Thursday, October 14, 2010

Η αναμέτρηση του επιβλητικού Guy Hands και της Citigroup συνεχίζεται


Η αναμέτρηση του επιβλητικού Guy Hands και της Citigroup συνεχίζεται


Η αναμέτρηση μεταξύ του Guy Hands και της Citigroup Inc., που εξελίσσεται σε δικαστική αίθουσα της Νέας Υόρκης από τη Δευτέρα πρόκειται να είναι μία σκληρή μάχη μεταξύ του αφεντικού της εταιρείας εξαγορών και ανώτερων στελεχών της επενδυτικής τράπεζας αναφορικά με την εξαγορά ύψους 4,2 δισ. λιρών του μουσικού ομίλου ΕΜΙ στο αποκορύφωμα της οικονομικής άνθησης.

Η Terra Firma, η εταιρεία private-equity του Guy Hands, αγόρασε την ΕΜΙ σε ένα deal το μεγαλύτερο μέρος του οποίου χρηματοδότησε η Citigroup το 2007.

Μετά την ολοκλήρωσή της, η συμφωνία χάλασε γρήγορα. Η πτώση στην αγορά μουσικής, που ήταν ήδη σημαντική, επιταχύνθηκε, ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση κατέστησε αδύνατη τη συμφωνία για τα χρέη, αφήνοντας την Citigroup με χρέη ύψους 3 δισ. λιρών που σχετίζονται με το deal.

Η EMI συνεχίζει να προσπαθεί να εκπληρώσει τις τραπεζικές συμβάσεις, ενώ η Citi έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί εκ νέου τα χρέη.

Τα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας τον Αύγουστο έδειξαν ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι ακόμη υπαρκτός παρά τις αρκετές χρηματικές ενέσεις και την επιχειρηματική αναδιάρθρωση που συνέβαλλαν στον περιορισμό των ζημιών.

«Η ΕΜΙ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες», τόνισε ο Stephen Alexander, πρόεδρος της Maltby Capital, του επενδυτικού οχήματος που δημιούργησε ο Hands για να αγοράσει την ΕΜΙ, στα ετήσια εταιρικά αποτελέσματα. «Ο όμιλος έχει υφιστάμενα χρέη ύψους 3,04 δισ. λιρών πρέπει να αποπληρωθούν μεταξύ του 2014 και του 2017.

Η εταιρεία κινδυνεύει να παραβιάσει τις τραπεζικές συμβάσεις για τα δάνεια στις αρχές του επόμενου έτους παρά τα συνολικά 87,5 εκατ. λίρες κεφαλαιακών «ενέσεων», που η Terra Firma έχει δεσμευτεί να καταβάλει για τις περιόδους που λήγουν στις 30 Ιουνίου, 30 Σεπτεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου του έτους.

Για τους εννέα τελευταίους μήνες, η Terra Firma και η τράπεζα βρίσκονται σε νομική διαμάχη στη Νέα Υόρκη για το τι έγινε κατά την εξαγορά, με την εταιρεία private equity να λέει ότι η Citigroup διέθεσε παραπλανητικές πληροφορίες στην πορεία προς την εξαγορά.

Ειδικότερα, ο Hands ισχυρίζεται ότι ο David Wormsley, επικεφαλής της βρετανικής ομάδας επενδυτικής στρατηγικής της Citigroup, ένας επί μακρόν σύμβουλος και φίλος, τον ξεγέλασε για να αγοράσει την EMI, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική εταιρεία εξαγορών Cerberus είχε καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά.

Η υπόθεση θα κριθεί από τον δικαστή Jed Rakoff, ο οποίος δεν είναι ξένος για να αποφανθεί σχετικά με τους ισχυρισμούς για απάτη και ψευδείς δηλώσεις από άτομα σε έμπιστες θέσεις, πρόσφατα απέρριψε το διακανονισμό ύψους 33 εκατ. δολαρίων της Bank of America με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία είχε χρεώσει στην τράπεζα ότι παραπλάνησε τους μετόχους για τα bonus που καταβλήθηκαν, πριν τη συγχώνευση με την Merrill Lynch.

«Ο διακανονισμός δεν συνάδει με τις πιο ουσιώδεις έννοιες της δικαιοσύνης και της ηθικής, στο ότι προτείνει ότι οι μέτοχοι που ήταν τα θύματα της φερόμεης ως ανάρμοστης συμπεριφοράς της τράπεζας πληρώνουν το πρόστιμο για την εν λόγω συμπεριφορά».

Ο Rakoff ενέκρινε διστακτικά μία νέα συμφωνία 150 εκατ. δολαρίων το Φεβρουάριο ωστόσο την αποκάλεσε «ελλιπής δικαιοσύνη, στην καλύτερη περίπτωση».

Στο deal με την EMI, αναμένεται να κρίνει μία υπόθεση που εξαρτάται από μία σειρά τηλεφωνημάτων και emails μεταξύ του Hands και του Wormsley.

Ο Hands θα απολαύσει πιθανόν την ευκαιρία να φέρει την υπόθεσή του στα έδρανα του δικαστηρίου, καθώς είναι συνηθισμένος να δίνει συναισθηματικές και συχνά αντιδραστικές ομιλίες σε κλαδικά συνέδρια και τα συναφή. Η επιβλητική προσωπικότητά του και η φήμη του είναι γνωστές και, εκτός από τους επενδυτές των funds του, είναι γενικότερα υπόλογος μόνο στον εαυτό του.

Αντίθετα με τα περισσότερα στελέχη των private equity που διαχειρίζονται funds μαζί με άλλους συνεργάτες, ο Hands είναι ο μοναδικός γενικός συνεργάτης και ιδιοκτήτης της Terra Firma, η οποία «τρέχει» τα τέσσερα funds που διαθέτουν συνολικά 14 δισ. ευρώ υπό διαχείριση. Και ενώ αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον περασμένο χρόνο, το έκανε απλά για να απελευθερωθεί από την διοικητική πλευρά των δραστηριοτήτων έτσι ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί σε όλα τα υπόλοιπα.

Μάρτυρας κατηγορίας του Hands θα είναι ο Wormsley, ένας μόνο από τους πολλούς τραπεζίτες επενδύσεων που εγκλωβίστηκαν στη μανία των εξαγορών κατά την οποία οι τράπεζες δάνεισαν τεράστια ποσά χρέους για τη χρηματοδότηση εξαγορών-ρεκόρ, αρκετές από τις οποίες έχουν στη συνέχεια διαβρωθεί.

Ο Hands δεν έχει προσδιορίσει τον όγκο των ζημιών που επιζητά, ωστόσο πηγές προσκείμενες στο θέμα τόνισαν ότι θα μπορούσε να ζητήσει έως και τρεις φορές το σύνολο των 1,75 δισ. λιρών που η Terra Firma έβαλε στο deal και έχουν πλέον εξαφανιστεί. Δικηγόροι εκτιμούν ότι η επιβολή ποσού για την καταβολή αποζημιώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Ο μοναδικός λόγος που βλέπω ότι η Terra Frima ίσως αυξήσει το ποσό αποζημίωσης είναι να πείσει το δικαστήριο να επιδικάσει αποζημιώσεις», τόνισε ο Richard Schulman, συνεργάτης της Duval & Stachenfeld στη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται σε τίτλους και σύνθετες εμπορικές προσφυγές.

«Αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτεί να αποδειχθεί ότι η Citibank έδρασε με κακοήθεια που έγινε εγκληματική αδιαφορία για τα δικαιώματα της Terra Firma. Αν αυτό φανεί, τότε θα επιδικαστεί αποζημίωση για δύο ή τρεις φορές τις πραγματικές ζημιές», πρόσθεσε.

Η Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο. Εκπρόσωπος της Terra Firma δεν ήταν διαθέσιμος.



source: capital.gr

No comments:

Share |