Monday, April 30, 2012

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 29 μηνών ο Chicago PMI τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 29 μηνών ο Chicago PMI τον Απρίλιο

 Πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών σημείωσε ο δείκτης Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 56,2 μονάδες από 62,2 το Μάρτιο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 60,9 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας. Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2009 και συγκεκριμένα στις 57,1 μονάδες από 68,6 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση στις 57,4 μονάδες από 63,3 μονάδες, ο δείκτης των αποθεμάτων μειώθηκε στις 53,9 μονάδες από 57,4 μονάδες ενώ ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 58,7 μονάδες από 56,3 μονάδες.

source: capital.gr

CPB: Πρόσθετες ζημιές €316 εκ. από PSI+

CPB: Πρόσθετες ζημιές €316 εκ. από PSI+

 Πρόσθετες ζημιές €315,5 εκ. ανακοίνωσε σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα που έλαβε στις 27 Απριλίου επιστολή που επιβεβαιώνει τη δέσμευση του κράτους να τη στηρίξει αν χρειαστεί ανάγκη. Οι αυξημένες ζημιές οφείλονται στο αυξημένο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, που ανεβάζει την τελική απομείωση στο 76,4% έναντι 65% που περιλήφθηκε στα προκαταρτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα οι ζημιές της τράπεζας ανήλθαν στα €3.650 εκ. έναντι €3.335 εκ. που είχαν ανακοινωθεί το Φεβρουάριο.

Η Τράπεζα έχασε τελικά €2331 εκ. από τα ελληνικά ομόλογα αντί €1969 εκ. Οι υπόλοιπες ζημιές προέκυψαν από επισφάλειες και από τη διαγραφή υπεραξίας. Όσον αφορά την κεφαλαιουχική ενίσχυση της τράπεζας, η διοίκηση της Λαϊκής εκτιμά πως στους αμέσως επόμενους μήνες θα αποσαφηνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο 2012, θα καταστήσει την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις», αναφέρεται. Tο Διοικητικό Συμβούλιο στην αξιολόγηση της ικανότητας του Ομίλου να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ως δρώσα λειτουργική επιχείρηση και ενόψει των αβεβαιοτήτων που υφίστανται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του Ομίλου, έχει επιπρόσθετα λάβει υπόψη την επιβεβαιωμένη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηρίξει την Τράπεζα σε περίπτωση ανάγκης.

Σύμφωνα με επιστολή που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Οικονομικών στις 27 Απριλίου, 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για παραχώρηση της αναγκαίας στήριξης προς την Τράπεζα για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας, φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας ώστε η Τράπεζα να συνεχίσει να λειτουργεί ως δρώσα λειτουργική επιχείρηση.

Το ΔΣ της Τράπεζας, έχοντας λάβει υπόψη τους πιο πάνω παράγοντες, έχει εύλογη προσδοκία ότι η ανακεφαλαιοποίηση του Ομίλου θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και ως εκ τούτου είναι ικανοποιημένοι ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις μπορούν να ετοιμαστούν με βάση της αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας. Σε έναν ορίζοντα τριών με πέντε ετών, ο Όμιλος στοχεύει σε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω του 2,75%, δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω του 50% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περί το 15% νοουμένου ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιδεινωθούν.

source: stockwatch.com.cy

37000 άνεργοι στην Κύπρο

37000 άνεργοι στην Κύπρο

Εντός των ημερών τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα για πρόσληψη ανέργων με επιδότηση του μισθολογικού κόστους από το Υπουργείο Εργασίας. Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δηλώσεις στο Super Spor FM, είπε ότι το πρόγραμμα αφορά νέους, εως 29 ετών, οι οποίο είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι τουλάχιστον για τρεις μήνες, καθώς και άτομα άνω των 28 ετών που είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για τουλάχιστον επτά μήνες.

Διευκρίνισε επίσης ότι το σχέδιο καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση και θα επιδοτείται το μισθολογικό κόστος κατά 50% και στην κατασκευαστική βιομηχανία κατά 65%. Αναφερόμενη στα κριτήρια, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους, δεν πρέπει να έχπουν εκκρεμότητες στον Φόρο και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν συγγενείς πρώτου βαθμού και δεν θα πρέπει να έχουν απολύσει προσωπικό τουλάχιστον για τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων περιορίζεται σε ένα μήνα, ενώ σε ένα μήνα θα εξετάζονται και οι αιτήσεις με στόχο την ταχύτερη δυνατή εργοδότηση ανέργων. Αναφερόμενη στην ανεργία στην Κύπρο, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι έφθασε το 9,5%, που αντιστοιχεί σε 37 χιλιάδες άτομα. Ερωτηθείσα κατά πόσον το υπουργείο εξετάζει νέα μέτρα, επανέλαβε πως με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης έχει δημιουργηθεί μια τριμερής επιτροπή για την απασχόληση στην οποία όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, και οι συνδικαλιστικές και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν υποβάλει μια σειρά από εισηγήσεις αναφορικά με τα θέματα της ανεργίας.

Τώρα, πρόσθεσε, είμαστε στο στάδιο που θα κωδικοποιήσουμε και θα αξιολογήσουμε αυτές τις εισηγήσεις και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα δούμε ποιες από αυτές τις εισηγήσεις θα μπορέσουμε να προωθήσουμε». Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ακόμα ότι «ο στόχος για τη μείωση της ανεργίας είναι άμεσα συνυφασμένος με τα θέματα της ανάπτυξης και το κλειδί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι η ανάπτυξη. Εδώ είναι που η κυβέρνηση επικεντρώνεται συνολικά να επαναφέρουμε τη κυπριακή οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και σ’ αυτή την προσπάθεια χρειάζεται φυσικά και ο ιδιωτικός τομέας να δώσει τη δική του συμβολή».

source: alithia.com.cy

Σε οκταετή κάθειρξη ο Παύλος Ψωμιάδης

Σε οκταετή κάθειρξη ο Παύλος Ψωμιάδης

 Ένοχο για κακούργημα έκρινε το δικαστήριο τον πρώην μεγαλομέτοχο του ομίλου «Ασπίς», Παύλο Ψωμιάδη, για την πλαστή εγγυητική επιταγή των 500 εκατ. ευρώ, που προσκόμισε το 2009. Ο Παυλος Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη, χωρίς αναστολή.

Είχε προσκομίσει την επιταγή, προκειμένου να πείσει τις Αρχές ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα αποθεματικά της εταιρείας Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Λοΐζος, στενός συνεργάτης του Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος φέρεται να του είχε προσκομίσει την εγγυητική επιταγή.

source: protothema.gr

Βρετανία: Σε ύψος-ρεκόρ o πλούτος των πλουσίων

Βρετανία: Σε ύψος-ρεκόρ o πλούτος των πλουσίων

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη Βρετανία είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πέρυσι, σύμφωνα με τον κατάλογο των πλουσίων που δημοσιεύει η εφημερίδα Sunday Times σήμερα, την ώρα που τα εισοδήματα και οι καταθέσεις των περισσότερων ανθρώπων στη χώρα συμπιέστηκαν, εξαιτίας του πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων.
Τα συνολικά πλούτη των 1.000 ευπορότερων ανθρώπων οι οποίοι ζουν στη Βρετανία διογκώθηκαν κατά σχεδόν 5%, σε πάνω από 414 δισ. λίρες, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σε ετήσια βάση τα τελευταία 24 χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύουν οι Τάιμς.

Τα 77 μέλη του καταλόγου των πλουσίων του 2012 είναι δισεκατομμυριούχοι, δύο περισσότερα από την αντίστοιχη καταγραφή του 2008. Η καλοτυχία των πλουσίων έρχεται σε σχεδόν διαμετρική αντίθεση με τα οικονομικά προβλήματα για πολλούς Βρετανούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πέντε χρόνια λιτότητας στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος, το επίπεδο του οποίου έχει φθάσει σε ύψος-ρεκόρ, κι ενώ ακόμα η οικονομία δεν έχει συνέλθει από την κρίση του 2008.

Στις τρεις κορυφαίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται μεγιστάνες από το εξωτερικό οι οποίοι ζουν στη Βρετανία κι απέκτησαν την περιουσία τους δραστηριοποιούμενοι σε βιομηχανίες που βασίζονται σε φυσικές πηγές - ορυκτά, μέταλλα, πετρέλαιο. Ο Λάξμι Μίταλ διατήρησε το στέμμα του πλουσιότερου ανθρώπου στη Βρετανία, παρότι έχασε σχεδόν το εν τέταρτον της περιουσίας του την περασμένη χρονιά μετά την πτώση της τιμής των μετοχών της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο. Ο γεννημένος στην Ινδία επιχειρηματίας είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά 4,8 δισ.

source: naftemporiki.gr

Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία

Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία

 Ελαφρώς μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση της τάξεως του 0,8% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε ετήσια βάση, καταγράφηκε άνοδος 2,3%. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μια μηνιαία αύξηση της τάξεως του 1% και ετήσια αύξηση 0,5%. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε μηνιαία πτώση 0,9% έναντι πτώσης 1,1% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Σε ετήσια βάση, η άνοδος αναθεωρήθηκε σε 2,1% από 1,7%.

source: naftemporiki.gr
Share |