Friday, October 10, 2008

Αγορά μετοχών της MIG και της Marfin PB από κ. Α. Βγενόπουλο

Αγορά μετοχών της MIG και της Marfin PB από κ. Α. Βγενόπουλο


Στην αγορά 1.000.000 μετοχών της MIG και προχώρησε σήμερα 10 Οκτωβρίου, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η συνολική αξία της συναλλαγής διαμορφώθηκε στα 4.337.017,08 ευρώ.

Την ίδια ημερομηνία, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, από τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Marfin PB αγόρασε 1.158.064 μετοχές της τράπεζας, συνολικής αξίας 3.300.731,57 ευρώ, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση.

CAPITAL.GR

Επενδύσεις τώρα; Τι διδάσκει η ιστορία

Επενδύσεις τώρα; Τι διδάσκει η ιστορία

Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση φαντάζει απίστευτα απελπιστική. Ο S&P 500 έπεσε 18% σε επτά μόνο συνεδριάσεις. Ο Dow έχει χάσει πάνω από 15% και ο Nasdaq περισσότερο από 20% μέσα σε μιάμιση μόνο εβδομάδα. Σίγουρα η επένδυση ποτέ δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, μήπως όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται επικίνδυνα;
Αν το δούμε ιστορικά το θέμα, οι περίοδοι κρίσης προσφέρονται για αγορές. Λογικό, αν και κανείς δεν το πιστεύει όταν είναι σε μια τέτοια κατάσταση. Κοιτώντας όμως τις κρίσεις των τελευταίων 20 ετών, παρατηρούμε ότι όλες ακολουθούνται από περιόδους επανάκαμψης. Ενδεικτικά αναφέρεται η κρίση του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1998 όπου την πτώση 10,1% ακολούθησε άνοδος 28,1% μετά από ένα εξάμηνο.

Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα του 2000 όπου η πτώση ήταν 9,9% και η μετά εξαμήνου μεταβολή 2,2%και οπωσδήποτε εκείνο του 1987 όπου η πτώση ήταν 31,4% και έξι μήνες μετά η μεταβολή ήταν 14,7%.

Συγκρίνοντας τα μεγέθη, παρατηρούμε ότι μόνο η κρίση του 1987 ξεπερνά την τωρινή κατάσταση. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως είναι προφανές ότι η κατάσταση ομαλοποιείται αρκετά μετά από ένα εξάμηνο μετά και μάλιστα μερικές φορές έχουμε πολύ μεγάλη άνοδο.

Η ιστορία επομένως διδάσκει ότι όντως συμφέρει να αγοράζει κανείς σε περιόδους κρίσης. Το ερώτημα λοιπόν που δημιουργείται είναι: ποιες μετοχές πρέπει να αγοράσει κανείς; Είναι σίγουρο ότι αυτές που τώρα σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση θα έχουν αργότερα τη μεγαλύτερη άνοδο;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πορείες των blue chips μετοχών και εκείνων εταιριών υψηλής τεχνολογίας σχεδόν ταυτίζονται. Το 2001, μετά την πτώση που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου οι μετοχές σε γενικές γραμμές επανέκαμψαν πλήρως και την ίδια πορεία ακολούθησαν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κρίσεως.

Επανερχόμαστε λοιπόν: να πουλήσει κανείς ή όχι; Αν βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσης, η απάντηση θα ήταν πιθανότατα θετική. Στη φάση αυτή όμως, όπου ο πανικός κυριαρχεί σε όλες τις αγορές και τα πράγματα δείχνουν να έχουν αγγίξει το χειρότερο δυνατό σημείο, η πώληση μετοχών μπορεί να αποδειχθεί ένα τεράστιο λάθος για τους επενδυτές.

REPORTER.GR
Κάτω από τα 78 δολ το αργό-Στο 17% οι εβδομαδιαίες απώλειες
22:15 - 10 Οκτώβριος 2008
Κατακόρυφη πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών. Οι τιμές των εμπορευμάτων κατέγραψαν τις σημαντικότερες απώλειες της τελευταίας εικοσαετίας λόγω της ανησυχίας ότι η πιστωτική κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Tο συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε πτώση 10,3%, κλείνοντας στα 77,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 7,56%, ή 6,05 δολάρια στα 74,02 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο οδηγήθηκε στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία κάμψη των τελευταίων 5 ετών, αφού υποχώρησε κατά 17,2%, ενώ έχει υποχωρήσει 44% από τα ιστορικά υψηλά των 147,27 δολαρίων που είχε σημειώσει στις 11 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας προέβη σε μείωση των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση κατά 0,5%.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ αναλυτών, το 43% θεωρεί ότι την επόμενη εβδομάδα οι τιμές του αργού θα υποχωρήσουν, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θεωρεί ότι θα επακολουθήσει ανοδος.

REPORTER.GR

Στο -80% η Morgan Stanley από την αρχή του έτους

Στο -80% η Morgan Stanley από την αρχή του έτους

Στο -39,99% έχουν φτάσει οι μετοχές της Morgan Stanley, στον απόηχο των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της τράπεζας, μετά και την παρατήρηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody΄s ότι θα επακολουθήσει σημαντική υποβάθμιση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Morgan υποχώρησε κατά 26%, διευρύνοντας τις ετήσιες απώλειες της, μαζί με τη σημερινή πτώση, στο 80%.

REPORTER.GR

Πτώση 54,2% για Χ.Α. από την αρχή του χρόνου

Πτώση 54,2% για Χ.Α. από την αρχή του χρόνου

Με τις αγορές να στρέφουν τη προσοχή τους στην αυριανή συνάντηση του G-8, των οικονομικά ισχυρότερων χωρών του κόσμου, αλλά και στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους την Παρασκευή, το «αίμα» συνεχίζει να ρέει στα χρηματιστήρια και την Σοφοκλέους. Το ξοφλημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη παρασέρνει και τις οικονομίες. Τα επιτόκια στη διατραπεζική έχουν φτάσει στα ύψη παρά τη συντονισμένη κίνηση μείωσης τους από τις κεντρικές τράπεζες, οι τράπεζες δανείζουν καχύποπτα ή δεν δανείζουν καθόλου η μία την άλλη και τις επιχειρήσεις, αλλά και τους καταναλωτές, οι τελευταίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα και η αλυσίδα συνεχίζεται μέχρι τον όλεθρο, σχολιάζουν εγχώριοι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Στην Ελλάδα και πάλι καλά, σχολιάζουν οι ίδιοι, διότι υπάρχουν αγορές, όπως στην Ελβετία που οι θεματοφύλακες κάνουν πράξεις με μία εβδομάδα καθυστέρηση! Οι απώλειες για το Χ.Α. από την αρχή του χρόνου αγγίζουν το 54,2% και οι απώλειες μέσα σε μία μόνο εβδομάδα ξεπέρασαν το 15,4%. Τί σημαίνει αυτό; Ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει φτάσει στα επίπεδα της 6/10/2004. Η κατάσταση είναι χειρότερη πάντως, στις ώριμες αγορές.

Στις αγορές εκείνες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάρρευσης επενδυτικών τραπεζών, όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και βεβαίως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη οι απώλειες έφτασαν να υπερβαίνουν το 10% και στη Wall Street το άνοιγμα βρήκε τον Dow Jones στις παρυφές των 8.000 μονάδων, δηλαδή περίπου 500 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμό του την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, οι συναλλασσόμενοι, όσοι έχουν απομείνει ζητούν μετ΄ επιτάσεως τη μείωση των επιτοκίων. Ακόμα και για 1,5% κάνουν λόγο οικονομολόγοι, καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον πρόεδρό της κ. Τρισέ να το πράξει.

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 5,23%, στις 2.372,09 μονάδες, ενώ βρέθηκε και χαμηλότερα στην έναρξη της συνεδρίασης, αγγίζοντας τις 2.260 μονάδες. Οι συναλλαγές προς το πέρας της συνεδρίασης αυξήθηκαν, με τις εισροές στο σύστημα ανά λεπτό στις 908 χιλιάδες ευρώ.

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 377 εκατ. ευρώ. Χρηματιστές υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις και τα θεμελιώδη στοιχεία αποτελούν «παρηγοριά» σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με αποτέλεσμα να βγουν δειλά κάποιοι αγοραστές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις μετοχών με p/e στο 2,2…

Oι απώλειες της ΕΤΕ μαζεύτηκαν σχεδόν στο μισό προς στο τέλος, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 4,13%, στα 23,20 ευρώ. Σημειωτέον ότι το χαμηλό ημέρας ήταν τα 21,48 ευρώ.

Η μετοχή της Marfin Popular επανήλθε από τα χαμηλά των 2,55 ευρώ, κλείνοντας στα 2,99 ευρώ και με πτώση 1,64% και εντυπωσιακό όγκο 8,6 εκατ. τεμαχίων.

Κάθετη ήταν η πτώση της Πειραιώς σε ποσοστό 8,90% με χαμηλό στα 10,68 ευρώ και κλείσιμο στα 11,06 με πτώση 8,90% και 3,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 6,775 σημειώθηκαν στην Κύπρου, στα 4,68 ευρώ, με ελάχιστο ημέρας στα 4,44 ευρώ.

Πτώση πάνω από 8% για την Alpha, στα 12,78 ευρώ, με χαμηλό στα 12,16 και 5,32% για την Eurobank, στα 10,68 ευρώ, με τη μετοχή να περνάει όμως και από τα 10,20 ευρώ.

Νέα βουτιά για τη ΔΕΗ σε ποσοστό 5,32%, στα 8,90 ευρώ, ΟΤΕ σε ποσοστό 7,05%, στα 9,76 ευρώ, Coca Cola 5,50%, στα 10,30 ευρώ, Ιντραλότ 4,93%, στα 5,78 ευρώ, ΟΠΑΠ 3,41%, στα 19,80 ευρώ, ΑΤΕ 6,44%, στο 1,89 ευρώ και βεβαίως Φουρλής και Jumbo από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις με πτώση 9,39% και 8,16%.

REPORTER.GR

ΥΠΟΙΚ: Στο 3% ο ρυθμός ανάπτυξης

ΥΠΟΙΚ: Στο 3% ο ρυθμός ανάπτυξης


Απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3% από 3,7% που υπολόγιζε προηγουμένως, αναμένει η κυβέρνηση το 2009 λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Μιλώντας σήμερα μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2009 στη βουλή, ο κ. Σταυράκης παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις πάνω στις οποίες στηρίζεται ο προϋπολογισμός είναι αισιόδοξες.

«Οι εξελίξεις που ζούμε διεθνώς είναι άνευ προηγουμένου και οπωσδήποτε πιθανώς να επηρεάσουν και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κύπρου για το 2009», επεσήμανε. «Ως υπουργείο Οικονομικών ήδη μελετούμε ένα σχέδιο έκτακτης οικονομικής δράσης το οποίο πιθανώς να χρησιμοποιηθεί εάν φανεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει και την πραγματική οικονομία της Κύπρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου ενδεχομένως να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή στο 3%», για να προσθέσει όμως ότι «νοιώθει ότι μπορεί να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του υπερδιπλάσιου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης από την υπόλοιπη ζώνη ανάλογα όμως και από τις διεθνείς εξελίξεις».

Ο κ. Σταυράκης έκανε αναφορά σε έκτακτο σχέδιο δράσης για στήριξη της οικονομίας αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν κάποιων γενικών αναφορών στον τουρισμό και στις κατασκευές.

«Έχουμε στο μυαλό μας κάποια πιθανά μέτρα τα οποία θα υιοθετήσουμε για να αμβλύνουμε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις», είπε.

Επιπλέον σημείωσε ότι θα παραχωρηθούν επιπρόσθετα κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει σκέψη για προώθηση της κατασκευής μεγάλων έργων τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. «Η πιο γρήγορη υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων θα τονώσουν την οικονομία», σημείωσε.

Ο κ. Σταυράκης ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της βουλής Μάριο Καρογιάν, στη διάρκεια της οποίας κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009 δίνοντας το στίγμα του προϋπολογισμού, επανέλαβε ότι είναι έντονα αναπτυξιακός και κοινωνικός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της βουλής χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, τονίζοντας πως «στόχος είναι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός πριν το τέλος του χρόνου ώστε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το 2009».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις και ενημερώθηκε από τον υπουργό για την παρούσα οικονομική κρίση.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
589.82 ( -8.14%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1719.38 ( -7.99%)

Όγκος: € 8,794,488

====================

XAA


Γενικός Δείκτης
2372.46 ( -5.22%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1308.54 ( -5.37%)

====================

FTSE 100 INDEX 3,932.06 -381.74 -8.85%
CAC 40 INDEX 3,176.49 -266.21 -7.73%
DAX INDEX 4,544.31 -342.69 -7.01%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,451.19 -128.00 -1.49%
S&P 500 INDEX 899.22 -10.70 -1.18%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,649.51 4.39 0.27%

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 3% οι τιμές εισαγωγών το Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 3% οι τιμές εισαγωγών το Σεπτέμβριο


Μειωμένες κατά 3% εμφανίστηκαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, για δεύτερο κατά σειρά μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση των τιμών κατά 2,9%.

Οι τιμές πετρελαιοειδών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2006, καθώς εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 9%.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 14,5%.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα Αυγούστου

ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα Αυγούστου


Κατά 3,5% συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο, διαμορφούμενο στα 59,1 δισ. δολάρια, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές το ανέμεναν στα 58,5 δισ. δολάρια.

Τόσο οι εξαγωγές όσο οι εισαγωγές κατέγραψαν πτώση. Η μείωση των εξαγωγών, αν και μικρότερη από αυτή των εισαγωγών, ήταν η μεγαλύτερη που έχει ανακοινωθεί από τον Ιούνιο του 2004.

NAFTEMPORIKI

Σανίδα σωτηρίας από Ιαπωνία σε παραπαίουσες οικονομίες

Σανίδα σωτηρίας από Ιαπωνία σε παραπαίουσες οικονομίες


Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στα κράτη που έχουν «ξεμείνει» από κεφάλαια εν μέσω της επιδεινούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για κράτη όπως η Ισλανδία, όπου οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανασύρει από το γκρεμό τις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Θα αποτελέσει, επίσης, μία ακόμη ένδειξη της ενδυναμωμένης θέσης επιρροής της Ιαπωνίας στην παγκόσμια σκηνή, η οποία ταλανίζεται από την οικονομική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων. Ιαπωνικές τράπεζες έχουν ήδη απλώσει χείρα βοηθείας σε κάποια από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αμερικής. Ο όμιλος Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. πρόκειται να εξαγοράσει το 21% της Morgan Stanley ενώ η Nomura Holdings Inc. έχει αποκτήσει τον έλεγχο ορισμένων μονάδων της Lehman Brothers Holdings Inc. σε Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο κ. Νουκάγκα δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την πρότασή του, ούτε διευκρίνισε της πηγές που θα την χρηματοδοτήσουν. Μια προφανής πηγή κεφαλαίων είναι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία ανέρχονταν σε 954 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους. Η Ιαπωνία διατηρεί τα υψηλότερα αποθεματικά μετά την Κίνα (1,54 τρισ. δολάρια) σύμφωνα με World Factbook της CIA


NAFTEMPORIKI

Ισπανία: Δημιουργία ταμείου 30 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών

Ισπανία: Δημιουργία ταμείου 30 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών


Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε σήμερα το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ταμείου 30 δισ. ευρώ, με σκοπό την αποκατάσταση της ροής πιστώσεων, που διεκόπη λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα, το ανωτέρω ποσό μπορεί να φτάσει στα 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε και την αύξηση του ελάχιστου ορίου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων των Ισπανών στις 100.000 ευρώ.

Το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από την έκδοση κρατικών ομολόγων, ενώ η ισπανική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν τα χρήματα αυτά στις πιστώσεις προς οικογένειες και επιχειρήσεις, προκειμένου να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία ο οικονομικός μηχανισμός.

NAFTEMPORIKI

''Κατρακυλάει'' η στερλίνα - Χαμηλά 5 ετών έναντι του δολαρίου

''Κατρακυλάει'' η στερλίνα - Χαμηλά 5 ετών έναντι του δολαρίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών «κατρακυλάει» η στερλίνα έναντι του δολαρίου λόγω της εκτιμήσεων ότι η αντιπαράθεση Βρετανίας και Ισλανδίας για την κρίση θα κλιμακωθεί. Το βρετανικό νόμισμα οδεύει προς τη δεύτερη εβδομάδα απωλειών μετά και τα χθεσινά σχόλια του Πρωθυπουργού Γκορντον Μπράουν ότι θα «παγώσει» τα πάγια των ισλανδικών εταιρειών. Η «κόντρα» των δύο κρατών ξεκίνησε με αφορμή το ποιος θα πρέπει να αποζημιώσει τους Βρετανούς που έχουν καταθέσεις στις ισλανδικές τράπεζες Kaupthing Bank και Landsbanki Islands που κατέρρευσαν.

Η στερλίνα υποχωρεί στο 1,6922 έναντι του δολαρίου από 1,7097 χθες στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα η στερλίνα έφτασε νωρίτερα στο 1,6902, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2003.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί και έναντι του ευρώ στα 79,94, από 79,57 νωρίτερα

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Στο ''τραπέζι'' και η εγγύηση όλων των καταθέσεων

ΗΠΑ: Στο ''τραπέζι'' και η εγγύηση όλων των καταθέσεων

Σε νέα δραστικά μέτρα προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας. Επί τάπητος έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να εγγυηθεί η χώρα όλες τις καταθέσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα, αναφέρει δημοσίευμα Wall Street Journal.Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει και την πιο ακραία μορφή κρατικού παρεμβατισμού στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων, μέτρο που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων, θα έχει ως στόχο να μη «φύγουν» άλλα κεφάλαια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και περιφερειακών τραπεζών.

Η πρόταση ήρθε στο προσκήνιο καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες προχωρούν σε αναλήψεις των καταθέσεών τους από μικρές τράπεζες, εν μέσω των εκτιμήσεων ότι μόνο οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα έχουν τη στήριξη του κράτους σε περίπτωση κατάρρευσης.

REPORTER.GR

Γερμανία: Στο 0,3% «βλέπει» την ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο το DIW

Γερμανία: Στο 0,3% «βλέπει» την ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο το DIW


Ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του έτους προβλέπει το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών DIW, χάρη στη σταθερή ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και στην μικρή επιτάχυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον DIW, το ποσοστό ανάπτυξης στη Γερμανία θα διαμορφωθεί στο τελευταίο τρίμηνο στο 0,3%, βάσει εποχικά προσαρμοσμένων όρων.

«Η πραγματική οικονομία αποδεικνύεται περισσότερο ανθεκτική γενικότερα, δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στον χρηματοοικονομικό τομέα», επισημαίνει ο οικονομολόγος του ινστιτούτου Στεφάν Κουθς. «Παρόλα αυτά, οι συνεχιζόμενες αναταραχές εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ανάπτυξη της οικονομίας», συμπληρώνει.

Όπως εκτιμά το DIW, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε πιθανότατα κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, μετά τη μείωσή της κατά 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο.


NAFTEMPORIKI

Μειωμένα κατά 22% τα κέρδη της General Electric

Μειωμένα κατά 22% τα κέρδη της General Electric



Σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις της διοίκησή της τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα της General Electric στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, «ψαλιδισμένα» από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά 22% στα 4,31 δισ. δολάρια ή 43 σεντς ανά μετοχή. Τα κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 45 σεντς ανά μετοχή, εντός των προβλέψεων της διοίκησης για κέρδη 43 σεντς με 48 σεντς ανά μετοχή.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο που η General Electric ανακοινώνει μείωση της κερδοφορίας της.

Τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 11% στα 47,23 δισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

Χαμηλώνει τον πήχυ για τη ζήτηση πετρελαίου η ΙΕΑ

Χαμηλώνει τον πήχυ για τη ζήτηση πετρελαίου η ΙΕΑ


Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών αναθεώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενη την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και την κρίση ρευστότητας στις αγορές.

Στη μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής υπηρεσία μείωσε τις εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης το 2008 κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα στα 440.000 βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για ρυθμό ανόδου 0,5%, τον χαμηλότερο – σε ποσοστιαία βάση – από το 1993.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο φέτος στα 86,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η διεθνής υπηρεσία υποβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ζήτησης το 2009 κατά 190.000 βαρέλια την ημέρα στα 690.000 βαρέλια την ημέρα.

Η έκθεση της ΙΕΑ εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση των οικονομιών και η επιδείνωση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης ασκούν πιέσεις στην κατανάλωση πετρελαίου. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο αντίκτυπος της κρίσης είναι περισσότερο οξύς στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ, αντιθέτως, οι αναπτυσσόμενες δείχνουν «έναν βαθμό ανθεκτικότητας».


NAFTEMPORIKI

Κατακόρυφη πτώση του overnight libor

Κατακόρυφη πτώση του overnight libor


Το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού overnight σε δολάρια, καθώς επίσης και σε ευρώ, κατάγραψε κατακόρυφη πτώση σήμερα, ενώ το κόστος δανεισμού σε στερλίνες αυξήθηκε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών.

Ωστόσο, το περιθώριο των διατραπεζικών επιτοκίων προσφοράς τριών μηνών του Λονδίνου έναντι των επιτοκίων OIS αυξήθηκε για όλα τα νομίσματα, μετά την πτώση του περιθωρίου σε δολάρια κατά 17 μονάδες βάσης, στις 365 μονάδες βάσης, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Το περιθώριο αντανακλά το πριμ τριών μηνών που καταβάλλεται επί του αναμενόμενου επιτοκίου των κεντρικών τραπεζών, ή των επιτοκίων Overnight Index Swap (OIS), και αποτελεί βαρόμετρο της προθυμίας των τραπεζών να δανείσουν η μία την άλλη, και ως εκ τούτου, η διεύθυνση των περιθωρίων ερμηνεύεται ως απροθυμία για διατραπεζικό δανεισμό.


NAFTEMPORIKI

Εκκληση Μπράουν στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα

Εκκληση Μπράουν στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα


Έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας στην «επαναστατική» πρωτοβουλία για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, απηύθυνε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος της G7 στην Ουάσινγκτον.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Times, ο Μπράουν τονίζει ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα χρειαζόταν κάποια ημέρα να προχωρήσει σε μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι καιροί μας απαιτούν νέες ιδέες».

Ο Μπράουν εκτιμά ότι «η πολιτική κάθε χώρας πρέπει να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην καθεμία» και απευθύνει έκκληση για μια συνεργασία «βασισμένη στη βρετανική προσέγγιση».

Ο βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε, εξάλλου, την Τετάρτη επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να εμπνευστούν από τις εγγυήσεις του Λονδίνου στα διατραπεζικά δάνεια, «έναν τομέα στον οποίο μια συντονισμένη διεθνής προσέγγιση θα είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας με ανακεφαλαιοποίηση ύψους 50 δισ. στερλινών και πιστώσεις που μπορούν να φθάσουν τα 450 δισ. στερλίνες.

Ο Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι κατά τη σημερινή συνάντηση της G7, η οποία ξεκινά στις 21:00’ ώρα Ελλάδος, θα καθοριστούν οι αρχές και οι νέες πολιτικές για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ολόκληρο τον κόσμο.

NAFTEMPORIKI

Ο Μπάφετ ο πλουσιότερος Αμερικανός

Ο Μπάφετ ο πλουσιότερος Αμερικανός


Ο Γουόρεν Μπάφετ άφησε πίσω του χθες τον Μπιλ Γκέιτς, κατακτώντας την πρώτη θέση στον κατάλογο Forbes 400 σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο τεύχος της 27ης Οκτωβρίου, το περιοδικό θα δημοσιεύσει τον αναπροσαρμοσμένο κατάλογο των 400 πλουσιότερων Αμερικανών μετά τον αντίκτυπο της χρηματοοικονομικής κρίσης του Σεπτεμβρίου στους Αμερικανούς κροίσους.

Ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc είδε να προστίθενται στο καθαρό ενεργητικό του 8 δισ. δολάρια σε διάστημα 33 ημερών (29/8-1/10), αγγίζοντας τα 58 δισ. δολάρια.

Ο Μπάφετ ξεπέρασε σε πλούτο τον ιδρυτή της Microsoft Corp, ο οποίος υπέστη μείωση στο καθαρό ενεργητικό του κατά 1,5 δις. δολάρια, πέφτοντας στα 55,5 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα.

Ο Μπιλ Γκέιτς κατείχε την πρωτιά στο Forbes για 15 συνεχή έτη, σύμφωνα με το πρακτορείο.


NAFTEMPORIKI

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Απαγόρευση short-selling έως 31/10

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Απαγόρευση short-selling έως 31/10

Την άμεση απαγόρευση του short-selling στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ο γενικός δείκτης στο Χ.Α. βρίσκεται σήμερα σε «ελεύθερη πτώση», έχοντας καταγράψει απώλειες σχεδόν 10%. Στις 11:54’ ώρα Ελλάδος, υποχωρούσε κατά 6,01%.

NAFTEMPORIKI

Yahoo: Νέα πρόταση από μέτοχο μειοψηφίας για εξαγορά από τη Microsoft

Yahoo: Νέα πρόταση από μέτοχο μειοψηφίας για εξαγορά από τη Microsoft


Μία νέα συμφωνία για την πώληση της Yahoo στη Microsoft έναντι 22 δολαρίων ανά μετοχή – ποσό 74% υψηλότερο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της διαδικτυακής εταιρείας – πρότεινε μικρομέτοχος της Yahoo, όπως μεταδίδει το Reuters.

Βάσει των όρων της πρότασης που κατέθεσε το επενδυτικό fund Mithras Capital, η Microsoft θα πουλήσει το ενεργητικό της Yahoo και τις δραστηριότητες, πλην αυτών της διαδικτυακής αναζήτησης, στην Ασία, θα αντλήσει τρία δισ. δολάρια μέσω περικοπής δαπανών και θα λάβει 2,8 δισ. δολάρια σε φορολογικά επιδόματα.

Οι ανωτέρω όροι τοποθετούν την αξία της εξαγοράς των υπηρεσιών διαδικτυακής αναζήτησης της Yahoo στα 10,3 δισ. δολάρια.

Η Mithras Capital, η οποία κατέχει 1,9 εκατ. μετοχές ή το 0,14% της Yahoo, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η πρόταση που καταθέτει δίνει στη Microsoft τη δυνατότητα να αποκτήσει τις υπηρεσίες αναζήτησης της Yahoo, έναντι ποσού δύο δισ. δολαρίων χαμηλότερου από την προσφορά του Ιουλίου.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κολοσσών «ναυάγησαν» τον Ιούλιο, όταν η Yahoo απέρριψε την πρόταση της Microsoft για εξαγορά των υπηρεσιών αναζήτησης. Το Μάιο, η Yahoo είχε απορρίψει και προσφορά της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού για την πλήρη εξαγορά της.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,276.43 -881.06 -9.62%
HANG SENG INDEX 14,796.87 -1,146.37 -7.19%
CSI 300 INDEX 1,906.96 -88.34 -4.43%

Διάγγελμα Μπους μετά την ''κατάρρευση'' της Wall

Διάγγελμα Μπους μετά την ''κατάρρευση'' της Wall

Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό θα απευθύνει αργότερα σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος George Bush. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα προσπαθήσει να καθησυχάσει του πολίτες λέγοντας ότι πρέπει παραμείνουν ψύχραιμοι.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισημάνει ότι ο υπουργός Οικονομίας Henry Paulson και όλο το οικονομικό επιτελείο κάνουν «ότι μπορούν»¨για να σταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το διάγγελμα του Bush έρχεται μετά και τη «βουτιά» 7,33% που σημείωσε χθες ο δείκτης Dow Jones.

REPORTER.GR

«Βουτιά» 5% το πετρέλαιο - Στα 82 δολάρια

«Βουτιά» 5% το πετρέλαιο - Στα 82 δολάρια

Απώλειες κοντά στο 5% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Δεκέμβριο του 2004. Οι τιμές των εμπορευμάτων καταγράφουν σημαντικές απώλειες λόγω της ανησυχίας ότι η πιστωτική κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.Tο συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Νοεμβρίου σημειώνει πτώση 4,98% και διαπραγματεύεται 82,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται πτωτικά κατά 2,17% στα 78,32 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της εβδομάδας έχει σημειώσει πτώση 12% ενώ έχει υποχωρήσει 44% από τα ιστορικά υψηλά των 147,27 δολαρίων που είχε σημειώσει στις 11 Ιουλίου.

REPORTER.GR

Χρεοκόπησε η ιαπωνική ασφαλιστική Yamato Life

Χρεοκόπησε η ιαπωνική ασφαλιστική Yamato Life

Σε χρεοκοπία οδηγήθηκε η ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία Yamato Life Insurance, μετά από 98 χρόνια λειτουργίας, καθώς τα χρέη της ξεπέρασαν τα περιουσιακά της στοιχεία κατά 11,5 δισ. γεν.Σημειώνεται ότι η κατάρρευση της Yamato είναι η όγδοη εταιρείας ασφαλειών ζωής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τελευταία πτώχευση ιαπωνικής ασφαλιστικής εταιρείας ήταν το 2001 με την Tokyo Mutual Life Insurance η οποία είχε ελλείμματα και χρέη ύψους 980 δισ. γεν.

Η μεγαλύτερη πτώχευση ασφαλιστικής ήταν της Kyoei Life Insurance το 2000, η οποία είχε ελλείμματα 4,5 τρισ. γιέν.

REPORTER.GR

Pound Falls on Concern U.K., Iceland Assets Row May Escalate

Pound Falls on Concern U.K., Iceland Assets Row May Escalate

Oct. 10 (Bloomberg) -- The pound dropped to the lowest level against the dollar in almost five years on concern a dispute between the U.K. and Iceland over financial assets in each other's countries will escalate.

The currency headed for a second weekly decline after Prime Minister Gordon Brown said yesterday the U.K. may freeze the assets of Icelandic companies. The two nations are tussling over who should compensate British savers with money locked in accounts at Kaupthing Bank hf and Landsbanki Islands hf after Iceland's banking system collapsed.

``There are some worries over the U.K.'s exposure to Iceland,'' said Lee Wai Tuck, a currency strategist at Forecast Pte Ltd. ``The British have put money into Iceland's banks and they are not able to access that.''

The pound declined to $1.6922 as of 1:27 p.m. in Tokyo from $1.7097 late in New York yesterday. It earlier reached 1.6902, the weakest since November 2003. The British currency also fell to 79.94 pence per euro from 79.57 pence.

Brown said Iceland is failing to honor its guarantee to cover overseas savers on accounts that it usually backs up to 20,887 euros ($28,400), leaving Britain to pick up the tab. Iceland's Prime Minister Geir Haarde said the U.K. government is to blame for triggering the crisis when it used anti-terrorism laws to seize the assets of Icelandic banks in the U.K.

Britain's currency also fell against the yen, headed for its largest weekly drop in a decade, on speculation a global stock-market rout will spur investors to reduce holdings of higher-yielding assets funded in Japan.

Japan's Nikkei 225 Stock Average dropped below 9,000 for the first time since June 2003. Group of Seven finance ministers and central bankers meet today and tomorrow in Washington to discuss financial turmoil that has wiped more than $8 trillion off the value of global stocks this month.

Traders stepped up bets the Bank of England will reduce its benchmark interest rate further after cutting it by half a point to 4.5 percent this week. The implied yield on the March short- sterling futures contract was at 4.145 percent yesterday, compared with 4.68 percent a week earlier.

BLOOMBERG

Morgan Stanley Credit Rating May Be Cut by Moody's

Morgan Stanley Credit Rating May Be Cut by Moody's

Oct. 10 (Bloomberg) -- Morgan Stanley's credit rating may be cut by Moody's Investors Service, which said the financial market slump may hurt profit at the U.S. securities firm next year.

Moody's put Morgan Stanley's A1 long-term credit rating on review for a possible downgrade, according to an e-mailed statement. The ratings assessor also lowered its outlook for Goldman Sachs Group Inc.'s Aa3 long-term rating to negative.

Morgan Stanley dropped 26 percent in New York trading yesterday, the biggest decline in more than a decade, and Goldman fell 10 percent as a short-selling ban expired and concern grew about their earnings prospects. The New York-based firms have transformed themselves into bank holding companies and raised money from outside investors to help weather the credit market turmoil that toppled Lehman Brothers Holdings Inc.

``Moody's review is based upon its expectation that an extended downturn in global capital market activity will reduce Morgan Stanley's revenue and profit potential in 2009, and perhaps beyond this period,'' Moody's said. ``As well, customer and investor concerns regarding wholesale investment banks have also put pressure on Morgan Stanley.''

The Morgan Stanley review affects about $200 billion of debt, Moody's said. The ratings assessor affirmed its Prime-1 grade for Morgan Stanley's short-term debt. The outlook for Goldman affects $175 billion of debt, and the company's short- term ratings were also affirmed at Prime-1.

Moody's in August cut Morgan Stanley's long-term credit rating from Aa3. At A1, the firm now has the fifth-highest investment grade rating.

Fundraising

The bankruptcy of Lehman last month and the emergency sales of Merrill Lynch & Co. and Bear Stearns Cos. sparked concern that companies like Morgan Stanley that depend on debt markets will run out of financing.

For both Morgan Stanley and Goldman, the shift into bank holding companies regulated by the Federal Reserve may ``limit profit opportunities,'' while at the same time lowering risks, Moody's said today.

In another step aimed at winning the confidence of investors, clients and counterparties, Morgan Stanley is selling more than 20 percent of itself to Japan's Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. for $9 billion. Goldman is raising $10 billion, including $5 billion from billionaire investor Warren Buffett.

Morgan Stanley and Mitsubishi UFJ have moved to quash speculation that the deal would collapse, as the U.S. firm's shares tumbled 48 percent this week. The deal will close Oct. 14 ``as planned,'' Mitsubishi UFJ spokesman Takashi Takeuchi said today in an interview.

Goldman Praised

Closing the investment will be ``critical'' for Morgan Stanley to keep its current credit ratings, Moody's said in today's release.

John Mack, Morgan Stanley's chief executive officer, last month lobbied the U.S. Securities and Exchange Commission to ban short selling, arguing that it was driving down the company's stock. Short sellers borrow stock and sell it, hoping to buy it back at a lower price. The SEC's temporary ban ended last night.

Egan-Jones Ratings Co. estimates that Morgan Stanley ``probably needs $30 billion of new equity to address concerns'' about its financial strength. The company has about $900 billion of assets and an equity market value of $15.9 billion.

Moody's praised Goldman's risk controls and its ``culture of communication and accountability.'' Goldman, run by Chief Executive Officer Lloyd Blankfein, has recorded $4.9 billion of credit market losses since August last year, compared with $15.7 billion at Morgan Stanley.

``Goldman's commitment to controls is noteworthy,'' said Moody's analyst Peter Nerby in the statement.

BLOOMBERG

AIG taps $70 billion

AIG taps $70 billion
Federal Reserve report shows ailing insurance giant uses $9 billion more of $85 billion government loan.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- American International Group has tapped $70 billion of the $85 billion emergency government loan that is helping the giant insurer survive, officials announced Thursday.

Data released by the Federal Reserve shows that AIG drew down another $9 billion in the week that ended Wednesday for a total of $70.3 billion.

In the previous week, AIG had accessed $61 billion of the emergency loan.

An AIG spokesperson was not immediately available for comment on Thursday.

The Fed extended the loan to AIG on Sept. 16 as the global company was teetering on the verge of bankruptcy. In return, the government took a 79.9% stake in the company.

Fed officials said at the time that an abrupt collapse of AIG - with $1.1 trillion in assets and 74 million clients in 130 countries - could have had dire consequences for the already strained financial markets.

The company said Wednesday that it was borrowing additional funds from the New York Federal Reserve.

AIG will have access to another $37.8 billion in exchange for investment-grade, fixed-income securities that it had previously lent out to other institutions for a fee. The new loan will help AIG repay owners of these securities who now want their money back.

While the initial loan was aimed at preventing AIG from collapsing, the lending program announced Wednesday is a way for the company to secure funding for its businesses, a New York Fed spokesman said.

Last week, AIG (AIG, Fortune 500) said it planned to hold onto its property-and-casualty insurance businesses, while selling off the rest of the company to pay the massive debt.

Interest on the $85 billion loan will accrue at a steep rate of 3-month Libor plus 8.5%, which totals 12.82% at today's rates.

Members of a House investigations committee grilled former AIG executives on Tuesday, asserting that they were overpaid and mismanaged the company.

The company was lampooned for allowing certain executives to take a company paid resort vacation even after AIG had received the controversial government loan.

AIG's ex-leadership blamed accounting rules and market conditions for the problems that led to the company's downfall.

CNN

Το -11% άγγιξε ο Nikkei - Νέες ρευστοποιήσεις αναμένονται στην Ευρώπη

Το -11% άγγιξε ο Nikkei - Νέες ρευστοποιήσεις αναμένονται στην Ευρώπη

"Kατακρημνίζονται" οι αγορές της Ασίας μετά και τη "βουτιά" 7,33% που σημείωσε χθες ο δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη. Στην Ιαπωνία ο Nikkei άγγιξε ακόμη και το -11%, ενώ και στην Ευρώπη τα παράγωγα προετοιμάζουν για νέες ισχυρές ρευστοποιήσεις. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι επικρατεί ο «απόλυτος πανικός». Αυτή την ώρα ο Topix κινείται πτωτικά κατά 5,82% στις 852,44 μονάδες και ο Nikkei κατά 7,68% στις 8.453,74 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινείται στο -7,03% στις 14.821,93 μονάδες και ο CSI 300 υποχωρεί κατά 3,55% στις 1.924,40 μονάδες.

Στην Ταιβάν ο Taiex καταγράφει απώλειες 1,45% στις 5.130,71 μονάδες, στη Νότιο Κορέα ο Kospi κατά 4,13% στις 1.241,47 μονάδες και στη Σιγκαπούρη ο Straits κατά 6,60% στις 1.963,89 μονάδες.

Ο MSCI Asia Pacific Index κινείται πτωτικά κατά 6% και οι απώλειες του σε επίπεδο εβδομάδας είναι 17%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 31 Δεκεμβρίου του 1987.

Η Mitsubishi UFJ Financial έφτασε στο -6,7% στον απόηχο της είδησης ότι η Moody's εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Morgan Stanley.

Απώλειες 7% και για την BHP Billiton, τη μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων στον κόσμο μετά και τη νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Χθες ο Dow βρέθηκε κοντά στις 8.500 μονάδες για πρώτη φορά από το 2003 ο δείκτης, αφού το υψηλό κόστος δανεισμού και η μείωση της κατανάλωσης ανέγειραν νέες ανησυχίες για την πορεία των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ασφαλιστικών και των ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες τώρα θεωρούνται ότι θα είναι τα επόμενα «θύματα» της κρίσης.

Επιπλέον, η άρση της απαγόρευσης του short shelling από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μάλλον αποδείχθηκε το «κερασάκι» που ανέστρεψε και πάλι την ισορροπία, που με τόση δυσκολία κρατήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Ο Dow υποχώρησε 7,33%, στις 8.579,19 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 5,47%, στις 1.645,12 μονάδες, και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 7,61% στις 909,97 μονάδες.

REPORTER.GR

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Import and Export Prices
Dept of Labor


8:30 AM
International Trade
Dept of Commerce

Αυστραλία: Με πτώση 8,3% έκλεισε το Χρηματιστήριο στο Σύδνεϋ

Αυστραλία: Με πτώση 8,3% έκλεισε το Χρηματιστήριο στο Σύδνεϋ

Με πτώση 8,3% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Σίδνεϋ. Ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 360,2 μονάδες, φτάνοντας τις 3.960,7 μονάδες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε πέντε χρόνια.

NAFTEMPORIKI

VIX Options Index Advances to Record Above 60 on Credit Freeze

VIX Options Index Advances to Record Above 60 on Credit Freeze


Oct. 9 (Bloomberg) -- The benchmark index for U.S. stock options surpassed 60 for the first time after the freeze in credit markets drove the Dow Jones Industrial Average to a five- year low below 9,000.

The VIX, as the Chicago Board Options Exchange Volatility Index is known, jumped 11 percent to 63.92 after earlier reaching 64.92. Its history stretches back to 1990. The index measures the cost of using options as insurance against declines in the Standard & Poor's 500 Index, which lost 7.6 percent. The Dow got as low as 8,579.19.

``It's flashing a signal that equities are very dangerous right now,'' said John Farrall, director of derivatives strategies at National City Private Client Group, which oversees $34 billion in Cleveland, Ohio. ``We'll need to see a sustained market rally or one that swings 1 percent or less for a couple days before you can expect the VIX to come back in to the 40s.''

The cost of borrowing in dollars for three months in London soared to the highest level this year as coordinated interest- rate reductions worldwide failed to revive lending among banks. The London interbank offered rate, or Libor, for three-month loans rose to 4.75 percent today, the highest since Dec. 28.

The S&P 500 has retreated seven straight days, the longest losing streak since 1996, with declines exceeding 1 percent on all but one day. Concern bank writedowns totaling almost $600 billion will spur a global recession sent the benchmark for U.S. equities down 40 percent since its record exactly one year ago.

``We're in uncharted territory,'' said Peter Bottini, executive vice president of trading at OptionsXpress Holdings Inc., a Chicago-based online brokerage. ``It just keeps going higher. There are some pretty panicked buyers of insurance.''

The VXO Volatility Index, a predecessor to the VIX that reflects the price of using options on the S&P 100, added 12 percent to 75.96. Following the October 1987 stock-market crash, it got as high as 172.79.

Investors use options to guard against fluctuations in the price of securities they own, speculate on share-price moves or bet that volatility, or stock swings, will increase or decrease.

BLOOMBERG

Mutual Fund Withdrawals a Record as Investors Flee

Mutual Fund Withdrawals a Record as Investors Flee

Oct. 9 (Bloomberg) -- Investors pulled a record $52.1 billion from U.S.-managed stock and bond mutual funds in the past week, seeking the safety of government-insured bank deposits as the financial crisis worsened.

Shareholders took $43.3 billion from stock funds and $8.8 billion from bond funds in the week ended Oct. 8, according to data compiled by TrimTabs Investment Research in Sausalito, California. The exodus followed $72.3 billion of outflows in September, the most in a single month. Investors deposited $185.5 billion into bank accounts last month through Sept. 22, TrimTabs said, citing U.S. Federal Reserve data.

``People are scared,'' Conrad Gann, TrimTabs' chief operating officer, said in an interview. ``This market is different from what we've seen before.''

The five largest diversified U.S. stock fund managers, including Fidelity Investments and Vanguard Group Inc., posted an average 28 percent loss this year through Oct. 6, about 2 percentage points worse than the Standard & Poor's 500 Index, according to Morningstar Inc. Investors mostly switched into fixed-income through August, putting $97 billion into bond funds while withdrawing $74 billion from stock funds, TrimTabs said.

``A lot of our favorite stock funds had financial bets that hurt heavily,'' said John Coumarianos, a stock analyst with Chicago-based Morningstar. ``Others were heavily weighted in international stocks to boost returns, a move that backfired.''

1987 Comparison

Stock-fund withdrawals represented 1.3 percent of equity assets, said Brian Reid, chief economist at Investment Company Institute, a Washington, D.C.-based mutual-fund industry organization. During the market crash of 1987, stock fund outflows were 3 percent of assets, the ICI said.

Mutual funds held a total of $11.6 trillion on Aug. 31, including $5.6 trillion in stock investments, $1.8 trillion in bonds and about $4.2 trillion in money-market assets, according to ICI data.

Boston-based Fidelity's U.S. stock funds lost an average of 32 percent, the most among the group, Morningstar said. The $29 billion Magellan Fund has plunged 44 percent this year through yesterday, the worst performer among actively managed U.S. stock funds with assets of more than $20 billion, according to Bloomberg data.

American Funds, Vanguard

``Nine months is a short time to assess properly a fund's performance,'' Fidelity spokeswoman Sophie Launay said in an e- mail. ``This is even more relevant in the type of market environment we have seen so far this year, when the market's higher volatility may cause some long-term investors overwrought with fear to make rash decisions that alter a well diversified portfolio.''

At American Funds, run by Los Angeles-based Capital Group, the average U.S. stock fund declined 28 percent this year. Growth Fund of America, the largest U.S. mutual fund with $179 billion in assets on Aug. 31, fell 33 percent, lagging behind 63 percent of its peers, Bloomberg data show.

Stock funds managed by Vanguard, based in Valley Forge, Pennsylvania, and Baltimore's T. Rowe Price Group Inc. fell an average of 27 percent. At Franklin Resources Inc. in San Mateo, California, stock funds dropped 28 percent.

The S&P 500 fell 8.9 percent in September including reinvested dividends, the worst one-month performance in six years. The index has fallen 37 percent this year, and today slipped to its lowest level since April 2003.

Bond mutual funds have fallen 4.5 percent this year, Morningstar data show, as investors have shunned all but the safest government-backed debt.

Credit Crisis

The credit crisis that began last year with the collapse of the subprime-mortgage market drove companies such as Lehman Brothers Holdings Inc. into bankruptcy in September and led the U.S. government to enact a $700 billion financial rescue plan.

The Reserve Primary Fund last month became the first money- market fund in 14 years to fall below $1 a share, known as breaking the buck. The decline resulted from losses on short- term debt issued by Lehman and triggered a run on money funds.

The Treasury has started an insurance program that protects investors against losses on money deposited with participating funds. Investment companies with more than 95 percent of money- market fund assets have signed up.

Investors put $49.4 billion into money-market mutual funds in the week ended Oct. 7, according to data compiled by IMoneyNet Inc., of Westborough, Massachusetts.

Vanguard spokeswoman Rebecca Cohen said some investors moved money from stock and bond funds into the firm's money- market funds, though she called it only a ``modest portion of our investor base.''

Investors might have been driven toward banks by an extra measure of protection from the Federal Deposit Insurance Corporation, which announced last month that it would raise its bank deposit insurance to $250,000 from $100,000.

BLOOMBERG

Citigroup Ends Negotiations Over Wachovia Takeover

Citigroup Ends Negotiations Over Wachovia Takeover

Oct. 9 (Bloomberg) -- Citigroup Inc. walked away from its attempted purchase of Wachovia Corp., handing victory to Wells Fargo & Co. in a struggle for the nation's sixth-biggest bank.

Citigroup had offered two weeks ago to buy the Charlotte, North Carolina-based lender's banking operations for $2.2 billion in a government-assisted transaction. That bid was trumped last week by San Francisco-based Wells Fargo's $15 billion offer for the entire company. The two spent this week negotiating a possible split of the assets.

``Wells Fargo just won, lock stock and barrel,'' said Tony Plath, a finance professor at the University of North Carolina at Charlotte. ``I guarantee this is a done deal now.''

Wells Fargo gains control of a bank with $448 billion of deposits in 21 states. The agreement values Wachovia at $7 a share and includes the entire company, without any aid from the U.S. government. Citigroup's bid worked out to about $1 share, left out the securities brokerage and Evergreen mutual-fund units and was tied to help from the Federal Deposit Insurance Corp.

Wells Fargo and Wachovia reiterated the terms of their agreed takeover in regulatory filings today.

``The dramatic differences in the parties' transaction structures and their views of the risks involved made it impossible to reach a mutually acceptable agreement,'' New York- based Citigroup said today in the statement. Citigroup said it ``decided not to ask that the Wells Fargo-Wachovia merger be enjoined.''

Wells Fargo spokeswoman Melissa Murray and Wachovia's Christy Phllips Brown declined to comment on Citigroup's announcement.

While Citigroup isn't challenging the merger, the bank said it has ``strong legal claims against Wachovia, Wells Fargo and their officers, directors, advisers and others'' for breach of contract.

BLOOMBERG
Share |