Saturday, June 5, 2010

Άρχισε η τρίτη απεργία της British Airways


Άρχισε η τρίτη απεργία της British Airways

Η τρίτη, και τελευταία μέχρι σήμερα, απεργία του πληρώματος καμπίνας της αεροπορικής εταιρείας British Airways, άρχισε το Σάββατο, όπως είχε προγραμματιστεί, και για πέντε ημέρες μετά και τη νέα αποτυχία των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη.

Η αεροπορική εταιρεία πάντως δήλωσε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει το 80% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων και το 60% των πτήσεων μέσων αποστάσεων με αναχώρηση και άφιξη από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, καθώς και ένα κανονικό πρόγραμμα από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Gatwick και City.

Η ΒΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξασφαλίσει και τις 26 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις προς τη Νότια Αφρική, όπου χιλιάδες φίλαθλοι αναμένεται να μεταβούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA που αρχίζει από τις 11 Ιουνίου.

Το συνδικάτο Unite, που βρίσκεται πίσω από την έκκληση για απεργία, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσει μια νέα διαβούλευση με τα μέλη του σχετικά με την πιθανότητα να γίνουν και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας και για άλλες διαταραχές το καλοκαίρι, αν μια συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε.

source: naftemporiki.gr

Φόβοι για BP


Φόβοι για BP

H αδυναμία της BP να θέσει υπό έλεγχο τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει οδηγήσει σε κάθετη πτώση τη μετοχή της πετρελαιοβιομηχανίας, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να της στοιχίσει ακόμη και την ανεξαρτησία της.

Οι μετοχές της BP καταγράφουν απώλειες άνω του 35% από τις 20 Απριλίου, όταν κατέρρευσε η εξέδρα άντλησης πετρελαίου, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία του πετρελαϊκού κολοσσού να έχει συρρικνωθεί κατά 40 δισ. στερλίνες (58 δισ. δολάρια).

Η μετοχική τιμή της BP είναι πλέον, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αρκετά ελκυστική, ώστε να προσελκύσει ενδιαφέρον από ενδιαφερόμενες για εξαγορές επιχειρήσεις και να οδηγήσει τελικά σε μία επιθετική προσφορά. Η νορβηγική επενδυτική επιχείρηση DnB ΝOR ASA σε email της προς επενδυτές επισημαίνει ότι οι πιθανότητες για εξαγορά της BP από άλλο πετρελαϊκό κολοσσό ανέρχονται σε 10% έως 20%. Ο μόνος πραγματικός υποψήφιος αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την DnB είναι η Royal Dutch Shell

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος επισημαίνει ότι η ΒΡ έχει τους πόρους για να καλύψει το κόστος της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού και δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά.

«Πρόκειται για μια εταιρεία με τέτοιο μέγεθος κεφαλαίου, που μπορεί και θα πληρώσει πλήρως το κόστος της καταστροφής που προκάλεσε και για το οποίο είναι υπεύθυνη» τόνισε σε ερώτηση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Η ΒΡ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως στην αστική και ποινική διερεύνηση της αμερικανικής κυβέρνησης, που άρχισαν οι αμερικανικές αρχές.

«Η ΒΡ θα συνεργαστεί σε οποιαδήποτε ανάκριση αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως κάνουμε και με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία έρευνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη» αναφέρεται σε ανακοίνωση της πετρελαιοβιομηχανίας.

source: naftemporiki.gr

Cisco: 3.000 υπαλλήλους θα προσλάβει στο εξάμηνο


Cisco: 3.000 υπαλλήλους θα προσλάβει στο εξάμηνο


Σε τρεις χιλιάδες προσλήψεις αναμένεται να προχωρήσει η Cisco Systems στο επόμενο εξάμηνο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της κρίσης ο όμιλος της Cisco είχε προχωρήσει σε μείωση 2.000 θέσεων εργασίας καθώς και στο κλείσιμο πολλών γραφείων της προκειμένου να μειώσει το κόστος.

Σημειώνεται ότι η Cisco αριθμεί συνολικά 65.550 υπαλλήλους.

source: euro2day.gr

NYSE: Αναβλήθηκε η έναρξη εφαρμογής των αυτόματων διακοπτών


NYSE: Αναβλήθηκε η έναρξη εφαρμογής των αυτόματων διακοπτών

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα έναρξη λειτουργίας των αυτόματων διακοπτών (circuit breakers) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο εκπρόσωπος του NYSE δήλωσε πως το χρηματιστήριο εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) πριν προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος.

Η εφαρμογή του εξάμηνου πιλοτικού προγράμματος, η οποία είχε συμφωνηθεί έπειτα από την πρωτοφανή πτώση της 6ης Μαΐου, προβλέπει την παύση διαπραγμάτευσης για οποιαδήποτε μετοχή του Standard & Poor΄s 500 όταν αυτή πέφτει πάνω από 10% μέσεα σε πέντε λεπτά. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου και να ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

source: capital.gr

51 δισ. δολ. τα προ φόρων κέρδη των έξι μεγάλων τραπεζών


51 δισ. δολ. τα προ φόρων κέρδη των έξι μεγάλων τραπεζών

Στο ποσό των 51 δισ. δολαρίων ανήλθαν τα συνολικά, προ φόρων κέρδη των έξι μεγαλυτέρων αμερικανικών τραπεζών το οικονομικό έτος 2009. Το «ολιγοπώλιο» των έξι ισχυρών της Wall Street αποτελείται από τις JP Morgan Chase, Goldman Sachs Bank of America Morgan Stanley Citigroup και Wells Fargo


Να περιορίσει τους τραπεζικούς ομίλους να επιδίδονται σε ριψοκίνδυνα κερδοσκοπικά στοιχήματα στόχος του Πολ Βόλκερ.

Η αύξηση των προ φόρων κερδών αποδίδεται κυρίως στα έσοδα από συναλλαγές, συνολικής αξίας 59,7 δισ. δολαρίων, τα οποία και ουσιαστικά αποτελούν τη μοναδική κινητήριο δύναμη πίσω από την αποκατάσταση των ισολογισμών τους και την άνοδο της τιμής της μετοχής τους.

Οι υπόλοιπες 980 τράπεζες -όπως η Bank of New York Mellon, PNC Financial Services, US Bancorp και M&T Bank- εμφάνισαν συνολικές ζημίες ύψους 19 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2009.

Τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές βρίσκονται στο στόχαστρο ου πρώην επικεφαλής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Πολ Βόλκερ, ο οποίος έχει επιδοθεί σε μια «σταυροφορία» με στόχο να περιορίσει σημαντικά τους τραπεζικούς ομίλους συμμετοχών με δημόσιες καταθέσεις να επιδίδονται σε ριψοκίνδυνα κερδοσκοπικά στοιχήματα.

Ο κανονισμός Βόλκερ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχικές τιμές του «κλαμπ» των εκλεκτών έξι τραπεζών. Τα έσοδα της Goldman Sachs από συναλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 61%, στα εννέα δισ. δολάρια. Των Bank of America και JP Morgan Chase έχουν υπερδιπλασιασθεί έναντι του 2009.

source: naftemporiki.gr
Share |