Friday, February 1, 2008

Εγκαταλείπει τα κινητά τηλέφωνα η Motorola

Εγκαταλείπει τα κινητά τηλέφωνα η Motorola

Το μεγαλύτερο άλμα σε διάστημα τεσσάρων ετών κατέγραψε η Motorola, μετά την ανακοίνωση στην οποία προέβη ότι ενδέχεται να υποκύψει στις πιέσεις των μετόχων και να προχωρήσει σε περικοπή του τομέα των κινητών τηλεφώνων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Greg Brown, δήλωσε χθες ότι η Motorola ερευνά τις επιλογές που έχει , μια εκ των οποίων είναι ο πιθανός διαχωρισμός του τομέα της κινητής τηλεφωνίας.

Η παραπάνω ανακοίνωση ευχαρίστησε τους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και το δισεκατομμυριούχου, Carl Icahn, ο οποίος είχε απαιτήσει την εν λόγω κίνηση από την εταιρία. Η επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τα μισά από τα συνολικά έσοδα της Motorola κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο απώλειες 388 εκατ. δολαρίων, καθώς οι πελάτες προτίμησαν τα τηλέφωνα των Samsung Electronics και Apple.

Η μετοχή της Motorola ενισχύθηκε 1,32 δολάρια, ή 12% στα 12,82 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης σήμερα.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1343.42 ( 2.52%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3909.81 ( 2.43%)

Όγκος: € 8,017,585

---

FTSE 100 INDEX 6,029.20 149.40 2.54%
CAC 40 INDEX 4,978.06 108.27 2.22%
DAX INDEX 6,968.67 116.92 1.71%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,743.19 92.83 0.73%
S&P 500 INDEX 1,395.42 16.87 1.22%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,413.36 23.50 0.98%

Chevron: Αύξηση κερδών κατά 29% στο τέταρτο τρίμηνο

Chevron: Αύξηση κερδών κατά 29% στο τέταρτο τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ της κερδοφορίας της ανακοίνωσε και η Chevron για το τέταρτο τρίμηνο του 2007 – μετά τις αμερικανικές ανταγωνίστριές της ExxonMobil και ConocoPhilips – ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς ανόδου των τιμών πετρελαίου.

Τα κέρδη της Νο2 πετρελαϊκής των ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών και ανήλθαν στα 4,87 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 29% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδά της ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 30% στα 59,9 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 76,09 δισ. δολάρια.

Η παγκόσμια παραγωγή της διαμορφώθηκε ωστόσο στα 2,61 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, 42.000 βαρέλια χαμηλότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

NAFTEMPORIKI

Ναυτιλιακός γίγαντας από Excel και Quintana

Ναυτιλιακός γίγαντας από Excel και Quintana

Μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες του κλάδου μεταφοράς ξηρών φορτίων στον Nasdaq, θα δημιουργήσει η εξαγορά της Quintana Maritime του κ. Σταμάτη Μολάρη από την Excel Maritime, του κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδη. Η συμφωνία εκτιμάται κοντά στα 2.45 δισ. δολάρια και πραγματοποιείται με καταβολή μετρητών και ανταλλαγή μετοχών



Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο κ. Παναγιωτίδης θα καταλάβει στη θέση του προέδρου της νέας νέας εταιρείας, ενώ ο κ. Μολάρης θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος.

Η νέα εταιρεία θα διαθέτει στόλο από 47 πλοία και στόλο χωρητικότητας 3.7 εκατ. dwt.

Σημειώνεται ότι η Excel κατάφερε να συγκεντρώσει περί τα 1.4 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά από μια σειρά τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Nordea Bank Finland, η Credit Suisse, η DVB Bank, η Deutsche Bank και η Εθνική.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των μισθολογίων

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των μισθολογίων


Κατά 17.000 μειώθηκαν τον Ιανουάριο τα μισθολόγια στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 85.000. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από τον Αύγουστο του 2003.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,9% από 5% το Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές δεν ανέμεναν μεταβολή.

NAFTEMPORIKI

Microsoft: Πρόταση μαμούθ για την εξαγορά της Υahoo

Microsoft: Πρόταση μαμούθ για την εξαγορά της Υahoo


ΠΡΟΣΦΟΡΑ εξαγοράς της Yahoo έναντι 44,6 δισ. δολαρίων σε μετοχές και μετρητά κατέθεσε η Microsoft σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Ο αμερικανικός κολοσσός προτίθεται να καταβάλει 31 δολάρια για κάθε μετοχή της εταιρείας, ποσό 62% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Yahoo την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, οι δύο εταιρείες είχαν αναζητήσει τρόπους συνεργασίας τους πριν από περίπου ένα χρόνο, ωστόσο η Yahoo είχε απορρίψει τότε την ιδέα μιας εξαγοράς της.

«Αν και μια εμπορική συνεργασία μπορεί να είχε κάποτε νόημα, η Microsoft πιστεύει ότι η μόνη εναλλακτική λύση πλέον είναι η συγχώνευση των Microsoft και Yahoo! την οποία προτείνουμε», αναφέρεται στην επιστολή που απέστελε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια λογισμικού στον κόσμο στο δ.σ. της Yahoo.

Η Microsoft υπολογίζει τις ετήσιες συνέργειες του ενιαίου ομίλου στο ένα δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συμφωνία αναμένεται να λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών και να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2008.

Μετά την ανακοίνωση της προσφοράς οι μετοχές της Yahoo εκτοξεύτηκαν στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατά 54%.

Η αιφνίδια αυτή ανακοίνωση της Microsoft έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι δύο εταιρείες φαίνεται να χάνουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος έναντι της Google στον τομέα της online διαφήμισης. Μια συμφωνία μεταξύ τους εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στο σύνολο του τεχνολογικού κλάδου.

Σημειώνεται ότι φήμες σχετικά με μια πιθανή εξαγορά της Yahoo πυροδοτήθηκαν την περασμένη Τρίτη, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και τις χαμηλότερες των προσδοκιών προβλέψεις της για το 2008.

NAFTEMPORIKI

ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΟΔΙΚΑ ΤΑ DOW JONES FUTURES

+136 MONAΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ YAHOO AΠΟ ΤΗΝ ΜΙCROSOFT.

BREAKING NEWS - Microsoft Proposes Acquisition of Yahoo! for $31 per Share (approximately $44.6 billion)

Microsoft Proposes Acquisition of Yahoo! for $31 per Share

Microsoft Corp. today announced that it has made a proposal to the Yahoo! Inc. Board of Directors to acquire all the outstanding shares of Yahoo! common stock for per share consideration of $31 representing a total equity value of approximately $44.6 billion.

MICROSOFT CORP.

Nissan: 27% πάνω τα κέρδη στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο

Nissan: 27% πάνω τα κέρδη στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο

ΤΗΝ πρώτη άνοδο της κερδοφορίας της για τους τελευταίους πέντε μήνες ανακοίνωσε η Nissan για το τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας ενισχύθηκαν κατά 27% στα 132,2 δισ. γιεν [JPY=X] (1,2 δισ. δολάρια, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 2,77 τρισ. γιεν, καταγράφοντας αύξηση 18%.

Τα βελτιωμένα αποτελέσματα της Nissan αποδίδονται στη μεγάλη απήχηση που είχαν τα νέα μοντέλα της εταιρείας στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Για το σύνολο της οικονομικής χρήσης, που λήγει στις 31 Μαρτίου, η εταιρεία αναμένει αύξηση της κερδοφορίας της κατά 4,2% στα 480 δισ. γιεν και κάμψη των πωλήσεων κατά 1,6% στα 10,2 τρισ. γιεν.

NAFTEMPORIKI

Προς απόσχιση του κλάδου κινητών τηλεφώνων η Motorola

Προς απόσχιση του κλάδου κινητών τηλεφώνων η Motorola

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ κέρδη κατέγραφε σήμερα η μετοχή της Motorola στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, μετά την αποκάλυψη της εταιρείας ότι ενδεχομένως προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου κινητών τηλεφώνων.

Τους τελευταίους μήνες οι πιέσεις των επενδυτών προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρές, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστριών της.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Motorola Γκρεγκ Μπράουν, η εταιρεία μελετά όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και μιας απόσχισης της εν λόγω μονάδας.

Η ανακοίνωση ικανοποίησε το επενδυτικό κοινό, μεταξύ άλλων και τον μεγαλοεπενδυτή Καρλ Άικαν, ο οποίος ζητούσε επιτακτικά την πώληση της μονάδας.

Το τμήμα κινητών τηλεφώνων της Motorola, το οποίο αναλογεί στο ήμισυ σχεδόν των συνολικών εσόδων της, εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 ζημίες 388 εκατ. δολαρίων, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν προς τις συσκευές της Apple και της Samsung.

Νωρίτερα, η μετοχή της εταιρείας διαμορφωνόταν στα 12,64 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 9,9%.

NAFTEMPORIKI

Google: Απογοήτευσαν τα κέρδη - ''Βουτιά'' για τη μετοχή

Google: Απογοήτευσαν τα κέρδη - ''Βουτιά'' για τη μετοχή

Κατώτερα των προβλέψεων ήταν τα κέρδη και οι πωλήσεις της Google στο τέταρτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να καταγράψει μεγάλη πτώση (-9,1%).
Τα κέρδη της σημείωσαν άνοδο 17% και διαμορφώθηκαν στο 1,21 δισ. δολάρια ή 3,79 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,03 δισ. δολαρίων ή 3,29 δολαρίων ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Η κερδοφορία της εταιρείας δεν κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι την ανέμεναν στα 3,91 δολάρια ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 52% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στα 3,39 δισ. δολάρια, και ήταν και αυτές χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,45 δισ. δολάρια.

Από τις αρχές του έτους οι μετοχές της Google έχουν μειωθεί κατά 18%.

REPORTER.GR

Rio Tinto: Το 12% εξαγόρασαν Chinalco και Alcoa

Rio Tinto: Το 12% εξαγόρασαν Chinalco και Alcoa

Το 12% της Rio Tinto εξαγόρασαν η Alcoa και η Aluminum Corp. of China σε μία προσπάθεια να «αποτρέψουν» την πρόταση εξαγοράς της BHP Billiton για την εταιρεία.
Η Chinalco, όπως είναι γνωστή η κρατική κινεζική εταιρεία και η Alcoa ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε προταση εξαγοράς για τη Rio, την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως.

Το γεγονός ότι το ποσοστό που εξαγόρασαν η Chinalco και η Alcoa είναι πάνω από το 10% ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προσπάθεια να «μπλοκάρουν» ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την πρόταση της BHP.

REPORTER.GR

Και η Credit Agricole ενδιαφέρεται για τη SocGen

Και η Credit Agricole ενδιαφέρεται για τη SocGen

Και νέος «μνηστήρας» για τη Societe Generale. δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos αναφέρει ότι η Credit Agricole να έχει αναθέσει στις Lazard και Calyon να διερευνήσουν το ενδεχόμενο εξαγοράς της Societe Generale.
Η είδηση έρχεται μόλις μια μέρα μετά τις δηλώσει εκπροσώπου της BNP Paribas ότι η τράπεζα εξετάζει επίσης την πιθανότητα εξαγοράς της SocGen.

«Το εξετάζουμε γιατί όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες κάνουν ακριβώς το ίδιο», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Σημειώνεται ότι το 1999, η SocGen «γλίτωσε» την εξαγορά της από την BNP Paribas, και έκτοτε έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία για το ενδεχόμενο συγχώνευσή τους.

REPORTER.GR

BOCY: Αποτελέσματα 2007 και πλάνο στις 27/2

BOCY: Αποτελέσματα 2007 και πλάνο στις 27/2

Μετά την Ελληνική Τράπεζα και τη Marfin Popular και η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα την ημέρα κοινοποίησης των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2007. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008, για να εξετάσει τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 και την πιθανή καταβολή τελικού μερίσματος.

Κατά την ίδια συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει το τριετές στρατηγικό πλάνο 2008 – 2010, καθώς και τους στόχους αναφορικά με τους κύριους δείκτες οικονομικής απόδοσης του Συγκροτήματος για την εν λόγω τριετία.

Το πρώτο εννιάμηνο του 2007, η BOCY πέτυχε κέρδη €370 εκ. έναντι €223 εκ. το εννιάμηνο του 2006, σημειώνοντας αύξηση 66%. Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε την παραχώρηση προμερίσματος ύψους 18,8 λεπτά και αναθεώρησε το στόχο κερδών για το 2007 στα €486 εκ.

Για την περίοδο 2007 - 2009 και με βάση το προηγούμενο business plan, η Τράπεζα Κύπρου αναμένει μέση αύξηση των κερδών 25%.

STOCKWATCH.COM.CY

ΑΝΟΔΙΚΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ Η ΦΡΑNΚΦΟΥΡΤΗ

+1,40% ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
+1,35% Η ΦΡΑNΚΦΟΥΡΤΗ

Ericsson: Η μεγαλύτερη μείωση κερδών από το 2003

Ericsson: Η μεγαλύτερη μείωση κερδών από το 2003

Τη μεγαλύτερη μείωση κερδών από το 2003 εμφάνισε στο κέρδη τετάρτου τριμήνου η Ericsson, και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας στη Σουηδία για να περιορίσει τα έξοδά της.
Τα καθαρά κέρδη στο εν λόγω τρίμηνο υποχώρησαν κατά 41% στα 5,64 δισ. κορώνες (879 εκατ. δολάρια) ή 0,35 κορώνες ανά μετοχή από 9,7 δισ. κορώνες ή 0,61 ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Τα έσοδα της επιχείρηση κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων, παρουσιάζοντας αύξηση στα 54,5 δισ. κορώνες από 54,2 δισ. κορώνες ένα χρόνο νωρίτερα. Η Ericsson εκτιμά ότι θα περιορίσει κατά 4 δισ. κορώνες τα έξοδά της μέχρι το 2009.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει κατά 46% καθώς έχει μειώσει ήδη δύο φορές τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο. Τον Οκτώβριο ο CEO της επιχείρησης είχε αποδώσει την πτώση στις πωλήσεις στα έξοδα για τη συντήρηση των δικτύων στ Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Ένα μην αργότερα «έριξε» το φταίξιμο στην αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος.

REPORTER.GR

Πλησιάζει η δεύτερη φάση της διόρθωσης στις τράπεζες λέει η Citigroup

Πλησιάζει η δεύτερη φάση της διόρθωσης στις τράπεζες λέει η Citigroup

Ανεξαρτήτως των βραχυχρόνιων κινήσεων του χρηματιστηρίου θα υπάρξει και νέα διόρθωση; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί μεταξύ μεγάλων και μικρών επενδυτών καθώς διαφαίνεται ότι οι παρενέργειες της κρίσης συνεχίζουν να πλήττουν τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και το ΧΑ.
Κορυφαίο στέλεχος της Citigroup το οποίο κατά καιρούς παρεμβαίνει με δηλώσεις του στο «R» εκτιμώντας τις τάσεις στα χρηματιστήρια αλλά και στην Ελλάδα επισημαίνει ότι «σε αυτή την χρονική φάση μετά μάλιστα και από την νέα μείωση των επιτοκίων της FED η οποία συνολικά έφθασε το 1,25% μόλις σε μια εβδομάδα αλλά και από την διατήρηση στο 4% των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση της διόρθωσης η οποία σε ποσοστιαία μεταβολή μπορεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με την πρόσφατη αλλά ο γενικός δείκτης τιμών στο ΧΑ θα γράψει χαμηλότερα. Ενδεχομένως το ελληνικό χρηματιστήριο να βρεθεί κάτω από τις 4.000 μονάδες με πιθανότατη βάση τις 3.800 μονάδες»

Τι σημαίνει αυτό ότι με βάση τας τρέχοντα επίπεδα το χρηματιστήριο στην Ελλάδα θα υποχωρήσει κατά 9% έως 10% είτε διακεκομμένα δηλαδή θα υπάρξουν και αναλαμπές είτε απότομα.

Όμως η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί από 4 βασικούς παράγοντες οι οποίοι θα επιδράσουν καθοριστικά.

1) Από την πορεία των επιτοκίων. Είναι μάλλον βέβαιο ότι εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της επιτοκιακής τηςπολιτικής. Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 7 Φεβρουαρίου και μάλλον θα διατηρήσει στο 4% το παρεμβατικό επιτόκιο.

Με βάση εκτιμήσεις μέχρι και τον Απρίλιο τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα με ενδεχόμενο προς το τέλος του α΄ 6μηνου να μειωθούν κατά 0,25% στο 3,75%. Ωστόσο ακόμη η κατάσταση παραμένει ρευστή.

2) Από την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Διαφαίνεται ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας καθώς το κύμα των παρενεργειών από την κρίση με χρονική καθυστέρηση αρχίζει να επηρεάζει τομείς των διεθνών οικονομιών.

3) Τα μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως δεν θα έχουν άμεση θετική επίδραση αλλά θα ωφελήσουν τις αγορές με χρονική υστέρηση.

Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι π.χ. οι ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών πέραν των βραχυχρόνιων οφελών θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στις αγορές με χρονική υστέρηση ορισμένων εβδομάδων ή μηνών και

4) Από την συμπεριφορά της ελληνικής οικονομίας η οποία σε αυτή την φάση αντιστέκεται. Έως τώρα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠδεν δείχνει ότι η ελληνική οικονομία πλήττεται ωστόσο είναι σαφές ότι αν η κρίση παραταθεί τότε είναι πιθανό να πληγεί και η ελληνική οικονομία επηρεάζοντας αρνητικά και ποικιλοτρόπως τόσο την κερδοφορία των τραπεζών και επιχειρήσεων όσο και την πορεία του χρηματιστηρίου.

Οι αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν αγγίξει πραγματικά ελκυστικά επίπεδα. Το p/e του κλάδου διαμορφώνεται για το 2008 στο 9 που αποτελεί υπό φυσιολογικές συνθήκες επενδυτική ευκαιρία.

Όμως αν ληφθεί υπόψη το p/e του κλάδου των τραπεζών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την διόρθωση που έχει συντελεστείτις τελευταίες εβδομάδες στις ευρωπαϊκές τράπεζες προκύπτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το p/e στην Ευρώπη διαμορφώνεται στο 7,8 δηλαδή χαμηλότερα από τον μέσο ελληνικό όρο.

Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα ωστόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν καλύτερες αποδόσεις αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα από τις ελληνικές.

REPORTER.GR

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

DOW JONES (ΠΙΘΑΝH ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΣΗΣ)

ΣΤΙΣ 12,650 ΜΕ ΑΝΟΔΟ 1,67% ΚΑΙ ΤΖΙΡΟ 393.76 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΔΟΛ. ΕΛΗΞΕ Η ΑΠΟΨΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ DOW JONES.

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤOΙΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΣΗ (REVERSAL POINT).

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ 2-3 ΜΕΡΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ (ΘΕΤΙΚΗ) ΟΠΟΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ.

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor


10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce


10:00 AM
ISM Index
ISM

U.S. Payroll Growth Probably Accelerated From Four-Year Low

U.S. Payroll Growth Probably Accelerated From Four-Year Low

Feb. 1 (Bloomberg) -- Growth in U.S. payrolls probably accelerated in January from the weakest pace in more than four years, while remaining at a level that indicates a softening job market, economists said before a report today.

Payrolls rose by 70,000 following an increase of 18,000 in December that was the smallest since August 2003, according to the median forecast of 80 economists surveyed by Bloomberg News.

The unemployment rate probably held at 5 percent, the highest in two years, underscoring concern that consumer spending will keep slowing at a time when households are already being hurt by falling home values and stock prices. Investors are betting the Federal Reserve will keep lowering rates to stimulate growth.

``The picture starting to emerge, at the very least, is a very severe slowing in the overall economy, with the labor market deteriorating,'' Nigel Gault, chief U.S. economist at Global Insight Inc. in Lexington, Massachusetts, said in a Bloomberg Television interview.

Payroll forecasts ranged from gains of 5,000 to 160,000. The Labor Department report is due at 8:30 a.m. in Washington. Job growth in the last quarter of 2007 averaged 97,000 a month, down from 134,000 for the first half of the year and 189,000 a month in 2006.

A report from the Tempe, Arizona-based Institute for Supply Management, due at 10 a.m., will show manufacturing shrank in January at the fastest pace in more than four years. The purchasers' index fell to 47.3 from 48.4 in December, according to the survey median. Readings lower than 50 signal contraction.

Recession Signals

A bigger-than-forecast December decline in the factory gauge and a 0.3 percentage-point gain in the unemployment rate signaled the economy had entered, or was about to slip into, a recession, according to economists such as Jan Hatzius, chief U.S. economist at Goldman Sachs Group.

Falling stock prices and tighter credit conditions worldwide prompted the Fed on Jan. 22 to lower the benchmark rate by three-quarters of a point in an emergency move, its biggest in two decades.

Policy makers followed that up two days ago with a half- point cut to 3 percent, citing ``softening in labor markets.''

``Financial markets remain under considerable stress, and credit has tightened further for some businesses and households,'' the Fed also said.

The deepest housing recession in a quarter century has weakened demand for building materials and appliances and prompted firings at construction, mortgage-finance and other housing-related industries.

Firings

Home Depot Inc., the world's largest home-improvement retailer, yesterday said it fired 500 workers at its Atlanta headquarters, or about 10 percent of the staff there, to focus resources on its stores, a spokesman said.

``We're operating in a tough business environment, and we expect that to continue into 2008,'' spokesman Ron DeFeo said in an interview.

Lower property values have made Americans feel less wealthy and have limited the amount of home equity available for spending.

Growth in the fourth quarter slowed to a 0.6 percent annual pace, compared with a 4.9 percent rate the previous three months, the government said this week. Consumer spending slowed to a 2 percent pace in the last three months of 2007 from a 2.8 percent rate in the third quarter.

The government will also issue revisions to the payrolls figures in today's report. The Labor Department estimated in October that payrolls for the 12 months ended in March 2007 will probably be reduced by 297,000, the biggest downward revision since 2002.

Revisions Due

Data as far back as January 1990 will also be updated as the government implements a new job-classification system.

Other employment indicators have sent conflicting signals in recent weeks. First-time claims for jobless benefits jumped last week to a 27-month high after falling to a four-month low.

A report from ADP employer Services on Jan. 30 showed private companies added 130,000 workers in January, up from 40,000 in December.

Following the ADP report, Hatzius raised his forecast for January payrolls to 125,000. ``While firmer than we first thought,'' he wrote in a note to clients, the gain doesn't alter the view ``that the labor market is in a longer-term trend of deterioration.''

BLOOMBERG

Κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές το φθηνό δολάριο

Κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές το φθηνό δολάριο

ΛΟΓΙΚΗ χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την προχθεσινή απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο τους κινδύνους που ενέχει για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς το επιτοκιακό χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


Λογική η απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Οι Αμερικανοί βρίσκονται στο χείλος ύφεσης, κατά συνέπεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα όπλα για τον περιορισμό καταστροφικών επιπτώσεων. Είναι λοιπόν λογικό που αντέδρασε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ με μειώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, που είναι και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, στο ραδιοφωνικό κανάλι Europe 1, μία ημέρα αφότου η Fed προχώρησε σε νέα δυναμική μείωση του βασικού επιτοκίου στο 3% - κίνηση η οποία ενίσχυσε το ευρώ [EUR=X] έναντι του δολαρίου.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι εάν η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, τότε το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου θα γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς.

Λίγο ενωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ζαν-Πιερ Ζουγιέ, είχε εκφράσει και αυτός την ανησυχία του για το επιτοκιακό άνοιγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης, κάτι που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε με ένα επίπεδο του δολαρίου το οποίο δεν θα επιθυμούσε κανένας Ευρωπαίος», δήλωσε ο Ζουγιέ στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, τονίζοντας ότι τα επιτόκια ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να αποκλίνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό, ακόμη και εάν η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι η ίδια με τις ΗΠΑ. Ερωτηθείς να απαντήσει στα σχόλια του Ζουγιέ, ο Γιούνκερ απάντησε ότι ο Γάλλος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η ΕΚΤ δεν έχει θέσει στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Τις ίδιες ανησυχίες μοιράζονται και Γερμανοί αξιωματούχοι. Στη μηνιαία έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι η γερμανική οικονομία παραμένει «ισχυρή», όμως περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ θα μπορούσε να πλήξει τους εξαγωγείς.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανγκελ Γκουρία κάλεσε την ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εστιάσουν την προσοχή τους και στην ανάπτυξη και να υιοθετήσουν μία πιο εξισορροπημένη θέση μεταξύ πληθωρισμού και ανάπτυξης.

«Πιστεύω ότι σήμερα, οι κίνδυνοι μεταξύ πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης είναι πιο εξισορροπημένοι», τόνισε. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν ανά χώρα εάν χρειάζονται τονωτικά οικονομικά μέτρα αμερικανικού τύπου.

NAFTEMPORIKI
Share |