Thursday, October 14, 2010

Ενώνουν τις δυνάμεις τους Facebook και Skype



Ενώνουν τις δυνάμεις τους Facebook και Skype

Την ενοποίηση των υπηρεσιών τους ανακοίνωσαν σήμερα η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και η υπηρεσία κλήσεων μέσω διαδικτύου Skype, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ των "φίλων" του δικτύου μέσω του Skype.

Συγκεκριμένα, η ενοποίηση αυτή θα επιτρέπει την επικοινωνία των "φίλων" του Facebook στο κοινωνικό δίκτυο των 500 εκατομμυρίων χρηστών, με τηλεφωνικές κλήσεις ή με την αποστολή μηνυμάτων κειμένου.
Επιπλέον, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του λογισμικού, οι χρήστες του Skype μπορούν να ενημερώσουν το προφίλ τους στο Facebook και να επικοινωνούν απευθείας μέσω της σελίδας του Skype, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας κλήσεων.

"Συνεργαζόμαστε με εταιρίες όπως το Skype για να διευκολύνουμε τη σύνδεση σας με τους φίλους σας όποτε θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους", δήλωσε ένας υπάλληλος του Facebook.

source: reporter.gr

Ανοίγει γραφείο στην Ινδία η BOCY


Ανοίγει γραφείο στην Ινδία η BOCY


Την έναρξη λειτουργίας Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Ινδία ενέκρινε σε σημερινή του συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το Συγκρότημα, αναγνωρίζοντας τις αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, προχώρησε σε ενδελεχή μελέτη της ινδικής οικονομίας. Το μεγάλο μέγεθος της αγοράς της Ινδίας και οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξής της οδήγησαν στην απόφαση λειτουργίας Γραφείου Αντιπροσωπείας στη χώρα. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την οικονομική συνεργασία και τις σχέσεις των δύο χωρών».

«Αξίζει να σημειωθεί», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι η Κύπρος τα τελευταία δύο χρόνια κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως σε επενδύσεις στην Ινδία».

«Την τελευταία πενταετία, η ινδική οικονομία παρουσιάζει μια αξιόλογη δυναμική, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8%. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι η Ινδία επηρεάστηκε ελάχιστα από τη διεθνή οικονομική κρίση, διατηρώντας εξαιρετικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Η Ινδία, αποτελεί μαζί με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, και την Κίνα, την ομάδα των χωρών γνωστή ως BRICs. Οι οικονομίες των χωρών αυτών αναμένεται να παρουσιάσουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον και να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, «προχωρούν οι διαδικασίες υποβολής των σχετικών αιτήσεων προς τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και της Ινδίας».

source: stockwatch.com.cy

Κίνα: Δέσμευση για παρέμβαση στη συναλλαγματική ισοτιμία


Κίνα: Δέσμευση για παρέμβαση στη συναλλαγματική ισοτιμία


ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones)-- Η Κίνα έχει δεσμευτεί να παρέμβει στη συναλλαγματική ισοτιμία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ma Zhaoxu.

Ο Ma σημείωσε ότι η σταδιακή αύξηση της ευελιξίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν σε συνδυασμό με τη διατήρηση της βασικής του σταθερότητας, είναι προς όφελος τόσο της Κίνας όσο και ολόκληρου του κόσμου.

Ο Μα επαναδιατύπωσε τη θέση της Κίνας ότι η ανατίμηση του γουάν δεν θα λύσει το πρόβλημα του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, αλλά ούτε και τις παγκόσμιες ανισορροπίες.

Οι δηλώσεις του Ma έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ως απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Rainer Bruderle, ότι η Κίνα θα πρέπει να χαλαρώσει τους ελέγχους της επί της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν, καθώς και για την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ότι το γουάν θα πρέπει να ανατιμηθεί «σταδιακά αλλά με σημαντικό ρυθμό».




source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση εμπορικού ελλείμματος, σε ύψος ρεκόρ οι εισαγωγές από Κίνα


ΗΠΑ: Αύξηση εμπορικού ελλείμματος, σε ύψος ρεκόρ οι εισαγωγές από Κίνα


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο καθώς οι εισαγωγές από την Κίνα σημείωσαν σημαντική άνοδο.


Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 8,8% στα 46,35 δισ. δολ. από 42,58 δισ. δολ. τον Ιούλιο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν άνοδο στα 43,4 δισ. δολ.

Συνολικά οι αμερικανικές εξαγωγές σημείωσαν οριακή άνοδο στα 153,87 δισ. δολ. από 153,53 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 2,1% στα 200,22 δισ. δολ. από 196,11 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε στα 28,04 δισ. δολ. από 25,92 δισ. δολ. καθώς εισαγωγές από την ασιατική χώρα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 6,1% στο επίπεδο ρεκόρ των 35,29 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν 92 εκατ. δολ. στα 7,25 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με την Ευρωζώνη υποχώρησε 20,8% στα 6,46 δισ. δολ. από 8,16 δισ. δολ. ενώ με την Ιαπωνία αυξήθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 και συγκεκριμένα στα 5,8 δισ. δολ. από 4,95 δισ. δολ.



source: capital.gr

Moody΄s: Αρνητικό παραμένει το outlook για τις γερμανικές τράπεζες


Moody΄s: Αρνητικό παραμένει το outlook για τις γερμανικές τράπεζες


Αρνητικό παραμένει το outlook της Moody’s για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, αντανακλώντας το σοβαρό αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που είναι ακόμη αισθητός για πολλές γερμανικές τράπεζες, ενώ επίσης δείχνει τις μακροχρόνιες και εγγενείς διαρθρωτικές αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οίκος στην έκθεση Banking System Outlook για τη Γερμανία.

«Παρά τα σημαντικά βήματα προς τη σταθεροποίηση και την ισχυρή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2009, το outlook της Moody’s για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αρνητικό», εξηγεί η Katharina Barten, υπεύθυνη για την έκθεση και αντιπρόεδρος του οίκου.

«Το γερμανικό σύστημα ήταν μεταξύ αυτών που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση, ενώ μέχρι στιγμής οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν αργές και δεν αναμένεται να επιταχυνθούν στο άμεσο μέλλον», τονίζει η Barten.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητα υψηλή αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Απροσδόκητα υψηλή αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Μάχη με την υψηλή ανεργία συνεχίζει να δίνει η αμερικανική οικονομία, με τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να εμφανίζουν αύξηση, μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 13.000 στις 462.000 την εβδομάδα που έληξε στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της αμέσως προηγούμενης εβδομάδα αναθεωρήθηκαν ανοδικά, κάνοντας λόγο για 449.000 αιτήσεις από 445.000 προηγουμένως.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση των αιτήσεων κατά μόλις 1.000 την τελευταία εβδομάδα.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αιτήσεων, που περιορίζει τη διακύμανση των στοιχείων, αυξήθηκε κατά 2.250 στις 459.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι η απρόσμενα υψηλή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις θέσεις απασχόλησης στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, που έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις συνέχισαν να απολύουν εργαζομένους το Σεπτέμβριο.

Η "σκληρή" αγορά εργασίας αναμένεται να αποτελέσει ζήτημα-κλειδί για τις ερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ στις 2 Νοεμβρίου.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του PPI το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του PPI το Σεπτέμβριο

Για τρίτο διαδοχικό μήνα ενισχύθηκαν το Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, λόγω των υψηλότερων τιμών τροφίμων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,4% το Σεπτέμβριο, έπειτα από αύξηση 0,4% τον Αύγουστο και 0,2% τον Ιούλιο.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,1%. Σημειώνεται πως η άνοδος του δείκτη ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης του 0,1%.

Παράλληλα, για τους δώδεκα μήνες έως το Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε αύξηση 4%, μεγαλύτερη της κατά 3,1% ετήσιας ανόδου που σημειώθηκε τον Αύγουστο.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,2% το Σεπτέμβριο, μετά από πτώση 0,3% τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν 0,5%.


source: capital.gr

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα ΗΠΑ η Goldman Sachs


Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα ΗΠΑ η Goldman Sachs

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για το έλλειμμα των ΗΠΑ στα 1,25 τρισ. δολάρια για την τρέχουσα χρήση, προχώρησε η Goldman Sachs.

Οι οικονομολόγοι του οίκου προέβλεπαν πως το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 1,3 τρισ. δολάρια, στην προηγούμενη εκτίμησή τους, ωστόσο τη διαφοροποίησαν καθώς το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) ανακοίνωσε ότι υπολογίζει το έλλειμμα στα 1,29 τρισ. δολάρια για την χρήση που έληξε τον προηγούμενο μήνα.

«Καθώς το CBO σπανίως πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του παρά μόνο κατά λίγα δισ. δολάρια, παίρνουμε αυτά τα στοιχεία ως δεδομένο και προσαρμόζουμε τις προβλέψεις μας με τις εκτιμήσεις για τη χρήση 2011», δηλώνουν οι οικονομολόγοι του οίκου.

Οι νέες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει λιγότερο χρέος στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs.



source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Απαγόρευση των τραπεζικών προγραμμάτων προστασίας πληρωμών


Μ. Βρετανία: Απαγόρευση των τραπεζικών προγραμμάτων προστασίας πληρωμών

Η επιτροπή ανταγωνισμού της Μ. Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει στις τράπεζες να διαθέτουν στους πελάτες τους προγράμματα προστασίας πληρωμών (PPI) μαζί με πιστωτικά προϊόντα, όπως ένα προσωπικό δάνειο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Το συγκεκριμένο προϊόν PPI είναι ένας τύπος ασφάλισης που καλύπτει τις πληρωμές των δόσεων ενός δανείου στην περίπτωση που ο δανειζόμενος δεν μπορεί να πληρώσει λόγω ασθένειας ή ανεργίας.

Έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των αρχών εδώ και πολύ καιρό, ενώ οι τράπεζες έχουν στο παρελθόν καταφέρει να «αποκρούσουν» μία προσπάθεια των αρμόδιων αρχών να επιβάλλουν αλλαγές στον τρόπο που τα προϊόντα αυτά διατίθενται.

Σε έκθεση της βρετανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2009, βρέθηκε ότι η μεγάλη πλειονότητα των άνω των 12 εκατ. PPI που πωλούνται στη Μ. Βρετανία χορηγούνται ταυτόχρονα με κάποιο δάνειο και πολλοί καταναλωτές δεν γνώριζαν ότι μπορούν να αγοράσουν τα εν λόγω προϊόντα και από άλλους οργανισμούς.



source: capital.gr

Γερμανία: Κορυφαία ινστιτούτα αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη


Γερμανία: Κορυφαία ινστιτούτα αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η οικονομία της Γερμανίας ωστόσο η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης θα επιβραδύνει το ρυθμό της το 2011, όπως εκτιμούν κορυφαία ινστιτούτα της χώρας, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2010 και 2011.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, τα ινστιτούτα Ifo, IfW, IWH, RWI και ZEW, ανέφεραν ότι τον επόμενο χρόνο η εγχώρια ζήτηση θα είναι η ατμομηχανή της Γερμανίας, αντικαθιστώντας τις εξαγωγές.

Τα ινστιτούτα προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη 3,5% στη Γερμανία αυτό το χρόνο, έναντι του 1,5% που προέβλεψε τον Απρίλιο. Εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα επεκταθεί σε ποσοστό 2,0% τον επόμενο χρόνο, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για 1,4%.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Βρίσκεται σε καλό δρόμο να βελτιώσει την πτώση της παραγωγής που προκάλεσε η κρίση. Η ανάκαμψη έχει διευρυνθεί, ενώ η ανάπτυξη πλέον δεν ωθείται μόνο από τις εξαγωγές… αλλά και από την εγχώρια ζήτηση», τονίζεται στην έκθεση.



source: capital.gr

Yahoo: Συνεργάζεται με Goldman Sachs για να αποφύγει πιθανή εξαγορά


Yahoo: Συνεργάζεται με Goldman Sachs για να αποφύγει πιθανή εξαγορά


Με την Goldman Sachs αποφάσισε να συνεργαστεί η Yahoo Inc., σε μια προσπάθεια να προστατευτεί έναντι πιθανών προσεγγίσεων για την εξαγορά της.

Όπως τονίζει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, αν και η εταιρεία δεν έχει δεχτεί ακόμη κάποια προσφορά, συνεργάζεται με συμβούλους εδώ και δύο εβδομάδες προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε προσέγγιση.

Η AOL Inc φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να έχει συνομιλήσει με private equity funds, μεταξύ των οποίων και η Silver Lake, σχετικά με μια πιθανή προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η Yahoo είχε δεχτεί προσφορά της Microsoft για την εξαγορά της, κοντά στα 50 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Yahoo είχε εκτιναχθεί 13% εκείνη την ημέρα.

Η εταιρεία των Windows απέσυρε την πρότασή της μετά από τρεις μήνες, και η Yahoo έκτοτε βλέπει την μετοχή της να υποχωρεί περίπου 50%, εν μέσω ανησυχιών ότι η εταιρεία διαδικτύου είναι ευάλωτη σε νέες προσπάθειες εξαγοράς.



source: capital.gr

Κληρώνει… ιδιοκτήτη για την Wind


Κληρώνει… ιδιοκτήτη για την Wind


Με το βλέμμα στραμμένο στη Wind Hellas βρίσκεται σήμερα ολόκληρη η τηλεπικοινωνιακή αγορά καθώς, σύμφωνα με το αρχικώς ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα, σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις για την πώληση της εταιρείας.

Οι ομολογιούχοι εξακολουθούν να προβάλουν ως το φαβορί ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με την νορβηγική εταιρεία Telenor η οποία φέρεται να έχει υποβάλλει μια πρόταση που, τουλάχιστον από τους πιστωτές εταιρείας κρίθηκε ικανοποιητική.

Η εξάντληση του χρονικού διαστήματος που είχα δοθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδεικνύει ότι ζυμώσεις γίνονταν μέχρι την τελευταία στιγμή παρότι εδώ και αρκετές μέρες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για λήξη του θέματος.

Από την διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας από το 1,8 δισ. ευρώ που είναι τώρα.

H ονομαστική αξία των δανειακών υποχρεώσεων της Wind Hellas μπορεί να ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο η χρηματιστηριακή αξία των ομολόγων της εταιρείας υπολογίζεται περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η μείωση του δανεισμού σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 3 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ώστε η εταιρεία να έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της από την δραστηριότητα της.


Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το σήριαλ αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Wind ξεκίνησε από τον προηγούμενο χρόνο όταν οι υποχρεώσεις της εταιρείας από τα 3,2 δισ. ευρώ μειώθηκαν κατά 1,4 δισ. και διαμορφώθηκαν στο 1,8 δισ. ευρώ.

Τότε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Naguib Sawiris είχε καταφέρει να κρατήσει τον έλεγχο της εταιρείας με την καταβολή μετρητών ωστόσο αυτή τη φορά δεν κατάφερε, παρά την προσπάθεια, να κάνει το ίδιο με αποτέλεσμα ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας να βρίσκεται προ των πυλών.

Αμετάβλητη είναι πάντως πολύ πιθανό να παραμείνει η διοίκηση της εταιρείας αφού οι πληροφορίες φέρουν το σημερινό διοικητικό σχήμα της Wind Hellas, που έχει διοριστεί από την Weather Investments, να τυγχάνει εμπιστοσύνης των υποψήφιων.

Να σημειώσουμε ότι φόβους για την απώλεια θέσεων εργασίας εκφράζουν οι εργαζόμενοι εταιρείας σημειώνοντας ότι η προηγούμενη αναδιάρθρωση έφερε μείωση 300 θέσεων εργασίας ενώ, όπως σημειώνουν, και αυτή τη φορά υπάρχει αβεβαιότητα για τις βουλές του νέου ιδιοκτήτη.

Πάντως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμη κεφάλαιο στην ταραχώδη επιχειρηματική ιστορία της Wind η οποία ξεκίνησε το 1992 ως Telestet, στην πορεία έγινε ΤΙΜ, πριν φυσήξει αιγυπτιακός «αέρας» στα πανιά της.

source: euro2day.gr

Με άνοδο 1,91% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με άνοδο 1,91% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 180,00 μονάδων, ποσοστό 1,91%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.583,51 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Roubini: Πιθανότητες 35%-40% για double-dip ύφεση στις ΗΠΑ


Roubini: Πιθανότητες 35%-40% για double-dip ύφεση στις ΗΠΑ

Πιθανότητες 35%-40% δίνει ο Nouriel Roubini, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο να περιέλθει η αμερικανική οικονομία σε double dip ύφεση, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Καθώς η ανάπτυξη β΄ τριμήνου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μόλις 1,7% και τα πάντα αναμένεται να αποδυναμωθούν στο β΄ εξάμηνο του έτους, μέχρι το δ΄ τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μπορεί να είναι ακόμη και στο 1%», δήλωσε ο Roubini από τη Σεούλ σήμερα.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τόσο χαμηλοί που θα μοιάζει με ύφεση αν και με τεχνικούς όρους, δεν πρόκειται για ύφεση», πρόσθεσε ο Roubini.

Υπενθυμίζεται ότι η federal Reserve τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε πως η αμερικανική ανάπτυξη θα είναι «μέτρια βραχυπρόθεσμα», προσθέτοντας ότι είναι προετοιμασμένοι για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής περαιτέρω, εάν χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο Roubini δηλώνει πως η ανάκαμψη των προηγμένων οικονομιών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, αναμένεται να είναι αναιμική και με τη μορφή U.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η πιθανή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 3%. «Εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλότερος, δεν θα υπάρχει ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η ασθενής ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο, υποδηλώνει πως οι πιθανότητες για μια double-dip ύφεση βρίσκονται στο 40% από το 25% που ήταν προηγουμένως.

«Ο αποπληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προηγμένες οικονομίες», δήλωσε ο Roubini. Πρόσθεσε ακόμη πως η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν αντιδρά επιθετικά στις οικονομικές εξελίξεις.



source: capital.gr

Η αναμέτρηση του επιβλητικού Guy Hands και της Citigroup συνεχίζεται


Η αναμέτρηση του επιβλητικού Guy Hands και της Citigroup συνεχίζεται


Η αναμέτρηση μεταξύ του Guy Hands και της Citigroup Inc., που εξελίσσεται σε δικαστική αίθουσα της Νέας Υόρκης από τη Δευτέρα πρόκειται να είναι μία σκληρή μάχη μεταξύ του αφεντικού της εταιρείας εξαγορών και ανώτερων στελεχών της επενδυτικής τράπεζας αναφορικά με την εξαγορά ύψους 4,2 δισ. λιρών του μουσικού ομίλου ΕΜΙ στο αποκορύφωμα της οικονομικής άνθησης.

Η Terra Firma, η εταιρεία private-equity του Guy Hands, αγόρασε την ΕΜΙ σε ένα deal το μεγαλύτερο μέρος του οποίου χρηματοδότησε η Citigroup το 2007.

Μετά την ολοκλήρωσή της, η συμφωνία χάλασε γρήγορα. Η πτώση στην αγορά μουσικής, που ήταν ήδη σημαντική, επιταχύνθηκε, ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση κατέστησε αδύνατη τη συμφωνία για τα χρέη, αφήνοντας την Citigroup με χρέη ύψους 3 δισ. λιρών που σχετίζονται με το deal.

Η EMI συνεχίζει να προσπαθεί να εκπληρώσει τις τραπεζικές συμβάσεις, ενώ η Citi έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί εκ νέου τα χρέη.

Τα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας τον Αύγουστο έδειξαν ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι ακόμη υπαρκτός παρά τις αρκετές χρηματικές ενέσεις και την επιχειρηματική αναδιάρθρωση που συνέβαλλαν στον περιορισμό των ζημιών.

«Η ΕΜΙ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες», τόνισε ο Stephen Alexander, πρόεδρος της Maltby Capital, του επενδυτικού οχήματος που δημιούργησε ο Hands για να αγοράσει την ΕΜΙ, στα ετήσια εταιρικά αποτελέσματα. «Ο όμιλος έχει υφιστάμενα χρέη ύψους 3,04 δισ. λιρών πρέπει να αποπληρωθούν μεταξύ του 2014 και του 2017.

Η εταιρεία κινδυνεύει να παραβιάσει τις τραπεζικές συμβάσεις για τα δάνεια στις αρχές του επόμενου έτους παρά τα συνολικά 87,5 εκατ. λίρες κεφαλαιακών «ενέσεων», που η Terra Firma έχει δεσμευτεί να καταβάλει για τις περιόδους που λήγουν στις 30 Ιουνίου, 30 Σεπτεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου του έτους.

Για τους εννέα τελευταίους μήνες, η Terra Firma και η τράπεζα βρίσκονται σε νομική διαμάχη στη Νέα Υόρκη για το τι έγινε κατά την εξαγορά, με την εταιρεία private equity να λέει ότι η Citigroup διέθεσε παραπλανητικές πληροφορίες στην πορεία προς την εξαγορά.

Ειδικότερα, ο Hands ισχυρίζεται ότι ο David Wormsley, επικεφαλής της βρετανικής ομάδας επενδυτικής στρατηγικής της Citigroup, ένας επί μακρόν σύμβουλος και φίλος, τον ξεγέλασε για να αγοράσει την EMI, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική εταιρεία εξαγορών Cerberus είχε καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά.

Η υπόθεση θα κριθεί από τον δικαστή Jed Rakoff, ο οποίος δεν είναι ξένος για να αποφανθεί σχετικά με τους ισχυρισμούς για απάτη και ψευδείς δηλώσεις από άτομα σε έμπιστες θέσεις, πρόσφατα απέρριψε το διακανονισμό ύψους 33 εκατ. δολαρίων της Bank of America με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία είχε χρεώσει στην τράπεζα ότι παραπλάνησε τους μετόχους για τα bonus που καταβλήθηκαν, πριν τη συγχώνευση με την Merrill Lynch.

«Ο διακανονισμός δεν συνάδει με τις πιο ουσιώδεις έννοιες της δικαιοσύνης και της ηθικής, στο ότι προτείνει ότι οι μέτοχοι που ήταν τα θύματα της φερόμεης ως ανάρμοστης συμπεριφοράς της τράπεζας πληρώνουν το πρόστιμο για την εν λόγω συμπεριφορά».

Ο Rakoff ενέκρινε διστακτικά μία νέα συμφωνία 150 εκατ. δολαρίων το Φεβρουάριο ωστόσο την αποκάλεσε «ελλιπής δικαιοσύνη, στην καλύτερη περίπτωση».

Στο deal με την EMI, αναμένεται να κρίνει μία υπόθεση που εξαρτάται από μία σειρά τηλεφωνημάτων και emails μεταξύ του Hands και του Wormsley.

Ο Hands θα απολαύσει πιθανόν την ευκαιρία να φέρει την υπόθεσή του στα έδρανα του δικαστηρίου, καθώς είναι συνηθισμένος να δίνει συναισθηματικές και συχνά αντιδραστικές ομιλίες σε κλαδικά συνέδρια και τα συναφή. Η επιβλητική προσωπικότητά του και η φήμη του είναι γνωστές και, εκτός από τους επενδυτές των funds του, είναι γενικότερα υπόλογος μόνο στον εαυτό του.

Αντίθετα με τα περισσότερα στελέχη των private equity που διαχειρίζονται funds μαζί με άλλους συνεργάτες, ο Hands είναι ο μοναδικός γενικός συνεργάτης και ιδιοκτήτης της Terra Firma, η οποία «τρέχει» τα τέσσερα funds που διαθέτουν συνολικά 14 δισ. ευρώ υπό διαχείριση. Και ενώ αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον περασμένο χρόνο, το έκανε απλά για να απελευθερωθεί από την διοικητική πλευρά των δραστηριοτήτων έτσι ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί σε όλα τα υπόλοιπα.

Μάρτυρας κατηγορίας του Hands θα είναι ο Wormsley, ένας μόνο από τους πολλούς τραπεζίτες επενδύσεων που εγκλωβίστηκαν στη μανία των εξαγορών κατά την οποία οι τράπεζες δάνεισαν τεράστια ποσά χρέους για τη χρηματοδότηση εξαγορών-ρεκόρ, αρκετές από τις οποίες έχουν στη συνέχεια διαβρωθεί.

Ο Hands δεν έχει προσδιορίσει τον όγκο των ζημιών που επιζητά, ωστόσο πηγές προσκείμενες στο θέμα τόνισαν ότι θα μπορούσε να ζητήσει έως και τρεις φορές το σύνολο των 1,75 δισ. λιρών που η Terra Firma έβαλε στο deal και έχουν πλέον εξαφανιστεί. Δικηγόροι εκτιμούν ότι η επιβολή ποσού για την καταβολή αποζημιώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Ο μοναδικός λόγος που βλέπω ότι η Terra Frima ίσως αυξήσει το ποσό αποζημίωσης είναι να πείσει το δικαστήριο να επιδικάσει αποζημιώσεις», τόνισε ο Richard Schulman, συνεργάτης της Duval & Stachenfeld στη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται σε τίτλους και σύνθετες εμπορικές προσφυγές.

«Αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτεί να αποδειχθεί ότι η Citibank έδρασε με κακοήθεια που έγινε εγκληματική αδιαφορία για τα δικαιώματα της Terra Firma. Αν αυτό φανεί, τότε θα επιδικαστεί αποζημίωση για δύο ή τρεις φορές τις πραγματικές ζημιές», πρόσθεσε.

Η Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο. Εκπρόσωπος της Terra Firma δεν ήταν διαθέσιμος.



source: capital.gr
Share |