Thursday, February 18, 2010

Bank of Japan: Αμετάβλητα τα επιτόκια, δεν έχει στόχο για τον πληθωρισμό


Bank of Japan: Αμετάβλητα τα επιτόκια, δεν έχει στόχο για τον πληθωρισμό


ΤΟΚΙΟ (Doe Jones)—Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Masaaki Shirakawa υπαινίχθηκε σήμερα ότι το πώς για την κεντρική τράπεζα η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, δεν αντιπροσωπεύει κάποιο στόχο για τον πληθωρισμό.

«Αν επικεντρωθούμε περισσότερο από ότι πρέπει στις διακυμάνσεις των τιμών μπορεί να παραβλέψουμε τις ανισορροπίες στην οικονομία», τόνισε ο Shirakawa στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Naoto Kan είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση και η Bank of Japan στοχεύουν στην αύξηση των εγχώριων τιμών κατά 1% σε ετήσια βάση, δίνοντας με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά συγκεκριμένο στόχο για τον πληθωρισμό.

Η BOJ ανέφερε το Δεκέμβριο ότι η σταθερότητα των τιμών σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα σημαίνει αύξηση της τάξης του 2% ή χαμηλότερα με το μέσο όρο στο 1%.

Η επιτροπή πολιτικής της BOJ νωρίτερα αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,1%, όπου βρίσκεται από το Δεκέμβριο του 2008. Επίσης διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την οικονομία, λέγοντας όπως και τους προηγούμενους μήνες, ότι η ιαπωνική οικονομία «ανακάμπτει».

source: capital.gr

No comments:

Share |