Friday, January 4, 2013

Κύπρος: Ξεπέρασαν τις 41 χιλ. οι άνεργοι




Κατακόρυφη αύξηση σημείωσε η ανεργία το Δεκέμβριο, κλείνοντας τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών για την αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την Κύπρο ενισχύοντας την ανασφάλεια των πολιτών όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον.

Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες και οι όροι εργασίας αλλάζουν λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος και των αυξημένων πιέσεων που επιφέρουν οι προσπάθειες μείωσης δαπανών στις επιχειρήσεις ενόψει και της αναμενόμενης τελικής υπογραφής μνημονίου για την ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης.

Το Δεκέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στα 41.625 άτομα σε σχέση με 39.522 τον προηγούμενο μήνα και 32.895 το Δεκέμβριο του 2011.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Δεκέμβριο 2012 αυξήθηκε στα 40.184 πρόσωπα σε σύγκριση με 39.116 τον προηγούμενο μήνα και 31.640 το Δεκέμβριο του 2011.

Ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων για ολόκληρο το 2012 ανήλθε σε 36.362 πρόσωπα σε σύγκριση με 28.276 για το 2011 σημειώνοντας αύξηση 28,6%, σύμφωνα με τη Cystat.

Σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 8.730 προσώπων ή 26,5%.

Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 1.960 ανέργων), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 1.506), των κατασκευών (αύξηση 1.440), της μεταποίησης (αύξηση 755), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 519), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 674 ανέργων.

Κατά επαγγελματική κατηγορία, οι περισσότεροι άνεργοι συγκεντρώνονται στην κατηγορία των καθαριστών, κλητήρων και ανειδίκευτων εργατών που ανέρχονται στους 9.649, ενώ επίσης, μεγάλος είναι ο αριθμός των ανέργων στην κατηγορία υπαλλήλων υπηρεσιών και πωλητών με 8.259, στους γραφείς δακτυλογράφους, ταμίες με 6.511 άνεργους και στους τεχνίτες παραγωγής με 5.806 άνεργους.

Οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθαν στα 3.589 πρόσωπα.

Η ανεργία παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό στις ηλικίες 30-39 με 9.874 ανέργους, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 50-50 με 8.692 άνεργους και οι ηλικίες 40-49 με 8.527 άνεργους.

Με βάση το μορφωτικό επίπεδο οι περισσότεροι άνεργοι είναι απόφοιτοι μέσης γενικής εκπαίδευσης και ανέρχονται σε 14.763 άτομα. 
source: stockwatch.com.cy

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ορφανίδη-προμηθευτών




Σε έκτακτη συνεδρία του Δ.Σ. την Πέμπτη (3/1) η εταιρεία υπεραγορές Ορφανίδης προχώρησε σε συμφωνία με τον Χρήστο Ορφανίδη προκειμένου ο ίδιος να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος τυγχάνει εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος μεγάλου αριθμού προμηθευτών της εταιρείας, με το οποίο προβλέπεται η ακόλουθη διευθέτηση προς αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας , στην οποία περιήλθε η εταιρεία.

1. Η εταιρεία θα αναστείλει κάθε δραστηριότητά της στον τομέα του εμπορίου και θα παραχωρήσει τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του μεγαλύτερου μέρους των υπεραγορών Ορφανίδη σε εταιρεία που θα συστήσουν όσοι εκ των προμηθευτών της επιθυμούν ν α συμμετάσχουν, για χρονικο διάστημα 10 ετών.
2. Η εταιρεία προμηθευτών θα αναλάβει την εργοδότηση του προσωπικού της εταιρείας που εργάζεται στις υπεραγορές που θα αναλαμβάνει, με τους ίδιους όρους εργοδοσίας καθώς επίσης και να αγοράσει εμπορικά αποθέματα και εμπορεύματα.
3. Η εταιρεία Προμηθευτών θα καταβάλλει προς την εταιρεία Ορφανίδη ή τους τραπεζίτες ή τους ιδιοκτήτες των μη ιδιόκτητων  υπεραγορών, ποσοστό τουλάχιστον 2% επί του συνολικού κύκλου εργασιών, της κάθε υπεραγοράς ως αντιπαροχή για την παραχωρούμενη άδεια καθώς επίσης 1% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών, για τη χρήση της εμπορικής επωνυμίας ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ή ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ.
4. Η εταιρεία θα έχει δικαίωμα επανάκτησης της χρήσης και λειτουργίας των υπεραγορών μετά την πάροδο 12 μηνών, νοουμένου ότι θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τους προμηθευτές, αναλάβει και καταβάλει ποσό αποζημίωσης που θα καθοριστεί με την κερδοφορία των υπεραγορών.
5. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι με την υλοποίηση της συμφωνηθείσας συνεργασίας οι ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το καταναλωτικό κοινό στην Κύπρο «φθηνά και ποιοτικά» για χρόνια.
Η συμφωνία βασίζεται στην πρόταση που ετοίμασαν οι Γιώργος Γεωργιου και Κυριάκος Κούσιος, ωστόσο, ακόμα υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν με βασικότερα το κατά πόσο θα δεχθεί σημαντικός αριθμός προμηθευτών να συμμετάσχουν αλλά και κατά πόσο το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό από τις τράπεζες οι οποίες εδώ και μερικές μέρες βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού παραλήπτη-διαχειριστή.
Παράλληλα, οι μεγάλοι προμηθευτές έχουν να λαμβάνουν από περίπου 2-3εκ. ο καθένας και σίγουρα σε μία τέτοια περίοδο, θα θέλουν να διασφαλίσουν το λαβείν τους. Από την άλλη, η σύμπραξη τόσων πολλών ανταγωνιστών στην εταιρεία δημιουργεί ερωτηματικά. Ένα άλλο ερώτημα, αφορά το κατά πόσο θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στο διορισμό μίας πλήρως ανεξάρτητης διευθυντικής ομάδας ενώ ανησυχούν και για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι λιανέμποροι σε μία τέτοια κίνηση. 

source: sigmalive.com
Share |