Wednesday, November 19, 2008

Στα 53,62 δολάρια το αργό- Πτώση 1,4%

Στα 53,62 δολάρια το αργό- Πτώση 1,4%


Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση υποχώρησε το αργό, αφού από τη μια η ανακοίνωση για νέα αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων και αφετέρου η προοπτική της περεταίρω μείωσης της ζήτησης του, ασκησαν εκ νέου πιέσεις στην τιμή του.
Μετά την ανακοίνωση για τα αποθέματα το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για το αργό σημείωσε άνοδο, ανατρέποντας την αρνητική πορεία καταγράφοντας άνοδο 32 σεντ το βαρέλι. Ωστόσο, μετά από λίγο, επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας στα 53,62 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,4%. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαμορφώθηκε στα 51,83 δολάρια το βαρέλι, με οριακή πτώση 1 λεπτού.

Υψηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που καταγράφηκε στα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληγε στις 14 Νοεμβρίου. Τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 1,6 εκατ. βαρέλια στα 313,5 εκατ., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να καταγράψουν μόλις τη μισή άνοδο κατά 800.000 βαρέλια.

Ακόμη αύξηση 500.000 βαρελιών καταγράφηκε στα αποθέματα βενζίνης, στα 198,6 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 100.000. Τα διυλισμένα αποθέματα από την άλλη υποχώρησαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια στα 126,9 εκατ., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 600.000. Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 84,9%, από 84,6% την προηγούμενη.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν κέρδη νωρίτερα μετά και την κατάληψη σουαραβικού σουπερ-τανκερ από Σομαλούς πειρατές. Το φορτηγό πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Deutsche Bank: Στα 40 δολάρια το αργό μέχρι τον Απρίλιο

Τα 40 δολάρια το βαρέλι ενδέχεται να φτάσει το αργό μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, απόρροια της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης και της μείωσης του κόστους εξόρυξης, εκτιμά η Deutsche Bank στη σημερινή έκθεση της. Σύμφωνα με αυτή, η Deutsche Bank θεωρεί ότι τα αποθέματα είναι ήδη πολύ παραπάνω από αυτά που χρειάζεται η αγορά, την ίδια ώρα που η ζήτηση διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να μειώσει την παραγωγή κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να υπάρξει αμεσος αντίκτυπος στην αγορά, προσθέτει η Deutsche Bank. Ωστόσο, αυτό, μάλλον δε θα συμβεί, αφού τα μέλη εμφανίζονται απρόθυμα, λόγω του γεγονότος ότι ήδη έχουν μειωθεί τα έσοδα τους από την πτώση των τιμών του αργού.

Κατά 5% χαμηλότερα η ζήτηση πετρελαίου

Κατά 5% υποχώρησαν οι πετρελαϊκές παραδόσεις στις ΗΠΑ το τελευταίο δεκάμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Ο δείκτης των πετρελαϊκών παραδόσεων δείχνει εμμέσως τη ζήτηση που υπάρχει για το πετρέλαιο και τα προϊόντα του.

Συγκεκριμένα οι συνολικές εγχώριες παραδόσεις διαμορφώθηκαν στα 19,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου.

REPORTER.GR

Χωρίς Μετρό αύριο και μεθαύριο η Αθήνα

Χωρίς Μετρό αύριο και μεθαύριο η Αθήνα

Σαρανταοκτάωρη απεργία αύριο 20 και μεθαύριο 21 Νοεμβρίου προκήρυξαν οι ηλεκτροδηγοί στο Μετρό της Αθήνας διεκδικώντας την υπογραφή «δίκαιης και ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ελεύθερες διαπραγματεύσεις».

REPORTER.GR

Microsoft: Στοπ στις διαπραγματεύσεις με τη Yahoo!

Microsoft: Στοπ στις διαπραγματεύσεις με τη Yahoo!

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς του θέματος απόκτησης της Yahoo!, ο CEO της Microsoft, Steve Ballmer, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων στην Washington. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαπραγματεύσεων, και αφού δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία προχωρά μπροστά.
Σημειώνεται ότι και οι δύο εταιρείες, Microsoft και Yahoo, εδώ και πολύ καιρό, εξετάζουν πιθανές συνεργασίες, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τη Google, η οποία θεωρείται κορυφαία στο χώρο του Web-search και της διαδικτυακής διαφήμισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζέρι Γιανγκ, ένας εκ των συνιδρυτών του Yahoo! υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού διευθυντή, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται από τους επενδυτές για επίτευξη συμφωνίας για online διαφημίσεις με την Google, μετά και το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τη Microsoft.

Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αποχώρησή του από την εταιρεία θα ανοίξει νέο γύρο επαφών με την Microsoft. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει περίπου 60% από την ανάληψη της ηγεσίας της εταιρείας από τον Γιάνγκ, τον Ιούνιο του 2007.

REPORTER.GR

Deutsche Bank: Περικοπές επιπλέον 900 θέσεων εργασίας

Deutsche Bank: Περικοπές επιπλέον 900 θέσεων εργασίας

Το ενδεχόμενο περικοπών 900 θέσεων εργασίας εξετάζει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, στον απόηχο της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων.Οι μειώσεις θα γίνουν στους βραχίονες του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, και θα αφορούν τους τομείς της διαχείρισης κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank απασχολεί 15.500 εργαζομένους, ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε μειώσεις περισσότερων από 1.500 θέσεων εργασίας.

REPORTER.GR

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για το σχέδιο

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για το σχέδιο

Την έγκριση της έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κρατικές ενισχύσεις της συνθήκης ΕΚ τη δέσμη μέτρων της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση των αγορών ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η δέσμη μέτρων θα προσφέρει στα επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα νέα κεφάλαια και τίτλους ρευστοποιήσιμους έναντι της ΕΚΤ. Περιλαμβάνει επίσης εγγυήσεις για τη σύναψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δανείων υπό αυστηρούς όρους.
Η Επιτροπή έκρινε ότι τα μέτρα ανταποκρίνονται στα όσα ορίζονται στην ανακοίνωσή της για τις κρατικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, η δέσμη μέτρων εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε ενισχύσεις, είναι περιορισμένου χρόνου και έκτασης, προβλέπει την καταβολή προμήθειας με βάση τα όσα ισχύουν στην αγορά, ενώ προβλέπει και κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς ενισχύσεων αποτελεί κατάλληλο μέσο για την άρση σοβαρής διαταραχής της ελληνικής οικονομίας και ότι, συνεπώς, είναι συμβατό με τις διατάξεις του άρθρου 87 παράγραφος 3 στοιχείο β) της συνθήκης ΕΚ.

Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Neelie Kroes είπε: «Όπως και με προηγούμενα καθεστώτα ενισχύσεων, μπορέσαμε να εγκρίνουμε την ελληνική δέσμη μέτρων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες συζητήσεις ώστε να ευθυγραμμιστούν οι όροι της δέσμης μέτρων με το δικό μας πλαίσιο αξιολόγησης. Πρόκειται όχι μόνον για μια επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για μια απόδειξη του ρόλου της Επιτροπής στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, που αφορά την ισότιμη μεταχείριση σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά την κρίση.»

Μετά από προκαταρκτικές επαφές με την Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στις 14 Νοεμβρίου 2008 μια δέσμη μέτρων για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η δέσμη περιλαμβάνει τα εξής:

- Ένα καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης βάσει του οποίου παρέχονται νέα κεφάλαια σε πιστωτικά ιδρύματα με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους βάση για δυνητικές ζημίες. Το κράτος θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θεωρούνται μη βασικό πρωτοβάθμιο κεφάλαιο και οι οποίες θα φέρουν απόδοση ίση με 10%.

- Ένα καθεστώς εγγυήσεων το οποίο καλύπτει, έναντι προμήθειας, τη σύναψη νέων δανείων με διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη, το πολύ εντός εξαμήνου μετά τις 19 Νοεμβρίου 2008. Τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και οι διατραπεζικές καταθέσεις εξαιρούνται από το καθεστώς αυτό. Η προμήθεια ανταποκρίνεται στις συστάσεις της ΕΚΤ.

- Ένα καθεστώς τίτλων του δημοσίου, βάσει του οποίου παρέχονται έναντι προμήθειας κρατικά ομόλογα σε επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβασή τους σε ρευστότητα, ιδίως έναντι της ΕΚΤ. Τα ομόλογα παρέχονται ως δάνειο στα πιστωτικά ιδρύματα έναντι εξασφαλίσεων στις οποίες έχει επιβληθεί ένας σημαντικός συντελεστής προσαρμογής και έναντι προμήθειας παρόμοιας με εκείνην της εγγύησης.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς αποτελεί κατάλληλο, αναλογικό και αναγκαίο μέσο για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην φερεγγυότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και να δοθεί νέα ώθηση στον διατραπεζικό δανεισμό. Το ίδιο ισχύει και για το τρίτο μέτρο, το οποίο παρέχει ρευστότητα και παράλληλα ελευθερώνει κεφάλαια, πράγμα που συμβαίνει πρώτη φορά. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι η ρευστότητα αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων και δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό ανταγωνιστικούς όρους.

Ειδικότερα, το καθεστώς δεν εισάγει διακρίσεις, καθώς πρόσβαση σε αυτό έχουν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Είναι περιορισμένο από άποψη χρόνου και έκτασης, καθώς προβλέπει χρονικό διάστημα υπαγωγής στα μέτρα το πολύ έξι μήνες και θέτει ανώτατα όρια για την παρεχόμενη στήριξη. Απαιτεί δε από τους δικαιούχους να καταβάλουν προμήθεια με βάση τους όρους της αγοράς. Τα μέτρα προορίζονται μόνον για υγιείς από οικονομική άποψη επιχειρήσεις. Η παροχή εγγυήσεων, κεφαλαίων και κρατικών ομολόγων θα γίνει βάσει κριτηρίων που άπτονται της φερεγγυότητας και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Επιπλέον, έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα ασφάλειας ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση της κρατικής στήριξης. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναπτυξιακοί περιορισμοί με βάση συγκεκριμένα μεγέθη αναφοράς που ισχύουν για όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες, καθώς και όρια όσον αφορά την αμοιβή των διοικητικών στελεχών τους για όσο διάστημα λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο ενός από τα μέτρα.

Τέλος, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κοινοποιήσει προγράμματα αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης για τις επιχειρήσεις που είτε αποτύχουν στο πλαίσιο του καθεστώτος εγγυήσεων ή του καθεστώτος τίτλων είτε τύχουν στήριξης στο πλαίσιο του καθεστώτος ανακεφαλαιοποίησης.

REPORTER.GR

Eurostat: Πέφτει το κατασκευαστικό μπουμ

Eurostat: Πέφτει το κατασκευαστικό μπουμ


Περιορίζεται ο ρυθμός αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Κύπρο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η αύξηση στον κλάδο περιορίστηκε στο 4,1% από 8,2% (αναθεωρημένη εκτίμηση) το πρώτο τρίμηνο του 2008 και 5,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Τα στοιχεία αφορούν την κατασκευαστική δραστηριότητα τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Στην ΕΕ και την ευρωζώνη οι εργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο μειώνονται. Ο μέσος όρος μείωσης στην ΕΕ ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του 2008 στο 0,5% και στην ευρωζώνη στο 2,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε στη Ρουμανία (29,6%), την Πολωνία (19,8%), τη Βουλγαρία (15,5%) και τη Σλοβενία (16,4%). Αντίθετα, μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-26,5%) και την Ισπανία (-15,6%).

Σεπτέμβριος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Σεπτέμβριο του 2008 σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2007, η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ μειώθηκε κατά 3,1% και στην ευρωζώνη κατά 3,8%. Για την Κύπρο δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
481.09 ( -0.04%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1402.70 ( -0.11%)

Όγκος: € 2,595,621

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1897.07 ( -1.43%)

FTSE®/Χ.Α. 20
990.21 ( -1.52%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,005.68 -202.87 -4.82%
CAC 40 INDEX 3,087.89 -129.51 -4.03%
DAX INDEX 4,354.09 -225.38 -4.92%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,997.28 -427.47 -5.07%
S&P 500 INDEX 806.58 -52.54 -6.12%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,386.42 -96.85 -6.53%

Πτώση σε Libor και Euribor

Πτώση σε Libor και Euribor

Μείωση εμφανίζουν σήμερα τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού σε ευρώ και σε δολάρια.
Το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια, Libor, για δάνεια τριών μηνών υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,17%.

Στον αντίποδα, το επιτόκιο overnight, αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 0,44%, ήτοι 56 μονάδες βάσης κάτω από το βασικό επιτόκιο της Fed.

Το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ, Euribor, για δάνεια τριών μηνών,μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, στο 4,12%, το χαμηλότερο από τις 30 Μαΐου 2007.

Επίσης, το Euribor για δάνεια ενός μηνός μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,68%.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: ''Βουτιά'' 61 ετών στον πληθωρισμό Οκτωβρίου

ΗΠΑ: ''Βουτιά'' 61 ετών στον πληθωρισμό Οκτωβρίου

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 61 ετών κατέγραψε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή κυρίως λόγω της σημαντικής κάμψης των ενεργειακών τιμών κατά 8,6% και των τιμών της βενζίνης κατά 14,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε υποχώρηση της τάξεως του 1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση του 0,9%. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,3%, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από το Μάιο. Το Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος.

Ο δομικός δείκτης, εξαιρουμένων δηλαδή των τιμών τροφίμων και ενεργειακών προϊόντων, υποχώρησε κατά 0,1%, σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καταγράφοντας την πρώτη κάμψη του από το 1982.

REPORTER.GR

Billionaire Merckle Family Said to Make Guarantees to Save VEM

Billionaire Merckle Family Said to Make Guarantees to Save VEM


Nov. 19 (Bloomberg) -- Germany’s billionaire Merckle family, stung by losses on Volkswagen AG shares, made personal guarantees for the first time that may save an investment unit from insolvency and eliminate risks for other holdings, three people familiar with the situation said.

The family that controls HeidelbergCement AG, the Ratiopharm GmbH generic drugmaker and Phoenix Pharmahandel AG pharmaceuticals wholesaler may use part of its wealth to finance the rescue of Dresden, Germany-based VEM Vermoegensverwaltung, said the people, who declined to be identified because the talks are private.

Adolf Merckle, 74, who heads an empire operating in the cement, machinery and drugs industries, had previously resisted giving guarantees on as much as 1.1 billion euros ($1.4 billion) he needs to plug losses at VEM and refinance loans to Spohn Cement GmbH, an investment company that holds about 54 percent of HeidelbergCement. Agreeing to contribute some of his estimated $9.2 billion personal fortune may give lenders the reassurance they seek to provide the loans, the people said.

“It would definitely help negotiations if the Merckle family offers some of its wealth as guarantees,” said Stefan Scharff, an analyst at SRC Research in Frankfurt. “The banks can’t afford to let the loans go down the drain.”

Merckle and VEM didn’t immediately return calls seeking comment.

VEM may be forced to file for insolvency if a so-called standstill agreement that would freeze banks’ claims isn’t extended, said four people familiar with the talks yesterday. A group of about 40 lenders are being led by Commerzbank AG, Landesbank Baden-Wuerttemberg, Royal Bank of Scotland Group Plc, Deutsche Bank AG and HVB Group, the people said.

Standstill Agreement

As many as seven of the banks have not signed the standstill agreement, two of the people said. It remains unclear whether the Merckle family’s guarantees are sufficient to satisfy the 40 banks and whether these are “irrevocable and unconditional,” according to two of the people.

Merckle faces a liquidity shortage after losing as much as 700 million euros on wrong-way bets on VW stock and the value of HeidelbergCement plunged, the people said. A failure of VEM could have repercussions for Merckle’s other holdings, said the people. Merckle may be forced to sell assets including German Ratiopharm, the people said.

Merckle this week approached the government of Baden- Wuerttemberg about a possible loan guarantee, government officials confirmed yesterday. The government called state help “a last resort.”

Spokesmen for Frankfurt-based Deutsche Bank and Commerzbank, Germany’s largest banks, RBS of Edinburgh and UniCredit SpA’s German unit HVB Group declined to comment. Stuttgart-based LBBW also didn’t comment.

Moody’s Downgrade?

HeidelbergCement, Germany’s biggest cement maker, extended losses in Frankfurt trading today. The company may face a credit rating downgrade at Moody’s Investors Service on concern that the indebtedness of Merckle will constrain finances.

Moody’s put about 3.3 billion euros of debt under review for a possible downgrade, Matthias Hellstern, analyst at the credit-rating company said today in a statement.

HeidelbergCement yesterday said it’s “not affected” by Merckle’s attempts to prop up struggling VEM. The stock has declined 63 percent so far this year, cutting the company’s market value to 4.9 billion euros.

Seeking Guarantees

In addition to VEM’s holding in HeidelbergCement, stakes held by other Merckle firms and associated companies mean the family controls about 86 percent of the cement maker, data compiled by Bloomberg show. The cement maker’s declining share price led banks that were given stock as loan collateral to seek additional financial guarantees from Merckle, the people said.

HeidelbergCement bought Hanson Plc, a producer of building materials, for 7.85 billion pounds ($11.6 billion) last year, financed in part with loans. Merckle has also increased the stake in the cement maker with financing from the banks, the people said.

VEM became caught in a so-called short squeeze after betting Wolfsburg, Germany-based Volkswagen’s stock would fall, according to the people. Porsche SE’s Oct. 26 announcement that it planned to increase its stake in Volkswagen to 75 percent sparked a race by short-sellers to buy from a shrinking pool of stock, causing Volkswagen shares to surge more than fourfold in two days.

BLOOMBERG

Απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων αναγγέλλει η BASF

Απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων αναγγέλλει η BASF


Εγκαταλείπει το στόχο της για επίτευξη κερδών στο τρέχον οικονομικό έτος ανάλογα με αυτά της χρήσης 2007 η εταιρία BASF, η μεγαλύτερη εταιρία χημικών προϊόντων παγκοσμίως, καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση της ζήτησης.
Η εταιρία πρόκειται ακόμη να προχωρήσει στο προσωρινό κλείσιμο 80 εργοστασίων, σε μείωση της παραγωγής σε άλλα 100 και σε περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι που θα πληγούν περισσότερο είναι αυτοί της Γερμανίας, όπου θα πραγματοποιηθούν απολύσεις 5.000 εργαζομένων.

REPORTER.GR

Η κρίση χτύπησε ποδόσφαιρο, NBA, Formula 1 και Ολυμπιακούς Λονδίνου

Η κρίση χτύπησε ποδόσφαιρο, NBA, Formula 1 και Ολυμπιακούς Λονδίνου

Η χρηματοοικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις. Εχει «χτυπήσει» παντού και τα πάντα και η λέξη ύφεση είναι ένα σενάριο ή μία πραγματικότητα που έχουν την ατυχία να μοιράζονται οι περισσότερες μικρές και μεγάλες οικονομίες του κόσμου.
Από τις τράπεζες μέχρι και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κρίση δηλώνει παρούσα και απειλεί την βιωσιμότητά τους. Ενας κλάδος ο οποίος έχει χτυπηθεί πολύ είναι και ο αθλητισμός. Ιδού, τι συμβαίνει

Oλυμπιακοί αγώνες 2012

Η κρίση εχει αναγκάσει τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου να περιορίσουν τις δαπάνες τους και να αφήσουν πίσω τους τα γκράντε σχέδια και τις φαντασμαγορικές εγκαταστάσεις. Η βουτιά των τιμών των ακινήτων, πράγμα που μπορεί να καταστέψει τις πιθανότητες αποζημίωσης από το αθλητικό χωριό μετά τους Αγώνες, έχει επίσης καταλήξει στην μείωση των μετα-ολυμπιακών διαμερισμάτων από 4.200 σε 3.000. Η οικονομική ύφεση αναγκάζει πλέον την βρετανική κυβέρνηση η οποία είναι πλεόν και επίσημα αντιμετωπη με την οικονομική ύφεση, να μπει σε σκληρές διαπραγματεύσεις γύρω από την οικονομική κλίμακα των αγώνων καθώς και τις τιμές που θα χρεώνουν οι «εμπλεκόμενοι» για τα διάφορα έργα.

Μπάσκετ

Το NBA προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση μειώνοντας τα pre-season παιχνίδια στην Ευρώπη αυτήν την χρονιά, παίζοντας φέτος μόνον 4 παιχνίδια σε 4 ευρωπαϊκές πόλεις από 7 παιχνίδια σε 6 ευρωπαϊκές πολεις το 2007. Επίσης, το NBA θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας που φτάνουν το 9% του συνόλου.

Formula 1

Η FIA πρόσφατα ανακοίνωσε δραστικές μειώσεις στα κόστη, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου απαραίτητης της χρήσης πιο απλών μηχανών από το 2010, για να βοηθήσει τις ομάδες να επιβιώσουν. Η ομάδα της Williams το 2007 σημείωσε ζημιές ύψους 21,4 εκατομμυρίων στερλίνων και χορηγοί της είναι η RBS και εταιρείες που ανήκουν στην ισλανδική Baugur, είναι πλέον και επίσημα σε κρίση, όντας η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που δεν χρηματοδοτείται από έναν κατασκευαστή ή έναν δισεκατομμυριούχο. Σύμφωνα με την FIA υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πως σύντομα οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν. Πριν λίγες μερες η Γαλλία ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιήσει το Γαλλικό Grand Prix Formula One το 2009, για οικονομικούς λόγους. Η μοναδική χρονιά που δεν συμμετείχε η Γαλλία στο Grand Prix ήταν το 1955.

Ποδόσφαιρο

Τόσο οι χορηγίες όσο και οι πωλήσεις εισητηρίων έχουν περιοριστεί δραματικά και απειλούν την βιομηχανία του ευρωπαϊκου ποδοσφαίρου πλέον πολύ έντονα. Οπως δήλωσε ο κ. David Triesman, πρόεδρος του Βρετανικού Οργανισμού Ποδοσφαίρου, το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει χρέη που αγγίζουν τα 3 δισ. στελρίνες και είναι πολυ πιθανό πλέον το λουκέτο κάποιων μεγάλων ομάδων.Πονοκέφαλος παραμένει για την Manchester United το συμβόλαιο ρεκόρ ύψους 57 εκατ. στερλίνων με την AIG. Επίσης, η West Ham είναι πλέον ορφανή από χορήγο μετά την κατάρρευση της XL Leisure Group και η West Bromwich Albion δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει αντικαταστάτη της χορηγίας που είχε από την T-Mobile της Deutsche Τelecom. H Νewcastle United βρέθηκε επίσης, πολύ κοντά στο να χάσει την χορηγία της Northern Rock και η Lazio βρέθηκε επίσης χωρίς χορηγό στην φανέλα της.

REPORTER.GR

BoE: Ομόφωνη η απόφαση για μείωση των επιτοκίων στις 6/11

BoE: Ομόφωνη η απόφαση για μείωση των επιτοκίων στις 6/11

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των μελών της Τράπεζας της Αγγλίας για μείωση των επιτοκίων στο 3% στις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
«Η επιτροπή κρίνει ότι είναι αναγκαία μία άμεση μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης στο 3% προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2% βραχυπρόθεσμα», αναφέρεται στα πρακτικά.

Στην περίληψη του κειμένου σημειώνεται ότι η επιτροπή θα εξετάσεις στις επόμενες συναντήσεις της τα δεδομένα της οικονομίας και τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αντίδραση του νομίσματος και των αγορών στη μείωση των επιτοκίων του Νοεμβρίου.

REPORTER.GR

Τρισέ: Διανύουμε τη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τρισέ: Διανύουμε τη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από την περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «βιώνει» η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σε συνέντευξή του στο Sky News Television ο Τρισέ σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά που κινδυνεύει η «καρδιά» του οικονομικού συστήματος των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών, καθώς παρατηρούνται εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

REPORTER.GR

Βουτιά εσόδων από ακίνητα

Βουτιά εσόδων από ακίνητα


Αισθητά μειωμένες παρουσιάζονται οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων από τον τομέα των ακινήτων το δεκάμηνο του 2008. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος που δημοσιεύτηκαν σήμερα, οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν τους δέκα μήνες του έτους στα €278,9 εκ. από €382,8 εκ. πέρσι, καταγράφοντας πτώση 27,1% ή €103,9 εκ. Τον Οκτώβριο του 2008 οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών έκαναν βουτιά 69% - τη μεγαλύτερη του έτους - πέφτοντας στα €13 εκ. από €42,1 εκ. τον Οκτώβριο του 2007.

Το δεκάμηνο του 2007 οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σημείωσαν αύξηση 151%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά για μεγάλη μείωση της ζήτησης, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, όπου υπήρχε μεγάλη εξάρτηση από Βρετανούς.

Πέραν της μείωσης των εισπράξεων από το ΦΚΚ, πτώση καταγράφεται και στις εισπράξεις από τα τέλη χαρτοσήμου, επιβαρύνσεις, φόρο ακίνητης περιουσίας και άλλους φόρους.

Αντίθετα, αύξηση σημειώθηκε στις εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο και την έκτακτη εισφορά για την άμυνα. Οι εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο έφθασαν τα €612,2 εκ. από €549,3 εκ., καταγράφοντας άνοδο 11,4% ή €62,8 εκ. Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, που περιλαμβάνουν τα μερίσματα εταιρειών και τις καταθέσεις, σημείωσαν σημαντική αύξηση 21,6% ή €55,8 εκ., φθάνοντας τα €313,7 εκ. από €257,9 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Αύξηση €22,6 εκ. ή 6,8% σημείωσαν και οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος των υπαλλήλων, ενώ μικρότερη άνοδος παρατηρήθηκε στις εισπράξεις των αυτοεργοδοτουμένων.

Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ έφθασαν το δεκάμηνο του 2008 τα €1.718,6 εκ. από €1.684,8 εκ. το εννιάμηνο του 2007, σημειώνοντας αύξηση 2%.

STOCKWATCH.COM.CY

Nissan Motor: Στο «μηδέν» βλέπει τα κέρδη στο β' εξάμηνο

Nissan Motor: Στο «μηδέν» βλέπει τα κέρδη στο β' εξάμηνο

Μηδενική θα είναι η κερδοφορία της Nissan Motor στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρίτης μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, τα κέρδη της θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα από τις χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και την ισχυροποίηση του γεν.
Ο CEO της εταιρείας Carlos Ghosn προέβη στις εν λόγω εκτιμήσεις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία έκανε λόγο για κέρδη 33,7 δισ. γεν στο δεύτερο εξάμηνο, και λειτουργικά κέρδη 78,4 δισ. γεν.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 14% έναντι του δολαρίου και κατά 34% έναντι του ευρώ από την αρχή της χρονιάς, μειώνοντας σημαντικά την αξία των πωλήσεων στο εξωτερικό. «Αγκάθι» για την επιχείρηση αποτελεί και η σημαντική μείωση της ζήτησης για αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,273.22 -55.19 -0.66%
HANG SENG INDEX 12,815.80 -100.09 -0.77%
CSI 300 INDEX 1,953.16 113.34 6.16%

H Marfin ενέκρινε χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων προς τη Marfin Εγνατία

H Marfin ενέκρινε χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων προς τη Marfin Εγνατία


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3556/2007 & ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 190(Ι)/2007

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κυπριακού Νόμου 116(I)/2005 και το άρθρο 10 του Ελληνικού Νόμου 3340/2005, η MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, στα πλαίσια του Προγράμματος της θυγατρικής της MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. για την έκδοση (κοινών) καλυμμένων ομολογιών ύψους μέχρι 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις της Ελληνικής Νομοθεσίας και κατόπιν της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, ενέκρινε την χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων προς τη MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. προς εξασφάλιση τυχόν απαιτήσεων των Ομολογιούχων Δανειστών και όλων των Ασφαλισμένων Πιστωτών της. Σημειώνεται ότι η MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. αποφάσισε την έκδοση της πρώτης σειράς των (κοινών) καλυμμένων ομολογιών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιοποιείται σύμφωνα προς τις διατάξεις του Κυπριακού Νόμου 190(Ι)/2007 και του Ελληνικού Νόμου 3556/2007 και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Τράπεζας (www.laiki.com).

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Consumer Price Index
Dept of Labor


8:30 AM
Housing Starts
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
FOMC Minutes
Federal Reserve Bank

Διαφωνίες ως προς τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας

Διαφωνίες ως προς τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας


Διχασμένη εμφανίζεται η Κομισιόν αλλά και η πολιτική κοινότητα της Ε.Ε. ως προς το μέγεθος της οικονομικής στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας, την ίδια ώρα που τα στελέχη του Ντιτρόιτ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ευελπιστούσαν να ξεπεράσουν τις πολιτικές αντιρρήσεις από Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου και το Λευκό Οίκο


Να μην αντιμετωπιστεί η αυτοκινητοβιομηχανία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας ζήτησε η Ευρωπαία επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Νέλι Κρους.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Βιομηχανία Γκίντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε την υποστήριξή του στη γερμανική προσφορά για στήριξη της Opel, τμήματος της αμερικανικής General Motors παρά το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι στις Βρυξέλλες επέμεναν να μην υπάρξει ξεχωριστή μεταχείριση για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Νέλι Κρους υπέδειξε από την πλευρά της να μην αντιμετωπιστεί η αυτοκινητοβιομηχανία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να προσφέρουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες κίνητρα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο προβληματικός τομέας αυτοκινήτου της Ε.Ε. έχει ζητήσει βοήθεια 40 δισ. ευρώ για να αντεπεξέλθει στη χρηματοοικονομική κρίση και η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων στήριξης στις 26 Νοεμβρίου. Ομως, η Κρους επιμένει ότι η βιομηχανία αυτοκινήτου δεν θα πρέπει να αναμένει ιδιαίτερη εύνοια και ότι μέσα στο σημερινό περιβάλλον θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε τις ρυθμίσεις περί ανταγωνισμού.



Αντιθέσεις όμως εκδηλώνονται και σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του Eurogroup (της ομάδας υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου διάσωσης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ως απάντηση στο αντίστοιχο σχέδιο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση σώσει τη Ford την GM και την Chrysler εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές και εγκαταλείψουμε τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτου», είπε χαρακτηριστικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οιαδήποτε μέτρα και εάν λάβουν οι ΗΠΑ για τον τομέα αυτοκινήτου δεν θα πρέπει να βλάψουν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέκλεισε ωστόσο από την πλευρά του, τουλάχιστον προς το παρόν, κρατικά μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του Κογκρέσου να χρησιμοποιηθούν μέρος από τα χρήματα του πακέτου διάσωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών, προτιμώντας να χρησιμοποιηθούν μόνο τα 25 δισ. δολάρια που έχουν προταθεί για το σκοπό αυτό από τη Γερουσία.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον δεν επιθυμεί να εγκαταλειφθεί η αυτοκινητοβιομηχανία στην τύχη της, απορρίπτοντας ωστόσο την ιδέα χρησιμοποίησης χρημάτων από το πακέτο διάσωσης.


NAFTEMPORIKI

Sumitomo Mitsui: Προς άντληση 400 δισ. γιέν

Sumitomo Mitsui: Προς άντληση 400 δισ. γιέν

ΠΟΣΟΝ έως 400 δισ. γιέν [JPY=X] (4,1 δισ. δολ.) ενδέχεται να αντλήσει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., από την πώληση προνομιούχων μετοχών, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει το θέμα.

Η τράπεζα ενδέχεται να αρχίσει την πώληση των μετοχών πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Sumitomo Mitsui υποχώρησαν έως 9,1% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Τόκιο. Η μεγαλύτερη της Sumitomo, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. σχεδιάζει να αντλήσει 900 δισ. γιέν από την πώληση μετοχών ενώ η Mizuho Financial Group Inc. σηματοδότησε την πώληση προνομιούχων μετοχών, αξίας έως 300 δισ. γιέν.

Η Τσίκα Τογκάουα, εκπρόσωπος της Sumitomo Mitsui που εδρεύει στο Τόκιο, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα εάν η τράπεζα θα αυξήσει το κεφάλαιό της, λέγοντας ότι εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί αμέσως.

Οι μετοχές της τράπεζας σημείωναν απώλειες 8,2% φθάνοντας στα 313.000 γιέν στη 1:39 μ.μ. στο Τόκιο, ενώ της Mitsubishi UFJ υποχώρησαν 7,5% και της Mizuho κατά 8%. Ο δείκτης Topix Banks των 84 δανειστριών απώλεσε 5,2%.

Τα καθαρά κέρδη των τριών μεγάλων ιαπωνικών τραπεζών μειώθηκαν συνολικά 64% φθάνοντας τα 269,9 δισ. γιέν το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η οικονομία της Ιαπωνίας εισήλθε στην πρώτη ύφεση μετά το 2001, το τελευταίο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,4% ετησίως το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Sumitomo Mitsui ενδέχεται να πουλήσει προνομιούχες μετοχές φέτος, ανέφερε νωρίτερα σήμερα δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei [.N225] χωρίς να κατονομάζει την πηγή πληροφόρησής του.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Mizuho, Τερουνόμπου Μαέντα, επιβεβαίωσε την εβδομάδα που πέρασε, ότι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να αντλήσει 300 δισ. γιέν από την πώληση προνομιούχων μετοχών. Χθες η Mitsubishi UFJ ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει φέτος κοινές μετοχές αξίας 1 δισ. γιέν.

Αύξηση των χρεοκοπιών

Η Sumitomo Mitsui επένδυσε τον Ιούλιο 500 εκατ. στερλίνες (747 εκατ. δολ.) στην Barclays Plc. Η αξία αυτής της επένδυσης μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ καθώς η τράπεζα που εδρεύει στο Λονδίνο συμφώνησε να πουλήσει περίπου το 1/3 της σε επενδυτές στη Μέση Ανατολή. Η Mitsubishi UFJ επένδυσε 9 δισ. δολ. στην Morgan Stanley

Ο αριθμός των εταιρειών που φέτος έκαναν αίτηση για χρεοκοπία αυξήθηκε 14% στις 1.231 τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι, τα μέγιστα από τον Απρίλιο του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Teikoku Databank Ltd. Οι υποχρεώσεις αυτών των εταιρειών υπερδιπλασιάστηκαν στα 979 δισ. γιέν.


NAFTEMPORIKI

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ κατά πλειοψηφία μετά τα μεσάνυχτα επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών, μετά τις τροποποιήσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, κατόπιν διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το νομοσχέδιο προβλέπει την άσκηση «βέτο» από τον εκπρόσωπο του δημοσίου ή το υπουργείο στη διανομή μερισμάτων, ενώ περιορίζει σε τρία χρόνια τη διάρκεια παροχής εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο για τον δανεισμό των τραπεζών. Παράλληλα η διάρκεια των ελληνικών τίτλων του δημοσίου οι οποίοι θα διατεθούν στις τράπεζες έναντι προμήθειας, περιορίζεται στα τρία χρόνια.

Μιλώντας ο κ. Αλογοσκούφης για τις αλλαγές του νομοσχεδίου, είπε ότι αυτές είναι περιορισμένες και αποτελούν απάντηση στην κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο καιρό ότι το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως ζητήθηκαν μεγάλες αλλαγές.

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των κομμάτων της αντιπολίτευσής σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.


NAFTEMPORIKI

Τρ. Κύπρου: Υπενθύμιση για ημ/νίες προμερίσματος 15 σεντ

Τρ. Κύπρου: Υπενθύμιση για ημ/νίες προμερίσματος 15 σεντ


Αναφορικά με το προμέρισμα (€0,15 κατά μετοχή) το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2008, η Τράπεζα Κύπρου υπενθυμίζει το επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα:

Η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του προμερίσματος ορίσθηκε η Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008, δηλαδή, οι επενδυτές που θα προβούν σε αγορά μέχρι τη λήξη της συνεδρίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) στις 21 Νοεμβρίου 2008 θα είναι δικαιούχοι του μερίσματος. Επίσης δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι και οι επενδυτές οι οποίοι θα είναι κάτοχοι (αποδέκτες) αξιών βάσει εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης η οποία θα ολοκληρωθεί την ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων (21 Νοεμβρίου 2008). Επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε μεταφορές αξιών πραγματοποιούνται από Κύπρο σε Ελλάδα και αντίστροφα από 21 Νοεμβρίου 2008 μέχρι 26 Νοεμβρίου 2008 θα λαμβάνονται υπόψη και η καταβολή θα γίνεται ανάλογα με το μητρώο στο οποίο είναι καταχωρημένες οι αξίες κατά τις 26 Νοεμβρίου 2008.

Ως ημερομηνία αποκοπής (ex-dividend date) ορίσθηκε η Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008.

Το προμέρισμα θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετόχους την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2008.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |