Monday, December 28, 2009

Σε υψηλά πέντε εβδομάδων το αργό


Σε υψηλά πέντε εβδομάδων το αργό

Σε υψηλά πέντε εβδομάδων βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η βελτίωση των λιανικών πωλήσεων την περίοδο των εορτών, δημιούργησε στους επενδυτές την αίσθηση ότι η ζήτηση θα ακολουθήσει ανοδική πορεία το επόμενο διάστημα.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,8% στα 78,70 δολάρια η ουγγιά, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Νοεμβρίου. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent κέρδισαν 1,2% στα 77,26 δολάρια.
Ανοδικά κατά 3,6% διαμορφώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο στις ΗΠΑ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αρχική αυτή εκτίμηση, προμηνύουν μία καλύτερη περίοδο για τους λιανεμπόρους, σε σχέση με αυτό που αρχικά αναμενόταν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αναλυτές θεωρούν ότι σημαντικό για την πορεία των πωλήσεων ήταν και το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα ήταν Παρασκευή, άρα η εορταστική περίοδος «κράτησε» μία ακόμη ημέρα.

Επικουρικά λειτούργησε και η πτώση του δολαρίου, το οποίο αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας σημείωνε κέρδη μέχρι και 0,4%, η πτώση του ευρώ κατά 1,1% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, οδήγησε τους επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος να μεταστραφούν προς το ευρωπαϊκό νόμισμα.

reporter.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλά έτους η μεταποιητική δραστηριότητα στις μεσοδυτικές πολιτείες


ΗΠΑ: Σε υψηλά έτους η μεταποιητική δραστηριότητα στις μεσοδυτικές πολιτείες


Η μεταποιητική δραστηριότητα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 1,2% το Νοέμβριο για να αναρριχηθεί σε υψηλά έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Chicago.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας για τις μεσοδυτικές πολιτείες της Chicago Fed αναρριχήθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 84,2 μονάδων, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο δείκτης για τις μεσοδυτικές πολιτείες περιλαμβάνει τις πέντε πολιτείες που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Chicago Fed: Ιλινόις, Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Αϊόβα.

capital.gr

Ρωσία: Εξετάζεται η πώληση του 25% της Sovcomflot

Ρωσία: Εξετάζεται η πώληση του 25% της Sovcomflot


Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει έως και το 25% της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας της χώρας, OAO Sovcomflot, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρείας, Sergey Frank σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πώληση του μεριδίου θα μπορούσε να αποφέρει έως 1 δισ. δολ. ανάλογα των συνθηκών στις αγορές, επισημαίνεται στο δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητικές πηγές. Η διάθεση του μεριδίου ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του επόμενου έτους ή το 2011.

Η ρωσική κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει σε διάθεση ποσοστών εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στο 6,2% του ΑΕΠ από 6,9% αυτό το έτος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει 3,4 δισ. δολ. το επόμενο έτος από αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

capital.gr

Μικρά κέρδη για το χρυσό


Μικρά κέρδη για το χρυσό

Με μικρά κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σημειώνοντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κέρδη, στον απόηχο της διόρθωσης του δολαρίου, η οποία καθιστά ελκυστικότερα τα μέταλλα.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,3% στα 1.107,90 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τα κέρδη των τελευταίων τριών συνεδριάσεων στο 1,7%.
Αν και το δολάριο κατά τη διάρκεια της ημέρας σημείωνε κέρδη μέχρι και 0,4%, η πτώση του ευρώ κατά 1,1% στις τρις τελευταίες συνεδριάσεις, οδήγησε τους επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος να μεταστραφούν προς το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η αντίστροφη σχέση μεταξύ δολαρίου και χρυσού έχει «τηρηθεί» και το 2009, καθώς από την αρχή του έτους ο χρυσός έχει κερδίσει 25%, ενώ το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 2,9% έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως.

Αναφορικά με τα άλλα μέταλλα, η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,1% στα 1.489,70 δολάρια και το ασήμι κέρδισε 0,7% στα 17,56 δολάρια. Αντίθετα, το παλλάδιο υποχώρησε κατά 0,2% στα 388,85 δολάρια.

reporter.gr

ΗΠΑ: Καλύτερη η φετινή εορταστική περίοδος για τις πωλήσεις

ΗΠΑ: Καλύτερη η φετινή εορταστική περίοδος για τις πωλήσεις

Ανοδικά κατά 3,6% διαμορφώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο στις ΗΠΑ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αρχική αυτή εκτίμηση, προμηνύουν μία καλύτερη περίοδο για τους λιανεμπόρους, σε σχέση με αυτό που αρχικά αναμενόταν.
Οι πωλήσεις που έκαναν τη διαφορά ήταν αυτές των ηλεκτρονικών ειδών (+6%), ενώ σημαντικό μερίδιο είχαν και τα κοσμήματα και τα ακριβά αυτοκίνητα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αναλυτές θεωρούν ότι σημαντικό για την πορεία των πωλήσεων ήταν και το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα ήταν Παρασκευή, άρα η εορταστική περίοδος «κράτησε» μία ακόμη ημέρα. Ωστόσο, επίσημα, η εορταστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 2 Ιανουαρίου.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 44 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων


ΗΠΑ: Στα 44 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 44 δισ. δολαρίων σε 2ετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 1,089%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των τριών μεγάλων δημοπρασιών που διενεργούνται αυτήν την εβδομάδα.
Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,91 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, χαμηλότερα από το μέσο όρο των 3,07 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τέσσερις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 19,5%, από 11,4% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

reporter.gr

Ασία: Δημιουργία fund $120 δισ. κατά της κρίσης

Ασία: Δημιουργία fund $120 δισ. κατά της κρίσης


Τη δημιουργία έκτακτου fund ύψους 120 δισ. δολαρίων το Μάρτιο, ανακοίνωσαν οι χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, μια πρωτοφανής συμμαχία η οποία θα χρησιμεύσει ως ασπίδα απέναντι στην οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, γνωστού ως Chiang Mai Initiative Multilateralization (CMIM) η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ν. Κορέα και 10 κράτη-μέλη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), θα έχουν τη δυνατότητα μετατροπής των τοπικών νομισμάτων σε δολάρια, σε περίπτωση κρίσης ρευστότητας.

"Οι βασικοί στόχοι του CMIM προβλέπουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το ισοζύγιο πληρωμών και των δυσκολιών βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, ενώ παράλληλα έρχονται να συμπληρώσουν τις υπάρχουσες διεθνείς χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις", αναφέρουν σε κοινή δήλωση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έρχεται την περίοδο που οι ασιατικές οικονομίες ηγούνται της ανάκαμψης από τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ αποτελεί ουσιαστικά αναβάθμιση του πρώην σχεδίου Chiang Mai Initiative, το οποίο είχε καταρτιστεί το 2000 από τους υπουργούς Οικονομίας των κρατών-μελών για να αποφευχθεί μια δεύτερη Ασιατική οικονομική κρίση, αντίστοιχη της περιόδου 1997-1998.

capital.gr

ΗΠΑ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος για μικρές επιχειρήσεις το Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος για μικρές επιχειρήσεις το Δεκέμβριο


(Dow Jones)-- Βελτίωση παρουσίασε το Δεκέμβριο το οικονομικό κλίμα στους κύκλους των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Discover Financial Services (DFS).

“Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων θα περάσουν το κατώφλι του 2010 με επιφυλακτικότητα”, σχολιάζει ο Ryan Scully, διευθυντής τομέα πιστωτικών καρτών της Discover. “Βρίσκονται ακόμη σε αναζήτηση ενθαρρυντικών ενδείξεων για την οικονομία, ωστόσο θετικό είναι το γεγονός πως ο αριθμός αυτών που θεωρούν πως οι συνθήκες για την επιχείρησή τους θα βελτιωθούν τους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο”.

Η αμερικανική οικονομία, η οποία “αναδύεται” από τη χειρότερη κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, εμφάνισε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο α΄ τρίμηνο, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω του έτους, ενώ αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω στο τρέχον τρίμηνο.

Ο δείκτης Small Business Watch που καταρτίζει η Discover ενισχύθηκε στις 77 μονάδες το Δεκέμβριο από 76,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός των επιχειρηματιών που εκτιμούν πως η οικονομία επιδεινώνεται υποχώρησε κατά 4% στο 49% ενώ ο αριθμός των ερωτηθέντων που έκαναν λόγο για σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών ενισχύθηκε στο 24%.

Αναφορικά με τις δικές τους επιχειρήσεις, περισσότεροι -σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα- ιδιοκτήτες αναμένουν βελτίωση το επόμενο εξάμηνο, ωστόσο πάνω από το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα προβλέπει επιδείνωση των συνθηκών.

Παράλληλα, η πλειοψηφία δήλωσε πως σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες για ανάπτυξη, σε σύγκριση με το 18% που αποκάλυψε σχέδια ενίσχυσης των δαπανών.

Σημειώνεται πως ο δείκτης μετρά την οικονομική εμπιστοσύνη σε δείγμα 750 ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερους από πέντε υπαλλήλους. Η έρευνα διεξάγεται από την Rasmussen Reports LLC.

capital.gr

Άλμα άνω του 20% για Fannie Mae και Freddie Mac

Άλμα άνω του 20% για Fannie Mae και Freddie Mac


Άλμα άνω του 20% σημειώνουν οι μετοχές των Fannie Mae και Freddie Mac στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τις διαβεβαιώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ότι θα στηρίξει οικονομικά τις δύο εταιρείες.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέτει τα κεφάλαια που χρειάζονται οι Fannie Mae και Freddie Mac όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθησυχάζοντας έτσι τους επενδυτές για τα χρέη των ελεγχόμενων από το κράτος εταιρειών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το υπουργείο θα τερματίσει παράλληλα τις αγορές χρεογράφων διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια από τις δύο εταιρείες ενώ θα καταργήσει την διευκόλυνση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που δημιούργησε για τις εταιρείες και δεν χρησιμοποιήθηκε.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στις εταιρείες να συρρικνώσουν με πιο αργούς ρυθμούς το τεράστιο χαρτοφυλάκιο των χρεογράφων ενυπόθηκης εξασφάλισης, αν και επιβεβαίωσε ότι ο στόχος για την μείωση των χαρτοφυλακίων δεν έχει αλλάξει.

Έως σήμερα η κυβέρνηση έχει διαθέσει 60 δισ. δολ. σε οικονομική ενίσχυση προς την Fannie Mae και αλλά 51 δισ. δολ. προς την Freddie Mac.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Επιφυλακτικές οι επιχειρήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας


Μ. Βρετανία: Επιφυλακτικές οι επιχειρήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας


(Dow Jones)-- Οι Βρετανοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ακόμη ένα χρόνο περικοπών στους μισθούς καθώς οι επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές αναφορικά με την βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Times, επικαλούμενη στοιχεία κορυφαίου επιχειρηματικού οργανισμού.

Τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να μειώσουν ή να παγώσουν τους μισθούς τον επόμενο χρόνο, ενώ μία στις πέντε πρόκειται να μειώσει τα επιδόματα όπως τα bonus ή οι εγγραφές σε γυμναστήρια, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις λειτουργικές δαπάνες, σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BCC) που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο David Frost, γενικός διευθυντής του BCC, τόνισε: “Είναι ξεκάθαρο ότι οδεύουμε προς ένα ακόμη δύσκολο έτος για τον ιδιωτικό τομέα”.

Το μέγεθος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στο νέο έτος γίνονται κατανοητά καθώς τα δύο τρίτα των 260 επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του BCC ανέφεραν ότι δεν θα αυξήσουν τα επίπεδα της παραγωγής τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου και στον αντίποδα θα διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα ή θα τα μειώσουν.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε σημείο καμπής η καταναλωτική ζήτηση


Μ. Βρετανία: Σε σημείο καμπής η καταναλωτική ζήτηση



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Αυξημένα είναι τα σημάδια που δείχνουν πως η καταναλωτική ζήτηση, η “μηχανή ανάπτυξης” στα χρόνια οικονομικής ανόδου της Μ. Βρετανίας, έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή και αρχίζει να ανακάμπτει ξανά έπειτα από τη δυσκολότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.


Ενώ παραμένει διστακτική, μια αμετάβλητη δραστηριότητα στην καταναλωτική ζήτηση θα είναι σημαντική στην μετατροπή της εύθραυστης ανάκαμψης σε μια πιο σταθερή, ενώ θα βοηθήσει την κυβέρνηση να φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα ανάπτυξης για την επίτευξη του στόχου περιορισμού του ελλείμματος.


Την περασμένη Τρίτη, τα τελικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου εμφάνισαν μια απογοητευτικά μικρή ανοδική αναθεώρηση κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης έδειξαν πως ότι οι καταναλωτές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους.


Ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ενισχύθηκε 0,1%, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση κατά την περίοδο της ύφεσης που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008. Η καταναλωτική δαπάνη βυθίστηκε 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.


Η καταναλωτική ζήτηση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης, αντιστοιχώντας περίπου στο 62% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο. Η κατανάλωση ενισχύθηκε 3% κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2007. Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν περίπου 4% από την αρχή της ύφεσης, καθώς τα καταχρεωμένα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες τους εν μέσω μιας ολοένα αυξανόμενης οικονομικής ύφεσης.


Ωστόσο, το 2009 παρατηρήθηκε μια σειρά καταναλωτικών τονώσεων. Τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων προκάλεσαν τη μείωση του κόστους δανεισμού, οι τιμές των μετοχών και η αγορά ακινήτων ενισχύθηκαν, η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική τοποθέτησε χρήματα στις τσέπες των οικογενειών και ίσως το πιο σημαντικό, το επίπεδο ανεργίας ανήλθε πολύ πιο αργά σε σύγκριση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.


Μέχρι τώρα, τα στοιχεία παρουσιάζουν βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών τους τελευταίους μήνες του 2009. Ενώ οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν την πρώτη τους πτώση σε διάστημα έξι μηνών το Νοέμβριο, οι πωλήσεις του Οκτωβρίου αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση.


Επιπλέον, τα μέχρι τώρα στοιχεία, κάνουν λόγο για μια εύρωστη Χριστουγεννιάτικη περίοδο για τους λιανοπωλητές. Οι εβδομαδιαίες εκθέσεις από τα πολυκαταστήματα John Lewis Partnerships παρουσιάζουν υψηλότερες πωλήσεις ακόμα και σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα του 2007. Η British Retail Consortium ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν πάνω από ένα χρόνο ενισχύθηκαν 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.


Για την Τράπεζα της Αγγλίας, τα βελτιωμένα καταναλωτικά στοιχεία κατά τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν “υποσχόμενα” σημάδια, με τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης να σταθεροποιείται “νωρίτερα του αναμενόμενου”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας το Δεκέμβριο, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη.


«Η ανθεκτικότητα της ανάκαμψης της αύξησης του ΑΕΠ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις προοπτικές για ιδιωτική τελική ζήτηση», αναφέρουν τα πρακτικά.

Παρόλα αυτά, η Επιτροπή προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα από τα στοιχεία. Τα πρακτικά αναφέρουν ότι δύο άγνωστοι παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν ωθήσει τις δαπάνες τους τελευταίους μήνες – το κυβερνητικό πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων και η προοπτική αύξησης του φόρου πωλήσεων ξανά στο 17,5% το νέο χρόνο, από το τρέχον 15%.

«Οι επιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθιστώντας δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της ανάκαμψης των καταναλωτικών δαπανών. Είναι πιο πιθανό να χρειαστούν λίγοι μήνες για να γίνουν ορατές οι τάσεις των καταναλωτικών δαπανών», αναφέρουν τα πρακτικά.

Ωστόσο ίσως το πιο ελπιδοφόρο σημάδι για τις καταναλωτικές δαπάνες προήλθε από τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη, λίγο μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών προς το συνολικό εισόδημα, στο τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκαν στο 8,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 1998.

Πρόκειται για αύξηση από το 7,6% στο δεύτερο τρίμηνο και το αρνητικό ποσοστό του -0,7% στο πρώτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.

Αύξηση του ποσοστού αποτελεί άσχημα νέα για την καταναλωτική ζήτηση καθώς συνεπάγεται ότι τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν το διαθέσιμο εισόδημα για να εξοικονομούν χρήματα ή να αποπληρώνουν χρέη και όχι για να ψωνίζουν στα πολυκαταστήματα.

Ωστόσο, αντικατοπτρίζοντας σχόλια αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, η Amit Kara οικονομική αναλύτρια της UBS σχολίασε ότι η αύξηση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού εξοικονόμησης, από τις αρχές του περασμένου χρόνου «είναι ανάλογη με τις αναπροσαρμογές των βρετανικών νοικοκυριών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συνεπώς συνιστούν ότι τα νοικοκυριά είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται στο αποκορύφωμα της τάσης αυτής».

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει η καταναλωτικές δαπάνες να αυξηθούν κατά 0%-0,5% το 2010 και 2,75%-3,25% το 2011, βοηθώντας την οικονομία να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,25% τον επόμενο χρόνο και 3,5% το 2011.

Οι εν λόγω προβλέψεις μοιάζουν «αρκετά εύλογες», τόνισε ο Neville Hill, αναλυτής για τη Μ .Βρετανία της Credit Suisse. “Το ρίσκο των προβλέψεων αυτών ενδέχεται να έχει να κάνει με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης».

capital.gr

ΗΠΑ: Αυξημένες οι καταναλωτικές δαπάνες τις γιορτές


ΗΠΑ: Αυξημένες οι καταναλωτικές δαπάνες τις γιορτές


Οι καταναλωτές ξοδεύουν λίγο περισσότερα χρήματα κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, δίνοντας στους εμπόρους ένα λόγο να είναι χαρούμενοι, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών συνεπάγεται ότι οι έμποροι γλίτωσαν την επανάληψη της περσινής καταστροφής παρά το περιβάλλον περιορισμένων πιστώσεων και διψήφιου ποσοστού ανεργίας.

Εξάλλου, τα κέρδη αναμένεται να είναι επίσης καλύτερα καθώς τα καταστήματα είχαν στη διάθεσή τους ένα χρόνο να προγραμματίσουν το stock έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 3,6% από την 1η Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου, έναντι πτώσης της τάξης του 2,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με το δείκτη SpendingPulse της MasterCard Advisors, ο οποίος καταγράφει όλους τους τρόπους πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών.

Τον περασμένο χρόνο η οικονομία βρισκόταν σε “κρίσιμη κατάσταση”, σχολίασε ο Michael McNamara, αντιπρόεδρος της SpendingPulse. “Φέτος, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί”, συμπλήρωσε.

capital.gr

Ανησυχητικά μηνύματα για κατασκευές


Ανησυχητικά μηνύματα για κατασκευές


Μειωμένη παραμένει η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Κύπρο με τη συρρίκνωση του κλάδου να σταθεροποιείται σε επίπεδα πέραν του 25%. Η κατασκευαστική βιομηχανία ετοιμάζεται για ακόμα μια δύσκολη χρονιά και οι παράγοντες του κλάδου εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στην έναρξη μεγάλων κατασκευαστικών έργων το 2010.

Τα τελευταία στοιχεία για τις πωλήσεις τσιμέντου δείχνουν πως η κατάσταση στον κλάδο παραμένει ιδιαίτερα αρνητική. Τα στοιχεία είναι μάλλον ανησυχητικά, αφού παρουσιάζεται σημαντική συρρίκνωση των πωλήσεων τσιμέντων παρά τη χαμηλή περσινή βάση.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το Νοέμβριο διοχετεύθηκαν στην κυπριακή αγορά 122,3 χιλ. τόνοι τσιμέντο έναντι 164,6 χιλ., το Νοέμβριο του 2008 σημειώνοντας μείωση 25,7%. Τον Οκτώβριο οι πωλήσεις τσιμέντου είχαν σημειώσει μείωση 27,9%.

Το εντεκάμηνο του 2009 οι πωλήσεις τσιμέντου παρουσιάζουν μείωση 26,2% στο 1,33 εκ. τόνους από 1,80 εκ. τόνους πέρσι.

stockwatch.com.cy

Most Profitable CEOs Get Smallest Gains in S&P 500

Most Profitable CEOs Get Smallest Gains in S&P 500

Dec. 28 (Bloomberg) -- Brown-Forman Corp.’s Paul Varga and Johnson & Johnson’s William Weldon are among chief executive officers left behind in the 2009 stock-market rebound even after they created the most value for their companies.

Brown-Forman, the maker of Jack Daniel’s whiskey and Southern Comfort liqueur; J&J, the world’s largest health- products company; and 30 other Standard & Poor’s 500 Index companies rallied less than 10 percent this year as their managers posted better-than-average sales and efficiently invested capital, data compiled by Bloomberg show. Companies with the biggest stock gains had among the lowest scores in a ranking known as economic value added.

Money managers ignored profitability to snap up stocks that dropped the most in the credit crisis, leaving opportunities for value investors in 2010, say Raiffeisen Capital Management and Credit Andorra. They’re buying this year’s laggards, betting companies with the highest returns on shareholders’ capital will be rewarded as the Federal Reserve prepares to raise interest rates and the government removes stimulus.

“The best rally in our lifetime has left even more opportunities,” said Vienna-based Herbert Perus, head of global equities at Raiffeisen, whose team helps manage $36 billion and has bought J&J shares. “Well-managed companies with extremely good balance sheets were left behind.”

Creating Value

Fewer than 215 companies in the S&P 500 created value in 2009 as the U.S. economy experienced the worst contraction since the Great Depression, according to data compiled by Bloomberg based on consulting firm Stern Stewart & Co.’s EVA model. Their so-called return on invested capital exceeded the cost of funding their operations, the economic value added data show.

Futures on the S&P 500 expiring in March added 1.80, or 0.2 percent, to 1,123.80 as of 2:38 a.m. in New York.

Thirty-two of those companies are projected to increase sales or report a smaller drop than the 5.9 percent median for the S&P 500 this year while posting an equity-market advance that trailed 10 percent, Bloomberg data show. Shareholders missed out as the benchmark index for U.S. stocks rose 25 percent in 2009 and 67 percent during the past nine months, the most in seven decades, after the government lent, spent or guaranteed more than $11 trillion to end the financial crisis.

Fluctuations in EVA are four times more likely to rise and fall with share prices than per-share earnings, according to Joel Stern, the chief executive officer and chairman of New York-based Stern Stewart. He helped develop the measure in the late 1980s and uses it to advise corporations on strategy.

More Reliable

EVA, also known as economic profit, is a more reliable gauge of management performance because it treats the price of intangible assets such as research as an investment, while measuring all returns against the cost of raising money for the business, according to Stern.

The argument that “earnings per share is a driving force on value fails in the face of actual evidence,” he said. “It’s not earnings or dividends that create value, but economic performance.”

Varga posted a return on invested capital of 15 percent during the past year at Brown-Forman, according to data compiled by Bloomberg. That beat the Louisville, Kentucky-based company’s so-called cost of capital by 7.8 percentage points. Brown- Forman’s shares have added 3.8 percent since Dec. 31.

The liquor maker posted more profit than the average analyst estimate in four of the past five quarters, Bloomberg data show, and boosted its earnings forecast to $2.95 to $3.15 per share for the year ending in April on Dec. 8. Phil Lynch, a spokesman at Brown-Forman, declined to comment.

Eliminating 7,000 Jobs

J&J exceeded its cost of capital by 9.3 percentage points in the past four quarters. The company, based in New Brunswick, New Jersey, has beaten the analyst profit forecast 14 straight quarters and CEO Weldon said Nov. 3 that he will fire more than 7,000 workers to eliminate layers of management to free up money to invest in more profitable businesses. The shares rose 8.1 percent in 2009. Bill Price, a spokesman, wouldn’t comment.

Procter & Gamble Co., the world’s largest consumer-products company, reported first-quarter profit on Oct. 29 that fell less than analysts estimated and raised its full-year forecast for sales growth. The stock lost 0.9 percent in 2009.

Robert McDonald, who took over as CEO of the maker of Crest toothpaste and Pantene shampoo in July, is boosting promotional spending for the company’s top brands to increase revenue. Company spokespeople weren’t immediately reachable for comment.

‘Extremely High’

Investors favored companies with the weakest finances during the nine-month rally in the S&P 500, said Nick Skiming at Ashburton Ltd. That’s partly because those shares suffered the most during the credit crisis as traders priced in the possibility of a depression following the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. in September 2008, he said.

“The poorer balance-sheet stocks rallied because they were oversold,” said Skiming, who helps oversee about $2 billion from Jersey, the Channel Islands, and owns shares of Kraft Foods Inc. and Procter & Gamble. Northfield, Illinois-based Kraft is also among the 32 companies that passed the EVA test. “Risk of default was extremely high. Going forward, the rally will broaden out and the blue chips will start to rally.”

The S&P 500 plunged 57 percent through March 9 from a record high of 1,565.15 in October 2007, wiping out $11 trillion in value. More than $1.7 trillion in bank losses and writedowns stemming from the collapse of the subprime mortgage market caused the collapse of Lehman Brothers and Bear Stearns Cos., both from New York, and forced the U.S. government to bail out American International Group Inc. last year.

$182.3 Billion Bailout

Bear Stearns was bought by JPMorgan with the Federal Reserve’s help in 2008, while Lehman failed to find a buyer and filed for the biggest bankruptcy in U.S. history. New York-based AIG, once the world’s largest insurer, was rescued last year with a bailout that increased to $182.3 billion.

The 25 companies in the S&P 500 who did worst according to EVA this year posted a median rally of 95 percent in 2009, compared with the 51 percent median gain for the 25 that did the best. The trend will probably reverse, said David Macia, U.S. fund manager at Credit Andorra’s Credi Invest unit in Andorra La Vella, Andorra.

“The market will be much more selective and will bet for companies that give more certainty,” said Macia, whose firm oversees $5.7 billion. “It won’t be such an indiscriminate rally. Companies will now need to prove their ability and show they can boost revenue.”

Changes in EVA are a better indicator of how well CEOs are investing money and the prospects for their stocks, according to Stern and Michael McConnell, director of research for Credit Suisse Group AG’s HOLT division, which tracks a similar measure of economic profit.

Profit Momentum

“What’s important is performance relative to expectations,” McConnell said. “You can look at the change and momentum in economic profit. Companies that improve their performance will do better in the equity market.”

A HOLT index of 60 U.S. stocks with the best economic profit prospects has gained 195 percent since April 1996, compared with about 112 percent for the S&P 500 including reinvested dividends.

Joseph Keating of RBC Bank said he’s buying companies with “reliable” revenue growth, including J&J and Purchase, New York-based PepsiCo Inc., the world’s largest snack maker. PepsiCo beat its cost of capital by 13 percentage points this year. Keating said investors are likely to shift away from companies with the worst prospects.

“We clearly way overshot the downside because of people discounting the worst-case scenario,” said Keating, chief investment officer of Raleigh, North Carolina-based RBC Bank, which oversees $3 billion. “Now it’s more fundamentals. We’re going to invest in companies that we can begin to discount into the present value of the stocks some stream of future earnings.”



The following 32 companies created economic value this
year, increased sales or posted a smaller revenue decline than
the 5.9 percent median among S&P 500 stocks, and rose less than
10 percent in U.S. trading. Stock symbols are in parentheses
after company names.

Abbott Laboratories (ABT US)
Aflac (AFL US)
Amgen (AMGN US)
Apollo Group (APOL US)
Automatic Data Processing (ADP US)
Baxter International (BAX US)
BB&T (BBT US)
Biogen Idec (BIIB US)
Brown-Forman (BF/B US)
C.R. Bard (BCR US)
Cephalon (CEPH US)
DeVry (DV US)
Dun & Bradstreet (DNB US)
Exelon (EXC US)
Family Dollar Stores (FDO US)
First Solar (FSLR US)
Flir Systems (FLIR US)
Fluor (FLR US)
FPL Group (FPL US)
Gamestop (GME US)
Gilead Sciences (GILD US)
H&R Block (HRB US)
Hershey (HSY US)
Jacobs Engineering Group (JEC US)
Johnson & Johnson (JNJ US)
Kraft Foods (KFT US)
Procter & Gamble (PG US)
Progress Energy (PGN US)
Safeway (SWY US)
SAIC (SAI US)
Stericycle (SRCL US)
Wal-Mart Stores (WMT US)

bloomberg

Τα «ακατέργαστα διαμάντια» που θα λάμψουν το 2010

Τα «ακατέργαστα διαμάντια» που θα λάμψουν το 2010

«Frontier markets», ή οι λιγότερο ανεπτυγμένες αναδυόμενες αγορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από λιγότερη ρευστότητα και μεγάλη αστάθεια, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο ρίσκο θα είναι η μεγάλη έκπληξη του 2010 σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές.



Οι αναδυόμενες αγορές γενικότερα, αποτέλεσαν την εξαίρεση τη κρίσης και συνέβαλαν σημαντικά στην παγκόσμια ανάκαμψη καθώς είχαν πολύ μειωμένη έκθεση σε όλα αυτά που προκάλεσαν τους τριγμούς και μάλιστα μείωσαν τα επιτόκιά τους και πούλησαν τα αποθεματικά τους, χωρίς να θυσιάσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Οι μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία, θεωρούνται όμως, πλέον, υπερτιμημένες κι έτσι οι επενδυτές έχουν αρχίσει και ψάχνουν για άλλες αγορές για ευκαιρίες.

Ολοι οι επενδυτές που αντέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο λοιπόν, σύμφωνα με τους αναλυτές θα πρέπει να κοιτάξουν τις frontier markets που είναι τα «ακατέργαστα διαμάντια» του παγκόσμιου χρηματιστηριακού σκηνικού αυτήν την στιγμή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες επενδύσεων στις «δεύτερες» αναδυόμενες αγορές, αυτές που δεν βρέθηκαν στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, και που όμως σημείωσαν επίσης σημντικά κέρδη βασιζόμενες στις δικές τους δυνάμεις, καθώς η ευκαιρίες που έχουν οι οικονομίες τους σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη από εδώ και στο εξής, είναι τεράστιες.

Οι αγορές όπως η Σρι Λάνκα, το Καζακσταν, το Πακιστάν, η Κροατία και ο Μαυρίκιος έχουν σημειώσει εντυπωσιακότατα κέρδη από τις αρχές του 2009, κι όμως δεν βρέθηκαν καμία στιγμή στα … φώτα της χρηματιστηριακής και επενδυτικής δημοσιότητας. Με αποδόσεις της τάξης του 159%, 73%, 71%, 51% και 53% αντίστοιχα οι συγκεριμένες αγορές ξεπερνούν κατά πολύ σε κέρδη πολλές ώριμες αγορές και επιπλέον έχουν όλα τα φόντα να πάνε εξαιρετικά και το 2010.

reporter.gr

Κίνα: Ανακάλυψη κοιτασμάτων iron ore 10 δις. τόνων


Κίνα: Ανακάλυψη κοιτασμάτων iron ore 10 δις. τόνων

Στα 10 δις. τόνους εκτιμώνται τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος (iron ore) στην περιοχή Hebei της Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωλογίας. Μέχρι τώρα, έχει πιστοποιηθεί η ύπαρξη 3,4 δις. τόνων.

Η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος θα αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά, εκτιμούν αναλυτές, καθώς ενισχύεται η επάρκεια της Κίνας, η οποία καλύπτει το 50% των αναγκών της μέσω εισαγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη αυτή θα προκαλέσει αναταράξεις και στην ετήσια διαπραγμάτευση των τιμών που ξεκινούν τον Ιανουάριο, καθώς όλοι οι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος έχουν συνασπιστεί προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές.

Από την πλευρά της η Κίνα θα εκμεταλλευθεί την ενίσχυση της επάρκειάς της, αφού μπορεί να χειραγωγήσει τις εγχώριες τιμές σιδηρομεταλλευμάτων προκειμένου να δώσει ανάσα στις χαλυβουργίες της που βασίζονται στο σιδηρομετάλλευμα ως πρώτη ύλη.

reporter.gr

KT Corp.: Μείωση 5.992 θέσεων εργασίας

KT Corp.: Μείωση 5.992 θέσεων εργασίας

Συνολικά σε 5.992 περικοπές θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η KT Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και Internet της Νότιας Κορέας μετά τις αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση που κατέθεσαν εργαζόμενοι οι οποία δούλεψαν στην εταιρεία για περισσότερα από 15 χρόνια.

Η εταιρεία εκτιμά ότι θα μειώσει το κόστος εργασίας κατά περίπου 460 δισ. ουόν (393 εκατ. δολ.) ετησίως, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

naftemporiki

RBS: Προς πώληση μονάδων αξίας 4,8 δισ. δολ.


RBS: Προς πώληση μονάδων αξίας 4,8 δισ. δολ.


Στην πώληση στοιχείων ενεργητικού αξίας τριών δισ. στερλινών (4,8 δισ. δολ.) σχεδιάζει να προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών η Royal Bank of Scotland – με τις μονάδες τραπεζικής και λιανικής στην Άνω Ανατολή να είναι από τις πρώτες που αναμένεται να εξασφαλίσουν αγοραστή – σύμφωνα με τον Observer.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα σε χθεσινό της δημοσίευμα, η τράπεζα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πώληση των μονάδων λιανικής και εμπορικής τραπεζικής στην Ινδία, την Κίνα και τη Μαλαισία στην HSBC. Μια καταρχήν συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Η RBS, η οποία ανήκει σε ποσοστό 83% σε κρατικά ταμεία, βρίσκεται επίσης σε τελικές διαπραγματεύσεις για την πώληση της μονάδας διαχείρισης ενεργητικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συγκεκριμένες δραστηριότητες ενδεχομένως να αποφέρουν στην τράπεζα έως 100 εκατ. στερλίνες.

Μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων που αναμένεται να πωληθούν είναι η συμμετοχή της RBS στην κοινοπραξία Sempra Commodities. Στους πιθανούς αγοραστές συμπεριλαμβάνονται οι JPΜorgan Chase & Co, Deutsche Bank και Macquarie Group.

naftemporiki

JAL: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

JAL: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας


Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πτώχευσης της Japan Airlines βάσει του σχεδίου που προτείνει η κρατική υπηρεσία Enterprise Turnaround Initiative Corp. of Japan για την αναδιάρθρωση του ιαπωνικού αερομεταφορέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei [.N225] , η υπηρεσία υπέβαλε το σχέδιο στην Development Bank of Japan και άλλους τρεις πιστωτές της JAL το σαββατοκύριακο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σε λειτουργία τη ζημιογόνο εταιρεία, την οποία επιχειρεί να διασώσει για τέταρτη φορά από το 2001. Μια πιθανή εξυγίανσή της χωρίς να υπάρξει αναδιάρθρωση μέσω χρεοκοπίας θα απαιτούσε συμφωνία με τους πιστωτές, στους οποίους ο αερομεταφορέας όφειλε τον Ιούλιο τουλάχιστον 529 δισ. γιεν [JPY=X] (5,8 δισ. δολ.).

Ο εκπρόσωπος της JAL, Σατόρου Τανάκα, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ σε σχόλιο αρνήθηκε να προβεί και ο εκπρόσωπος της Enterprise Turnaround Initiative Corporation.

Εντωμεταξύ, ο υφυπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας Σουμίο Μαμπούτσι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Τόκιο, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του αερομεταφορέα, υποστηρίζοντας μόνο ότι η κρατική υπηρεσία συνεχίζει να αναζητεί τρόπους για τη διάσωσή του.

naftemporiki

Sony: Προς ενοποίηση δραστηριοτήτων διεθνούς διανομής


Sony: Προς ενοποίηση δραστηριοτήτων διεθνούς διανομής


ΤΟΚΙΟ (Nikkei)-- Ενοποιούν τις δραστηριότητές διεθνούς διανομής ηλεκτρονικών προϊόντων η Sony και η μονάδα της στον τομέα βιντεοπαιχνιδιών, Sony Computer Entertainment, σύμφωνα με δημοσίευμα της Nikkei.

H κίνηση θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών της Sony στον τομέα διεθνούς διανομής- η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 150 δισ. γεν στην τρέχουσα οικονομική χρήση, ήτοι κατά 25%, αναφέρει το δημοσίευμα.

capital.gr

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ενδέχεται να υποχωρήσει το 2010


Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ενδέχεται να υποχωρήσει το 2010


(Bloomberg) - Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μπορεί να πέσει 19% το 2010, εξαιτίας της ενίσχυσης των εισαγωγών η οποία οφείλεται στην αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση, σύμφωνα με τη Bank of America-Merrill Lynch.

Το ποσό θα μειωθεί στα 160 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 198 δισεκατομμύρια δολάρια το τρέχον έτος, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 24 Δεκεμβρίου ο Lu Ting, οικονομολόγος για την Merrill με βάση το Χονγκ Κονγκ.

Ένα μικρότερο πλεόνασμα μπορεί να μειώσει τις τριβές μεταξύ της Κίνας, η οποία πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, και των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της, είπε στις 16 Δεκεμβρίου το υπουργείο εμπορίου. Οι διαφορές με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη περιλαμβάνουν είδη όπως τα παπούτσια, τα λάστιχα, τις βίδες και την καταγγελία της Διοίκησης Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα κινεζικά σχέδια για την προώθηση της "αυτόχθονης καινοτομίας" παρεμποδίζουν το εμπόριο.

"Ο βασικός παράγοντας για τη μείωση του πλεονάσματος θα είναι η αύξηση των εισαγωγών, λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης,’’ είπε ο Lu. Το 2010, οι εισαγωγές μπορεί να αυξηθούν 16%, ξεπερνώντας κατά 9% την αύξηση των εξαγωγών, πρόσθεσε, προβλέποντας οικονομική επέκταση 10,1%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008, μειώθηκε το 2009 από την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου που προκλήθηκε από τη χειρότερη οικονομική ύφεση από το Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 13 μήνες, τον Νοέμβριο, κατά 27%, λόγω της χαμηλής βάσης πριν από ένα χρόνο και της επιπλέον ζήτησης που δημιουργείται από τις δαπάνες για την αναθέρμανση της οικονομίας και το δανεισμό ρεκόρ.

Ο Lu προειδοποίησε πως οι εμπορικές εντάσεις δεν θα εξαφανιστούν.

"Αυτό είναι ακόμα ένα πολύ μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα," είπε. "Οι συγκρούσεις με τους εμπορικούς εταίρους θα εξακολουθούν να εμφανίζονται και ο προστατευτισμός θα παραμείνει ο κίνδυνος το επόμενο έτος."

Ισοτιμία του νομίσματος

Μία πηγή τριβής με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι το νόμισμα της χώρας, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο από τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να βοηθήσει τους εξαγωγείς να διατηρήσουν τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός Wen Jiabao απέρριψε προτάσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Jean-Claude Trichet να αφήσει το γουάν να ενισχυθεί.

Το 2008, η Κίνα ήταν, πίσω από τη Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπορευμάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Κατατάσσεται πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ως εισαγωγέας.

Εκτός από την πιθανή χαλάρωση των εντάσεων στο θέμα του εμπορίου, ένα μικρότερο πλεόνασμα μπορεί να κάνει τη νομισματική πολιτική πιο αποτελεσματική, είπε σε συνέντευξη στο Πεκίνο στις 16 Δεκεμβρίου ο Yao Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου. Οι εισροές χρημάτων από το εμπόριο και τις ξένες άμεσες επενδύσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για φούσκες και υπερβολικό πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί πωλήσεις τίτλων και την υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών για τους δανειστές για τη διαχείριση της ρευστότητας.

capital.gr
Share |