Wednesday, May 14, 2008

ΟΤΕ: Και δεύτερο πακέτο στους Γερμανούς εντός 12μήνου!

ΟΤΕ: Και δεύτερο πακέτο στους Γερμανούς εντός 12μήνου!

Την πώληση του 3% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ έναντι 29,75 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και το μέρισμα της χρήσης του 2007, 0,75 ευρώ, προβλέπει η συμφωνία με την Deutsche Telekom που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή. Την ίδια ώρα με σχετική ανακοίνωσή της η Deutsche Telekom κάνει λόγο για αγορά νέου πακέτου μετοχών της τάξης του 5% από το ελληνικό δημόσιο στη τιμή των 27,5 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αγορά του πακέτου βάσει της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο και όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2008. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το συνολικό τίμημα από την πώληση του αρχικού πακέτου του 3% ανέρχεται σε 442,3 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία, όπως είπε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, περιλαμβάνει κάποιες δικλείδες ασφαλείας που αφορούν στα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου για την πορεία του οργανισμού και τις στρατηγικές αποφάσεις της διοίκησης. Ειδικότερα μέχρι το 2011 η Deutsche Telekom δεν μπορεί ούτε να πουλήσει ούτε να αγοράσει άλλες μετοχές του ΟΤΕ και μετά το έτος αυτό το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για αγορά έχει το Δημόσιο.

Με βάση τη συμφωνία επίσης εάν το δημόσιο επιλέξει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό έως και 5% η Deutsche Telekom θα πρέπει να το αγοράσει με 27,5 ευρώ ανά μετοχή. Για επιπλέον πώληση ποσοστού προβλέπεται σημαντικό premium άνω του 10%.

Οπως προβλέπει η συμφωνία, για δύο χρόνια δεν θα μπορεί να γίνει καμμία αλλαγή στην επωνυμία του ΟΤΕ ή θυγατρικής του ή κάποιων εκ των προϊόντων του ομίλου χωρίς την έγκριση του ελληνικού δημοσίου.

Δεσμεύεται επίσης η Deutsche Telekom να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά στις χώρες του εξωτερικού, όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ.

Η συμφωνία δεν προβλέπει, εξάλλου, καμμία αλλαγή στο εργασιακό όπως επίσης στην έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία παραμένει αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο είναι δεκαμελές, με πέντε μέλη να ορίζει το ελληνικό δημόσιο και αντίστοιχα η Deutsche Telekom. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να μιλάει άπταιστα ελληνικά, αλλά οι Γερμανοί έδειξαν κατανόηση στη θέση του οικονομικού επιτελείου και θα διορίσουν Έλληνα CEO.

Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί δικαίωμα διπλής αρνησικυρίας για το πρόσωπο που θα επιλεγεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά από έναν χρόνο από την ενεργοποίηση της συμφωνίας ενώ ακόμη και στην περίπτωση που το ποσοστό του δημοσίου προσεγγίσει ακόμη και το 15%, όλα τα δικαιώματα που αφορούν στο management και στη διοίκηση του οργανισμού παραμένουν ως έχουν και το μόνο που θα αλλάξει είναι η σύνθεση του ΔΣ.

Αντίθετα εάν η Deutsche Telekom ρίξει το ποσοστό της κάτω από το 25% το ελληνικό δημόσιο αποκτά την πλειοψηφία στο ΔΣ και διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Διευκρινίσθηκε ότι ο ένας χρόνος θητείας του κ. Παναγή Βουρλούμη θα αρχίσει να μετράει από την ενεργοποίηση της συμφωνίας, η οποια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2008.

Aν το Δημόσιο θελήσει να μειώσει τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ κάτω από 15% χάνει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Κάτω από 10% χάνει ορισμένα δικαιώματα "βέτο" και θέσεις στο Δ.Σ. και κάτω από 5% χάνει κάθε δικαίωμα.

Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει στο ΤΑΠ - ΟΤΕ το 4% του Οργανισμού, το οποίο θα πληρωθεί με ομόλογα, όπως απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης σε ερώτηση του "R".

Διευκρινίστηκε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας πρότασης από τυχόν ενδιαφερόμενους, διότι με βάση νομοθετική ρύθμιση την οποία έχει εγκρίνει η Ε.Ε., κάτι τέτοιο δεν ισχύει για κρατικές εταιρείες που τελούν υπό ιδιωτικοποίηση.

Τη συμφωνία για την πώληση του μεριδίου του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ενέκρινε σήμερα νωρίτερα η Διυπουργική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας και οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.

O κ. Γ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ακόμη ότι εάν ακόμη χρειασθεί να τροποποιηθεί ο νόμος, με βάση τον οποίον απαγορεύεται η συμμετοχή ιδιωτών σε ποσοστό άνω του 20% σε εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα, οπου υπάρχει συμμετοχή του δημοσίου, οι όροι του συγκεκριμένου νόμου έχουν ενσωματωθεί στη συμφωνία για τον ΟΤΕ, οπότε το συγκεκριμένο καθεστώς θα εξακολουθήσει να ισχύει στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται πως χθες απερρίφθησαν τα ασφαλιστικά μέτρα της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τα οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής, που να «παγώνει» τις διαδικασίες σύναψης συμφωνίας για τουλάχιστον δύο ημέρες, με σκοπό να ενημερωθούν εγγράφως σχετικά με τους όρους της συμφωνίας.

Στόχος, πάντως, της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ - που έχει προαναγγείλει απεργία για αύριο Πέμπτη - είναι να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, για να ακυρώσει τη συμφωνία ακόμη και μετά την υπογραφή της.

ΠΑΣΟΚ

Την αντίθεσή του στην "εκχώρηση", του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom εξέφρασε με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ, καθώς "στρατηγικής σημασίας εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα και τις υποδομές πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και να αποτελούν εργαλεία σχεδιασμού, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος."

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, "δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή και την ελληνική οικονομία από την απώλεια του δημοσίου ελέγχου των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Ελλάδας και την εκχώρηση του ελέγχου και της διοίκησης σε μια ξένη, υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία, στην οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήριο τι συμφέρει τη μητρική εταιρεία στη Γερμανία.".

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο ΟΤΕ τελικά θα ελέγχεται μέσω της Deutsche Telekom από το γερμανικό κράτος, ενώ καμία προηγμένη χώρα της ΕΕ δεν έχει εκποιήσει το βασικό της τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό σε ανταγωνιστή άλλης χώρας (οι μόνες χώρες που έκαναν κάτι παρόμοιο στην ΕΕ είναι η Κροατία, η Τσεχία και η Ουγγαρία).

Επίσης, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, "η Κυβέρνηση προχωρά με αδιαφανείς διαδικασίες στην εκχώρηση του ελέγχου και της διοίκησης του ΟΤΕ στην DT, μέσω της διαμεσολάβησης ιδιώτη επενδυτή, αναλαμβάνοντας το ρόλο του εγγυητή του υπερτιμήματος που αυτός καρπώνεται από τη διαδικασία. Το ερώτημα είναι ποιος έδωσε το δικαίωμα στη MIG να αναλάβει ουσιαστικά ρόλο ενδιάμεσου και να είναι σε θέση να πουλήσει κάτι που δεν της ανήκει.
Η Κυβέρνηση εκποιεί τον ΟΤΕ και παραδίδει τον έλεγχο και τη διοίκηση του Οργανισμού έναντι πινακίου φακής σε μια ξένη, ουσιαστικά κρατική, τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση

Η MIG αγόρασε σχεδόν το 20% του ΟΤΕ σε τιμή ανά μετοχή πολύ χαμηλότερη από την τιμή που συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στην Deutsche Telekom (26 ευρώ ανά μετοχή). Η τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή είναι υψηλότερη κατά 19% από τη μέση τιμή τριμήνου της μετοχής του ΟΤΕ. Δεν δικαιολογείται η Deutsche Telekom να αγοράζει τόσο ακριβά το μερίδιο της MIG, αν δεν είχε λάβει υποσχέσεις πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφάλιζε και τον έλεγχο της επιχείρησης."


Deutsche Telekom

Την ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Δημόσιο εξέφρασεη DT, η οποία εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν συνέργιες ύψους 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το γερμανικό κολοσσό, το τίμημα για το 25% συν μια μετοχή στον ΟΤΕ διαμορφώνεται για τη DT στα 3,2 δις ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |