Thursday, April 24, 2008

ΕΛΛΑΔΑ: Στο σφυρί ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου

Στο σφυρί ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου

Στο «σφυρί» βγάζει από το Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση δεκάδες ακίνητα του Δημοσίου παραχωρώντας τα σε ιδιώτες. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε «νευραλγικά» σημεία του λεκανοπεδίου της Αττικής και με υψηλές εμπορικές αξίες. Η πώληση θα γίνει με τον θεσμό του sale and lease back και το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να εκχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ακινήτων γιοα διάστημα μέχρι και 30 χρόνια. Από τις συμβάσεις που θα υπογράψει το Δημόσιο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι θα αγοράσουν τα ακίνητα και εν συνεχεία θα λαμβάνουν ετήσιο μίσθωμα σταθερής απόδοσης από τις στεγαζόμενες υπηρεσίες, αναμένονται εισπράξεις πλέον του 1 δις. ευρώ. Τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των ακινήτων θα τις χρησιμοποιήσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να πετύχει τον φετινό στόχο του ελλείμματος (1,6% του ΑΕΠ) αφού θα καταγράφονται στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού και δεν θα απορροφηθούν από το δημόσιο χρέος, όπως συμβαίνει με τις αποκρατικοποιήσεις.

Πρόκειται για έσοδα τα οποία θα προέλθουν από την εφαρμογή του προγράμματος της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) ακινήτων του Δημοσίου, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι ήγγικεν η ώρα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αμέσως μετά το Πάσχα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Κ. Γκράτζιος που επιμελείται της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της κρατικής περιουσίας, θα αποστείλει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη την λίστα με τα ακίνητα του Δημοσίου τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με την μέθοδο του sale and lease back.

Στην εισήγηση του ο κ. Γκράτζιος θα προτείνει στον υπουργό Οικονομίας την εφαρμογή του θεσμού για τουλάχιστον δέκα ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία η ΚΕΔ έχει συντάξει ξεχωριστή μελέτη για κάθε ακίνητο.

Κεντρικός άξονας για την αξιοποίηση του κάθε ακινήτου αποτέλεσε η γεωγραφική του θέση που παίζει καθοριστικό ρόλο για τον υπολογισμό του τελικού τιμήματος.

«Ακίνητα που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους ή σε περιοχές με υψηλές αξίες θα τιμηθούν πολύ υψηλότερα», σημείωνε στο «R» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Έτερος βασικός παράγοντας που ανεβάζει την εμπορική αξία ενός ακινήτου είναι η παλαιότητα γι’ αυτό και η ΚΕΔ στην λίστα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα προτίμησε να συμπεριλάβει κυρίως νεόδμητα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία και εφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση της η ΚΕΔ θα αναφέρει ότι οι σύγχρονες χρηματοδοτικές δομές πώλησης και ταυτόχρονης μίσθωσης μπορούν να έχουν εφαρμογή για τα εξής ακίνητα του Δημοσίου:

1. Το νέο κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς.

2. Το υψηλών προδιαγραφών κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) στο Μοσχάτο.

3. Το ακίνητο το οποίο στεγάζει το νέο πολυτελές κτίριο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) στον Πειραιά.

4. Το παλιό κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών στην οδό Σοφοκλέους. Δρόμος συνώνυμος με ξεχωριστή ιστορία και με πολλά καρδιοχτύπια για τους επενδυτές, αλλά με υψηλές εμπορικές αξίες για το Δημόσιο. Δεν αποκλείεται στον θεσμό του sale and lease back να βρεθεί και η καινούργια στέγη του Χρηματιστήριο Αθηνών, στη Λεωφόρο Αθηνών.

5. Το ακίνητο το οποίο στεγάζει το νέο κτίριο του υπουργείου Τύπου στην Λεωφόρο Συγγρού.

6. Το ακίνητο που έχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Γουδί και αποτελεί προσωρινή κατοικία για τον ΟΔΔΥ καθώς σύντομα θα αρχίσουν οι κατασκευές για το νέο σπίτι της ΑΕΚ. Στο τελευταίο ραντεβού που είχε ο πρόεδρος της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, Ντέμης Νικολαϊδης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ν. Θανόπουλος, με τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, αποφασίστηκε η παραχώρηση της έκτασης για την κατασκευή του γηπέδου. Αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για το ποιες εταιρείες θα αναλάβουν το έργο το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 150.000 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο θα είναι προδιαγραφών ΟΥΕΦΑ (σ. 50.000 θέσεων) και θα υπάρχουν φυσικά και πολλά τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων, όπου θα τα εκμεταλλεύονται οι εταιρείες οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν το έργο.

7. Το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δη επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

8. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος.

9. Το κτίριο του υπουργείου Μεταφορών επί της Μεσογείων.

10. Τα ακίνητα τα οποία στεγάζουν σήμερα τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού.

Από την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων αλλά και άλλων πολλών κυρίως νεόδμητων που στεγάζουν σήμερα περί τις 10 με 12 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομίας αναμένει έσοδα που υπερβαίνουν το 1 δις. ευρώ.

Δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν δύο «πακέτα» ακινήτων, τα οποία θα πουληθούν με sale & lease back, το ένα από τον Σεπτέμβριο του 2008 και το άλλο στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Στην περίπτωση που ακολουθηθεί η πολιτική της τμηματικής διάθεσης τότε το ελληνικό δημόσιο έχει να προσμένει έσοδα της τάξης των 500 – 600 εκατ. ευρώ από την πρώτη φάση υλοποίησης του θεσμού.

Τούτο βέβαια θα κληθεί να εξετάσει η αρμόδια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που θα συγκαλέσει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την παραλαβή της λίστας με τα προτεινόμενα ακίνητα της ΚΕΔ. Θα ακολουθήσει η πρόσληψη συμβούλων που διαθέτουν εμπειρία στον θεσμό εφαρμογής του sale & lease back οι οποίοι και θα υποδείξουν στο υπουργείο Οικονομίας από την έρευνα αγοράς που θα πραγματοποιήσουν εάν εξυπηρετούνται τα σχέδια της κυβέρνησης για τμηματική ή για ολοκληρωτική «πώληση» αυτών των ακινήτων.

Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της κτηματαγοράς αλλά και στις διεθνείς πιστωτικές αγορές που στο βάθος εξακολουθεί να βρίσκεται η κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ. Έτσι σε περίπτωση που η «εικόνα» στην αγορά ακινήτων εξακολουθήσει να είναι προβληματική τότε το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός «συντηρητικού» σχεδίου πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου, λόγω του κινδύνου μη άντλησης των προσδοκώμενων κεφαλαίων που ελλοχεύει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο έχει καθυστερήσει την εφαρμογή του χρηματοδοτικού εργαλείου της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) των ακινήτων του Δημοσίου. Ο νόμος αν και έχει ψηφιστεί από πέρυσι ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει την βελτίωση των συνθηκών της αγοράς προκειμένου να πετύχει τα μέγιστα αποτελέσματα.

Για την υλοποίηση του sale & lease back στο Υπουργείο Οικονομίας εξετάζουν την σύσταση μίας εταιρίας στην οποία θα «περάσουν» τα προς πώληση ακίνητα του Δημοσίου.

Η εταιρία με «ενέχυρο» αυτά τα ακίνητα, θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα διαθέσει στους επενδυτές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά, θα αποδοθούν στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του θα καταβάλει στην εταιρία τα ενοίκιο για τη χρήση των ακινήτων. Με τα ενοίκια η εταιρία θα πληρώνει τους κατόχους των ομολόγων ενώ στο τέλος της σύμβασης, τα ακίνητα θα επιστρέψουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Τα ακίνητα που θα πωληθούν, θα εξακολουθήσουν να στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες έναντι ενοικίου και θα επιστρέψουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου μετά τη λήξη της σύμβασης η διάρκεια της οποίας θα είναι έως 30 χρόνια. Το όλο εγχείρημα προβλέπει και ένα φορολογικό «δώρο» στους ιδιώτες που θα αγοράσουν τα ακίνητα του Δημοσίου. Ειδικότερα, κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων απαλλάσσονται από πάσης φύσεως φόρους, τέλη και εισφορές. Επίσης, απαλλάσσονται και από τον ετήσιο Ειδικό Φόρο επί των ακινήτων (3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) που επιβάλλεται σε εταιρείες οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και δραστηριότητά τους είναι σχεδόν αποκλειστικά η κατοχή ακινήτων.

Παράλληλα, αυξημένα είναι και τα κίνητρα που δίνονται για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο των εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία. Ειδικά για τις εταιρείες αυτές αυξάνεται στο 80% το κατώτατο ποσοστό επένδυσης σε ακίνητα, ενώ διευρύνεται στο 50% του ενεργητικού τους το όριο δανεισμού για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.

REPORTER.GR

ΧΑΚ: Χρηματιστηριακές αργίες οι 25, 28, 29/4 και η 1/5

ΧΑΚ: Χρηματιστηριακές αργίες οι 25, 28, 29/4 και η 1/5


Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υπενθυμίζει, το επενδυτικό κοινό και τους λοιπούς συντελεστές της Αγοράς, ότι σύμφωνα με τους Κανόνες Συναλλαγών (ΚΔΠ 409/2006, 228/2007) και τους Κανόνες Εκκαθάρισης Αξιών (ΚΔΠ 306/99), την περίοδο των εορτών του Πάσχα, δεν θα διεξαχθούν χρηματιστηριακές συναντήσεις ούτε εκκαθάριση / χρηματικός διακανονισμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά τις δημόσιες αργίες, δηλαδή τη Μεγάλη Παρασκευή 25 Απριλίου 2008, τη Δευτέρα του Πάσχα 28 Απριλίου 2008, ως επίσης και την Τρίτη της Διακαινησίμου 29 Απριλίου 2008 που είναι Τραπεζική αργία. Υπενθυμίζεται με την ευκαιρία αυτή, ότι πρόσθετα και την Πέμπτη 1η Μαΐου 2008 που επίσης είναι Δημόσια Αργία, δεν θα διεξαχθεί χρηματιστηριακή συνάντηση και εκκαθάριση / χρηματικός διακανονισμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Γερουσιαστές εκβιάζουν τον ΟΠΕΚ για να αυξήσει την παραγωγή

ΗΠΑ: Γερουσιαστές εκβιάζουν τον ΟΠΕΚ για να αυξήσει την παραγωγή

Την αναστολή συμφωνίας εκατομμυρίων δολαρίων για αγορά όπλων από την Σαουδική Αραβία ζήτησαν 5 Γερουσιαστές των ΗΠΑ, σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ αρνηθεί να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να αποκλιμακωθούν οι τιμές του αργού.
Ο εκπρόσωπος των Γερουσιαστών φέρεται να δήλωσε: «Τους παρέχουμε όπλα και ασφάλεια και αυτοί μας ξεζουμίζουν όταν πρόκειται για το πετρέλαιο».

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1074.20 ( 1.42%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3112.98 ( 1.44%)

Όγκος: € 3,377,017

---

FTSE 100 INDEX 6,050.70 -32.90 -0.54%
CAC 40 INDEX 4,929.55 -15.10 -0.31%
DAX INDEX 6,821.32 26.29 0.39%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,848.95 85.73 0.67%
S&P 500 INDEX 1,388.82 8.89 0.64%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,428.92 23.71 0.99%

ΗΠΑ: Μειωμένες οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Μάρτιο

ΗΠΑ: Μειωμένες οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Μάρτιο

Πτωτικά, για τρίτο συνεχή μήνα κινήθηκαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ το Μάρτιο, κυρίως λόγω της απεργίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν το Μάρτιο κατά 0,3%, κινούμενες σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Κατά την ίδια περίοδο, τα αποθέματα διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,1%

Επίσης, αναθεωρήθηκε ανοδικά, στο 0,9%, η πτώση του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,5%, έναντι πτώσης 2,,% το Φεβρουάριο.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΣΤΟ χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας, οι εν λόγω αιτήσεις μειώθηκαν κατά 33.000 στις 342.000, έναντι αύξησής τους κατά 3.000 που εκτιμούσαν οι αναλυτές της Wall Street.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 17ετίας οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάρτιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 17ετίας οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάρτιο

ΚΑΜΨΗ της τάξεως του 8,5% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάρτιο, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 526.000 – σε ετήσιο επίπεδο και βάσει εποχικά προσαρμοσμένων όρων – έναντι 577.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

NAFTEMPORIKI

Fitch: Ισχυρή η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και το 2008

Fitch: Ισχυρή η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και το 2008

Οι μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι είναι σε θέση να διατηρήσουν την ισχυρή κερδοφορία τους και το 2008 παρά τις σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες και κάποιες ενδείξεις για επιβράδυνση της επέκτασης των χορηγήσεων σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings.

Η έκθεση του ξένου οίκου αναφέρεται στις Eθνική Τράπεζα, EFG Eurobank [EFGr.AT] , Alpha Bank [ACBr.AT] , Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , Emporiki Bank και ATEbank.

«Οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν, τα τελευταία έτη, ωφεληθεί από την ισχυρή εγχώρια αγορά και έχουν δημιουργήσει ισχυρά δίκτυα πωλήσεων στις ταχέως αναπτυσσόμενες γειτονικές χώρες που θα υποστηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία τους», υπογραμμίζει στην έκθεσή του η Fitch Ratings.

«Το τραπεζικό περιβάλλον στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη θα παραμείνει σχετικά ευνοϊκό και το 2008 λόγω των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και την πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα. Ο ρυθμός επέκτασης των χορηγήσεων, ωστόσο, είναι πιθανό να είναι κάπως χαμηλότερος από το 2006 και 2007».

NAFTEMPORIKI

Κύπρος: Αναβάθμιση αξιολόγησης από S&P

Κύπρος: Αναβάθμιση αξιολόγησης από S&P


Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου σε Α+ από A προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, διατηρώντας αμετάβλητη την προοπτική της.

Η αναβάθμιση προκύπτει από τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και όπως αναφέρεται περαιτέρω αναβάθμιση θα προέλθει από την πειθαρχία στις δημόσιες δαπάνες.

STOCKWATCH.COM.CY

Aspis: Ζήτησε προσωρινό διάταγμα

Aspis: Ζήτησε προσωρινό διάταγμα


Προσωρινό διάταγμα ακύρωσης της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας ζήτησαν οι εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value AAE και ημερομηνία ορίστηκε η 2 Μαΐου. Οι εταιρείες με σημερινή ανακοίνωση παραθέτουν το ιστορικό των γεγονότων που στέρησε μέρος των δικαιωμάτων ψήφου στη Universal Bank και μετά την απόφαση της Κεντρικής έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για το 10%. Η διαφορά των εταιρειών με την Κεντρική Τράπεζα επισημαίνεται είναι θέμα ερμηνείας του νόμου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η θέση των εταιρειών είναι ότι δε χρειάζεται να γίνει νέα αίτηση προς την Κεντρική Τράπεζα, αφού οι εταιρείες κατείχαν άδεια και εν πάση περίπτωση η Κεντρική Τράπεζα δε ζήτησε από τις εταιρείες να υποβάλουν νέο αίτημα για την απόκτηση του 29,54%.

Η Κεντρική Τράπεζα ισχυρίζεται ότι, αφού μειώθηκε το ποσοστό των εταιρειών στην Τράπεζα κάτω του 10%, τότε η αύξηση του και πάλι πέραν του 10% δεν καλύπτεται από την προηγούμενη άδεια που κάλυπτε την απόκτηση μέχρι και 50% συν μια μετοχή. Η θέση των εταιρειών επισημαίνεται είναι ότι η άδεια που δόθηκε για απόκτηση μέχρι και 50% συν μια μετοχή της Universal Bank τους δόθηκε χωρίς χρονικούς ή άλλους περιορισμούς, άρα τους έδινε το δικαίωμα να αποκτήσουν το 29,54% που είχαν αποκτήσει στις 27/11/07 δυνάμει της άδειας που ήδη κατείχαν. H ανακοίνωση καταλήγει ότι η ερμηνεία του νόμου θέμα που θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο και η ανάκληση των δικαιωμάτων ψήφου είναι ζημιογόνα για τη Universal Bank, αφού παρατείνεται η μετοχική αστάθεια.

STOCKWATCH.COM.CY

Βρετανία: Υποχώρησαν κατά 0,4% οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου

Βρετανία: Υποχώρησαν κατά 0,4% οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ κατά 0,4%, έναντι 0,3% που προέβλεπε η αγορά, εμφανίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

NAFTEMPORIKI

Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν

Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν

ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ για ενδεχόμενες υποβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών προχώρησε χθες η Standard & Poor's. Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Προσοχή στο κενό - διαφοροποιούμενες τάσεις δημιουργούν συνθήκες τεστ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», η S&P σημειώνει ότι το δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιούνται, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις ακόμη και στα επιχειρησιακά μοντέλα κάποιων τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιέσεις που δέχονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αφορούν τέσσερα μέτωπα:

α) Σημαντική έκθεση στην επενδυτική τραπεζική και δραστηριότητες που σχετίζονται με τις κεφαλαιαγορές.

β) Εκθεση στη λιανική τραπεζική σε χώρες με υπερθερμασμένες αγορές λιανικής τραπεζικής και αγορά κατοικίας που υφίσταται αναπροσαρμογή.

γ) Σημαντική έκθεση σε επενδύσεις που σχετίζονται με δομημένα εργαλεία.

δ) Συστημικές πιέσεις από τις δυσκολότερες συνθήκες χρηματοδότησης, την παγκόσμια επανεκτίμηση του ρίσκου και οικονομικές αδυναμίες.

«Οι πιέσεις στις αξιολογήσεις είναι πιο προφανείς για τις τράπεζες που επηρεάζονται από τους πρώτους τρεις παράγοντες», επισημαίνει ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, Μ. Brennan. Οπως λέει, οι επιδόσεις αυτών των «παικτών» θα είναι λιγότερο προβλέψιμες σε σχέση με άλλων οργανισμών.

Οπως επισημαίνει ο M. Brennan, στην παρούσα φάση, έστω και αν κάποια χαρτοφυλάκια χορηγήσεων τραπεζών έχουν ακόμη καλή πορεία, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες απομειώσεις από διάφορα προϊόντα σταθερού εισοδήματος και μοχλευόμενη έκθεση σε επενδύσεις.

Επιπλέον, οι πιέσεις από το μέτωπο της ρευστότητας παραμένουν και κάποιες τράπεζες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο ίδιος εκτιμά ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα διατηρήσουν την καλή τους απόδοση και το 2008. Πρόκειται για ιδρύματα με μικρή έκθεση σε δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές και σε οικονομίες που δεν υφίστανται σημαντικές αναπροσαρμογές στην αγορά κατοικίας.

Επί του παρόντος, 14 από τις 50 κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης έχουν αρνητική αξιολόγηση, ενώ η S&P έχει δώσει θετική αξιολόγηση μόνο σε τρεις.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: «Βουτιά» των βιομηχανικών παραγγελιών τον Απρίλιο

Βρετανία: «Βουτιά» των βιομηχανικών παραγγελιών τον Απρίλιο

ΤΗ μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 18 ετών εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Βρετανίας τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Confederation of British Industry, το ισοζύγιο των παραγγελιών υποχώρησε στο μείον 13 από συν επτά που ήταν το Μάρτιο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή πτώση του στο συν τέσσερα.

NAFTEMPORIKI

BOCY: Μικρή φυγή ξένων θεσμικών

BOCY: Μικρή φυγή ξένων θεσμικών

Μικρή μείωση των τοποθετήσεων ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Κύπρου επέφερε η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση το τελευταίο πεντάμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, παρά τις μαζικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων μηνών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κεφαλαιουχικής αξίας της τράπεζας κατά 40%, η παρουσία των ξένων θεσμικών στο μετοχικό της κεφάλαιο περιορίστηκε κατά μόλις 1,2%. Στο τέλος Οκτωβρίου, όταν η μετοχή της τράπεζας είχε φθάσει στα ψηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας, οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν το 36,2% του μετοχικού της κεφαλαίου ενώ στο τέλος Μαρτίου το 35%. Συνολικά, τα ξένα ταμεία κατέχουν γύρω στα 200 εκ. μετοχών της Τρ. Κύπρου.

Αν και το ποσοστό των ξένων θεσμικών δεν παρουσίασε μεγάλη μεταβολή, η ακτινογραφία του μετοχολογίου της τράπεζας αναδεικνύει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις θέσεις των δέκα μεγαλύτερων ξένων θεσμικών μετόχων της. Από τα δέκα μεγαλύτερα ταμεία, μόνο ένα διατήρησε σταθερή τη συμμετοχή του. Τα πλείστα ταμεία ενίσχυσαν τη θέση τους ενώ άλλα τρία τη μείωσαν.


Στο σύνολο τους τα δέκα μεγαλύτερα ταμεία ενίσχυσαν τη θέση τους κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 11,5% σε 15,6%. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που επέδειξε την τελευταία πενταμηνία το Lone Pine. Στα τέλη Μαρτίου τα ταμεία της Lone κατείχαν το 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σήμερα στο 5,9%.

Αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής τους στην τράπεζα είχαν επίσης τα MFS και τα Axiom Funds, το αμερικανικό USS ενώ πιο μικρή αύξηση παρατηρήθηκε από τους DIT Deutscher Investment και F&C.

Μεγάλη μείωση στη συμμετοχή της είχε η Morgan Stanley (από 3,4% σε 1,7%), ενώ μικρότερη μείωση είχαν οι Julier Baer και Fidelity Funds.

Οι περισσότεροι οίκοι που παρακολουθούν την τράπεζα προχώρησαν πρόσφατα σε μείωση της τιμής στόχου για τη μετοχή της τράπεζας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Deutsche Bank προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου της Τρ. Κύπρου από τα €12 στα €9,5.

Η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε το 2007 κέρδη €485 εκ. αυξάνοντας την κερδοφορία κατά 55% σε σχέση με το 2006. Αναμένει φέτος καθαρά κέρδη €540 εκ. Τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου.

STOCKWATCH.COM.CY

Apple: Aύξηση 36% στα κέρδη του β' τριμήνου

Apple: Aύξηση 36% στα κέρδη του β' τριμήνου

Αύξηση 36% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Apple, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών μετά την αύξηση των πωλήσεων των κομπιούτερ Macintosh. Το περιθώριο κέρδους στο τρίμηνο και η πρόβλεψη για την τρέχουσα περίοδο που δεν συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωθώντας χαμηλότερα τις μετοχές της.
Τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,05 δισ. δολ. ή 1,16 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η εταιρεία προβλέπει ότι τα κέρδη αυτό το τρίμηνο θα είναι 1 δολ. ανά μετοχή, λιγότερα των προβλέψεων των αναλυτών για κέρδη 1,11 δολ. ανά μετοχή.

Η εταιρία πούλησε 2,29 εκατ. κομπιούτερ Macintosh, αποκάλυψε τον Ιανουάριο ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Steve Jobs. Η πρόβλεψη τόνωσε τις ανησυχίες ότι η αύξηση των κερδών θα περιοριστεί φέτος καθώς οι καταναλωτές περιμένουν τη νέα έκδοση του iPhone και οι χαμηλές τιμές του iPod περιορίζει την κερδοφορία.

REPORTER.GR

Aspis: Απόφαση για εξαγορά επιπλέον ποσοστού στην Aspis Bank από Commercial – Έκτ.Γ.Σ στις 30/5 για rights – ΔΣ

Aspis: Απόφαση για εξαγορά επιπλέον ποσοστού στην Aspis Bank από Commercial – Έκτ.Γ.Σ στις 30/5 για rights – ΔΣ

Κατά την Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Απριλίου 2008, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Όπως η Εταιρεία προχωρήσει στην εξαγορά του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank A.T.E (η «ΑΒ») από την Commercial Value AAE σε μετρητά. Η Εταιρεία ήδη κατέχει το 4,998% στο εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΒ ως εκ τούτου η συμμετοχή της Εταιρείας θα αυξηθεί στο 24,998% με μελλοντική προοπτική απόκτησης μέχρι και 30%.

2. Όπως συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας την 30η Μαΐου 2008 στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας, στη διεύθυνση Ανδρέα Χάλιου 1, Έγκωμη, Λευκωσία, και ώρα 12,00 μμ, για να τεθεί προς έγκριση ψήφισμα που αφορά την έκδοση και παραχώρηση νέων μετοχών της Εταιρείας υπό τη μορφή Δικαιωμάτων Προτίμησης («ΔΠ»). Για κάθε υφιστάμενη μετοχή αναλογεί 1 ΔΠ και για κάθε 4 ΔΠ ο κάτοχος τους θα δικαιούται να αγοράσει μια νέα μετοχή της Εταιρείας στην τιμή των €1.50.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση κεφαλαίου της Εταιρείας θα χρησιμοποιηθούν για την συμμετοχή της Εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΒ με 20%.

Η συμμετοχή της Εταιρείας στην εταιρεία ΑΒ υπόκειται στην έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Η ASPIS BANK Α.Τ.Ε ιδρύθηκε το 1992 και είναι η πρώτη ιδιωτική στεγαστική τράπεζα στην Ελλάδα. Το 2001 από Στεγαστική Τράπεζα μετατράπηκε σε Εμπορική Τράπεζα, παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και εταιρείες. Εκμεταλλευόμενη τις συνέργειες του Συγκροτήματος Ασπίς (πελατειακή βάση, ασφαλιστικό δίκτυο πωλήσεων κ.λ.π.) έχει καταφέρει να είναι μια μεσαίου μεγέθους και χαμηλού κόστους εξειδικευμένη τράπεζα. Διαθέτει 72 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Το εγκεκριμένο γραφείο της ASPIS BANK A.T.E. βρίσκεται στη Όθωνος 4, 105 57 Αθήνα.

Λεπτομέρειες του ψηφίσματος που θα σταλεί στους μετόχους της Εταιρείας θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επίσης αποφασίστηκε και ο διορισμός του κ. Δημήτρη Βιδάλη στη θέση του Μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου με άμεση ισχύ. Ο κ. Βιδάλης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Ασφαλιστικής Εταιρείας Commercial Value AAE και έχει ευρεία γνώση επί ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών θεμάτων.

STOCKWATCH.COM.CY

H ΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ

CSI 300 INDEX 3,774.50 320.78 9.29%

=====

April 24 (Bloomberg) -- China's stocks surged, sending the Shanghai Composite Index to its biggest gain in more than six years, after the government cut the tax on equity trading to stem a slump that erased $1.7 trillion of market value.

The Shanghai measure rose 9.3 percent, the most since Oct. 23, 2001. China's government stepped in to bolster the world's fourth-largest equity market two days after the benchmark index sank to less than 50 percent of its October record amid concern earnings growth will slow and share sales will overwhelm demand.

``The government is clearly concerned about the meltdown,'' said James Liu, Shanghai-based deputy chief investment officer at APS Asset Management, which oversees $1 billion. ``It's positive for the market in the short run.''

The Shanghai Composite Index closed 304.7 points higher at 3,583.03, with just one of its 888 stocks declining. The Shenzhen Composite Index, which tracks stocks listed on the smaller of China's two exchanges, rose 8.7 percent.

The CSI 300 Index, which tracks yuan-denominated shares in Shanghai and Shenzhen, climbed 9.3 percent to 3,774.50. The gain was the biggest since the gauge was introduced in April 2005.

ΒLOOMBERG

ABB First-Quarter Profit Rises 87% on China, India

ABB First-Quarter Profit Rises 87% on China, India

April 24 (Bloomberg) -- ABB Ltd., the world's largest builder of electricity networks, said first-quarter profit climbed 87 percent, beating analyst estimates, as China and India increased investment in power stations and grids.

Net income increased to $1 billion, or 44 cents a share, from $537 million, or 25 cents, a year earlier, Zurich-based ABB said today in a statement. Analysts in a Bloomberg survey predicted profit of $737 million, according to the median of 14 estimates. Sales gained 29 percent to $7.96 billion.

``The global footprint is the strength of ABB,'' said Sacha Kever, who helps manage about $2.1 billion including ABB shares at Banca Del Sempione in Lugano, Switzerland.

ABB forecast spending on electricity distribution will remain ``buoyant'' in 2008. It's tapping investment in emerging markets, while the U.S. and other mature economies are renewing their aging infrastructure to cope with surging power needs. The company is currently without a chief executive after Fred Kindle quit Feb. 13 after clashing with the board over strategy. Interim-CEO Michel Demare said ABB could spend more than $10 billion on purchases.

ABB rose 29 percent in the last 12 months in Zurich trading, giving the company a market value of 68 billion francs ($67 billion). It was worth as little as 1.7 billion francs in 2002, when ABB faced bankruptcy.

``Demand from utilities and most of our major industrial markets remained strong around the world, especially in emerging economies, but also in the U.S.,'' Demare said in the statement.

Dubai Smelter, Dutch Power

The company reiterated a 2008 growth target for power- related activities of between 15 and 20 percent, and about 10 percent for automation, which supplies industrial robots and factory machines.

Among orders in the quarter were a $53 million contract to upgrade electrical and automation systems at a Dubai aluminum smelter and a $150 million order to provide energy systems and grid connections for a natural gas and steam-turbine power plant in the Netherlands.

Earnings at Power Products, ABB's largest division, jumped 71 percent. Power Systems, which builds substations, reported the steepest growth, with a doubling in earnings. Automation, the second-biggest division, advanced 48 percent.

ABB's results follow disappointing earnings at peers. General Electric Co., the world's biggest maker of power generators, unexpectedly cut its annual profit forecast and quarterly earnings fell for the first time in five years. Turmoil in financial markets slashed the value of investments and thwarted end-of-quarter dealmaking.

Schneider Electric SA, the world's biggest maker of circuit breakers, fell the most in three months earlier this week in Paris trading after first-quarter sales missed estimates on slowing home construction.

Surplus Cash

ABB has too much cash on its balance sheet and potential acquisition targets are now cheaper, Demare said Feb. 14. The company had a cash pool of $5.6 billion at the end of the first quarter and spent about $240 million to repurchase shares as part of its 2.2 billion-franc buyback program

The company last spent more than $1 billion on a takeover in 1998, when it bought Elsag Bailey Process Automation NV for $2.1 billion from Finmeccanica SpA.

Still, the likelihood of a major acquisition may have declined with the resignation of Kindle, according to Stockholm- based Swedbank analyst Mats Liss.

The strategy fallout ``could be the choice between share buy-backs and acquisitions, Fred Kindle being more interested in keeping a war-chest ready for acquisitions,'' Liss said in an April 16 research note. It will be at least a year before a new CEO is settled so that may also reduce the likelihood of a large purchase, he said.

CEO Search

Chairman Hubertus Von Gruenberg, who joined in May last year, has said that the company was looking internally and externally for a successor.

Formed in 1988 through the merger of BBC Brown Boveri of Switzerland and ASEA AB of Sweden, ABB makes components and systems to transmit and distribute electricity, motors and generators as well as robots. Its workforce has shrunk to about 111,000 from a peak of 219,000 in mid-1998 as units including paper-making equipment and water treatment were jettisoned.

ABB can trace its roots back to 1883 when Ludvig Fredholm established Elektriska Aktiebolaget in Stockholm as manufacturer of electrical lightning and generators.

BLOOMBERG

House panel OKs $15 billion housing bill

House panel OKs $15 billion housing bill
Bill provides loans and grants to hard-hit areas to purchase foreclosed properties; goes to vote next week.

WASHINGTON (AP) -- Democrats pushed a $15 billion housing bill through a House committee Wednesday over the objections of Republicans who called it a government bailout.

The measure would send federal loans and grants to cities and counties hit hardest by the housing crisis so they could buy and fix up foreclosed properties. It passed the Financial Services Committee 38-26, mostly along party lines.

Democrats said it would prevent blight in distressed neighborhoods, but the Bush administration and Republicans view it as a government giveaway for lenders and speculators that could lead to even more foreclosures.

The plan is designed to complement a broader housing overhaul package whose centerpiece would let hundreds of thousands of struggling homeowners refinance into more affordable, government-insured loans. That bill is expected to get a committee vote next week, and both measures are slated to move through the House the week after.

The bill approved Wednesday would provide $15 billion - half in loans and half in grants - to states with high foreclosure rates. Money would go to the most populous cities and counties based on their foreclosure rates, and to smaller towns that are severely affected. Priority would be given to helping low- and middle-income neighborhoods and targeted to aiding the poorest people and those who have already lost their homes to foreclosure.

Backlash grows against the housing bailout
"There is such a pressing need for the economic stimulus that would be provided" by the bill, said Rep. Maxine Waters, D-Calif., its sponsor. "These abandoned and foreclosed properties drag down the value of the homes still occupied by working families."

Republicans said the measure was too costly and wouldn't help homeowners.

"The principal beneficiaries of this type of plan would be private lenders who now own the vacant and foreclosed properties," said Rep. Shelley Moore Capito, R-W.Va.

It "may only serve to prolong our current housing problems," she added.

The measure could become ensnared in a broader partisan dispute over whether to provide another economic rescue package on the heels of the tax rebate plan President Bush signed in February. Democrats contend a "second stimulus" - including such items as housing assistance, a jobless benefits extension, and food and heating aid for the poor - is needed. But Bush and congressional Republicans are loath to embrace more spending.

Only three Republicans - two from Ohio, stricken with one of the highest foreclosure rates in the country - crossed party lines to back the plan.

The rest of the housing package, on the other hand, could draw more Republican support.

Its main element is a proposal by Rep. Barney Frank, D-Mass., the House Financial Services Committee chairman, to expand the Federal Housing Administration to help financially strapped homeowners who otherwise wouldn't qualify for government-backed loans refinance into cheaper fixed-rate mortgages.

Under the plan, the FHA would take on up to $300 billion in new mortgages for financially strapped borrowers who could show they could afford a new mortgage. Lenders would first have to agree to take substantial losses on the existing loans so the homeowners could refinance.

The Financial Services panel also approved a bill Wednesday designed to encourage lenders to help struggling homeowners transition into more affordable mortgages.

The bipartisan measure by Reps. Michael N. Castle, R-Del., and Paul E. Kanjorski, D-Pa., would shield mortgage holders from legal liability if they took a loss to allow a borrower to refinance. It's designed to address a fear among those who bundle mortgages into securities that investors will sue them if they modify the loans.

CNN

Credit Suisse: Ζημίες 2,1 δισ. δολαρίων στο α΄τρίμηνο

Credit Suisse: Ζημίες 2,1 δισ. δολαρίων στο α΄τρίμηνο

Τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες σε διάστημα σχεδόν πέντε ετών ανακοίνωσε σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας Credit Suisse, εξαιτίας απομειώσεων που συνδέονται με τις συνεχώς επιδεινούμενες πιστωτικές αγορές και με τίτλους η αξία των οποίων δεν έχει αποτιμηθεί σωστά.
Οι καθαρές ζημίες της εταιρίας διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 2,15 δισ. ελβετικά φράγκα (2,1 δισ. δολάρια), έναντι κερδών 2,73 δισ. φράγκων που είχε εμφανίσει η εταιρεία ένα χρόνο νωρίτερα, και ξεπέρασαν τα 594 εκατ. φράγκα που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Μπράντι Ντούγκαν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «σαφώς μη ικανοποιητικά» και τα απέδωσε στις απομειώσεις, ύψους 5,3 δισ. φράγκων, στις οποίες προέβη η Credit Suisse, λόγω της έκθεσής της σε μοχλευμένα δάνεια και χρεόγραφα που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.

Η τράπεζα ανακοίνωσε απομειώσεις ύψους 2,66 δισ. φράγκων σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs), 1,68 δισ. φράγκων σε μοχλευμένα δάνεια και 848 εκατ. φράγκων σε τίτλους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα δάνεια.

REPORTER.GR

Εθνική: Στο 1 δισ. ευρώ η ΑΜΚ- Κέρδη α΄ τριμήνου 460 εκατ ευρώ

Εθνική: Στο 1 δισ. ευρώ η ΑΜΚ- Κέρδη α΄ τριμήνου 460 εκατ ευρώ

Περί το 1 δις ευρώ θα αντλήσει τελικά η Εθνική τράπεζα από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου και θα εκδοθούν προνομιούχες μετοχές. Αν και έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους έως και 1,5 δις ευρώ ωστόσο φαίνεται ότι η διοίκηση προσανατολίζεται σε αύξηση 1 δις ευρώ δηλαδή δεν θα εξαντλήσει τα περιθώρια.
Το ετήσιο επιτόκιο που θα πληρώνει η Εθνική στους κατόχους των προνομιούχων μετοχών θα διαμορφωθεί μεταξύ 8,5% και 9% που συνεπάγεται 85 με 90 εκατ έξοδα εκ τόκων. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα στραφούν μάλλον προς την διεκδίκηση της τράπεζας του Καΐρου της Αιγύπτου , το 67% της οποίας αποτιμάται στο 1 δις ευρώ.

Όσον αφορά την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στο ΤΤ και ανέρχεται στο 6,07% η διοίκηση Αράπογλου γνωρίζει ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις. Πηγές στο ΥΠΟ εκτιμούν ότι ή στο τέλος του 2008 ή αρχές του 2009 θα ανοίξει το θέμα ιδιωτικοποίησης του Ταμιευτηρίου.

Στα 460 εκατ τα κέρδη α΄ τριμήνου

Κέρδη α΄ τριμήνου που θα διαμορφωθούν σύμφωνα με πληροφορίες στα 460 με 465 εκατ ευρώ θα ανακοινώσει στις 28 ή 29 Μαΐου η Εθνική τράπεζα σημειώνοντας αύξηση περίπου 20% με 22% έναντι των 381 εκατ ευρώ που είχε επιτύχει στο α΄ τρίμηνο του 2007.

Αν καιείναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις συνολικά για το 2008 , ωστόσο με βάση τους προϋπολογισμένους στόχους τα κέρδη θα ανέλθουν στα 1,9 δις ευρώ καταγράφοντας αύξηση 17% ενώ το 2009 θα ανέλθουν στα 2,2 ή 2,3 δις ευρώ. Τα κέρδη της Finansbank που αποτελεί και τον στυλοβάτη της κερδοφορίας της Εθνικής , θα ανέλθουν το 2008 στα 580 εκατ ευρώ και θα σημειώσουν αύξηση περίπου 30%.

Η Εθνική τράπεζα όπως θα καταγραφεί και στο α΄ τρίμηνο του 2008 δύναται να υλοποιήσει το business plan το οποίο έχει ανακοινώσει αλλά θα αναθεωρήσει μέσα στο α΄ δίμηνο του 2009.

Βέβαια σαφή εικόνα για την υλοποίηση του business plan θα υπάρχει όταν ανακοινωθεί το α΄ 6μηνο του 2008 δηλαδή τον Αύγουστο ωστόσο με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία , το margin έχει μειωθεί οριακά σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007 , οι χορηγήσεις αυξάνονται εντός των προϋπολογισμένων στόχωνενώ η τράπεζα δεν ακολούθησε επιθετική πολιτική στις καταθέσεις προθεσμίας.

Βέβαια το 2008 λόγω της κρίσης των subprime κάθε τράπεζα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς προσπαθεί να διαφυλάξει τις βασικές πηγές εσόδων της.

Στο α΄ τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες αναπτύσσονται στηριζόμενες και στην κεκτημένη ταχύτητα του 2007 ωστόσο το α΄ 6μηνο του 2008 θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις.

Η Εθνική διαθέτει ισχυρή ρευστότητα ωστόσο αποδεικνύεται ορθή η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί στις καταθέσεις. Μπορεί να χάνει οριακά μερίδιο αλλά δεν αυξάνει τα έξοδα από τόκους. Μέχρι τώρα η χρηματοοικονομική εικόνα της Εθνικής εξελίσσεται θετικά και εντός των στόχων που είχαν τεθεί.

REPORTER.GR

Στις φθηνότερες αγορές του κόσμου η Ελλάδα σύμφωνα με τη Citigroup

Στις φθηνότερες αγορές του κόσμου η Ελλάδα σύμφωνα με τη Citigroup

Στις φθηνότερες αγορές του κόσμου κατατάσσει την Ελλάδα ο διεθνής οίκος Citigroup, σύμφωνα με σχετική έκθεση για τη στρατηγική στις αγορές μετοχών ανά τον κόσμο. Από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, ελάχιστα είναι αυτά που έχουν πολλαπλασιαστές κερδών ελκυστικούς (10 φορές ή χαμηλότερα) και ανάμεσα σε αυτά φιγουράρει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον οίκο οι μετοχές που παρακολουθεί στην Ελλάδα διαπραγματεύονται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 10,9 φορές και αυτά του 2009 9,2 φορές. Μονοψήφιο P/E ή κοντά στο 10 για το 2008 και μονοψήφιο για το 2009 έχουν οι Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Αυστρία, Αργεντινή, Τουρκία και Ουγγαρία. Ωστόσο η Ελλάδα διαθέτει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των περισσοτέρων χωρών από τις παραπάνω καθώς ο ρυθμός αύξησης των κερδών και για το 2008 και για το 2009 είναι διψήφιο (11% και 18,9% αντίστοιχα).

Από τις χώρες που έχουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές μόνο η Αργεντινή και η Αυστρία αναμένεται να εμφανίσουν διψήφιους ρυθμούς αύξησης κερδών στην τρέχουσα χρήση και την επόμενη και είναι εξίσου φθηνές ή και φθηνότερες από την Ελλάδα.

Η αγορά της Αυστρίας έχει πολλαπλασιαστή κερδών 9,7 φορές για το 2008 και 8,7 φορές για το 2009 και αναμένεται αύξηση κερδών 10,7 φορές το 2008 και 11,3 φορές το 2009 . Η Αργεντινή έχει P/E 9,7 φορές για το 2008 και 8,5 φορές για το 2009, ενώ αναμένεται αύξηση κερδών 17,8 φορές για το 2008 και 13,8 φορές για το 2009.

Βέβαια η αγορά της Αργεντινής έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους 13,5%, η Αυστρία υποχωρεί 9,9% και η Ελλάδα 20,8%. Σε απώλειες η Ελλάδα συγκρίνεται με την αγορά της Ινδίας που υποχωρεί περίπου 21% από την αρχή του έτους αλλά παίζει τα κέρδη του 2008 18,3 φορές και του 2009 14,8 φορές ενώ αναμένει αύξηση κερδών 18,8 φορές το 2008 και 23,2 φορές το 2009.

Τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του έτους καταγράφει η αγορά του Μαρόκο που ενισχύεται 24,2% και αναμένει αύξηση κερδών 27,2% για το 2008 και μείωση 1% για το 2009, ενώ διαθέτει P/E 23,5 φορές για το 2008 και 20 φορές για το 2009.

REPORTER.GR
Share |