Tuesday, June 24, 2008

Οριακά κέρδη για το αργό

Οριακά κέρδη για το αργό

Με οριακή ανοδο τελικά έκλεισε το αργό, ύστερα από διαπραγμάτευση με αρκετές διακυμάνσεις και μεγάλο εύρος κερδών και απωλειών. Τελευταία είδηση που έγειρε στο πράσινο την τιμή του αργού, ήταν η ανακοίνωση της Royal Dutch Shell Plc ότι θα ξαναρχίσει η παραγωγή του πετρελαίου στην πηγή της Νιγηρίας Bonga.
Επιπλέον, η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ αλλά και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚ ότι το καρτέλ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, επηρέασαν θετικά τη διαπραγμάτευση του αργού.

Η ρευστότητα στις τάσεις στιγματίζεται και από την απεργία των εργαζομένων της Chevron, οι οποίοι απείλησαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή της Νιγηρίας. Στην άνοδο του αργού συμβάλλουν και οι φήμες ότι έχει γίνει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ωστόσο, πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας διέψευσαν κατηγορηματικά τα σενάρια και έκαναν λόγω για απλές εικασίες.

Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε μόλις κατά 0,19% στα 137 δολάρια το βαρέλι ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ ενισχύθηκε τελικά κατά 0,01% στα 135,80 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το αργό λίγο πριν κατέγραφε ανοδο κυμαινόμενο στα 138,10 δολάρια, ενώ έφτασε και στο χαμηλό 136,20 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 139,89 δολαρίων στις 16 Ιουνίου και οι τρέχουσες τιμές είναι κατά 98% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

«Οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να πέσουν», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Σακίμπ Κελίλ, μετά από συνάντηση με την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός «έχει ήδη κάνει ό,τι μπορούσε».

Ο Γενικός Γραμματέας του Καρτέλ Αμπντάλα Ελ Μπάρντι σημείωσε ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, εκτός της Σαουδικής Αραβίας δεν σκοπεύουν να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές.

Στην άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού τις προηγούμενες μέρες συνέβαλλαν και οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Royal Dutch Shell και της Chevron στη Νιγηρία την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα και την καθυστέρηση παραδόσεων αργού των τελευταίων έξι εβδομάδων, αφού η Shell είχε κλείσει την πηγή της Bonga, από τις 19 Ιουνίου.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 16 ετών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 16 ετών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Σε χαμηλά 16 ετών βρίσκεται αυτόν τον μήνα ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υποχωρώντας στις 50,4 μονάδες, εντείνοντας τις ανησυχίες των αξιωματούχων ότι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις των δαπανών τους, ύστερα μάλιστα και την καταβολή των φορολογικών εισφορών τους.
Σημειώνεται, ότι τέτοια επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχουν να εμφανιστούν από το Φεβρουάριο του 1992, αφού η πτώση της αξίας των ακινήτων, η αυξημένη ανεργία και οι υψηλές τιμές των τροφίμων και καυσίμων έπληξαν και την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών.Το Μάιο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρισκόταν στις 58,1 μονάδες.

Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για μελλοντική τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan, αφού οι Αμερικάνοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός την επόμενη πενταετία θα βρίσκεται στο 3,4%, ενώ παράλληλα εμφανίζονται και απαισιόδοξοι κατά 35% στο αν βρουν εργασία.

REPORTER.GR

Ε.Ε.: Καμμία μείωση στις εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το 2030

Ε.Ε.: Καμμία μείωση στις εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το 2030

Αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου μέχρι το 2030 εκτιμά ο επίτροπος της ΕΕ κ. ʼντρις Πίμπαλγκς, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΟΠΕΚ, εξαιτίας της καθυστέρησης της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα και με τον υπουργό Οικονομίας της Σλοβενίας (που κατέχει αυτήν την περίοδο την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Ένωση «αναμένει ότι η κατανάλωσή της θα αυξηθεί» παρά το γεγονός ότι στο μέλλον θα παράγει περισσότερα βιοκαύσιμα.

Επιπλέον, τη θετική τοποθέτηση τους στα σχέδια της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της πιο αποδοτικής χρήσης της ενέργειας και την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, δήλωσαν οι ηγέτες του ΟΠΕΚ, στο 5ο ετήσιο «Ενεργειακό Διάλογο ΕΕ-ΟΠΕΚ".

REPORTER.GR

Γκρίνσπαν: «Βλέπει» συνέχιση των αναταραχών και το 2009

Γκρίνσπαν: «Βλέπει» συνέχιση των αναταραχών και το 2009

Οι αναταραχές στον χρηματοοικονομικό τομέα ενδεχομένως να συνεχισθούν και την επόμενη χρονιά, εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ʼλαν Γκρίνσπαν, υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι προσπάθειες της Fed για ενίσχυση της ρευστότητας έχουν περιορίσει την αστάθεια. «Τα πράγματα πράγματι δείχνουν, σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση, ελαφρώς βελτιωμένα» επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της Fed, κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω δορυφόρου σε συνέδριο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Παρόλα αυτά, εξέφρασε την ανησυχία τους ότι «η κρίση θα συνεχισθεί για κάποιο διάστημα ακόμα», είτε για αρκετούς μήνες είτε και το 2009.

Τέλος, σύμφωνα με τον Γκρίνσπαν, τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης και η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι «νωθρή», με μια «εξαιρετικά ασταθή αγορά πετρελαίου».

REPORTER.GR

Οι πλούσιοι αι οι φτωχοί της ΕΕ

Οι πλούσιοι αι οι φτωχοί της ΕΕ

Το Λουξεμβούργο παραμένει μακράν η πλουσιώτερη χώρα στην ΕΕ, με την Ιρλανδία να έπεται έχουσα σχεδόν το μισό από το ΑΕΠ του, ενώ η Βουλγαρία καταγράφεται ως το φτωχότερο κράτος, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία των 27.

Η Eurostat τονίζει πως σε όρους αγοραστικής δύναμης, το ΑΕΠ που αναλογούσε κατά το περασμένο έτος ανά κάτοικο του Λουξεμβούργου ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις 276 μονάδες.

Η υπηρεσία διευκρινίζει πως το αποτέλεσμα στο Λουξεμβούργο διογκώθηκε τεχνητά χάρις στην παρουσία των ξένων εργαζομένων στη χώρα, που χωρίς να ζουν εκεί μεταβαίνουν κι εργάζονται στο Λυξεμβούργο εκτοξεύοντας το ΑΕΠ του, καθώς μειώνεται ο αριθμός των κατοίκων που το μοιράζονται.

Η Ιρλανδία, χώρα η οποία έχει κατά κόρον ευεργετηθεί από τα κοινοτικά κονδύλια, παρουσίασε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 146 μονάδων, ανερχόμενη στη δεύτερη θέση σε κοινοτική κλίμακα.

Η Βουλγαρία, που μαζί με τη Ρουμανία εντάχθηκαν πέρυσι στους 27, παρουσιάζει το κατώτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 38 μονάδες, ενώ οι Ρουμάνοι ήσαν οι δεύτεροι πτωχότεροι με 41 μονάδες. Η Τουρκία, που ευελπιστεί να ενταχθεί στην ΕΕ είχε 42 μονάδες.

Στην τρίτη θέση των πλουσιωτέρων κρατών ακολουθεί η Ολλανδία με 131 μονάδες κι έπεται η Αυστρία με 128.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, η Ιταλία πλησίαζε εγγύτερα στον μέσο όρο με 101 μονάδες, πέφτοντας 2 εν σχέσει με το 2006. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, η Ισπανία, διεύρυνε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της από τις 105 μονάδες το 2006, στις 107, μονάδες το 2007.

Η Γαλλία παραμένει σταθερή στις 111 μονάδες, ενώ η πιο εύρωστη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, έχασε μία μονάδα εν σχέσει προς το 2006, και βρίσκεται στις 113 μονάδες. Η δε Βρετανία μετρήθηκε στις 116 μονάδες.

ΑΠΕ

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Durable Goods Orders
Dept of Commerce


10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
FOMC Policy Statement
Federal Reserve Bank

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,807.43 -34.93 -0.29%
S&P 500 INDEX 1,314.29 -3.71 -0.28%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,368.28 -17.46 -0.73%

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
980.01 ( -0.77%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2852.61 ( -0.63%)

Όγκος: € 5,409,710

---

FTSE 100 INDEX 5,634.70 -32.50 -0.57%
CAC 40 INDEX 4,473.76 -37.61 -0.83%
DAX INDEX 6,536.06 -53.40 -0.81%

Μια ''ανάσα'' από τα 139 δολάρια έφτασε το πετρέλαιο

Μια ''ανάσα'' από τα 139 δολάρια έφτασε το πετρέλαιο

Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων μετά την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ αλλά και τις δηλώσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚ ότι το καρτέλ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής.
Στην άνοδο του αργού συνέβαλλαν και οι φήμες ότι έχει γίνει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ωστόσο, πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας διέψευσαν κατηγορηματικά τα σενάρια και έκαναν λόγω για απλές εικασίες.

Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,5% στα 138,75 δολάρια το βαρέλι ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ ενισχύεται στα 137,06 δολάρια το βαρέλι.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,5573 από 1,5493 νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 139,89 δολαρίων στις 16 Ιουνίου και οι τρέχουσες τιμές είναι κατά 98% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

«Οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να πέσουν», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Σακίμπ Κελίλ, μετά από συνάντηση με την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός «έχει ήδη κάνει ό,τι μπορούσε».

Ο Γενικός Γραμματέας του Καρτέλ Αμπντάλα Ελ Μπάρντι σημείωσε ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, εκτός της Σαουδικής Αραβίας δεν σκοπεύουν να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές.

Στην άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού τις προηγούμενες μέρες συνέβαλλαν και οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Royal Dutch Shell και της Chevron στη Νιγηρία την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα και την καθυστέρηση παραδόσεων αργού των τελευταίων έξι εβδομάδων.

REPORTER.GR

NYSE Euronext: Αποκτά το 25% του χρηματιστηρίου της Ντόχα

NYSE Euronext: Αποκτά το 25% του χρηματιστηρίου της Ντόχα

Ποσοστό 25% στο χρηματιστήριο της Ντόχα ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει η διαχειρίστρια της διατλαντικής χρηματιστηριακής αγοράς NYSE Euronext, έναντι 250 εκατ. δολαρίων, επεκτείνοντας την παρουσία της στην οικονομία της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τη NYSE Euronext, η οποία ελέγχει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, η συμφωνία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επένδυσή της σε ξένο χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Κατάρ θα διατηρήσει το υπόλοιπο 75% του Doha Securities Market.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η NYSE Euronext και το Κατάρ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα νέο χρηματιστήριο μετοχών και παραγώγων, ενώ θα συνεργαστούν για την αναζήτηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στη Μέση Ανατολή.

Βάσει των όρων της συνεργασίας, το διατλαντικό χρηματιστήριο θα κατέχει τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Doha Securities Market.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Σε χαμηλά 11ετίας οι εγκρίσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων

Βρετανία: Σε χαμηλά 11ετίας οι εγκρίσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων

Στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 1997 υποχώρησαν οι εγκρίσεις για χορήγηση ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η British Bankers Association.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες ενέκριναν συνολικά 27.968 αιτήσεις χορήγησης δανείων, έναντι 34.752 αιτήσεων που είχαν εγκρίνει τον Απρίλιο. Οι εγκρίσεις εμφανίζονται επίσης μειωμένες κατά 56,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Κάμψη του δείκτη Case-Shiller για τις τιμές κατοικίας τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Κάμψη του δείκτη Case-Shiller για τις τιμές κατοικίας τον Απρίλιο

Πτώση – ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας σε 20 αμερικανικές μητροπόλεις τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι η ύφεση στη στεγαστική αγορά δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης S&P/Case-Shiller για τις τιμές κατοικίας υποχώρησε κατά 15,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι πτώσης 14,3% που είχε σημειώσει το Μάρτιο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πάντως μεγαλύτερη υποχώρησή του κατά 16%.

NAFTEMPORIKI

Ορφανίδης: Πιθανότητα πρόσθετης αύξησης επιτοκίων

Ορφανίδης: Πιθανότητα πρόσθετης αύξησης επιτοκίων


Την πιθανότητα πρόσθετης αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων μετά τον Ιούλιο σε περίπτωση περαιτέρω διολίσθησης των νομισματικών συνθηκών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του στο συμβούλιο, που άφησαν να νοηθεί ότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρία του συμβουλίου δεν θα αποτελέσει το έναυσμα περαιτέρω αυξήσεων, ο κ. Ορφανίδης είπε: «αν, για παράδειγμα, λαμβάναμε και άλλα αρνητικά νέα για τον πληθωρισμό, το Συμβούλιο θα έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει σε κίνηση προς την πρέπουσα κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 3 Ιουλίου, την πρώτη μετά από ένα χρόνο, ο κύπριος διοικητής σημείωσε: «Αν δει κάποιος τις προσδοκίες της αγοράς για τον Ιούλιο σε σχέση με τη συνεδρία Ιουνίου είναι αρμόζουσες. Δεν θέλω να προχωρήσω πέραν του Ιούλη».

Οι αγορές αναμένουν ότι μέχρι το τέλος του έτους το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο 4,5% από 4% που είναι από τον Ιούλιο του 2007.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 3,7% το Μάιο, στο ψηλότερο σημείο από το 1992 και ο κ. Ορφανίδης εκτιμά ότι δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα κάτω του 2%, που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ, πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Παρά τα αρνητικά δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Ορφανίδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι το χειρότερο του έτους σε ότι αφορά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί τα επόμενα δύο τρίμηνα.


STOCKWATCH.COM.CY

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,849.56 -7.91 -0.06%
HANG SENG INDEX 22,456.02 -258.94 -1.14%
CSI 300 INDEX 2,851.92 61.97 2.22%

Πάνω τα επιτόκια, κάτω τα ακίνητα

Πάνω τα επιτόκια, κάτω τα ακίνητα

Θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων; Η θεωρία αυτό επιτάσσει καθώς οι δεσμοί ακινήτων και επιτοκίων είναι άρρηκτοι. Μένει βέβαια ο θεωρητικός κανόνας να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Στις αρχές Ιουλίου, ο Τρισέ αναμένεται να ρίξει άλλη μια τουφεκιά στο όνειρο για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. Ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο από το 4% στο 4,25% αρκετές χιλιάδες δανειοληπτών θα χάσουν το δικαίωμα να αποσπάσουν από την τράπεζα το ποσό του δανείου που επιθυμούν. Ή πιο απλά, θα στερηθούν της δυνατότητας να χρηματοδοτήσουν την αγορά του σπιτιού που επιθυμούν.
Η προφανής επίπτωση από μια άνοδο επιτοκίων -9η κατά σειρά από το τέλος του 2005- είναι η αύξηση της μηνιαίας δόσης τόσο για τους καινούργιους όσο και για τους υπάρχοντες δανειολήπτες. Βέβαια, οι συνέπειες δεν σταματούν εδώ. Ο υποψήφιος δανειολήπτης-αγοραστής, θα αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες κατά τη διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Και να γιατί:

Οι τράπεζες, έχουν γίνει ούτως η άλλως πιο επιφυλακτικές στους ελέγχους των εισοδημάτων που εμφανίζουν οι δανειολήπτες πριν χορηγήσουν ένα δάνειο. Τι κάνουν; Μ’ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα συσχετίζουν το εισόδημα του πελάτη με το επιθυμητό ποσό δανείου, το επιτόκιο αλλά και τη διάρκεια της χρηματοδότησης. Σε αυτό το τέστ, ισχύει ο εξής κανόνας: Όσο ανεβαίνει το επιτόκιο, τόσο λιγότερα χρήματα μπορεί να δανειστεί κάποιος με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίου. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Δανειολήπτης θέλει να δανειστεί 150.000 ευρώ για να αγοράσει ακίνητο. Το οικογενειακό του εισόδημα, διαμορφώνεται στις 23.000 ετησίως. Με αυτό το ποσό, η τράπεζα θα του δώσει δάνειο, αρκεί η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει τα 770-800 ευρώ μηνιαίως. Με αυτά τα χρήματα, ακόμη και αν ο δανειολήπτης ανεβάσει τη διάρκεια του δανείου στα 30 χρόνια, δεν θα μπορέσει να πάρει το δάνειο που επιθυμεί. Με το επιτόκιο δανεισμού στο 6% (Euribor +1%) μπορεί να πάρει δάνειο 128.000 ευρώ ενώ από τον Ιούλιο που θα ανέβουν τα επιτόκια κατά 0,25% επιπλέον, το μέγιστο δάνειο, θα περιόστεο στις 124.000 ευρώ. Γενικότερα, ισχύει ο ακόλουθος κανόνας: Για κάθε 0,25% αύξησης του επιτοκίου, το μέγιστο ποσό δανείου μειώνεται κατά 3-4 χιλιάδες ευρώ.

Ασφαλώς υπάρχουν τράπεζες που είναι λιγότερο «σφιχτές» όσον αφορά στην πολιτική τους. Βέβαια, είναι σαφές ότι οι συνθήκες είναι σαφώς πιο αυστηρές σε σχέση με πριν από 1-2 χρόνια.

Μέσα από τη διαδικασία που περιγράφηκε, είναι σαφές ότι η άνοδος των επιτοκίων βγάζει υποφήφιους αγοραστές από το τη μέση. Το ερώτημα είναι: Αυτοί που έχουν υψηλό εισόδημα και μπορούν να δανειστούν το επιθυμητό ποσό, είναι αρκετοί ώστε να απορροφήσουν τα προς πώληση ακίνητα; Αν όχι, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν...

REPORTER.GR

Μεταφορά της ασφαλιστικής κάλυψης ριψοκίνδυνων χρεογράφων

Μεταφορά της ασφαλιστικής κάλυψης ριψοκίνδυνων χρεογράφων

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ασφάλισης ομολόγων, όπως οι Ambac, MBIA και FGIC, βρίσκονται σε συνομιλίες με τις τράπεζες για το ενδεχόμενο διαγραφής ασφαλιστικής κάλυψης ριψοκίνδυνων χρεογράφων, συνολικής αξίας 125 δισ. δολαρίων, σε μια πρόταση που ενδεχομένως να είναι η μοναδική λύση για τον περιορισμό του οικονομικού πλήγματος που έχουν υποστεί οι ασφαλιστικές ομολόγων.

Οι συζητήσεις περί «μεταφοράς» αυτών των ασφαλιστικών συμβολαίων, τα οποία πωλήθηκαν από τους ασφαλιστές ομολόγων προς τις τράπεζες με τη μορφή των credit default swaps (CDS), έχουν καταστεί πιο επιτακτικές, έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των εταιρειών του τομέα ασφάλισης ομολόγων.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για την αξία των συμβολαίων CDS, θα είναι σημαντικό βήμα με αντίκτυπο σε ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα, στο οποίο επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά στην αξία των παραγώγων και περίπλοκης δομής ομολογιών που σχετίζονται με ενυπόθηκα χρεόγραφα.

Οι μικρότερου μεγέθους ασφαλιστές ομολόγων έχουν υποβαθμιστεί σε κατηγορία junk, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι Ambac και ΜΒΙΑ έχασαν την αξιολόγηση τριπλού Α, έπειτα από την υποβάθμισή τους από τη Moody's.

NAFTEMPORIKI

BG Group: 13,1 δισ. δολ. για την εξαγορά της Origin

BG Group: 13,1 δισ. δολ. για την εξαγορά της Origin

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ προσφορά ύψους 13,8 δισ. δολ. Αυστραλίας (13,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την εξαγορά της Origin Energy, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου και καύσιμου άνθρακα της Αυστραλίας, κατέθεσε η BG Group μετά από νωρίτερη απόπειρα συμφωνίας η οποία απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή.

Η BG θα προσφέρει 15,50 δολ. Αυστραλίας σε μετρητά για όλες τις μετοχές της Origin, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η Origin απέρριψε την προσέγγιση για εξαγορά της από την BG με την ίδια τιμή ανά μετοχή στις 30 Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι δεν καλύπτει την αξία των αποθεμάτων της σε αέριο. Οι μετοχές της αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Σύδνεϋ, πάνω από την τιμή προσφοράς, εντείνοντας τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει και υψηλότερη προσφορά.

Οι μετοχές της Οrigin σημείωσαν άνοδο έως 93 σεντς, ποσοστό 6%, φθάνοντας στο ρεκόρ των 16,45 δολ. Αυστραλίας η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 16,28 δολ. στη 1:01 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές έκλεισαν χθες στα 15,52 δολ. Αυστραλίας, μετά από άνοδο από τα 10,47 δολ. στις 28 Απριλίου, πριν από την πρώτη προσέγγιση της BG για την εξαγορά της, προσφέροντας 14,70 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην οποία προχωρά ξένη εταιρεία στην Αυστραλία, μετά την εξαγορά αντί ποσού 14,2 δισ. δολ. Αυστραλίας της Rinker Group από τη Cemex, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου της Βόρειας Αμερικής.

Οι μέτοχοι της Origin δεν θα αναλάβουν δράση για την προσφορά της BG, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Origin προς το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Κάμψη του δείκτη GfK για το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούλιο

Γερμανία: Κάμψη του δείκτη GfK για το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούλιο

Χαμηλότερα ποσά αναμένεται να ξοδέψουν οι γερμανοί καταναλωτές τον επόμενο μήνα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι υψηλές τιμές ενέργειας στο κόστος διαβίωσης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ινστιτούτου GfK, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης μελλοντικού καταναλωτικού κλίματος, για τον Ιούλιο, υποχώρησε στις 3,9 μονάδες από 4,7 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μικρή μείωση του δείκτη στις 4,6 μονάδες.

«Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και η απειλή μιας περαιτέρω μαζικής ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου επιδρούν ολοένα και περισσότερο στο καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία», αναφέρει το GfK σε ανακοίνωσή του.

NAFTEMPORIKI

Στο 5% ανεβάζει το βασικό επιτόκιο της η Ελληνική

Στο 5% ανεβάζει το βασικό επιτόκιο της η Ελληνική


Η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ ανακοινώνει την αλλαγή του βασικού της επιτοκίου από 4,5% σε 5%, με ισχύ από 24/6/2008 .

Η απόφαση αυτή λήφθηκε αφού αξιολογήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην χρηματοπιστωτική αγορά σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, το ύψος των διατραπεζικών επιτοκίων και το κόστος του χρήματος στην Κυπριακή αγορά και διεθνώς.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου αφορά μόνο τρεχούμενους λογαριασμούς και δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Ελληνικής Τράπεζας .

Από την πιο πάνω αύξηση του βασικού επιτοκίου εξαιρούνται:

1. Δάνεια που χορηγήθηκαν πριν από την 1/1/2008, των οποίων τα επιτόκια είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Ελληνικής Τράπεζας.
2. Δάνεια και τρεχούμενοι λογαριασμοί των οποίων το επιτόκιο είναι συνδεδεμένο με τα επιτόκια Euribor ή Libor ή που φέρουν σταθερό επιτόκιο.

Τα επιτόκια των υφισταμένων καταθετικών προϊόντων παραμένουν αναλλοίωτα.

STOCKWATCH.COM.CY

Ο ανταγωνισμός… ανεβάζει τα επιτόκια

Ο ανταγωνισμός… ανεβάζει τα επιτόκια

Δυσμενέστερους όρους δανεισμού θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τις επόμενες βδομάδες, καθώς οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες προχωρούν σε νέα αύξηση του βασικού τους επιτοκίου προς κάλυψη του αυξημένου κόστους προσέλκυσης καταθέσεων. Το χορό έσυραν η Τρ. Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα ανεβάζοντας το βασικό τους επιτόκιο στα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης, από 4,5% σε 5%. Τις δύο τράπεζες αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες στην αγορά χρήματος.

Θα είναι η δεύτερη ισόποση αύξηση του βασικού επιτοκίου των τραπεζών από το Μάρτιο. Μαζί με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Ιουλίου, το κόστος χρήματος θα ανέβει κατά 125 μονάδες βάσης σε σχέση με πριν λίγους μήνες.

Ο δεύτερος κύκλος αυξήσεων επηρεάζει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που λήφθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και τα νέα δάνεια. Παλαιότερα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο «κλειδώθηκαν» από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο 4% λίγο πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ. Το βασικό επιτόκιο για τα δάνεια αυτά θεωρείται αυτό της ΕΚΤ και όχι αυτό της κάθε τράπεζας.

Βασική αιτία των νέων αυξήσεων το αυξημένο κόστος χρήματος, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Μόνιμο πονοκέφαλο για τα τραπεζικά επιτελεία αποτελεί η έντονα αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα καταθετικά επιτόκια, καθώς οι καταθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης της ταχύρυθμης πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες έκαναν την εμφάνιση τους στην αγορά προσφορές για 12μηνη κατάθεση με τόκο μέχρι 6,05%, δηλαδή 205 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Τα ψηλά επιτόκια προσφέρουν κυρίως οι νέες τράπεζες, με στόχο τον περιορισμό της αβεβαιότητας που υπάρχει στους καταθέτες για την παρουσία τους. Οι παλιές τράπεζες απαντούσαν, αρχικά, με προσφορές για καταθέσεις που κυμαίνονταν κοντά στα ίδια επίπεδα με αυτές των νέων τραπεζών. Τον τελευταίο καιρό, όμως, προσφεύγουν σε «σιωπηλές» διαπραγματεύσεις στα ταμεία με όσους επιθυμούν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στις νέες τράπεζες.

Η νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων των τραπεζών αναμένεται να ενισχύσει τα καθαρά επιτοκιακά τους περιθώρια, τα οποία πιέστηκαν έντονα το πρώτο τρίμηνο, επηρεάζοντας την κερδοφορία τους. Αναμένεται όμως να περιορίσουν το ρυθμό μεγέθυνσης των πιστωτικών τους χαρτοφυλακίων, που τους τελευταίους μήνες έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο φθάνοντας το 35%. Εκτιμάται επίσης ότι η αύξηση στο κόστος δανεισμού θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |