Tuesday, April 15, 2008

Fitch Ratings: Υποβαθμίζει τις αεροπορικές στις ΗΠΑ

Fitch Ratings: Υποβαθμίζει τις αεροπορικές στις ΗΠΑ

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για το σύνολο του κλάδου των αεροπορικών εταιρειών προχώρησε η Fitch Ratings, ξεκινώντας από την Delta και την προσεχή συγχώνευσή της με την Northwest Airlines.
Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Delta υποβαθμίστηκαν σε «αρνητικά» από «σταθερά», ενώ η Fitch προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεών της και για τις AMR και UAL, διατηρώντας ωστόσο τις πιστωτικές της αξιολογήσεις για τις δυο εταιρείες σε Β-.

REPORTER.GR

Νέο ιστορικό υψηλο για το αργό στα 113,99 δολάρια-Τερμάτισε στα 113,79 δολάρια το βαρέλι

Νέο ιστορικό υψηλο για το αργό στα 113,99 δολάρια-Τερμάτισε στα 113,79 δολάρια το βαρέλι

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης η τιμή του αργού στις Συναλλαγές της Νέας Υόρκης, αγγίζοντας τα 113,99 δολάρια ανά βαρέλι, λόγω των δυσλειτουργιών στην προμήθεια αποθεμάτων από το Μεξικό και τη Νιγηρία.
Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου για το αργό ενισχύθηκε κατά 1,8% τερματίζοντας στα 113,79 δολάρια ανά βαρέλι.

REPORTER.GR

Johnson & Johnson: 40% πάνω τα κέρδη πρώτου τριμήνου

Johnson & Johnson: 40% πάνω τα κέρδη πρώτου τριμήνου

ΣΤΑ 3,6 δισ. δολάρια ή 1,26 δολάρια ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Johnson & Johnson στο πρώτο τρίμηνο, 40% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Η σημαντική αυτή άνοδος αποδίδεται στις υψηλότερες πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Listerine και Tylenol.

Τα κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι τα ανέμεναν σε 1,20 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδά της ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα στα 16,2 δισ. δολάρια από 15 δισ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι μετοχές της J&J υποχώρησαν χθες στο NYSE κατά 26 σεντς στα 65,74 δολάρια. Το τελευταίο 12μηνο έχουν αυξηθεί κατά 5,4%.

ΝΑFTEMPORIKI

TO ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Consumer Price Index
Dept of Labor


8:30 AM
Housing Starts
Dept of Commerce


10:00 AM
Industrial Production
Federal Reserve Bank


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
The Beige Book
Federal Reserve Bank

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
990.21 ( 0.34%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2861.50 ( 0.41%)

Όγκος: € 6,673,092

---

FTSE 100 INDEX 5,906.90 75.30 1.29%
CAC 40 INDEX 4,780.68 14.19 0.30%
DAX INDEX 6,585.05 30.56 0.47%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,362.47 60.41 0.49%
S&P 500 INDEX 1,334.43 6.11 0.46%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,286.04 10.22 0.45%

Σταυράκης καλεί Ορφανίδη για ακίνητα

Σταυράκης καλεί Ορφανίδη για ακίνητα

Πολιτικό κάλεσμα για χαλάρωση των ρυθμίσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση ακινήτων δέχθηκε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα από τον υπ. Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, με στόχο την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Στην πρώτη του επίσημη παρέμβαση στην πολιτική της ανεξάρτητης νομισματικής αρχής, ο κ. Σταυράκης άφησε να νοηθεί ότι η απόφαση της ΚΤ να μειώσει, τον περασμένο Ιούλιο, το όριο χρηματοδότησης για αγορά δεύτερου ακινήτου από το 70% στο 60% είναι αναποτελεσματική και επιζήμια για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Σταυράκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις εκκλήσεις για μείωση των φορολογιών στα ακίνητα, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 30% της αγοραστικής αξίας των ακινήτων μετά την 1η Ιουλίου 2008, όταν θα επιβληθεί ΦΠΑ 15% στην αγορά οικοπέδων.

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς είχαν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αγοράς. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, έδειξε να κατανοεί πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, έριξε όμως το «μπαλάκι» στη νομισματική αρχή, δεσμευόμενος να συναντηθεί με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την εξέταση των κανονισμών που έθεσε η Κεντρική στη δανειοδότηση σε κύπριους και ξένους για σκοπούς αγοράς κατοικίας.

«Σεβόμαστε απόλυτα την ανεξαρτησία του διοικητή και της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά νιώθουμε ότι επιβάλλεται να εξευρεθεί σωστή λύση ώστε να μη στραγγαλίσουμε την κυπριακή οικοδομική βιομηχανία. Εν πάση περιπτώσει, οι περιορισμοί που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή πιθανώς να δημιουργούν σοβαρές αγκυλώσεις στο όλο σύστημα αφού οι τράπεζες μπορούν να παραχωρήσουν τα ίδια δάνεια από θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού που δεν υπόκεινται σε παρόμοιους κανόνες και περιορισμούς», τόνισε ο υπουργός και πρώην τραπεζίτης.

Στα €2 δισ. η ανάπτυξη γης

Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΟΕΒ Ανδρέας Πίττας υποστήριξε ότι «τα δάνεια από την Κεντρική Τράπεζα μπορούν να διοχετευτούν από ξένες τράπεζες που ίσως να μη εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Κεντρικής Τράπεζας και τα φορολογικά κέρδη που είχε η Κύπρος να μετατεθούν σε άλλα βαλάντια». «Ο τομέας αυτός, ο οποίος έχει προσφέρει ουκ ολίγα στην ανάπτυξη της οικονομίας του κράτους, σήμερα απειλείται», πρόσθεσε.

Έντονες και οι θέσεις του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης Λάκης Τοφαρίδης, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι η επιβολή του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου στα οικόπεδα θα επηρεάσει κατά 10% την αξία της τιμής πώλησης των ακινήτων.

«Ο κύκλος εργασίας του τομέα ανάπτυξης γης τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν στα €2 δισ. ετησίως, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 20% - 25% εισρέει απευθείας στα ταμεία του κράτους. Με την επιβολή του ΦΠΑ στα οικόπεδα από την 1η του ερχόμενου Ιουλίου το ποσοστό θα ανέλθει στο 30%», σημείωσε ο κ. Τοφαρίδης.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «δίκοπο μαχαίρι» την επιβολή του ΦΠΑ, διότι από τη μια αυξάνει τα εισοδήματα του κράτους, ενώ από την άλλη επιβαρύνει την τσέπη των ιδιωτών. Η αξία της ακίνητης περιουσίας έχει ξεπεράσει την ικανότητα του ντόπιου να αγοράσει.

Θετική ανταπόκριση

«Ζητήσαμε αντισταθμιστικά μέτρα που να καλύψουν τις νέες φορολογίες που θα τεθούν λόγω της επιβολής του ΦΠΑ επί της οικοδομικής βιομηχανίας», ανέφερε και θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος υπέδειξε ότι «φθάσαμε στο σημείο να φορολογούνται τα ακίνητα με 30% φόρους: 15% ΦΠΑ, 8% μεταβιβαστικά τέλη συν φόροι περιουσιακών στοιχείων».

«Μεταξύ άλλων, στις γραπτές θέσεις που καταθέσαμε στον κ. Σταυράκη συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα μας για ακύρωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών που ανέρχεται στο 20%, καθώς και τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών».

«Πριν 5 χρόνια ένα σπίτι στοίχιζε £150 χιλ. και οι μεταβιβαστικοί φόροι £4 χιλ., ενώ σήμερα η τιμή του ίδιου σπιτιού ανήλθε στις £400 χιλ., ενώ τα μεταβιβαστικά στις £35 χιλ.», υποστήριξε ο κ. Τοφαρίδης.

Ο κ. Σταυράκης παραδέχθηκε, πάντως, ότι η φορολογία είναι ψηλή και δεσμεύθηκε να εξετάσει τρόπους για απάμβλυνση του βάρος που θα επωμίζονται από την 1η Ιουλίου οι αγοραστές οικοπέδων. «Σίγουρα», ανέφερε, «είναι μια ψηλή φορολογία, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά, άρα είναι λογικό να προβληματιστούμε για τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσουμε να απαμβλύνουμε το βάρος που θα επωμιστούν οι αγοραστές οικοπέδων».

Ο κ. Σταυράκης επεσήμανε, παράλληλα, ότι «πρωταρχικό μέλημα μας είναι να κάνουμε την αγορά οικοπέδων, κατοικιών και διαμερισμάτων όσο πιο φθηνή μπορούμε, ειδικά προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2007, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «το 3,3% πλεόνασμα του ΑΕΠ προήλθε, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, από την ανθούσα οικοδομική βιομηχανία, η οποία έφερε άμεσα και έμμεσα πάρα πολλούς φόρους και για αυτό ακριβώς το λόγο νοιώθουμε τόσο έντονα ότι αυτός ο τομέας πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού».

STOCKWATCH.COM.CY

U.S. Foreclosures Jump 57% as Homeowners Walk Away

U.S. Foreclosures Jump 57% as Homeowners Walk Away

April 15 (Bloomberg) -- U.S. foreclosure filings jumped 57 percent and bank repossessions more than doubled in March from a year earlier as adjustable mortgages increased and more owners gave up their homes to lenders.

More than 234,000 properties were in some stage of foreclosure, or one in every 538 U.S. households, Irvine, California-based RealtyTrac Inc., a seller of default data, said today in a statement. Nevada, California and Florida had the highest foreclosure rates. Filings rose 5 percent from February.

About $460 billion of adjustable-rate loans are scheduled to reset this year, according to New York-based analysts at Citigroup Inc. Auction notices rose 32 percent from a year ago, a sign that more defaulting homeowners are ``simply walking away and deeding their properties back to the foreclosing lender'' rather than letting the home be auctioned, RealtyTrac Chief Executive Officer James Saccacio said in the statement.

``We're not near the bottom of this at all,'' said Kenneth Rosen, chairman of Rosen Real Estate Securities LLC, a hedge fund in Berkeley, California and chairman of the Fisher Center for Real Estate at the University of California at Berkeley. ``The foreclosure process will accelerate throughout the year.''

Rising foreclosures will add more inventory to an already glutted market, keep home prices down through at least next year and thwart efforts by Congress and President George W. Bush to help homeowners avoid default, Rosen said in an interview.

`Drag' on Prices

About 2.5 million foreclosed properties will be on the market this year and in 2009, Lehman Brothers Holdings Inc. analysts led by Michelle Meyer said in an April 10 report. U.S. home price declines will probably double to a national average of 20 percent by next year, with lower values most likely in metropolitan areas in California, Florida, Arizona and Nevada, mortgage insurer PMI Group Inc. said last week in a report.

Borrowers who owe more on their mortgages than their homes are worth may be buffeted by increasing job losses in a ``very substantial recession,'' Rosen said. About 8.8 million borrowers had home mortgages that exceeded the value of their property, Moody's Economy.com said last week.

``At least 2 million jobs will be lost because of this recession, so we'll get a cumulative negative spiral,'' Rosen said. ``A normal recession is 10 months. We think this one may be twice as long.''

Subprime Defaults

Bank seizures climbed 129 percent from a year earlier, according to RealtyTrac, which has a database of more than 1 million properties and monitors foreclosure filings including defaults notices, auction sale notices and bank repossessions. March was the 27th consecutive month of year-on-year monthly foreclosure increases. In February, foreclosure filings rose 60 percent.

A surge in defaults among subprime borrowers, those with poor or limited credit, spurred the collapse of the U.S. home loan market and has led more than 100 mortgage companies to stop lending, close or sell themselves. As the value of securities tied to mortgages plummeted, lenders and securities firms have reported writedowns and credit losses of at least $245 billion since the beginning of 2007, according to data compiled by Bloomberg.

Nevada had the highest U.S. foreclosure rate in March at one for every 139 households, almost four times the national rate, RealtyTrac said. Filings there increased almost 62 percent from a year earlier to 7,659.

Florida, Ohio

California had the second-highest rate at one filing for every 204 households, and the most filings for the 15th consecutive month at 64,711. Foreclosure filings more than doubled from a year earlier and were up about 21 percent from February.

Florida had the third-highest rate, one filing for every 282 households, and ranked second in total filings at 30,254. Foreclosures increased 112 percent from a year earlier and decreased almost 7 percent from February, RealtyTrac said.

Ohio ranked third in filings at 11,273 and had the seventh- highest foreclosure rate, one for every 448 households. Georgia, Texas, Michigan, Arizona, Illinois, Nevada and Colorado also ranked among the top 10 states with the most filings, RealtyTrac said.

Foreclosure filings in New York rose 37 percent in March from a year ago and fell 3 percent from February. The state ranked 30th with 5,088 filings.

New Jersey's Declines

In New Jersey, foreclosure actions fell 6.2 percent from a year ago and declined 20 percent from February. There were 4,482 filings in March. Connecticut foreclosures jumped 40 percent from a year ago and fell 3.3 percent from February. It had 2,126 filings.

``The continued increase in new foreclosures implies an even larger drag on prices in 2008,'' Goldman Sachs Chief U.S. Economist Jan Hatzius wrote April 8. Home prices fell 8.9 percent in the fourth quarter, the biggest decline in 20 years as measured by the S&P/Case-Shiller home price index.

Some borrowers are ``hanging on at the margins'' in the face of resets, said Mark Goldman, a loan officer at Windsor Capital Mortgage Corp. in San Diego.

Goldman said one of his clients is a self-employed contractor whose adjustable-rate mortgage rose by two percentage points two months ago. His mortgage payment has increased to $7,200 from $4,900.

``I've had people sitting in my office in tears because there are no loans available,'' said Goldman. ``There are no loans for someone who's upside down on their house.''

BLOOMBERG

New York Fed Factory Index Unexpectedly Rose in April

New York Fed Factory Index Unexpectedly Rose in April

April 15 (Bloomberg) -- A measure of manufacturing in New York state unexpectedly showed growth in April as new orders and shipments improved.

The Federal Reserve Bank of New York's general economic index rose to 0.63 from a March reading of minus 22.2 that was the lowest on record, the bank said today. Readings below zero signal contraction. The New York Fed began its Empire index in 2001.

The gains signal that the weakness in March's report may have been overstated and that exports may still be helping some companies counter sluggish domestic demand. Even so, a measure of expectations for six months from now fell, indicating that manufacturing may remain a drag on the economy.

``It looks like manufacturing is being supported by still- strong exports,'' said Zach Pandl, an economist at Lehman Brothers Holdings Inc. in New York. ``We still think manufacturing is going to weaken as consumer spending slows.''

Treasuries fell after the report, pushing yields higher. The benchmark 10-year note yielded 3.55 percent as of 8:42 a.m. in New York, up 4 basis points from yesterday.

Economists had forecast the New York Fed gauge would rise to minus 17 this month, according to the median of 43 estimates in a Bloomberg News survey. Projections ranged from minus 4 to minus 25.

Producer Prices Jump

Another report showed prices paid to U.S. producers rose almost twice as much as forecast in March, reflecting higher fuel and food costs that threaten a pickup in inflation.

The 1.1 percent gain followed a 0.3 percent increase in the prior month, the Labor Department said today in Washington. So- called core producer prices that exclude fuel and food increased 0.2 percent, as forecast.

The New York Fed's index of prices paid rose to 57.3, the highest reading since November 2005, from 50.6, while a gauge of prices received rose to 20.8 from 15.7.

An index of expected business conditions six months from now fell to 19.6 from 25.8 as manufacturing executives anticipated higher costs and less hiring.

A measure of current new orders rose to 0.06 from minus 4.7 in March. The shipments gauge rose to 17.5, the highest since December, from minus 5.2.

Unfilled Orders Decrease

A gauge of unfilled orders decreased to minus 6.3 from 1.1 in March, while the index of inventories increased to minus 4.2 from minus 4.5.

The employment index fell to zero from 4.5 a month earlier, the New York Fed said.

Today's report provides one of the month's earliest signals to the state of U.S. manufacturing. A similar survey from the Philadelphia Fed is scheduled to be released on April 17.

The Fed is scheduled to release its industrial production report for March tomorrow. Economists surveyed by Bloomberg News forecast that measure would decline 0.1 percent.

Nationwide, manufacturing contracted less than forecast in March, according to the Institute for Supply Management survey released April 1. The report helped ease concern that slower consumer spending and business investment will cause a deeper economic slump.

Other reports present a more threatening picture. The Reuters/University of Michigan preliminary consumer sentiment survey for April showed confidence fell to the lowest level in 26 years. In addition, the share of respondents who reported hearing about unfavorable changes in business conditions was 115 percent, the reading on record, JPMorgan Chase & Co. economist Michael Feroli said.

Those unfavorable conditions include tighter lending standards that have made it harder for companies to borrow money and reduce the value of some of the assets they own.

General Electric Co. cut its annual forecast April 11 and said its profit fell for the first time since 2003. Chief Executive Officer Jeffrey Immelt blamed the drop in first- quarter earnings on a seize-up in capital markets that forced GE to write down the value of loans and Chinese securities it held and thwarted some asset sales in the period's final two weeks.

BLOOMBERG

ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ DOW JONES

ANOΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤOY +0,30%.

ΗΠΑ: Στα ύψη οι τιμές παραγωγού το Μάρτιο

ΗΠΑ: Στα ύψη οι τιμές παραγωγού το Μάρτιο

ΑΝΟΔΟ 1,1% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ το Μάρτιο, χάρη στις αυξημένες τιμές ενέργειας και τροφίμων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση του εν λόγω δείκτη κατά 0,4%.

NAFTEMPORIKI

Απρόσμενο πλεόνασμα 3,3% το 2007

Απρόσμενο πλεόνασμα 3,3% το 2007

Πλεόνασμα €505,5 εκ. που ισοδυναμεί με 3,3% του ΑΕΠ παρατηρήθηκε το 2007 έναντι ελλείμματος €172,5 εκ. το 2006 (-1,2% του ΑΕΠ), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη Στατιστική Υπηρεσία. Η προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης έκανε λόγο για πλεόνασμα που ισοδυναμεί με το 1,5% του ΑΕΠ. Η πλεονασματική κατάσταση των δημοσίων οικονομικών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των εσόδων και προέρχεται παρά τη σημαντική αύξηση των δαπανών, κυρίως λόγω του κρατικού μισθολογίου.

Συγκεκριμένα, το σύνολο εσόδων ανήλθε σε €7.303,7 εκ. έναντι €6.098,6 εκ. το 2006, σημειώνοντας άνοδο 19,8% και οι συνολικές δαπάνες με αύξηση 8,4% ανήλθαν στα €6.798,2 εκ. έναντι €6.271,1 εκ.

Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων για την περίοδο ήταν οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών που ανήλθαν σε €3.113,9 εκ. συγκριτικά με €2.545,8 εκ. το 2006 (+22,3%).

Οι φόροι στο εισόδημα και πλούτο σημείωσαν αύξηση 39,9%. Έφθασαν τα €2176,0 εκ. από €1555,2 εκ. Οι κοινωνικές εισφορές σημείωσαν άνοδο 10,6% φθάνοντας τα €1247,8 εκ.

Δαπάνες

Οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν σε €6.798,2 εκ. έναντι €6.271,1 εκ. το 2006. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, οι κυριότερες κατηγορίες δαπανών ήταν οι απολαβές προσωπικού που έφθασαν τα €2256,2 εκ. σε σχέση με €2113,4 εκ. πέρσι (+6,8%). Οι κοινωνικές παροχές, καταγράφοντας αύξηση 6,6%, έφθασαν τα €1894,4 εκ.

Αύξηση 6,9% σημείωσαν και οι πληρωθέντες τόκοι φθάνοντας τα €502,8 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

Bear Stearns: Χαμηλότερα των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου

Bear Stearns: Χαμηλότερα των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ των προσδοκιών της Wall Street διαμορφώθηκαν τα κέρδη της, πρόσφατα πωληθείσας στην JPMporgan, Bear Stearns, για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η πέμπτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε, αργά τη Δευτέρα, κάμψη της κερδοφορίας της στα 110 εκατ. δολάρια ή 86 σεντς ανά μετοχή, έναντι προβλέψεων για κέρδη 87 σεντς ανά μετοχή.

Τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 1,48 δισ. δολάρια έναντι 2,48 δισ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα της περιόδου δεν συμπεριλαμβάνονται οι τεράστιες ζημίες που εμφάνισε η Bear Stearns στις αρχές του δευτέρου τριμήνου και οι οποίες ανάγκασαν τη Φεντέραλ Ριζέρβ να προωθήσει την πώλησή της στην JPMorgan έναντι 10 δολαρίων ανά μετοχή.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Αύξηση 6,7% στις τιμές κατοικίας το Φεβρουάριο

Βρετανία: Αύξηση 6,7% στις τιμές κατοικίας το Φεβρουάριο

ΕΤΗΣΙΑ άνοδο της τάξεως του 6,7% εμφάνισαν το Φεβρουάριο οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη. Τον Ιανουάριο, είχαν αυξηθεί κατά 8%.

NAFTEMPORIKI

Eurobank: Ιδρυση θυγατρικής στην Κύπρο - Γραφείο αντιπροσωπείας στη Μόσχα

Eurobank: Ιδρυση θυγατρικής στην Κύπρο - Γραφείο αντιπροσωπείας στη Μόσχα

Την επίσημη άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την ίδρυση και λειτουργία θυγατρικής τραπεζικής εταιρείας στη χώρα, με την επωνυμία Εurobank EFG Cyprus Ltd, έλαβε η EFG Eurobank [EFGr.AT] Ergasias.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της, η νέα αυτή εταιρεία θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης του φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου του ομίλου στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργασίες του υφιστάμενου υποκαταστήματος στη Λευκωσία έχουν ήδη μεταφερθεί στη νέα θυγατρική του Ομίλου.

Η EFG Eurobank εξασφάλισε ακόμη την επίσημη άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Αντιπροσωπείας στη Μόσχα.

Επικεφαλής του Γραφείου - σκοπός του οποίου θα είναι η έρευνα αγοράς, η παροχή πληροφοριών σε Ρώσους επιχειρηματίες για τον Όμιλο της Eurobank EFG καθώς και η παροχή κάθε δυνατής βοηθείας σε επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη ρωσική αγορά - ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Γρηγορίου.

NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 12,990.58 73.07 0.57%
HANG SENG INDEX 23,890.11 78.91 0.33%
CSI 300 INDEX 3,583.30 46.97 1.33%

Insurance Australia: Απέρριψε την προσφορά 7 δισ. δολ. της QBE

Insurance Australia: Απέρριψε την προσφορά 7 δισ. δολ. της QBE

ΑΠΕΡΡΙΨΕ την προσφορά 7,55 δισ. δολ. Αυστραλίας (7 δισ. δολ. ΗΠΑ) από την QBE Insurance Group Ltd., η Insurance Australia Group Ltd., η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία κατοικιών και αυτοκινήτων της Αυστραλίας, προσφορά η οποία σύμφωνα με τους επενδυτές ενδέχεται να αποτελεί την απαρχή μάχης εξαγορών.

Οι μετοχές της Insurance Australia αναρριχήθηκαν τα μέγιστα σε περίπου πέντε χρόνια κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Σύδνεϋ, ωθώντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 7,91 δισ. δολ. Αυστραλίας, μετά την ανακοίνωση ότι η προσφορά της QBE ήταν «ανεπαρκής».

Μια υψηλότερη προσφορά – εάν γίνει αποδεκτή – ενδέχεται να οδηγήσει στη μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο των ασφαλειών, η οποία θα δημιουργήσει μία εταιρεία η οποία θα κυριαρχεί στην εσωτερική αγορά ασφαλειών, σε όλους τους τομείς. Τρία συνεχή έτη μείωσης των κερδών υπό τον CEO Michael Hawker και η υποχώρηση των μετοχών κατά 45% από τον Φεβρουάριο του 2005, κατέστησε την Insurance Australia στόχο εξαγοράς.

Οι μετοχές της αναρριχήθηκαν 11%, φθάνοντας στα 4,27 δολ. Αυστραλίας η μία στις 3:04 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές της QBE, η οποία δεν είχε αποκαλύψει την προσφορά της μέχρι σήμερα, σημείωσαν απώλειες 1,5%, φθάνοντας στα 22,85 δολ. Αυστραλίας η μία, περιορίζοντας την χρηματιστηριακή της αξία στα 20,3 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η QBE προσέφερε 0,142 των μετοχών της και 70 σεντς του δολ. της Αυστραλίας σε μετρητά και κάθε μία μετοχή της Insurance Australia.

Φέτος, οι μετοχές της QBE έχουν σημειώσει απώλειες 31% και είχαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των έξι μετοχών των εταιρειών που αποτελούν τον S&P/ASX 200 Insurance Index.

NAFTEMPORIKI

Delta: Συμφωνία εξαγοράς της Northwest

Delta: Συμφωνία εξαγοράς της Northwest

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Northwest Airlines Corp. αντί 3,63 δισ. δολ. σε μετοχές, έκλεισε ένα χρόνο μετά την έξοδό της από τη χρεοκοπία η Delta Air Lines Inc., δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, αλλά και το κλίμα για περισσότερες συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Η εταιρεία θα διατηρήσει το όνομα της Delta, τα κεντρικά γραφεία της στην Ατλάντα και τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή, Richard Anderson, 52 ετών. Η αγορά θα δημιουργήσει συνολικά νέα έσοδα ύψους 1 δισ. δολ., ενώ δεν θα κλείσουν οι σταθμοί, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αεροπορικών εταιρειών.

Η Delta, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ από πλευράς επιβατικής κίνησης, θεωρεί ότι ο συνδυασμός της με την πέμπτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της χώρας, Northwest, θα τη βοηθήσει να αμβλύνει την κατά 74% αύξηση των καυσίμων αεροσκαφών μέσα σε 12 μήνες. Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις συγχώνευσης μεταξύ των ανταγωνιστριών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της United Airlines, με στόχο την αντιμετώπιση του ευρύτερου νέου δικτύου της Delta.

Κάθε μετοχή της Northwest θα ανταλλαγεί προς 1,25 μετοχές της Delta, 16,8% περισσότερο με βάση τη σημερινή τιμή κλεισίματος της μετοχής, σύμφωνα με τις αεροπορικές εταιρείες. Οι επενδυτές της Northwest θα εισπράξουν 13,10 δολ. ανά μετοχή, αξιολογώντας την εταιρεία στα 3,63 δισ. δολ. H Northwest μέχρι σήμερα είχε 277 εκατ. προνομιούχες μετοχές, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή, Ed Bastian. Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg News, έως τις 31 Ιανουαρίου η εταιρεία είχε 236,4 εκατ. μετοχές.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς έγινε μετά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές της Delta σημείωσαν άνοδο 47 σεντς, ποσοστό 4,7%, φθάνοντας στα 10,48 δολ. η μία στις 4:15 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (Nymex), ενώ οι μετοχές της Northwest αναρριχήθηκαν 26 σεντς, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 11,22 δολ. η μία. Ο δείκτης Bloomberg U.S. Airlines Index αναρριχήθηκε 1,4% με τις εννέα από τις 14 μετοχές που τον αποτελούν να σημειώνουν άνοδο.

NAFTEMPORIKI
Share |