Saturday, January 2, 2010

Συρρικνώνεται το εταιρικό χρέος

Συρρικνώνεται το εταιρικό χρέος

Ξεπερνούν σε αξία τις νέες εκδόσεις οι αποπληρωμές και οι επαναγορές.

Για πρώτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον 15 ετών, το σύνολο του εταιρικού χρέους ανά τον κόσμο συρρικνώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2009, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες περιόρισαν το μέγεθος των ισολογισμών τους, όπως προκύπτει από έκθεση της Mizuho Securities.

Ο όγκος των εταιρικών ομολόγων, βραχυπρόθεσμου χρέους και χρεογράφων εξασφαλισμένων με στοιχεία ενεργητικού υποχώρησε στα 52,9 τρισ. δολάρια στις 30 Ιουνίου 2009, έναντι 53,2 τρισ. δολαρίων της αντίστοιχης ημέρας του 2008, όπως διαπιστώνει το Τετσούο Ισιχάρα, στρατηγικός αναλυτής της ιαπωνικής Mizuho, σε έκθεση που βασίσθηκε σε στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

«Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά χρέους αρχίζει και συρρικνώνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ισιχάρα. «Όταν οι αποπληρωμές και οι επαναγορές ξεπερνούν σε αξία τις νέες εκδόσεις, τότε το μέγεθος του χρέους σε εκκρεμότητα μπορεί να συρρικνωθεί, κάτι που φαίνεται πως έχει συμβεί», συμπληρώνει ο κ. Ισιχάρα.

Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες στις ΗΠΑ επιβαρύνθηκαν με ζημίες και απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού, αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων από την εποχή έναρξης της πιστωτικής κρίσης, το 2007, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 65% του συνόλου παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το premium που ζητούν οι επενδυτές για τοποθετήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα έναντι των αμερικανικών κρατικών τίτλων έχει συρρικνωθεί στις 191 μονάδες βάσης, έναντι 603 μονάδων βάσης την εποχή κορύφωσης της κρίσης, δίνοντας έναυσμα σε επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επαναγορά χρέους, ώστε να μειώσουν την καταβολή τόκων.

Στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου - 31ης Μαρτίου η παγκόσμια πιστωτική αγορά συρρικνώθηκε κατά 2,2% και κατά 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο, πάντα με βάση την έκθεση της Mizuho.

Οι επιχειρήσεις μείωσαν το καθαρό τους χρέος, παρ' όλο που οι πωλήσεις αμερικανικών εταιρικών ομολόγων ανήλθαν στα 747,7 δισ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο, έναντι 617,8 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Εάν το μέγεθος της αγοράς συρρικνωθεί περισσότερο, τότε θα περιορισθούν και τα spreads, καταλήγει ο κ. Ισιχάρα.

naftemporiki

Βρετανία: Νέα αύξηση των τιμών κατοικίας


Βρετανία: Νέα αύξηση των τιμών κατοικίας

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία για όγδοο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, με το ετήσιο ποσοστό της ανόδου να διαμορφώνεται σχεδόν στο 6%.

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία για όγδοο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, με το ετήσιο ποσοστό της ανόδου να διαμορφώνεται σχεδόν στο 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,4%, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση από τον περασμένο Απρίλιο.

«Οι αυξήσεις των τιμών κατοικίας μετριάστηκαν προς τα τέλη της χρονιάς σε σύγκριση με εκείνες του καλοκαιριού», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Μάρτιν Γκαμπάουερ.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η φετινή ανάκαμψη στη βρετανική αγορά κατοικίας – η οποία πυροδοτήθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την περιορισμένη προσφορά – εξέπληξε την πλειονότητα των αναλυτών.

naftemporiki

Πού να επενδύσετε µε 100, 200 και 300 χιλιάδες ευρώ

Πού να επενδύσετε µε 100, 200 και 300 χιλιάδες ευρώ



Σε µια δύσκολη χρονιά, όπως θα είναι το 2010, οι ευκαιρίες για επενδύσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Ωστόσο, η στρατηγική τοποθετήσεων, διεθνώς και όχι µόνο στην Ελλάδα, απαιτεί πρώτα: α) εξόφληση χρεών από πιστωτικές κάρτες, β) εξασφάλιση διαβίωσης τουλάχιστον για ένα εξάµηνο, αν υποτεθεί ότι ο επενδυτής χάνει την εργασία του, και γ) επένδυση του περισσεύµατος αναλόγως της ηλικίας και της οικογενειακής κατάστασης. Υπό το πρίσµα αυτό, οι ειδικοί προτείνουν:

100.000 ευρώ

Διακράτηση µετρητών τουλάχιστον σε ποσοστό 20% του χαρτοφυλακίου και τοποθέτηση του 10% σε προθεσµιακή κατάθεση (απόδοση της τάξης του 2,5%-2,8%).

Αγορά οµολόγων του Ελληνικού Δηµοσίου. Ιδιαίτερα συµφέρον κρίνεται το εξαετές οµόλογο κυµαινόµενου επιτοκίου (6µηνο euribor + 250 µονάδες βάσης), το οποίο προσφέρει τώρα απόδοση γύρω στο 3,5% και χαρακτηρίζεται αµυντικό ενόψει της ανόδου επιτοκίων το 2011.

Υψηλές αποδόσεις (4%-5%) προσφέρουν και τα τραπεζικά οµόλογα σταθερού επιτοκίου, µε λήξεις το 2011, 2012 και 2013.

Από τα χρηµατιστήρια, συνιστάται επιλογή µετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και διασπορά και σε τίτλους ξένων αγορών. Από την Ευρώπη, επιλέγονται µετοχές των κλάδων ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, νέων τεχνολογιών και πολύ καλές εταιρείες βιοµηχανικής-παραγωγικής κατεύθυνσης. Η επένδυση στα ξένα χρηµατιστήρια µπορεί να γίνει ευκολότερα µέσω της αγοράς ETFs.

200.000 ευρώ

Η διακράτηση µετρητών για την εκµετάλλευση ευκαιριών που µπορεί να παρουσιαστούν, καθώς και οι αγορές οµολόγων του Ελληνικού Δηµοσίου, συστήνονται για κάθε βαλάντιο. Περαιτέρω, ο επενδυτής των 200.000 ευρώ µπορεί να επιλέξει επένδυση σε µετοχές µέχρι το 60% του χαρτοφυλακίου του. Από το ποσοστό αυτό, οι ειδικοί προτείνουν ένα 40% να τοποθετηθεί σε ευρωπαϊκές µετοχές, 30% σε αµερικανικές και 30% σε µετοχές αναδυόµενων αγορών. Η επένδυση είναι καλύτερο να γίνει µέσω αγοράς ETFs σε χρηµατιστηριακούς δείκτες.

Στις αναδυόµενες αγορές προτιµάται η επένδυση στις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).

Επένδυση µε το ποσό αυτό µπορεί να γίνει και στο real estate χωρών όπου οι τιµές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σηµαντικά, όπως π.χ. στις χώρες των Βαλκανίων, συνυπολογιζοµένων των προοπτικών για την οικονοµική πορεία κάθε χώρας. Ενδεικτικά, στη Σόφια της Βουλγαρίας οι τιµές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 20% και υπάρχουν οικιστικά ακίνητα πολύ καλής κατασκευής στη µισή τιµή από αντίστοιχα ακίνητα της Αττικής και µε υπερδιπλάσιες αποδόσεις από ενοίκια (ξεπερνούν το 5%). Σηµειώνεται ότι όλα τα εισοδήµατα στη γειτονική χώρα φορολογούνται µε συντελεστή 10%.

300.000 ευρώ

Ο επενδυτής των 300.000 ευρώ έχει όλες τις παραπάνω επιλογές και ακόµα περισσότερες.

Η διακράτηση µετρητών θα του επιτρέψει ευκολότερα να εκµεταλλευτεί ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, θα πρέπει να επενδύσει µέσω των κατάλληλων «εργαλείων» και χωρίς να αψηφά τον κίνδυνο, καθώς η χρονιά θα έχει έντονη µεταβλητότητα και δεν θα ευνοεί τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου. Πέρα από την επένδυση σε οµόλογα ή µετοχές εταιρειών Ευρώπης και ΗΠΑ, προτείνεται επένδυση στις αναδυόµενες αγορές των BRIC, αλλά και σταδιακό «χτίσιµο» θέσης –πάντα µέσω ETFs– στα χρηµατιστήρια Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Νοτιοανατολικής Ασίας και Λατινικής Αµερικής. Σηµειώνεται ότι οι ανεπτυγµένες αγορές έχουν ήδη αποδώσει γύρω στο 25% το 2009, ενώ οι αναδυόµενες ακόµα και µέχρι 98%. Ωστόσο, η µακροχρόνια απόδοση κερδών για τις µετοχές θα έρθει από τις αναδυόµενες αγορές.

Στις αναδυόµενες αγορές η επένδυση µπορεί να γίνει και σε καλάθι νοµισµάτων, πάντα µέσω ETF, και σε ποσοστό µέχρι 5% του χαρτοφυλακίου.

Για τον επενδυτή των 300.000 ευρώ προτείνονται και εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τοποθετήσεις σε: α) hedge funds, β) µετοχές σε εταιρείες real estate, γ) εµπορεύµατα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, ασήµι, πλατίνα, σιτάρι, κακάο κ.λπ.).

Αναφορικά µε µετοχές real estate, οι ειδικοί επισηµαίνουν καλές ευκαιρίες σε Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, καθώς και στο real estate των ΗΠΑ όπου οι τιµές έχουν πέσει εξαιρετικά χαµηλά. Ωστόσο, η επένδυση σε ακίνητα στις ΗΠΑ προϋποθέτει µακροχρόνιο ορίζοντα και συνυπολογισµό του κινδύνου δολαρίου (εκτιµάται ότι θα βρεθεί στο 1,50-1,52 µε το ευρώ µέσα στο 2010).

Όσον αφορά τα εµπορεύµατα, οι τιµές τους ενισχύθηκαν πολύ µέσα στο 2009, αλλά προβλέπεται περαιτέρω άνοδος το 2010. Οι ειδικοί εκτιµούν ότι (σε ευρώ) οι τιµές εµπορευµάτων θα ενισχυθούν περαιτέρω κατά 15%-20%, ενώ ξεχωρίζουν την περίπτωση του χρυσού (αναµένεται περαιτέρω άνοδος 10%-13%) και της πλατίνας (αναµένεται περαιτέρω άνοδος 8%-12%).

capital.gr

Υπερδιπλάσιο του αναμενόμενου το έλλειμμα


Υπερδιπλάσιο του αναμενόμενου το έλλειμμα


Στα 25,635 δισ. ευρώ (10,7% του ΑΕΠ) διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 11μηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2009 έναντι πρόβλεψης 12,691 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του 2009.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο προβλέπει ότι το Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 29,372 δισ. ευρώ ή 12,2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 11μηνου, τα έσοδα του προϋπολογισμού προ επιστροφών φόρων μειώθηκαν κατά 3,4%, ενώ ο στόχος αύξησής τους στον προϋπολογισμό ήταν 18,5%.

Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ, αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 47,630 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα μετά τις επιστροφές σε 43,276 δισ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 13% έναντι του αντίστοιχου 11μηνου του 2008 και ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε αύξησή τους κατά 7%.

Ειδικότερα, το σύνολο των δαπανών ανήλθε το 11μηνο σε 62,323 δισ. ευρώ και οι πρωτογενείς δαπάνες σε 50,117 δισ. ευρώ.

Τέλος, οι δαπάνες για τόκους έφθασαν στα 12,207 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,8% του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.

capital.gr
Share |