Wednesday, June 18, 2008

Πάνω από 136 δολάρια έκλεισε σήμερα το αργό

Πάνω από 136 δολάρια έκλεισε σήμερα το αργό

Για γερά νεύρα ήταν η σημερινή διαπραγμάτευση στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αφού με ανοδο τελικά έκλεισε το αργό, ύστερα από τέσσερις μέρες συνεχούς πτώσης, ύστερα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Νιγηρίας ότι ξεκίνησε απεργία των εργαζομένων στην Petroleum & Natural Gas Senior Staff Association of Nigeria, ή Pengassan, και την αποδυνάμωση του δολαρίου, που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα εμπορεύματα.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου για το αργό κατέγραψε τελικά ανοδο 2% στα 136,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης κινούνταν πτωτικά αγγίζοντας και τα 132 δολάρια. Ανοδος και στα συμβόλαια του μπρεντ που ενισχύθηκαν κατά 3,15% στα 135,22 δολάρια το βαρέλι.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους , τόνιζε την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής. Το Κογκρέσο πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα, παράγοντας περισσότερο πετρέλαιο, αφού σ’ αυτές τις τιμές που κυμαίνεται το αργό και τα παράγωγά του, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και ότι άλλο συνεπάγεται, πρόσθεσε ο κ. Μπους, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη απαγκίστρωσης της χώρας του από ξένα πετρελαιοπαραγωγά κράτη.

Η απεργία στη Νιγηρία θα μπορούσε να αρχίσει «οποιαδήποτε άλλη στιγμή, εκτός από τώρα», δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg ο επιτελικός της Chevron (μονάδας της Pengassan) κ. Jonathan Omare. Σημειώνεται ότι η Chevron προσφέρει 350.000 βαρέλια αργού ημερησίως στην παγκόσμια κατανάλωση.

Όσον αφορά τα πετρελαϊκά αποθέματα, πτώση κατέγραψαν για πέμπτη συνεχή εβδομάδα τα αποθέματα του αργού, τα οποία υποχώρησαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια στα 301 εκατ. βαρέλια κατά την εβδομάδα που έληγε στις 13 Ιουνίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε το Υπουργείο Ενέργειας.

Η υποχώρηση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων υποχώρησαν κατά 25 εκατ, συνολικά. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, στα 208,9 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ενίσχυση κατά 800.000 βαρέλια. Από την άλλη, τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 2,6 εκατ. στα 116, 6 εκατ. βαρέλια

JP Morgan: Το... τέλος της bull market του πετρελαίου

Το... τέλος της bull market του πετρελαίου φαίνεται ότι σηματοδοτεί η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή, σύμφωνα με τη JP Morgan. Οι τιμές αναμένεται να «διορθώσουν» κατά τους επόμενους μήνες σύμφωνα με σημερινή έκθεση του διεθνούς οίκου.

Το volatility 30 ημέρων της τιμής του πετρελαίου έφτασε στις 11 Ιουνίου στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2007, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού παρουσίασαν άνοδο 10,75 δολαρίων το βαρέλι στις 6 Ιουνίου.

Παράλληλα, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μείωση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2008, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, την ώρα που οι τιμές ρεκόρ «πιέζουν» την κατανάλωση ενώ τα αποθέματα αυξάνονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan η τιμή του μπρεντ θα φτάσει το 2008 τα 90 δολάρια το βαρέλι και από το 2009 έως το 2011.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1038.08 ( -2.72%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3018.22 ( -2.77%)

Όγκος: € 2,685,459

---

FTSE 100 INDEX 5,756.90 -105.00 -1.79%
CAC 40 INDEX 4,618.75 -67.58 -1.44%
DAX INDEX 6,728.91 -67.25 -0.99%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,029.06 -131.24 -1.08%
S&P 500 INDEX 1,337.81 -13.12 -0.97%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,429.71 -28.02 -1.14%

TO ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

ΗΠΑ: Πέμπτη εβδομαδιαία πρώση στα πετρελαϊκά αποθέματα

ΗΠΑ: Πέμπτη εβδομαδιαία πρώση στα πετρελαϊκά αποθέματα

Πτώση κατέγραψαν για πέμπτη συνεχή εβδομάδα τα αποθέματα του αργού, τα οποία υποχώρησαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια στα 301 εκατ. βαρέλια κατά την εβδομάδα που έληγε στις 13 Ιουνίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε το Υπουργείο Ενέργειας. Η υποχώρηση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων υποχώρησαν κατά 25 εκατ, συνολικά. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, στα 208,9 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ενίσχυση κατά 800.000 βαρέλια. Από την άλλη, τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 2,6 εκατ. στα 116, 6 εκατ. βαρέλια.

Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου για το αργό καταγράφει αυτή τη στιγμή μικρή ανοδο ύψους 0,4% στα 134,07 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύεται από την άλλη κατά 1,28% στα 132,76 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

Morgan Stanley: Πτώση 57% στα κέρδη β’ τριμήνου

Morgan Stanley: Πτώση 57% στα κέρδη β’ τριμήνου

Πτώση της τάξεως του 57% κατέγραψε η κερδοφορία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley στο δεύτερο τρίμηνο του έτους – ελαφρώς μικρότερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές – ως αποτέλεσμα των απωλειών στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν σε 1,03 δισ. δολάρια ή 95 σεντς ανά μετοχή, από 2,36 δισ. δολάρια ή 2,24 δολάρια ανά μετοχή που είχαν διαμορφωθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 92 σεντς ανά μετοχή.

Τα έσοδά της υποχώρησαν στα 6,51 δισ. δολάρια, έναντι 10,5 δισ. δολάρια που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007 και 7,05 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές της περυσινής χρονιάς, οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν προβεί σε συνολικές διαγραφές άνω των 392 δισ. δολαρίων, λόγω της έκθεσής τους σε χρεόγραφα διασφαλισμένα σε ενυπόθηκα δάνεια, σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs), μοχλευμένα δάνεια και άλλου είδους ενεργητικό σταθερού εισοδήματος.

Η Morgan Stanley ανακοίνωσε τις πρώτες της ζημίες από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από διαγραφές ύψους 9,4 δισ. δολαρίων.

Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική τράπεζα γνωστοποίησε τα σχέδιά της να μειώσει τους διοικητικούς της υπαλλήλους έως και 5%. Από τον Οκτώβριο του 2007 έχει προχωρήσει συνολικά σε περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας.

Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει μέχρι στιγμής φέτος κατά 24%, έναντι πτώσης 23% που έχει καταγράψει ο δείκτης Amex Securities Broker/Dealer Index.

NAFTEMPORIKI

Έως τα 1,3 τρισ. δολ. πιθανόν να ανέλθουν οι διαγραφές από την πιστωτική κρίση

Έως τα 1,3 τρισ. δολ. πιθανόν να ανέλθουν οι διαγραφές από την πιστωτική κρίση

Έως τα 1,3 τρισ. δολάρια πιθανόν να ανέλθουν οι παγκόσμιες διαγραφές και ζημίες εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης, ξεπερνώντας τα 945 δισ. δολάρια που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , εκτιμά ο Τζον Πόλσον, ιδρυτής του αντισταθμιστικού ταμείου Paulson & Co.

«Έχουμε διανύσει μόλις το ένα τρίτο του δρόμου όσον αφορά στις διαγραφές» υποστήριξε ο Πόλσον, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στο Μονακό. Όπως σημείωσε, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην αγορά, τα οποία θα είναι αισθητά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Δεν βλέπουμε σημάδια σταθεροποίησης» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ οδεύουν προς την ύφεση, καθώς η κάμψη των τιμών κατοικίας επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πόλσον, ενώ εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2008 θα είναι χειρότερο από το πρώτο.

ΝΑFTEMPORIKI

RBS: ''SOS'' για παγκόσμια πιστωτική και χρηματιστηριακή κρίση

RBS: ''SOS'' για παγκόσμια πιστωτική και χρηματιστηριακή κρίση

«Σήμα κινδύνου» για παγκόσμια πιστωτική και χρηματιστηριακή κρίση τους επόμενους μήνες εκπέμπει η Royal Bank of Scotland και προειδοποιεί τους πελάτες της να είναι έτοιμοι για ...όλα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν προκαλέσει παράλυση στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.Τα παραπάνω αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της RBS, Bob Janjuah στην Daily Telegraph, και σημειώνει «μας περιμένουν δύσκολες μέρες το επόμενο διάστημα - προετοιμαστείτε».

Σε έκθεση του τμήματος αναλύσεων της τράπεζας αναφέρεται ότι ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street είναι πιθανόν να υποχωρήσει κατά 300 μονάδες κοντά στις 1.050 μέχρι το Σεπτέμβριο καθώς θα γίνει ορατό το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πιστωτική κρίση και οι συνέπειες ενδέχεται να διαχυθούν στις αγορές της Ευρώπης αλλά και τις αναδυόμενες.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μια τέτοια πτώση στις αγορές θα ήταν μία από τις χειρότερες bear markets του αιώνα. Παράλληλα η RBS εκτιμά ότι η Wall Street θα πραγματοποιήσει ράλι στις αρχές του Ιουλίου, πριν αρχίσει η...κατηφόρα.

REPORTER.GR

FT: Αύξηση της προσφοράς της για την TeliaSonera μελετά η France Telecom

FT: Αύξηση της προσφοράς της για την TeliaSonera μελετά η France Telecom

Σε αύξηση της προσφοράς της για την σκανδιναβική TeliaSonera ύψους 41,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, πιθανόν να προχωρήσει η France Telecom όπως ανέφεραν σε χθεσινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, χωρίς να αποκαλύπτουν την πηγή τους.

Βάσει των όρων της τρέχουσας προσφοράς, η οποία απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της TeliaSonera, οι μέτοχοί της θα λάμβαναν τρεις μετοχές του γαλλικού ομίλου τηλεπικοινωνιών για κάθε μετοχή που κατέχουν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, η France Telecom φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου αποδοχής της προσφοράς της. Στις 5 Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλός της Ντιντιέ Λομπάρντ είχε δώσει στην TeliaSonera δεκαπενθήμερη προθεσμία προκειμένου να αξιολογήσει την κατατεθείσα προσφορά. Η περίοδος λήγει κανονικά στις 20 Ιουνίου.

NAFTEMPORIKI

Τράπεζα της Αγγλίας: Με ψήφους 8-1 η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων

Τράπεζα της Αγγλίας: Με ψήφους 8-1 η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων

Με ψήφους οκτώ υπέρ, μία κατά αποφάσισε αυτόν το μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5%, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασής της, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η πλειοψηφία των μελών της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας φέρεται να τάχθηκε ενάντια σε μια άμεση μείωση των επιτοκίων, παρά την επιδείνωση των προοπτικών όσον αφορά στον πληθωρισμό. Το μοναδικό μέλος της ΒοΕ που ζήτησε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ο Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου, η κατάσταση στο μέτωπο του πληθωρισμού έχει επιδεινωθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση το Μάιο κατά 3,3%. Ο διοικητής της ΒοΕ Μέρβιν Κινγκ κλήθηκε, μάλιστα, να εξηγήσει με επιστολή του στη βρετανική κυβέρνηση πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα.

NAFTEMPORIKI

JP Morgan: «Βλέπει» διόρθωση των τιμών πετρελαίου τους επόμενους μήνες

JP Morgan: «Βλέπει» διόρθωση των τιμών πετρελαίου τους επόμενους μήνες

Προς «διόρθωση» οδεύουν οι τιμές πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι διακυμάνσεις γίνονται ολοένα μεγαλύτερες και η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε να αυξήσει την προσφορά, εκτιμά η τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase & Co.

Σε έκθεσή τους, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής τον Μπρίνγιαρ Εϊρικ Μπούστνες, επισημαίνουν πως «η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων».

Σύμφωνα με την JP Morgan, η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα παγκοσμίως ενδέχεται, το 2010, να αυξηθεί σε πέντε εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, επανερχόμενη στα επίπεδα του 2002 και 2003, όταν η τιμή του βαρελιού βρισκόταν στα 30 δολάρια.

Για το 2008, η εκτίμηση της JP Morgan κάνει λόγο για 90 δολάρια το βαρέλι του αργού τύπου μπρεντ κατά μέσον όρο, ενώ για την τριετία 2009-2011 οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν 85 δολάρια το βαρέλι.

NAFTEMPORIKI

Ζημίες έως 10 δισ. δολ. για τους αμερικανικούς αερομεταφορείς το 2008

Ζημίες έως 10 δισ. δολ. για τους αμερικανικούς αερομεταφορείς το 2008

Έως τα 10 δισ. δολάρια ενδέχεται να ανέλθουν οι ζημίες τους κατά τη φετινή χρονιά, λόγω της απογείωσης του κόστους των καυσίμων, εκτιμούν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. Το ανωτέρω ποσό είναι σχεδόν το ίδιο με τις μεγαλύτερες ζημίες που είχε εμφανίσει ποτέ ο κλάδος, το 2002.

Σε κατάθεσή του σε επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, ο Τζον Μέι της Air Transport Association ανέφερε, ότι έως και 200 κοινότητες ενδέχεται να χάσουν την αεροπορική σύνδεση που έχουν μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της μείωσης της δυναμικότητας από τις αεροπορικές εταιρείες, η οποία επιβάλλεται στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών.

«Η οικονομία αυτής της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του συστήματος αερομεταφορών του. Εάν οι αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να είναι σε καθοδική τροχιά, το ίδιο θα συμβεί και στην οικονομία», υποστήιξρ ο Μέι.

Ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένουν και oι αναλυτές στη Wall Street για τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες δαπανούν φέτος 50% περισσότερο για καύσιμα. Το συνολικό κόστος για καύσιμα αναμένεται να υπερβεί τα 61 δισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 14,452.82 104.45 0.73%
HANG SENG INDEX 23,325.80 267.81 1.16%
CSI 300 INDEX 2,991.27 148.60 5.23%

Citigroup: Πρόωρη συνταξιοδότηση σε 1.350 υπαλλήλους

Citigroup: Πρόωρη συνταξιοδότηση σε 1.350 υπαλλήλους

ΠΡΟΤΑΣΗ για πρόωρη συνταξιοδότηση σε 1.350 υπαλλήλους της στο σκέλος οικονομικών στην Ιαπωνία προσέφερε η Citigroup Inc. προσφέροντας δύο μηνιαίους μισθούς, καθώς η τράπεζα αποσύρεται από τη δραστηριότητα, πρόταση την οποία οι ενώσεις των εργαζομένων χαρακτήρισαν απαράδεκτη.

Το CFJ KK, το τοπικό σκέλος χρηματοδότησης καταναλωτών της Citigroup, έκανε την προσφορά με έγγραφο προς όλους τους υπαλλήλους της στις 16 Ιουνίου, δίνοντάς το και στο Bloomberg News. Η εκπρόσωπος της τράπεζας στο Τόκυο, Atsuko Yoshitsugu, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του εγγράφου, το οποίο εστάλη από τον υπεύθυνο διοίκησης του CFJ, Masanori Hogi.

H Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, θα κλείσει και τα 32 καταστήματα, καθώς και τα 540 ΑΤΜ δανείων στην Ιαπωνία και θα μεταφέρει το κεφάλαιο σε πιο κερδοφόρες περιοχές, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 6 Ιουνίου. Η τράπεζα με έδρα τη Ν. Υόρκη μελετά εκ νέου τις δραστηριότητές της παγκοσμίως μετά την εμφάνιση ζημιών από τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ, που ανέρχονται συνολικά σε 42,9 δισ. δολ., τα περισσότερα από κάθε άλλη τράπεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Oι υπάλληλοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουλίου να καταθέσουν της σχετικές αιτήσεις για την πρόωρη συνταξιοδότησή τους, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι μετοχές της Citigroup σημείωναν απώλειες 1,4% στο Χρηματιστήριο του Τόκυο στις 12:30 μ.μ. τοπική ώρα. Οι μετοχές της υποχώρησαν πέρυσι 62% στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE).

NAFTEMPORIKI
Share |