Monday, August 25, 2008

Μικρή ανοδος για το αργό

Μικρή ανοδος για το αργό

Με μικρή ανοδο διαμορφώθηκε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την ισχυρότερη πτώση σε διάστημα τριών ετών που σημείωσε την Παρασκευή, αφού η αποκατάσταση της ροής πετρελαίου στον αγωγό της Κασπίας Θάλασσας που είχε κλείσει λόγω φωτιάς από την Τουρκία δε στάθηκε ικανή να κάμψει τις νέες ανησυχίες που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Gustav στην Καραϊβική.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 52 cents στις 115,11 μονάδες, ενώ κέρδη 0,43% αποκόμισε και το αντίστοιχο συμβόλαιο τύπου μπρεντ που βρίσκεται στις 113,46 μονάδες.

Σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ, η τροπική καταιγίδα ενδέχεται να εξελιχθεί σε τυφώνα και να πλήξει όλη τη χώρα.

Σημαντική εξέλιξη στις ναυτικές διόδους της Κασπίας ήταν και αυτή της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από το ρωσικό κοινοβούλιο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει, ή έστω να διαταράξει τις ισορροπίες σχετικά με τη μεταφορά του «μαύρου χρυσού» μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Οικονομική ύφεση 10 μηνών δείχνουν οι δείκτες

ΗΠΑ: Οικονομική ύφεση 10 μηνών δείχνουν οι δείκτες

Στο 0,67 από 0,59 τον Ιούνιο μειώθηκε ο δείκτης της ομοσπονδιακής δραστηριότητας τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η FED του Σικάγο. Είναι ο όγδοος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης «φλερτάρει» με το 0,7, ποσό που δείχνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες συνέχισης της οικονομικής ύφεσης.
Ο δείκτης της ομοσπονδιακής δραστηριότητας είναι ο μέσος όρος 85 δεικτών οικονομικής δραστηριότητας, ενώ σχεδιάστηκε και λαμβάνεται υπόψη σε περιόδους όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ δεικτών.

Η πορεία του εν λόγο δείκτη επισημαίνει την οικονομική ύφεση από τα τέλη του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με ομάδα οικονομολόγων της Dresdner Kleinwort.

REPORTER.GR

AIG: Εκτιμήσεις για 2,41 δις δολάρια διαγραφών στο τρίτο τρίμηνο

AIG: Εκτιμήσεις για 2,41 δις δολάρια διαγραφών στο τρίτο τρίμηνο

Διαγραφές ύψους 2,41 δις δολαρίων ενδέχεται να σημειώσει η American International Group, σύμφωνα με τη Credit Suisse, λόγω προβληματικών ενυπόθηκων δανείων.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Credit Suisse, Thomas Gallagher, ο ασφαλιστικός όμιλος θα σημειώσει έλλειμμα 86 cents ανά μετοχή, διευρύνοντας τα 25 δις δολαρίων των διαγραφών των τριών προηγούμενων τριμήνων.

Η AIG έχει σημειώσει απώλειες 68% στη χρηματιστηριακή της αξία από την αρχή του έτους, ενώ ο Gallagher μείωσε την τιμή-στόχο της εταιρείας από 30 ευρώ στα 22 ευρώ. Η σύσταση παραμένει ουδέτερη.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ανοδος 3,1% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών

ΗΠΑ: Ανοδος 3,1% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών

Αυξημένες κατά 3,1% ήταν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, από το χαμηλό δέκα ετών στο οποίο είχαν βρεθεί ένα μήνα νωρίτερα, καθώςοι χαμηλές τιμές βοήθησαν στη σταθεροποίηση της ζήτησης.
Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 3,1%, πέραν του προβλεπόμενου, στις 5 εκατ κατοικίες, έναντι 4,85 εκατ κατοικιών τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι μεταπωλήσεις θα ανέλθουν στις 4,91 εκατ κατοικίες.

Να σημειωθεί επίσης ότι η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε κατά 7,1% έναντι του Ιουλίου του 2007, και ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

REPORTER.GR

ΔΝΤ: Χαμηλότερα βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2008 και 2009

ΔΝΤ: Χαμηλότερα βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2008 και 2009

Μειώνει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και ειδικότερα την ανάπτυξης της ευρωζώνης του 2008 και του 2009, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού σε διεθνές πρακτορείο.
Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,9% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης 4,1% . Επίσης, προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 3,7% το 2009, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,9%.

Ακόμη, χαμηλώνει τον πήχυ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος στο 1,4%, από 1,7%, ενώ επίσης αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 0,9% το 2009, από 1,2% προηγουμένως.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2008, στο 1,3% και μείωσε την πρόβλεψη για το 2009, στο 0,7% από 0,8% προηγουμένως.

REPORTER.GR

Marfin: Στα 265 εκατ τα κέρδη στο 6μηνο- Πάνω από 500 εκατ στο έτος

Marfin: Στα 265 εκατ τα κέρδη στο 6μηνο- Πάνω από 500 εκατ στο έτος

Κέρδη που θα κινηθούν μεταξύ 260 και 265 εκατ ευρώ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει στο α΄ 6μηνο του 2008 η Marfin Popular Bank καταγράφοντας πτώση 24% σε σχέση με τα 343,1 εκατ ευρώ που είχε επιτύχει στο α΄ 6μηνο του 2007 και στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και σημαντικά έκτακτα κέρδη περίπου 60 εκατ ευρώ.
Τα κέρδη θα ανακοινωθούν στις 28 Αυγούστου την ίδια μέρα με την Εθνική , τον ΟΤΕ αλλά και μια πλειάδα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο α΄ 6μηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη εξαιρουμένων των εκτάκτων θα ανέλθουν στα 220 εκατ ευρώ περίπου ενώ συμπεριλαμβανομένων και των 45 εκατ ευρώ που ήταν τα μετά φόρων κέρδη από την πώληση του 51% των ασφαλιστικών εταιριών επιτυγχάνονται συνολικά καθαρά αποτελέσματα περί τα 260 με 265 εκατ ευρώ.

Με βάση τα δεδομένα του α΄ 6μηνου ο στόχος που είχε τεθεί από την διοίκηση για κέρδη το 2008 μεταξύ 500 και 600 εκατ ευρώ είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος στόχος.

Τα ετήσια κέρδη θα κινηθούν κατά πάσα πιθανότητα σε ένα εύρος μεταξύ 500 και 550 εκατ ευρώ. Όσον αφορά την πολιτική μερίσματος διαφαίνεται αν και είναι πρόωρο ότι για το 2008 τα κέρδη που θα διανεμηθούν θα ανέλθουν σε επίπεδα παραπλήσια με αυτά του 2007.

Το 2008 αποτελεί μια μεταβατική χρονιά για την Marfin Popular Bank για τον λόγω του ότι καταργήθηκε η κυπριακή λίρα (έδρα της Marfin είναι η Κύπρος) άρα χάθηκαν μια σειρά εσόδων και προμηθειών. Παρ΄ όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της τράπεζας όσον αφορά την οργανική ανάπτυξη και ειδικά την αύξηση των δανείων και των καταθέσεων προκύπτει ότι και στο β΄ τρίμηνο εξελίχθηκαν πολύ θετικά. Δάνεια και καταθέσεις αυξάνονται με ρυθμούς υψηλότερους του μέσου όρου της αγοράς συμβάλλοντας και στην αύξηση των μεριδίων αγοράς.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Χαμηλότερο πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Χαμηλότερο πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Mειωμένη κατά 0,59% η τιμή της αμόλυβδης

Νέο, χαμηλότερο πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 25 Αυγούστου, στις 22:00.

Ειδικότερα, για νησιά με τουλάχιστον τρία σημεία πώλησης υγρών καυσίμων το πλαφόν ορίσθηκε για την αμόλυβδη βενζίνη στα 1,236 Ευρώ/λίτρο, την αμόλυβδη Super στα 1,435 Ευρώ/λίτρο, τη Super στα 1,315 Ευρώ/λίτρο και για το Diesel στα 1,348 Ευρώ/λίτρο.

Αντίστοιχα για νησιά με μέχρι δύο σημεία πώλησης υγρών καυσίμων το πλαφόν ορίσθηκε για την αμόλυβδη βενζίνη στα 1,246 Ευρώ/λίτρο, την αμόλυβδη Super στα 1,445 Ευρώ/λίτρο, τη Super στα 1,325 Ευρώ/λίτρο και το Diesel στα 1,358 Ευρώ/λίτρο.

Σημειώνεται ότι η μεθοδολογία με την οποία καθορίζεται αυτή η ανώτατη τιμή, προσδιορίζεται από τη ΡΑΕ Το αποτέλεσμα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή αναφοράς τη μέση τιμή του νομού Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τιμοληψία του υπουργείου ανάπτυξης την 22η Αυγούστου 2008 με όριο κόστους μεταφορικών τα 0,055 ευρώ/λίτρο. Σε περιπτώσεις νησιών με το πολύ μέχρι δυο σημεία πώλησης καύσιμων το όριο αυτό εκτιμήθηκε σε 0,065 ευρώ/λίτρο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σήμερα απεστάλη 3η εγκύκλιος προς όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς στην οποία ορίζονται οι ΑΤΚ ανά περίπτωση.

ΝΑFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1014.00 ( 0.09%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2956.58 ( 0.10%)

Όγκος: € 4,906,587

---

CAC 40 INDEX 4,355.87 -44.58 -1.01%
DAX INDEX 6,296.95 -45.47 -0.72%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,386.25 -241.81 -2.08%
S&P 500 INDEX 1,266.84 -25.36 -1.96%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,365.59 -49.12 -2.03%

«Κανόνι» έριξε η Columbian Bank

«Κανόνι» έριξε η Columbian Bank

H περιφερειακή τράπεζα του Κάνσας Columbian Bank and Trust έγινε η ένατη κατά σειρά αμερικανική τράπεζα που έχει καταρρεύσει μέσα στο 2008, εξαιτίας των σημαντικών διαγραφών και της κατακόρυφης πτώσης στις τιμές κατοικιών. Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στην περιφερειακή τράπεζα, την πέμπτη κατά σειρά που προβαίνει σε χρεοκοπία μόλις από τα μέσα Ιουλίου.
Η τράπεζα διέθετε πάγια ύψους 725 εκατ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 622 εκατ. δολαρίων. Οι ασφαλισμένες καταθέσεις της πωλήθηκαν στη Citizens Bank and Trust. Τα εννέα υποκαταστήματα της τράπεζας θα ανοίξουν σήμερα υπό την ομπρέλα της Citizens Bank and Trust

REPORTER.GR

Lufthansa: Προς αγορά μεριδίου της Austrian Airlines

Lufthansa: Προς αγορά μεριδίου της Austrian Airlines

Την επιθυμία της για αγορά μεριδίου στην Austrian Airlines Group εξέφρασε η Deutsche Lufthansa, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπρόσωπου τύπου της εταιρίας.
Η Αυστραλιανή κυβέρνηση αναζητά πιθανούς αγοραστές από χθες για την αγορά μεριδίου της στην Austrian Airlines Group.

REPORTER.GR

Αλλαγές στις δημοπρασίες εξετάζει η ΕΚΤ για να αποφευχθεί ο «τζόγος»

Αλλαγές στις δημοπρασίες εξετάζει η ΕΚΤ για να αποφευχθεί ο «τζόγος»

Aλλαγές στους κανόνες που διέπουν τις δημοπρασίες στην αγορά χρήματος (money-market) αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος καταχρήσεων από χρηματοοικονομικούς οίκους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Yves Mersch, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Στο σύστημα υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις στις οποίες ενέχεται κίνδυνος «τζόγου», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη που παρέθεσε ο Mersch. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζητά το ζήτημα και έχει συμφωνήσει σε ένα «συγκεκριμένο επίπεδο» φιλτραρίσμος στις υπάρχουσες ρυθμίσεις», επεσήμανε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τους κανόνες των δημοπρασιών που είναι πιο γενικοί από αυτούς της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Έτσι, προσπαθώντας να πωλήσουν χρεόγραφα τα οποία έχουν υποστεί ζημίες από την πιστωτική κρίση, θα τα «φορτώσουν» στην ΕΚΤ και θα αποκτήσουν υπερβολική εξάρτηση από τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας.

REPORTER.GR

Σφίγγουν τα λουριά οι τράπεζες

Σφίγγουν τα λουριά οι τράπεζες


Σφίγγουν τα λουριά οι εμπορικές τράπεζες εισάγοντας πιο αυστηρά κριτήρια για δανεισμό επενδυτών ακινήτων και developers και αυξάνοντας τις χρεώσεις τους. Η διεθνής οικονομική ύφεση και κυρίως η μείωση των τιμών ακινήτων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Εσθονία αλλά και η Βρετανία, έχουν ταρακουνήσει τα τραπεζικά επιτελεία καθιστώντας δυσκολότερο το δανεισμό. Τα πρώτα σημάδια της αμυντικής πολιτικής των τραπεζών άρχισαν να δίνονται από την αρχή του έτους, αναμένεται όμως να γίνουν πιο ξεκάθαρα όσο κρατά η κρίση.

Στο μικροσκόπιο των επιτροπών δανείων των εμπορικών τραπεζών βρίσκονται οι επενδυτές σε ακίνητα, ιδίως οι ξένοι, καθώς η κρίση στις χώρες τους καθιστά πιο αβέβαιη την ικανότητα αποπληρωμής τους. Κάποιες τράπεζες κάνουν σκέψεις να εισαγάγουν πιο αυστηρά κριτήρια για τους επενδυτές αυτούς, κυρίως σε ότι αφορά την περίοδο χάριτος που δίνεται στην έναρξη της αποπληρωμής των δανείων.

Γραμμές άμυνας κτίζουν οι τράπεζες και για μερίδα των developers, ιδίως αυτών με σχετικά μικρό όγκο εργασίας. Λόγω της απότομης μείωσης της εξωγενούς ζήτησης αρκετοί από τους λιγότερο έμπειρους developers αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα αλλά και το ενδεχόμενο μη διάθεσης των ακινήτων που αναπτύσσουν. Για ρύθμιση της διαμορφούμενης κατάστασης τα επιτελεία κάποιων τραπεζών άρχισαν να παρακολουθούν σε πιο συστηματική βάση την εξέλιξη των οικοδομικών δραστηριοτήτων των developers και της ζήτησης για τις αναπτύξεις τους.

Όπως τονίζουν τραπεζίτες, σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης, σφίξιμο στις δανειοδοτήσεις θα αρχίσουν να νιώθουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι ξενοδόχοι και οι έμποροι.

Προς το παρόν πολλοί επιχειρηματίες και νοικοκυριά νιώθουν το σφίξιμο μέσω των αυξημένων δόσεων που πληρώνουν λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαλιναγώγηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των τραπεζών για αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους δανεισμού τους, έχουν αυξήσει τα δανειστικά επιτόκια μέχρι και 125 μονάδες βάσης. Πέραν των επιτοκίων, οι τράπεζες έχουν αυξήσει επίσης τις χρεώσεις τους για παρεμφερείς υπηρεσίες.

Αναπόφευκτα, οι αυξήσεις των επιτοκίων σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του πληθωρισμού έχουν δημιουργήσει σχετική κάμψη στη δανειστική αγορά. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως η ζήτηση για δάνεια παρουσιάζεται μειωμένη τους τελευταίους μήνες, αν και μέρος της μείωσης είναι εποχιακό. Παρά τη μείωση, η πιστωτική επέκταση, που με βάση τα τελευταία στοιχεία πλησίασε το 32% σε ετήσια βάση, παραμένει σε επίπεδα πέραν του 20-25% που είχαν προϋπολογίσει οι τράπεζες στα επιχειρηματικά τους πλάνα για το 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

Sinopec: Κάμψη κερδοφορίας κατά 77% στο α΄ εξάμηνο

Sinopec: Κάμψη κερδοφορίας κατά 77% στο α΄ εξάμηνο

Σημαντική πτώση εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της Sinopec.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω χρονικό διάστημα τα κέρδη της κορυφαίας εταιρείας διύλισης της Κίνας διαμορφώθηκαν στα 7,3 δισ. γουάν (1,2 δισ. δολ.) έναντι κερδών ύψους 37,8 δισ. γουάν στο πρώτο εξάμηνο του 2007.

NAFTEMPORIKI

Συνεχίζεται η άνοδος του δολαρίου

Συνεχίζεται η άνοδος του δολαρίου

Ανοδικά κινείται και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ εν μέσω προσδοκιών ότι η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών θα παράσχει στήριγμα στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, αρνητικά επηρεάζουν το ευρώ [EUR=X] οι εκτιμήσεις ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005. Τα σχετικά στοιχεία του ινστιτούτου Ifo θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Παράλληλα, το δολάριο παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών έναντι του γιεν.

Στις 09:39, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφωνόταν στα 1,4727 δολάρια έναντι 1,4793 δολαρίων το βράδυ της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ισοδυναμούσε με 110,08 γιεν.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,878.66 212.62 1.68%
HANG SENG INDEX 21,104.79 712.73 3.50%
CSI 300 INDEX 2,400.55 -4.38 -0.18%

Roskilde to Be Bought by Central Bank, Group as No Buyers Found

Roskilde to Be Bought by Central Bank, Group as No Buyers Found


Aug. 25 (Bloomberg) -- Roskilde Bank A/S will be bought by the Danish Central Bank and a group of the country's financial companies after no buyers were found for the regional operator, which last month became the first bank in the country to be bailed out for 15 years.

The central bank and the group will inject 4.5 billion kroner ($890 million) into Roskilde after no single private bank, domestic or foreign, was willing to buy it, the Copenhagen-based lender of last resort said late yesterday in an e-mailed statement.

The bank has additional writedowns of at least 1 billion kroner, a new external revision showed, according to a separate statement from Roskilde yesterday. That is more than double the writedowns it had already declared.

Roskilde, based in the city of the same name, received on July 10 ``unlimited liquidity'' from the central bank and the Danish Bankers Association agreed to cover as much as 750 million kroner of losses after Roskilde made bad loans to home builders. The central bank said then the backing was conditional on the bank finding a buyer within six months; yesterday, it said Roskilde will continue to operate under its own brand.

``The government backs the solution found for Roskilde Bank,'' Bendt Bendtsen, economy minister, said in a statement on the ministry's Web site. ``We had preferred that a private buyer had been found, but in the current serious situation, this solution is necessary.''

Solvency Requirements

Roskilde Bank no longer meets requirements for solvency, it said yesterday. The bank had said July 14 it would write down as much as 900 million kroner for the first six months of the year. Since the July announcement, ``a large number of clients'' have pulled their assets out of the bank, it said yesterday.

The bank's stock has dropped 43 percent since the July 10 announcement of the bailout and lost nine-tenths of its value since its April 2007 peak. The shares closed down 8.4 percent at 81.5 kroner on Aug. 22, giving the bank a market capitalization of 1.02 billion kroner.

The purchase sum, including debt, will be 37.3 billion kroner, Roskilde said. The buyers will ``take over all debt and other obligations except for the hybrid core capital,'' the central bank said.

Roskilde asked the Copenhagen OMX Stock Exchange to suspend the trading of its shares and the Oslo ABM and Irish Stock Exchange to suspend the trading of its issued bonds.

It was not immediately clear which lenders were part of the group acting with the central bank, nor the proportion of funding being supplied by the bank and the financial companies.

BLOOMBERG

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΕΦΟΣΟΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΡΓΙΑ (SUMMER BANK HOLIDAY).

Ιαπωνία: Πακέτο 8 τρισ. γιεν για ανάκαμψη της οικονομίας

Ιαπωνία: Πακέτο 8 τρισ. γιεν για ανάκαμψη της οικονομίας

Η Ιαπωνία αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση δημοσιονομικού πακέτου ύψους 8 τρισ. γιεν [JPY=X] (73 δισ. δολαρίων), στο πλαίσιο προσπαθειών ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Ειδικότερα, ο υπουργός δημοσιονομικής πολιτικής στην Ιαπωνία, Καόρου Γιοσάνο, παρέδωσε ένα προσχέδιο με νέα μέτρα στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομίας της χώρας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στις αρχές Αυγούστου, ο Γιασούο Φουκούντα είχε πει στον Γιοσάνο ότι πρέπει να προωθήσει δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τους αγρότες και τους ψαράδες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις υψηλές τιμές καυσίμων.

Τα εν λόγω μέτρα προβλέπουν τη μείωση των τιμών στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων, τη στήριξη των νέων που αναζητούν εργασία και τη διεύρυνση των υπηρεσιών υγείας για τους ηλικιωμένους.


NAFTEMPORIKI

ΟΠΕΚ: Αποφασίζει για μείωση της παραγωγής αργού

ΟΠΕΚ: Αποφασίζει για μείωση της παραγωγής αργού

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών ΟΠΕΚ αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, εάν τα κράτη-μέλη αποφασίσουν ότι η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών θα αποτελέσει μόνιμη μελλοντική πορεία, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες.

Η ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις τιμές του αμερικανικού αργού το τελευταίο διάστημα, έχει κάνει πολλά κράτη να πιστεύουν ότι ο διεθνής οργανισμός πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των επιπέδων παραγωγής.

Παράλληλα, ο κύριος Ραμίρες υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία πιθανότητα, αλλά κανένα κράτος δεν συμφωνεί με την αύξηση της παραγωγής, καθώς υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στις αγορές.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 5,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2004, καθώς πυροδοτήθηκαν οι ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων και την εξασθενημένη ζήτηση. Παράλληλα, η ανάκαμψη του δολαρίου ενθάρρυνε τη ρευστοποίηση κερδών, προκαλώντας την πτώση των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων.


NAFTEMPORIKI

Σαουδική Αραβία: Ράλι το χρηματιστήριο χάρη στη νέα νομοθεσία

Σαουδική Αραβία: Ράλι το χρηματιστήριο χάρη στη νέα νομοθεσία

Ράλι πραγματοποίησε το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές blue chips, χάρη στη νέα νομοθεσία που επιτρέπει για πρώτη φορά στους ξένους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές μέσω εξουσιοδοτημένων μεσολαβητών της χώρας.

Ο δείκτης του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Αραβίας, ο οποίος έχει υποχωρήσει περισσότερο από 18% το τρέχον έτος, διαμορφώθηκε το Σάββατο στις 8.901,90 μονάδες, ενισχυμένος κατά 5,18%, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από τον Απρίλιο του 2007, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Reuters.

Το Σάββατο ήταν η πρώτη μέρα μετοχικών διαπραγματεύσεων μετά την ανακοίνωση των αρχών της Σαουδικής Αραβίας για την νέα νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι ξένοι επενδυτές περίμεναν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για την εν λόγω κίνηση της χώρας.


NAFTEMPORIKI

Κόστος οικοδομών πλήττει developers

Κόστος οικοδομών πλήττει developers


Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους βρίσκονται αρκετοί developers καθώς η ταχεία αύξηση του κόστους κατασκευών με την ταυτόχρονη στασιμότητα στις τιμές, ανατρέπει τους υπολογισμούς πάνω στους οποίους βασίστηκαν οι αρχικοί τους σχεδιασμοί. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των υλικών οικοδομής αυξήθηκαν κατά 16,87% το φετινό Ιούλιο καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του έτους.


Η έκρηξη των τιμών των υλικών οικοδομής αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των προϊόντων πετρελαίου. Λόγω της ανοδικής πορείας που ακολούθησε τον εν λόγω μήνα η τιμή του μαύρου χρυσού, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 44,22%. Σημαντική αύξηση 19,26% σημείωσαν τον έβδομο μήνα του έτους και οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων. Κατά 12,21% ακριβότερες καταγράφηκαν και οι τιμές ξυλείας , λίθων και λατομικών υλικών ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα χημικά προϊόντα και ηλεκτρομηχανολογικά είδη.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2008, ο δείκτης τιμών υλικών οικοδομής σημείωσε αύξηση 11,33% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα προϊόντα πετρελαίου καταγράφουν άνοδο 37,42% ενώ αύξηση 11,93% καταγράφεται το επτάμηνο και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |