Monday, November 1, 2010

Google: Κερδισμένη από την ανάπτυξη των smartphone


Google: Κερδισμένη από την ανάπτυξη των smartphone

Στη δεύτερη θέση ανήλθε το τρίτο τρίμηνο η πλατφόρμα λογισμικού της Google Android, χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της αγοράς «έξυπνων» τηλεφώνων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας ερευνών Canalys.

Το προβάδισμα στην αγορά των smartphone εξακολουθεί να έχει το λογισμικό Symbian της Nokia το οποίο κατέχει μερίδιο αγοράς 37%, έναντι του 17% που κατέχει το Android. Στις επόμενες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Research In Motion, η Apple και η Microsoft

Το έδαφος που κερδίζουν τα τηλέφωνα Android –τα οποία κατασκευάζονται από τις εταιρείες Motorola Inc, HTC Corp και Samsung Electronics– τοποθετούν τη Google σε καλή θέση στην αγορά, καθώς οι κινητές συσκευές αναμένεται να ξεπεράσουν τους υπολογιστές στο χρόνο προήγησης στο διαδίκτυο.

Ο Έρικ Σμιντ, διευθύνων σύμβουλος της Google, εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη της εταιρείας θα προέρχεται από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο –κάτι που θα χρειαστεί καιρό παρά τη ραγδαία ανάπτυξη.

source: naftemporiki.gr

Strauss Kahn: "Η οικονομική κρίση κατέστρεψε 30 εκατ. θέσεις"


Strauss Kahn: "Η οικονομική κρίση κατέστρεψε 30 εκατ. θέσεις"

Η κρίση κατέστρεψε 30 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης στον κόσμο, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο οποίος ζήτησε να γίνει η απασχόληση "η προτεραιότητα της νέας παγκοσμιοποίησης", κατά την έναρξη ενός διεθνούς φόρουμ στο Μαρόκο.

"Ο κόσμος έχασε 30 εκατομμύρια θέσεις απαχόλησης εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι για 400 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης", δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν μιλώντας στο διεθνές φόρουμ για την ανθρώπινη ανάπτυξη που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Αγκαντίρ (νότιο Μαρόκο).


"Μέσα στο πλαίσιο της νέας παγκοσμιοποίησης, η πρώτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση, η δεύτερη προτεραιότητα είναι η απασχόληση και η τρίτη προτεραιότητα είναι η απασχόληση", επέμεινε.


Περισσότεροι από 1.500 διεθνείς εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στο φόρουμ αυτό, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης, ο σεΐχης Άχμεντ Μοχάμεντ Άλι.



source: capital.gr

Moody’s: Απίθανη η πτώχευση Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας


Moody’s: Απίθανη η πτώχευση Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας


Η ελληνική, πορτογαλική και ιρλανδική οικονομία είναι πολύ πιθανό να αποφύγουν την χρεοκοπία χάρη στην ισχυρή εγχώρια επενδυτική βάση των τοπικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων που θα αγοράσει κρατικά ομόλογα ακόμη και στις δύσκολες περιόδους, αναφέρει η Moody’s, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για ενδεχόμενη χρεοκοπία, παρά το γεγονός ότι οι τρεις αυτές περιφερειακές οικονομίες θεωρούνται οι πιο αδύναμες στην Ευρωζώνη.


source: capital.gr

Πουλάει τη συμμετοχή στην Πολωνία, αντί για αύξηση κεφαλαίου η Eurobank


Πουλάει τη συμμετοχή στην Πολωνία, αντί για αύξηση κεφαλαίου η Eurobank

Δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου η Eurobank,αναφέρουν πηγές προσκεόμενεςστη διοίκηση της εταιρείας. Εκείνο που εξετάζεται είναι η πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου στην Polbank.
Αναλυτικότερα, η EFG Eurobank δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά ήδη αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην θυγατρική της στην Πολωνία, την Polbank, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός διευθυντής της τράπεζας την Δευτέρα.


"Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα", δήλωσε στο Reuters ο Φωκίων Καραβίας, γενικός διευθυντής της τράπεζας. "Η τράπεζα πιστεύει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου".

source: reporter.gr

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από Marfin PB


Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από Marfin PB

Τη σύγκληση Διοικητικού Συμβούλιου για τις 11 Νοεμβρίου, με σκοπό την εξέταση μεταξύ άλλων, θεμάτων κεφαλαιακής δομής της τράπεζας, ανακοίνωσε η Marfin Popular Bank Public.

Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή προτίθεται να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με σκοπό την άντληση 488,6 εκατομμυρίων ευρώ με έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε δύο παλαιές με τιμή διάθεσης 1 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η προτεινόμενη τιμή έκδοσης θα αντιστοιχεί σε έκπτωση (discount) της τάξεως του 30% στην τιμή κλεισίματος της Marfin Popular Bank της 1ης Νοεμβρίου 2010.

Ταυτόχρονα η Διοίκηση θα προτείνει προς το Διοικητικό Συμβούλιο την έκδοση μετατρέψιμων αξιόγραφων κεφαλαίου (Convertible Capital Securites) με αποκλεισμό του δικαιώματος των παλαιών μετόχων συνολικού ύψους μέχρι του ποσού €660 εκατομμύριων, με ελάχιστη τιμή μετατροπής 1,80 ευρώ ανά μετοχή. Τα αξιόγραφα αυτά σύμφωνα με τις προθέσεις της Διοίκησης δύναται να διατεθούν σε επιλεγμένους επενδυτές κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τα τέλη του 2011.

Οι παραπάνω αποφάσεις κατόπιν της έγκρισής τους από το Διοικητικό Συμβούλιο θα υποβληθούν προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Σκοπός των προτεινόμενων ενεργειών είναι η περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής δομής του Ομίλου με στόχο την ενδυνάμωση της οργανικής ανάπτυξης και τη σταδιακή προσαρμογή στους επερχόμενους κανονισμούς αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙΙ.

Λεπτομέρειες για τις εκδόσεις νέου κεφαλαίου και της διαδικασίας θα ανακοινωθούν μετά την έγκριση των προτάσεων της Διοίκησης από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.



source: capital.gr

Έχασε η οικογένεια Πολέμη την έφεση έναντι της JPMorgan


Έχασε η οικογένεια Πολέμη την έφεση έναντι της JPMorgan

Το Court of Appeal του Λονδίνου απέρριψε την αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια Πολέμη εναντίον της JP Morgan, ζητώντας αποζημιώσεις ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, μεταδίδει το Bloomberg.

Η οικογένεια Πολέμη είχε μηνύσει την τράπεζα για περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια υποστηρίζοντας πως η JPMorgan την είχε κατευθύνει σε "κακής ποιότητας" εταιρικά ομόλογα και γραμμάτια που συνδέονταν με ρωσικά κυβερνητικά αξιόγραφα. Ισχυρίζονταν ότι έχασε περίπου το ήμισυ του χαρτοφυλακίου της τον Αύγουστο του 1998, όταν η Ρωσία υποτίμησε το ρούβλι για να αντεπεξέλθει στις οφειλές της.

Η ομάδα των τριών δικαστών έκρινε πως το κατώτερο δικαστήριο σωστά απέρριψε στο παρελθόν τους ισχυρισμούς περί επαγγελματικών παρατυπιών, αναφέρει το πρακτορείο.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Κοντά στην άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η Ambac Financial


ΗΠΑ: Κοντά στην άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η Ambac Financial

Η Ambac Financial Group ανακοίνωσε σήμερα ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να μην καταβάλει την τακτική προγραμματισμένη πληρωμή τόκων που λήγει σήμερα σε μη εγγυημένα ομόλογα επιτοκίου 7,50% και λήξης το 2023.

Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια ως εναλλακτική στο ενδεχόμενο να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της. Επισημαίνει παράλληλα ότι επιδιώκει, σε συνεργασία με επιτροπή των βασικών δανειστών της, αναδιάρθρωση του χρέους της μέσω της διαδικασίας της ελεγχόμενης πτώχευσης.

Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, η εταιρεία έχει στόχο την κατάθεση πριν το τέλος του έτους αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικά των ΗΠΑ, ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, κάτι για το οποίο δεν απαιτείται η συγκατάθεση των πιστωτών της. Η μετοχή της Ambac σημειώνει στις προσυνεδριακές συναλλαγές βουτιά άνω του 40%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης ISM


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης ISM

Περισσότερο απ΄ ότι αναμενόταν αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο η δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.

Ο μεταποιητικός δείκτης ISM αναρριχήθηκε στις 56,9 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,4 μονάδες το Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 54,3 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες συρρίκνωση.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης της απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 57,7 μονάδες από 56,5 μονάδες το Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 58,9 μονάδες από 51,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης παραγωγής ανήλθε στις 62,7 μονάδες από 56,5, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων υποχώρησε στις 53,9 μονάδες από 55,6.


source: capital.gr

Wind Hellas: Στις 4/11 η ακρόαση για το διακανονισμό οφειλών


Wind Hellas: Στις 4/11 η ακρόαση για το διακανονισμό οφειλών


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind Hellas προχωρά στην εφαρμογή της διάταξης διακανονισμού οφειλών καθώς πραγματοποιεί τη δεύτερη αναδιάρθρωση των χρεών της τους τελευταίους 12 μήνες. Για να προχωρήσει στην εφαρμογή της παραπάνω διάταξης πρέπει να λάβει έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας και του 75% των κατόχων καλυμμένων ομολόγων ανώτερης εξασφάλισης, των οποίων η προσφορά για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας εγκρίθηκε πριν δύο εβδομάδες.

Περισσότεροι από το 82% των ομολογιούχων, που κατέχουν ομολογίες του ομολόγου των 1,22 δισ. ευρώ, έχουν προχωρήσει σε δεσμευτικές συμφωνίες για να στηρίξουν τη διαδικασία, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία αναζητεί την υποστήριξη από τους κατόχους του ανακυκλούμενου χρέους και τις τράπεζες. Η διαδικασία “αποτελεί μέρος της συνολικής αναδιάρθρωσης του ομίλου που θα παράσχει στην Wind Hellas νέα κεφάλαια και θα απομοχλεύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της δομή,” συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η ακρόαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 4 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2009 η εταιρεία προχώρησε σε αναδιάρθρωση γεγονός που αφαίρεσε από τον ισολογισμό της πάνω από 1 δισ. ευρώ σε χρέη.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος των κατασκευαστικών δαπανών το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος των κατασκευαστικών δαπανών το Σεπτέμβριο

Απροσδόκητη άνοδο σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.


Ειδικότερα, οι δαπάνες για κατασκευαστικά έργα αυξήθηκαν 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 801,75 δισ. δολ. Τα μεγέθη του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν παράλληλα καθοδικά στο -0,2% αντί +0,4% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση των δαπανών κατά 0,8%.

Η άνοδος των δαπανών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κρατικές δαπάνες οι οποίες ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,3% στα 319,74 δισ. δολ. ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες παρέμειναν στα 482,01 δισ. δολ.



source: capital.gr

Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI τον Οκτώβριο


Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI τον Οκτώβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Την πρώτη αύξηση μετά το Μάρτιο σημείωσε τον Οκτώβριο ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου της Βρετανίας κυρίως λόγω της ανόδου των παραγγελιών για εξαγωγές.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στις 54,9 μονάδες από 53,5 μονάδες το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Markit and the Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Σημειώνεται πως το μέγεθος του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε οριακά προς τα πάνω από τις 53,4 μονάδες, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο του δείκτη τον Οκτώβριο στις 53 μονάδες.

Τα μεγέθη άνω των 50 μονάδων αποτελούν ένδειξη επέκτασης του κλάδου ενώ αυτά κάτω των 50 μονάδων ένδειξη συρρίκνωσης.

“Οι εξαγωγές αποτελούν τη μηχανή της ανάπτυξης για τη μεταποίηση αυτή τη στιγμή,” ανέφερε ο οικονομολόγος του Markit, Rob Dobson. “Αν και είναι πολύ θετικό το γεγονός πως ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε την επίδραση των διακυμάνσεων στις αγορές των εξαγωγών. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η μεταποίηση φαίνεται να οδηγεί την επέκταση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, συμπλήρωσε ο Dobson.


source: capital.gr

AIG: Στα $20,51 δισ. τα έσοδα από την IPO της AIA Group


AIG: Στα $20,51 δισ. τα έσοδα από την IPO της AIA Group

Σε 20,51 δισ. δολάρια ανήλθαν τα έσοδα της American International Group από την αρχική δημόσια προσφορά μετοχών της AIA Group Ltd. (1299.HK) στο Χονγκ Κονγκ, χρήματα τα οποία θα διαθέσει για την αποπληρωμή μέρους της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 120 δισ. δολ.

Οι μετοχές της AIA σημείωσαν άλμα 18% την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής τους την Παρασκευή, γεγονός που αντανακλά την αισιοδοξία που επικρατεί για την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας και την ισχυρή θέση της AIA στην ασφαλιστική αγορά της περιοχής.



source: capital.gr

Στον βιομηχανικό δείκτη ISM των ΗΠΑ η προσοχή


Στον βιομηχανικό δείκτη ISM των ΗΠΑ η προσοχή



Κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ανακοινώνονται σήμερα, ενώ ξεκινά μία εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, με συνεδριάσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, στις 14:30 ώρα Ελλάδος ανακοινώνονται τα στοιχεία ιδιωτικών δαπανών Σεπτεμβρίου για την αμερικανική οικονομία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό αύξησης του Σεπτεμβρίου ήταν ισάξιο με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,4%.

Στις 16:00 ώρα Ελλάδος ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον δείκτη ISM του βιομηχανικού κλάδου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 54 από 54,4 τον προηγούμενο μήνα.

source: euro2day.gr

Βελτίωση της μεταποίησης στην Κίνα


Βελτίωση της μεταποίησης στην Κίνα


Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών επεκτάθηκε η μεταποίηση στην Κίνα τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο επίσημος δείκτης PMI ανήλθε στις 54,7 μονάδες από 53,8 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο, με τις τιμές εισαγωγών να ενισχύονται με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου εξαμήνου. Στο μεταξύ, ο PMI που δημοσιεύουν η HSBC Holdings και η Markit ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες από 52,9 μονάδες.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου οδήγησαν σε άνοδο τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε στις 69,9 μονάδες από 65,3 μονάδες το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 11 επιμέρους δεικτών. Αντιθέτως, ο δείκτης νέων εξαγωγικών παραγγελιών υποχώρησε στις 52,6 μονάδες από 52,8 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Στα χαμηλά επτά εβδομάδων ο Nikkei


Στα χαμηλά επτά εβδομάδων ο Nikkei

Στα χαμηλά επτά εβδομάδων υποχώρησε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος σημείωσε πτώση 0,5% κλείνοντας στις 9.154,72 μονάδες. Στις 800,69 μονάδες έκλεισε ο διευρυμένος δείκτης Topix , ο οποίος κατέγραψε απώλειες 0,9%.

Διστακτικοί παραμένουν οι επενδυτές εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

«Ενώ οι ασιατικές αγορές ευνοήθηκαν από τα ισχυρά στοιχεία για τη μεταποίηση, η Ιαπωνία παρασύρθηκε σε πτώση εξαιτίας του ισχυρού γεν. Αυτό σημαίνει ότι επικρατεί γενικά κλίμα αναμονής εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και τις συνεδριάσεις της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας», σχολιάζει ο Τσουγιόσι Σεγκάβα από τη Mizuho Securities.

source: naftemporiki.gr

Αόρατα χρέη δισεκατομμυρίων


Αόρατα χρέη δισεκατομμυρίων



Ωρολογιακή βόμβα πολλών δισεκατομμυρίων έχει συσσωρευτεί στους λογαριασμούς του κράτους απειλώντας να τινάξει στον αέρα το μέλλον των επόμενων γενεών που θα τα κληρονομήσουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το τρίτο τρίμηνο του 2010, το χρέος της Κύπρου σε εγχώριους και ξένους πιστωτές ανήλθε στα €17,8 δισ.

Το χρέος αντιστοιχεί με το 105% του ΑΕΠ της Κύπρου καθιστώντας την μια από τις πλέον χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Η επίσημη μέτρηση για το χρέος του 2009 όμως περιορίζεται στο 58% και είναι μια από τις χαμηλότερες της ευρωζώνης.

Η διαφορά μεταξύ του «επίσημου» και του πραγματικού χρέους αποτελεί κοινό μυστικό για την εκάστοτε κυβέρνηση και δυνατό όπλο για την εκάστοτε αντιπολίτευση.

Η απόκλιση των δύο υπολογισμών οφείλεται κυρίως στο «αόρατο» χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα συνταξιοδοτικά ταμεία ανεπτυγμένων χωρών, το ΤΚΑ είναι σχετικά νέο και επομένως εξακολουθεί να παρουσιάζει ετήσια πλεονάσματα και συσσωρευμένο αποθεματικό που σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα €7 δισ.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δανείζονται το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο.

Για παράδειγμα, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2010, η κυβέρνηση είχε δανειστεί γύρω στα €7,1 δισ. από το Ταμείο.

Ο δανεισμός γίνεται με γραμμάτια 13 βδομάδων και θεωρείται ενδοκυβερνητικός δανεισμός. Ακριβώς για αυτό το λόγο δεν προσμετρείται στον επίσημο υπολογισμό του δημοσίου χρέους. Η Κύπρος είναι μάλιστα από τις ελάχιστες χώρες που μπορούν να κάνουν αυτό το λογιστικό «τρικ», γιατί οι πλείστες έχουν ελλειμματικά ή αυτοχρηματοδοτούμενα ταμεία.

Έτσι, ενώ το συνολικό χρέος ανέρχεται στα €17,8 δισ., το «επίσημο» χρέος περιορίζεται στα €10,5 δισ., που αντιστοιχεί περίπου με το 62% του κυπριακού ΑΕΠ.

Το χρέος όμως στο ΤΚΑ παραμένει και μεγαλώνει. Και σταδιακά θα πρέπει να αποπληρώνεται, ιδίως όταν ξεκινήσει το ΤΚΑ να είναι ελλειμματικό.

Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το 2009 θα επενδύει γύρω στα €200 εκ. ετησίως σε άλλης μορφής επενδύσεις. Από τον Ιούνιο του 2009 έχει επενδύσει γύρω στα €337 εκ. σε εταιρικά ομόλογα που λαμβάνουν μέσο επιτόκιο πέραν του 4% αντί του 1,5% που λαμβάνει σήμερα το Ταμείο.

Το χρέος ωστόσο της κυβέρνησης προς το ταμείο συνεχίζει να διογκώνεται αφού το χρέος μεγαλώνει ετησίως με ταχύτερο ρυθμό από τα €200 εκ.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει κάνει την εμφάνιση του ένα νέο είδος ενδοκυβερνητικού δανεισμού, που περιλαμβάνεται στα βιβλία του κράτους ως δανεισμός από «Υπό Διαχείριση Ταμεία». Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του αρμόδιου υπουργείου, αυτά τα ταμεία περιλαμβάνουν το Ταμείο Θύρας, τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης, την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, κ.α.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο δανεισμός του κράτους από αυτά τα Ταμεία ήταν μηδενικός.

Από το 2008 παρουσιάζεται απότομη αύξηση σε αυτό το είδος ενδοκυβερνητικού δανεισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (επισυνάπτονται), το χρέος του κράτους σε αυτά τα ταμεία ανήλθε στα €199 εκ.

Το μεγάλο συγκριτικά χρέος της Κύπρου απασχολεί πάντως έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην αξιολόγηση του Προγράμματος Σύγκλισης που κατέθεσε φέτος η Κύπρος, η Επιτροπή σημειώνει πως για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών η Κύπρος θα πρέπει να έχει πλεονάσματα, αντί ελλειμμάτων.

source: stockwatch.com.cy

Τι θα φέρει η απόφαση της Fed στην αγορά συναλλάγματος;


Τι θα φέρει η απόφαση της Fed στην αγορά συναλλάγματος;


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πολλοί traders προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν σοβαρές αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος τις επόμενες ημέρες καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη για την πιο σημαντική απόφαση νομισματικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Η χρονική στιγμή, το εύρος και η εμβέλεια των ενδεχόμενων επιπρόσθετων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της απόφασης της Fed θα είναι κρίσιμα για το δολάριο, το οποίο έχει διολισθήσει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για υπερμεγέθη μέτρα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας. Η σύνοδος των ηγετών του G20 στις 11 και 12 Νοεμβρίου θα μπορούσε επίσης να ταράξει τα νερά, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών του γκρουπ εμφανίστηκαν αποφασισμένοι νωρίτερα μέσα στο μήνα να στρώσουν το έδαφος για μία συμφωνία που θα σταθεροποιήσει στις αγορές συναλλάγματος.

Τώρα, με τις τοποθετήσεις κατά του δολαρίου να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στις τάξεις των κερδοσκοπικών funds, το ρίσκο βίαιων διακυμάνσεων ασκεί πιέσεις. Η είδηση της περασμένης Πέμπτης ότι η Bank of Japan μετέφερε την ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης – που θα ακολουθήσει την απόφαση της Fed σχεδόν άμεσα – αυξάνουν τις πιθανότητες στις επόμενες ημέρες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να απασχολήσουν την αγορά με κινήσεις αποσταθεροποίησης.

Traders συναλλάγματος «στοχεύουν σε γεγονότα ρίσκου στις αρχές Νοεμβρίου», σχολιάζουν αναλυτές της Societe Generale σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Η αγορά των options, τα οποία χρησιμοποιούν οι traders της αγοράς συναλλάγματος για να διασφαλιστούν έναντι ραγδαίων συναλλαγματικών διακυμάνσεων, δείχνει ότι η νευρικότητα για έντονες αναταράξεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη στιγμή μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το Μάιο, τόνισε η γαλλική τράπεζα. Οι προσδοκίες για νέα παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές με σκοπό την αποδυνάμωση του γεν έχουν επίσης αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πρόσθεσε η τράπεζα.

Αναλυτές συμφωνούν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις στα βασικά νομίσματα. Το δολάριο έχει υποχωρεί ραγδαία τελευταία, σημειώνοντας απώλειες 15% έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο καθώς η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί αδύναμη και η fed έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να αγοράσει εκ νέου ομόλογα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα –σε μία κίνηση που θα έπληττε σε σημαντικό βαθμό το νόμισμα.

Υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών και των επενδυτών αναφορικά με το πόσο μεγάλη σε έκταση μπορεί να είναι η νέα φάση ποσοτικής χαλάρωσης. Το συνολικό μέγεθος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 250 δισ. δολαρίων και 2 τρισ. δολαρίων, σε μηνιαίες δόσεις των 70-500 δισ. δολαρίων. Η αβεβαιότητα αυτή έχει επιφέρει πλήγμα στο δολάριο, με τα hedge funds να δρουν σαν οι πιο ενθουσιώδεις πωλητές.

Αν το πρόγραμμα αγορά ομολόγων της Fed αποδειχθεί μικρότερο από τις εκτιμήσεις των επενδυτών, τότε θα κλείσουν άμεσα θέσεις και θα στείλουν το δολάριο στα ύψη.

Το μεγάλο ερώτημα – που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά – αφορά το κατά πόσο τα funds αυτά έχουν ήδη μειώσει τις τοποθετήσεις τους για την περίπτωση έκπληξης. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι τοποθετήσεις έχουν μειωθεί αρκετά για να αποτρέψουν μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ το δολάριο έχει ασφαλώς σταθεροποιηθεί τελευταία.

«Έχει ήδη σημειωθεί σημαντικός περιορισμός ρίσκου», σχολίασε ο Amos Galvin, συνεργάτης της Macro Currency Group – τμήμα νομισμάτων της Principal Global Investors, που διαχειρίζεται κεφάλαια 4 δισ. δολαρίων στην αγορά συναλλάγματος.

«Υπάρχει έντονη φημολογία μεταξύ της Fed και της αγοράς, ενώ οι θέσεις έχουν περιοριστεί, συνεπώς δεν αναμένω βίαιες διακυμάνσεις την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε.

Ωστόσο, το επίπεδο των τοποθετήσεων κατά του δολαρίου ευρέως θεωρείται ακόμη μεγάλο, ενώ άλλοι αναλυτές χαρακτηρίζουν το γεγονός αυτό πηγή προβληματισμού.

«Η ενδεχόμενη απογοήτευση για τα μέτρα της Fed θα μπορούσε να έχουν πιο σοβαρό αντίκτυπο απ’ ότι άλλο θα μπορούσε να συμβεί», τόνισε ο Todd Elmer, αναλυτής συναλλάγματος της Citigroup. «Η σε κάποιο βαθμό αυξημένη επιφυλακτικότητα είναι δικαιολογημένη βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Η αβεβαιότητα αυξήθηκε περαιτέρω την Πέμπτη καθώς η Bank of Japan μετέθεσε την ημερομηνία της επόμενης απόφασης για τη νομισματική πολιτική στις 4-5 Νοεμβρίου, από 15-16 Νοεμβρίου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Fed.

Ο διοικητής της Bank of Japan Masaaki Shirakawa, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν σχετίζεται με «εξελίξεις στο εξωτερικό», ωστόσο αναλυτές της αγοράς συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυξάνεται η πιθανότητα η BOJ να αντιδράσει με περαιτέρω χαλάρωση για να αποτρέψει την ραγδαία αναρρίχηση του γεν, στην περίπτωση που η Fed ωθήσει σε πτώση το δολάριο με το πρόγραμμα χαλάρωσης.

«Πρόκειται ασφαλώς για μία πολύ ασυνήθιστη απόφαση», τόνισε ο Galvin της Macro Currency Group. Η τελευταία φορά που παρενέβη η BOJ, για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3840 στις ευρωπαϊκές συναλλαγές της Πέμπτης, ενώ το δολάριο βρισκόταν στα 81,30 γεν.



source: capital.gr

Ολλανδία: Ξεκίνησε έρευνα στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων


Ολλανδία: Ξεκίνησε έρευνα στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων


ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (Dow Jones) – Η ολλανδική αρχή ανταγωνισμού, η NMa, ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τις πρακτικές των τραπεζών στα ενυπόθηκα δάνεια στην Ολλανδία καθώς οι ολλανδικές τράπεζες εμφανίζουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στα ενυπόθηκα δάνεια σε σχέση με άλλες χώρες.

Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η NMa αναφέρει ότι διαθέτει επαρκείς αποδείξεις για την έναρξη της έρευνας καθώς φαίνεται ότι οι δυνάμεις της αγοράς δεν λειτουργούν στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων.

"Τα υψηλά περιθώρια φαίνεται να υποδεικνύουν κάποια έλλειψη των δυνάμεων της αγοράς", δήλωσε ο Pieter Kalbfleisch, πρόεδρος του Δ.Σ. της NMa. Ο Kalbfleisch σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν "άλλες εξηγήσεις" για τα υψηλότερα περιθώρια, ωστόσο η έλλειψη των δυνάμεων της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε "αδικαιολόγητα υψηλά περιθώρια" και αυτό δικαιολογεί την έναρξη της έρευνας.

Στον Ολλανδία, περίπου 3,5 νοικοκυριά έχουν υποθήκες από συνολικά 4 εκατ. ιδιόκτητες κατοικίες. Συνολικά, το ύψος των ενυπόθηκων δανείων στην Ολλανδία φτάνει τα 590 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη NMa.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης μελέτης της NMa στον ανταγωνισμό εντός του κλάδου των ενυπόθηκων δανείων στην Ολλανδία που αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2011.



source: capital.gr
Share |