Thursday, March 31, 2011

Η Moody's υποβάθμισε την Tepco


Η Moody's υποβάθμισε την Tepco

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποβαθμίζει σε "Baa1" την πιστοληπτική ικανότητα της ιαπωνικής ηλεκτρικής εταιρείας Tokyo Electric Power Co. (Tepco), φορέα εκμετάλλευσης της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα, της οποίας η μετοχή κατέρρευσε στο χρηματιστήριο.

Αυτή η μείωση κατά τρεις βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Tepco "αντικατοπτρίζει τα σημαντικά χρέη που αντιμετωπίζει η εταιρεία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις, ως αποτέλεσμα του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου", εξηγεί η Moody's σε ανακοίνωση της.

"Στην υποβάθμιση αυτή λαμβάνεται επίσης υπόψη το τεράστιο κόστος που η εταιρεία θα υποστεί", μόλις η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ξεπεραστεί, συνεχίζει η Moody's, επικαλούμενη το κόστος της απολύμανσης του χώρου και των γύρω περιοχών της Φουκουσίμα, που έχουν μολυνθεί από σημαντικά πυρηνικά απόβλητα.

Η Tepco, η πρώτη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, εξυπηρετεί περίπου το ένα τρίτο των ιαπωνικών νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένου του μητροπολιτικού Τόκιο και των 35 εκατομμυρίων κατοίκων του.

Εκτός του ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το χειρότερό της πυρηνικό δυστύχημα Ιαπωνία, η Tepco δέχτηκε σοβαρότατες επικρίσεις από την κυβέρνηση μετά την έκθεση στη ραδιενέργεια πολλών εργαζομένων και τη δημοσίευση ανακριβών στοιχείων σχετικά με το επίπεδο της ραδιενέργειας στη μονάδα.

Η εταιρεία πρέπει να πληρώσει για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης στην Φουκουσίμα, τις επισκευές σε αρκετούς άλλους γειτονικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και του δικτύου διανομής της.

Ο όμιλος πρέπει επίσης να είναι έτοιμος να αποζημιώσει τα θύματα της ραδιενέργειας που εκπέμπεται από την κατεστραμμένη μονάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Μασατάκα Σιμίζου εισήχθη στο νοσοκομείο την Τρίτη το βράδυ, αφού ήταν απών σε μεγάλο βαθμό από την έναρξη των καταστροφικών γεγονότων στην Φουκουσίμα.

Από τις 11 Μαρτίου, η μετοχή της Tepco σημείωσε πτώση κατά περίπου 78%, καθώς όλοι οι μέτοχοι σπεύδουν να απαλλαγούν από αυτές. Η κυβέρνηση πάντως δεν αποκλείει τη μερική εθνικοποίηση της εταιρείας.

source: protothema.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου.


Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 6.000 στις 388.000 ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 2 χιλ.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 394.000 από 382.000. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – αυξήθηκε κατά 3.250 στις 394.250.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαρτίου κατά 51.000 στις 3,714 εκατ.


source: capital.gr

Ζημιές-ρεκόρ 3,1 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες το 2010


Ζημιές-ρεκόρ 3,1 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες το 2010

Πρωτοφανείς ζημιές ρεκόρ (3,1 δισ. ευρώ) με αντίστοιχο ρεκόρ στο πλήθος (62%) των ζημιογόνων εταιριών καταγράφηκαν στα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές εισηγμένες για τη χρήση του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Με βάση τα στοιχεία της Πήγασος προκύπτει ότι 101 εταιρείες ήταν κερδοφόρες το 2010, ενώ 164 κατέγραψαν ζημιές. Από τις κερδοφόρες, 26 εμφάνισαν αύξηση των κερδών τους, 62 κατέγραψαν μείωση, ενώ 13 επανήλθαν στην κερδοφορία. Σε ό,τι αφορά τις ζημιογόνες 64 εμφάνισαν ενίσχυση των ζημιών, 41 συρρίκνωση, ενώ 59 «γύρισαν» σε ζημιές.

Επίσης, από τα στοιχεία των 265 ισολογισμών που επεξεργάστηκε η χρηματιστηριακή προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών ενισχύθηκε τη χρονιά που πέρασε κατά 4,5%. Ωστόσο, η Πήγασος επισημαίνει ότι αν και ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος έχει επηρεαστεί από την αύξηση των φόρων που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των προϊόντων και από τις μεγάλες ανατιμήσεις λόγω των ειδικών φόρων στα καύσιμα. Εφόσον εξαιρεθεί ο κλάδος διύλισης ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 2% (76,4 δισ. ευρώ) μέγεθος το οποίο θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον και άλλες 150 με 200 μονάδες βάσης εφόσον συνεκτιμηθούν οι δύο φετινές αυξήσεις του ΦΠΑ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν κάμψη 28% στα 7,34 δισ. ευρώ με εντονότερους ρυθμούς μείωσης σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση όπου η μέση μείωση κινείται μεταξύ 60% – 80%. Σύμφωνα με την Πήγασος η συνεισφορά των μικρών εταιριών στη συνολική παραγωγή λειτουργικής κερδοφορίας έχει περιοριστεί κάτω από 10% ενδεικτικό της μεγάλης ελαστικότητας στις συνθήκες εγχώριας ζήτησης που παρουσιάζουν οι εταιρίες αυτού μεγέθους.

«Το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είναι μέχρι στιγμής το χειρότερο από πλευράς ρυθμού ύφεσης έτσι όπως καταγράφηκε από τους επίσημους δείκτες της Ελληνικής Οικονομίας (-6,6%). Είναι πλέον και το χειρότερο από πλευράς κερδών αφού κατεγράφησαν ζημιές 2,4 δις ευρώ ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον ετήσιο λογαριασμό των ζημιών στα 2,93 δις ζημιών, μέγεθος που θα ξεπεράσει με μεγάλη άνεση τα 3 δις ευρώ εφόσον δημοσιεύσουν οι Ατλάντικ (9Μ: -100 εκ. ευρώ) και Ελεύθερη Τηλεόραση (-20 εκ. ευρώ)» αναφέρει η Πήγασος.

«Εφόσον προστεθεί και η έκτακτη εισφορά των 700 εκ. ευρώ που ενσωματώθηκε στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010, τότε η συνολική εικόνα των 164 ζημιογόνων εταιριών αφορά 6,7 δισ. ευρώ ζημιές έναντι των 3,78 δισ. ευρώ κερδών των υπολοίπων 101 εισηγμένων εταιριών» σημειώνει η χρηματιστηριακή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα περιθώρια κέρδους έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί» και εξηγεί ότι «ένας από τους λόγους διάλυσης των περιθωρίων αφορά την εσωτερική χρηματοδότηση των πωλήσεων που πραγματοποιούν ή είναι αναγκασμένες να πραγματοποιούν οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις από την στιγμή που οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι μειωμένες κατά 32% ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα φθηνού βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τις τράπεζες».

Τι επηρέασε τα μεγέθη του δ’ τριμήνου

- Το περιορισμένο εισόδημα προς κατανάλωση από την μείωση του 13ου μισθού
- Η εγχώρια ύφεση και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου.
- Η διάθεση περιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος οδήγησε σε μεγάλες απομειώσεις σε συμμετοχές, ακίνητα και πάγια.
- Το εγχώριο αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα διατήρησε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα τις επενδυτικές εταιρίες.
- Η θετική συγκυρία τιμών σε μέταλλα, πετρέλαιο και αγροτικά προϊόντα βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους λόγω υψηλών αποθεμάτων.

Πρωταγωνιστές

Δεν άλλαξε κάτι σχετικά με τους πρωταγωνιστές της χρήσης. Στις κυριότερες εταιρίες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη η Πήγασος κατατάσσει τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca cola, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μotor oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Καρέλιας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Καραμολέγκος, Eurodrip, Cyclon, Ικτίνος, Βογιατζόγλου και Dionic.

Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρίες που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Βωβός, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Αττικάτ, Forthnet, ο κλάδος μεταφορών, όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ, όλος ο κλάδος του Real Estate, των Βασικών μετάλλων, της Κλωστουφαντουργίας και των Υπηρεσιών Υγείας.


source: capital.gr

Κίνα: Στα $548,938 δισ. το εξωτερικό χρέος το 2010


Κίνα: Στα $548,938 δισ. το εξωτερικό χρέος το 2010

Μικρή αύξηση σημείωσε το εξωτερικό χρέος της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία επικαλούνται ανακοίνωση της State Administration of Foreign Exchange, τα εξωτερικά χρέη της χώρας αυξήθηκαν στα 548,938 δισ. δολ. από 546 δισ. δολ. Εξ αυτών οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 375,7 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 13,2% των αποθεμάτων σε συνάλλαγμα.


source: capital.gr

Fed: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον δανεισμό από το Discount Window


Fed: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον δανεισμό από το Discount Window


Η Federal Reserve έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια που χορήγησε στις αμερικανικές τράπεζες στο αποκορύφωμα της κρίσης, με τον ογκοδέστατο φάκελο να φτάνει συνολικά τις 25.000 σελίδες, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τα στοιχεία αφορούν τα δάνεια του μηχανισμού βραχυπρόθεσμου δανεισμού (discount window) της Federal Reserve για την περίοδο από τις 8 Αυγούστου του 2007 έως την 1η Μαρτίου του 2010, καλύπτοντας και την περίοδο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Η κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 μεταμόρφωσε την Wall Street προκαλώντας ταυτόχρονα την πρωτοφανή παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για να διατηρήσει ανοικτές τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ο όγκος των δανείων από τον μηχανισμό κορυφώθηκε στα 111 δισ. δολ. περίπου ένα μήνα μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.

Η Federal Reserve αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία μετά από μήνυση που υπέβαλαν η Bloomberg L.P. και η News Corp.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε στο πλαίσιο του νόμου Dodd-Frank να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις μαζικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της κρίσης -συνολικού ύψους 3,3 τρισ. δολ.- για την ενίσχυση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα στοιχεία δεν αφορούσαν τα δάνεια από το πρόγραμμα discount-window που αποτελεί το αρχαιότερο εργαλείο δανεισμού στο οπλοστάσιο της Fed.



source: capital.gr

Στα €24 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών


Στα €24 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών

Στα 24 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών έως το 2013 βάσει των αποτελεσμάτων των stress tests που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα 31 Μαρτίου από την κεντρική τράπεζα της χώρας.


Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το ποσό αυτό είναι εντός των εκτιμήσεων που διατυπώνονται στη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Εκ του προαναφερθέντος ποσού, τα 13,3 δισ. ευρώ αφορούν στην Allied Irish Banks, τα 5,2 δισ. ευρώ στην Bank of Ireland, τα 4 δισ. ευρώ την Irish Life & Perm και τα 1,5 δισ. ευρώ την EBS Building Society.

Σημειώνεται πως στο βασικό σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier 1) εκτιμάται στο 10,5%, ενώ στο χειρότερο σενάριο στο 6%. Τέλος σημειώνεται πως βάσει των αποτελεσμάτων των stress tests οι τράπεζες πρέπει να θέσουν ως στόχο τη διαμόρφωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις έως το 2013 στο 122,5%.


ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας: Σχέδια για ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος

Στη ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας με τη δημιουργία δύο βασικών τραπεζών, δήλωσε ο υπουργό Οικονομικών της χώρας, Michael Noonan.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ιρλανδός υπουργός, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, αναφέρει πως η πρώτη τράπεζα θα έχει ως βάση της Bank of Ireland και η δεύτερη τις Allied Irish Banks και EBS Building Society.

Ο Noonan αναφέρει επίσης πως οι AIB και EBS θα μειώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους κατά 23 δισ. ευρώ έως το 2013, ενώ οι μη βασικές δραστηριότητες των τραπεζών θα πουληθούν σταδιακά.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που επενδύθηκαν κατά το παρελθόν στις τράπεζες δεν θα επιστραφεί ποτέ και πως θα επιδιώξει την ανάληψη μεγαλύτερους βάρους από τους ομολογιούχους δανειστές.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησε ο Chicago PMI το Μάρτιο


ΗΠΑ: Υποχώρησε ο Chicago PMI το Μάρτιο

Πτώση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στο Σικάγο των ΗΠΑ ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 70 μονάδες από τις 71,2 μονάδες τοΦεβρουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 70 μονάδες.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 74,5 μονάδες από τις 75,9 μονάδες ενώ ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 65,6 μονάδες από τις 59,8 μονάδες.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών


ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών


Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,1% στα 445,99 δισ. δολ. σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Είναι η πρώτη υποχώρηση των παραγγελιών σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Η πτώση αιφνιδίασε τους αναλυτές της Wall Street. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των παραγγελιών κατά 0,4%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Ιανουάριο έδειξαν άλμα των παραγγελιών κατά 3,3% από την αρχική εκτίμηση για άνοδο 3,1%.


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 29 μηνών ο πληθωρισμός το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 29 μηνών ο πληθωρισμός το Μάρτιο


Σε υψηλό 29 μηνών ανήλθε απρόσμενα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Μάρτιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια.

Το ετήσιο μέγεθος του πληθωρισμού ανήλθε στο 2,6% το Μάρτιο από 2,4% το Φεβρουάριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, όπου είχε διαμορφωθεί στο 3,3%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον πληθωρισμό να υποχωρήσει στο 2,3% το Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Παρόλο που στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις δεν υπάρχει λεπτομερής αναφορά στα επιμέρους στοιχεία, την άνοδο του πληθωρισμού πυροδότησαν κυρίως οι υψηλότερες τιμές του ενεργειακού κλάδου, καθώς και το υψηλότερο κόστος σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό.

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1% κατά την τελευταία συνεδρίαση της 3ης Μαρτίου, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet επεσήμανε πως οι κίνδυνοι στη σταθερότητα των τιμών είναι ανοδικοί και μια αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο είναι πιθανή αλλά όχι και βέβαιη.

Η ΕΚΤ, η οποία στοχεύει σε πληθωρισμό λίγο χαμηλότερο του 2% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, είχε αυξήσει τα επιτόκια για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2008, ενώ διατηρείται στο ιστορικό χαμηλό του 1% από το Μάιο του 2009.


source: capital.gr

S&P: Αυξημένος ο κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα


S&P: Αυξημένος ο κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Σε αύξηση κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ελλάδας στην Ομάδα 7 από την Ομάδα 5 προηγουμένως (από συνολικά 10 με το 1 να αποτελεί το ισχυρότερο) προχώρησε η Standard & Poor’s καθώς θεωρεί πως αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους

Η κατάταξη αυτή αντιπροσωπεύει την άποψη του οίκου για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των τραπεζικών συστημάτων. Στην ομάδα 7 βρίσκονται η Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και η Ουγγαρία.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αλλαγή στην αξιολόγηση BICRA αντανακλά τον αναμενόμενο αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα από "αυτό που περιμένουμε να είναι ένα αυξανόμενα σκληρό λειτουργικό περιβάλλον και αυτό που θεωρούμε σήμερα ως μεγαλύτερη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους".

"Πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη διάβρωση της εμπιστοσύνης στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό και χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών", προσθέτει η S&P.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του BICRA, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ως αντισυμβαλλομένου της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank, και της Τρ. Πειραιώς σε “Β+” ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε “B”. Όλες οι αξιολογήσεις παραμένουν σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (CreditWatch negative)

Η Standard & Poor’s αναμένει ότι το δύσκολο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, θα επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τώρα αναμένει ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα. «Οι προβλέψεις μας τώρα κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για συρρίκνωση 2,5%, συμπεριλαμβανομένων και των επιδράσεων από όλα τα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση των αυξημένων δημοσιονομικών ανισορροπιών».

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η υλοποίηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, του προγράμματος δημοσιονομικής ενοποίησης, για το οποίο δεσμεύτηκε με τη συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω σύσφιξη της θέσης του προϋπολογισμού της χώρας.

«Σύμφωνα με την άποψή μας, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δυσοίωνες τις προοπτικές ανάπτυξης και να ανακινήσει υψηλότερα πτωτικά ρίσκα στο λειτουργικό περιβάλλον μακροπρόθεσμα».

Ο οίκος αναμένει επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείου το 2011 λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας για τρίτη συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οίκο τα προβληματικά δάνεια (με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) θα φτάσουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που το θεωρεί αποτέλεσμα της συσσώρευσης του πιστωτικού κινδύνου λόγω της γρήγορης επέκτασης των περασμένων ετών.

Επιπλέον, η S&P πιστεύει πως η αντίληψη που επικρατεί για αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους θα έχει αρνητική επίπτωση στην προθυμία πληρωμής των χρεών από τους οφειλέτες ειδικά λόγω της κουλτούρας του ελληνικού ιδιωτικού τομέα στο συγκεκριμένα ο ζήτημα.


source: capital.gr

Απειλούν με απόσυρση των αξιολογήσεων οι οίκοι


Απειλούν με απόσυρση των αξιολογήσεων οι οίκοι

Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορεί να σταματήσουν να αξιολογούν τις risky χώρες εάν η Κομισιόν προωθήσει τα σχέδιά της και τους καταστήσει (τους οίκους) νομικά υπεύθυνους για λάθη στην κρίση τους, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Όπως τονίζει, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ στελεχών των Βρυξελλών και των τριών μεγάλων οίκων, των οποίων η θέση για τις χώρες και τις εταιρείες, αποφασίζει το κόστος δανεισμού, μετά από την υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s.

Οι Moody’s και Fitch έχουν επίσης υποβαθμίσει κράτη-μέλη της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών. Προκειμένου να βάλουν έναν έλεγχο στις αποφάσεις τους, οι οποίες μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι ευρωπαϊκές αρχές επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να καταστήσουν τους οίκους νομικά υπόλογους εάν μια αξιολόγηση, όπως η υποβάθμιση της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, αποδειχθεί λανθασμένη, αν και δεν έχει διευκρινιστεί πως μπορεί να αποδειχθεί αυτό.

Οι οίκοι ανησυχούν ότι οι προτάσεις της ΕΕ μπορεί να τους εκθέσουν στις αιτήσεις για αποζημιώσεις από κατόχους ομολόγων, και αντιμάχονται των προτάσεων, τονίζοντας πως θα τους αναγκάσουν να σταματήσουν να βγάζουν αξιολογήσεις για κάποιες χώρες. Σε έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters, η Standard & Poor’s υπογραμμίζει τις ανησυχίες αυτές, τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει στην μη έκδοση αξιολογήσεων για τις περισσότερο ριψοκίνδυνες χώρες».

Στέλεχος οίκου τόνισε πως «οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτού του είδους την υποχρέωση. Οι επενδυτές θα πρέπει να τους επιτραπεί να αναλαμβάνουν ρίσκα», προσθέτοντας ότι εάν τους επιβληθεί υπαιτιότητα, μπορεί να οδηγήσει τους οίκους να αποσύρουν τις αξιολογήσεις τους…. σε διάφορες περιοχές.


source: capital.gr

Ανοδικό momentum για το ευρώ, πάνω από τα $1,42


Ανοδικό momentum για το ευρώ, πάνω από τα $1,42

Κοντά σε υψηλά ημέρας διαπραγματεύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, σταθερά πάνω από τα $1,42, ανακάμπτοντας από το χθεσινό χαμηλό των $1,4050, ενώ καταγράφει νέο υψηλό 10 μηνών έναντι του γεν.

Η άνοδος του πληθωρισμού σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα το Μάρτιο ενισχύει τις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής αρχής, ωστόσο τα προβλήματα από την κρίση κρατικού χρέους και ο φόβος αρνητικών εξελίξεων στην Ισπανία αποτελούν αρνητικές συνιστώσες για το κοινό νόμισμα.

Πιο αναλυτικά, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4218 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, σημειώνοντας κέρδη 0,64%, ενώ έναντι του γεν ενισχύεται σε ποσοστό 0,54% στα 117,726 γεν.

Έναντι της στερλίνας το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα σημειώνει άνοδο 0,31% στις 0,8815 στερλίνες και σε σχέση με το ελβετικό φράγκο κινείται οριακά πάνω από τα 1,30 φράγκα με κέρδη 0,32%.

Το δολάριο κινείται σταθεροποιητικά έναντι του γεν στα 82,82 γεν, ενώ σε σχέση με τη στερλίνα υποχωρεί σε ποσοστό 0,37% και έναντι του φράγκου καταγράφει πτώση 0,28%.

Αναφορικά με τα επιτόκια, οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει μία αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7 Απριλίου, ωστόσο «βλέπουν» άλλες δύο αυξήσεις αργότερα μέσα στο χρόνο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιθετική στάση της ΕΚΤ θα παγιωθεί ακόμη περισσότερο μετά τα μάκρο της Ευρωζώνης που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανήλθε απρόσμενα στο 2,6% το Μάρτιο, από 2,4% το Φεβρουάριο.

Το ετήσιο μέγεθος του πληθωρισμού ανήλθε στο 2,6% το Μάρτιο από 2,4% το Φεβρουάριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, όπου είχε διαμορφωθεί στο 3,3%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον πληθωρισμό να υποχωρήσει στο 2,3% το Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.



source: capital.gr

Ισπανία: Κατέρρευσε η συγχώνευση τεσσάρων cajas


Ισπανία: Κατέρρευσε η συγχώνευση τεσσάρων cajas

Άμεση ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδιά τους μετά την κατάρρευση της αναμενόμενης συγχώνευσης τους ζήτησε από τέσσερις αποταμιευτικές τράπεζες η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η δημιουργία Banco Base από τη συγχώνευση των Caja de Ahorros del Mediterraneo (Cam), Cajastur, Caja de Extremadura και Caja Cantabria κατέρρευσε όταν διαπιστώθηκε πως θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια από αυτά που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Συγκεκριμένα, η Banco Base ζήτησε από το Fund for Orderly Bank Restructuring (Frob) επιπλέον κεφάλαια 2,78 δισ. ευρώ ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 1,45 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει η Τράπεζα της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα.

Η Cam, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στη στεγαστική αγορά και ήταν η μεγαλύτερη σε περιουσιακά στοιχεία από τις τέσσερις, πλέον πρέπει να βρει νέα τράπεζα για να συγχωνευτεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης.

Η Cajastur, μία μικρή αλλά φερέγγυα τράπεζα έχει ήδη απορροφήσει την Caja Castilla La Mancha, πίεσε για τη διάλυση της προγραμματισμένης συγχώνευσης καθώς διαπίστωσε τα προβλήματα της Cam ενώ και οι τρεις τράπεζες σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη απέρριψαν τη συγχώνευση.


source: capital.gr

Ιαπωνία: Πούλησε 692,5 τρισ. γεν το Μάρτιο για να "συγκρατήσει" το νόμισμα


Ιαπωνία: Πούλησε 692,5 τρισ. γεν το Μάρτιο για να "συγκρατήσει" το νόμισμα


Το ποσό των 692,5 τρισ. γεν δαπάνησε η ιαπωνική κυβέρνηση στην παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος την περίοδο 25 Φεβρουαρίου-29 Μαρτίου στο πλαίσιο των διεθνών ενεργειών για τον περιορισμό της ενίσχυσης του γεν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Το ποσό είναι πολύ μικρότερο από τα 2,125 τρισ. γεν που πούλησε το υπουργείο Οικονομικών όταν παρενέβη στην αγορά forex στις 15 Σεπτεμβρίου του 2010, ωστόσο ήταν σχεδόν ανάλογο του ποσού που ανέμεναν οι αναλυτές.

Την ημέρα της παρέμβασης στις 18 Μαρτίου, dealers εκτιμούσαν ότι το ποσό θα ξεπερνούσε εκείνο του Σεπτεμβρίου, ωστόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης χαρακτηρίζαν αβάσιμες τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις.

Το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών παρενέβη μέσω της Bank of Japan στην αγοράς στις 18 Μαρτίου μετά τη συμφωνία του G7 για τη στήριξη της ιαπωνικής οικονομίας, ωστόσο τα σημερινά στοιχεία καλύπτουν μόνο το ποσό που δαπάνησε η ιαπωνική κυβέρνηση και όχι αυτά των άλλων κεντρικών τραπεζών.



source: capital.gr

Moody΄s: Δεν αποκλείει νέες υποβαθμίσεις υπερχρεωμένων χωρών


Moody΄s: Δεν αποκλείει νέες υποβαθμίσεις υπερχρεωμένων χωρών


Δεν μπορεί να αποκλείσει νέες υποβαθμίσεις υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών δήλωσε η Moody΄s, σύμφωνα με το Reuters.

"Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής: έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων μορφών κρατικής χρεωκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν δύσκολες", σημειώνει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι τόσο η Fitch όσο και η Standard & Poor΄s σημειώσαν νωρίτερα στην εβδομάδα ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM) είναι αρνητικές για τους ιδιώτες ομολογιούχους γιατί προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.



source: capital.gr

MPB: Εξαγοράζει το υπόλοιπο 49,96% της OJSC RPB-Holding


MPB: Εξαγοράζει το υπόλοιπο 49,96% της OJSC RPB-Holding


Στη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά του υπολοίπου 49,96% της Ρωσικής θυγατρικής της, OJSC RPB-Holding, μητρικής εταιρείας της OOO Rossiysky Promyishlenny Bank ("Rosprombank") και της OOO RPB-Leasing, προχώρησε η Marfin Popular Bank, έναντι τιμήματος €51,6 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η MPB ήταν η πρώτη Κυπριακή Τράπεζα που εδραίωσε την παρουσία της στη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Δεκέμβριο του 2007, με την απόκτηση του 50,04% της OJSC RPB-Holding, μητρικής εταιρείας της Rosprombank. Η σημερινή συναλλαγή αυξάνει τη συμμετοχή της MPB στη Rosprombank σε 99,927% μέσω της απόκτησης του 100% των μετοχών της OJSC RPB-Holding.

Η Rosprombank ιδρύθηκε το 1995, και με βάση τη Μόσχα εξυπηρετεί πελάτες στην Ρωσική Ομοσπονδία μέσω 27 καταστημάτων και σημείων πώλησης. Η Τράπεζα επικεντρώνεται στην παροχή τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών σε εγχώριες και διεθνείς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, υπό την αίρεση όλων των κανονιστικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ανωτέρω συναλλαγή αποτελεί σημαντικό ορόσημο προς την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της MPB για την περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας ενοποίησης των Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΜΡΒ και τη μεγιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας. Επιπλέον είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου που αφορά στη ενδυνάμωση της τοπικής παρουσίας του σε σημαντικές αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα, εκμεταλλευόμενη την ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών της Διεθνούς Τραπεζικής, να αξιοποιήσει ένα αυξανόμενο μερίδιο των παγκόσμιων συναλλακτικών ροών.



source: capital.gr

Υποχώρησαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη Βρετανία


Υποχώρησαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Λονδίνο (Dow Jones) – Οι προσδοκίες της βρετανικής κοινής γνώμης για τον πληθωρισμό υποχώρησαν ελαφρώς το Μάρτιο, καθησυχάζοντας ελαφρώς τα μέλη του δ.σ. της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν στο 3,5% το Μάρτιο από το 3,6% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Citigroup και της εταιρείας YouGov.

Η υποχώρηση έρχεται παρά τις συνεχείς αυξήσεις στον πραγματικό πληθωρισμό στους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός έφθασε στο 4,4% το Φεβρουάριο, σε ποσοστό μεγαλύτερο του διπλάσιου από το στόχο της Τράπεζας της Ελλάδας για 2%.



source: capital.gr

Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στη Γερμανία τον Μάρτιο


Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στη Γερμανία τον Μάρτιο

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ (Dow Jones) – Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε η ανεργία της Γερμανίας τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα την απότομη βελτίωση της αγοράς εργασίας ωθούμενη από την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ειδικότερα, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 55.000 άτομα, μετά την αναθεωρημένη πτώση κατά 54.000 άτομα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η παραπάνω πτώση οδήγησε το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό από την έναρξη των μετρήσεων το 1999 στο 7,1% από το προηγούμενο 7,3%. Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι ο αριθμός των ανέργων θα υποχωρούσε κατά 29.000 άτομα τον Μάρτιο ενώ εκτιμούσαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωνόταν στο 7,2%.

«Η οικονομική ανάκαμψη βοήθησε στην περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας», ανέφερε ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας Frank-Juergen Weise. Η απασχόληση παραμένει «σε αναπτυξιακή πορεία και η ζήτηση εργασίας είναι υψηλή», πρόσθεσε ο ίδιος.





source: capital.gr

Παραιτήθηκε ο επικρατέστερος διάδοχος του Buffett


Παραιτήθηκε ο επικρατέστερος διάδοχος του Buffett


Ο άνθρωπος που μέχρι πρότινος θεωρείτο ο επικρατέστερος διάδοχος του Warren Buffet, παραιτήθηκε από την θέση του στην Berkshire Hathaway εν μέσω μάλιστα ενός σκανδάλου που πλήττει σημαντικά το γόητρο του «προφήτη της Όμαχα».

Ο λόγος για τον David Sokol, ο οποίος φέρεται να είχε αγοράσει μετοχές της εταιρείας χημικών Lubrizol προτού πείσει τον Warren Buffett να την εξαγοράσει. «Είναι προφανές πως ο Warren Buffett υπερηφανεύεται για την διαφάνεια (στον τρόπο λειτουργίας της Berkshire), αλλά αυτή η εξέλιξη δείχνει πως δεν υπάρχει και τόση διαφάνεια τελικά» αναφέρει ο Michael Yoshikami, μέτοχος της Berkshire.

Ο Sokol φέρεται να παρουσίασε στον Buffett την ιδέα για την εξαγορά της Lubrizol αναφέροντας απλώς ότι έχει και ο ίδιος μετοχές της εταιρείας. Βάσει των όσων αναφέρει το Reuters, ο Sokol αγόρασε το διάστημα 5-7 Ιανουαρίου 96,060 μετοχές, που του δημιούργησαν κέρδη 2,98 εκατ. δολ. σύμφωνα με την τιμή της μετοχής στην οποία ο Buffett συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία.

Ο ίδιος ο Buffet ωστόσο, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Sokol έχει παραβεί τον νόμο και ανέφερε ότι παραιτήθηκε επειδή ήθελε να δημιουργήσει μία οικογενειακή επιχείρηση και να αφιερωθεί στην φιλανθρωπία.

Παρόλα αυτά, αρκετοί επισημαίνουν ότι πλέον εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για συγκρούσεις συμφερόντων αλλά και για τους εσωτερικούς ελέγχους της Berkshire Hathaway.


source: euro2day.gr

Στις χώρες υψηλού κινδύνου η Κύπρος


Στις χώρες υψηλού κινδύνου η Κύπρος

Στο group χωρών υψηλού πιστοληπτικού κινδύνου σπρώχνει για τα καλά πλέον την Κύπρο η χθεσινή νέα υποβάθμιση της από τους Standard and Poor’s.

Η διαβάθμιση της Κύπρου από τους S&P είναι η χαμηλότερη μετά από αυτήν της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και ίδια με αυτή της Ιρλανδίας, χώρα που προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Η χθεσινή υποβάθμιση της Κύπρου από Α/Α-1 σε Α- /Α2 από τον οίκο S&P σχετίζεται με την έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας στην ελληνική αγορά και στο ελληνικό χρέος. Ο οίκος εντοπίζει κεφαλαιακούς κινδύνους από την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί €1,2 - €1,7 δισ. για να τις στηρίξει σε περίπτωση ανάγκης.

Ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Κύπρο κατά μία βαθμίδα τον περασμένο Νοέμβριο, επικαλούμενος το μέγεθος του τραπεζικού τομέα και την έκθεση του στην ελληνική αγορά.

Η Κύπρος βρίσκεται στις χώρες υψηλού κινδύνου και με βάση τις αξιολογήσεις των Moody’s.

Στις 24 Φεβρουαρίου οι Moody's προχώρησαν σε διπλή υποβάθμιση της Κύπρου εκτιμώντας ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα αυξάνει τους πιστοληπτικούς κινδύνους για το κυπριακό δημόσιο.

Ο οίκος υποβάθμισε το rating για κυβερνητικά ομόλογα από Aa3 σε A2 και άλλαξε τον ορίζοντα του rating σε σταθερό.

Ο οίκος Fitch παραμένει ο λιγότερο αυστηρός για το rating της Κύπρου, κάτι που αναμένεται να αλλάξει προσεχώς με υποβάθμιση της Κύπρου κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα.

Ο οίκος έθεσε τον Ιανουάριο την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου (ΑΑ-) σε αρνητικό ορίζοντα, δίνοντας περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο για προώθηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα για το συνταξιοδοτικό. Ο αμερικανικός οίκος έθεσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (credit watch negative), συνδέοντας το rating της Κύπρου, με αυτό της Ελλάδας.

source: stockwatch.com.cy

Γερμανία: Απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων το Φεβρουάριο


Γερμανία: Απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων το Φεβρουάριο


Απροσδόκητη πτώση σημείωσαν το Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση των νοικοκυριών παραμένει εύθραυστη παρά την βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο, σε προσαρμοσμένη βάση για τις τιμές, έπειτα από άνοδο 0,4% τον Ιανουάριο με βάση τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,4% των πωλήσεων.


source: capital.gr
Share |