Friday, February 11, 2011

MPB: Άνετη υπερκάλυψη της ΑΜΚ


MPB: Άνετη υπερκάλυψη της ΑΜΚ


Με άνετη υπερκάλυψη ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Popular Bank κατά 488,6 εκατ. ευρώ.

Τα δικαιώματά τους άσκησαν στο ακέραιο η Dubai Financial Group, η οποία κατέχει το 18,81% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η ΜIG (9,43%), οι οικογένειες Λανίτη και Θεοχαράκη καθώς και λοιποί μέτοχοι της τράπεζας, ενώ υψηλή ζήτηση υπήρξε από ξένους και εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της κυπριακής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει κλειστή περίοδο αγορών πριν τη δημοσίευση των τριμηνιαίων καταστάσεων, δεν υπήρξαν αγορές αδιάθετων μετοχών από πλευράς μεγαλομετόχων.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Marfin Popular Bank ενισχύεται κατά 170 μονάδες βάσης και βάσει των pro forma στοιχείων της 30/9/2010, ανέρχεται στο 13,2%.

Σημειώνεται ότι το σώμα των μετόχων έχει εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της τράπεζας και για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών μέχρι του ποσού των 660 εκατ. ευρώ.

source: euro2day.gr

Παραιτήθηκε ο Hosni Mubarak


Παραιτήθηκε ο Hosni Mubarak

Μετά από 30 χρόνια εξουσίας, 18 ημέρες διαδηλώσεων και λιγότερο από 24 ώρες μετά το διάγγελμά του ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως το Σεπτέμβριο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Hosni Mubarak, παραιτήθηκε παραδίδοντας τις εξουσίες του στο στρατό. Την παραίτηση του Mubarak ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Omar Suleiman.

"Με δεδομένες τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, ο Hosni Mubarak αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου και ανέθεσε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με τη διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο Suleiman σε σύντομο μήνυμά του στην κρατική τηλεόραση.



Με πανηγυρισμούς και με πυροτεχνήματα υποδέχθηκαν οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αλλά και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου την είδηση για την παραίτηση του Mubarak φωνάζοντας "η Αίγυπτος είναι ελεύθερη".

Νωρίτερα ξένα πρακτορεία μετέδιδαν ότι ο Mubarak εγκατέλειψε το Κάιρο μαζί με την οικογένειά του με προορισμό το Sharm El Sheikh, όπου βρίσκεται η εξοχική προεδρική κατοικία, θέλοντας να απομακρυνθεί από το προεδρικό μέγαρο και την οργή του πλήθους.

O στρατός της χώρας είχε προηγουμένως εμφανιστεί ως εγγυητής των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Δηλώσεις σχετικά με την παραίτηση του Mubarak θα πραγματοποιήσει στις 20.30 ώρα Ελλάδος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο Mubarak είχε δηλώσει ότι θα συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι να παραδώσει την εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει "σύμφωνα και με το Σύνταγμα" κάποιες από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Omar Suleiman.


Χρονολόγιο των εξελίξεων

Το ΑΠΕ παραθέτει ένα χρονολόγιο με τα κυριότερα γεγονότα στην Αίγυπτο αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις:

25 Ιανουαρίου - Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία της "Ημέρας της Οργής" ζητώντας από τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία μετά από 30 χρόνια στην προεδρία της χώρας. Η αστυνομία απαντά εκτοξεύοντας δακρυγόνα και διαλύοντας τους διαδηλωτές με νερό υπό πίεση.

26 Ιανουαρίου - Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter που είχαν χρησιμοποιηθεί για να οργανωθούν οι διαδηλώσεις παύουν να λειτουργούν στην Αίγυπτο.

27 Ιανουαρίου - Ο αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι επιστρέφει στο Κάιρο από τη Βιένη. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δηλώνει ότι "το καθεστώς πρέπει να καταλάβει ότι η αλλαγή είναι απολύτως απαραίτητη". Σταματούν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

28 Ιανουαρίου - Ο στρατός καλείται να εφαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί αρχικά στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια και κατόπιν επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Οι τηλεπικοινωνίες διακόπτονται, οι Αιγύπτιοι αδυνατούν να στείλουν μηνύματα με τα κινητά τηλέφωνά τους, πολλές ιστοσελίδες δεν λειτουργούν. Ο Ελ Μπαραντέι σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

29 Ιανουαρίου - Ο Μουμπάρακ ανασχηματίζει την κυβέρνησή του αλλά αρνείται να φύγει. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές πυρπολούν περιπολικά, λεηλατούν το κτήριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ και του βάζουν φωτιά. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Όμαρ Σουλεϊμάν διορίζεται αντιπρόεδρος και ο πρώην υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Άχμεντ Σαφίκ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

30 Ιανουαρίου - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητά αυτοσυγκράτηση και ειρηνική αλλαγή στην Αίγυπτο. Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ανακοινώνει ότι υποχρεώθηκε να κλείσει τα γραφεία του στο Κάιρο.

31 Ιανουαρίου - Ο Μουμπάρακ ορκίζει τη νέα κυβέρνηση στην οποία πολλά μέλη της παλαιάς κυβέρνησης διατηρούν τις θέσεις τους. Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι έστειλαν στην περιοχή τον διπλωμάτη Φρανκ Γουίσνερ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στο Κάιρο την περίοδο 1986-91, με σκοπό να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους.

1 Φεβρουαρίου - Ο Μουμπάρακ δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά αψηφά και πάλι το αίτημα να παραιτηθεί άμεσα. Οι διαδηλωτές καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στη "Διαδήλωση του Ενός Εκατομμυρίου". Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι οι νεκροί από τις ταραχές ενδέχεται να φτάνουν τους 300, οι τραυματίες στους 3000 ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.

2 Φεβρουαρίου - Υποστηρικτές του Μουμπάρακ πάνω σε καμήλες και άλογα, οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα, φτάνουν στο Κάιρο. Εν μέσω οδομαχιών με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν τη βία και ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο εκδημοκρατισμός της Αιγύπτου.

3 Φεβρουαρίου - Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ο πρόεδρος Μουμπάρακ δηλώνει ότι θα ήθελε να παραιτηθεί αλλά προειδοποιεί ότι εάν το κάνει θα επικρατήσει χάος.

4 Φεβρουαρίου - Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο κέντρο του Καΐρου για άλλη μια ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, την οποία αποκαλούν "Ημέρα της Αναχώρησης". Η φιλοκυβερνητική πλευρά οργανώνει μια "Ημέρα Πίστης".

5 Φεβρουαρίου - Παραιτείται το Εκτελεστικό Γραφείο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ.

6 Φεβρουαρίου - Κόμματα και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνομιλούν για πρώτη φορά με την κυβέρνηση. Ξανανοίγουν πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις.

7 Φεβρουαρίου - Πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό. Ανακοινώνεται αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά 15%. Το στέλεχος του Google Ουάελ Γόνιμ απελευθερώνεται μετά από 12 ημέρες στη φυλακή.

8 Φεβρουαρίου - Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. Ο Μουμπάρακ συστήνει μια επιτροπή για την τροποποίηση του συντάγματος.

9 Φεβρουαρίου - Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο νότο της χώρας. Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης στο Κάιρο. Εκπέμπει και πάλι στην Αίγυπτο το κανάλι Αλ Τζαζίρα.

10 Φεβρουαρίου - Όλο το έθνος περιμένει με κομμένη την ανάσα την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ. Αντ΄ αυτού, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι μεταφέρει ορισμένες εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των διαδηλωτών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κρίνει ότι η μεταφορά εξουσιών "δεν αρκεί".

11 Φεβρουαρίου - Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο Μουμπάρακ φέρεται να έχει φύγει για το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ-Σέιχ. Αναπάντεχα, ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν ανακοινώνει από την τηλεόραση ότι ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε και ζήτησε από το στρατό να αναλάβει την εξουσία, προκαλώντας κύμα ευφορίας στους διαδηλωτές.



source: capital.gr

The Global Economic Crisis, How it began in the US


The Global Economic Crisis, How it began in the US

Believed to have begun as early as December 2007, the global economic crisis has had huge consequences for the billions of people living across the world. Of a similar magnitude as that of the 1930’s Great Depression, the crisis swept across the world like a wave, causing many institutions to declared bankruptcy, which in turn resulted in millions of people losing their jobs. More than three years later the resulting recession is still hitting hard, and whilst many people have become adjusted to a new and often more expensive way of living, the dramatic effects of the crisis are likely to continue being felt for the resulting months and years to come.

There has been much debate over where the origin of the global recession lay, and most officials now firmly believe that the huge fallout was initiated by failings in the US housing market. Problems can first be traced back to 1997 when the housing boom in North America caused mortgage lenders to start increasing the access to large loans. With a soaring demand for properties, banks naturally wanted to make mortgages more accessible to residents and thus slashed interest rates and increased loan sums to encourage more purchasers. Risk was written off from individual mortgage companies to firms dealing with credit securities, allowing banks and financiers to believe that they were keeping their risk low. However, with a booming housing market it was unsurprising that many loans were advertised under false pretences, with rates and costs not actually being those that were initially outlined. Meanwhile, with a huge majority of residents able to get financing, even if they couldn’t afford it, many loan repayments ceased to be repaid.

Whilst this may not seem serious, on a national scale the degree of mortgage repayment losses had a snowballing effect. As banks suddenly became aware of the high risk involved and lending almost dried up. Even between banking groups as each company had no idea and no assurance of the risks involved. With no liquidity left in the market, and the trust between banks dissolved, the market ground to a sudden halt.

The result of this sudden market halt was seen across the world, with many institutions going bankrupt as they lacked the capital to continue actively conducting business. Whilst Fannie Mae and Freddie Mac were nationalised to stop them from failing, Lehman Brothers declared bankruptcy. Consequences from this fallout remain in place today, with many economies struggling to keep abreast of the situation. Industries such as air travel saw plunging demand, with flights to New York and other destinations noting considerable losses in custom. Food and commodity prices have soared, and taxes have been raised in an attempt to pay for the bailout costs which were used to save failing banks. And whilst the world may have climbed out of the deepest depths of the recession, the financial crisis of the 21st century continues to have significant ramifications around the world.

ΗΠΑ: Σε υψηλό 8 μηνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters - Michigan


ΗΠΑ: Σε υψηλό 8 μηνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters - Michigan

Βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στα μέσα του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ όπως έδειξε η έρευνα που διεξάγει το Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 75,1 μονάδες από τις 74,2 μονάδες τον Ιανουάριο, φτάνοντας σε υψηλό οχτώ μηνών.Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 75 μονάδες.


Ο δείκτης των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών σημείωσε άνοδο στις 86,8 μονάδες από τις 81,8 μονάδες ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 67,6 μονάδες από τις 69,3 μονάδες, Ο δείκτης των πληθωριστικών προσδοκιών σε ορίζοντα έτους παρέμεινε στο 3,4% ενώ σε ορίζοντα πέντε ετών διατηρήθηκε στο 2,9%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 32,8% του εμπορικού ελλείμματος το 2010


ΗΠΑ: Αύξηση 32,8% του εμπορικού ελλείμματος το 2010


Διευρύνθηκε το Δεκέμβριο το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στο έτος σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάστημα δέκα ετών καθώς μεγάλωσε το εμπορικό χάσμα με την Κίνα.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,9% στα 40,58 δισ. δολ. από 38,32 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου τοποθετούσαν το έλλειμμα του Νοεμβρίου στα 38,31 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα του Δεκεμβρίου στα 40,5 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα συρρικνώθηκε το Δεκέμβριο, ωστόσο στο έτος σημείωσε ιστορικό υψηλό στα 273,07 δισ.

Για το Δεκέμβριο το έλλειμμα με την Κίνα συρρικνώθηκε στα 20,68 δισ. δολ. από 25,63 δισ. δολ. το Νοέμβριο καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 6,8% στο υψηλό των 10,12 δισ. δολ. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 12,3% στα 30,80 δισ. δολ.

Για το σύνολο του έτους οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 16,6% στα 1,83 τρισ. δολ. Οι εισαγωγές σημείωσαν άλμα 19,7% ωστόσο διαμορφώνοντας το έλλειμμα στα 497,82 δισ. για το σύνολο του έτους από 374,9 δισ. δολ. το 2009. Πρόκειται για αύξηση 32,8% που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε διάστημα δέκα ετών.


source: capital.gr

Κίνα: Φρένο στις εγγυήσεις δανείων από τις ασφαλιστικές


Κίνα: Φρένο στις εγγυήσεις δανείων από τις ασφαλιστικές

ΣΑΝΓΚΑΗ (Dow Jones) – Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές για τον ασφαλιστικό κλάδο απαγόρευσαν στις ασφαλιστικές της χώρας και στις μονάδες διαχείρισης κεφαλαίων ή άλλες θυγατρικές τους να παρέχουν εγγυήσεις στο χρέος άλλων επιχειρήσεων, σε μια νέα κίνηση από το Πεκίνο για να μειώσει πιθανούς κινδύνους στο τεράστιο χρηματοπιστωτικό του σύστημα.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι μονάδες διαχείρισης κεφαλαίων δεν θα επιτρέπεται να προσφέρουν εγγυήσεις στο χρέος άλλων εταιρειών. Εξαιρούνται οι εγγυήσεις δανείων που συνδέονται με δικαστικές υποθέσεις, οι ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων και οι εγγυήσεις στη ναυτική ασφάλιση (marine insurance), όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Επιτροπή για τις Ασφάλειας (CIRC) της Κίνας σε ανακοίνωση με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου, αλλά ανάρτησε στην ιστοσελίδα της την Πέμπτη,

Η CIRC ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 20 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι ασφαλιστικοί όμιλοι θα επιτρέπεται να παρέχουν εγγυήσεις χρέους για τις δικές τους μονάδες, διευκρίνισε η CIRC.

Οι ασφαλιστικές θα πρέπει επίσης να γνωστοποιούν τις υφιστάμενες εγγυήσεις χρέους στις οικονομικές τους καταστάσεις και να απομειώνουν την έκθεση τους όταν αξιολογούν τις δυνατότητες αποπληρωμής τους.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιήσουν στην CIRC μέχρι το τέλος του Μαρτίου υφιστάμενες εγγυήσεις χρέους που δεν εντάσσονται στους νέους κανονισμούς και θα πρέπει να αποσύρουν τις εγγυήσεις πριν από το τέλος του Ιουνίου.




source: capital.gr

Kraft Foods: Πτώση κερδών 24% το δ΄ τρίμηνο


Kraft Foods: Πτώση κερδών 24% το δ΄ τρίμηνο


Πτώση κερδών κατά 24% ανακοίνωσε η Kraft Foods Inc. για το δ΄ τρίμηνο καθώς οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες και η άνοδος στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων επιβάρυναν τα αποτελέσματα της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η Kraft ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 540 εκατ. δολ. ή 31 cents ανά μετοχή από 710 εκατ. δολ. ή 48 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,24 δισ. δολ. ή 46 cents ανά μετοχή.

Τα καθαρά έσοδα σημείωσαν άνοδο 30% και διαμορφώθηκαν σε 13,8 δισ. δολ. μετά και την εξαγορά της βρετανικής Cadbury.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 47 cents ανά μετοχή με πωλήσεις ύψους 13,33 δισ. δολ.


source: capital.gr

Βρετανία: Υποχώρησαν οι τιμές κατοικίας τον Ιανουάριο


Βρετανία: Υποχώρησαν οι τιμές κατοικίας τον Ιανουάριο

Οι τιμές κατοικίας της Βρετανίας υποχώρησαν για τέταρτο μήνα τον Ιανουάριο, μετά από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης και την έλλειψη στεγαστικής χρηματοδότησης που αντιμετώπισαν οι καταναλωτές, ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών Acadametrics και η LSL Property Services.

Η μέση τιμή μιας κατοικίας για τη Βρετανία και την Ουαλία, υποχώρησε 0,1% στις 221.111 στερλίνες από το Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας αποδεικνύουν ότι οι εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν το Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009, ενώ αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των τιμών φέτος.

Ο εμπορικός διευθυντής της LSL, David Brown, δήλωσε πως οι ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομίας και οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στην απόκτηση στεγαστικής χρηματοδότησης, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 8 μηνών ο δείκτης PPI τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 8 μηνών ο δείκτης PPI τον Ιανουάριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο πληθωρισμός στις πύλες των βρετανικών εργοστασίων επιταχύνθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών τον Ιανουάριο, ωθούμενος από τις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των χημικών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τόσο οι τιμές παραγωγής ότι και προμηθειών αυξήθηκαν ταχύτερα από τις προσδοκίες, δείχνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες. Ωστόσο, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν ελαφρώς καθοδικά.

Οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν 4,8% στο έτος τον Ιανουάριο, υψηλότερα από την πτωτικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 4,1% του Δεκεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 4,6%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν 1,0%, ταχύτερα από την πτωτικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 0,4% στον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση 0,7%.

Οι τιμές προμηθειών παραγωγού στο μεταξύ, ενισχύθηκαν κατά 13,4% σε ετήσια βάση – με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2008 και υψηλότερα από την αναθεωρημένη ανοδικά αύξηση του Δεκεμβρίου του 12,9%.

Οι τιμές προμηθειών αυξήθηκαν 1,7% σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία είναι πιθανό να εντείνουν τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας να συγκρατήσει την ανάπτυξη των τιμών με αύξηση των επιτοκίων. Η BOE την Πέμπτη διατήρησε το βασικό επιτόκιο και το πρόγραμμα ομολόγων αμετάβλητα. Ωστόσο πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η τράπεζα θα συσφίξει την πολιτική τους επόμενους μήνες γιατί ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή, στο 3,7% το Δεκέμβριο, «τρέχει» πολύ περισσότερο από το στόχο 2,0% της τράπεζας.

Ο δομικός πληθωρισμός τιμών παραγωγού – που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, των αλκοολούχων, της ενέργειας και του καπνού – αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση έναντι του 2,6% στον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, οι δομικές τιμές στις πύλες των εργοστασίων αυξήθηκαν 0,7%, μετά από πτώση στις τιμές της τάξης του 0,1% το Δεκέμβριο. Τα στοιχεία αρχικά ανέφεραν αύξηση 0,2%.


source: capital.gr

Γερμανία: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


Γερμανία: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ήταν υψηλότερος τον Ιανουάριο σε σχέση με τις εκτιμήσεις λόγω των υψηλότερων τιμών στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στην ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, ωστόσο σημείωσαν άνοδο 2,0% από τον Ιανουάριο του 2010, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Πρόκειται για τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από τον Οκτώβριο του 2008 όταν οι τιμές αυξήθηκαν 2,4% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Destatis έκαναν λόγο για πτώση των τιμών καταναλωτή κατά 0,5% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο και αύξηση κατά 1,9% από τον Ιανουάριο του 2010. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων.

Τα νέα στοιχεία αναμένεται να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κοιτάξει με προσοχή το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης το οποίο έχει παραμείνει αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% από το Μάιο του 2009, αναφέρουν αναλυτές. Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι "κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2%."

Οι τιμές καταναλωτή με βάση τους εναρμονισμένους δείκτες τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησαν 0,5% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ενώ σημείωσαν άνοδο 2,0% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση.




source: capital.gr

Nokia και Microsoft ενώνονται για να αντιμετωπίσουν Apple και Google



Nokia και Microsoft ενώνονται για να αντιμετωπίσουν Apple και Google


Συνεργασία με την Microsoft στον τομέα του λογισμικού σύναψε η Nokia Oyj, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία κινητών τηλεφώνων, σε μια προσπάθεια οι δύο εταιρείες από κοινού να συναγωνιστούν καλύτερα την Google Inc και την Apple Inc.

Οι εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας, όπως τόνισε η Nokia, με τη φινλανδική εταιρεία να μετακινείται στα Windows της Microsoft ως την βασική πλατφόρμα λογισμικού.

Ο Stephen Elop, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τη στρατηγική αύξησης του μεριδίου που καταλαμβάνει στην αγορά και των κερδών, σήμερα στο Λονδίνο.

Η συνεργασία με την Microsoft στόχο έχει να βοηθήσει και τις δύο εταιρείες να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό με το Android της Google και το iPhone της Apple.

Εξάλλου, η Nokia υπογράμμισε τη νέα στρατηγική της εταιρείας με νέα διοικητική ομάδα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Alberto Torres θα αποχωρήσει από το εκτελεστικό συμβούλιο.

Η Nokia δήλωσε πως από την 1η Απριλίου θα έχει νέα δομή στην εταιρεία με δύο ξεκάθαρες επιχειρηματικές μονάδες, που θα αφορούν στις έξυπνες συσκευές και στα κινητά τηλέφωνα.

Επίσης, έθεσε στόχο την αύξηση των εσόδων το 2011 και μακροπρόθεσμα, ωστόσο τόνισε ότι οι προοπτικές του έτους υπόκεινται σε αβεβαιότητες και για αυτό δεν μπορεί να δώσει ετήσιο στόχο για το 2011.


source: capital.gr

Στα 50 δις δολάρια το έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο


Στα 50 δις δολάρια το έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο

Στα 50 δις δολάρια ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, αυξημένο κατά 7 δις δολ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Αυτός ήταν ο 28ος συνεχόμενος μήνας που που ο προϋπολογισμός «κλείνει» με έλλειμμα.
Οι δαπάνες της κυβέρνησης ανέρχονται περίπου στα 276 δις δολ. τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 60 δισεκατομμύρια δολαρίων στις πληρωμές Κοινωνικής Ασφάλισης. Πριν από ένα χρόνο, τον Ιανουάριο, οι πληρωμές αυτές ήταν 28.000.000.000 δολάρια. Τα έσοδα, σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών ανέρχονται στα 226 δις δολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους 37 από τους τελευταίους 58 Ιανουάριους παρατηρήθηκε έλλειμμα στις ΗΠΑ.
Το έλλειμμα των 7 δις δολαρίων παρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο πριν την απελευθέρωση της φορολογικής 2012 του προϋπολογισμού του προέδρου Barack Obama, ο οποίος πρόκειται να αποστείλει τον προϋπολογισμό στο Κογκρέσο την Δευτέρα.
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του οικονομικού έτους, το έλλειμμα ήταν περίπου 419 δις δολάρια, σχεδόν 12 δις δολάρια λιγότερο από τους πρώτους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους, γεγονός που δείχνει ότι βελτιώθηκε με την πάροδο του οικονομικού έτους.
Ο Λευκός Οίκος και ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να υποβάλει ένα άλλο έλλειμμα άνω του 1 τρις δολαρίων για το φορολογικό 2011. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος προϋπολογισμός του Ομπάμα θα περιλαμβάνει ενημέρωση των στοιχείων του ελλείμματος. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι το έλλειμμα θα χτυπήσει ένα ρεκόρ 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2011.

source: reporter.gr
Share |