Saturday, June 19, 2010

Κίνα: Σταθερή η ισοτιμία του γουάν το 2010

Κίνα: Σταθερή η ισοτιμία του γουάν το 2010

Αμετάβλητη θα διατηρήσει την ισοτιμία του γουάν το 2010, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας παρά την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που προτρέπει σε αλλαγές της νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι η όποια αλλαγή στην ισοτιμία θα εξαρτηθεί τόσο από τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες όσο και από τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

source: euro2day.gr

Προγράμματα επαναγοράς μετοχών στις ΗΠΑ

Προγράμματα επαναγοράς μετοχών στις ΗΠΑ

Εχοντας στη διάθεσή τους μεγάλες ποσότητες ρευστού, ολοένα και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις προσανατολίζονται στην επαναγορά ιδίων μετοχών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας TrimTabs, που δημοσιεύουν οι Financial Times, την τελευταία εβδομάδα ανακοινώθηκαν 27 νέα προγράμματα επαναγοράς μετοχών συνολικής αξίας 18,5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Η κινητικότητα στο πεδίο αυτό είναι η υψηλότερη από τον περασμένο Φεβρουάριο, γεγονός που εξηγείται από τις πρόσφατες πιέσεις, που είχαν δεχθεί οι μετοχές. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αναζητούσαν τρόπους να προσφέρουν στήριγμα στην τιμή της μετοχής τους και όσες εξ αυτών είχαν αρκετό ρευστό προς διάθεση μάλλον δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch από τις αρχές του έτους έχουν εγκριθεί 343 νέα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 178 δισ. δολαρίων. Στο σύνολο του περσινού έτους οι αμερικανικές επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών ύψους μόλις 128 δισ. δολαρίων.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι έως τα τέλη του έτους οι επαναγορές μετοχών θα έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, όταν είχαν υλοποιηθεί προγράμματα αξίας 898 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει σχέδια επαναγοράς μετοχών τον τελευταίο μήνα είναι η WalMart, η Monsanto η Caremark και η Viacom Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινώσουν αντίστοιχα σχέδια πολλές ακόμη επιχειρήσεις, καθώς το ρευστό των αμερικανικών εταιρειών βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων εκείνων του χρηματοοικονομικού τομέα, έχουν στη διάθεσή τους ρευστό αξίας 1,84 τρισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό ως ποσοστό των στοιχείων ενεργητικού είναι το υψηλότερο από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, όπως σχολιάζουν αναλυτές, είναι ένας δημοφιλής τρόπος για επιστροφή ρευστού στους μετόχους, καθώς η διαδικασία επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με εκείνη της καταβολής μερίσματος.

Παράλληλα τυγχάνουν συνήθως καλύτερης «υποδοχής» από τους επενδυτές από ό,τι κινήσεις όπως εξαγορές, οι οποίες πολλές φορές θέτουν τις μετοχές των εταιρειών υπό πίεση. Συμβάλλουν δε στο να αυξηθούν τα κέρδη ανά μετοχή, γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του σε αύξηση των απολαβών των κορυφαίων στελεχών.

source: naftemporiki.gr
Share |