Tuesday, June 8, 2010

Κέρδη 0,8% για το αργό στα $72


Κέρδη 0,8% για το αργό στα $72

Μικρά κέρδη σημείωσε στις συναλλαγές της Πέμπτης η τιμή του αργού βρίσκοντας στήριξη στην υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ και παρά την καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας για τις τιμές του πετρελαίου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού Ιουλίου κέρδισε 55 cents ή 0,8% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 71,99 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό τύπου Brent στο ICE futures exchange του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,3% στα 72,30 δολ. το βαρέλι.

Η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας (EIA) υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του αργού το 2010 και το 2011 επικαλούμενη τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Στην μηνιαία της έκθεση η αμερικανική υπηρεσία τοποθετεί την τιμή του αμερικανικού αργού στα 78,75 δολ. το βαρέλι το 2010, που αποτελεί μείωση 4,2% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στα 78 δολ. το τρίτο τρίμηνο, πριν ανακάμψουν κοντά στα 80,33 δολ. το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Για το 2011 οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στα 82,50 δολ. το βαρέλι, κατά 3 δολ. χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της υπηρεσίας.

Η EIA αναθεώρησε καθοδικά τις τιμές λόγω της "αβεβαιότητας για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και στη ζώνη του ευρώ".

Η ζήτηση στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί το γ΄ τρίμηνο στα 18,91 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας, σημειώνοντας άνοδο μόλις 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

source: capital.gr

Ανακαλεί πάνω από 1,3 εκατ. οχήματα η General Motors


Ανακαλεί πάνω από 1,3 εκατ. οχήματα η General Motors

Την ανάκληση 1.365.000 οχημάτων της στις ΗΠΑ που κινδυνεύουν να προκαλέσουν ανάφλεξη και πυρκαγιά, προχωρεί η General Motors.
Όλα τα οχήματα που ανακλήθηκαν διαθέτουν σύστημα θέρμανσης του υγρού για τον καθαρισμό των υαλοπινάκων του αυτοκινήτου.
Η ανάκληση τούτη "είναι επακόλουθο της προηγούμενης παρόμοιας ανάκλησης που είχε αποφασισθεί το 2008 για να προστεθεί μία ασφάλεια προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι πιθανές συνέπειες ενός βραχυκυκλώματος στο κύκλωμα μετάδοσης", αλλά προβλήματα συνέχισαν να παρουσιάζονται και μετά τις πραγματοποιηθείσες επιδιορθώσεις, επεξηγεί στο ενημερωτικό της σημείωμα η NHTSA.

Τα προβλήματα τούτα μπορούν να φθάσουν έως "την τήξη του πλαστικού που περιβάλλει το δοχείο του υγρού" και "μπορεί να αναφλεγεί το σύστημα που θερμαίνει τους υαλοκαθαριστήρες".

Η GM ανακαλεί πλείστα μοντέλα της των ετών 2006 έως 2009, ορισμένα των ετών 2007-09 και το μοντέλο Chevrolet Traverse του 2009.

source: reporter.gr

Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός


Σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός

Και ενώ οι αγορές καταρρέουν, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 1.250 δολάρια η ουγγιά. Συγκεκριμένα, η τιμή του "άγγιξε" ενδοσυνεδριακά τα 1.252,85 δολάρια, με τους επενδυτές να στηρίζουν την άνοδο του και εκτιμούν ότι είναι ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού έκλεισε στα 1.245,60 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,4%, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι φόβοι για διπλή ύφεση, με τελευταία ένδειξη την αναιμική αύξηση στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα το Μάιο.
Το γεγονός ότι ο κίνδυνος για τα κρατικά χρέη στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρείται, κάτι που φαίνεται να διαχέεται και σε κράτη εκτός Ε.Ε., σε συνδυασμό με την κορύφωση της αποστροφής ανάληψης ρίσκου και την συνεχιζόμενη υποχώρηση του ευρώ, καθιστά τον χρυσό ελκυστικό.

Η αγορά χρυσού φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω των προβλημάτων στον κόσμο, ενώ όσο τα χρηματιστήρια δέχονται μεγάλη πίεση η πορεία του χρυσού μπορεί να οδηγηθεί και πέραν των 1.300 δολαρίων πολύ σύντομα, εκτιμούν οι αναλυτές

source: capital.gr

Ουγγαρία: Σχέδιο δράσης 29 σημείων για τον περιορισμό του ελλείμματος


Ουγγαρία: Σχέδιο δράσης 29 σημείων για τον περιορισμό του ελλείμματος

Σχέδιο δράσης 29 σημείων για την οικονομία της χώρας, παρουσίασε σήμερα στη Βουλή στη Βουδαπέστη ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και αρχηγός της δεξιάς Ενωσης Νεαρών Δημοκρατών, Βίκτορ Ορμπάν, ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αποδόμηση της γραφειοκρατίας, η υποστήριξη επενδύσεων και η εγγύηση μιας γρηγορότερης απορρόφησης κοινοτικών πόρων.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός στοχεύει στην καθιέρωση μιας οικογενειακής φορολογίας αντί της φορολογίας μεμονωμένων προσώπων, όπως και στη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για το φόρο εισοδήματος, στο 16%.
Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη ένας ειδικός φόρος τραπεζών για μία τριετία, ο οποίος πέρα από τις τράπεζες θα περιλαμβάνει και ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, με στόχο την αύξηση των συνεισφορών στον προϋπολογισμό από τα σημερινά 13 δισεκατομμύρια φιορίνια, στα 200 δισεκατομμύρια φιορίνια, δηλαδή από 45,5 εκατομμύρια ευρώ στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον εταιρικό φόρο, θα ισχύσει η ευνοϊκή φορολογική κλίμακα του 10% για δραστηριότητες που ανέρχονται μέχρι 500 εκατομμύρια φιορίνια, αντί των 50 εκατομμυρίων που ίσχυε έως τώρα, ενώ ο φόρος στα κέρδη εταιρειών κάτω των 500 εκατομμυρίων θα μειωθεί από το 19% στο 10%.

Παράλληλα, προτείνεται η διαγραφή δέκα μικροτέρων φόρων που βάρυναν μέχρι τώρα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η σύσταση εθνικής υπηρεσίας για την προστασία όσων, λόγω οφειλών και δανείων, κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους

Επιπλέον, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξήγγειλε την εξοικονόμηση ποσών ύψους 120 δισεκατομμυρίων φιορινίων που θα προέλθουν, όπως ανέφερε, από περικοπές δαπανών κρατικών οργανισμών, αναδιάρθρωση του μισθολογίου των εργαζομένων στο Δημόσιο και από τους ελέγχους δαπανών από τον προϋπολογισμό των υπουργείων.

Στο μεταξύ, σε σημερινά δημοσιεύματα του ουγγρικού Τύπου όπως και σε δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, καταγγέλλεται ότι εσκεμμένα δημιουργήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης θέμα "ουγγρικής κρίσης" στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, που, όπως σημειώνεται, έδωσε ευκαιρία σε κερδοσκόπους να δράσουν για μια ακόμη φορά, παίζοντας επικίνδυνα και επιζήμια παιχνίδια σε βάρος της ουγγρικής οικονομίας.

Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού, Ατίλα Μεστερχάζι, ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και της Επιτροπής Προϋπολογισμού για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και κατήγγειλε το κόμμα του πρωθυπουργού για απερίσκεπτες ενέργειες που έβλαψαν διεθνώς το κύρος της χώρας, αφήνοντας έκθετο το εθνικό νόμισμα στους κερδοσκόπους.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Ορμπάν αναγκάσθηκε χθες σε μια αναδίπλωσή της και στροφή 180 μοιρών, βλέποντας να πλήττεται η αξιοπιστία της διεθνώς αλλά και να ζημιώνει τη χώρα, εξαιτίας της αναστάτωσης που προκάλεσε σε διεθνείς αγορές, χρηματιστήρια και στο ευρώ, η, προφανώς για μικροκομματικές σκοπιμότητες και για εσωτερική κατανάλωση, κινδυνολογία της, των προηγούμενων ημερών, ως προς την ουγγρική οικονομία.

Στις αντιδράσεις τους, οικονομικοί αναλυτές, καταλόγιζαν βαρύτατες ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος του πρωθυπουργού και τα λάθη της που οδήγησαν μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο σε αποσταθεροποίηση της χώρας και στην εξασθένηση του εθνικού νομίσματος, του φιορίνιου.

Οδήγησαν επίσης στη μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Βουδαπέστης αλλά και σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, όπως και στη μεγαλύτερη πτώση του ευρώ εδώ και τέσσερα χρόνια, κάτω του ορίου του 1,20 της ισοτιμίας απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, ενώ συγχρόνως υπήρξε κλονισμός της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό 16 μηνών οι νέες θέσεις εργασίας


ΗΠΑ: Σε υψηλό 16 μηνών οι νέες θέσεις εργασίας

Υψηλό 16 μηνών "άγγιξαν"¨οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατά μήνα Απρίλη, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 3,1 εκατ. από 2,8 εκατ. κατά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων διατηρήθηκε αμετάβλητος στα 4,3 εκατ., ενώ οι περικοπές υποχώρησαν στα 1,7 εκατ. από 1,8 εκατ., στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2007. Ακόμη, ο αριθμός των παραιτηθέντων ανήλθε στα 2 εκατ. από 1,9 εκατ.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 36 δισ. δολ.


ΗΠΑ: Έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 36 δισ. δολ.

Το ποσό των 36 δισ. δολαρίων σε ομόλογα 3ετούς διάρκειας δημοπράτησε η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα, στην απόδοση του 1,220%. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 3,23 δολάρια για κάθε δολάριο, υψηλότερα σε σχέση με τα 3,08 δολάρια που ήταν ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Οι έμμεσοι αγοραστές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ξένες τράπεζες συμμετείχαν κατά 46,7%, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 51,5%. Οι άμεσοι αγοραστές συμμετείχαν με ποσοστό 16,3% σε σχέση με το 11,9% που ήταν ο μέσος όρος.

source: reporter.gr

Δηλώσεις Bernanke για την Αμερικανική οικονομία


Δηλώσεις Bernanke για την Αμερικανική οικονομία

Ήπια ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις αρχικές συναλλαγές της Τρίτης στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke πως η αμερικανική οικονομία δεν κινδυνεύει να σημειώσει νέα βουτιά διολισθαίνοντας εκ νέου σε ύφεση (double dip).

Το κλίμα επιφυλακτικότητας διατηρείται ωστόσο στην αμερικανική αγορά μετά από δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που οδήγησαν τον Dow Jones σε βουτιά σχεδόν 440 μονάδων και ενώ οι προειδοποιήσεις της Fitch Ratings για την οικονομική θέση της Μεγάλης Βρετανίας επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την επίφοβη δημοσιονομική εικόνα ορισμένων χωρών της Ε.Ε.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 19,81 μονάδες (+0,20%) και βρίσκεται στις 9.836,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,88 μονάδων (+0,04%) φτάνοντας τις 2.174,78 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,42 μονάδων (+0,23%) και βρίσκεται στις 1.052,89 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η American Express καθώς διαπραγματεύεται στα 38,02 δολ. με άνοδο 0,31 δολ. ή σε ποσοστό 0,82%. Ακολουθούν η Caterpillar με κέρδη 0,77% στα 56,26 δολ. και η Du Pont στα 34,3199 δολ. με άνοδο 0,67%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Intel (-0,80%), η Microsoft (-0,32%) και η Home Depot (-0,32%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έχασαν τα πρωινά τους κέρδη και γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά τις προειδοποιήσεις της Fitch Ratings για τη Βρετανία. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης κάνει λόγο για "τρομερές δημοσιονομικές προκλήσεις", ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται ταχύτερος ρυθμός περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος σε σχέση με τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός του περασμένου Απριλίου.

Η Fitch αναγνωρίζει πάντως ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει δράσει πολύ γρήγορα ορίζοντας την δημοσιονομική εξυγίανση βασική προτεραιότητα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve, Ben Bernanke αναφερόμενος εξάλλου στις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ε.Ε. εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την επιβίωση του ευρώ, ενώ επισήμανε ότι το κοινό πακέτο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι επαρκή για να καλύψει τις υποχρεώσεις των υπερχρεωμένων χωρών-μελών.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία, ο διοικητής της Fed, εκτίμησε ότι δείχνει να έχει αρκετό momentum για να αποφύγει μία ύφεση τύπου double-dip, επικαλούμενος την ενίσχυση των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών. "Υπάρχουν σημάδια ότι ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει", τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η McDonald΄s ανακοίνωσε σήμερα αύξηση 4,8% στις παγκόσμιες πωλήσεις της για το μήνα Μάιο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι πωλήσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 3,4%, στην Ευρώπη 5,7% και στην Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή 3,8%. Η εταιρεία προειδοποίησε εξάλλου ότι η εξασθένιση του ευρώ αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη της χρήσης καθώς οι πωλήσεις της Ευρωζώνης αντιστοιχούν στο 25% του λειτουργικών εσόδων.

source: capital.gr

Γερμανία: Αύξηση 0,9% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο


Γερμανία: Αύξηση 0,9% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)—Σε ποσοστό 0,9% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Απρίλιο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, καθώς η οικονομική ανάκαμψη συνεχίστηκε με ήπιο ρυθμό, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας.

Η εποχιακά αναπροσαρμοσμένη αύξηση ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από τις προσδοκίες και δείχνει ότι διατηρείται η τροχιά ανάκαμψης, μετά από έναν δύσκολο χειμώνα που έπληξε την ανάπτυξη, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας στη σύνοψη των αποτελεσμάτων.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκε σε ποσοστό 13,3%.

«Μετά τους χειμερινούς μήνες, η ενίσχυση της πορείας ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής συνεχίστηκε με ελαφρώς πιο ήπιο ρυθμό τον Απρίλιο», σημειώνει το υπουργείο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% σε μηνιαία και εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση.

Τα στοιχεία για την παραγωγή του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά δείχνοντας αύξηση 4,3% από 4% προηγουμένως. Η ανάκαμψη τον εν λόγω μήνα οφείλεται στην ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου μετά τη «χειμερία νάρκη».

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι κατασκευές οδήγησαν εκ νέου στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι μεταποιητικές παραγγελίες αυξήθηκαν 2,8% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, καθώς η ζήτηση αναπτύχθηκε τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό.


source: capital.gr

Γερμανία: Άνοδος 19,2% στις εξαγωγές Απριλίου


Ιδιαίτερα θετική πορεία ακολούθησε η εξαγωγική δραστηριότητα της Γερμανίας τον Απρίλιο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Οι εξαγωγές της χώρας –σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2009- σημείωσαν άνοδο 19,2% φθάνοντας στο επίπεδο των 75,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 15,7% στα 61,9 δισ. ευρώ. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας άγγιξε το επίπεδο των 13,4 δισ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν στα 15 δισ. ευρώ.

source: euro2day.gr

Στην επιφάνεια έκτακτος εταιρικός φόρος


Στην επιφάνεια έκτακτος εταιρικός φόρος


Σε έκτακτη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων προσανατολίζεται το ΑΚΕΛ, ανέφερε σήμερα ο βουλευτής του Γιάννος Λαμάρης, δίνοντας βάση στη φημολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες βδομάδες χωρίς να είναι σε θέση όμως να προσδιορίσει το ύψος της νέας φορολογίας και ποιοι θα την πληρώσουν. Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στέλνει λανθασμένα μηνύματα σε ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείει ωστόσο την επιβολή φόρου αλληλεγγύης επί των κερδών μεγάλων επιχειρήσεων.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Λαμάρης έκανε για πρώτη φορά δημόσια αναφορά σε εισήγηση του κόμματος του προς την κυβέρνηση για έκτακτη φορολογία για περίοδο δύο ή τριών ετών επί των κερδών των εταιρειών.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αύξηση του εταιρικού φόρου, κάτι που θα επηρέαζε άλλωστε και τις ξένες επιχειρήσεις, αλλά για έκτακτη φορολογία συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Δεν ήταν σε θέση ωστόσο να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, κάτι που αναμένεται να γίνει αφορμή για νέες φήμες και πρόσθετη αβεβαιότητα στην αγορά.

«Εκείνο το οποίο θέτουμε ως βάση για συζήτηση είναι προσωρινή έκτακτη φορολογία επί των κερδών των επιχειρήσεων έτσι ώστε να επιμεριστούν όλοι τα βάρη αντιμετώπισης της κρίσης. Διότι πέραν του ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας, χρειάζεται να στηρίξει τις ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη όπως είναι ο αυξημένος αριθμός ανέργων που έχει δημιουργήσει η κρίση. Γι’ αυτό το βάρος δεν μπορεί να το επωμιστούν μόνο αυτοί που έχουν ένα μισθό», είπε.

«Το ΑΚΕΛ εισηγείται όπως για 2-3 χρόνια επιβληθεί επιπλέον φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων και όχι αύξηση του εταιρικού φόρου», πρόσθεσε.

Τα πυρά του κ. Λαμάρη συγκέντρωσαν για μία ακόμη φορά οι τράπεζες, τις οποίες χρησιμοποίησε ως παράδειγμα.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «μια τράπεζα εξαγγέλλει 29% αυξημένα κέρδη ή κέρδη €350 εκ. από τις δραστηριότητες της σε μια περίοδο που όλος ο κόσμος και τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΣΥ, παρακαλούσαν τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια τους για να μπορέσει να υπάρξει κίνηση του χρήματος και ανάπτυξη. Αν η κυβέρνηση τους επιβάλει ένα ποσοστό επί των κερδών έξτρα φορολογία σημαίνει ότι το 10% του εταιρικού φόρου για κάποιο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί στο 10,5%, για παράδειγμα».

Η εισήγηση αυτή του ΑΚΕΛ προσκρούει στην έντονη αντίδραση του ΔΗΣΥ, ο οποίος δια στόματος του βουλευτή του κόμματος Χρίστου Στυλιανίδη, προειδοποιεί ότι πιθανή αύξηση του εταιρικού φόρου θα πλήξει την εικόνα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή σήμερα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κύπρος είχε τρεις βασικούς τομείς οικονομικής ανάπτυξης, τον τουρισμό, την εξοχική κατοικία και τις υπηρεσίες. Δυστυχώς ο τουρισμός και η εξοχική κατοικία έχουν κορεστεί. Παρέμειναν μόνο οι υπηρεσίες ως μοχλός ανάπτυξης του τόπου και οι οποίες στηρίζονται στην εικόνα της Κύπρου ως αξιόπιστό χρηματοοικονομικό κέντρο λόγω του χαμηλού φορολογικού καθεστώτος και άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η κρίση».

«Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρήσει με λανθασμένους χειρισμούς ή στέλλοντας λανθασμένα μηνύματα να τραυματίσει αυτή την εικόνα της Κύπρου τότε δυστυχώς τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα», υπέδειξε.

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ακόμη και τον κίνδυνο οι ανταγωνιστικές προς την Κύπρο χώρες να εκμεταλλευτούν υπέρ τους, ενδεχόμενη αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος.

«Οι ανταγωνιστές της Κύπρου, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Βέλγιο και Ολλανδία σε καθημερινή βάση επιχειρούν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε αυτό τον τομέα και εάν εμείς στείλουμε αντίθετα μηνύματα τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγάλα», είπε.

Ενισχύοντας τις θέσεις του ανέφερε ότι ήδη η Κύπρος στο θέμα δημιουργίας νέων εταιρειών από πρώτη που ήταν στον κατάλογο στη Ρωσία κατέβηκε στην τέταρτη σειρά.

Παρά τις διαφωνίες που εξέφρασε για αύξηση του εταιρικού φόρου, ο κ. Στυλιανίδης δεν απέκλεισε την επιβολή έκτακτης φορολογίας υπό τη μορφή φόρου αλληλεγγύης. «Εισηγήθηκε όπως η κυβέρνηση έρθει σε επαφή με τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια αλληλεγγύης, να προσφέρουν φόρο κοινωνικής αλληλεγγύης μέχρι να εξέλθει η οικονομία από την κρίση».

Στην αντεπίθεση και πάλι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, απέρριψε ότι με το να φορολογηθούν τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων θα πληγεί η εικόνα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Παράλληλα απαντώντας στην εισήγηση του ΔΗΣΥ, διερωτήθηκε «εάν ποτέ κανείς είδε το κεφάλαιο να προσφέρει σε περιόδους κρίσης. Εδώ η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα με τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων στην αγορά για να μειωθούν τα επιτόκια και οι τράπεζες δεν μείωσαν τα επιτόκια και περιμένουμε τώρα από τις τράπεζες αλληλεγγύη; Να έρθουν και να πουν, να πάρτε κόσμε;» ανέφερε με ειρωνεία.

Ταυτόχρονα διερωτήθηκε αν «την καλή οικονομία τη θέλουμε για να ευημερούν οι πολίτες ή για να ευημερεί μόνο το κεφάλαιο και τα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων».

source: stockwatch.com.cy

Γερμανία: Κατώτερο των εκτιμήσεων το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλη


Γερμανία: Κατώτερο των εκτιμήσεων το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλη


Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία κατά το μήνα Απρίλιο, με τους επενδυτές, ωστόσο, να απογοητεύονται από τα στοιχεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 13,1 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ενώ ήταν κατώτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για τα 14,1 δισ. ευρώ.

Ακόμη, οι εισαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 7,3% στα 61,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 5,9% στα 74,3 δισ. ευρώ.

source: reporter.gr

Η Fitch αξιολογεί θετικά τις προοπτικές της Finansbank


Η Fitch αξιολογεί θετικά τις προοπτικές της Finansbank

Ο οίκος Firch διατήρησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία σε «BBB-», τόσο σε ξένο, όσο και σε εγχώριο νόμισμα, με προοπτική «σταθερή». Η αξιολόγηση αυτή παραμένει υψηλότερη από τη γενική αξιολόγηση της Τουρκίας (ΒΒ+) και αντικατοπτρίζει τη θετική πορεία της τράπεζας εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Η αξιολόγηση δεν λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο παροχής στήριξης από τη μητρική ελληνική τράπεζα, αφού κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να χρειαστεί. Αν όμως καθίστατο αναγκαίο, η ΕΤΕ θα ήταν έτοιμη να παρέμβει, αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσε, λόγω των πιέσεων που δέχεται η ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, η Fitch σημειώνει στην έκθεσή της ότι η Finansbank είναι λιγότερο εκτεθειμένη από τους ανταγωνιστές της σε κρατικά Τουρκικά ομόλογα και εξαίρει την επέκταση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και δανείων, αλλά και την επέκταση του δικτύου υποκαταστημάτων της τράπεζας. Οι αξιολογητές συμπεραίνουν ότι η τράπεζα αποδείχθηκε ανθεκτική στο δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Η Finansbank είναι η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα στην Τουρκία και ελέγχει το 4,15% της αγοράς της χώρας.

source: reporter.gr

Κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στη Ρουμανία


Κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στη Ρουμανία

Πάνω από τις 20.000, στις οποίες είχαν φτάσει πέρυσι, αναμένεται να ανέλθουν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη Ρουμανία φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επαγγελματικής ένωσης των ελεγκτών πτωχεύσεων (UNPIR), Αρίν Στανέσκου.

Μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2010 υποβλήθηκαν συνολικά 8.000 αιτήσεις πτώχευσης. Ο αριθμός αυτός είναι ο ίδιος με τις αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων που είχαν υποβληθεί ολόκληρο το 2007.

source: naftemporiki.gr

Εντυπωσιάζει η Apple με το νέο iPhone


Εντυπωσιάζει η Apple με το νέο iPhone

Το πολυαναμενόμενο iPhone 4 παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Στιβ Τζομπς, κάνοντας ένα ακόμα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές του στην αγορά των smartphones.

Η νέα συσκευή είναι 24% πιο λεπτή σε σχέση με την προηγούμενη και διαθέτει περισσότερα από 100 καινούρια χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων δυνατότητα βιντεοκλήσης, HD βίντεο, κάμερα 5Megapixel, Illuminated Sensor, 1,75 micron pixel size, 5x Digital Zoom, Tap Autofocus και LED Flash.

Η τιμή της θα ανέρχεται στα 199 δολάρια, ενώ η τιμή του προηγούμενου μοντέλου 3GS θα μειωθεί στα 99 δολάρια.

Όπως ανακοίνωσε ο Τζομπς, το νέο iPhone θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου σε πέντε αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και τον Σεπτέμβριο σε άλλες 88 χώρες.

Παρά την επιτυχία του iPad κατά το πρώτο δίμηνο της κυκλοφορίας του – πουλήθηκαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια συσκευές μέσα σε 60 ημέρες – το iPhone παραμένει η βασική γραμμή ανάπτυξης για την Apple.

source: naftemporiki.gr

ABB: Εξαγορά της Chloride Group έναντι 1,25 δισ. δολ.


ABB: Εξαγορά της Chloride Group έναντι 1,25 δισ. δολ.

Στην εξαγορά της Chloride Group προχωρά η ΑΒΒ έναντι τιμήματος 860 εκατ. στερλινών (1,25 δισ. δολάρια), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ελβετικού ομίλου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Όπως αναφέρει η ΑΒΒ, η Chloride – τα προϊόντα της οποίας αποτρέπουν πιθανές ελλείψεις ενέργειας – δέχτηκε την προσφορά των 325 πενών ανά μετοχή. Τον Απρίλιο, η εταιρεία είχε απορρίψει προσφορά της Emerson Electronic ύψους 723 εκατ. στερλινών.

Η ABB η οποία πωλεί ενεργειακό εξοπλισμό σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας καθώς και σε επιχειρήσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, διέθετε στα τέλη του πρώτου τριμήνου ταμειακά διαθέσιμα ύψους 7,1 δισ. δολαρίων και οι αναλυτές θεωρούσαν δεδομένο ότι θα προχωρούσε σε εξαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Ventyx.

source: naftemporiki.gr

Fitch: "Τρομερές" οι δημοσιονομικές προκλήσεις για τη Μ. Βρετανία


Fitch: "Τρομερές" οι δημοσιονομικές προκλήσεις για τη Μ. Βρετανία

Τρομερές χαρακτηρίζει η Fitch τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μ. Βρετανία, ενώ παράλληλα τονίζει ότι απαιτείται μία ισχυρή μεσοπρόθεσμη στρατηγική εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένου ταχύτερου ρυθμού μείωσης του ελλείμματος από αυτόν που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του Απριλίου του 2010.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγησης «ΑΑΑ» της Μ. Βρετανίας στηρίζεται από τα ισχυρά θεσμικά όργανα, την ανεπτυγμένη, διαφοροποιημένη και ευέλικτη οικονομία, την εξαιρετική χρηματοδοτική ευελιξία και το ιστορικό της στις δημοσιονομικές προσαρμογές.

Ωστόσο, συνεχίζει η Fitch, η αύξηση του κρατικού χρέους από το 2008 είναι μεγαλύτερη από άλλων χωρών με την ίδια αξιολόγηση, ενώ η προσαρμογή του πρωτογενούς ισοζυγίου που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του χρέους είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Το πρωτογενές έλλειμμα είναι σχεδόν το διπλάσιο από τα επίπεδα που διαμορφωνόταν σε προηγούμενες περιόδους δημοσιονομικής επιδείνωσης στη Μ. Βρετανία τις δεκαετίες του 1970 και του 1990.

source: capital.gr

Απορρίφθηκε η αίτηση της GM για βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση


Απορρίφθηκε η αίτηση της GM για βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Απορρίφθηκε η πρόταση της General Motors Co. για κρατική βοήθεια από οργανωτική επιτροπή, καθώς «δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές», σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο είχε πρόσβαση το Dow Jones Newswires.

«Η General Motors έχει τις κατάλληλες πηγές για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής της μονάδας από μόνη της», όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Σημειώνεται πως το έγγραφο είναι με ημερομηνία 8 Ιουνίου, και η αίτηση χρηματοδότησης της GM αφορούσε την αναδιάρθρωση της μονάδας Adam Opel GmbH στη Γερμανία.

«Έπειτα από την πλήρη αποπληρωμή των κρατικών δανείων από τις κυβερνήσεις Αμερικής και Καναδά, η ρευστότητα της GM υπολογίζεται να φτάσει περίπου τα 10 δισ. ευρώ», αναφέρεται συμπληρωματικά στο έγγραφο.

Η GM ζητούσε βοήθεια ύψους 1.1 δισ. ευρώ από τη Γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που αφορά την Ευρώπη. Συνολικά, η ανάγκη για χρηματοδότηση της εταιρείας στην Ευρώπη φτάνει τα 3,7 δισ. ευρώ.

source: capital.gr

Ανακαλούνται κι άλλα αυτοκίνητα Chrysler στις ΗΠΑ


Ανακαλούνται κι άλλα αυτοκίνητα Chrysler στις ΗΠΑ

600.000 αυτοκίνητα από πέντε μοντέλα της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ ανακαλεί η Chrysler.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας ότι στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα υπήρχε κίνδυνος να κολλήσει το γκάζι, να μην πιάσουν τα φρένα, ή να εκδηλωθεί πυρκαγιά στις πόρτες.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η ανάκληση 284.831 αυτοκινήτων Chrysler Town and Country και Dodge Grand Caravan με έτος κατασκευής το 2008 και το 2009, τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά στις πόρτες τους.

Επίσης ανακλήθηκαν 288.968 Chrysler Jeep Wrangler με έτος κατασκευής από το 2007 ως το 2010, στα οποία μπορεί να παρατηρηθεί διαρροή του υγρού φρένων.

Αυτές οι δύο ανακλήσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανάκληση που ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή 25.336 αυτοκινήτων Dodge Caliber και Jeep Compass του 2007, εξαιτίας προβλήματος στο πεντάλ του γκαζιού.

source: newsit.gr
Share |