Thursday, February 18, 2010

Εν μέσω ενστάσεων εγκρίνονται από τη Βουλή τα €35 εκατ. για τη Eurocypria


Εν μέσω ενστάσεων εγκρίνονται από τη Βουλή τα €35 εκατ. για τη Eurocypria

Λευκωσία: Η Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους των βουλευτών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα Πέμπτη την κυβερνητική πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurocypria κατά 35 εκατομμύρια ευρώ. Στον αντίποδα τις ψήφους της μειοψηφίας αναμένεται να συγκεντρώσει η πρόταση που υπέβαλλε το ΕΥΡΩΚΟ για έγκριση μόνο 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες λειτουργικές ανάγκες (ύψους 7 εκατ. ευρώ) και να υπάρξει ρευστότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα (3 εκατ. ευρώ).

Στην πρόταση αυτή προβλέπεται επίσης ότι δεν θα αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των 28 εκατ. ευρώ, αλλά θα παραταθούν, διατηρώντας τις έμμεσες κρατικές καλύψεις που υπάρχουν γι’ αυτά.

Το ΕΥΡΩΚΟ ζητά επίσης να γίνει και ανεξάρτητη έρευνα για τη βιωσιμότητα των αερομεταφορέων της Κύπρου, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να υποστηριχθεί και από μερίδα βουλευτών του ΔΗΣΥ, αλλά χωρίς προοπτική για πλειοψηφία.

Ωστόσο, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται ότι θα γίνουν συστάσεις και θα ζητηθούν δεσμεύσεις για διάφορες πτυχές που αφορούν τη λειτουργία της Eurocpyria, (όπως ο ανταγωνισμός με τις Κυπριακές Αερογραμμές και το λειτουργικό κόστος της εταιρείας).

Στο κενό πάντως φαίνεται να έπεσε και η απόπειρα την Τετάρτη των συντεχνιών ΣΥΝΥΚΑ και ΠΑΣΥΠΙ των Κυπριακών Αερογραμμών προς τον πρόεδρο της Βουλής, να ανατρέψουν το κομματικό ισοζύγιο στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας.

Ο κ. Καρογιάν, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συντεχνιών, ανέφερε ότι ο ίδιος «καταβάλλει προσπάθειες, ούτως ώστε να μπουν τέτοιες προϋποθέσεις, που να μη δημιουργούν τετελεσμένα για το μέλλον των αερομεταφορών στην Κύπρο».

Ο επικεφαλής της ΣΥΝΥΚΑ, Αντρέας Πιερίδης, επιβεβαίωσε αυτό που αποκάλυψε ο «Φ» το περασμένο Σάββατο, ότι δηλαδή «ήδη μία από τις συντεχνίες (εννοεί την ΠΑΣΥΠΙ), με τη σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων, έχει προβεί σε καταγγελία στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξέταση του θέματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η επιστολή είχε ετοιμαστεί από τον δικηγόρο της συντεχνίας και από πλευράς Ε.Ε. στάλθηκε βεβαίωση ότι παραλήφθηκε.

source: philenews.com

No comments:

Share |