Friday, February 1, 2008

Πλησιάζει η δεύτερη φάση της διόρθωσης στις τράπεζες λέει η Citigroup

Πλησιάζει η δεύτερη φάση της διόρθωσης στις τράπεζες λέει η Citigroup

Ανεξαρτήτως των βραχυχρόνιων κινήσεων του χρηματιστηρίου θα υπάρξει και νέα διόρθωση; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί μεταξύ μεγάλων και μικρών επενδυτών καθώς διαφαίνεται ότι οι παρενέργειες της κρίσης συνεχίζουν να πλήττουν τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και το ΧΑ.
Κορυφαίο στέλεχος της Citigroup το οποίο κατά καιρούς παρεμβαίνει με δηλώσεις του στο «R» εκτιμώντας τις τάσεις στα χρηματιστήρια αλλά και στην Ελλάδα επισημαίνει ότι «σε αυτή την χρονική φάση μετά μάλιστα και από την νέα μείωση των επιτοκίων της FED η οποία συνολικά έφθασε το 1,25% μόλις σε μια εβδομάδα αλλά και από την διατήρηση στο 4% των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση της διόρθωσης η οποία σε ποσοστιαία μεταβολή μπορεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με την πρόσφατη αλλά ο γενικός δείκτης τιμών στο ΧΑ θα γράψει χαμηλότερα. Ενδεχομένως το ελληνικό χρηματιστήριο να βρεθεί κάτω από τις 4.000 μονάδες με πιθανότατη βάση τις 3.800 μονάδες»

Τι σημαίνει αυτό ότι με βάση τας τρέχοντα επίπεδα το χρηματιστήριο στην Ελλάδα θα υποχωρήσει κατά 9% έως 10% είτε διακεκομμένα δηλαδή θα υπάρξουν και αναλαμπές είτε απότομα.

Όμως η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί από 4 βασικούς παράγοντες οι οποίοι θα επιδράσουν καθοριστικά.

1) Από την πορεία των επιτοκίων. Είναι μάλλον βέβαιο ότι εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της επιτοκιακής τηςπολιτικής. Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 7 Φεβρουαρίου και μάλλον θα διατηρήσει στο 4% το παρεμβατικό επιτόκιο.

Με βάση εκτιμήσεις μέχρι και τον Απρίλιο τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα με ενδεχόμενο προς το τέλος του α΄ 6μηνου να μειωθούν κατά 0,25% στο 3,75%. Ωστόσο ακόμη η κατάσταση παραμένει ρευστή.

2) Από την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Διαφαίνεται ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας καθώς το κύμα των παρενεργειών από την κρίση με χρονική καθυστέρηση αρχίζει να επηρεάζει τομείς των διεθνών οικονομιών.

3) Τα μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως δεν θα έχουν άμεση θετική επίδραση αλλά θα ωφελήσουν τις αγορές με χρονική υστέρηση.

Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι π.χ. οι ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών πέραν των βραχυχρόνιων οφελών θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στις αγορές με χρονική υστέρηση ορισμένων εβδομάδων ή μηνών και

4) Από την συμπεριφορά της ελληνικής οικονομίας η οποία σε αυτή την φάση αντιστέκεται. Έως τώρα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠδεν δείχνει ότι η ελληνική οικονομία πλήττεται ωστόσο είναι σαφές ότι αν η κρίση παραταθεί τότε είναι πιθανό να πληγεί και η ελληνική οικονομία επηρεάζοντας αρνητικά και ποικιλοτρόπως τόσο την κερδοφορία των τραπεζών και επιχειρήσεων όσο και την πορεία του χρηματιστηρίου.

Οι αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν αγγίξει πραγματικά ελκυστικά επίπεδα. Το p/e του κλάδου διαμορφώνεται για το 2008 στο 9 που αποτελεί υπό φυσιολογικές συνθήκες επενδυτική ευκαιρία.

Όμως αν ληφθεί υπόψη το p/e του κλάδου των τραπεζών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την διόρθωση που έχει συντελεστείτις τελευταίες εβδομάδες στις ευρωπαϊκές τράπεζες προκύπτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το p/e στην Ευρώπη διαμορφώνεται στο 7,8 δηλαδή χαμηλότερα από τον μέσο ελληνικό όρο.

Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα ωστόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν καλύτερες αποδόσεις αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα από τις ελληνικές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |