Tuesday, January 19, 2010

AIG: Κοντά σε συμφωνία για πώληση της Alico


AIG: Κοντά σε συμφωνία για πώληση της Alico


Σε προχωρημένες συνομιλίες με την MetLife Inc. για την ολοκλήρωση της πώλησης της Alico φέρεται να βρίσκεται η American International Group Inc. σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η πώληση της American Life Insurance Co. (Alico) θα μπορούσε να αποφέρει στην AIG έσοδα έως 15 δισ. δολ. αναφέρει το δημοσίευμα.

capital.gr

"Έσπασε" το πτωτικό σερί στο αργό


"Έσπασε" το πτωτικό σερί στο αργό


Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης η τιμή του αργού, ανακάμπτοντας από τις απώλειες στο ξεκίνημα των συναλλαγών και διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγουμένων πέντε συνεδριάσεων.

Αναλυτικά, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,02 δολ. ή 1,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 79,02 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό τύπου Brent ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7% στα 77,63 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

capital.gr

Bernanke: Η Fed θα συνεργαστεί σε έρευνα για την AIG


Bernanke: Η Fed θα συνεργαστεί σε έρευνα για την AIG


Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεργαστεί πλήρως με τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου (General Accounting Office) της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά πιθανή διερεύνηση της οικονομικής βοήθειας που διέθεσε στην American International Group.

Σε επιστολή του προς το GAO, ο Bernanke υπερασπίστηκε τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας στο θέμα της διάσωσης της AIG με 182 δισ. δολ. επισημαίνοντας ότι πιθανή κατάρρευση του ασφαλιστικού ομίλου θα είχε ολέθριες συνέπειες στην ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία εκείνη την εποχή.

"Η Federal Reserve αποφάσισε να παρατείνει τις πιστώσεις προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης της εταιρείας, κάτι που πολύ πιθανώς θα οδηγούσε σε ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εν μέσω της ήδη σοβαρής οικονομικής κρίσης", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Bernanke στην επιστολή του.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα ένα σημαντικό όγκο πληροφοριών σε σχέση με τα δάνεια που έχει διαθέσει στην AIG ενώ παρέχει εβδομαδιαίες και μηνιαίες αναφορές όσον αφορά την οικονομική βοήθεια προς τον όμιλο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες ερωτήσεις σχετικά με την βοήθεια προς την AIG, ο πρόεδρος της Fed δηλώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως και θα διαθέσει "όλα τα στοιχεία και το προσωπικό που θα χρειαστούν στο πλαίσιο της έρευνας".

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ στη ζήτηση αμερικανικών χρεογράφων


ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ στη ζήτηση αμερικανικών χρεογράφων

Η διεθνής ζήτηση για τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά κεφάλαια αυξήθηκε κατά το μήνα Νοέμβριο, καθώς η έκδοση ρεκόρ αμερικανικών ομολόγων από την κυβέρνηση της χώρας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, οι αγορές μακροπρόθεσμων χρεογράφων και ομολόγων διαμορφώθηκαν στα 126,8 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 19,3 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών. Οι αγορές βραχυπρόθεσμων χρεογράφων και ομολόγων από τους ξένους, διαμορφώθηκαν στα 26,6 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 25,4 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο.

reporter.gr

ΗΠΑ: Μειώθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των Κατασκευαστών τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Μειώθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των Κατασκευαστών τον Ιανουάριο

Στις 15 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, από 16 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών των ΗΠΑ (ΝΑΗΒ). Η υποχώρηση του δείκτη εκφράζει τις ανησυχίες των κατασκευαστών ότι η πτώση της αγοράς κατοικίας και η αύξηση των κατασχέσεων θα συνεχιστεί.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο δείκτης στις 15 μονάδες δείχνει ότι μόνο ένας στους έξι κατασκευαστές αναμένει καλύτερες συνθήκες για την αγορά.

reporter.gr

Τρύπα €575 εκ. στον κρατικό κορβανά


Τρύπα €575 εκ. στον κρατικό κορβανά

Τα €600 εκ. πλησιάζουν οι απώλειες εσόδων που είχε το κράτος το 2009, με την ύφεση να κτυπά όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, ιδίως τα ακίνητα και την κατανάλωση.

Τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Τελωνείων και του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αναδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στα κρατικά έσοδα η μειωμένη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι εισπράξεις του κράτους από άμεσους φόρους υστερούν κατά €310,6 εκ. σε σχέση με πέρσι, ενώ το κράτος χάνει άλλα €265 εκ. από τους έμμεσους φόρους, με την τρύπα στον κρατικό κορβανά να φθάνει τα €575,6 εκ. ή το 3,4% του ΑΕΠ.


Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, τα έσοδα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων μειώθηκαν το 2009 στα €1842,6 εκ. έναντι €2153,2 εκ. που ήταν πέρσι. Το κράτος εισέπραξε φέτος €310,6 εκ. ή 14% λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

Οι μειωμένες εισπράξεις αποδίδονται κυρίως στον κλάδο των ακινήτων. Οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, που πληρώνεται επί της υπεραξίας ακινήτων κατά την πώλησή τους, μειώθηκαν κατά 75% ή €227,9 εκ. στα €74,5 εκ. από €302,4 εκ. το 2008. Το Δεκέμβριο, η μείωση εισπράξεων από το ΦΚΚ επιβραδύνθηκε στο 27,4%, έναντι πτώσης 48,2% το Νοέμβριο.

Σημαντικές απώλειες €86,6 εκ. ή 11 % είχε το κράτος και από τον εταιρικό φόρο όπου οι εισπράξεις περιορίστηκαν στα €735,1 εκ. από €821,7 εκ.

Μείωση €22 εκ. ή 34% καταγράφεται και στις εισπράξεις από τα τέλη χαρτοσήμου, ενώ το κράτος χάνει άλλα €18,4 εκ. ή 5% από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, όπου οι εισπράξεις περιορίστηκαν στα €367 εκ. από €385,3 εκ. Μείωση €1,9 εκ. σημειώνεται και στις εισπράξεις από τις επιβαρύνσεις, €975,4 χιλ. από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και €1,3 εκ. από τους αυτοεργαζόμενους.

Αντίθετα, αύξηση €46,8 εκ. ή 10% καταγράφεται στις εισπράξεις του κράτους από τους υπαλλήλους που έφθασαν τα €496,8 εκ. από €450 εκ.

€265 εκ. λιγότερα από έμμεσους φόρους

Μεγάλες ήταν οι απώλειες των κρατικών εσόδων το 2009 και από τους έμμεσους φόρους. Η πτωτική πορεία των εσόδων που κυριάρχησε όλους τους μήνες του 2009, πλην του Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου (ένεκα της επίσπευσης της είσπραξης ΦΠΑ από μεγάλες επιχειρήσεις), συνεχίστηκε και το Δεκέμβριο.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εισπράξεις του Τμήματος μειώθηκαν το Δεκέμβριο στα €243,4 εκ. από €268,9 εκ., καταγράφοντας μείωση 9,5% ή €25,5 εκ.

Η μείωση των έμμεσων φόρων οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από το ΦΠΑ. Περιορίστηκαν το Δεκέμβριο στα €177 εκ. από €198,7 εκ. πέρσι, καταγράφοντας μείωση 10,9% ή €21,7 εκ.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης Δεκεμβρίου, η μείωση στις συνολικές εισπράξεις από έμμεσους φόρους ανήλθε το 2009 στο 10,1% ή €265 εκ. Το σύνολο των εσόδων διαμορφώθηκε στα €2.359,7 εκ. από €2.624,8 εκ. το 2008. Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009 ανήλθαν στο €1.744,6 εκ. από €1.943,7 εκ. πέρσι, καταγράφοντας μείωση 10,24% ή €199,1 εκ.

Οι εισαγωγικοί δασμοί κατέγραψαν το 2009 πτώση 29,82% πέφτοντας στα €39,8 εκ. Μεγάλη πτώση 34,5% κατέγραψαν και τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης σε οχήματα και μοτοσικλέτες λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Περιορίστηκαν στα €88,4 εκ. έναντι €135 εκ. πέρσι.

Οι εισπράξεις από φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή με αύξηση 0,73% ανήλθαν στα €263,4 εκ. από €261,5 εκ., ενώ τα έσοδα από το φόρο κατανάλωσης καπνού ανήλθαν στα €193,2 εκ. από €196,3 εκ. (-1,58%).

stockwatch.com.cy

Αντιδράσεις στη βουλή για φόρο ακινήτων


Αντιδράσεις στη βουλή για φόρο ακινήτων


Νέα πυρά εκτόξευσαν σήμερα βουλευτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης για την πρόταση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας βάσει σημερινών τιμών, αντί τιμών του 1980. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα για πρώτη φορά στην Επιτροπή Εμπορίου της βουλής, όπου ασκήθηκε έντονη κριτική για την ασάφεια των προτάσεων της κυβέρνησης.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε επίπεδο βουλής και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου όπου αποφασίστηκε σε 15 ημέρες να κληθούν οι υπουργοί Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, να εξηγήσουν τη θέση της κυβέρνησης επί της πρότασης, τις πρόνοιες της οποίας ακόμη δεν γνωρίζουν ούτε οι βουλευτές, ούτε οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών Σταύρος Μιχαήλ, κληθείς από τους βουλευτές να απαντήσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει την πρόταση, είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση για αναστολή της πρότασης η οποία θα τεθεί ενώπιον των κομμάτων και της βουλής, σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων στις σημερινές τιμές και όχι στις τιμές του 1980 που ισχύει σήμερα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Λάκης Τοφαρίδης, άστραψε και βρόντηξε όταν σε παρατήρηση βουλευτών «ότι αντιδρούν χωρίς να γνωρίζουν τις πρόνοιες της πρότασης δημιουργώντας έτσι αρνητική ψυχολογία στους πολίτες».

Υπέδειξε ότι είναι η κυβέρνηση που προκαλεί σύγχυση στους πολίτες με τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των υπουργών.

«Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε ταυτόχρονα για αύξηση των δασμών στην ακίνητη περιουσία και για πολεοδομική αμνηστία που το ένα αντίκειται του αλλού», επεσήμανε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εσωτερικών στην αρχή δήλωσαν ότι θα επηρεαστούν μόνο 2000 άτομα, ύστερα 1950 και μετά 7.000.

Παράλληλα, είπε ότι οι ξένοι που έχουν επενδύσεις στην Κύπρο διερωτώνται τι θα συμβεί με τις ασφάλειες στις τιμές των ακινήτων, επισημαίνοντας ότι η μόνη ασφάλεια που έχουν οι τράπεζες είναι οι υποθήκες.

Επιπλέον υποστήριξε ότι η προηγούμενη αναθεώρηση των τιμών χρειάστηκε 15 χρονιά μέχρι να συμπληρωθεί, η νέα αλλαγή θα πάρει 5-7 χρόνια, υποδεικνύοντας ότι σε περιόδους κρίσης δεν επιβάλλονται νέες φορολογίες.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσφέρει κίνητρα στις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν το ρυθμό εργασίας και τις θέσεις εργασίας», προσθέτοντας ότι η νέα φορολογία θα μετακυλιστεί έμμεσα στους αγοραστές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου, μετά το πέρας της συνεδρίας δήλωσε ότι ήδη έχει προκληθεί τεράστια ζημιά από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα οικονομίας σε γενικό επίπεδο, αλλά και σε εξειδικευμένα θέματα και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει και να ανακαλέσει την πρόσθεση της για οποιαδήποτε νέα φορολογία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, επέκρινε με τη σειρά του την ενέργεια της κυβέρνησης. «Οι γενικές και αόριστες προτάσεις δημιουργούν αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία σε ξένους και Κύπριους επενδυτές. Έχουμε τη ζημιά χωρίς να έχουμε το όφελος», επεσήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι το κράτος θα χάσει εκατομμύρια ευρώ εάν προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων χωρίς την αύξηση του αφορολόγητου ορίου λόγω μείωσης των εσόδων από αυτή τη φορολογία.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι σφάλμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπήκε σε διάλογο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση. «Με τον τρόπο αυτό πέτυχε να δημιουργηθεί αρνητική ψυχολογία εντός και εκτός Κύπρου», κατέληξε.

stockwatch.com.cy

ΕΚΤ: Μικρή πτώση στα αποθέματα χρυσού


ΕΚΤ: Μικρή πτώση στα αποθέματα χρυσού


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Τα αποθέματα χρυσού και απαιτήσεων σε χρυσό του Ευρωσυστήματος μειώθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ στα 266,918 δισ. ευρώ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος μειώθηκε κατά 2,9 δισ. ευρώ στα 159,1 δισ. δολ. την εν λόγω περίοδο.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία μειώθηκαν κατά 8,5 δισ. ευρώ στα 787,9 δισ. ευρώ.

Το Ευρωσύστημα αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των16 χωρών της ζώνης του ευρώ.

capital.gr

Citigroup: Ζημιές 33 σεντς ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο


Citigroup: Ζημιές 33 σεντς ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο


Ζημιές 7,6 δισ. δολαρίων ή 0,33 δολαρίων ανά μετοχή κατέγραψε στο δ΄ τρίμηνο χρήσης η Citigroup. Παράλληλα, ολοκλήρωσε το 2009 με ζημιές της τάξης των 1,6 δισ. δολαρίων ή 0,80 δολαρίων ανά μετοχή.

Εξαιρουμένων των έκτακτων ζημιών που σχετίζονται με την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβε η τράπεζα στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP), οι ζημιές δ΄ τριμήνου θα είχαν διαμορφωθεί στα 1,4 δισ. δολάρια ή 0,06 δολάρια ανά μετοχή.

capital.gr

ΟΠΕΚ: Σχεδόν αμετάβλητη διατήρησε τη ζήτηση πετρελαίου για το 2010


ΟΠΕΚ: Σχεδόν αμετάβλητη διατήρησε τη ζήτηση πετρελαίου για το 2010

Σχεδόν αμετάβλητη διατήρησε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ο ΟΠΕΚ, ενισχύοντάς τη κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 85,1 εκατ. βαρέλια για το 2010. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η μεγαλύτερη ανάκαμψη στη ζήτηση θα έρθει από τις ΗΠΑ, αλλά βελτιωμένη θα είναι και για τις χώρες του ΟΟΣΑ.



Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών του αργού φέτος δεν εξηγείται πλήρως από τον ψυχρό καιρό, καθώς τα αποθέματα είναι αυξημένα σε επίπεδα που μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε άνοδο της ζήτησης κατά τη χειμερινή περίοδο.

"Μέσα στους επόμενους μήνες, η ζήτηση θα κατευθύνεται ανάλογα με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά για χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα», επισημαίνει.

reporter.gr

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης από S&P, επιβεβαιώνει αξιολόγηση η Moody΄s


Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης από S&P, επιβεβαιώνει αξιολόγηση η Moody΄s



Το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, άφησε ανοιχτό στέλεχος του οίκου S&P, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή παραμένουν» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Marko Mrsnik διευθυντικό στέλεχος της S&P, συμπληρώνοντας «η εφαρμογή είναι αυτή που είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση».

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒΒ+ από Α-, δίνοντας αρνητικές προοπτικές, λέγοντας παράλληλα ότι τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν θα βοηθούσαν στη «διατηρήσιμη» μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο Mrsnik μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο συμπλήρωσε ότι «είναι πιθανές οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις» προσθέτοντας ότι: «εάν ενισχυθούν και εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει και μετριάσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια, οδηγώντας σε αποτυχία συμμόρφωσης με τη στρατηγική σταθεροποίησης, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν».

«Το ιστορικό επιτυχίας των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά τα προγράμματα σταθερότητας σε σχέση με τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικό, πράγμα που στρέφει την προσοχή στην εφαρμογή του σημερινού σχεδίου» τόνισε ο Mrsnik, ενώ παράλληλα τόνισε: «ο ορίζοντας για την απόφαση αναφορικά με την αξιολόγηση της χώρας είναι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Moody΄s είχε επίσης αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης για την Ελλάδα, αλλά και για τον Πορτογαλία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά "Η Ελλάδα και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν πιέσεις υποβάθμισης της αξιολόγησης καθώς εφαρμόζουν πολιτικά δύσκολη δημοσιονομική λιτότητα”.

Moody΄s: Επιβεβαιώνει αξιολόγηση "A2", διατηρεί αρνητικό outlook για Ελλάδα

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την αξιολόγηση “A2” των ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, δεδομένης της έλλειψης αβεβαιότητας που υπάρχει για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα το outlook παραμένει αρνητικό.

Η Moody΄s στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως το ΠΣΑ ανταποκρίνεται στις τρεις προκλήσεις για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας που ο ίδιος ο οίκος θεωρεί σημαντικότερες: Οι χρόνιες δημοσιονομικές αδυναμίες, η αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και οι επιταχυνόμενες δημογραφικές πιέσεις.

“Αν και δύο βασικά σημεία του προγράμματος – που σχετίζονται με τις συντάξεις και τη φορολογική μεταρρύθμιση – βρίσκονται ακόμα υπό διαβούλευση, η ελληνική κυβέρνηση παρείχε αρκετές λεπτομέρειες ώστε να δικαιολογείται η αξιολόγηση από τη στιγμή που το ΠΣΑ δεν έχει σημαντικές διαφορές με αυτό που περιμέναμε,” σημειώνει ο οίκος.

Συνολικά η Moody΄s πιστεύει πως το σχέδιο της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα και να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή είναι σχετικά καλά σχεδιασμένο, τουλάχιστο για τον άμεσο χρονικό ορίζοντα.


Για παράδειγμα, η Moody΄s υπολογίζει πως λίγες περισσότερες από το 50% των ρυθμίσεων που έγιναν το 2010 είναι δομικές, ενώ οι υπόλοιπες είναι έκτακτες.


Για τον οίκο, το βασικό σημείο για το οποίο είναι αβέβαιη είναι η ικανότητα της κυβέρνησης στο να εφαρμόσει το πρόγραμμα. “Τα σχέδια για το 2010 που περιγράφονται στο ΠΣΑ εμφανίζονται επιτεύξιμα, αλλά το βαρύ νομοθετικό πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο του έτους και το βεβαρημένο ιστορικό της Ελλάδας στην εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, σημαίνουν πως η επιτυχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη,” αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Fitch: Αβεβαιότητα για πρόθεση Ελλάδας να εφαρμόσει το ΠΣΑ

Μεγάλη αβεβαιότητα περιβάλλει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε, δεδομένων των φτωχών επιδόσεων των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, υποστηρίζει ο Brian Coulton της Fitch.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Διαφορά-ρεκόρ στον ετήσιο πληθωρισμό το Δεκέμβριο


Μ. Βρετανία: Διαφορά-ρεκόρ στον ετήσιο πληθωρισμό το Δεκέμβριο


Με ρυθμό 0,6% αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή στη Μ. Βρετανία το Δεκέμβριο, καταγράφοντας άνοδο 2,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ONS.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μηνιαίο πληθωρισμό 0,2% και ετήσιο 2,5%.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%. Η άνοδος κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνιστά τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ δύο μηνών που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την ONS.

Η Κεντρική Τράπεζα της Μ. Βρετανίας έχει προβλέψει πως ο πληθωρισμός ενδέχεται να αναρριχηθεί πάνω από το 3% το τρέχον έτος.

capital.gr

Έκλεισε στα 19,5 δισ. δολάρια το deal Kraft-Cadbury


Έκλεισε στα 19,5 δισ. δολάρια το deal Kraft-Cadbury


Την εξαγορά της βρετανικής Cadbury, έναντι περίπου 11,9 δισ. στερλίνων (19,5 δισ. δολάρια) ανακοίνωσε η Kraft Foods, καθώς οι δύο εταιρείες άφησαν πίσω τους πολλούς μήνες αντιθέσεων για να ολοκληρώσουν σήμερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις πολλών ωρών, τη συμφωνία.

capital.gr

Wall Street Seeing Goldman in Rare Reversal With Morgan Stanley


Wall Street Seeing Goldman in Rare Reversal With Morgan Stanley


Jan. 19 (Bloomberg) -- Goldman Sachs Group Inc., whose record earnings in the first nine months of last year fueled public outrage, will probably hit a profit plateau in 2010, just as Morgan Stanley rebounds from its worst year ever.

The diverging outlooks for earnings growth have started showing in the stock prices, with Morgan Stanley gaining 2.6 percent this year and Goldman Sachs dropping 2.2 percent. Analysts at Credit Suisse Group AG, UBS AG and Macquarie Group Ltd. began recommending investors buy Morgan Stanley this month.

“It makes sense that Morgan’s rebounding, they’re coming from a lower level,” said Ralph Cole, a senior vice president in research at Ferguson Wellman Inc. in Portland, Oregon, which manages about $2.5 billion and owns both Goldman Sachs and Morgan Stanley stock. Goldman Sachs “is trying to continue to move forward off a very large base, and that makes it very difficult for them.”

Goldman Sachs and Morgan Stanley, the two biggest U.S. securities firms before becoming bank holding companies in 2008, continue their traditional rivalry, especially in merger advice and derivatives. When the two New York-based companies report fourth-quarter earnings later this week, Goldman Sachs is still expected by analysts to outshine Morgan Stanley.

Goldman Sachs, headed by Chief Executive Officer Lloyd Blankfein, 55, will probably report $3.2 billion of fourth- quarter net income, or $5.24 per share, according to the average estimate of 13 analysts surveyed by Bloomberg. Morgan Stanley is expected to earn $647 million, or 43 cents a share, according to the average of 10 analysts’ estimates.

‘Turning Point’

This year may be a different story. Goldman Sachs’s earnings are seen dropping to $11 billion from $11.2 billion in 2009, while Morgan Stanley’s are expected to surge to $5.21 billion from a loss of $521 million in 2009, estimates show.

If analysts are correct, 2010 will be the first year in a decade that Morgan Stanley’s annual net income grows faster than Goldman Sachs’s. The last time was in 2000, when Morgan Stanley’s profit climbed 14 percent compared with a 13 percent gain at Goldman Sachs. Still, Morgan Stanley’s earnings are expected to remain lower than those of Goldman Sachs, which has been the case since 2003.

“Most of Morgan Stanley’s businesses, with the exception of the investment banking franchise, have been underperforming,” Glenn Schorr, an analyst at UBS in New York, wrote in a Jan. 4 note to investors that upgraded the stock to “buy.” “We think Morgan Stanley is heading in the right direction and nearing a turning point.”

Lucas van Praag, a spokesman for Goldman Sachs, and Mark Lake, a spokesman for Morgan Stanley, declined to comment on their firms’ earnings outlooks.

Goldman Sachs Revenue

Throughout 2009, Goldman Sachs dominated the securities industry in generating revenue from trading equities, fixed- income products, currencies and commodities as markets recovered from the 2008 meltdown. Goldman Sachs’s trading revenue totaled $27.3 billion for the first nine months of 2009, double what it was for the same period a year earlier. That pace can’t be sustained in 2010, analysts and investors say.

“All the easy money’s been made,” said Peter Sorrentino, a senior portfolio manager at Huntington Asset Advisors in Cincinnati, which manages $13.8 billion, including shares of Goldman Sachs. “Their earnings will level out.”

Goldman Sachs’s record trading revenue coincided with a jump in risk-taking early in the year. The firm’s value-at-risk, the amount the bank estimates it could lose from trading in a day, surged to $240 million in the first quarter, up 22 percent from the prior quarter and more than twice what Morgan Stanley stood to lose.

Morgan Stanley Payoff

Morgan Stanley may begin to see the payoff in having changed its business model. It is relying less on trading and more on fee-generating businesses such as providing financial advice to individuals, which the firm calls global wealth management, as well as asset management. In June, the company paid $2.75 billion to win control of a joint venture with Citigroup Inc.’s Smith Barney that includes more than 18,000 financial advisers, the biggest brokerage force in the U.S.

James Gorman, 51, succeeded Chairman John Mack as CEO at the start of this year, replacing an executive who spent decades in investment banking with a manager whose main experience at securities firms has been leading wealth management at Merrill Lynch & Co. and Morgan Stanley. At Goldman Sachs, Blankfein and President Gary Cohn have backgrounds in commodities and fixed- income trading.

‘More Upside’

“Usually if you can identify a name like a Morgan Stanley that is improving and is integrating some new operations, that could mean more upside” in the stock, said Cole of Ferguson Wellman. “There are just probably more risks associated with that than with Goldman being Goldman.”

That uncertainty is reflected in analysts’ recommendations. Seventeen analysts recommend buying Morgan Stanley compared with 10 who have a neutral stance and two who say investors should sell, according to data compiled by Bloomberg. By contrast, 20 analysts have buy recommendations on Goldman Sachs shares compared with seven who have a hold stance. None are telling investors to sell.

Morgan Stanley’s trading revenue lagged behind Goldman Sachs’s in 2009, in part because the firm was required to take accounting losses related to a decline in its own credit risk. The company also booked commercial real estate losses and integration costs associated with Smith Barney.

Accounting Writedowns

Morgan Stanley’s revenue from its fixed-income business was $6.87 billion for the first nine months of last year, damped by $4.9 billion in writedowns on the firm’s liabilities as credit spreads narrowed. A year earlier, the $21.4 billion in trading revenue was bolstered by $11.8 billion in gains booked on liabilities because the firm’s credit spreads widened.

The accounting writedowns on the Morgan Stanley’s bonds, known as debt-valuation adjustments, aren’t likely to be repeated in 2010, and the firm has been hiring new sales and trading employees to boost results in that area. Most of the real estate writedowns are finished and the Smith Barney joint venture will start to produce earnings gains, analysts say.

“We see stabilization and payoff from investment spending initiatives within the institutional securities franchise and the realization of global wealth management integration,” Howard Chen, an analyst at Credit Suisse in New York, wrote in a note to investors on Jan. 4.

Fixed-Income Trading

In the fourth quarter, both Goldman Sachs and Morgan Stanley are likely to show weak fixed-income trading revenue, analysts say. JPMorgan Chase & Co., the second-biggest U.S. bank, reported last week that its revenue from that business slid 45 percent from the third quarter, hitting the lowest level of the year. JPMorgan’s $2.7 billion in trading revenue was 26 percent lower than estimated by Jeff Harte, an analyst at Sandler O’Neill & Partners in Chicago.

“This suggests an even more difficult fixed-income trading environment than anticipated and may foreshadow revenue shortfalls for peers,” Harte wrote in a note to investors on Jan. 15.

Michael Cavanagh, JPMorgan’s chief financial officer, said in a conference call last week that the decline reflected fewer trades by clients and a reduction in the risk premium, or credit spread, that investors required to buy securities.

Goldman Sachs can offset some of the drop in trading revenue by slashing the amount the firm sets aside for compensation and benefits. Paying employees is the company’s biggest single expense, as well as the source of much of the popular anger at Goldman Sachs after it set aside a near-record $16.7 billion for compensation in the first nine months of 2009, or enough to give each worker $527,192.

‘Obscene’ Bonuses

The payouts have drawn criticism because Goldman Sachs, Morgan Stanley and their rivals have all benefited from government spending to stabilize the financial system since 2008. While Goldman Sachs and Morgan Stanley have repaid with interest the funds they received from the U.S. Treasury, both have won other forms of support such as debt guarantees and the ability to borrow cheaply from the Federal Reserve.

The U.K. government has levied a 50 percent tax on year-end bonuses that banks pay employees for 2009. Last week, calling bank bonuses “obscene,” President Barack Obama announced a plan to charge the biggest financial companies a fee based on their total liabilities. The fee, which would be in effect for at least 10 years, is designed to recoup $117 billion of taxpayer money, an amount equal to what the government expects to lose on the Troubled Asset Relief Program established in 2008 to help the banks.

‘Lightning Rod’

Compensation “is such a lightning rod,” said Huntington’s Sorrentino. “If this becomes all people are talking about, there are probably other places we can put our money with a lot less grief.”

Credit Suisse’s Chen expects Goldman Sachs to set aside 25.1 percent of revenue for compensation in the last quarter of 2009, down from 47 percent in the first nine months. That will boost earnings and reduce the full-year compensation-to-revenue ratio to the lowest since Goldman Sachs went public in 1999.

JPMorgan employed a similar tactic in the fourth quarter, cutting compensation at the investment bank by 80 percent from the third quarter as revenue slid 34 percent, enabling net income to drop just 1 percent from the prior quarter.

bloomberg

Buffett: Εξετάζει αύξηση μεριδίου στην Posco


Buffett: Εξετάζει αύξηση μεριδίου στην Posco



Το ενδεχόμενο να αυξήσει το μερίδιο που κατέχει η Berkshire Hathaway στην Posco, την πλέον κερδοφόρα χαλυβουργία της Ασίας, εξετάζει ο κ. Warren Buffett, όπως τονίζει το Bloomberg.

Αυτήν τη στιγμή η Berkshire έχει στην κατοχή της 3,95 εκατ. μετοχές της Posco και "βρίσκεται σε διαδικασία να προχωρήσει σε αύξηση του μεριδίου της", όπως αναφέρεται σε e-mail της χαλυβουργίας από τη Ν. Κορέα.

Παρά το γεγονός ότι η Berkshire δεν θέλησε να σχολιάσει αυτήν την ανακοίνωση, στο παρελθόν ο κ. Buffett έχει τονίσει σε δηλώσεις του πως "θα έπρεπε να έχω αγοράσει μεγαλύτερο μερίδιο της Posco κατά τη διάρκεια του 2009". Σημειώνεται ότι η Berkshire απέκτησε τις μετοχές της Posco έναντι του ποσού των 768 εκατ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου 2009. Μέχρι στιγμής η Posco έχει προσφέρει στον κ. Buffett κέρδη ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

- Μείωση του ποσοστού Buffett σε Berkshire

Παράλληλα, ο κ. Buffett έχει μειώσει το μερίδιό του στην Berkshire στο 24%, βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει η εταιρία. Πρόκειται για μία διαδικασία που έχει αρχίσει από το 2006, όταν ο κ. Buffett ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές κινήσεις που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί, με προσφορά γι' αυτόν τον σκοπό μετοχών του ομίλου. Το μερίδιό του από 40% το 1996 μειώθηκε στο 32% το 2006 και στο 24% φέτος, μετά και την έκδοση νέων μετοχών της Berkshire, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Burlington Northern.

euro2day.gr

Burberry: Αύξηση πωλήσεων 15% στο γ΄ τρίμηνο


Burberry: Αύξηση πωλήσεων 15% στο γ΄ τρίμηνο


Πωλήσεις γ’ τριμήνου υψηλότερες των εκτιμήσεων της αγοράς ανακοίνωσε ο βρετανικός όμιλος πώλησης ειδών ένδυσης Burberry, προβλέποντας ότι τα κέρδη για το σύνολο του έτους θα ενισχυθούν σημαντικά.

Οι πωλήσεις τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 15% φθάνοντας στα 380 εκατ. στερλίνες (624 εκατ. δολάρια), για το γ’ τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πωλήσεις ύψους 329 εκατ. στερλινών.

euro2day.gr

Όσοι έχουν υπομονή θα κερδίζουν πάνω από 50% από τις ελληνικές τράπεζες λέει η JP Morgan


Όσοι έχουν υπομονή θα κερδίζουν πάνω από 50% από τις ελληνικές τράπεζες λέει η JP Morgan

Στην Αθήνα ήταν η ομάδα επενδυτών υπό την JP Morgan και συναντήθηκε με τις διοικήσεις των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών την εβδομάδα που πέρασε. Όπως σημειώνει στην έκθεσή του οίκος οι τιμές των μετοχών βραχυπρόθεσμα πιθανότατα θα διατηρήσουν την υψηλή μεταβλητότητα, αλλά ο οίκος πιστεύει πως όσοι επενδυτές έχουν υπομονή και ορίζοντα 6-12 μηνών μπορούν να αρπάξουν την ευκαιρία και να ωφεληθούν από την ανάκαμψη των τιμών όπως έγινε και την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου που οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 300% από τα χαμηλά τους.

Η δεύτερη ανάκαμψη στον κύκλο αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 καθώς η αγορά θα παίζει την ανάκαμψη των τιμών το 2011 και θα έχει πιο χειροπιαστά στοιχεία για την πρόοδο των δημοσιονομικών. Θα μπορούσαν να ενισχυθούν περισσότερο από 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών σημειώνει ο οίκος.

Στις κορυφαίες του επιλογές συγκαταλέγει τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου. Η διοίκηση της Alpha Bank περιμένει αύξηση δανείων περίπου 5% ενώ περιμένει πως οι τρέχουσες συνθήκες θα βελτιωθούν. Η Eurobank αναμένει αρνητική ανάπτυξη στο ΑΕΠ και περιμένει πως στο τέταρτο τρίμηνο θα εμφανίσει κέρδη. Χαμηλό ρυθμό αύξησης των δανείων αναμένει για την Ελλάδα και η Εθνική Τράπεζα, ενώ η θέση της Τράπεζας Κύπρου στην Κύπρο της δίνει καλύτερη θέση.

Ο οίκος δεν αλλάζει τις τιμές στόχους που έχει δώσει. Υπενθυμίζεται πως για την Alpha Bank έχει δώσει τιμή στόχο τα 20 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου 5 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 36 ευρώ

reporter.gr

Αίτηση πτώχευσης από τη Japan Airlines

Αίτηση πτώχευσης από τη Japan Airlines


Την απόφαση της Japan Airlines να υποβάλει αίτηση πτώχευσης ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Hirofumi Hirano. Η αεροπορική, που μετέφερε τουλάχιστον 45 εκατ. επιβάτες το 2009, θα συνεχίσει τις πτήσεις της, σύμφωνα με τον Hirano.

Δημοσίευμα του Dow Jones Newswires επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ανέφερε νωρίτερα ότι σήμερα στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) αναμενόταν να υποβληθεί σε δικαστήριο του Τόκυο η αίτηση για προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μετοχή της Japan Airlines πρόκειται να διαγραφεί από το ταμπλό του Τόκυο και να περικοπούν 15.700 θέσεις εντός των επόμενων τριών ετών, από το 1/4 περίπου των εταιρειών του ομίλου.

Η εταιρεία θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, έχοντας πληγεί από οικονομικές απώλειες 131 δισ. γεν στο πρώτο εξάμηνο χρήσης.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της JAL σημείωσε νέα «βουτιά» 20% στις σημερινές συναλλαγές ολοκληρώνοντας -μετά από αλλεπάλληλα limit-down τις προηγούμενες ημέρες- στα 4 γεν (0,041 δολάρια).

capital.gr

Kraft, Cadbury close to £11.7 billion friendly deal


Kraft, Cadbury close to £11.7 billion friendly deal

CHICAGO/LONDON (Reuters) - U.S.-based Kraft Foods Inc and Cadbury Plc are close to sealing a friendly deal to create the world's largest confectionery group for up to 11.7 billion pounds, sources familiar with the matter said on Monday. Cadbury had steadfastly rejected Kraft's previous 10.5 billion pound hostile takeover bid since a brief conversation between the two sides in late August.

iii.co.uk
Share |