Thursday, March 31, 2011

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 29 μηνών ο πληθωρισμός το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 29 μηνών ο πληθωρισμός το Μάρτιο


Σε υψηλό 29 μηνών ανήλθε απρόσμενα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Μάρτιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια.

Το ετήσιο μέγεθος του πληθωρισμού ανήλθε στο 2,6% το Μάρτιο από 2,4% το Φεβρουάριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, όπου είχε διαμορφωθεί στο 3,3%, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον πληθωρισμό να υποχωρήσει στο 2,3% το Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Παρόλο που στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις δεν υπάρχει λεπτομερής αναφορά στα επιμέρους στοιχεία, την άνοδο του πληθωρισμού πυροδότησαν κυρίως οι υψηλότερες τιμές του ενεργειακού κλάδου, καθώς και το υψηλότερο κόστος σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό.

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1% κατά την τελευταία συνεδρίαση της 3ης Μαρτίου, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet επεσήμανε πως οι κίνδυνοι στη σταθερότητα των τιμών είναι ανοδικοί και μια αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο είναι πιθανή αλλά όχι και βέβαιη.

Η ΕΚΤ, η οποία στοχεύει σε πληθωρισμό λίγο χαμηλότερο του 2% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, είχε αυξήσει τα επιτόκια για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2008, ενώ διατηρείται στο ιστορικό χαμηλό του 1% από το Μάιο του 2009.


source: capital.gr

No comments:

Share |