Tuesday, June 24, 2008

Πάνω τα επιτόκια, κάτω τα ακίνητα

Πάνω τα επιτόκια, κάτω τα ακίνητα

Θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων; Η θεωρία αυτό επιτάσσει καθώς οι δεσμοί ακινήτων και επιτοκίων είναι άρρηκτοι. Μένει βέβαια ο θεωρητικός κανόνας να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Στις αρχές Ιουλίου, ο Τρισέ αναμένεται να ρίξει άλλη μια τουφεκιά στο όνειρο για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. Ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο από το 4% στο 4,25% αρκετές χιλιάδες δανειοληπτών θα χάσουν το δικαίωμα να αποσπάσουν από την τράπεζα το ποσό του δανείου που επιθυμούν. Ή πιο απλά, θα στερηθούν της δυνατότητας να χρηματοδοτήσουν την αγορά του σπιτιού που επιθυμούν.
Η προφανής επίπτωση από μια άνοδο επιτοκίων -9η κατά σειρά από το τέλος του 2005- είναι η αύξηση της μηνιαίας δόσης τόσο για τους καινούργιους όσο και για τους υπάρχοντες δανειολήπτες. Βέβαια, οι συνέπειες δεν σταματούν εδώ. Ο υποψήφιος δανειολήπτης-αγοραστής, θα αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες κατά τη διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Και να γιατί:

Οι τράπεζες, έχουν γίνει ούτως η άλλως πιο επιφυλακτικές στους ελέγχους των εισοδημάτων που εμφανίζουν οι δανειολήπτες πριν χορηγήσουν ένα δάνειο. Τι κάνουν; Μ’ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα συσχετίζουν το εισόδημα του πελάτη με το επιθυμητό ποσό δανείου, το επιτόκιο αλλά και τη διάρκεια της χρηματοδότησης. Σε αυτό το τέστ, ισχύει ο εξής κανόνας: Όσο ανεβαίνει το επιτόκιο, τόσο λιγότερα χρήματα μπορεί να δανειστεί κάποιος με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίου. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Δανειολήπτης θέλει να δανειστεί 150.000 ευρώ για να αγοράσει ακίνητο. Το οικογενειακό του εισόδημα, διαμορφώνεται στις 23.000 ετησίως. Με αυτό το ποσό, η τράπεζα θα του δώσει δάνειο, αρκεί η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει τα 770-800 ευρώ μηνιαίως. Με αυτά τα χρήματα, ακόμη και αν ο δανειολήπτης ανεβάσει τη διάρκεια του δανείου στα 30 χρόνια, δεν θα μπορέσει να πάρει το δάνειο που επιθυμεί. Με το επιτόκιο δανεισμού στο 6% (Euribor +1%) μπορεί να πάρει δάνειο 128.000 ευρώ ενώ από τον Ιούλιο που θα ανέβουν τα επιτόκια κατά 0,25% επιπλέον, το μέγιστο δάνειο, θα περιόστεο στις 124.000 ευρώ. Γενικότερα, ισχύει ο ακόλουθος κανόνας: Για κάθε 0,25% αύξησης του επιτοκίου, το μέγιστο ποσό δανείου μειώνεται κατά 3-4 χιλιάδες ευρώ.

Ασφαλώς υπάρχουν τράπεζες που είναι λιγότερο «σφιχτές» όσον αφορά στην πολιτική τους. Βέβαια, είναι σαφές ότι οι συνθήκες είναι σαφώς πιο αυστηρές σε σχέση με πριν από 1-2 χρόνια.

Μέσα από τη διαδικασία που περιγράφηκε, είναι σαφές ότι η άνοδος των επιτοκίων βγάζει υποφήφιους αγοραστές από το τη μέση. Το ερώτημα είναι: Αυτοί που έχουν υψηλό εισόδημα και μπορούν να δανειστούν το επιθυμητό ποσό, είναι αρκετοί ώστε να απορροφήσουν τα προς πώληση ακίνητα; Αν όχι, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν...

REPORTER.GR

No comments:

Share |