Wednesday, May 14, 2008

ΟΤΕ: Και δεύτερο πακέτο στους Γερμανούς εντός 12μήνου!

ΟΤΕ: Και δεύτερο πακέτο στους Γερμανούς εντός 12μήνου!

Την πώληση του 3% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ έναντι 29,75 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και το μέρισμα της χρήσης του 2007, 0,75 ευρώ, προβλέπει η συμφωνία με την Deutsche Telekom που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή. Την ίδια ώρα με σχετική ανακοίνωσή της η Deutsche Telekom κάνει λόγο για αγορά νέου πακέτου μετοχών της τάξης του 5% από το ελληνικό δημόσιο στη τιμή των 27,5 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αγορά του πακέτου βάσει της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο και όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2008. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το συνολικό τίμημα από την πώληση του αρχικού πακέτου του 3% ανέρχεται σε 442,3 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία, όπως είπε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, περιλαμβάνει κάποιες δικλείδες ασφαλείας που αφορούν στα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου για την πορεία του οργανισμού και τις στρατηγικές αποφάσεις της διοίκησης. Ειδικότερα μέχρι το 2011 η Deutsche Telekom δεν μπορεί ούτε να πουλήσει ούτε να αγοράσει άλλες μετοχές του ΟΤΕ και μετά το έτος αυτό το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για αγορά έχει το Δημόσιο.

Με βάση τη συμφωνία επίσης εάν το δημόσιο επιλέξει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό έως και 5% η Deutsche Telekom θα πρέπει να το αγοράσει με 27,5 ευρώ ανά μετοχή. Για επιπλέον πώληση ποσοστού προβλέπεται σημαντικό premium άνω του 10%.

Οπως προβλέπει η συμφωνία, για δύο χρόνια δεν θα μπορεί να γίνει καμμία αλλαγή στην επωνυμία του ΟΤΕ ή θυγατρικής του ή κάποιων εκ των προϊόντων του ομίλου χωρίς την έγκριση του ελληνικού δημοσίου.

Δεσμεύεται επίσης η Deutsche Telekom να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά στις χώρες του εξωτερικού, όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ.

Η συμφωνία δεν προβλέπει, εξάλλου, καμμία αλλαγή στο εργασιακό όπως επίσης στην έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία παραμένει αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο είναι δεκαμελές, με πέντε μέλη να ορίζει το ελληνικό δημόσιο και αντίστοιχα η Deutsche Telekom. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να μιλάει άπταιστα ελληνικά, αλλά οι Γερμανοί έδειξαν κατανόηση στη θέση του οικονομικού επιτελείου και θα διορίσουν Έλληνα CEO.

Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί δικαίωμα διπλής αρνησικυρίας για το πρόσωπο που θα επιλεγεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά από έναν χρόνο από την ενεργοποίηση της συμφωνίας ενώ ακόμη και στην περίπτωση που το ποσοστό του δημοσίου προσεγγίσει ακόμη και το 15%, όλα τα δικαιώματα που αφορούν στο management και στη διοίκηση του οργανισμού παραμένουν ως έχουν και το μόνο που θα αλλάξει είναι η σύνθεση του ΔΣ.

Αντίθετα εάν η Deutsche Telekom ρίξει το ποσοστό της κάτω από το 25% το ελληνικό δημόσιο αποκτά την πλειοψηφία στο ΔΣ και διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Διευκρινίσθηκε ότι ο ένας χρόνος θητείας του κ. Παναγή Βουρλούμη θα αρχίσει να μετράει από την ενεργοποίηση της συμφωνίας, η οποια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2008.

Aν το Δημόσιο θελήσει να μειώσει τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ κάτω από 15% χάνει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Κάτω από 10% χάνει ορισμένα δικαιώματα "βέτο" και θέσεις στο Δ.Σ. και κάτω από 5% χάνει κάθε δικαίωμα.

Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει στο ΤΑΠ - ΟΤΕ το 4% του Οργανισμού, το οποίο θα πληρωθεί με ομόλογα, όπως απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης σε ερώτηση του "R".

Διευκρινίστηκε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας πρότασης από τυχόν ενδιαφερόμενους, διότι με βάση νομοθετική ρύθμιση την οποία έχει εγκρίνει η Ε.Ε., κάτι τέτοιο δεν ισχύει για κρατικές εταιρείες που τελούν υπό ιδιωτικοποίηση.

Τη συμφωνία για την πώληση του μεριδίου του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ενέκρινε σήμερα νωρίτερα η Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας και οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.

O κ. Γ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ακόμη ότι εάν ακόμη χρειασθεί να τροποποιηθεί ο νόμος, με βάση τον οποίον απαγορεύεται η συμμετοχή ιδιωτών σε ποσοστό άνω του 20% σε εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα, οπου υπάρχει συμμετοχή του δημοσίου, οι όροι του συγκεκριμένου νόμου έχουν ενσωματωθεί στη συμφωνία για τον ΟΤΕ, οπότε το συγκεκριμένο καθεστώς θα εξακολουθήσει να ισχύει στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται πως χθες απερρίφθησαν τα ασφαλιστικά μέτρα της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τα οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής, που να «παγώνει» τις διαδικασίες σύναψης συμφωνίας για τουλάχιστον δύο ημέρες, με σκοπό να ενημερωθούν εγγράφως σχετικά με τους όρους της συμφωνίας.

Στόχος, πάντως, της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ - που έχει προαναγγείλει απεργία για αύριο Πέμπτη - είναι να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, για να ακυρώσει τη συμφωνία ακόμη και μετά την υπογραφή της.

ΠΑΣΟΚ

Την αντίθεσή του στην "εκχώρηση", του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom εξέφρασε με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ, καθώς "στρατηγικής σημασίας εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα και τις υποδομές πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και να αποτελούν εργαλεία σχεδιασμού, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος."

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, "δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή και την ελληνική οικονομία από την απώλεια του δημοσίου ελέγχου των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Ελλάδας και την εκχώρηση του ελέγχου και της διοίκησης σε μια ξένη, υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία, στην οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήριο τι συμφέρει τη μητρική εταιρεία στη Γερμανία.".

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο ΟΤΕ τελικά θα ελέγχεται μέσω της Deutsche Telekom από το γερμανικό κράτος, ενώ καμία προηγμένη χώρα της ΕΕ δεν έχει εκποιήσει το βασικό της τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό σε ανταγωνιστή άλλης χώρας (οι μόνες χώρες που έκαναν κάτι παρόμοιο στην ΕΕ είναι η Κροατία, η Τσεχία και η Ουγγαρία).

Επίσης, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, "η Κυβέρνηση προχωρά με αδιαφανείς διαδικασίες στην εκχώρηση του ελέγχου και της διοίκησης του ΟΤΕ στην DT, μέσω της διαμεσολάβησης ιδιώτη επενδυτή, αναλαμβάνοντας το ρόλο του εγγυητή του υπερτιμήματος που αυτός καρπώνεται από τη διαδικασία. Το ερώτημα είναι ποιος έδωσε το δικαίωμα στη MIG να αναλάβει ουσιαστικά ρόλο ενδιάμεσου και να είναι σε θέση να πουλήσει κάτι που δεν της ανήκει.
Η Κυβέρνηση εκποιεί τον ΟΤΕ και παραδίδει τον έλεγχο και τη διοίκηση του Οργανισμού έναντι πινακίου φακής σε μια ξένη, ουσιαστικά κρατική, τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση

Η MIG αγόρασε σχεδόν το 20% του ΟΤΕ σε τιμή ανά μετοχή πολύ χαμηλότερη από την τιμή που συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στην Deutsche Telekom (26 ευρώ ανά μετοχή). Η τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή είναι υψηλότερη κατά 19% από τη μέση τιμή τριμήνου της μετοχής του ΟΤΕ. Δεν δικαιολογείται η Deutsche Telekom να αγοράζει τόσο ακριβά το μερίδιο της MIG, αν δεν είχε λάβει υποσχέσεις πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφάλιζε και τον έλεγχο της επιχείρησης."


Deutsche Telekom

Την ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Δημόσιο εξέφρασεη DT, η οποία εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν συνέργιες ύψους 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το γερμανικό κολοσσό, το τίμημα για το 25% συν μια μετοχή στον ΟΤΕ διαμορφώνεται για τη DT στα 3,2 δις ευρώ.

REPORTER.GR

TO ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Industrial Production
Federal Reserve Bank

BOCY: Επίτευξη στόχων κόντρα στην κρίση

BOCY: Επίτευξη στόχων κόντρα στην κρίση


Σε επιβεβαίωση των στόχων κερδοφορίας για την επόμενη τριετία προέβηκε το απόγευμα η διοίκηση της Τρ. Κύπρου, στα πλαίσια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Στην πρώτη τους δημόσια παρέμβαση μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας τον περασμένο Φεβρουάριο, τόσο ο CEO της Τράπεζας, Ανδρέας Ηλιάδης, όσο και ο αποχωρών πρόεδρος, Ελευθέριος Ιωάννου, ανέφεραν πως, παρά τη διεθνή κρίση και τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο διεθνή τραπεζικό κλάδο, η BOCY θα πετύχει τους στόχους κερδοφορίας που έχει θέσει.

Όπως ανέφερε στη συνέλευση ο κ. Ιωάννου, τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2008 αναμένεται να φθάσουν τα €540 εκ. «Προβλέπεται αύξηση 11% σε σύγκριση με το 2007», είπε, «και για το 2009 και το 2010 το στρατηγικό μας σχέδιο προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών σε πέραν του 25% ετησίως».

«Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω σήμερα είναι ότι η πορεία των εργασιών μας συνεχίζεται βάσει των προγραμματισμών και των σχεδίων μας, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τη συνέπεια που διακρίνει τον Οργανισμό μας στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του με πράξεις», σημείωσε στη δική του ομιλία ο κ. Ηλιάδης.

Δύσκολη χρονιά το 2008 αλλά…

Αμφότεροι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει διεθνώς, που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την Κύπρο. Σημείωσαν, μάλιστα, ότι η κρίση ενδέχεται να παραταθεί καθώς, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, δεν άρχισαν ακόμη να διαφαίνονται σημεία βέβαιης εκτόνωσης, παρά τα μέτρα που παίρνουν οι Κεντρικές Τράπεζες των μεγάλων χωρών».

Επανέλαβαν, ωστόσο, ότι η Τρ. Κύπρου δεν έχει καμία έκθεση σε subprime δάνεια στην Αμερική. Τόνισαν, επίσης, πως η Τράπεζα εξακολουθεί να έχει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση και να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε καταθέσεις, αντί σε δάνεια μέσω της διατραπεζικής αγοράς.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι μέσα σ’ αυτό το δυσχερές διεθνές περιβάλλον το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου στηρίζεται σε γερά θεμέλια», είπε ο κ. Ηλιάδης. «Το Συγκρότημα δεν είναι εκτεθειμένο σε κινδύνους που σχετίζονται με τα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια», πρόσθεσε, «ενώ διαθέτει ίσως την ισχυρότερη ρευστότητα στον ευρύτερο ελλαδοκυπριακό τραπεζικό χώρο, καθώς η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης είναι οι πελατειακές του καταθέσεις που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Πέραν τούτου, η σωστή οργανωτική δομή με την Κεντροποίηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Διαθεσίμων σε επίπεδο Συγκροτήματος (Group Treasury) οδήγησαν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας και των κινδύνων».

Στοίχημα οι νέες αγορές

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της επόμενης τριετίας είναι η ανάπτυξη του Συγκροτήματος εκτός της Κύπρου και της Ελλάδα, σε νέες αγορές, στις οποίες στοχεύει να διοχετεύσει το 20% του δανειστικού της χαρτοφυλακίου ή €4,8 δισ. μέχρι το 2010.

Μιλώντας για την πορεία της Τράπεζας στη Ρουμανία, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «το σύνολο χαρτοφυλακίου χορηγήσεων (στις νέες αγορές) έφθασε τα €500 εκ. το τέλος Απριλίου» και σημείωσε πως η Τράπεζα «ήδη πραγματοποιεί κέρδη στη Ρουμανία και τη Ρωσία, ενώ αναμένεται σύντομα και η τελική έγκριση των Αρχών της Ουκρανίας για ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑvtoZaZBank».

Στέλνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες σε Κύπρο και στο εξωτερικό, ο κ. Ηλιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εργασίες της Τράπεζας στη Ρουμανία: «Παρακολουθούμε τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των αναλυτών περί επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, αλλά ταυτόχρονα εισπράττουμε και τα μηνύματα επί του εδάφους αφού ήδη λειτουργούμε εκεί. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές και συνεχίζουμε, με προσεκτικά πάντα βήματα, την πορεία που έχουμε ξεκινήσει».

Ασυνήθιστο το 2007

Το 2007 τα καθαρά κέρδη της Τρ. Κύπρου παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση, ύψους 55% σε σχέση με το 2006 και ανήλθαν σε €485 εκ. (£284 εκ.). Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 27,6% σε σχέση με 21,7% το 2006, ενώ ο δείκτης κόστους προς έσοδα μειώθηκε στο 43,6% σε σχέση με 46,7% που ήταν το 2006.

Αναφερόμενος στη χρήση που πέρασε, ο κ. Ηλιάδης είπε πως δεν ήταν συνηθισμένη χρονιά για το Συγκρότημα.

Κάνοντας ανασκόπηση της τελευταίας τριετίας, κατά την οποία βρίσκεται στο πηδάλιο της Τράπεζας, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε: «τα κέρδη μετά τη φορολογία έχουν επταπλασιαστεί και ανήλθαν σε €485 εκ. το 2007 σε σχέση με €64 εκ. το 2004. Στόχος το 50% των καθαρών κερδών να επιστρέφεται υπό μορφή μερίσματος στους μετόχους μας. Το 2004 το μέρισμα ανερχόταν σε 7 σεντ του ευρώ και σήμερα το συνολικό ποσό μερίσματος για το 2007 ανέρχεται σε 44 σεντ του ευρώ», είπε.

Αποχώρηση Ιωάννου

Σημείο αναφοράς στη σημερινή συνέλευση ήταν και η αποχώρηση του επί δύο ετών προέδρου του Συγκροτήματος, μετά το πέρας των εργασιών της συνέλευσης, λόγω ηλικίας. Το εγκώμιο του κ. Ιωάννου έπλεξε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Ανδρέας Αρτέμη.

«Ο κ. Ιωάννου είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, ήπιος και χαίρει εκτίμησης και τυγχάνει αναγνώρισης και σεβασμού από όλους, τόσο εντός όσο και εκτός Τράπεζας. Είναι ταυτόχρονα αποφασιστικός, διαθέτει δε σημαντικές διοικητικές και ηγετικές ικανότητες», είπε ο κ. Αρτέμη για τον κ. Ιωάννου.

Ο κ. Αρτέμη τόνισε, επίσης, τη συμβολή του κ. Ιωάννου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησαν οι προτάσεις από τη Marfin και την Τρ. Πειραιώς και στην επέκταση του Συγκροτήματος στη Ρουμανία, στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

«Θέλω να σας συγχαρώ γιατί έχετε στα χέρια σας ένα κολοσσό που έχει τη δύναμη να υλοποιεί τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του», ήταν το αποχαιρετιστήριο σχόλιο του κ. Ιωάννου. «Προστατέψετέ τον με ταπεινοφροσύνη, σύνεση και προσαρμοστικότητα και θα σας αποδώσει ακόμα πιο πολλά».

STOCKWATCH.COM.CY

BOCY: Ο Θ. Αριστοδήμου νέος πρόεδρος

BOCY: Ο Θ. Αριστοδήμου νέος πρόεδρος

O επιχειρηματίας ανάπτυξης και επί σειρά ετών διοικητικός σύμβουλος της Τρ. Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου, είναι ο νέος πρόεδρος του Συγκροτήματος. Ο κ. Αριστοδήμου εξελέγη με οριακή πλειοψηφία από το 18μελές συμβούλιο της Τράπεζα, αμέσως μετά το πέρας της ετήσιας της συνέλευσης. Ο κ. Αριστοδήμου έλαβε 9 ψήφους, ο ανθυποψήφιος του, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής έλαβε 8 ψήφους ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος.

Στην αντιπροεδρία του Συγκροτήματος θα συνεχίσει ο Ανδρέας Αρτέμη.

STOCKWATCH.COM.CY

Aύξηση στα αποθέματα του αργού

Υποχωρεί το αργό λόγω αύξησης στα αποθέματα

Κατά 200.000 βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε, ενώ τα αποθέματα βενζίνης παρουσίασαν κάμψη 1,7 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Τα αποθέματα διύλισης σημείωσαν άνοδο 1,4 εκατ. βαρελιών.

REPORTER.GR

''Τράμπα'' υπαλλήλων σε JP Morgan και Bear Stearns

''Τράμπα'' υπαλλήλων σε JP Morgan και Bear Stearns

Σε περικοπές 4.000 υπαλλήλων αναμένεται να προχωρήσει η JP Morgan, καθώς θα πραγματοποιήσει προσλήψεις από το εργατικό δυναμικό της νεοαποκτηθείσας Bear Stearns.Περίπου 2.000 θα αντικατασταθούν από υπαλλήλους της Bear Stearns που εργάζονται στις ίδιες με αυτούς θέσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον διεθνή τύπο το μεγαλύτερο ποσοστό των απολύσεων θα πραγματοποιηθεί στις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1165.82 ( -0.52%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3388.36 ( -0.46%)

Όγκος: € 5,317,972

---

FTSE 100 INDEX 6,216.00 4.10 0.07%
CAC 40 INDEX 5,055.24 56.57 1.13%
DAX INDEX 7,083.24 23.05 0.33%

Kαι τώρα hedgάρουμε... για σίγουρα κέρδη!

Kαι τώρα hedgάρουμε... για σίγουρα κέρδη!

Η ανοδική τάση των αγορών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική δεν θα έλθει πριν τα τέλη του έτους, δηλαδή έξι μήνες περίπου πριν την πιθανή επιτάχυνση της κερδοφορίας, εκτιμά σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs η οποία συνεχίζει να πιστεύει πως οι αγορές έχουν «κολλήσει» σε μία φάση υψηλής μεταβλητότητας και χαμηλών αποδόσεων. Συγκεκριμενα ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJStoxx κινείται από τις αρχές του έτους στα στενά περιθώρια των 290-330 μονάδων και ο δείκτης S&P 500, μεταξύ των 1280 και 1420 μονάδων.


Ο διεθνής οίκος τονίζει πως αν και η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή, έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα, γεγονός που δημιουργεί εξαιρετική ευκαιρία για hedging. H επενδυτική πρόταση των αναλυτών της G.S είναι αγορά δικαιωμάτων πώλησης (puts), τα οποία θα πληρώσουν καλά εάν ο δείκτης Euro Stoxx 50 κλείσει κάτω των 3.700 μονάδων στους επόμενους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ενδυναμώνει την πεποίθηση ότι έχουμε πλεον ξεπεράσει τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης και της κρίσης ρευστότητας. Το ράλι που πραγματοποίησαν οι αγορές από τις 17 Μαρτίου που ξεπέρασε το 10%, δικαιολογείται απόλυτα από την μείωση στο risk premium.

Ομως το ότι περάσαμε τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως έχουμε περάσει και τα χειρότερα του οικονομικού κύκλου και του κύκλου κερδοφορίας. Οι απογοητεύσεις της κερδοφορίας θα συνεχιστούν, οδηγώντας χαμηλότερα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου προσθέτουν έναν ακόμη κίνδυνο στα περιθώρια των κερδών, σε ένα περιβάλλον όπου η σχέση ανάπτυξης-πληθωρισμού επειδυνώνεται, αυξάνοντας το κίνδυνο περαιτέρω πτωτικής πορείας στις αγορές.

Η εμπειρία της δεκαετίας του 1980 και του 1990 μας μαθαίνει πως οι αγορές μπορούν να κινόυνται γύρω από συγκεκριμένα περιθώρια ( range-bound ), για παρατεταμένες περιόοδους, στις φάσεις ύφεσης της κερδοφορίας.

Ετσι, η Goldman Sachs υπογραμμίζει πως οι αγορές δεν αναμένεται να αφήσουν τον πτωτικό τους κύκλο και να εγκαινιάσουν την «καθαρή» ανοδική τους τάση πριν τα τέλη του 2008, έξι μήνες πριν την ουσιαστική ανάκαμψη της κερδοφορίας.

REPORTER.GR

BHP Billiton: Φήμες για εξαγορά ποσοστού από την Chinalco

BHP Billiton: Φήμες για εξαγορά ποσοστού από την Chinalco

Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε σήμερα η μετοχή της BHP Billiton στο Σύδνεϋ, εξαιτίας έντονης φημολογίας ότι η κινεζική κρατική εταιρεία Aluminum Corp (Chinalco) πιθανόν να αποκτήσει μερίδιο στον μεγαλύτερο μεταλλευτικό όμιλο του πλανήτη.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, η Chinalco ενδεχομένως να προσφέρει 60-63 δολάρια ανά μετοχή, για την εξαγορά ενός ποσοστού της BHP. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η κινεζική εταιρεία απέκτησε μερίδιο και στην Rio Tinto, η οποία έχει αποκρούσει επιθετική προσφορά της BHP, ύψους 178 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα – η μεγαλύτερη εισαγωγός μετάλλων στο κόσμο – έχει πληγεί σημαντικά από τον τριπλασιασμό των τιμών εμπορευμάτων από το 2002, αναγκάζοντας τους παραγωγούς της, μεταξύ των οποίων και την Chinalco, να προχωρήσουν σε εξαγορές στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της BHP ενισχύθηκαν σήμερα στο Σύδνεϋ κατά 6,1% στο ρεκόρ των 48,56 δολαρίων Αυστραλίας. Η προσφορά που πιθανόν να καταθέσει η Chinalco είναι 38% υψηλότερη από την χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της BHP.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: +2% η βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου

Ευρωζώνη: +2% η βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου

Μειωμένη έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα εμφανίστηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός της ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat η εν λόγω παραγωγή υποχώρησε σε μηνιαία βάση κατά 0,2%, ενώ σε ετήσια αυξήθηκε κατά 2%.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση της κατά 0,3% σε σχέση με το Φεβρουάριο και άνοδό της κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

NAFTEMPORIKI

Γκρίνσπαν: Θα συνεχιστεί το ράλι των τιμών πετρελαίου

Γκρίνσπαν: Θα συνεχιστεί το ράλι των τιμών πετρελαίου

Η ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν, υποστηρίζοντας ότι οι ενεργειακές πολυεθνικές έχουν επενδύσει πολύ μικρά ποσά στην παραγωγή και τις υποδομές για να ικανοποιήσουν την υψηλότερη ζήτηση.

Μιλώντας, μέσω δορυφόρου, σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη, ο Άλαν Γκρίνσπαν τόνισε ότι οι εταιρείες δεν έχουν επενδύσει αρκετά κεφάλαια ώστε η αύξηση της παραγωγής να συμβαδίζει με την αύξηση της ζήτησης.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed φέρεται επίσης να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, ότι η αυξανόμενη δραστηριότητα στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων ενισχύει τη συνολική ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς απαιτείται να διατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες ως αποθέματα για να ικανοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: «Άλμα» των κατασχέσεων κατοικίας τον Απρίλιο

ΗΠΑ: «Άλμα» των κατασχέσεων κατοικίας τον Απρίλιο

Αυξημένες κατά 65%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εμφανίστηκαν οι αιτήσεις κατάσχεσης κατοικίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η RealtyTrac.

Σε μηνιαία βάση, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν στις 243.353. Σημειώνεται ότι το Μάρτιο είχαν ενισχυθεί κατά 5%.

«Ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών κατοικιών που βρέθηκαν τον Απρίλιο σε διαδικασία κατάσχεσης ήταν ο μεγαλύτερος που έχουμε δει, σε μηνιαία βάση, από τότε που ξεκινήσαμε την έρευνα, τον Ιανουάριο του 2005», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της RealtyTrac Τζέιμς Σακάτσιο.

NAFTEMPORIKI

Τράπεζα της Αγγλίας: Πάνω από το 3% ο πληθωρισμός για «αρκετά» τρίμηνα

Τράπεζα της Αγγλίας: Πάνω από το 3% ο πληθωρισμός για «αρκετά» τρίμηνα

Διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από το 3% για «αρκετά» ακόμη τρίμηνα προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) στην τριμηνιαία έκθεσή της για τα επίπεδα του πληθωρισμού στη Βρετανία.

Συγκριτικά με την τελευταία έκθεση της BoE το Φεβρουάριο, «η βασική εκτίμηση δείχνει επιτάχυνση του πληθωρισμού μεγαλύτερη αλλά και περισσότερο παρατεταμένη», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας.

Χθες, η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε άνοδο των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο κατά 3%, σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από το 2002.

Η BoE προβλέπει, παράλληλα, πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας θα υποχωρήσει μέχρι το 2009 σε περίπου 1%, έναντι 3% που ήταν το 2007.

NAFTEMPORIKI

Κέρδη - ρεκόρ για τη Sony

Κέρδη - ρεκόρ για τη Sony

Άνοδο της κερδοφορίας της, μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε προβλέψει, ανακοίνωσε σήμερα η Sony χάρη στην πώληση κτιρίων της, μονάδων παραγωγής επεξεργαστών και μετοχών της χρηματοοικονομικής της εταιρείας.

Τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών σχεδόν τριπλασιάστηκαν, κατά το δωδεκάμηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου, φτάνοντας στο ρεκόρ των 369,4 δισ. γιεν [JPY=X] (3,5 δισ. δολάρια) και ξεπερνώντας τα 340 δισ. γιεν που είχε προβλέψει.

Η Sony εκτίμησε, παράλληλα, πως η κερδοφορία της θα μειωθεί στο τρέχον οικονομικό έτος κατά 22% στα 290 δισ. γιεν, όσο προβλέπουν και οι αναλυτές.

Η χαμηλότερη κερδοφορία κατά τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της εταιρείας Χάουαρντ Στρίνγκερ να προσφέρει στην αγορά προϊόντα που θα μπορούν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα το Wii της Nintendo και το iPod της Apple. Σημειώνεται ότι οι μετοχές του ιαπωνικού ομίλου καταγράφουν φέτος τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων κατασκευαστών ηλεκτρονικών ειδών της χώρας.

Τα λειτουργικά της κέρδη αναμένεται να αυξηθούν στο τρέχον οικονομικό έτος κατά 20% στα 450 δισ. γιεν, όπως εκτίμησε η Sony. Οι προβλέψεις των αναλυτών τα τοποθετούν χαμηλότερα, στα 400 δισ. γιεν. Στο δωδεκάμηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου η λειτουργική κερδοφορία της πενταπλασιάστηκε στα 374,5 δισ. γιεν.

Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης πως σχεδιάζει να διπλασιάσει το μέρισμά της στα 50 γιεν ανά μετοχή.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 0,2% τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 0,2% τον Απρίλιο

Αύξηση 0,2%, έναντι 0,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Τον αμέσως προηγούμενο μήνα ο εν λόγω δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 0,3%.

Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι 0,2% που είχε αυξηθεί το Μάρτιο.

NAFTEMPORIKI

Μείωση 17% στις πωλήσεις ακινήτων

Μείωση 17% στις πωλήσεις ακινήτων


Μείωση 17% παρουσιάζουν οι πωλήσεις ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2008, ενισχύοντας την εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά για κάμψη στον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Κτηματολόγιο, η συνολική αξία των εκούσιων πωλήσεων ακινήτων περιορίστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2008 στα €794 εκ. από €956 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2007. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι πωλήσεις: μειώθηκαν σε 4.143 από 5.202 πέρσι.

Τα στοιχεία αφορούν μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων και περιλαμβάνουν και πράξεις που ενδεχομένως να έγιναν τα τελευταία χρόνια. Δίνουν, ωστόσο, μια σαφή ένδειξη της τάσης που υπάρχει φέτος στην αγορά.

Την επιβράδυνση της δραστηριότητας στον κλάδο ακινήτων κατέδειξαν επίσης τα τελευταία στοιχεία για τις εισπράξεις του κράτους από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών που πληρώνεται επί της υπεραξίας πωληθέντων ακινήτων.

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν κατά 5% στα €90,9 εκ. από €96 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Τα στοιχεία είναι συμβατά με την εικόνα που παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος των developers Λάκης Τοφαρίδης. Είπε πως διάφοροι παράγοντες έχουν επηρεάσει κατά 30% την πώληση ακινήτων στις παραλιακές πόλεις, όπως είναι Λάρνακα και Αγία Νάπα, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου. Υποστήριξε επίσης ότι στη Λεμεσό οι πελάτες αντικαταστάθηκαν από Ρώσους.

STOCKWATCH.COM.CY

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 14,118.55 164.82 1.18%
HANG SENG INDEX 25,533.48 -19.29 -0.08%
CSI 300 INDEX 3,975.78 124.10 3.22%
Share |