάνω από 200.000 διαμερίσματα αυτή την στιγμή παραμένουν στα αζήτητα.

Ενδεικτικό της κρίσης στην οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ο εργοληπτικός κόσμος της χώρας είναι ότι για το πρώτο τετράμηνο του 2008 η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση που άγγιζε το 20,5%. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, για το απόθεμα κατοικιών και την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, ευθύνεται ο μεγάλος αριθμός κατοικιών που κατασκευάστηκαν το 2005.

Συνολικά από το 1997 έως το 2007 δημιουργήθηκαν 1.280.000 νέες κατοικίες, από τις οποίες διατέθηκαν περί τις 1.100.00. Το 2001 οι προσφερόμενες κατοικίες ήταν 108.000 και η αύξηση τιμών της τάξεως του 14,3%. Αντίστοιχα το 2002 οι νέες κατοικίες ήταν 120.000 και οι τιμές αυξήθηκαν 12%. Το 2005, συνέπεια πράξεων του δημοσίου (επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα), κατασκευάσθηκαν 195.000 νέες κατοικίες, αριθμός υπερβολικός για τα ελληνικά δεδομένα, κάτι που αποτέλεσε την αρχή των σημερινών προβλημάτων

Οσον αφορά την πτώση των τιμών σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η αγοραστική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και 20%, ενώ όσον αφορά τα ακίνητα που είναι από 100 τετραγωνικά και πάνω, λόγω της ελάχιστης ζήτησης που παρατηρείται,οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες.

REPORTER.GR

Toyota faces new probe


Toyota faces new probe

DETROIT/TOKYO (Reuters) - U.S. regulators launched a preliminary investigation into reported steering problems on the Corolla sedan on Wednesday as Toyota Motor Corp <7203.T> faced questions from U.S. lawmakers on whether it had ignored red flags on safety before a wave of vehicle recalls. The National Highway Traffic Safety Administration has received more than 150 complaints about possible steering problems in 2009 and 2010 Corolla models, a U.S. government official said.

source: iii.co.uk
Share |