Thursday, April 24, 2008

BOCY: Μικρή φυγή ξένων θεσμικών

BOCY: Μικρή φυγή ξένων θεσμικών

Μικρή μείωση των τοποθετήσεων ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Κύπρου επέφερε η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση το τελευταίο πεντάμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, παρά τις μαζικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων μηνών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κεφαλαιουχικής αξίας της τράπεζας κατά 40%, η παρουσία των ξένων θεσμικών στο μετοχικό της κεφάλαιο περιορίστηκε κατά μόλις 1,2%. Στο τέλος Οκτωβρίου, όταν η μετοχή της τράπεζας είχε φθάσει στα ψηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας, οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν το 36,2% του μετοχικού της κεφαλαίου ενώ στο τέλος Μαρτίου το 35%. Συνολικά, τα ξένα ταμεία κατέχουν γύρω στα 200 εκ. μετοχών της Τρ. Κύπρου.

Αν και το ποσοστό των ξένων θεσμικών δεν παρουσίασε μεγάλη μεταβολή, η ακτινογραφία του μετοχολογίου της τράπεζας αναδεικνύει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις θέσεις των δέκα μεγαλύτερων ξένων θεσμικών μετόχων της. Από τα δέκα μεγαλύτερα ταμεία, μόνο ένα διατήρησε σταθερή τη συμμετοχή του. Τα πλείστα ταμεία ενίσχυσαν τη θέση τους ενώ άλλα τρία τη μείωσαν.


Στο σύνολο τους τα δέκα μεγαλύτερα ταμεία ενίσχυσαν τη θέση τους κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 11,5% σε 15,6%. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που επέδειξε την τελευταία πενταμηνία το Lone Pine. Στα τέλη Μαρτίου τα ταμεία της Lone κατείχαν το 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σήμερα στο 5,9%.

Αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής τους στην τράπεζα είχαν επίσης τα MFS και τα Axiom Funds, το αμερικανικό USS ενώ πιο μικρή αύξηση παρατηρήθηκε από τους DIT Deutscher Investment και F&C.

Μεγάλη μείωση στη συμμετοχή της είχε η Morgan Stanley (από 3,4% σε 1,7%), ενώ μικρότερη μείωση είχαν οι Julier Baer και Fidelity Funds.

Οι περισσότεροι οίκοι που παρακολουθούν την τράπεζα προχώρησαν πρόσφατα σε μείωση της τιμής στόχου για τη μετοχή της τράπεζας. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Deutsche Bank προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου της Τρ. Κύπρου από τα €12 στα €9,5.

Η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε το 2007 κέρδη €485 εκ. αυξάνοντας την κερδοφορία κατά 55% σε σχέση με το 2006. Αναμένει φέτος καθαρά κέρδη €540 εκ. Τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |